Amazon start verkoop van Echo-wandklok

Amazon is begonnen met het verkopen van een klok die een aantal slimme features bevat, na het koppelen met een Echo-speaker. Na synchronisatie kan de wandklok onder andere gebruikt worden voor timers en herinneringen.

De zogenaamde Echo Wall Clock is op de site van Amazon verschenen, maar is momenteel nog niet leverbaar in Nederland en België. Voor een prijs van 30 dollar, omgerekend ongeveer 26,50 euro, kan de klok worden aangeschaft. Daarbij zitten vier AA-batterijen inbegrepen.

Om de slimme klok te laten functioneren moet deze gekoppeld worden met een Echo-speaker. Daarvoor kan via bluetooth en wifi verbinding worden gemaakt. Zodra de koppeling is gemaakt, kunnen gebruikers spraakcommando's geven, waarbij het voornamelijk gaat om timers en herinneringen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het commando te geven een herinnering te geven over 12 minuten voor het maken van pasta. Op de klok is vervolgens een visuele weergave te zien.

Voor de rest lijkt de Echo Wall Clock op een doorsneewandklok. Hij bevat verder ook geen scherm, en qua spraakcommando's is de functionaliteit dan ook beperkt. Daardoor lijkt de klok voornamelijk bedoeld als accessoire voor mensen die al een Echo-speaker hebben.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door RoD

Admin Mobile

16-12-2018 • 10:03

148 Linkedin

Reacties (148)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 120539
16 december 2018 10:11
En zo groeit de afhankelijkheid van één systeem.
Je moet als je eenmaal begint een goede keus maken; als je eenmaal in een bepaald eco-systeem zit vallen allerlei zaken om als je besluit om ineens toch een ander merk <vul maar in device> wilt hebben in één van je kamers.

Maar nu de hamvraag: hoe kies ik een goede basis als de meeste accessoires allemaal nog ontwikkeld moet worden?
Mwa, ik heb ze alledrie gehad en heb me eerst rustig ingewerkt in alle systemen. Ik wilde vooral dat de stemherkenning goed werkte. Bij mij waren drie dingen het belangrijkste:
- Privacy
- Features
- Stemherkenning

Qua stemherkenning staat Siri veruit op de laatste plek, dat zal voor niemand een geheim zijn. Het is hier een close call tussen Alexa en google, maar ik vond dat Alexa iets beter met mijn commands omging. Ik kan in een druk gesprek nog steeds zeggen "Alexa, play Shawn James and turn up the volume by 10%" en dan nog verstaat ze me perfect. Die ervaring had ik bij de Google Home dan weer niet. Ik heb de ervaring dat Siri in het engels wel iets beter werkt, maar nog steeds verre van Alexa of GA mogelijkheden.

Qua features vond ik het allemaal vrij close. Ze liggen alle drie zo dicht bij elkaar dat je niet echt een keuze kan maken. Bij Alexa vond ik het wel fijn dat ik een abbo van music unlimited voor de echo kon nemen aan 3 euro per maand. Tot voor kort liep Siri hier wel fel in achter, maar mijn ervaring is dat dit naar het einde van mijn gebruiksperiode echt stukken beter werd. Ondertussen is er zelfs Deezer ondersteuning. Voor mij is Alexa dan toch weer de close winner vanwege de compatibiliteitsgarantie die je krijgt in de Amazon store.
Ik merk echt dat zoveel accessoires met alles werken, dat je niet echt in een eco systeem zit. Ik heb yeelights die ik aanstuur, somfy gordijnen, camera's. Maar dat kan met Siri, ga en Alexa. Het is ook niet zo dat de meeste dingen nog ontwikkeld moeten worden. Je kunt echt vrijwel alles automatiseren. Er zijn op de amazon store koffieapparaten die je via Alexa kunt bedienen, of je TV aansturen / aanzetten via de fire tv cube.

Inzake privacy is Apple de duidelijke winnaar, maar wat heb je aan een goede privacy als je persoonlijke assistent traag is en hij verstaat je vaak niet goed. Als je privacy belangrijk is, dan is Siri echter de enige keuze. Google's businessmodel is gebaseerd op je persoonlijke gegevens, en Alexa probeert er alles aan te doen om je meer dingen te laten kopen via Amazon. Ik vertrouw Amazon eerder met mijn gegevens dan Google, gezien hun business model duidelijk is. Dat is bij Google meer shady.

Uiteindelijk heb ik dan voor mezelf de afwikkeling gemaakt om voor een Alexa te kiezen, maar je zit echt niet locked. Als ik morgen al mijn Alexa speakers vervang en ik link mijn producten aan GA dan gaat dat perfect.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 16 december 2018 12:38]

Inzake privacy is Apple de duidelijke winnaar, maar wat heb je aan een goede privacy als je persoonlijke assistent traag is en hij verstaat je vaak niet goed. Als je privacy belangrijk is, dan is Siri echter de enige keuze.
Dat roept men ook wel eens over uberhaupt een Android telefoon hebben. Maar ik ben er niet zo heilig van overtuigd dat dat onder de motorkap oprecht echt zo anders is bij Apple. En zo ja, dat dat ook zo blijft. Om zo'n assistent goed te laten werken moet zo'n bedrijf gewoon hoe dan ook tot een best wel enge lengte van je weten hoe je in elkaar steekt.

Ik heb bijvoorbeeld Onedrive ipv Google Drive, eigenlijk met dezelfde retoriek. Microsoft's inkomstenbron is helder dus data is veiliger. Maar is dat wel zo. Het is ook helder dat Microsoft met Windows 10 zich toch ook wat meer Googlesque is gaan bewegen.

Volgens mij is privacytechnisch de enige winnende move om gewoon niet zo'n speaker te hebben.
Het enige referentiekader wat we van Apple hebben is wat er publiekelijk is gebeurd rond hun "clash" met de FBI maar wat daar achter de zeg maar gordijnen is gezegd en gezwegen weet je objectief gezien bij Apple evengoed als bij Google.
Ik snap de toegevoegde waarde niet eens van zo'n speaker..

En true, onder de motorkap weten we niks, behalve dingen die je van buitenaf kunt analyseren. Dit is ook de reden waarom ik custom roms op mijn telefoons draai. En dan mijn telefoon monitor via pi holes etc.
Inzake privacy is Apple de duidelijke winnaar, maar wat heb je aan een goede privacy als je persoonlijke assistent traag is en hij verstaat je vaak niet goed.
Ik ben zo benieuwd of die voorsprong van de anderen nu echt op big data en ai-analyse is gebaseerd. Of is het de wet op de remmende voorsprong die Apple nu aan het verliezen is?

Uiteindelijk zit ik diep in het Apple ecosysteem. Alexa of GA komen er bij mij niet in. Liever geen voice dan een groot profiel van mij ergens. Overigens is Siri op de HomePods prima. Alleen gewoon wat dommig. Ik hoop dat Apple hier echt nog een slag mee kan maken.
OT: overigens is het slim van Amazon door Alexa in veel apparaten te stoppen.
Apple heeft geen remmende voorsprong. Siri heeft nooit voorop gelopen.
Dat is wel een heel idiote uitspraak aangezien Siri de eerste digitale assistent was en dus per definitie voorop liep.
Siri was de eerste stemherkenning die als zodanig gemarket werd. Maar zelfs toen liepen ze nog niet voorop.
Niet helemaal waar ze waren de eerste met siri, google's stemherkenning kwam later laat staan Alexa en Cortana.
Apple is wel druk bezig om Siri te verbeteren. Ze hebben Google AI baas hiervoor aangenomen aan het begin van dit jaar. We gaan het met een jaartje wel merken.

Persoonlijk hou ik het voor nu ook nog bij Siri. Ik heb mijn Google home aan familie gegeven nadat ik er met een vergelijking op uit kwam dat Siri voor mij beter werkt. Privacy, nederlandse commando's en domotica aansturing waren voor mij hierin doorslaggevend. Vooral scenes herkend siri bij mij beter.
Over een jaar evalueer ik de opties nog wel een keer.
Ik denk niet dat het een kwestie van kennis is bij Apple, maar meer van gebrek aan data. Als je de privacy serieus neemt kun je natuurlijk een stuk minder analyseren van wat je gebruikers allemaal aan input geven.
Dat is ook waarom ze meer on-device ML doen, als je dat in hardware goed afvangt en die data lokaal houdt kan je misschien nog steeds niet even veel analyses doen, maar in elk geval wel veel meer en nog steeds zonder het naar huis te sturen.
Ik vind Siri op de homepods echt nog retetraag in vergelijking met Alexa, Alexa is dan ook gewoon ontzettend snel dus misschien dat ik te "verwend" ben. Ook de herkenning van meerdere inputs in een command mislukte keer op keer, wat wel irritant is voor een "slimme" assistent :P.

Als Siri sterk verbeterd zie ik mij wel terug gaan hoor, ik hou van de privacy kaart die apple nu trekt en ben sinds een tijdje ook overgestapt op Apple PC's / Smartphone / Tablet. Alles "werkt" ook gewoon, en dat is zo prettig. Jarenlang heb ik gezeikt op de prijzen, en ik snapte het niet maar nu ... Ik ben al dagelijks met ICT problemen bezig, thuis wil ik dan geen gezeik hehe.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 16 december 2018 14:21]

Daarnaast is Amazon gewoon leuk geprijsd, voor kwalitatief goed spul.
30 euro voor een DOT 3, deze klok voor 26 euro... Veel integraties, voor leuke prijzen!
Ze maken waarschijnlijk geen winst op de hardware, dat doen ze op de data die ze doorverkopen.
Ze maken wel degelijk winst, de echo kost niet eens 50 om te maken. Waar ze echter geld mee verdienen is door je richting meer amazon aankopen te pushen. Routines aanmaken die je in een Amazon ecosysteem duwt.
Dat proberen ze allemaal trouwens, alleen draait het bij Google puur om de data en bij amazon puur om de sales via hun eigen platform. Bij Apple maken ze belachelijk veel winst op hun speakers.
Ik vind het mooi hoe je privacy opgooit als belangrijk punt aan het begin, je ergens in het midden zegt dan kan je alleen voor Apple gaan, en je eindigt met ik heb gekozen voor Amazon.
Sja, heb moeten inboeten maar ik wil een functioneel product en apple kan dat op dit moment niet goed genoeg garanderen. Maar goed, dat is het punt ook wat in mijn post naar voren komt: Er is geen enkele die het beste is. Je moet je eigen keuzes maken op basis wat voor jou belangrijk is.
Dat is zeker waar.

Ik zie persoonlijk niet de toegevoegde waarde van een "slimme" speaker o.i.d. Maar enjoy ;)
Die zag ik eigenlijk ook niet tot ik aan Home automation begon. Nu zet ik timers, gebruik ik het als babyfoon, luister muziek, zet een film op Netflix aan met bijhorende belichting...
Ik heb zowel Google Home als Siri goed getest de laatste tijd.
Hoewel ik echt wel fan ben van Apple moet ik toegeven dat Siri echt bij lange na niet kan tippen aan Google Home qua spraakherkenning. Siri verstaat mij gewoon niet goed en maakt er vaak andere woorden van. Ik dacht altijd dat het door mijn licht Twentse accent kwam, maar nu blijkt Google mij wel super goed te verstaan.
Daarnaast moet je bij Siri maar afvragen of er ooit ondersteuning komt op andere speakers dan de HomePod, dat hoef je bij Google niet af te vragen.

Overigens heb ik de Home mini er wel weer uit gegooid. Ik maak me toch lichtelijk zorgen om mijn privacy.
En zo groeit de afhankelijkheid van één systeem.
Home automation staat echt nog in de kinderschoenen. Leuk om op afstand wat lichtjes en verwarming te bedienen, maar eerlijk gezegd heb ik nog geen ‘killer app’ voor home automation gezien.

Langzaam maar zeker worstelen slimme apparaten zich ook mijn huis in, maar geen ervan zou meer dan licht ongemak leveren als hij het niet doet. Dus ook dat ze niet geïntegreerd zijn levert nu nog nauwelijks problemen of ‘barrier to entry’.
Er is ook geen 1 killer app, het is de som der delen die het de moeite waard maakt. Het is de overloop en badkamer lamp die op de nachtlamp status aanspringen als ik ‘s nachts naar de wc ga, waardoor ik niet meteen door fel licht klaarwakker ben. Het is de garagedeur die ik een stukje omhoog doe als de postbezorger met een pakket voor de deur staat als ik niet thuis ben, terwijl ik via de slimme deurbel met hem praat. Het is de voordeur die ik open doe als mijn vader voor de deur staat als ik nog net niet thuis ben. Het is de verwarming die dan al wel aan staat, want ik ben er bijna. Het zijn de rolluiken of de nieuwe rolgordijnen van Ikea die dichtgaan, lampen die, na allemaal al gedimd te zijn, allemaal uitgaan als ik ‘s avonds op bed ga liggen, wat mijn slim bed dus meet. De verwarming die ‘s ochtends aangaat aan de hand van mijn wekker. mijn wekker die wat eerder gaat omdat er veel file staat. De CV ketel die dus weet dat er dan warm water paraat moet zijn, maar niet meer als niemand thuis is. En zo kan ik nog wel even doorgaan!
Voor mij werkt het allemaal niet, want vaker is een uitzondering van toepassing waardoor de regel niet goed werkt. Vooral in combinatie met een gezin.
Ik wil niet dat de rolluiken dichtgaan als ik de lampen uitdoe omdat er nog vaak iemand later thuiskomt. Ik wil niet dat dat de lampen uitgaan als ik naar bed ga, omdat er nog mensen beneden zitten. Ik kan een hele lijst van uitzonderingen noemen. Het werkt gewoon niet, het is een gimmick momenteel. Je kunt soms de uitzonderingen ook weel apart instellen, maar dan heb je weer uitzonderingen op de uitzonderingen.

Het is allemaal gedoe om het goed in te stellen dan werkt het nog vaak tegen je. Gewoon zelf handmatig wat knopjes indrukken en licht en bewegingsssensoren, Dat werkt nu nog het beste.

Je merkt het gewoon duidelijk, het is het allemaal gewoon nog niet.

Zo slim is die deurbel niet overigens. Vooral het vanaf een andere locatie openen en de camera. We noemen tegenwoordig alles al snel slim. Het zijn gewoon echter wat beperkte functionaliteiten toegevoegd aan een oud vertrouwd concept en dan is het opeens slim. Een nobelprijswinnnar, die is vaak slim.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 16 december 2018 13:32]

Je kan geofencing gebruiken, bewegings sensors die signalen geven dat er nog iemand beneden is als jij op bed gaat liggen.

De gimmick nu is inderdaad de lampen met je mobiel. Of dat je ze beetje kan instellen op basis van zonsopkomst en ondergang.

De slimheid komt als je een hele berg sensoren gaat toepassen. Op je ramen, op je deuren etc. Dan kan je controleren welk raam bijv openstaat als je de deur uitgaat. Aanwezigheid detectie, als iedereen de deur uit is (via telefoon detectie of bluetooth buttons), kan je de lampen en cv uitschakelen. Of in vakantie stand laten gaan zodat de lampen op gezette (of wat meer random) tijden aan en uit gaan.

Terras sensoren voor het automatisch laten zakken van je rolluiken, zonwering of iets anders. Je sauna op afstand utlezen, hottub aan zetten, automatisch je gras beregenen op basis vam weer bericht en droogheid van je grond.

En als je in uitzonderingen denkt, dan zit er iets niet goed in je basis regels en moet je die onder de loep nemen. Is met programmeren ook zo: als je teveel uitzonderingen moet gaan programmeren dan is je basis logica stuk.

Hoe dan ook, dit soort dingen groeien organisch. Ik ben ook begonnen met openhab, tradfri en lampen bedienen. Hoop gemorrel over wanneer de lampen aan gaan. Rule aanpassen en iedereen is blij. Volgend jaar ga ik sensoren ophangen om temperatuur te meten, opentherm gateway voor cv bediening, etc. Sensoren op de deuren en ramen zodat ik weet of ik veilig de deur uit kan, meer geofencing voor automatisch lampen en cv uit. En zo groeit het.
Gewoon een tip: de Philips hue Motion sensoren zijn echt te gek. Buiten de goede motion sensing op batterij lezen deze sensoren ook temperatuur en lichtsterkte uit. Een aantal van deze sensoren door mijn huis heen geeft dus ineens ook veel meer info voor het verwarmen.

Zo stookt het systeem op een thuiswerkdag boven warmer dan beneden, etc.
Dan regel je het anders in he, hoe jij het wel lekker vindt werken. Jij bent vanuit een oud paradigma (ik wil zelf mijn lampen aan en uit kunnen zetten) aan het kijken naar een nieuwe. Ik woon hier ook niet alleen hoor. Maar dat is prima in te regelen. Tuurlijk, dat kost wat tijd en een aantal iteraties, maar zo moeilijk is het ook weer niet. En tuurlijk er zijn altijd situaties waarin het systeem niet helemaal lekker werkt in de daadwerkelijke context, waarin de automatisering de wens tegen gaat. Daar zijn dan de slimme speakers voor, of de smartphone, waarmee we heel snel aan kunnen passen aan de huidige situatie. Maar de systemen worden steeds slimmer en gaan steeds beter de context snappen, dus al die uitzonderingen waar jij het over hebt worden er steeds minder. De volgende stap is dat het hele systeem zelf lerend wordt, dat gaat niet heel lang meer duren. Tot die tijd heb ik er al veel plezier van.

Je opmerking over de slimme deurbel is er vooral een van semantiek. Tuurlijk is die deurbel niet slim, maar in het totale systeem in mijn huis maakt het mijn huis wel slimmer. Als er een nieuwe bezorger langs komt en ik de garagedeur 50cm open doe zeggen ze allemaal: zo, dat is slim!
En ik kom tot de conclusie dat het allemaal op dit moment vooral voor dat laatste is bedoeld: wat indruk maken op de omgeving.
Als mensen zeggen dat het slim is wil het nog niet zeggen dat het slim is :)
Het is ook niet de deurbel die slim is, nee wat jij beschrijft is ook de werking van de garagedeur. Maar daar moet jij toch echt zelf een commando voor geven. Tot zover alle slimheid. Vooral marketing gelul, een slimme deurbel, een slimme termostaat... Ik ga er iets te lang voor mee om dat weten.

Zoals je zegt kost het allemaal heel veel tijd. Ik heb dat in het begin er ook in gestoken. Ik vond het ook leuk. Ik vond het resultaat echter verre van optimaal. Bedrijf 1 laten komen, lang aan bezig geweest, was wel wat beter, maar nog verre van goed. Bedrijf 2, nee dat was geen probleem. Wel afijn, 1 maand verder en nog steeds verre van optimaal. Ik gaf dat uiteindelijk ook aan, dat ik er genoeg geld in had gestopt en dat het verre van perfect was. Ja meneer, was toen het antwoord, maar het staat nu eenmaal allemaal nog in de kinderschoenen. Beide bedrijven staan goed aangeschreven en zijn niet de minste.

Conclusie: vooral doen omdat je het leuk vindt, niet omdat het zo geweldig werkt. Ik was al tot dezelfde conclusie gekomen, pas als we goede zelflerende systemen hebben dan kan het wat worden. Nu is het een gimmick. Ik zal het op dit moment ieder veeleisend persoon/gezin afraden die nu een professionele oplossing wil.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 16 december 2018 14:38]

Bijna goed, als je je comment aanpast van
Conclusie:
naar
Mijn conclusie:
klopt het helemaal. Want dat is dus het verschil tussen ons, voor jou werkt het niet, voor mij en mijn gezin werkt het wel. De semantiek van wat slim is is een andere discussie. Feit is dat jij niet tot een oplossing kwam die voor jouw huishouden werkte, ik wel. Dus de conclusie is dan ook behoorlijk persoonlijk, terwijl je het stelt alsof het algemene feiten zijn. Ik stel dat het voor sommige mensen kan werken, jij stelt dat het voor niemand kan werken. Dat is het verschil. Overigens snap ik ook goed dat je het niet werkend krijgt als je meerdere bedrijven nodig hebt. Op dit moment zit home automation / smart home systemen nog veelal op een tweakers niveau en zal je dus, als je het werkend wil krijgen, vooral ook veel zelf moeten doen. Dus daarmee is er denk ik ook een logische verklaring waarom het het voor de een nog niet is, en de ander er mee wegloopt (na de nodige uren programmeren en in mijn geval zelfs schakelbordjes maken).
De vraag of de huidige oplossingen en producten wat slim of niet is, is juist kern van de hele discussie.
Als ik de beschikbare literatuur er op nasla dan lees ik dat slim het bezitten van intelligentie is.

Een goede definitie van intelligentie lees ik dan op wikipedia:
Intelligence has been defined in many ways, including: the capacity for logic, understanding, self-awareness, learning, emotional knowledge, reasoning, planning, creativity, and problem solving. More generally, it can be described as the ability to perceive or infer information, and to retain it as knowledge to be applied towards adaptive behaviors within an environment or context.

Ik denk dat we niet lang hoeven te discussiëren over het feit of die slimme meter nu wel of niet slim is.
Als jij hem wel slim acht, zie ik dat als verklaring waarom eea voor mij niet en voor jou wel werkt.
ik citeer even dit stukje eruit, wat mijns inziens precies de spijker op de kop slaat met betrekking tot huis automatisering:
More generally, it can be described as the ability to perceive or infer information, and to retain it as knowledge to be applied towards adaptive behaviors within an environment or context.
Met behulp van sensoren, en je regels/logica, kan je huis slim gemaakt worden. Wat doe je als het buiten snikheet wordt? Gordijnen dicht, rolluiken evt. dicht, ramen dicht, zonnescherm uit. Wat doe je als ik een dag weg bent, en je dit allemaal niet voorzien had omdat het in de ochtend nog snoeihard plensde en het weersvooruitzicht ook niet van dien aard was dat je dacht "ik zet m'n zonnescherm vast uit", en je komt dan thuis in een huis van 40 graden of meer? Balen. Met de sensoren, en wat regel werk "als het zo heet is, en het weerbericht geeft aan dat het droog is/blijft, doe dan dit" heb je je huis wat slimmer gemaakt. Zoals het stukje wat ik uit jouw wikipedia quote her-quote.

De lampen en deurbel en meter is allemaal niet slim. Totaal niet slim. Het zijn en blijven dumb devices. Dat je er toevallig wat mee kan doen op afstand maakt het inderdaad niet slim.

Maar de combinatie van een goed werkend softwarepakket (openhab, domoticz. home assistent, hue, homekit, if this than that koppelingen met amazon/google/whatever als je dat fijn vindt. Of een commercieel pakket), een hardware platform (zwave, zigbee, wifi, bluetooth, 433MHz, etc) en sensoren, kan je een heel eind komen.

Meten is weten zegt men wel eens. De sensoren meten, het pakket onthoudt de boel. Je kan het plotten, inzichtelijk maken. Hoe lang staat een deur open? Hoe lang brand je licht? Hoe verhoudt zich dat tot zonsopkomst, zonsondergang? Hoe verloopt de temperatuur op een dag? Dat is data die je kan verwerken (infer/perceive information, retain knowledge) en op basis daarvan reageren/laten reageren (adaptive behaviors within an environment or context).

Dat is wat het slim maakt.

Thuis heb ik ook te maken met de WAF, en die wil ook gewoon de lampen met de knoppen blijven schakelen. Daar zijn remote knoppen voor, en in de toekomst weet ik dat ik alle schakelaars ga voorzien van een module die op het netwerk aangesloten gaat worden. Zodat de lampen reageren op de schakelaars, en op de software. Zonder dat dit elkaar bijt. Voor nu is het nog voor beide partijen tegen de stroom in werken.

Wat wel fijn is, als we een dag weg zijn, en we komen thuis, dan brandt het licht als de zon buiten al onder is op basis van civil dusk. In de zomer dus niet, in de winter wel. Volautomatisch (in mijn optiek slim. Ik laat het reageren op externe omstandigheden).

Ik hoop dat je er met jouw systeem uit gaat komen. Het lijkt erop dat de basis niet helemaal correct is, waardoor beide bedrijven het niet meer snappen. Dit terwijl ik genoeg voorbeelden heb gezien (mtv cribs o.a.) waar een hele home automation systeem daadwerkelijk slim werkt voor de bewoners.

Maar goed. Toegegeven: ik ga volgend jaar pas echt aan de slag ermee. Met temperatuur sensoren (cv zone regeling, zonwering regeling), betere geofencing (lampen aan/uit, cv aan/uit, deuren/ramen controle), humidity sensoren (aansturing van ventilatie). Uitlezen van de "slimme meter". Poging tot inzichtelijk maken van, en beteugelen van energie verbruik.
Nee hoor, daar ging de discussie helemaal niet over, het ging over de toepassing. Jij vind het allemaal niks, ik wel. Dat was de discussie. Dat andere heb ik eerder afgedaan als semantiek. Want kijk, of de oplossingen dan wel of niet slim zijn maakt voor mij niet zoveel uit. Dat ze het smart noemen en het wellicht niet slim is volgens de definitie zal mij eigenlijk echt letterlijk worst wezen. We begonnen deze discussie over of dit soort producten werken. En ja, in mijn huis, met mijn gezinssituatie, werken dit soort genetwerkte producten om mijn dagelijks leven makkelijker en of prettiger te maken. Daarin merk ik dat het geheel groter is dan de som der delen. Doordat ik meerdere producten aan elkaar kan koppelen en ze samen kan laten werken kan ik nu dingen met en in mijn huis die voorheen niet voor mogelijk waren toen producten nog niet genetwerkt waren. Deze samenwerkingen en de nieuwe mogelijkheden die daar uit voort vloeien zou je best slim kunnen noemen, of niet. Dat hangt af van semantiek, ervaring, skill niveau (hoe goed jij dingen aan elkaar kunt koppelen). Daarnaast is het ene product 'slimmer' dan het andere. Die deurbel is inderdaad niet heel slim, maar de nest thermostaat heeft een zelf-lerend programma. Als de deurbel dan de buiten temperatuur doorgeeft aan de nest vind ik de deurbel slim genoeg, het stelt namelijk een ander in staat iets slims te doen. Ik vindt dat slim, jij niet, ik ervaar dat iedere dag, jij niet want je hebt er 2 bedrijven voor nodig, zullen we het eens worden dat we het oneens zijn omdat we niet dezelfde ervaring delen?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 16 december 2018 20:19]

De rolgordijnen van ikea zijn nog niet te koop, daardoor krijg ik het idee dat de rest van je verhaal gebaseerd is op een rooskleurig toekomstplaatje.

Wat gebruik je daadwerkelijk zelf? En hoe bevalt het? Ik geloof zeker dat home automation zijn functies heeft, maar of we daar nu al zijn?
Klopt, deze zijn inderdaad nog niet te koop. Ik heb zelf rolluiken aan het huis, dus deze vervullen dezelfde rol (ongeveer). Het is dus geen rooskleurig toekomstplaatje, maar mijn ervaring in mijn huis, vertaald naar hoe dit ook voor andere mensen zou kunnen werken. Dit zijn elektrische rolluiken, niet van somfy, dus ik heb een extra afstandbediening aan een rpi zero w gehangen, deze interfacet dus mijn rolluiken en verbind via homebridge. De garagedeuropener is een chamberlain.

Verder gebruik ik voor verlichting Hue, met de nodige sensoren en sinds kort ook de niko switches, welke op de gewone elektradozen passen.

Deurbel: skybell

Thermostaat: Nefit Easy, gekoppeld aan homekit via homebridge.

Daarnaast een paar elgato Thermo knoppen op de verwarmingen en een aantal smart plugs voor niet Hue lampen en nu ook de kerstboom.

Dat alles verbind dus naar homekit en hier gebruik ik dan de uitgebreide 3rd party home app voor, daarnaast heb ik een paar scripts draaien op de rpi die ook homebridge draait.

Al met al heb ik hier een prima systeem mee kunnen aanleggen tot dus ver. Natuurlijk zijn we er qua home automation nog lang niet, maar ik geloof wel dat ik hier thuis een goede eerste stap heb gezet.

edit: ik vergeet nog een aantal zaken: beddit slaapsensoren, een rpi zero w aan de afstandbediening van mijn mechanische ventilatie en nog wat blink XT camera's buiten.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 16 december 2018 20:22]

De verwarming aan als je toch 's ochtends weggaat? Klinkt als verspilling.

Maar OT: Zeker waar.
Helemaal met je eens, maar als het 15 graden is in huis is mijn vriendin nog niet met een breekijzer uit bed te krijgen. Die kan het in een hittegolf nog koud hebben. De verspilling die dat oplevert kost ons meer ;)

[Reactie gewijzigd door cmegens op 17 december 2018 16:37]

[...]

Home automation staat echt nog in de kinderschoenen. Leuk om op afstand wat lichtjes en verwarming te bedienen, maar eerlijk gezegd heb ik nog geen ‘killer app’ voor home automation gezien.
Het zit in zoveel kleine dingen. Ik heb de afgelopen 4 jaar heel wat slimme trucjes aan mijn systeem toegevoegd. Goed, dat coden is niet voor iedereen weggelegd, maar wellicht in de toekomst via zelflerende systemen die daarbij een uitgebreid "kookboek" hebben (die wat verder moet gaan dan de simpele regels van IFTTT). Een greep uit het assortiment:
 • De wasmachine slim gemaakt zodat ik hem kan uitstellen met een timer
 • Melding op de mobiel als de wasmachine klaar is
 • Film op pauze, muziek op mute als ik bel of er aangebeld wordt
 • Volautomatische standby-killing om meer energie te besparen dan het systeem nodig heeft
En zo zijn er nog wel veel meer. Niet echt één killer app, maar de verzameling aan slimme trucjes maakt dat ik niet meer zonder wil en daarmee het systeem als geheel toch wel als killer app kan zien.
Ik heb het hier al eerder neergeschreven dat er meer nadelen dan voordelen inzitten. Voor mij werkt het niet, want vaker is een uitzondering van toepassing waardoor de regel niet goed werkt. Vooral in combinatie met een gezin.

- Die wasmachine gimmicks gebruik ik nooit. Je krijgt een melding, je zit net lekker en je denkt toch dat doe ik straks wel. Die melding stoort me juist als ik net in de film zit.
- Er wordt aangebeld, het gezin zit een film te kijken en ik doe open. Zij willen niet dat de film stopt.

Ik noem maar een paar zaken, maar mijn ervaring is dat het vaker tegen dan voor je werkt.
Ik noem maar een paar zaken, maar mijn ervaring is dat het vaker tegen dan voor je werkt.
Dat ligt toch echt aan je situatie. De dingen die je noemt zijn inderdaad begrijpelijk, maar ook zaken die in te stellen zijn.

Ja, in een gezins situatie is het iets anders, maar als je alleen bent of met een partner, dan zitten er toch echt meer voordelen dan nadelen aan het systeem. Behalve natuurlijk als je niet weet hoe je het in moet stellen of daar geen moeite voor wil doen, maar dan is zo'n systeem natuurlijk ook niks voor je.
De voorbeelden die je noemt zijn toch echt heel handig als je alleen leeft. Maar met het gezin erbij komen er weer uitzonderingen of situaties waar je geen rekening mee hebt gehouden en dan heb je voor heel even, de rapen gaar.
Meer dan de bediening van licht en TV-kanalen en wat aan-/uitcommando's her en der wil ik eigenlijk ook niet. Ik moet er niet aan denken dat dingen die er echt toe doen (zoals b.v. openen van deuren) zich in de cloud afspelen...
Zolang de beveiliging van het systeem op orde is zit je wel goed hoor. Als de beveiliging niet goed is dan heb je inderdaad een probleem, maar anders zal er genoeg moeite voor gedaan moeten worden dat ze ook wel op andere manieren binnen kunnen komen (die waarschijnlijk ook nog een stuk eenvoudiger zijn).

Nou moet ik wel zeggen dat ik waarschijnlijk zelf ook nog geen systeem wil die automatisch deuren open kan doen. Ik kan me ook niet echt een situatie bedenken waar dat nodig is. Iedereen die er in mag komen als ik er niet ben heeft wel een sleutel (oftewel alleen mijn ouders).

[Reactie gewijzigd door Dnomyar96 op 16 december 2018 13:49]

Je weet alleen nooit zeker of een systeem veilig is... en ik wil niet degene zijn waarbij dat getest wordt :D
Domoticz.
Ik kan werkelijk alles besturen en monitoren wat mijn hartje lief is. Het kost even wat moeite om het allemaal aan te sluiten etc, maar als je spul mqtt praat dan ben je binnen.
Ik vind de HomeWizard Link app best goed geslaagd. Mis nog wat integraties, maar zij snappen dat het niet gaat om je apparaten te bedienen met je telefoon. Nee je wil het automatiseren, zodat je er geen omkijken naar hebt. Op basis van variabelen gaat verlichting aan of uit, zonder er iets aan te hoeven doen.
Dat is wat mij betreft de juiste manier!
Ze hebben allemaal flinke nadelen. Ik wil niet altijd alle gordijnen of lampen dicht of aan hebben. Met groepen werken werkt niet optimaal. Tegen de tijd dat ik mijn commando's heb uitgesproken om echt dat specifieke gedaan te krijgen wat ik wil, heb ik dat met buttons al lang voor elkaar gekregen en heb ik koffie kunnen zetten.
NEST, ook zon voorbeeld, werkt voor geen meter met onze vloerverwarming, ik heb zelf het idee dat het contra-productief werkt.

Het is op dit moment vooral leuk om te laten zien aan bezoekers, maar verder heeft het vooral een wannabe gehalte. Over vijf jaar ofzo ga ik weer eens opnieuw kijken.
Op dit moment werken bewegings- en lichtsensoren etc voor mij nog het beste. Dat gaat echt automatisch en werkt altijd goed.
Na je reacties gelezen te hebben zou je de laatste “Bouwval Gezocht” even moeten kijken.
Ik ondersteun overigens je argumenten al ben ik iets minder sceptisch en in mijn nieuwe woning houd ik ook rekening met een aantal “slimme zaken”. Voornamelijk licht en rolluik bediening, deurbel met camera en verwarming.

De kerel in de aflevering was helemaal vol van zijn Alexa en slimmigeheden maar de aflevering laat duidelijk een aantal problemen zien die vooral door zijn vrouw aangestipt worden :) .
ok. Ik herken me wel in de enthousiastelingen hoor. Ik ben al wat ouder en was vroeger ook bezig met pc's. Zowel hard- als software. Mijn omgeving klopte bij mij aan voor hulp en vragen en ik had de nieuwste zaken in huis. Het was allemaal erg handig, vernuftig en impressive. Maar achteraf bezien was ik heel veel bezig met het juist laten werken van alles en profiteerde ik slechts bescheiden van de mogelijkheden. Nee, het daadwerkelijk gebruiken deden juist de leken.

Ik trek een vergelijk met dit onderwerp. Je moet het vooral leuk vinden en als hobby zien. Het brengt dan veel voldoening. Maar zie het niet als bruikbare en goede oplossing voor de welgestelde veeleisende burger. Want dat is groep die het zich kan permitteren om aan te laten leggen.

De zaken die jij noemt heb ik allemaal nog in gebruik. Slimme meter voor verwariming werkt niet met onze vloerverwarming. Ik ben al losgekoppeld van gas ;-)
Mijn rolluiken gaan nog slechts enkel automatisch omlaag dmv lichtsensoren, de rest heb ik niet in gebruik,. het levert me teveel nadelen op. Ik druk wel een knop in.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 16 december 2018 19:00]

Door gewoon een open source platform te kiezen waar je alles op aansluit. Als je Home Assistant, OpenHAB of Domoticz pakt, dan kun je heel veel apparaten van heel veel fabrikanten in één systeem combineren en zit je niet met een vendor lock-in.

Zo heb ik gewoon een Google Home in Home Assistant hangen (maar Alexa zou ook kunnen), waarmee ik zowel Hue kloons (MiLight) ui China en goedkope Action schakelaars kan aansturen (die laatste via een 433MHz module).

[Reactie gewijzigd door GENETX op 16 december 2018 10:39]

Maar dat vereist meer knutsel/hobby/configureerwerk. En velen willen dat niet, dat kan ik perfect begrijpen.
Dat klopt, gemak kost geld inderdaad. Wel worden ook deze open source oplossingen ook steeds gebruiksvriendelijker overigens. Veel apparaten worden al automatisch gedetecteerd en is integratie met de slimme speakers ook al goed geregeld.
En bijvoorbeeld deze klok werkt dat ook gewoon zoals het de bedoeling is? Dat is wel de toekomst dan, van alles bij elkaar plakken en van de een dit gebruiken en van de ander dat.
Je kunt kant-en-klare RPi's kopen met Domoticz erop en een (bijvoorbeeld) Z-wave controller. Natuurlijk moet je die zelf configureren, maar dat geldt voor alle andere systemen ook. Het zal wellicht niet zo gebruiksvriendelijk zijn, maar als dat een probleem is, zou dat betekenen dat een onafhankelijk systeem een gat in de markt zou zijn :) Iemand die er wat mee kan: spring erin ;-)
Wellicht is Homey dan een alternatief voor je. Alle hardware is dan in een kant-en-klaar apparaatje gestopt en de interface is redelijk gelikt.

Homey integreert ook prima met Alexa, Siri en Google Assistant - desnoods alle drie tegelijk. Je kunt dan zelf kiezen in welke van de 4 (het kan ook op Homey zelf) je de verschillende routines of flows instelt.

Aan de apparaat kant zit je ook nergens aan vast: IKEA Tradfri, Philips Hue, Xiaomi Aqara, Fibaro, etc. Je kunt het met Homey allemaal door elkaar gebruiken.
Als ik naar de Homey kijk dan is over het algemeen het grootste knutselwerk een flow (IFTTT) maken.
Of een dimmer in je schakeldoos knutselen. Maar veel makkelijker kan het op dit moment niet gemaakt worden als je echt wilt dat in je huis verschillende toepassingen met elkaar gekoppeld worden.

Zelfs als je van de start af KNX in je huis laat installeren ben je altijd afhankelijk van KNX op het moment dat instellingen gewijzigd moeten worden. En het is ook niet zo dat je later nog even het e.e.a. verplaatst aan sensoren/actuatoren.

Dus dan zullen velen nog een tijd moeten wachten...
Hoe stuur jij de MiLights met Alexa (of GH) aan in Domoticz? Ik had daar eerst de Controlicz-skill voor, maar toen hij geld ging vragen ben ik daarmee gestopt. Komende week wordt er een MiLight wifi-module bezorgd in de hoop dat het daarmee gaat lukken, maar hoe doe jij dit nu?
Ik heb sinds gisteren domo-ifttt (ter vervanging van Controlicz) werkend.(https://github.com/TheDukeSr/domoticz-ifttt). Dit is een verbeterde fork van de originele domo-ifttt. Het is een PHP script dat je op een lokale webserver (bijvoorbeeld op de RPI waar je Domoticz op draait). Het werkt met switches, scenes en groups.

Je hebt slechts twee applets nodig in IfTTT (één voor aan en één voor uit).
Het "text ingredient" dat je meegeeft via Google home wordt gematched met je device list in Domoticz and daarna stuurt het scriptje een JSON uit naar Domoticz om het gevonden Device aan te sturen (on/off).

Google Home => IfTTT => Webhooks => lokale RPI

Na een avondje tweaken heb ik het nu goed aan de praat (ca 90% van de tijd correct). De truuk is om duidelijk onderscheidende namen te gebruiken (liefst in het engels). Het werkt erg snel en ook in de wat uitgebreidere Domoticz instances. Je kunt ervoor kiezen om alleen tegen je "favorites" te matchen om de kans op een match nog wat te vergroten.
Hee, bedankt voor de tip, klinkt interessant! Ik ga hier zeker naar kijken. Ik heb inmiddels mijn Mi Light controller binnen en dit werkt perfect met Alexa, echter, je hebt zo'n ding voor elke lamp nodig (je kunt wel meerdere lampen in een groep stoppen, maar dat is niet logisch als je meerdere kamers hebt). Het ding is echter behoorlijk prijzig als je er meerdere nodig hebt (rond de 14 euro), dan kun je net zo goed de nieuwe Mi Light lampen kopen, die rechtstreeks door Alexa aangestuurd kunnen worden, zonder hub ertussen, die zijn ook rond de 14 euro.

Overigens, het lijkt er niet op, dat je de lampen met die IFTTT methode ook van kleur kunt veranderen? (dat kan met de controller wel)

[Reactie gewijzigd door ShopHB op 18 december 2018 07:54]

Kijk eens naar https://about.gbridge.kappelt.net/ i.c.m. https://github.com/giejay/domoticz-gbridge-plugin. Dit is voor nu gratis, maar je kan ook een eigen hosted versie draaien.
OK, het ziet er uit zoals Controlicz er ook uit zag, maar dat werd ook een betaalde service ;-) . Ik wacht maar even op mijn wifi-controller. Thanks!
Op basis van vertrouwen, dat er mooie dingen gaan komen dus, privacygevoeligheid en aantrekkelijkheid van het systeem en reeds beschikbare hardware en toepassingen.

Dit geldt natuurlijk voor veel dingen. Wanneer je volledig autonoom wilt rijden in de toekomst, koop je nu dan een Tesla of een Mercedes? Momenteel doen ze weinig voor elkaar onder, maar hoe staat het er over 5 jaar voor? En kan je huidige aankoop dan voldoende geüpgrade worden?

Succes met je keuze :)
Nee hoor. Ik heb IKEA Trådfri, Philips Hue, Xiaomi en Osram in huis en dat werkt allemaal mooi samen via mijn Homey. Je moet gewoon het juiste platform kiezen.

Zelfs mijn versterker uit 2011 kan verbonden worden, omdat deze commando's kan ontvangen over ethernet (volgens mij met Telnet). Daarnaast zijn er al verbindingen mogelijk tussen Alexa en Homey, Google Home en Homey en Siri en Homey (al is die nog niet helemaal lekker, dus dat loopt via Homeykit).
Zolang het niet opensource is etc, komt het er niet in bij mij.
Mwahh, volgens mij valt dat wel mee. Homey er tussen en je koppelt alles aan elkaar. Zo ga ik het doen in ieder geval.
Is dat anders (geweest) dan met andere aankopen ?

Video recorder: vhs, betamax of v2000
Koken/verwarming: gas of electrisch
Auto: benzine, gas, diesel of electrisch
Smartphone: android, apple of windows
En zo zijn er vast wel meer voorbeelden waar je een keuze moe(s)t maken, en achteraf soms bleek dat dat niet de juiste (voor jouw) was.
Er zullen maar een paar marktleiders overblijven, de rest allemaal niche die met eigen apps te bedienen valt. De meer waarde zit hem er juist in dat je naast "domotica" dus dingen thuis bedienen ook gewoon dingen kunt bestellen en daarin voorziet er maar één. (zie Alibaba dat niet zo snel gaan doen in Europa.)

Ik denk dat er buiten Google en Amazon niemand er tussen zal komen.

En met name Amazon zal in Europa nog echt gaan groeien... zag van het weekend een PRIME vrachtwagen in Duitsland op de snelweg....

Amazon in de VS niet weg te denken. Zoals Hasan Minjah beschreef: Mensen raken er aan verslaafd, zeker indien ze binnen een paar uur na bestelling een bezorger voor de deur staat.

bron:
https://www.youtube.com/watch?v=5maXvZ5fyQY

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 17 december 2018 09:35]

Home Assistant op een Raspberry Pi runnen

Tenminste dat ga ik nu proberen. Klinkt goed, maar of t net zo werkt is nog de vraag.
Voor nu iets te techie voor doorsnee consumenten, maar voor tweakers wel goed DENK IK
Ik denk dat niemand had kunnen verwachten 10 jaar geleden dat we blind en gewillig in een surveillance samenleving zouden wandelen. En er nog zelf voor betalen!
Echo luistert alleen lokaal niveau naar de omgeving. Zodra er Alexa wordt gezegd, dan pas wordt verbinding met het internet gemaakt. Je ziet ook direct een peak in het dataverkeer als ''Alexa'' geroepen wordt in het paneel van je router. Het is daarom naar mijn weten ook vrij moeilijk om dit te doen zonder dat het opvalt.
Zo is het inderdaad ontworpen. Maar met een software update kan dat natuurlijk gewoon veranderd worden.

Persoonlijk denk ik dat het slechts een kwestie van tijd is. Voor de jongere Tweakers wellicht ondenkbaar en de gedachte van een krankzinnige, maar een hoop dingen die we vandaag als noodzakelijk of wenselijk achten waren in mijn jeugd ook absoluut ondenkbaar.

Het enige wat je als overheid nodig lijkt te hebben is de juiste vijand, en die zal zich ongetwijfeld aandienen.
Maar hoe wil je continue ongemerkt data doorsturen zonder dat dat opvalt in het dataverkeer? Je kan altijd zien als een apparaat verbinding maakt met de servers, ook al is het maar een klein beetje verkeer.
Het zal niet stiekem gebeuren, maar gewoon in de openbaarheid.

Op dit moment denk je dan: als het zover komt gaat dat ding in de vuilnisbak. Maar als ik zie hoever we in de afgelopen 30-40 jaar zijn opgeschoven zie ik het nog wel gebeuren dat mensen het over nog eens 30 jaar prima gaan vinden, en zelfs een wettelijke verplichting daartoe accepteren.
Dan zou deze verplichting ook voor een telefoon kunnen gelden, daar heb je geen slimme speaker voor nodig. Ik snap je zorgen over surveillance overigens hoor, maar die zorgen kun je toepassen bij alle apparaten.
Dat zie je heel veel in de discussie. Mensen maken zich zorgen over de privacy gevolgen van hun online verbinding in hun auto, over hun thuis speaker/domotica assistent. Maar dat die dingen oninteressant zijn voor nieuwsgierigen omdat er in de vorm van de smartphone een veel beter apparaat is dat altijd meegaat, altijd in de buurt is daar lijken ze een blinde vlek voor te hebben. Heel vreemd.
30 is wel veel, nog geen 13 jaar geleden kwam de eerste iphone pas uit.

ik gok over een jaar of 5 is de opname 24/7. kijk maar eens in je google history, als je een android telefoon hebt is dit veelal al schrikbarend
Maar hoe wil je continue ongemerkt data doorsturen zonder dat dat opvalt in het dataverkeer?
Hoe gaat de 'gewone mens' iets van dataverkeer zien ? En waar ? En waarom zou hij het idee hebben dat dat moet ?
Je zou inderdaad gericht kunnen aftappen bij gebruikers die weinig van IT afweten. Net zoals met een telefoon, Xbox (waar standaard een microfoon in zit) of een ander apparaat met microfoon. Maar een grote groep aftappen lijkt mij toch wel opvallen ;)

[Reactie gewijzigd door Tweakx op 16 december 2018 14:27]

blijkbaar is het al ongemerkt voor jou, want een echo is gewoon continue data aan het sturen naar amazon hoor. Uiteraard zijn dit niet 24/7 opnames, maar als er interne speech recognition in zat zou het best een transcriptie kunnen zijn.

Bewijsje, want daar zal je wel benieuwd naar zijn
Ja, ik heb al een paar keer gehad dat een van mijn echo's keihard dataverkeer stond te sturen naar iets op internet. Terwijl ik er al uren niks tegen gezegd had.

In beide gevallen was ik net op weg naar mijn werk en zag ik toevallig de lichtjes van het AP knipperen. Heb toen de stekker van de Echo er uit getrokken en het was weg. Helaas geen tijd gehad om verdere inspectie te doen. Maar ik ga het binnenkort wat verder uitzoeken. Dit vind ik inderdaad wel een nadeel, het is allemaal erg ondoorzichtig.

Zodra Mycroft een beetje volwassen wordt dan ga ik zeker over. Hopelijk zou het misschien mogelijk zijn om de Echo Dot hardware te hergebruiken, al was dat volgens mij alleen bij het allereerste model mogelijk. Maar anders verkoop ik die gewoon.
Interessant, ik ga er nog eens induiken. Dank!
Dat kan allemaal leuk zo zijn.
Je weet alleen niet of alleen dat kleine stukje tekst naar de servers van Amazon worden gestuurd of hetgeen er allemaal in die tussentijd is opgenomen wordt doorgezonden.

Met de huidige audiocompressie technieken hoeft dat dus niet eens zo'n enorme berg aan data te zijn, terwijl het wel een flink geluidsbestand kan zijn.

Als jij een 'Peak' ziet in je dataverkeer, dan is dat dus hoogstwaarschijnlijk flink meer data dan dat hele kleine zinnetje. Immers een klein zinnetje zou niet leiden tot een flinke peak. Dataverkeer zou dan namelijk nauwelijks toenemen en zeker niet voor een duidelijk peak zorgen in de hoeveelheid data die verzonden wordt.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 16 december 2018 11:36]

Geef je hiermee aan dat je denkt dat dit op dit moment het geval is? Dan kan ik mijn antwoord daarop baseren ;)
0Anoniem: 310408
@Neosubu16 december 2018 10:43
Dus deze klok houd je in de gaten? Vertel!!
Of ben jij een van die mensen die denken dat Amazon de hele dag alles wat ie hoort naar zijn servers stuurt?
Nee, je stuurt zelf de hele dag van alles naar de Amazon-servers (en dat wordt ook nog eens mooi opgeslagen in je eigen account). Ik doe eraan mee, omdat ik denk dat we toch al verloren zijn, maar hij/zij heeft een punt.
Dus deze klok houd je in de gaten? Vertel!!
Of ben jij een van die mensen die denken dat Amazon de hele dag alles wat ie hoort naar zijn servers stuurt?
Dat doe je zelf vrijwillig als consument en inderdaad op al die data die jij vrijwillig verstuurt worden analyses losgelaten om het algoritme te verbeteren. Wat er met al die data nog meer gebeurt weet jij niet en ik ook niet.

Maar gezien het feit dat een bedrijf als 'Amazon - zegt dat iedere dag de eerste dag is die noodzakelijk is voor verdere expansie' kan het niet veel goeds betekenen als je weet wat Amazon met die term bedoeld.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 16 december 2018 11:31]

Je kan wel zien dat je die Amazon badge verdiend!
Dat soort dingen moet je niet in dit soort draden roepen, dan krijg je heel de party over je heen!
Van mensen met een Alexa of Google Home hoor ik vooral dat het zetten van timers in de keuken een van de meeste gebruikte toepassingen is. Grappig om te zien dat Amazon die conclusie ook getrokken heeft, en dat weet te productizen in een klok.

Aangezien smartphones en smartwatches dit ook al kunnen, is de toegevoegde waarde relatief laag. Het is dus naar mijn idee vooral een gimmick die wat dollars op moet leveren.
Natuurlijk kan je je smartphone pakken en opzoeken wanneer The Big bang begint maar je kan ook zeggen "Alexa show me when the big bang starts". Geef toe dat het geen grote togevoegde waarde is maar ik denk dat niemand (zelfs Amazon) dat zal zeggen.
Je kunt ook The Big Bang in je Google agenda zetten en dan Alexa notificaties laten geven... werkt hetzelfde, maar is minimaal 26 euro goedkoper ;-)
Live tv kijken is zo 20e eeuw :)
j..e jan ook zeggen "Alexa show me when the big bang starts".
''Alexa zet de tv aan als 'The Big Bang Theory' begint en geef een pingeltje.
Ik snap die toegevoegde waarde ook niet... als het nou een vervanger was van de Echo Dot was het wel interessant, geen los doosje op je bureau, maar gewoon een wandklok met extra functies.
Inderdaad. Ik gebruik die timers vrij regelmatig op mn Watch maar ook omdat ik dan even naar boven kan lopen en die timer op mn pols zit, dus die hoor ik altijd en overal.

Een wandklok neem je niet zo even mee als je boven een was opruimt of zo.
De toegevoegde waarde is inderdaad laag, maar ik kan dit nog wel eens bij mij aan de muur zien hangen. Ik vind het altijd wel fijn gewoon een klok in de kamer te hebben hangen, dus waarom dan niet een die ook nog wat andere functionaliteiten heeft?
Is het de gimmick of juist het design? Aan de andere kant kun je je afvragen hoeveel mensen in deze tijd nog echt een wandklok kopen. Voor eens slimme timer in de keuken had ik liever een kookwekker / timer gezien dan een full size wandklok. Voor de prijs kun je al geen net uurwerk verwachten.
tuurlijk kunnen je telefoon en smartwatch dit al, maar om die met je vieze handen uit je zak te moeten halen is niet heel praktisch in de keuken. (ook doe ik mijn smartwatch vaak af bij het koken)
Zie dit wel als een goed hulpstuk voor oudere mensen en ook voor mensen met een beperking, zeker als de visualiteit straks nog verbeterd wordt.
Een klok die niet de tijd aangeeft maar wanneer iets gaat gebeuren? Dat lijkt me uitermate verwarrend voor mensen met mentale beperkingen.
ik denk dan ook dat hij het niet over mentale beperkingen gaat, er zijn er andere ook. Bijvoorbeeld iemand in een rolstoel, beperkte controle over handelingen, enz.
Oh jee, van een agenda zullen ze dan ook wel schrikken.
volgensmij geeft de rand de timer aan, de wijzers zijn weldegelijk de huidige tijd
Dementerenden en verstandelijk beperkte zullen dit apparaat niet begrijpen of mee kunnen werken. Bijvoorbeeld; u moet vandaag douchen of om 10.00 uur uw pilletjes innemen zullen ze negeren en tegen de verzorgende zullen ze zeggen dat ze spoken horen op hun kamer.
Wat zal Jozef Stalin blij geweest zijn met dit soort apparaten. Amazon heeft hier mee net als andere fabrikanten de mogelijkheid om ons gedrag te bestuderen en ons af te luisteren. Of kijk ik te somber tegen dit soort ontwikkelingen aan. Op zich wil ik meegaan met de digitale vooruitgang want het kan ons echt helpen maar ik heb zo mijn bedenkingen of ik hier aan mee wil doen.
Wordt het niet tijd dat we onze gegevens die de IT giganten van ons hebben, kunnen opvragen? De banken moeten dit nu immers langzamerhand ook doen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat ze van me hebben.
Ik zou zeggen check https://mycroft.ai eens. Ze ontwikkelen een open source assistent, dus zonder je data te verzamelen of te verkopen. Ze willen zelfs support geven voor zelf hosten van de server software voor te tweakers onder ons. Hun assistent met een mooi jasje is nog niet klaar, ze schatten dat het verscheept kan worden Q1 2019, maar als je toch al geen plannen had ervoor is het zeker een om naar te kijken.
Je kan toch gewoon een verzoek tot inzage doen bij een tech-bedrijf? Ik heb alleen ondertussen zo'n donkerbruin vermoeden dat je wellicht een zip-file van 1 Gb krijgt.... succes met doorspitten op zoek naar "waardevolle" informatie.
Geef je dan commando aan de klok of echo zelf? Reageren dan beide? De trigger “Alexa” werkt erg goed, kan me prima voorstellen dat zowel echo als de klok het commando oppikken (afhankelijk hoe ver deze uit elkaar staan). Want als ik volume van mijzelf verhoog, pakt echo dat een verdieping lager ook nog op :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 16 december 2018 11:26]

Ik vermoed aan de Echo Dot en via een skill wordt de klok dan geactiveerd.
Is de laatste zin van je post gedicteerd via Alexa? ;)
alexa heeft net zoals google (relevanter ivm veelal telefoons die meeluisteren) dat mits alle apparaten onder hetzelfde account zitten, maar 1 (meeste gevallen de dichtsbijzijnde) reageerd.

in dit geval is de klok enkel verbonden met de echo, en geeft dus alleen de visuele feedback, de echo doet nogsteeds alle opname / reacties
Het lijkt me misschien wel een handige bijkomstigheid in de keuken, maar dan moet het wel heel erg eenvoudig zijn om timers te starten. En ook dat je niet door de herrie van de keuken 3 keer de spraak moet herhalen, of dat praten meer tijd kost dan naar de wekker lopen en die instellen...
wij gebruiken al een tijd een google home / alexa (2 keukens) in de keuken voor timers / omrekening maten etc. verschrikkelijk handig.

echo hoort je echt altijd, de google home heeft met afzuigkap flink aan of mixer oid nog wel eens moeite, daar zal dat verschil van 7 vs 2 microfoons wel weer tevoorzijn komen.

Ik denk dat een visuele weergave op zo'n klok best handig kan zijn, al vind ik momenteel gewoon het audio alarm en het vragen over hoe lang nog eigenlijk al voldoende
Met 10 inch (iets meer dan 25 cm) misschien wat aan de kleine kant :-(
Is inderdaad een leuke accessoire voor als je toch al een echo in de keuken hebt. Biedt op zich weinig extra functionaliteit. De prijs is dan ook weer in lijn met alle andere Amazon Alexa producten, zeker niet duur te noemen. Misschien wel handig om kinderen beter te leren omgaan met tijd.
De clock heeft dus niet een zelfstandige microfoon? Ik heb namelijk wel een echo, maar niet in de keuken... Ik zou de klok wel willen ophangen in de keuken, maar niet als die niet kan functioneren zonder een echo in de keuken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee