ik citeer even dit stukje eruit, wat mijns inziens precies de spijker op de kop slaat met betrekking tot huis automatisering:
More generally, it can be described as the ability to perceive or infer information, and to retain it as knowledge to be applied towards adaptive behaviors within an environment or context.
Met behulp van sensoren, en je regels/logica, kan je huis slim gemaakt worden. Wat doe je als het buiten snikheet wordt? Gordijnen dicht, rolluiken evt. dicht, ramen dicht, zonnescherm uit. Wat doe je als ik een dag weg bent, en je dit allemaal niet voorzien had omdat het in de ochtend nog snoeihard plensde en het weersvooruitzicht ook niet van dien aard was dat je dacht "ik zet m'n zonnescherm vast uit", en je komt dan thuis in een huis van 40 graden of meer? Balen. Met de sensoren, en wat regel werk "als het zo heet is, en het weerbericht geeft aan dat het droog is/blijft, doe dan dit" heb je je huis wat slimmer gemaakt. Zoals het stukje wat ik uit jouw wikipedia quote her-quote.
De lampen en deurbel en meter is allemaal niet slim. Totaal niet slim. Het zijn en blijven dumb devices. Dat je er toevallig wat mee kan doen op afstand maakt het inderdaad niet slim.
Maar de combinatie van een goed werkend softwarepakket (openhab, domoticz. home assistent, hue, homekit, if this than that koppelingen met amazon/google/whatever als je dat fijn vindt. Of een commercieel pakket), een hardware platform (zwave, zigbee, wifi, bluetooth, 433MHz, etc) en sensoren, kan je een heel eind komen.
Meten is weten zegt men wel eens. De sensoren meten, het pakket onthoudt de boel. Je kan het plotten, inzichtelijk maken. Hoe lang staat een deur open? Hoe lang brand je licht? Hoe verhoudt zich dat tot zonsopkomst, zonsondergang? Hoe verloopt de temperatuur op een dag? Dat is data die je kan verwerken (infer/perceive information, retain knowledge) en op basis daarvan reageren/laten reageren (adaptive behaviors within an environment or context).
Dat is wat het slim maakt.
Thuis heb ik ook te maken met de WAF, en die wil ook gewoon de lampen met de knoppen blijven schakelen. Daar zijn remote knoppen voor, en in de toekomst weet ik dat ik alle schakelaars ga voorzien van een module die op het netwerk aangesloten gaat worden. Zodat de lampen reageren op de schakelaars, en op de software. Zonder dat dit elkaar bijt. Voor nu is het nog voor beide partijen tegen de stroom in werken.
Wat wel fijn is, als we een dag weg zijn, en we komen thuis, dan brandt het licht als de zon buiten al onder is op basis van civil dusk. In de zomer dus niet, in de winter wel. Volautomatisch (in mijn optiek slim. Ik laat het reageren op externe omstandigheden).
Ik hoop dat je er met jouw systeem uit gaat komen. Het lijkt erop dat de basis niet helemaal correct is, waardoor beide bedrijven het niet meer snappen. Dit terwijl ik genoeg voorbeelden heb gezien (mtv cribs o.a.) waar een hele home automation systeem daadwerkelijk slim werkt voor de bewoners.
Maar goed. Toegegeven: ik ga volgend jaar pas echt aan de slag ermee. Met temperatuur sensoren (cv zone regeling, zonwering regeling), betere geofencing (lampen aan/uit, cv aan/uit, deuren/ramen controle), humidity sensoren (aansturing van ventilatie). Uitlezen van de "slimme meter". Poging tot inzichtelijk maken van, en beteugelen van energie verbruik.