Bixby van Samsung krijgt ondersteuning voor andere apps en apparaten van derden

Samsungs digitale assistent Bixby krijgt ondersteuning voor apps en apparaten van derden. Dat heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant bekendgemaakt op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie. Ontwikkelaars krijgen dezelfde tools als waarmee Samsung zelf Bixby-functies ontwikkelt.

Dankzij het openstellen van de sdk en de tools moeten gebruikers op termijn Bixby voor veel meer verschillende toepassingen kunnen gebruiken dan nu mogelijk is. Het is nog onbekend hoe ontwikkelaars gebruik gaan maken van de mogelijkheden van de digitale assistent en welke toepassingen er komen.

Daarnaast moeten hardwaremakers Bixby kunnen inbouwen, zoals nu al gebeurt met Amazon Alexa en Google Assistant. Onder meer speakers en andere smarthome-apparaten bieden ondersteuning voor de digitale assistenten van Google en Amazon. Bixby kwam anderhalf jaar geleden uit samen met de Galaxy S8. Sommige Samsung-smartphones hebben een knop aan de linkerkant van de behuizing om de digitale assistent te starten.

Bovendien komt er een platform voor ontwikkelaars om via stembediening Samsung-tv's te kunnen bedienen. Onder meer Netflix en Spotify gaan dat gebruiken. Dat gebeurt vanaf begin volgend jaar, zo zegt de fabrikant.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-11-2018 • 19:58

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
17
1
0
23
Wijzig sortering
Ik denk dat ze inmiddels te laat zijn. Google en Amazon hebben de markt verdeeld. Microsoft is afgehaakt en Apple loopt mijlenver achter
Personal assistents zijn meer dan hoe google, amazon en apple het op de markt hebben gezet. Samsung is een wereldwijde marktleider op gebied van consumentenelectronica. Samsung gebruikers hebben weinig aan de oplossingen van apple, Amazon en google zolang ze die producent niet gebruiken. En er zijn miljoenen gebruikers die samsung gebruiken en geen apple, amazon of google producten met een assistent van die merken. Die bixby knop zit ook niet zomaar op een plaats waardoor je er nauwelijks omheen kan. 😉

edit:
Hoezo offtopic, irrelevant? Hoe samsung in de markt staat in verhouding tot de concurenten heeft juist te maken met een bewering dat samsung mt deze actie te laat zou zijn of niet.

[Reactie gewijzigd door kodak op 7 november 2018 21:52]

Maar vrijwel iedere Samsung telefoon gebruiker is Android gebruiker dus Google gebruiker :P
Ik wil de cijfers wel eens zien van gebruikers van die personal assistants, inclusief die van android op samsung.
Samsung gebruikers hebben weinig aan de oplossingen van apple, Amazon en google zolang ze die producent niet gebruiken.
Iedere Samsung gebruiker op de smartphone markt is een Google gebruiker omdat ze Android gebruiken. Dus standaard Google assistent op een Samsung telefoon had best gekund.
Ik heb de Samsung S8 met Bixby knop, maar Bixby is ten opzichte van Google zo beperkt, langzaam en onhandig (engels) dat ik het niet gebruik. Zou mooi wezen als ik het Bixby knopje een andere functie kon geven. Bijvoorbeeld Google Assistant. En Bixby helemaal kon verwijderen.
Er is een Bixy remapper app in de Appstore waardoor je de Bixby knop een nieuwe functie kan geven.

https://play.google.com/s....jamworks.bxactions&hl=nl
Je bent een held. Eindelijk heb ik Bixby uit kunnen schakelen :P +1!!!!
Je moet goed opletten met die remappers, er zijn er veel die een permanente service draaien waardoor je telefoon echt loom wordt. Vooral tijdens scrollen zie (zag ik vroeger toch) duidelijk verschil in fps. Tijdje gezocht waarom mijn s8 zo sloom was en die remapper was de cause. Ik heb persoonlijk de knop uitgeschakeld (er bestaat een app waarmee je de service kan disablen, package disabler ofz) en de knop niets meer doet.
En dat is dan weer een app die absurd veel rechten wil op de telefoon. Dat ga ik dus niet toestaan.

Waarom willen die app developers dit toch steeds, ik snap het niet.
Bedankt, ik heb het gelijk geprobeerd, maar moest ook de veilige functies om mijn telefoon op te starten uitzetten. Dat ging mij toch te ver.
Er zijn bog andere apps die hetzelfde doen hoor. Dit was alleen de eerste doenik vond op Google search
"Samsung gebruikers hebben weinig aan de oplossingen van apple, Amazon en google zolang ze die producent niet gebruiken. En er zijn miljoenen gebruikers die samsung gebruiken en geen apple, amazon of google producten met een assistent van die merken"

Die "miljoenen" van jou is ook maar een gok.

En is dat veel ? miljoenen t.o.v. degenen die "google producten met een assistent" wel gebruiken ?
Ik denk het niet.
Bijna iedere Samsung phone "doet het met Google" volgens mij.
100en miljoenen zelfs. Niet Alleen smartphones zijn voorzien van een Bixby knop/assistent, maar ook andere elektronica zoals speakers, koelkasten, wasmachines, tv's etc. Dit zal in de komende jaren niet veranderen en Samsung zal er natuurlijk alles aan doen om het gebruik van Bixby te bevorderen. Ik heb er zelf geen mening over aangezien ik geen van de assistenten gebruik, maar zoals (kodak) al aangaf is Samsung nog altijd marktleider en is hebben van een eigen assistent niet meer dan logisch, ze hebben immers een enorme afzetmarkt waar ze mooi gebruik van kunnen maken en dat ze niet op nr1 staan van de beste assistenten doet er niet toe ze zijn er immers later mee begonnen.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 8 november 2018 10:46]

Ik reageerde op:

"Samsung gebruikers hebben weinig aan de oplossingen van apple, Amazon en google "
Dat slaat nergens op.

Ik hoop dat Samsung het heel goed gaat doen!
Tot nu toe vind ik hem niet beter/nuttiger dan de Google assistent
Ik stel niet dat het gebruik hoger of lager is, ik geef enkel de relevantie van de omvang van samsung aan. En alleen al in verkoopvolume/cijfers of zelf maar ruwe schattingen van het aantal devices en verspreiding valy moeilijk te ontkennen dat het geen grote speler met potentie is. Dat is wat anders dan of het ook in gebruik is of gebruikt gaat worden. Maar we moeten wel ergens beginnen met relevante cijfers of schattingen van marktbereik.
Lees nog eens wat je schreef.


"Samsung gebruikers hebben weinig aan de oplossingen van apple, Amazon en google "

Op bijna iedere Samsung telefoon "zit Google"
Stel we schrappen google uit die zin. Maakt dat het punt dat samsung een grote speler is en tov concurenten dus niet zomaar weggezet kan worden als "te laat" minder relevant? Het zal niet makkelijk zijn om te winnen, naar dat is niet perse het doel.
Je kan Google uit de zin schrappen, maar je kan Google niet schrappen.
Dat is er gewoon op al die Samsung phones.

Ik heb Bixby gebruikt. Alleen voor mijn wekker zetten. Daarnaast het een en ander uitproberen.
Maar toen Google voor mij beter werkte dan Samsung ben ik "overgestapt". En met Google had ik apparaten waarmee het meteen samenwerkte. ((bijvoorbeeld de Samsung tv)
Ik gun Samsung van harte een grote punt uit de assistenten taart 🙂
De overstap zal evt. wel steeds moeilijker worden (voor mij), maar ik twijfel er niet aan dat er ook wel weer een manier komt om dingen te laten samenwerken met elkaar.
Apple loopt totaal niet mijlenver achter. Het is vooralsnog een drie-eenheid; Apple, Google en Amazon.
Nou ja, ze hebben zeker een voorsprong in het aantal beschikbare talen wereldwijd.
Maar voor de rest liggen ze behoorlijk achter, vind ik zelf.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 7 november 2018 20:11]

Onderbouw even als je wilt? Ik lees juist dat ze alle drie op andere vlakken beter presteren... Amazon schijnt bijvoorbeeld minder goed te zijn in natural language.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 7 november 2018 20:45]

Hij bedoeld het feit dat Alexa en Google Assistent Veel meer functionaliteit hebben dan Siri. Waar dan wel bij gemeld moet worden dat Apple met de ontwikkeling van Siri tegen vreselijke grote muren oploopt door hun eigen Pro Privacy weg. Dit is een van de redenen waarom Apple's Assistent achter loopt. De Assistent kan gewoon niet zo snel en zo goed worden getraind door alle privacy regels die Apple heeft. En om dit een beetje te omzeilen heeft Apple Siri shortcuts geïntroduceerd. Waarmee jij als gebruiker dus zelf Siri kan aanleren wat je wilt en wat je gebruikt.

Halo Master heeft op dit gebied best een valide punt. Alleen jammer dat hij de reden waarom het achterloopt niet vermeld.
Vergeet niet dat siri op een telefoon veel minder gebruikt wordt dan Google Home of Alexa speakers. Google en Amazon hebben veel meer spraakdata geanalyseerd inmiddels en zijn daardoor veel slimmer. Daarnaast is de Siri speaker volgens mij nog geen doorslaand succes (naast dat hij vrij weinig kan)
Er zijn veel tegengeluiden die zeggen dat dat juist niet zo is. Bixby krijgt veel goede recensies, zeker voor een zeer nieuwe partij op dit gebied. Er schijnen veel features aanwezig te zijn die het bestaande trio niet ondersteunt.
Nu nog apps en andere apparaten die Bixby willen ondersteunen of belangrijker nog; mensen die Bixby willen gebruiken. :+
Vooral dat laatste... Ik vertik het om tegen mijn devices te praten. Dat wil zeggen, ik doe ze met alle liefde uitschelden, maar ik ben niet van plan om het oor van Big Brother willens en wetens binnen te halen of te gebruiken.
In dat licht is een Bixby misschien wel te prefereren boven een Google oplossing. Ik geloof niet dat Samsung dezelfde datahonger heeft als Google.

Maar voorts: ik zet die ongein nooit aan.
Dat zegt toch niks over de datahonger. Als ik ads op mijn website(s) wil zetten hoef ik hun data niet perse te hebben...
Op basuis waarvan worden door Samsung dan de ads getargetted?
Op basis van wat denk je dat die ads getarget zijn op specifieke gebruiker?

Het feit dat ze in het smarttv deel zitten zegt het belangrijkste al, daarom zijn die ads niks meer dan reclames voor apps die je in de smarttv store kan vinden...

Net als ik in de krant adverteer al van te voren weet dat die ad bekeken wordt door mensen die de krant lezen dus :)

Heel spannend is het allemaal niet dus...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 november 2018 14:49]

Test anders Google zoeken met je stem maar eens (gesproken zoekopdracht)
Het gaat zo snel en goed, zo snel kan je niet typen.
Dat is standaard Google search waar het toetsenbord is vervangen door voice input. Mijn inziens iets anders dan een voice assistant.
Het blijft me verbazen hoe techbedrijven aan de ene kant altijd weer innovatief zijn en legio handige toepassingen ontwikkelen die de mensheid verder brengen dan ooit, en aan de andere kant keer op keer in dezelfde fout blijven vallen: gebrek aan standaardisatie. Of het nu gaat om de USB poort, HomeKit/Google Home, FireWire, chromecast/AirPlay, lightning port of nu in dit geval digitale assistenten: hoe ontzettend veel verder zou deze techniek niet zijn als alle techbedrijven zich achter één standaard hadden geschaard en daar gezamenlijk voor door te ontwikkelen. Nee hoor, we gaan lekker allemaal onze eigen halfbakken net-niet versie maken waardoor digitale assistenten anno 2019 nog steeds nét niet doen wat de promofilmpjes beloven.

Leer toch allemaal eens van de added benefit van allemaal samenwerken zoals bijvoorbeeld bij Bluetooth gebeurd is.
Over het algemeen zie je juist dat individuele partijen ver vooruitlopen op de standaarden. Soms hebben zij al 6 jaar een eigen standaard die al die jaren al bood wat de uiteindelijke “standaard” zoveel jaren later biedt. Vervolgens is die individuele partij al toe aan een vervolgstap, omdat de standaard is achterhaald. Commerciële, concurrerende bedrijven kunnen simpelweg niet een decennium lang bakkelijen in een consortium over een standaard wanneer zij zelf binnen enkele jaren tot een goede oplossing kunnen komen. Kijk naar lightning; sinds 2012 heeft het Apple eco-systeem de voordelen van USB-C. En pas in 17/18 zien we USB-C van de grond komen.

Over Airplay. Apple kwam in 2010 met de eerste gebruiksvriendelijke manier om draadloos content naar je tv te sturen. Google kwam met een alternatief in 2013. Dat Apple hun oplossing niet voor gratis weggeeft aan Google moeten zij zelf weten. Waar is de standaard die hieraan vooraf ging? Beter is?

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 7 november 2018 20:58]

Kan je die bixby knop ook uitzetten of programmeren?
Ja dat kan, en zonder root. Ik heb een S8 en vond het altijd al vervelend maar sinds niet heel lang gebruik ik bxActions, nu heb ik in principe een dedicated knop voor andere functies, ik heb hem als volgt ingesteld:
 • Press - Switch tussen stille of geluid modus (zoals bij de iPhone)
 • 2x Press - Auto rotation aan/uit
 • Press + Long hold - Zaklamp
 • Long hold - Full screen mode aan/uit
Moet er even aan toevoegen dat je de knop zo wie zo gewoon uit kan zetten waardoor de knop simpelweg niks meer doet zonder dat je iets extra's installeert, ik vind het nog altijd jammer dat Samsung er niet een app launch knop van had gemaakt oid.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 7 november 2018 22:10]

Bedankt voor de info Drvagax.
Zou liever zien dat Samsung ondersteuning zou bieden om die zooi er af te kunnen gooien en de key out-of-the-box te remappen.
Jaja, dat kan met een obscure 3rd party app, maar dan moet je die wel een waslijst aan rechten geven. Dat moet je ook niet willen.
"Er schijnen veel features aanwezig te zijn die het bestaande trio niet
ondersteunt"


"Schijnen" klinkt wel erg vaag..
Wat kan hij nu, en wat zijn die features die je niet noemt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee