Apple trekt watchOS 5.1-update terug na problemen met Apple Watch Series 4

Apple heeft de watchOS 5.1-update die dinsdag werd uitgebracht weer ingetrokken. Sommige gebruikers van de Apple Watch Series 4 die de update installeerden, kunnen hun smartwatch niet meer opstarten. Apple heeft nog niet gereageerd op de problemen.

Onder andere op Reddit en op Twitter melden gebruikers van de Apple Watch Series 4 dat zij de update naar watchOS 5.1 hebben geïnstalleerd en dat hun smartwatch daarna niet meer werkte. De getroffen horloges starten niet meer op na de update; het scherm toont alleen het Apple-logo.

Het lijkt erop dat alleen de vierde generatie van de Apple Watch, die in september werd aangekondigd, problemen vertoont met de update. Gebruikers van andere modellen hebben voor zover bekend geen last van soortgelijke problemen.

Apple heeft nog geen oplossing beschikbaar gesteld en ook nog niet gereageerd op de problemen. Wel heeft de fabrikant de update voorlopig teruggetrokken. WatchOS 5.1 bevatte voornamelijk bugfixes en voegde een functie toe aan de vierde generatie om automatisch contact op te nemen met hulpdiensten als het horloge een minuut geen beweging detecteert na een harde val.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-10-2018 • 11:33

57 Linkedin

Reacties (57)

57
56
26
1
0
19
Wijzig sortering
Ai, gelukkig geen last gehad met mijn S4. Alles werkt perfect. Updaten ging verrassend snel t.o.v. wat ik gewend was met mijn 'oude' series 3

[Reactie gewijzigd door winwiz op 31 oktober 2018 12:10]

Hier wel iets vreemds na de update.

Ik moest de crown draaien om het water uit mijn horloge te krijgen voordat ik ook maar iets anders kon doen?
Ik zag een blauwe druppel bovenin en draaiend aan de crown kreeg ik een scherm waarbij deze blauwe druppel steeds groter werd.
Toen hij maximaal was klonk er een luchtalarm :?

Hierna kon ik hem weer normaal gebruiken.
Dat is een functie. Swipe van onder omhoog en tik op die druppel ;) Misschien had je die per ongeluk aangetikt.

Dat “luchtalarm” is trouwens om met geluid een deel van het water van je speakertje af te “blazen”. Het blokkeert dus het scherm zodat druppels ed niet als aanraking worden gezien en wanneer je klaar bent ramt ie ff het water eruit. Best relaxt. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 31 oktober 2018 12:33]

Ah!

Dat zal dan wel per ongeluk gebeurd zijn toen ik hem met mijn slaperige kop op Theater wilde zetten :D

Bedankt voor de opheldering.
Ja hier ook, geen centje pijn, ook een Watch 3..
Dit is wel pijnlijk. Apple heeft de laatste jaren nog nooit zo vaak updates terug getrokken. Al is dit ook zo bij Microsoft. Het verbaast mij alleen wel overigens. Gezien Apple van alle OS'en een beta uit brengt.
Er kan altijd wat insluipen. Anderzijds, de beta is natuurlijk een veeeeeel kleiner publiek dan de rest van de wereld die de update installeerd
Plus dat de watch geen public beta heeft. Dit met het feit dat hij niet door eindgebruikers hersteld kan worden. Zoals dat met een DFU mode op iPad iPhone wel kan.
Helemaal mee eens. Eerder keek ik de kat met upgrades uit de boom, maar vanwege de beta's durfde ik dit wel op 'launch day' aan. Heb gelukkig (?) een series 3...

@chriistiix Apple heeft nog helemaal niet zo lang een (public) beta-programma en juist met iOS 12 en WatchOS 5 (overigens niet public, toegegeven) was het juist superstabiel. De regressies die optraden waren heel klein, of verklaarbaar vanuit de beta-code (dat ze vergeten waren een debugger uit te zetten).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 31 oktober 2018 14:01]

Hoezo vanwege de beta's?
Zowat elke update heeft een beta, en zoals we hier kunnen zien en ook laatst bij Microsoft, zegt een beta zonder problemen dus helemaal niks.
Alleen... hoeveel van die betatesters had een Apple Watch 4?
Want daar zijn de problemen mee.
en microsoft niet dan? Microsoft heeft ook beta updates voor mensen die dat willen, genaamd insider builds. ben er zelf een tijdje lid van geweest maar ben uiteindelijk maar terug gegaan naar stabiele releases. elk bedrijf kan wel eens per ongeluk een verkeerde update uitbrengen, inclusief grote bedrijven als apple en microsoft
Ik geef toch aan dat het bij Microsoft tegenwoordig ook zo is. Die maken ook fouten met grote updates.
ik had het meer over de beta updates die ze uitbrengen voor diegene die het willen, niet specifiek over de "stabiele" updates aangezien het eruitzag dat je bedoelde dat microsoft geen beta updates geven
Het verbaast me dat het Apple niet lukt om 1 device of misschien 1-3 device's waarop de iOS is bedoeld zo vlekkeloos te laten verlopen.

Waar je bij Android en Microsoft zoveel verschillende apparaten(hardware-/onderdelen) hebt om te updaten. Moet je toch achter je oren kriebelen dat het Apple niet lukt met zo weinig device's . Vindt het maar een naar bedrijf dat Apple. Mij niet gezien met zo'n device

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 31 oktober 2018 12:25]

Is ook mijn gedachte in deze.
Apple heeft erg mooi spul door het relatief gesloten eco-systeem en hardware. Dan moet het ontwikkelen en ook het testen toch niet zo moeilijk moeten zijn.
Uberhaubt verwacht je dat met een premium insteek, Apple ook RUIM de nodige personen en gelden beschikbaar stelt om te zorgen dat echte problemen niet voorkomen.

Dus zo'n onzin is ook weer niet.
UIteraard foutjes en bugs kunnen altijd als ze de veroorzaker ver genoeg in de verschillende opties zit verweven maar echt helemaal niet meer werken... Neuh.
Wat een onzin zeg. Alsof er bij die andere bedrijven nooit wat mis gaat met updates die een deel van de devices bricken of iets anders in de soep laten lopen.
Inherent aan firmware updates. Helaas gebeurt het wel eens.

Verder wel met je eens dat het nogal knullig is. Maar om dan Apple gelijk een "naar bedrijf" te vinden...ach ja.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 31 oktober 2018 11:48]

Zijn punt is dat het bij Apple opmerkelijk is omdat er zo weinig verschillende hardware versies zijn en al de hardware ook nog eens onder eigen controle staat. Gecombineerd met software die zeer goed dichtgetimmerd is, is het verbazend dat zij issues hebben met het updaten van de software op dit soort apparaten.
Het betreft ook nog eens de nieuwste hardware, niet iets wat 4 jaar geleden uit gekomen is. Dus je zou verwachten dat de nieuwste hardware extra getest wordt.
Als je Apple al een naar bedrijf vindt. Wat vind je dan van Google en Facebook, die ook nog eens een slechter privacy beleid hebben?
Welke updateS heeft Apple dan nog meer teruggetrokken de afgelopen jaren? Ik kan mij namelijke geen enkele specifieke ‘teruggetrokken’ update herinneren? :?
Dat wat jij stuurt, gaat over een beta.
Niet over een official.
2e link ook bekeken?
Dit probleem lijkt zich alleen voor te doen bij de series 4 en die ligt nog maar net in de winkels. Waarschijnlijk zijn er dus amper mensen geweest die de beta van watchOS 5.1 op de series 4 hebben getest.
...automatisch contact op te nemen met hulpdiensten als het horloge een minuut geen beweging detecteert na een harde val.
Kan nog leuk worden als je na een dag hard werken op je bed neerploft en in slaap valt. Word je plots wakker gemaakt door iemand in een witte jas.
Nadat je op je bed neerploft, beweeg je. Een menselijk lichaam is nooit geheel zonder beweging, enkel als er iets verkeerd is. Er zijn altijd kleine bewegingen, ook als je je vinger een centimeter beweegt en dat is te detecteren. Daarbij denk ik ook dat er eerst een waarschuwing komt in de vorm van een vibratie door het horloge, als je dan ook niet eens een klein beetje beweegt is er iets goed fout.
Deze functionaliteit moet je zelf aan zetten op de Apple Watch Series 4. Dit is te vinden in de Watch app op de iPhone. Standaard is deze functie uitgeschakeld. @Chris van der G

[Reactie gewijzigd door BJD1997 op 31 oktober 2018 13:38]

Hij geeft je sowieso een waarschuwing vóórdat 'ie gaat bellen, dan heb je nog gelegenheid om te annuleren. En je kunt de functie ook helemaal uit zetten.
Het is best wel moeilijk om zo'n melding na te bootsen. Je moet vrij hard vallen hiervoor. Je bed is zacht en breekt je val. De Watch merkt dit op en zal dan niet zomaar het alarmnummer bellen.

Ik heb het zelf ook geprobeerd na te bootsen en ik kreeg de melding pas toen ik me hard op de grond liet vallen :). Als ik dan een minuut niet meer beweeg mag hij van mij best het alarmnummer bellen.

En in dat geval gaat hij hard trillen, dus dat voel je wel ;)
Dit krijgt misschien wel een -1, maar ik vind dit toch echt wel een valide punt. Wij hebben tijdens de kinderjeugd-week bijvoorbeeld spelletjes waar ik "plots" dood moest spelen als leiding zijnde. Moet ik dan altijd iets uitzetten of mijn horloge uit doen?
Nee, ze hebben het zo gekalibreerd dat je echt hard moet vallen. Als je vrijwillig valt vang je jezelf toch altijd een beetje op.
Nee, er zijn oa. tests gedaan door, ik meen, Bright (Nederlands) waarbij ze in zitzakken vielen. Er gebeurde niks.

Toen ze de zitzakken weghaalden en op de grond vielen, gebeurde er wel wat. Een matras filtert ie dus...
Mijn Apple Watch Series 4 heeft gisteravond de update geïnstalleerd. Alleen vond ik dat hij er heel lang over deed en na dik een halfuur had ik nog steeds het Apple logo in beeld. Toen heb ik mijn Watch geforceerd herstart met beide knoppen ingedrukt houden. Dit hielp niet en na een uur proberen heb ik het maar opgegeven. Uiteraard wel het apparaat uitgezet om burn-in te voorkomen.

‘s Nachts had ik direct een afspraak ingepland.
Vanochtend door Apple gebeld en die zeggen dat het probleem bekend is en dat volgens de huidige procedure het apparaat opgestuurd dient te worden naar hun reparatiecentrum. Binnen 2 werkdagen komt UPS langs om alleen mijn Watch (zonder band) op te halen. Dan ben ik ‘m voor 5-7 werkdagen kwijt en gaan ze met een ‘speciale machine’ de software herstellen.

Hopelijk werkt het en wordt alles opgelost, zonder dat de waterdichtheid van het apparaat aangetast wordt.
Vanochtend door Apple gebeld en die zeggen dat het probleem bekend is en dat volgens de huidige procedure het apparaat opgestuurd dient te worden naar hun reparatiecentrum. Binnen 2 werkdagen komt UPS langs om alleen mijn Watch (zonder band) op te halen.
Ik wist niet dat Apple support je Apple Watch laat ophalen. Dat is voor mij een grote verassing.
Als het klopt, dan ga ik het ook goed onthouden als een van mijn apple product stukgaat of niet goed werkt.
Is tegenwoordig bij alle Apple repairs zo die je online aanvraagt.
Je kan kiezen uit 2 opties:
1. Ze sturen een doos met label waarmee je het apparaat kan inpakken. Deze moet je vervolgens afleveren bij een postkantoor in de buurt.
2. Je kiest voor een UPS ophaling. Als je een repair aanvraagt, staat UPS (meestal) de volgende werkdag voor de deur om het apparaat op te halen. Zij leveren het apparaat ook terug af na herstelling.

Ondertussen al 2 keer gebruik van gemaakt en werkt goed ;-)
Hier met een Watch S4 nergens last van. Ik vond de update voor het eerst zelfs eens mega snel :) . Normaal zat ik er 30+ minuten op te wachten. Of dat nu door de nieuwe hardware komt weet ik dan ook even niet.
Ik beaam dit.

ging gisteravond super snel de installatie en was ook super verbaasd en tot nu toe een goed draaiend 5.1 en ook uitzetten en weer aanzetten gaat goed. misschien omdat ik het vanaf een iPhone x deed ? misschien dat de installatie zelf stockeert en er een halve update op staat bij sommigen ?

succes voor diegene waar het helaas mis is gegaan. volgende keer wacht ik ook eerst een paar dagen
Een van de voordelen van het gesloten eco-systeem van Apple moet toch zijn dat de hardware bekend is. Niet zoals bij Android waar het OS op duizenden verschillende hardwareconfiguraties moet werken.
En nog sluipen er dit soort bugs in?
heb gelukkig ook nergens last van gehad .
update ging super snel,
lees wel op iculture dat er veel mensen zijn getroffen ,
Apple adviseert langs de Apple store te gaan of waar je hem hebt gekocht
om hem in te leveren.

hopelijk word het voor de mensen wie het betreft snel opgelost,
Helaas heb ik nog niet de nieuwe Watch. Die van mij krijgt deze update sowieso niet meer.
Ik mag kijken naar opties die ik niet kan aanklikken in het menu ;(
Heb jij even geluk, dan heb je dit probleem niet! :+
Overigens wel een beetje crappy dat een horloge van slechts een paar jaar oud geen ondersteuning meer krijgt. Niet in lijn met het normale updatebeleid van Apple!

[Reactie gewijzigd door Krulliebol op 31 oktober 2018 13:15]

Mijn Apple watch 4 is hierdoor helaas overleden. Zojuist contact opgenomen met Apple en zij geven aan dat ik de watch moet opsturen. Hopelijk is het snel opgelost.
Mijn serie 4 is ook onbruikbaar geraakt door de update. Blijft hangen in boot logo. Apple service geeft zelfde verhaal en optie als ze aan leroy98ecker gaven;

opsturen (doos om op te sturen wordt in de bus gegooid) en zij fixen het en sturen terug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee