Qualcomm kondigt 802.11ay-chipsets voor draadloze 4k- en vr-streams op 60GHz aan

Qualcomm heeft twee chipsets aangekondigd die gebaseerd zijn op de 802.11ay wifi-standaard. De chipsets maken 10Gbit/s-verbindingen via 60GHz mogelijk en zijn volgens het bedrijf onder andere geschikt voor streamen naar vr-brillen.

De lijn 802.11ay-chipsets van Qualcomm bestaat uit de QCA6438 en QCA6428 voor bijvoorbeeld routers en de QCA6421 en QCA6431 voor mobiele toepassingen. Ze maken het streamen van 4k-video en vr- en ar-beelden mogelijk, evenals het casten vanaf mobiele telefoons naar meerdere schermen.

Daarnaast wijst Qualcomm op de mogelijkheden om 60GHz-signalen in te zetten voor sensoren die nabijheid, beweging en gezichten kunnen registreren. Ook zou de bandbreedte hoog genoeg zijn om als draadloze gigabit-backhaul dienst te doen. Fabrikanten kunnen per direct de chipsets afnemen bij Qualcomm.

De wifi 802.11ay-standaard is de opvolger van de 802.11ad-variant, die eveneens via 60GHz werkt en aanvankelijk als WiGig bekendstond. De ay-opvolger heeft dankzij het bundelen van vier streams een bandbreedte van 8,64GHz in plaats van de 2,16GHz van 802.11ad. Daarnaast is er ondersteuning voor mu-mimo.

De theoretische snelheid van 802.11ay kan daarmee oplopen tot 40Gbit/s en de maximale afstand tot maximaal 500 meter. Qualcomm schaart 60GHz-wifi onder het mmWave-spectrum, waar het ook 5g-banden hoger dan 24GHz onder laat vallen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-10-2018 • 14:40

24 Linkedin

Reacties (24)

Wijzig sortering
Line of sight is niet nodig op korte afstanden, in mijn ervaring.
Ik heb sinds kort de HTC Vive wireless kit (van HTC), waarbij gebruik gemaakt wordt van Intel Wigig; Wigig = 802.11ay.

De sensor die aan de PCI-Express kaart zit heb ik achter bij mijn PC liggen waarbij de afstand die van die sensor naar mijn HTC vive grofweg 5 meter is.

Ik kan me voorstellen als je een langere afstand moet overbruggen dat het "sturen" van het signal belangrijker is, maar het is puur voor welk doel je het gebruikt.
Hoe hoger de frequentie, hoe meer een radiosignaal zich als licht gaat gedragen.
Een 60GHz golf komt amper door een binnenmuur heen en zeker niet door een buitenmuur.
Om acceptabele snelheden te halen is Line of Sight een vereiste.

Het echte voordeel van 802.11ad (en 802.11ay) is het feit dat de 5GHz band wordt gebruikt voor upstream en de 60GHz voor downstream, zodat er EINDELIJK full duplex communicatie mogelijk is. Zelfs 802.11ac is half duplex, hetgeen een enorme impact heeft op de doorvoer. Het is mij dan ook een raadsel waarom er geen IEEE standaard is die WiFi biedt waarbij de 2.4GHz band vior upstream en de 5GHz band voor downstream wordt gebruikt. Daar zouden we ècht wat aan hebben.

60GHz is leuk, maar niet echt nuttig. Waar de auteur die 500 meter vandaan haalt is mij een raadsel. Een consumentenrouter die zich aan de Nederlandse wettelijke normen houdt, haalt op de 5GHz band zelfs met line of sight geen 500m met acceptabele snelheden. Een router/access point op 60GHz gaat dat zeer zeker niet halen. Niet zolang 100mW het wettelijk toegestane maximum vermogen is, in ieder geval.

Multi-Gigabit WiFi klinkt leuk, maar is volslagen onbetaalbaar. Een Multi-Gb switch van Cisco (om maar een voorbeeld te noemen) kost een godsvermogen. Dan heb je ook nog eens Cat7 bekabeling nodig naar je access points (ook niet goedkoop) en als klap op de vuurpijl moet je ook nog eens een veelvoud aan access points ophangen om een acceptabele dekking te krijgen.

Ik denk dat 60GHz een doodgeboren kind is. Het is te duur en te onpraktisch. Het zou beter zijn om meer frequenties in het lage spectrum vrij te geven. Nu wordt bijvoorbeeld de 2.2GHz band gebruikt voor militaire WiFi netwerken. Geef die band vrij. Is veel beter én goedkoper dan kloothannesen in het milimeter-bereik.
Het is mij dan ook een raadsel waarom er geen IEEE standaard is die WiFi biedt waarbij de 2.4GHz band vior upstream en de 5GHz band voor downstream wordt gebruikt. Daar zouden we ècht wat aan hebben.
Deze 2 banden zitten nog vrij dicht bij elkaar waardoor packetcollision een groot issue word. Je geloofd toch niet dat IEEE zelf ook niet graag een full duplex protocol wil?

Ps. Het is ook erg lastig om met dezelfde antenne zowel te zenden als te ontvangen

Pps. (Echt de laatste nu ;) ) banden veel lager dan de huidige laagste 2.4 zorgt voor groter bereik waardoor je enorm last gaat krijgen van de netwerken van je buren, tot een punt dat er alleen nog maar ruis is waardoor je nooit een verbinding kan opzetten

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 17 oktober 2018 19:04]

Je vergeet één heel belangrijk nadeel van, bijvoorbeeld, 2,2 GHz: bandbreedte. De smalste band op 802.11ay (vergelijkbaar met 802.11ad) heeft een bandbreedte van 2,16 GHz, wat naar verhouding met 58,32 GHz een bandbreedte is van bijna 4%. De breedste met 8,64 GHz komt dan op 14%. Op de lagere frequenties blijf je beperkt tot bandbreedtes van enkele tientallen MHz tot een kleine honderd MHz, waarmee je nooit de geadverteerde 40 Gbit/s gaat kunnen halen. Snelheden hoger dan 1 Gbit/s zitten er niet in voor de enkele tientallen MHz.
Waarom lukt met 4G systemen (oid) met ook een dergelijk kleine bandbreedte wel om relatief hoge snelheden te halen hoor ik u denken, en nog wel over flink grotere afstanden? Die systemen zijn een klein beetje duurder dan waar de gemiddelde thuisgebruiker geld voor over heeft. Nog afgezien van het feit dat die systemen niet als een groep schreeuwende mensen in een drukke bar elkaar proberen te overschreeuwen aangezien ze niet op een licentievrije band hoeven te zitten.

Dit neemt overigens niet weg dat line-of-sight an sich een probleem is, maar voor toepassingen die deze ordegrootte van overdrachtsnelheden vereisen denk ik niet dat line-of-sight een dusdanig grote bedreiging vormt, zeker als het alternatief "niet draadloos" is.
Het echte voordeel van 802.11ad (en 802.11ay) is het feit dat de 5GHz band wordt gebruikt voor upstream en de 60GHz voor downstream, zodat er EINDELIJK full duplex communicatie mogelijk is. Zelfs 802.11ac is half duplex

Dat is toch het idee van mimo dat je met meerdere antennes en meerdere band breedtes binnen 5ghz kan werken?
60Ghz als draadloze backhaul? Een 5Ghz backhaul voor de huidige mesh systemen is al problematisch omdat het niet door vloeren of muren gaat, laat staan 60Ghz. Mijn ervaring met de AD standaard is dat het al wordt gehalveerd wanneer je een plant tussen de zender en ontvanger neerzet. Laat staan een vloer of een muur.
Dit heeft alleen zin als je je complete huis vol zet met zenders zodat alles line of sight met elkaar heeft.
Lijkt me erg handig voor beamers. Hoef je geen enorm lange hdmi kabel meer over het plafond te trekken.
Ipv daarvan hang je een peperduur accespoint met een eveneens achterlijk dure receiver luttele meters van elkaar :D

Apparaten die niet van hun plek gaan moeten altijd bedraad zijn anders is het zonde van de bandbreedte en de spectrum vervuiling
Je overschat mijn werklust.

Maar serieus. Als je een beamer boven de bank wil hangen, moet je de kabel er naar toe krijgen (tenzij je huis alle apparatuur naast de bank toelaat). Die moet dan of in de muur of met een afzichtelijke kabelgoot. Beamers met ingebouwde 802.11ay lijkt me wel een goed idee. Niet alsof het ver buiten de kamer komt dus met die spectrumvervuiling komt het wel goed.
Die beamer moet toch ook van electriciteit worden voorzien? Kabels lopen er toch al heen. Je overschat het nut van draadloos hier
Hoe verhoudt 802.11ay zich tot de nieuwe wifi labels? WiFi 7?
Volgens mij is het nog altijd een voorgestelde standaard, 802.11ay, zolang er nog geen 802 EC approval is hiervoor. Die is geplanned voor November 2019. Zie ook http://www.ieee802.org/11/Reports/tgay_update.htm
Niet aan mij besteed, bedraad en anders komt het mn huis niet in.
heb je ook geen mobiele telefoon?
Hij heeft een cat7 krulsnoer aan zijn smartphone :9
60Ghz as Gigabit backhaul? Voor wat voor afstanden kan dit dan (zelfs als er niks "voor" staat)? Zo'n plaatje de lantarn tot iets wat IN je huis zit lijkt me al niet zo realistisch. Ik gok dat je altijd Line of Sight moet hebben om een beetje signaal te houden.

[Reactie gewijzigd door Sidiox op 17 oktober 2018 14:53]

Dat ding buiten is niet het 60ghz deel, dat zit alleen binnen (zijn ook andere symbooltjes).
"
Daarnaast wijst Qualcomm op de mogelijkheden om 60GHz-signalen in te zetten voor sensoren die nabijheid, beweging en gezichten kunnen registreren. Ook zou de bandbreedte hoog genoeg zijn om als draadloze gigabit-backhaul dienst te doen. Fabrikanten kunnen per direct de chipsets afnemen bij Qualcomm.
"
Zo lees ik het echt niet. Bandbreedte hoog genoeg ik wil wel geloven, signaal sterkte niet
Er zijn wel degelijk backbone straalverbindingen welke op 60 Ghz werken, bijvoorbeeld MikroTik's Wireless Wire. Afstanden van 200-300 meter worden geadverteerd, op het forum werd gesproken dat sommigen de 1,5 km hebben gehaald. Met de juiste antenne zouden in theorie grotere afstanden te overbruggen zijn.

Hier in Nederland zal 60 Ghz buiten weinig voor komen, maar voor WISP's (Wireless Internet Service Provider) in het buitengebied kan dit zeer interessant zijn voor hun backbone. Omdat ze dan geen last hebben van 5 Ghz stoorzenders. Ook zie ik potentie voor bijvoorbeeld Pt(M)P verbindingen in gebieden met veel bergen of open vlaktes, waar er vaak geen budget is voor een bekabelde infrastructuur en toch wens is voor 1+ Gbit/s snelheden.
Behalve dan dat je die 60GHz band in een groot gebied in Nederland niet mag gebruiken i.v.m. een fijn afluisterstation. (Inter)Nationale Veiligheid telt hier zwaarder dan snellere WiFi of 5G.

Verder vraag ik me ook af wat die straling met zo'n hoge frequentie met het menselijk lichaam doet op de langere termijn.
2,4GHz is redelijk goed getest. 5GHz is minder getest. 60GHz is amper getest.
Grappig hoe data overdracht en sensoren straks 1 zijn:

voorbeeld van mmwave als sensor tech: https://www.youtube.com/watch?v=RT56YzqME6M
Ik heb jaren geleden al een advertentie gezien voor een 'passieve radar' die vliegtuigen detecteert met louter ontvangstantennes. Namelijk door het opvangen van reflecties van radio- en tv-uitzendingen.
Toendertijd hadden ze daar een bus vol SGI computers voor staan, dat wel.
De wifi 802.11ay-standaard is de opvolger van de 802.11ad-variant, die eveneens via 60GHz werkt en aanvankelijk als WiGig bekendstond. De ay-opvolger heeft dankzij het bundelen van vier streams een bandbreedte van 8,64GHz in plaats van de 2,16GHz van 802.11ad. Daarnaast is er ondersteuning voor mu-mimo.

De theoretische snelheid van 802.11ay kan daarmee oplopen tot 40Gbit/s
Kan iemand mij de berekening hierachter uitleggen?
Hoe maak je van een frequentie van 60Ghz met 4 kanalen welke samen een 8,64 Ghz bandbreedte hebben een snelheid van 40 Gbit/s?
Dit is een geniale uitvinding. Eindelijk iemand die eraan denkt om al die coax kabels uit het straatbeeld te halen. Mijn gevel draagt zo'n bundel kabels, die bij nader inzien misschien helemaal niet nodig is. Zoals anderen reeds opmerkten is de tekening waarschijnlijk niet correct, zulke frequenties hebben direct line of sight nodig om met een goede signaalsterkte door te beamen. Een kastje aan het raam of zo moet wel kunnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee