Foto's van spiegelloze fullframecamera Canon EOS R verschijnen online

Canon komt met een spiegelloze fullframecamera, die naar verluidt een 30-megapixelsensor krijgt. Het toestel krijgt een nieuwe RF-mount en Canon brengt daar met de introductie van het systeem vier objectieven voor uit. Dat blijkt uit foto's die zijn verschenen.

Het Japanse camerablog Nokishita heeft foto's en specificaties online gezet. Volgens de website introduceert Canon zijn spiegelloze systeemcamera later deze maand. De Canon EOS R heeft veel weg van de spiegelreflexcamera's van Canon, maar is veel kleiner door het ontbreken van de spiegel en de optische zoeker. Het toestel maakt gebruik van een elektronische zoeker.

Volgens het Nokishita-blog krijgt de camera een 30,3-megapixelsensor met een gevoeligheid van 100 tot 40.000 iso, met uitbreidingen naar 50, 51.200 en 102.400 iso. De fotografeersnelheid zou maximaal acht beelden per seconde bedragen. De EOS R krijgt een 4k-filmfunctie waarmee op 30fps gefilmd kan worden, in full-hd-resolutie is dat 60fps en bij hd-resolutie 120fps.

Het scherm aan de achterkant is een touchscreen en de zoeker maakt gebruik van een oledpaneel. De camera werkt met de LP-E6-accu's van Canon, die ook in dslr's gebruikt worden. De afmetingen zijn 135,8x98,3x84,4mm en het gewicht is 660 gram, inclusief accu en geheugenkaart.

De Canon EOS R gebruikt een nieuwe lensvatting, de RF-mount, dus moeten er nieuwe objectieven worden ontwikkeld. Afbeeldingen tonen vier exemplaren: een 35mm f/1.8 Macro met IS-beeldstabilisatie, een 50mm f/1.2L, een 28-70mm f/2L en een 24-105mm f/4L IS. Er komen ook adapters om EF-objectieven te gebruiken op de EOS R-camera.

Canon heeft de EOS R nog niet officieel aangekondigd, maar het Japanse Nokishita-blog heeft een goede reputatie wat betreft het publiceren van de afbeeldingen en specificaties over nog niet aangekondigde camera's. Meestal volgt de officiële introductie kort na het uitlekken van die informatie.

Het EOS R-systeem van Canon volgt op de introductie van het Nikon Z-systeem, dat eveneens uit spiegelloze camera's met een fullframesensor bestaat. Sony had al langer dergelijke camera's op de markt.

Canon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectievenCanon EOS R en RF-objectieven

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-09-2018 • 11:34

172

Submitter: GewoonNiek

Reacties (172)

172
166
96
26
2
52
Wijzig sortering
Goh, tweakers besluit eindelijk dit artikel te plaatsen.
In aanvulling op het artikel dat Canon nog niks officieel heeft aangekondigd; op 5 sept heeft Canon een event gepland staan in Frankrijk voor Canon dealers. Hier zal zeer waarschijnlijk officieel aangekondigd worden wat hier wordt besproken.

Edit aanvulling op artikel:

Canon RF 28-70mm f/2L USM:
  • Lens composition: 13 groups 19 sheets
  • Minimum focus distance: 39cm (15.35 inches)
  • Filter diameter: 95mm
  • Size: 103.8mm (4.08 inches) × 139.8mm (5.5 inches)
  • Weight: 1430g (3.15lbs)
Canon RF 50mm f/1.2L USM:
  • Lens construction: 9 groups of 15
  • Minimum focus distance: 40cm (15.74 inches)
  • Filter diameter: 77mm
  • Size: 89.8mm (3.53 inches) x 108.0mm (4.25 inches)
  • Weight: 950g (2.09lbs)
Canon RF 35mm f/1.8 IS STM Macro:
  • Lens construction: 9 groups 9 pieces
  • Minimum focus distance: 17cm (6.69 inches)
  • Filter diameter: 52mm
  • Size: 74.4mm (2.92 inches) × 62.8mm (2.47 inches)
  • Weight: 305g (0.67lbs)
Canon RF 24-105mm f/4L IS USM:
  • Lens construction: 14 groups 18 pieces
  • Minimum focus distance: 45cm (17.71 inches)
  • Filter diameter: 77mm
  • Size:
  • Weight: 700g (1.54lbs)
Bron; CR.

Ook in de pijpleiding zitten een nieuwe 400 F2.8 IS III, en een 600 F4 IS III, de laatste waarschijnlijk berust op DO technologie volgens inside info.

Specsheet van de EOS-R:
https://drive.google.com/...OMWNHbjFpGq2CznrIAoN/view

[Reactie gewijzigd door cobalt60 op 26 juli 2024 06:04]

Ik mis ook veel info en wat journalistiek in deze.
  • De sensor komt qua specs overeen met de 5D mark IV dus die lijken gelijk te zijn.
  • Opvallend is het wegvallen van de Joystick tov van andere semi professionele full frame body's van Canon. Er lijkt een touch bar voor in de plaats te komen (photo 3).
  • Tov van Nikon mirrorless is het lens assortiment iets breder en vooral lichtsterker.
  • De grip diepte lijkt groot te blijven, iets waar veel mensen commentaar op hebben bij de Sony.
  • Er wordt niets gezegd over een crop bij het 4k schieten wat positief is.
  • Deze camera is zeer belangrijk voor Canon want Sony -die veel eerder met mirrorless begon en veel functies voor een scherp bedrag in de body stopt- is qua verkopen inmiddels Canon en Nikon voorbij.
  • Door de manier waarop Canon zijn articulating scherm heeft ontworpen is dit zeer geschikt voor vloggers (zeker in combinatie met dual pixel AF)
  • 3 adapters, 1 voor EF lenzen, één voor control ring (geen idee wat dat zou zijn), en een drop in filter mount (wat zou betekenen dat je de filters niet meer op de lens hoeft te monteren en veel minder mee hoeft te nemen bij bijvoorbeeld een vakantie, maar wat vooral voor video ideaal is).
  • In tegenstelling tot de 6D mk II wel een headphone jack.
  • Lensen zijn vooral USM dus niet focus by wire, dus wederom meer gericht op video.
  • Er wordt niets gezegd over in body stabilization en er worden nieuwe IS lenzen aangekondigd, dus dat lijkt er niet te komen bij Canon.
  • Er wordt niets gezegd over eye autofocus.
  • Net als Nikon en in tegenstelling tot de Sony meer weather sealing.
  • Autofocus bij heeel weinig licht.
Update:
* Als ik naar de carddoor kijk, lijkt het me sterk dat daar 2 storage kaartjes achter kunnen, dus het lijkt één memory card te worden net als de 6D mk II.
* Iedere lens lijkt een aparte extra control ring te hebben die gelijk is aan die van de control ring adapter. Programmeerbaar?

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 26 juli 2024 06:04]

Waarom zou je minder filters mee hoeven nemen op bijvoorbeeld vakantie?
omdat je dan maar 1 filtermaat hoeft te hebben niet een filter voor de verschillende lenzen
Maar dat systeem heeft Cokin al jaren, niks nieuws lijkt me?
Dan heb je als nog verschillende filterhouders nodig, deze filterhouder zit bij de mount en dan is de maat van alle lenzen hetzelfde
Dat had ik niet helemaal begrepen, ben wel erg benieuwd hoe dat werkt dan. Lijkt me dat je alles wat op de mount aansluit zo gesloten mogelijk wil hebben.
Volgens de specs van @cobalt60 is er maar 1 sd-kaart slot.
Dan is dit al een no-go voor mij; om nu weer 20 CF kaarten te gaan vervangen door SD...en dan moeten we nog maar zien dat de SD net zo snel is als de CF in de 5D Mark IV.
Op hoge snelheid RAW + hi-res JPG wegschrijven is een must (kan nu non-stop 6 per seconde wegschrijven en op hi speed voor een seconde of 4 +12 per seconde).

Een grotere grip vind ik zelf ook prettiger, dat houdt lekker vast als je steeds de secundaire camera pakt en weg doet.
@michaelboon82
De Mark IV ondersteunt geen UHS-II terwijl de EOS R dit wel doet.

UHS-II loopt rondjes om CF mits de camera hier natuurlijk gebruikt van weet te maken.

Correct me if I'm wrong, voor zover ik weet staat CF al een tijdje stil wbt ontwikkeling en ik ben bang dat je uiteindelijk toch naar SD zult moeten overstappen.

https://www.cameramemorys...-faq/fastest-memory-card/
https://www.cameramemorys...iv/sd-cf-card-speed-test/

[Reactie gewijzigd door Martin-S op 26 juli 2024 06:04]

Opvallend is vooral de foutieve weergave van de grootte vd camera.
Mooie false propaganda.
##Goh, tweakers besluit eindelijk dit artikel te plaatsen.##
Wat bedoel je met 'eindelijk"? Het Nokishita-artikel is van 010918, dus 1 dag oud....
Nou ja, soms gaat het nieuws wat sneller hier. Had 'm ook vrijwel meteen getipt. Maar geeft ook verder niet.
Het is ook maar zondag..
Echt he, hebben mensen geen weekend of vakantie meer. Verbaast me al een lange tijd dat veel nieuws op zondag doorgaat :) Buiten de traditionele dan he.
24 uurs economie mensen, wen er maar aan ;)
Daar is niet aan te wennen omdat niemand dat volhoud. Voor eventjes en dan ben je lekker opgebrand en kan je je leven gaan aanpassen ;)
Wat een enorme filtermaat bij bij die 28-70! Dat is een flink stuk glas :)
Ze hebben alvast één plus over de nikon's en sony's
Canon RF 50mm f/1.2L USM bij launch: :)
Waar sony dit nog niet heeft en Nikon een 0.95 nog moet uit brengen in 2019/20
Zelfde verhaal als Nikon zo op het oog. Too little, Too late.
Ze doen feitelijk precies hetzelfde en ook hier maar 30fps 4k en of je lenzen alsnog de deur uit of weer met een adapter aan de gang. Gelukkig wel de LP-E6 accu dan kan een enkeling nog zijn accu's behouden bij een overstap.

Op het oog ook hier maar 1 geheugenkaart, wat voor soort is dan nog even spannend.
Anoniem: 343906 @OmeJoyo2 september 2018 12:52
Betwijfel of het echt 'too little, too late' is wat Canon en Nikon doen. Beiden hebben voldoende feeling met de doelgroep en meer dan voldoende productiecapaciteiten om het wie dan ook in die branche bijzonder lastig te maken.
Nee, ze hebben absoluut geen feeling met de doelgroep. Maar ze hebben een duopolie en veel kopers kijken niet verder.
Ze hebben geen feeling met de internetfora, maar heel veel professionals schieten nog altijd met Canon en Nikon. Waarom? Wellicht de professionele services, lenzenaanbod, ... Als amateurfotograaf heb ik al geen zin in geklooi met half werkende adapters (er zijn echt veel AF issues met zowel de metabones als sigma adapters). Een pro wil dat al helemaal niet.

En dat kleine beetje betere beeldkwaliteit van een Sony t.o.v. een 5D IV zie je in de praktijk niet erg terug. Alleen bij slecht belichte scenes heeft de ISO performance en het DR van de Sony's wellicht een voordeel. Wil niet zeggen dat het niet fijn is om te hebben, maar is echt ondergeschikt aan een veel eisen die pro's aan hun apparatuur stellen.

Eigenlijk het enige dat ik bij Sony echt top vind is de eye-tracking AF. Dat is gewoon goud. Ook voor pro's. Overigens vind ik wel dat Canon en Nikon laat instappen, Als ze eerder waren geweest, dan had Sony helemaal geen kans gehad. Wat dat betreft dus goed voor de concurrentie (en hopelijk de prijzen).
vergeet niet colorscience, een reden dat veel pro's voor canon gaan is het accuraat renderen van de skin tones. De "canon look" is equavilent geworden met de "pro look". Ookal schiet je in RAW, je Sony RAW ziet er gewoon niet zo uit als je canon RAW file. Laat staan de lenzen die ook weer envloed hebben op de look en feel van je foto's. het zit hem vooral in de details van de beeldkwaliteit waardoor pros blijven hangen

[Reactie gewijzigd door kcawillems op 26 juli 2024 06:04]

vergeet niet colorscience, een reden dat veel pro's voor canon gaan is het accuraat renderen van de skin tones. De "canon look" is equavilent geworden met de "pro look".
Dat sowieso maar niet alleen Canon, de Nikon look is haarscherp en is echt ''filmisch'' wat dat betreft. Alle features die Nikon heeft mogen zeker niet vergeten worden die je als pro zijnde kan gebruiken. Ik ben een trotse bezitter van de Nikon D850 incl de 24-70 2.8 lens en hij bezit gewoon 100% wat een pro fotograaf nodig heeft. Wel wil ik nog wat zeggen over het systeemcamera verhaal. Een merk wat een beetje vergeten wordt is Panasonic. Als je ziet welke features zij bieden icm met de prijs dan bieden ze veel maar ze moeten echt van de 3/4 sensor af en full-frame gaan.

Als pro zijnde kan ik zeggen dat systeemcamera's mooie apparaten zijn maar er zitten veel haken en ogen aan en Canon en Nikon vervullen die behoefte met hun DSLR's. Denk daarbij aan accuduur, ergonomie, kleurprofiel en colorscience, lenzen aanbod etc. De keuze in lenzen blijft een zwaktepunt in de systeemcamera markt.

Heb je toevallig ook een cam of ben je pro fotograaf?
Denk dat dat meer jouw mening of idee is dan de werkelijkheid. Beiden kennen hun markt als geen ander.

Sony kun je in zekere zin met Tesla vergelijken. Vernieuwend wellicht wel maar de omzetten maken zij niet maar de grote spelers in de markt.
Ik heb altijd Canon gehad en ben uitermate teleurgesteld in hun recente fullframe aanbod (dure 5d IV, tegenvallende 6d II). Ik heb daarom naar Sony gekeken en de Sony A7 III twee keer een kans gegeven om me te overtuigen. En ja hij zit bomvol tech en de focusmogelijkheden zijn geweldig maar hij voelt voor mij niet aan als een serieuze camera. Wellicht komt dat omdat ik grote klauwen heb en de helft van mijn hand er gewoon niet omheen past, maar die grip is gewoon onacceptabel voor mij om een hele dag vast te houden. Er zijn natuurlijk battery-grips maar die waren toen nog niet beschikbaar....

Dan kun je nog zo veel meer dynamic range etc hebben, als de EOS R beter in de hand ligt (daar hoop ik op) en als je bedenkt dat er veel meer goede betaalbare lenzen (mijn bescheiden mening) zijn dan zou dit best weleens mijn nieuwe camera kunnen worden.
Dat heb ik ook. Ik heb nog steeds een 40D, ben daarna overgestapt op mirrorless. Dan mag die 40D maar 10 MP hebben en naar morderne normen een slecht dynamisch bereik, maar die Canon SLR's zijn zo heerlijk vanzelfsprekend in de bediening dat ik daar toch nog steeds betere foto's mee maak. Ik kan me dan echt op het beeld concentreren, hoef eigenlijk gewoon niet over de camera na te denken Alsof het een verlengstuk van je hand is.
Heb ook nog steeds een 40D. De opvolgende modellen boden voor mij persoonlijk qua beeldkwaliteit nooit die "wow" factor waardoor ik zou willen upgraden. Wel bij Nikon de 7XXX serie nauwlettend in de gaten gehouden, en dan vind ik het enigszins beschamend hoe veel beter het dynamisch bereik daar ondertussen is.

Laatst weer eens een oude foto opnieuw gerenderd vanaf RAW, en wat me opviel was dat in die tussenliggende jaren de algoritmes in de conversiesoftware wel enorm verbeterd zijn. Onder meer de ruisonderdrukking (waaronder banding, een issue bij de 40D) is stukken beter, en lenscorrecties (chromatische abberraties) wat toendertijd niet eens kon. Het resultaat was een véél betere foto. Ongelooflijk. Lang leve RAW!
Ik heb eigenlijk nooit last van banding gehad met de 40D. Alleen met de 10D. Maar ik heb ook nooit mainstream software gedraaid omdat ik op Linux zit. Misschien een geluk bij een ongeluk. :-). Qua vooruitgang van algoritmes ben ik het evengoed wel met je eens, maar de ruisonderdrukking van de rawconverters kan naar mijn mening nog steeds niet tippen aan de "wavelet denoise" in GIMP.
Zoals je "rawconverters" gebruikt, klinkt het alsof je inderdaad mainstreamsoftware gebruikt zoals adobe of zo. Maar heb je de nieuwste versie van de canon software wel gecheckt? Ik heb geen aandelen hoor, maar als je windows gebruikt en proprietary conversiesoftware (dus van canon zelf) niet wil vermijden, dan zal je denk ik wel verrast staan van de uitkomst. Eerlijk is eerlijk, diezelfde software was behoorlijk brak toen de 40D nog nieuw was, maar ondertussen is het supersnel en in mijn beleving onnavolgbaar qua natuurlijke kleurtones, ruisonderdrukking en sharpening...
Komt bij dat veel consumenten tegenwoordig naar dozenschuivers als de MediaMarkt gaan, daar loopt vaak weinig verstand rond (op de inkoopafdeling) en die verkopen over het algemeen alleen maar Nikon en Canon. Rara wat er dan verkocht wordt.
Mediamarkt personeel word niet eens getraind op het gros van de camera afdeling, bij mijn sollicitatie was mijn product kennis niet eens aan bod gekomen. Camera afdeling is vaak ook zo klein dat er maar 1 of heel soms 2 rondlopen. Dus je advies is ook afhankelijk van zijn of haar voorkeur
Waarom gebruiken ze niet dezelfde aansluiting voor de lenzen? Is dat puur om mensen forceren nieuwe meuk te kopen of is het ingewikkelder bij een spiegelloze camera?
Er is geen spiegel. Die zorgt tot een onnodig grote afstand tussen de sensor en de lens (flange). Een spiegelloos systeem met dezelfde lensmount kan, maar is in de praktijk erg onpraktisch omdat de camera dan even groot blijft. Ook passen er dan geen andere lenzen op (bij een spiegelloos systeem kun je met adapters iedere lens ter wereld op de camera monteren aangezien er flexibiliteit is wat betreft de flange afstand).
Deze camers zou ook EF lenzen accepteren zonder een adapter. Om de nieuwe RF lenzen op een EF camera te gebrouken zou je wel een adapter moeten gebruiken.Het lijkt dus dat bij een gewone EF mount lens niet de gehele oppervlakte wordt gebruikt.
Nee, zie de spec sheet:
Compatible Lenses: Canon RF lens group (excluding EF, EF-S and EF-M lenses)
When using Mount Adapter EF-EOS R: Canon EF or EF-S lenses (excluding EF-M lenses)
Ook lenzen voor andere spiegelloze mounts?
Daar heb ik nog geen adapters voor gezien.

Maar er zijn wel adapters om bijvoorbeeld F-mount objectieven op een EOS M camera (EF-M mount) te kunnen gebruiken. ZOals altijd bij crossbrand adapters verlies je wel alle automatisering en zal je handmatig moeten focussen.

Ik gebruik op mijn M50 eigenlijk alleen maar EF(-S) mount objectieven. Alleen als gewicht en maat van belang is gebruik ik de EF-M objectieven die erbij zaten bij de koop.

In neem aan dat Canon de aansturing van de nieuwe mount wel gelijk heeft gehouden, zodat je met een adapter net als bij EF-M volle functionaliteit behoudt.
Als de markt maar groot genoeg is (eos-m is niet bepaald goed verkocht) worden er vanzelf goede adaptors gemaakt. Kijk bij Sony, daar kun je Canon, Nikon, Minolta, enz enz lenzen met een adaptor en volledig werkend op je A serie camera zetten.
Dus het kan zeker wel.
EOS-M is de meest verkochte ILC

https://www.dpreview.com/...s-tops-sony-in-mirrorless

Hopelijk zorgt dit voor gezonde FF ILC concurrentie en gooit Sony niet de handdoek in de ring zoals ze op veel andere gebieden doen en hopelijk wordt de Nikon FF een succes, want dat hebben ze heel hard nodig.
De EOS-M valt in de category MILC en dan, sorry, maar in Japan is Olympus de meest verkochte MILC.
In Japan ja. Er zijn ook zulke cijfers over bijvoorbeeld de USA, en daar is Sony met hun FF MILC Nikon DSLR’s al voorbij oa. En daar is de Canon M een Niche.
Hoe europe in elkaar zit, geen idee.
Kan op EOS-M ook prima, maar dan betaal je 400-ish euro voor je converter. Of 120 voor EF-M naar EF.

Ja dat kan voordeliger, maar dan heb je geen electronische aansturing, en dat maakt het een stuk minder comfortabel, dus voorlopig betaal je veel geld voor compatibiliteit.
maar dan betaal je 400-ish euro voor je converter
Waar komt dat ish toch vandaan?
Ik heb Jeremy Clarckson het een keer horen gebruiken in Top Gear, en het betekent "ongeveer" of "achtig".
Ze konden in elk geval wel EOS M gebruiken. Die markt en mount tis al bestaand. Zou de afkorting ook ten goede doen: Electronic Optical System Mirrorless. :D
Nee, dat konden ze niet. Ze hebben nl naar Olympus en Panasonic gekeken en willen lenzen met grote opening mogelijk maken op hun camera's. Sony kan dat met zijn mount nl niet en met de EOS-M kan dat ook niet.
Omdat er geen spiegel is, kan het achterste lenselement veel dichter op de sensor zitten. Het belangrijkste verschil tussen de oude en de nieuwe vatting is dan ook de afstand van de vatting tot de sensor: die is een stuk kleiner geworden. Daardoor zijn er veel minder optische trucks nodig bij kortere brandpuntsafstanden, wat zich vertaalt in betere/betaalbaardere/kortere/lichtere lenzen.
Is al 100 keer beantwoord in vergelijkbare topics, een kortere flange laat compactere bodies toe en betere lens designs. Mirrorless met een DSLR mount is een lomp gedrocht, misschien leuk voor 1 of 2 camera's maar duidelijk niet iets voor een langdurige toekomst.
Wel u gaat toch wel kort door de bocht.
Hoe korter de register-afstand, hoe meer het licht afgebogen moet worden, hoe moeilijker het wordt om die afbuiging te realiseren. Het brandpunt zit nl. erg dicht bij de sensor - en dat maakt dat eventuele fouten bij de constructie veel sneller uitvergroot gaan worden. Het ontwerp van de achterste lensgroepen is dus erg belangrijk bij systeemcamera's.
Ik ben er niet van overtuigd dat kortere brandpuntsafstanden beter werken - de hoek wordt dan een pak groter, en de kans dat de sensor een foton mist groter. Waarom heeft zeiss materiaal ontwikkelt voor lenzen met hogere brekingsindexen?
Je moet dan weer met voorzetlenzen gaan werken op de sensor - of de sensor gaan buigen (dat komt nog denk ik).
Er zijn wel andere voordelen bedenkbaar - nl. het aanpassen van ander glas - manuele lenzen van vroeger met die kortere registerafstanden werkt er meer glas (maar niet alles werkt perfect, vooral breedhoekslenzen kunnen problemen geven - dat hebben we geleerd met de A7R).
Ik denk dat Canon - en dat zal de toekomst uitwijzen - door z'n opzet - wel 's een gouden zet zou gedaan kunnen hebben. Degelijke AF - en als die dan nog 's in de pikkendonker goed werkt - is misschien wel 't allerbelangrijkst.
Canon heeft op de japanse thuismarkt - nog altijd het leeuwendeel, in tegenstelling tot de EU en de VS. En dat leeuwendeel, is dankzij de mirrorless aps-c's.
En we zien dat er ook wat beweegt bij Panasonic en consoorten - wat gaat Fuji nog uitbrengen?
De markt leeft - dat is nu belangrijk. Nikon - zal moeten extra modellen uitbrengen en snel verbeteren - dat is wel duidelijk.
Canon heeft de les van Sony begrepen - het is zinvol dat op de full-frames de oude lenzen blijven werken (Sony bracht daarvoor convertoren uit - en dat werkt op een degelijke manier).
Zij die denken dat Sony uit de markt gezet zal worden - maak u geen illusies, er komt alsmaar meer ondersteuning voor vanuit derde partijen - en dat drijft de markt. Als Nikon z'n X-mount gesloten gaat houden, gaat 't Nikon zijn die de klappen gaat krijgen. De (F)E-mount is vrij open, net zoals m4/3.
Dat wil zeggen - er is meer keuze - en de compatibiliteit is stevig genoeg om rustig te kunnen slapen (dat was met A-mount en Sigma vb. niet altijd zeker).
Op dit ogenblik gebruik ik nog altijd m'n oude A-mount lenzen op de A6000 + A7II - met hier en daar een nieuwe FE-mount (ik koop geen APS-C glas meer). En dat werkt goed genoeg - dus waarom zou ik die strategie wijzigen? Het is niet zomaar dat Canon dit volgt - het verschil is dat Sony 2 adapters heeft - een zonder spiegel+motor - en een met eigen AF, motor en lichtdoorlatendespiegel. Bij Sony werkt dus ELKE a-mount lens met AF mits u de juiste adapter heeft.
Een camera met een korte registerafstand kan nog steeds prima een lens gebruiken met een 'traditioneel' ontwerp. Kwestie van een buis achterop het metaal van de lens plakken. Het licht volgt dan exact het 'traditionele' pad.
Maar een korte registerafstand maakt het mogelijk extra glad te plaatsen. Meer vrijheden is juist iets wat goed is als je een lens moet ontwerpen. Het voorkomt dat je een retrofocusontwerp toe moet passen.
Anoniem: 181786 @Cogency2 september 2018 11:58
Omdat als je dezelfde mount gebruikt en de daarbij behorende flange focal distance je geen enkel voordeel hebt qua het compacter maken van het totaalpakket. Een nieuwe mount introduceren speciaal voor MILC is dus een noodzakelijk kwaad.
Omdat de flange-distance anders is. In een DSLR moet de spiegel nog tussen objectief en de sensor. Deze afstand is bepalend voor het design van het objectief, bij een andere afstand tussen mount/sensor krijg je een totaal ander bereik. Denk maar aan de macro tussenringen, dat is exact hetzelfde concept.

Bij mirrorless heb je geen spiegel en kan de lens dus dichter op de sensor. Dit is ook de reden waarom zo'n camera compacter is. Uiteraard zouden ze dezelfde mount kunnen blijven gebruiken, maar dan verlies je dus een van de voordelen van mirrorless. Met een adapter heb je dus "best of both worlds".
Anoniem: 181786 @OmeJoyo2 september 2018 11:49
Zelfde verhaal als Nikon zo op het oog. Too little, Too late.
Dat denk ik niet. Ze hebben beide een gigantische achterban. Als ze de uitstroom naar andere merken hiermee tegenhouden en mensen gelijdelijk van dSLR over laten stappen naar MILC dan hebben ze beide een marktaandeel in de ff MILC markt waar Sony enkel van kan dromen.

De huidige gebruikersgroep kan straks gerust de dSLR body vervangen voor een MILC body en de oude lobjectieven nog allemaal blijven gebruiken en ook langzaam vervangen.

Ik denk juist dat Sony degene is die het nu heel moeilijk gaat krijgen. Ze zijn flink gegroeid maar die groei zal nu flink afgeremd worden en Sony moet oppassen dat dit niet een A-mount verhaal gaat worden.
Sony had m.i. vanaf begin al meer moeten investeren in objectieven en de betaalbaarheid daarvan. Het gebrek aan goede (lichtsterke) en betaalbare native objectieven is denk ik voor veel mensen ook minder aantrekkelijk geweest om te investeren. Althans iig als ik mijzelf na ga, want ik heb dit serieus overwogen en uiteindelijk mede daarom niet gedaan. Klooien met adapters kan, maar optimaal zal het nooit worden en erg betaalbaar is dat ook niet. Zal hier bij Canons eigen adapter straks ook gelden, maar daar heb ik meer hoop op betaalbare lenzen, hetzij third party.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 26 juli 2024 06:04]

Nog nooit gehoord van de MC11 van Sigma zeker?
Jawel, maar wat ik al zeg, optimaal zal het nooit worden in vergelijking met native objectieven... ofwel een (merk)objectief dat er out-of-the-box mee werkt. (voordat we de vraag krijgen wat bedoel je met native)
Zoek maar op Google op Metabones problems of MC11 problems... genoeg mensen die er gezeik mee hebben waar het toch net niet zo vlekkeloos werkt als gehoopt. Waar het dan ook aan moge liggen.

OT: volgens mij lezen mensen vandaag reacties maar half. is best wel vermoeiend. lol :P
Tijd zal het leren, het is nog niet op de markt en de prijs moet erg aantrekkelijk zijn om overstappers te vermijden. Ben benieuwd naar de previews iig. De kwaliteit van de adapter zal ook veel bepalen denk ik of de overstap naar dit of een ander merk wordt.
Canon heeft in 2 jaar tijd Sony van de eerste plaats verdreven in de apsc mirror less markt. Dus ik denk niet dat ze te laat zijn.
Japan. Japanse retail cijfers.
En dan nu de cijfers??? Graag retail en marktaandeel.

Sony doet het al jaren rustig aan op gebied van APS-C. Ze hebben met de A7 serie en de A9 vol de aanval ingezet op het Canikon duopolie. En niet zonder succes! Ze zijn daar nu ook wakker geworden...
En da's goed stom van Sony. Je verdient het geld in de APS-C markt. Daar zit het volume. Full frame is leuk en aardig, maar voor elke fullframe camera verkoop je 10 APS-C cameras.

https://www.dpreview.com/...s-tops-sony-in-mirrorless

Canon is nummer 2 in Japan, na Olympus. En Sony staat nummer drie.

Nikon en Canon waren al wakker. Alleen wanneer je samen 80% van de markt hebt, kun je het je veroorloven om de anderen de fouten te laten maken en dan zelf ineens met een goed gepositioneerd product te komen. Het is allemaal logisch en verklaarbaar. Vergeet ook niet dat voor elke mirrorless er op dit moment nog 3 DSLRs verkocht worden. Onderschat het volume en omzet van de Nikon D3xxx en D5xxx serie en de Canon 1200D/1300D en 750D/800D niet.

En Sony moet daarnaast rekening houden met Fuji die inmiddels aan de nummer 3 positie van Sony in APS-C beginnen te knagen.

Of Sony nu nummer twee gaat worden, gaat ook meer afhangen van of Nikon faalt, dan of Sony het allemaal goed doet.
Sony moet ook aan de bak, dat klopt. Ze hadden de beste APS-C MILC line up, en die eer gaat nu naar Fujifilm. Want inderdaad, daar zit het volume.

Ik denk dat ze erop gegokt hebben dat de consument de pro volgt. En zo gek is die gok niet. Want vele amateurs, waarvan 90% niet verder komt dan de kitlens, of heel misschien een Tamrton 18-270 heeft, kopen Canon of Nikon. Niet omdat dat voor hun de beste camera is, maar omdat pro's die camera kopen.

Dus voordat Sony volume in APS-C kan verkopen, moeten ze eerst de amateur overtuigen dat het de beste is. En dat doen ze door pro's voor Sony te laten kiezen.

Als ze bij Sony echt slim waren geweest, dan hadden ze de naam Minolta laten bestaan. Maar goed, wie ben ik?
Fuji laat zien dat je niet eens fulltime frame nodig hebt om een goede APS-c lijn te laten lukken.
Dat klopt helemaal. Alleen heeft Fujifilm naast APS-C ook nog middenformaat camera's. En de naam is verwarrend, want middenformaat is groter dan FF. In die niche concurreert Fujifilm niet met Nikon of Canon, maar met oa Hasselblad.

Sony wil volgens mij naar de top. Dat kan alleen als ze de pro's mee hebben, want veel amateurs kopen wat de pro's kopen, en niet wat voor hun het beste is. En sommige serieuzere amateurs willen een groeipad naar FF hebben.
Errrm gebasseers op wat. De sony a6000 is 1 van de best verkochte cameras van de laatste 5 jaar ko gebied van apsc. Alleen in japan heeft canon een viet aan de grond.
M.b.t. de 'tekortkomingen' moet nog uitwijzen. Maar too late snap ik niet helemaal. Het merendeel van mijn collega's (waar deze eerste lijn camera's schijnbaar op gericht zijn) gebruikt Canon camera's en daar heb ik nog nooit een enkele drang/nut/wens van gehoord om over te stappen op mirrorless.

Dat het toekomst wordt is evident, dat Canon en Nikon te laat zijn, valt nog te bezien.
Het gaat een beetje hetzelfde als van film naar digitaal. Dat was ook niet meteen een hit, maar op den duur wil niemand meer terug (behalve een enkeling). Dit vind ik een minstens zo grote shift. De mogelijkheden zijn zoveel groter en de nadelen (EVF en accuduur) zijn op te lossen door vooruitgang in de technologie. Ondanks dat ik vorig jaar flink heb geinvesteerd in full-frame en EF lenzen vind ik dit toch goed nieuws (jeukt wel een beetje), maar heb altijd gezegd dat mijn 5D IV mijn laatste dSLR zou zijn. Heb toen al getwijfeld over een Sony, maar vond de EVF toch nog niet goed genoeg. Denk dat het over 3-4 jaar prima zal zijn...
Het is een vreemd fenomeen maar hoe langer mirrorless op de markt is, hoe meer je een soort van "meh" gevoel krijgt. De voordelen zijn niet echt denderend en er zijn ook wat nadelen. Ik zie het als een onvermijdelijke toekomst maar ik heb geen revolutie gevoel, je maakt echt geen betere fotos met een mirrorless.
Het is ook geen revolutie, zeker niet te vergelijken met de overstap van film naar digitaal. Maar als je de vergelijkingsfoto ziet van SLR+24-105 en de MILC+24-105, dan zie ik toch een duidelijk voordeel voor MILC. Daarnaast vind ik het ook wel prettig dat er geen aparte AF-sensor meer nodig is, nooit meer last van front- of backfocus. De afstand van lens naar beeldsensor is nu altijd precies gelijk aan de afstand van lens naar AF-sensor, dat was bij SLR's wel anders.
Ik heb nog nooit langdurig een mirror-less in de handen gehad, maar zaken als intelligen AF (bijv. beeldherkenning waardoor je automatisch scherpstelt op de ogen i.p.v. de neus), focus peaking (handig bij manual focus), belichtings-simulatie in de view-finder vind ik al redenen om over te stappen. Ook dat de sensor de AF regelt vind ik een groot voordeel. Nooit meer gezeik met front- of backfocus. De camera is daardoor ook robuuster en eenvoudiger (dus goedkoper) te maken.

De enige echte nadelen vind ik de EVF kwaliteit en de batterijduur. Andere nadelen kan ik mij eigenlijk niet indenken. Deze waren voor mij wel zo groot (en dat ik bij Canon wou blijven i.v.m. lensaanbod) dat ik vorig toch besloten heb een 5D IV te kopen i.p.v. een mirror-less.
Voor- en nadelen zijn inderdaad op te sommen, en het principe van fotografie is niet aangepast.
Ik denk dat de nieuwe mounts van Canon en Nikon wel wat toevoegen. Als er meer lichtsterke objectieven komen scheelt dat natuurlijk wel.
Maar de belangrijkste vraag is wel: wat is een 'betere foto'?
Mag ik het anders zeggen.

Vast niet.

Maar als ik dit soort dingen zie. Dan denk ik toch dat er afspraken liggen tussen Nikon en Canon. Het is echt te toevallig dat dit gebeurd.
Nonsens. Dat MFT eerst kwam met een MILC en Samsung en Sony kort daarna had ook echt helemaal niets maar dan ook niets met kartelvorming te maken. Nikon en Canon hebben gewoon onafhankelijk van elkaar de markt geobserveerd en Nikon vond het vorige maand tijd worden om hun plannen uit de doeken te doen. Daardoor is het proces bij Canon wellicht wat versneld maar meer ook niet. Beide zullen ongetwijfeld al jaren bezig zijn met de voorbereidingen van hun ff MILC lijn.
Anoniem: 181786 @Kevinp2 september 2018 15:06
Je bedoeld gewoon marktwerking. Dat heeft niets met kartelvorming te maken. Slechts concurrenten die elkaars bewegingen in de gaten houden en daarop anticiperen.
Tja misschien denk ik gewoon te negatief. Maar ik vind dit gewoon een erg optimistische kijk op het geheel van "toevallen".
Prijzen aanpassen is wel iets heel anders dan "even" een camera introduceren. Daar gaan namelijk jaren ontwikkeling vooraf.
Een camera ontwikkelen kost veel tijd. Laat ik gokken dat C en N wakker zijn geworden toen de A7R2 uitkwam. Oeps, dat is een gevaarlijk ding. Aan de slag, jongens.
Na een jaar of zo is het ontwerp klaar. Marketing kijkt de kat nog flink uit de boom. Wat voor prijs kiezen we. We zijn de meest gevestigde speler toch? Oh nee, niet in dit segment. Jawel, maar...
En op een gegeven moment hakt Nikon de knoop door, omdat hun volumes toch tegenvallen.
Zodra Canon het persbericht ziet kunnen ze niet achterblijven en gooien zo snel als het kan ook hun persbericht naar buiten.
Anoniem: 181786 2 september 2018 11:40
Dat ziet er wel erg inspiratieloos uit. Een kleinere versie van de oude vertrouwde dSLR zoals we die al decennia kennen van Canon.

Wel jammer dat de EOS-M vatting niet gebruik wordt. Dat is spijtig voor de huidige EOS-M gebruikers aangezien ik niet verwacht dat Canon 3 mounts en 4 lenslijnen gaat onderhouden.

Sony krijgt het nog druk met concurrentie op de MILC ff markt zo te lezen. Er zijn zelfs geruchten dat Panasonic eind deze maand een ff MILC aankondigt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 26 juli 2024 06:04]

Dat ziet er wel erg inspiratieloos uit. Een kleinere versie van de oude vertrouwde dSLR zoals we die al decennia kennen van Canon.
Inspiratieloos misschien, maar als een bepaalde functionele vormgeving zich al heeft bewezen, moet je dan veranderen om het veranderen? Uiteraard is dit persoonlijk maar vind dit geen minpunt.
Precies wat ik dacht. Het lijkt me wel een fijne grip en dat lcdtje bovenop ook prettig dat het nog kan. Sony en Nikon hebben dit niet volgens mij.
Ik hoop wel dat de bouwkwaliteit nog goed is t.o.v. een dSLR. Ik zie er al van die fancy knopjes op zitten, maar mss valt het mee.
Fijne grip en een lcd'tje bovenop hebben de pas geleden aangekondigde Nikon ILC's zeker. Dat is in ieder geval niet wat me van een overstap zou weerhouden.
Eerder een pluspunt zelfs.
Mensen met een EOS-M systeem wisten al bij de aanschaf dat die mount te klein is voor FF, dat zal geen verassing zijn.
Onzin! Er past prima een fullframe in. Ik snap dan ook niet waarom Canon dat niet doet.
Een grotere mount is beter voor 'heel groot' glas. Meer vrijheid bij het ontwerp geeft een betere kwaliteit bij gelijke afmetingen/gewicht/prijs.
Bij een spiegelloze camera geldt dit veel minder. Kijk maar naar Leica M lenzen. Kijk ook trouwens naar de Sony FE lenzen (op een kleinere mount dan de Canon M-mount).
Je hebt gelijk - als de sensor aan het oppervlak van de body zou liggen hoefde de mount maar rakelings langs de hoeken te lopen en kon elk stuk glas met elke lichtinval gebruikt worden.
Toch kan ik me voorstellen dat het handiger is. Naukeuriger en steviger ook, voor dat mega-glas van tegenwoordig.
Qua stevigheid heb je zeker een punt. De Nikon F en Sony E vattingen kunnen minder hebben, zie ik in de praktijk (vaker door misbruik afgebroken, uit het lood).
Anoniem: 181786 @Rutje!2 september 2018 12:32
De EOS-M mount is net iets groter dan de E-Mount van Sony. En daar blijkt ook een ff sensor in te passen.
Weten Nikon en Canon van elkaar dat ze met zo'n systeem bezig zijn, om een antwoord op Sony te hebben? Ik kan me niet voorstellen dat deze timing toeval is.
Dit soort dingen zijn marktgedreven. Canon en Nikon opereren op dezelfde markt en komen op basis van de marktcijfers al snel, ieder voor zich, tot de conclusie: met d'aloude SLR's gaan we het niet meer redden, we moeten mee met de ontwikkelingen. Dus de timing is geen toeval, maar ik geloof ook niet dat ze het in samenspraak doen.
Dan waren ze 2 jaar geleden al ingestapt.
De reden waarom er met een spiegel gewerkt werd is omdat de foto die getrokken wordt, met een systeem zonder spiegel, niet overeen komt met de wat er vastgelegd werd op de sensor, omwille van de lichte afwijking in de positie.

Je moest vroeger ook met de zoeker werden om de LCD technologie niet zo denderend was, en dus wat het voor een professionele fotograaf ook niet echt handig om naar dat schermpje te kijken.

Ik ken deze technologie niet, maar, aan de hand van de plaatjes, vermoed ik dat de optische zoeker nu vervangen werd door een OLED scherm. Enige vraag die ik mij hierbij stel is of die zoeker voldoende snel is met het volgen van beweging, voor personen die foto's nemen van bijvoorbeeld een Formule 1 wedstrijd. In theorie kan je wel alles opnemen aangezien de sensor constant belicht wordt en je dus achteraf je foto eruit zou kunnen pikken.

Wat de gewichtsbesparing betreft weet ik niet of dat een groot voordeel is. Mijn oude Canon EF 85mm f/1.2L weegt zelf 1kg omwille van het glas. Het is nu net het glas dat deze camera's onderscheidt en dus zal er niet echt veel gewichtsbesparing komen op dat vlak. Ik vind mijn oude Canon 5D bijvboorbeeld beter in de hand liggen met de een extra batterij grip die de camera wat zwaarder maakt in verhouding tot de lens.

Het verdwijnen van het klikken van de spiegel is wel een groot pluspunt.
Ik ken deze technologie niet, maar, aan de hand van de plaatjes, vermoed ik dat de optische zoeker nu vervangen werd door een OLED scherm. Enige vraag die ik mij hierbij stel is of die zoeker voldoende snel is met het volgen van beweging, voor personen die foto's nemen van bijvoorbeeld een Formule 1 wedstrijd. In theorie kan je wel alles opnemen aangezien de sensor constant belicht wordt en je dus achteraf je foto eruit zou kunnen pikken.
Je kent deze technologie niet??? In welk tijdperk leef je? Ooit een foto of video met je smartphone gemaakt? Dat is toevallig precies deze technologie. Is dat vertraagd? Dacht het niet. Wat dacht je van al die digitale compact camera's die sinds 10-15 jaar op de markt zijn, zonder zoeker, met schermpje achterop. Zat daar vertraging op?
Natuurlijk zit er vertraging op een elektronische zoeker. Eerst beeld opnemen en dan pas afspelen. Maak eens hele snelle bewegingen met je smartphone, dan zie je de vertraging wel.
Anoniem: 181786 @Baritee2 september 2018 17:03
Er zit een vertraging in een EVF, zonder meer.

In een moderne EVF zit een vertraging van 6ms (misschien al minder dat weet ik niet) niet merkbaar voor een mens volgens mij. En zeker niet te vergelijken met een smartphone.
De vertraging is 6ms + sluitertijd. Dat laatste kan zeker bij niet optimale omstandigheden best irritant zijn
En een spiegel die moet opklappen vraagt natuurlijk geen tijd 8)7
Het gaat om het goed in beeld kunnen houden tijdens panning. Dat gaat prima met een optische zoeker, maar is een aardige uitdaging met een evf. Ik spreek uit ervaring met verschillende evf's (van sony, panasonic, olympus en fuji topmodellen).
Idd, ik heb 2 weken geleden naar Spa Francorchamps F1 geweest. Was ik blij dat ik de bolides kon volgen met mijn optische zoeker op mijn canon 80D. Heel even zie je de wagen niet tijdens het trekken maar door de planning beweging ben je vrij zeker dat je da wagen in beeld hebt.
Ik begrijp je punt... maar het gaat over het eindresultaat. Je mag dan misschien een fractie beter zijn in het in beeld kunnen houden, die tijd verlies je voor je spiegel (je foto zal dus ook niet zijn wat je echt zag). Ik betwijfel of in moderne camera's als de Sony a7-reeksen daar uiteindelijk veel verschil zal in zitten.

Ik maak trouwens 10 fps... dat doe jij niet met je DSLR dus ik maak veel meer kans de goede foto te hebben dan jij ;-)
Nee, die tijd verlies je niet. Het volgen is veel makkelijker. De blackout van de spiegel is voor de ogen, of beter gezegd hersenen, prima op te anticiperen. Een 7D2 doet ook gewoon 10fps en een 1DX2 doet 14fps ;)
Geen idee of het wetenschappelijk is of niet... ik las elders dat je hersenen maximaal op 20ms zaten qua visuele detectie daar waar de moderne EVF's allen sneller zijn. Het statement van EVF lag is dan ook eerder iets op papier dan in de realiteit vrees ik.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=lZqV7TTwtlU (en dit is 6 jaar geleden !)
Geen idee wat je ervaringen zijn met EVF en OVF. Maar in mijn ervaring is het een groot verschil.
Ik heb zoals de meeste de evolutie meegemaakt en op zich nooit echt een probleem ervaren.

Mometeel Sony a7iii gebruiker en ik zie geen enkele reden om nog naar OVF terug te willen.
Het schijnt dat die Nikon die laatst aangekondigd is een zoeker heeft die het zeer direct kan volgen.
Er zit een vertraging in een EVF, zonder meer.

In een moderne EVF zit een vertraging van 6ms (misschien al minder dat weet ik niet) niet merkbaar voor een mens volgens mij. En zeker niet te vergelijken met een smartphone.
Al was het maar de vertraging door de afstand die electronen moeten afleggen. Alhoewel het natuurlijk in het niet valt met de tijd die de fotonen nodig hebben om van het display tot je ogen te komen.
Academisch heb je altijd gelijk. :+

Bij oudere camera's heb ik er nooit last van gehad, als je actie foto's maakt wil je misschien liever een analoge zoeker volgen mij. Ik maak nooit actie foto's. En ik ga er zonder meer van uit dat camera's nu veel sneller zijn dus het zal allemaal wel meevallen. Maar we zullen het zien als de eerste reviews van de band rollen na de release op 5 september. Ik verwacht geen schokkende conclusies behalve misschien de prijs. }:O

Maar meten is weten, dus ik wacht nog even :)
Het feit dat de camera een nieuwe lens mount heeft is voor mij al reden om deze camera al niet eens te overwegen. EF of EF-S of niets.
Waarom zou ik opnieuw willen investeren in lenzen die ik al heb.
Gemiste kans.
EF adapters zit ik gewoon niet op te wachten aangezien bijna elke adapter of tube gewoon niet lekker werkt en nooit echt mooi monteert.
De evf blijft bvoor mij ook een puntje.
Snachts vind ik dit gewoon echt bloed irritant aangezien mijn ogen gewent zijn aan gedimde schermen ook overdag en het is gewoon nooit zo scherp als een echte prism.
Hoop dat canon het bij deze serie houd en de rest van de series nog gewoon prisms en mirrors mee zal geven met de ef mount.
De EF adapter voor EF-M werkt anders prima hoor en monteert probleemloos. Ik gebruiik vrijwel altijd EF(-S) objectieven naast de kitlens en/of 22mm EF-M die ik alleen op dagjes uit en trektochten meepak.

Nieuwe objectieven zullen ook alleen EF zijn, zodat ik probleemloos over kan stappen op een RF mount camera over een paar jaar als de M50 verouderd is.
Het feit dat de camera een nieuwe lens mount heeft is voor mij al reden om deze camera al niet eens te overwegen. EF of EF-S of niets.
Waarom zou ik opnieuw willen investeren in lenzen die ik al heb.
Gemiste kans.
Het waarom is vrij simpel; omdat we in een transitietijd van dSLR naar MILC zitten net zoals mensen in het verleden in een transitietijd van analoog naar digitaal zaten. Het kan zijn dat je daar niet aan wenst mee te doen. En dat is prima, je apparatuur zal niet plots stoppen met werken en er is nog meer dan genoeg in voorraad en op de tweedehandsmarkt om jaren en jaren op de huidige voet door te gaan. Verwacht van Canon of Nikon echter geen dSLR meer over een jaartje of 5 (of misschien al wel veel sneller). De dSLR is zo'n beetje uitontwikkeld en de MILC nog lang niet.
Er is niks uitontwikkeld.
Een nieuwe imaging chip kan in elke nieuwe dslr geplakt worden en hetzelfde geld voor de sensor wat toch 2 van de belangrijkste dingen zijn.
Bovendien is een DSLR oneconomischer om vast te houden dan deze dunne dingetjes.
En ja als je iets nieuws op de markt brengt wat nog lang niet volwassen is niet ergonomisch is er nog zat te ontwikkelen inderdaad.
Het enige wat in een DSLR lastig word maar niet onmogelijk is het gebruiken van een veel grotere sensor als full frame.
Maar als ze bij deze serie eenmaal voor een bepaald formaat gekozen hebben kan je niet nog groter dus ook dat is bij deze van de baan en daar zal weer een compleet nieuwe serie voor uitgebracht moeten worden.
Doe je dat te vaak dan gaan je klanten zeker weten elders shoppen want iedere keer nieuwe lensen kopen word een peperdure grap.
Enige 'nadeel' van de traditionele digitale DSLR is de mirror maar aangezien wel al foto's kunnen nemen op 1/8000 is dat nooit echt een belemmering geweest. Sneller als 1/1000 gebruik je immers al bijna nooit. Ik kies dan liever voor IQ en gooi de iso naar beneden ipv dat ik vorots op sneller dan 1/1000 neem.
alle 'voordelen' van een ilc over een DSLR kunnen in een dslr ingebouwd worden en zijn wat mij betreft amateur tools die helpen je het werk uit handen te nemen (en je daarmee dom houden omdat je de basis niet meer leert en gebruikt) maar voor iemand die veel schiet met een DSLR gaat dit automatisch in het proces van instellen en je shot nemen.
De voordelen van een kleinere en lichtere body zijn zodannig dat wanneer de kwaliteit net zo goed is als bij een DSLR bijna iedereen voor een kleine camera zal kiezen. Dit voordeel kan niet in een dslr worden ingebouwd. Er zijn adapters zodat je je oude lenzen kunt blijven gebruiken.

Ik ben het eens met de stelling dat over 5 jaar zo goed als geen DSLR camera's met worden gemaakt. wellicht dat Pentax als eenling nog een poosje overblijft.
ik heb grote handen en zou maar war graag naar een 5d of hoger overstappen omdat ze beter vastpakken en ik geen kramp in mijn vingers meer krijg. echter is dit ver boven mijn budget helaas. wet je nog die nokia 8210 alles moet kleiner en kleiner maar volgens mij ishet de meste gevallen telefoon ooit omdat dat ding gewoon niet lekker vast te pakken was.
Nieuwer is niet altijd beter.
Soms is verandering for the sake of verandering iet altijd beter.
Het zal echter vast een prima oplossing zijn voor mensen die meer willen dan een systeem cameratje maar ik wil er niet lang mee in mijn handen staan.
Is zeer persoonlijk, ik gebruik een loeigrote D850 welke ik nog groter maak met een grip. Niets zo heerlijk als een flinke camera in de hand, het stabiliseert en ik heb grote handen.
totdat je een hele dag met 2 van die body's aan het sjouwen bent, dan is het opeens wel prettig als ze een stuk minder zwaar zijn.
alle 'voordelen' van een ilc over een DSLR kunnen in een dslr ingebouwd worden en zijn wat mij betreft amateur tools die helpen je het werk uit handen te nemen (en je daarmee dom houden omdat je de basis niet meer leert en gebruikt) maar voor iemand die veel schiet met een DSLR gaat dit automatisch in het proces van instellen en je shot nemen.
Als professional is iedere moeite die je uit handen wordt genomen meegenomen. Juist de ILC-innovaties als ‘eye-AF’ zijn zo waardevol voor bv bruiloft of portret fotografen dat ze er voor over zijn gestapt naar Sony. Jij kunt het ‘amateur-tools’ vinden, maar dat is wel erg naïeve opvatting. Met die gedachten zouden op auto’s zaken als ABS, automaten en cruise controls ook als amateur tools beschouwt kunnen worden. Maar iedereen die een auto veel gebruikt is er dolblij mee...
Je hebt geen auto-analogie nodig. Gewoon alles handmatig en degelijk doen in plaats van enge dingen als 'eye-AF': manual focus, manuele belichting, geen zoomlenzen. Veel succes bij de bruiloft!
alle 'voordelen' van een ilc over een DSLR kunnen in een dslr ingebouwd worden en zijn wat mij betreft amateur tools die helpen je het werk uit handen te nemen (en je daarmee dom houden omdat je de basis niet meer leert en gebruikt) maar voor iemand die veel schiet met een DSLR gaat dit automatisch in het proces van instellen en je shot nemen.
Eye-AF en EVF ga niet niet in een DSLR krijgen... maar er zijn er altijd die beweren dat ze het manueel beter kunnen en allemaal op voorhand kunnen inschatten wat al hun settings als gevolg zullen hebben op de foto (nochtans zijn echte pro's de eerste om toe te geven dat dit niet altijd zo is).

MILC is de toekomst (reeds vandaag al)... draai het hoe je het wil keren (maar niemand verplicht je te veranderen dus ik begrijp soms al die commentaar niet).
alle canons hebben al life view. hierbij word de spiegel omhoog geklapt en is de werking niet veel anders. op het ontbreken van een viewfinder na dan deze word bij life view vervangen door het scherm.
dit stukje software kan dus gewoon ingebouwd worden. Gezichtsherkenning zit al in sommige modellen dus met een krachtigere chip kan eye tracking af niet onmogelijk zijn in life view.
En niemand verplicht me NU te veranderen als in de toekomst alleen deze cameras gemaakt worden word ik dus zeker wel VERPLICHT te veranderen omdat cameras niet eindeloos mee gaan. Vandaag nu dus al commentaar zodat in de toekomst er hopelijk een optie dslr lijn blijft bestaan.
Echter als dit echt canon zijn doel zou zijn dan kan je net als met windows 7 helaas de klere krijgen en wint de grote meute weer eens.
Gelukkig hebben ze nog HEEL veel door te ontwikkelen voordat het op alle fronten gelijk of beter is. probeer snachts maar eens een uurtje door die viewfinder van een ilc te kijken. De koppijn stijgt je hersenpan uit. deze elektronische viewfinders zijn naast het feit dat deze cameras te klijn zijn voor langdurig gebruik het grootste minpunt voor mij. ik wil juist wat groter niet kleiner. maar blijkbaar heeft iedereen dwerg handjes en krijgt geen kramp van langdurig mini objecten vasthouden met een zware lens ervoor.
Geen IS in de body dus, maar alleen in (een deel van) de objectieven.
Ik ben benieuwd of deze stap naar een nieuwe lijn mirrorless camera's de leegloop van Canon richting Sony kan stoppen maar ik vrees van niet.
Behalve wat luidruchtige individuelen die overstappen is er volgens mij geen sprake van een zogenaamde leegloop. Bij het afgelopen WK was het nog steeds Canon wat de klok sloeg. Ik heb ook nog niet van grote bureaus vernomen dat ze overgestapt zijn. Sony zal ongetwijfeld wat van Canon afgesboekt hebben, maar echt zoden aan de dijk zt het nog niet om de positie van Canon aan te tasten. Canon is laat, maar nog ruim op tijd schat ik in. Ik zie voor Canon in Nikon een groter probleem. Ook een traditioneel merk wat nu wel Ibis gaat implementeren.
Ik deel je mening niet.

2017: "Sony Has Overtaken Nikon in the U.S. Full-Frame Camera Market"
https://fstoppers.com/gea...rame-camera-market-173040
2018: "Sony is Now #1 in Full-Frame Cameras in the US"
https://petapixel.com/201...-frame-cameras-in-the-us/

En in Japan, Duitsland en China zie je dezelfde trend. En heel eerlijk, als ik om me heen kijk zie ik veel pro's en semi pro's overstappen. Sony is gewoon heel goed bezig geweest en heeft een hele sterke -ook 3rd party- lens lineup gekregen. Daarbij ontwikkelen ze razendsnel door en stoppen heel veel in een body voor een scherpe prijs. En dat maakt hi quality foto's maken voor een steeds grotere groep bereikbaar.

@Anoniem: 181786 sorry, maar jij doet een bewering, ik toon met data aan dat die niet correct is en daarna moet ik meer data aanleveren?

https://www.sonyalpharumo...german-full-frame-market/
https://www.sonyalpharumo...hinese-full-frame-market/

En nee het is niet fijn om bij Nikon te blijven. Je moet aan de adapter want de Nikon lens lineup ook long term is niet heel sterk (vooral te traag met de uitrol). Je kiest geen merk, je kiest een tool om de job te doen. Sean Tucker had hier een mooie video over: https://www.youtube.com/watch?v=wI656MIUCsg Over de liefde voor een merk, vs het resultaat van het apparaat.

Ik vind persoonlijk de feel van een Sony niet lekker en heb weinig gevoel bij het merk, maar ze schiet dezelfde platen als mijn Canon en met eye autofocus is de workflow sneller en nauwkeuriger bij bv portret fotografie.

En dan komt dat vervolgens op instagram ad 1080px by 1080px haha.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 26 juli 2024 06:04]

Anoniem: 181786 @Ma_rK2 september 2018 15:57
Graag cijfers van diezelfde trend in andere landen. Ik verwacht dat die trend in de VS ook gebroken gaat worden nu Nikon zelf een ff MILC lijn opzet. Voor huidige Nikon gebruikers is het veel prettiger om bij Nikon te blijven en hun huidige systeem langzaam om een bouwen. Het aantal ff Nikon gebruikers zal ook in de VS nog vele malen groter zijn dan het aantal ff Sony gebruikers.

Sony is goed bezig geweest maar heeft ook steken laten vallen. Benieuwd of Nikon die wel oppakt. Ik acht het ook maar de vraag of Sony op dit tempo door blijft gaan. De groei zal afnemen en dan is het maar de vraag of Sony doorzet of dat ze aftaaien. Ze hebben al zoveel markten verlaten die niet of niet genoeg winstgevend waren.

Ik heb geen data aangedragen omdat ik vanuit mijn eigen perspectief praat. Wat ik meemaak, wat ik meekrijg op fora. Of juist wat ik niet meekrijg zoals dat grote bureau's Canon of Nikon hebben gedumpt om voor Sony te gaan. Ik heb geen voorliefde voor Sony, maar ook niet voor Nikon of Canon.

Voor een Nikon gebruiker is het zeker fijn om voor de Nikon MILC te gaan. Het UI ben je al jaren en jaren gewend en daar kan je mee lezen en schrijven. Door de adapter kan je al je oude glas blijven gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat het niet meer gaat werken omdat Nikon een update uitvoert en dat eerst reverse engineering op moet plaatsvinden zoals bij Sony het geval is met gekoppelde Nikon objectieven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 26 juli 2024 06:04]

Ik woon en werk in Japan deels als fotograaf en mijn zwager werkt bij Camera no Naniwa, wat een redelijk grote electronica keten is in Japan, met name in Kansai.

Ik kan alleen aangeven dat met name Canon (spiegelloze) camera's in Japan nog steeds nummer 1 staan als het gaat om verkopen bij Camera no Naniwa, denk dat dit beeld niet anders is dan bij andere grote electronica ketens. Daarnaast is de merken trouwheid hier heel hoog, gebruikers siwtchen niet zo snel merken, dat geldt overigens niet alleen voor electronica maar voor heel veel gebruiksgoederen.

Dan m.b.t. het actuele gebruik. Professioneel fotografen hier in Japan zie je nog zelden met Sony of andere spiegelloze merken camera's werken, met uitzondering bij bruids en rouw (crematie) fotografie.
Dit geloof ik best, merk trouwheid bij Canon en Nikon zie ik ook hier in het westen, maar de nieuwe generatie kijkt naar wat is er mogelijk wat is er beschikbaar en wat is de prijs.
Als instap FF met alle opties is sony onovertroffen en al snel een goede keuze voor beginnende amafesional :)
Op termijn denk ik dat Canon en Nikon absoluut hun postities verliezen op de markt. Want wat zal het beeld zijn in 10 jaar daarbij heb je ook nog dat Nikon en Canon hogere verkopen hebben dan sony, maar sony een sensor afdeling heeft die erg succesvol is in de telefoon markt. (hoeveel Highend toestellen hebben wel niet een sony sensor (apple/samsung-gedeeld met hun isocell/etc, maar ook mid, low end is het een sony feest) Daarbij maken ze elke gen. nieuwe technieken die vervolgens in hoog volume worden gemaakt (kosten dekkend) en vervolgens worden toegepast bij de grotere sensoren (en verkocht aan Nikon). Denk aan: on sensor AF, BSI en stacked sensor en aankomende global shutter. Bij canon en Nikon worden die kosten min of meer alleen terug verdiend door de verkoop van die camera's. Nikon koopt zijn sensoren bij Sony :) maar voor Canon is dit toch wel iets om zorgen over te maken. Want als de concurrent elk jaar verbeterd in techniek ten aanzien van de jouwe komt er een punt dat je wel merktrouw kan blijven maar je niet achter kan lopen tav je collega's.
Sony als bedrijf heeft een twee keer hogere omzet maar een 4x hogere winst dan Canon, natuurlijk appels peren vergelijking maar punt is dat sony veel meer geld heeft voor gokken. En op dit moment een goed pad heeft (en als ik de previews lees van de nieuwe sony mobielen daar ook).

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 26 juli 2024 06:04]

2017: "Sony Has Overtaken Nikon in the U.S. Full-Frame Camera Market"
https://fstoppers.com/gea...rame-camera-market-173040
2018: "Sony is Now #1 in Full-Frame Cameras in the US"
https://petapixel.com/201...-frame-cameras-in-the-us/
Het probleem zit hem in deze twee links van je. Ten eerste betreft dit WC-Eend-informatie wat in beide links naar voren komt:
Sony just announced that it is now #1 in the United States in the full-frame interchangeable lens camera market, overtaking Canon in both units sold and dollars generated in the first half of 2018.
As can be seen above, Sony analysts also determined...
Informatie die vanuit de fabrikant komt waarbij de claim is dat diezelfde fabrikant op kop loopt moet je met argusogen bekijken. Veelal is dat namelijk getinte informatie en dus onbetrouwbaar.

Ten tweede gaan je links over het totaal aantal verkopen van de verschillende fabrikanten (gezien vanuit Sony ogen). Er staat geen enkel stuk informatie over je claim: namelijk het aantal mensen dat van Canon of Nikon is geswitcht naar Sony. Dit zijn dus cijfers die je verhaal niet onderbouwen en waarbij jij kennelijk abusievelijk de conclusie trekt dat de hogere verkopen zijn ontstaan door mensen die van merk a naar b overstappen. Dat is niet alleen onzin maar ook dom omdat je daar het meest voorkomende scenario niet eens meeneemt in je conclusie: het feit dat mensen camera's van meerdere merken bezitten. Het bewijs daarvoor vindt je op diverse fotografie fora en zelfs het fotografie subforum hier op tweakers.net.

Ten derde zijn deze cijfers een momentopname en wel een moment die voor de aankondiging van Nikon en Canon plaatsvond. Het effect van die twee aankondigingen is daarin dus niet te zien.
@Anoniem: 181786 sorry, maar jij doet een bewering, ik toon met data aan dat die niet correct is en daarna moet ik meer data aanleveren?
Zoals hierboven aangegeven schort er nogal wat aan die data en is dat geen data waarop je jouw conclusie kunt baseren.
En nee het is niet fijn om bij Nikon te blijven. Je moet aan de adapter want de Nikon lens lineup ook long term is niet heel sterk (vooral te traag met de uitrol).
Dat is een zeer domme uitspraak om te doen. Een van de grote voordelen van mirrorless is de kortere flange afstand waardoor je adapters erop kunt schroeven zodat je oude en andere third party lenzen kunt gebruiken. Daar maken zeer veel Sony gebruikers dan ook dankbaar gebruik van. M.a.w. het is uiterst merkwaardig om 1 van de grootste pluspunten die door veel Sony gebruikers wordt gebruikt als minpunt bij de concurrentie te gebruiken. Om nog maar te zwijgen over het feit dat men vaak genoeg adapters gebruikt. Als je je telelens net even wat meer bereik wilt geven is dat wel zo fijn om te hebben.

De andere grap is dat juist Sony in het begin van de a7 serie totaal niet gemotiveerd leek om lenzen uit te brengen. Die hebben ook pas na veel kritiek de koers veranderd. Je argument mbt traagheid is dan ook zeer zwak.
Je kiest geen merk, je kiest een tool om de job te doen. Sean Tucker had hier een mooie video over: https://www.youtube.com/watch?v=wI656MIUCsg Over de liefde voor een merk, vs het resultaat van het apparaat.
Dan denk ik dat je Sean Tucker niet helemaal goed hebt begrepen. Hij is geswitcht omdat ie moest, niet omdat hij dat zo graag wilde. De twee sets (nog een voorbeeld van iemand die niet met 1 merk werkt) meeslepen was teveel dus heeft ie gekeken naar het systeem wat beide kan doen binnen de eisen die hij stelde. Of zoals hij zelf al zegt "I wasn't excited but I was at peace with it.". Het feit dat hedendaagse camera's allemaal goede resultaten weten te produceren maakt zo'n compromis alleen maar makkelijker.
Voor de rest is het een nogal Amerikaanse aangelegenheid, het hele verhaal gaat eigenlijk om materialisme (of beter gezegd, kijk eens verder dan je materiaal).
En dan komt dat vervolgens op instagram ad 1080px by 1080px haha.
Dat komt omdat iets als instagram een communicatiemiddel is. Voor veel fotografen is het de digitale online versie van wat vroeger een portfoliomap was die je naar de klant meenam.
Canon is principieel voorstander van lensstabilisatie omdat het beter werkt dan sensorstabilisatie, vooral op langere brandpuntsafstanden (waar je ook het meeste behoefte aan IS hebt). Dat hebben ze in het SLR-tijdperk al eens gezegd. En daar hebben ze gewoon gelijk in. Het zal lenzen wel iets duurder maken, maar dat Canon hier voor kwaliteit kiest vind ik prima.
Daar zit wat in maar aan de andere kant: liever in-body IS dan helemaal géén op een groot deel van de objectieven.
ik snap het topdisplay niet zo... on-ergonimisch en ik vind het een fossiel overblijfsel uit het analoge tijdperk. Je hebt zo'n enorm scherm achterop? Daar moet toch wel iets energiezuinigs op te bedenken zijn?
Het gaat vooral om de positie van dat kleine schermpje. De basis info op de bovenkant is zo nu en dan wel handig. Als je goed kijkt lijkt het ook dat dit een eink achtig iets is of misschien OLED, in ieder geval niet meer het jaren 80 spul wat Nikon en Canon eerder hadden.
Fuji Nikon en nu ook Canon doen het, blijkbaar komt het weer terug. Voor mij hoeft het persoonlijk ook niet.
Anoniem: 457607 @bantoo2 september 2018 19:47
Dat jaren 80 spul is juist handig. Gebruikt nul energie, camera uit, en display gaat gewoon verder.
Dit is juist voor eink waar. een simpel LCDtje heeft altijd stroom nodig anders gaat het simpelweg uit. Eink kan daar in tegen wel een plaatje houden.
Het energieverbruik is laag maar nooit 0.
RIP EOS-M...

Net zoals Nikon 1 doodgeboren, het mocht vooral niet in de buurt van hun spiegelreflexen komen!
Wat nou doodgeboren? Er had gewoon een FF ingepast. Waarom Canon nu anders beslist, is mij een raadsel. Maar doodgeboren gaat wel heel ver. Nikon 1 is ook totaal niet te vergelijken met Canon M.
Klopt, Nikon 1 is doodgeboren by design.

EOS-M had niet zo hoeven zijn, maar EOS-M is om zeep geholpen omdat de eerste paar camera's echt slecht waren, ze zaten nog onder de Canon EOS 100D / 1100D. Het moest een antwoord zijn op Sony en Fujifilm, ze haalden wel de prijs van die camera's, maar niet de kwaliteit.

EOS-M is een wiegendood gestorven...
Exact zoals Canon het gepland heeft: hun spiegelreflexen zo lang mogelijk boven - welke milc dan ook - blijven stellen. Heel slim de cameras met spiegel is Dè troef. Nu gaan ze pas milc naast de spiegels zetten ... hopelijk.
Dat ze de SLR's boven elke MILC wilden plaatsen klopt. Maar denk je dat de dood van de EOS-M lijn gepland is? Of gaan ze er niet mee door omdat ze bang zijn dat de nieuwe FF lijn niet met de ballast van het gefaalde EOS-M willen opzadelen?
De dood van eos-m? Heb je een link? Ze verkopen redelijk. Precies ok voor Canon. Ze hebben toch die andere apsc cameras ... met spiegeltjes.
Ja, de dood van EOS-M.

Verkopen doen er niet toe. Ze hebben hun EOS analoge en digitale SLR EF mount, zowel voor APS-C als FF, en nu de nieuwe FF EOS-R mount voor de nieuwste spiegelloze camera's. Ze houden echt niet hun "oude" EOS-M mount aan. Dat is teveel versplintering.
Een aygo en een lexus sluiten elkaar ook nooit uit.
Klopt, maar ze rijden wel beide op dezelfde benzine.
Oh en daarom gaat de aygo dood?
Wil je het niet snappen?

EOS-M gaat dood want Canon stapt voor spiegelloos over op EOS-R.

Aygo blijft leven want Aygo drinkt hetzelfde als Lexus.

Over 20 jaar ziet dit verhaal er anders uit, want dan zijn alle motoren elektrisch, maar je snapt hopelijk mijn punt.

Analogieën lopen makkelijk mank of het te maken punt komt niet over, en dat is hier met de auto-analogie dus ook gebeurd. Wees dus voorzichtig of zeer duidelijk als je camera's omzet in auto's.
We hebben een verschillende mening , is prima. Ik zeg apsc en ff blijven bestaan voor canon milc. Jij zegt alles - wat canon spiegelloos betreft- wordt full frame. ok fijne dag nog
Nee, dat zeg ik niet. Ik zeg dat EOS-M gaat verdwijnen, meer niet.

Canon zal inderdaad alle markten bedienen, dus ook de onderkant van de markt. Dat doen ze nu ook al met de 1x00D serie, die kost geen drol.

Een mount in stand houden kost geld.

De EF mount voor SLR's is geschikt voor full frame EF lenzen en APS-C EF-S lenzen.

De EOS-R mount is de nieuwe mount voor spiegelloos. Hierop zal Canon z'n toekomstige lenzen uitbrengen. Voor derde partijen is dit het teken dat de ontwikkeling voor EOS-M stopt. Voor zover de derde partijen daar al lenzen voor hadden uitgebracht...

De EOS-M lijn zal doodbloeden. Dat is niet erg, buiten Japan was het niet veel. De onderkant wordt nu nog afgedekt door de DSLR lijn (de 3- en 4-cijferige modellen), op het moment dat spiegelloos wat in volume toeneemt, komt er een instap spiegelloze body met een APS-C sensor en een EOS-R mount.

Dat is wat ik zeg. DSLR FF en APS-C gebruiken beide de EF mount. MILC FF en APS-C gebruiken beide de EOS-R mount.

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 26 juli 2024 06:04]

Ja inderdaad , was in de verwarring dat eos R alleen FF kon zijn
Ik vraag mij af wat de nadelen van de EF adapter zullen zijn. Want ik ga niet al mijn L glas de prullenbak in gooien :(
En komt er ook eenomgekeerde adapter?
En wat betekent dit voor EF-M en wellicht EF-S mounts?
Omgekeerd sowieso niet ivm flanbe distance zoals uitgelegd in andere posts hier.

Wat het betekend voor EF-M weet niemand. Opmerkelijk is het wel.
een 28-70mm f/2L
Wow! Dit is wel van een andere orde dan we tot nu toe gezien hebben! Een volledige stop lichtsterker dan de bestaande 24-70mm f/2.8's, met enkel een klein beetje minder groothoek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.