Fabrikant demonstreert waterdichte notebook met ip68-certificering

Tijdens de ChinaJoy 2018-conferentie in Shanghai heeft Intel-partner Raytheon een laptop onthuld met een ip68-certificering voor bestandheid tegen stof en water. De laptop blijft onder water functioneren.

De IP68-certificering is een indicatie dat de convertible laptop volledig beschermd is tegen stof en langere tijd volledig ondergedompeld kan worden in water, op een diepte van meer dan een meter, en daarbij kan blijven functioneren. Om dit te demonstreren legde Raytheon, wat een dochtermerk van het Chinese bedrijf ThundeRobot lijkt, de laptop tijdens een presentatie op het Intel-podium bij ChinaJoy 2018 in een bak water, schrijft MyDrivers. Ook werd de laptop langere tijd met water besprenkeld.

Het gaat om een conceptsysteem met de naam Uncia, afgeleid van panthera uncia, een sneeuwluipaard. De 13,3"-laptop is 12,7mm dik en weegt 1,1 kilogram. De processor is een Core i7-8550U van Intel en de laptop is passief gekoeld. Niet bekend is of het bedrijf de Uncia daadwerkelijk op de markt gaat brengen.

Er zijn al wel laptops die enigszins bestand zijn tegen water. De meeste daarvan bevinden zich in de rugged-categorie voor industriële toepassingen, zoals de ToughBook CF-31 van Panasonic. Deze laatste heeft overigens een ip65-certificering, waarmee hij bestand is tegen sproeien met water.

Raytheon Unsia laptop IP68
Raytheon Unsia laptop IP68Raytheon Unsia laptop IP68Raytheon Unsia laptop IP68Raytheon Unsia laptop IP68

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-08-2018 • 15:51

70

Submitter: Chocoball

Reacties (70)

70
70
41
1
0
16
Wijzig sortering
Hulde voor de editor dat hij ook Panasonic er bij haalt met hun CF-31 serie.
Panasonic Toughbook is een ondergewaardeerd product naar mijn mening.

Kan zelf zeggen uit ervaring dat de Toughbook goede laptops zijn voor de bedrijven die in een special industrie zitten (nuts bedrijven maar ook in de olie en gas). Maar dat deze CF-31's IP65 gecertificeerd is niet alleen bij die serie van toepassing maar ook bij de voorloper van de CF-31, de CF-30.

Het enigste wat ik niet snap van de fabricant Raytheon is dat deze een IP68 certificering heeft en niet de standard 65. Ik snap niet waarom een laptop water en stof bestendigd moet zijn. Gaan deze laptops dan naar plekken waar het eventueel nodig zou moeten zijn? hoe wil men dan de onderdelen gaan vervangen als deze kapot zijn? Dan zou ik toch wel eerder voor een CF-31 gaan van Panasonic vanwege de ervaring die ik daar mee heb (zie ook mijn reactie op een artikel van 2016 m.b.t. Panasonic CF-54: https://tweakers.net/nieuws/111121/panasonic-brengt-nieuwe-semi-rugged-14-inch-toughbooks-uit.html).

[Reactie gewijzigd door DarkBlazer op 23 juli 2024 00:17]

I alias Eerste getal: Bescherming tegen binnendringen
1-4 weet ik niet
5 Stofbescherming
6 Stofvrij

P alias Tweede getal : Bescherming tegen vocht
1 10 minuten in miezerige regen.
2 10 minuten in lichte regen.
3 5 minuten in de regen.
4 Regen, sproeien en een glas water dat erover valt. (maximaal 10 l/min)
5 Onder de kraan houden, mits deze niet te hard loopt. (maximaal 12,5 l/min)
6 Waterbestendig, Onder de kraan of stormachtige omstandigheden buiten. (100 l/min)
7 Dompeldicht, Overleeft een incidentele onderdompeling. (30 min op 1 m)
8 Waterdicht, Blijft bruikbaar onder water onder omstandigheden gespecificeerd door de fabrikant. Per ongeluk in de emmer laten liggen terwijl je deze vol laat lopen geen probleem (mits zonder zeep en niet te warm water)

Meer info => https://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code

[Reactie gewijzigd door MISTERAMD op 23 juli 2024 00:17]

hoewel de nummertjes kloppen zijn de titeltjes niet helemaal juist.

I en P hebben niets te maken met eerste of tweede getal en ook bescherming tegen binnendringen vs bescherming tegen vocht is niet geheel correct.

IP staat voor International Protection Rating. Dit betekent dus bescherming tegen binnendringen van vloeistoffen en vaste stoffen, maar wordt ook gebruikt voor stootvastheid. Dit derde getal wordt eigenlijk vrijwel niet gebruikt in consumenten elektronica. Zou overigens wel handig zijn bij telefoons oid.

In de volksmondt wordt Ingress Protection ook wel gebruikt en voor ons doeleinde werkt dat ansich prima. Om het lijstje even uit te breiden heb je voor het eerste getal de volgende definitie: Beschermingsgraad tegen aanraking en binnendringende voorwerpen

IP Bescherming tegen:
Betekenis

0 Geen bescherming
niks dus
1 Grote voorwerpen
Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm
2 Middelgrote voorwerpen
Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm
3 Kleine voorwerpen
Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm
4 Spitse voorwerpen
Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm
5 Stofbescherming
Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
6 Stofvrij
Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Voor het tweede getal heb je vocht:

IP Klasse
Betekenis

0 Geen
Geen bescherming
1 Drupdicht Type I
Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels
2 Drupdicht Type II
Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat.
3 Spatdicht
Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°
4 Plensdicht
Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
5 Sproeidicht
Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
6 Waterbestendig
Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
7 Dompeldicht
Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
8 Waterdicht
Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
9 Vochtdicht
Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

En als laatste heb je dan nog stoot/val energie in Joules

IP Stootenergie in joule
0 Geen
1 0,225
2 0,375
3 0,500
4
5 2,000
6
7 6,000
8
9 10,000


edit: Het lijkt er dan ook erg op alsof IPx9 het beste is wat je kunt krijgen, maar hier vind ik nergens iets over terug in de officiële IEC 60529 publicatie.

edit 2: er is een aanpassing/toevoeging gedaan in 2013 die IPx9 specificieerd: https://webstore.iec.ch/p..._iec60529%7Bed2.2%7Db.pdf

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 00:17]

Een aanvullende opmerking ter verduidelijking en om een veelgemaakt misverstand, ook gemaakt door MISTERAMD weg te nemen: Dit betekent dus dat een hoger cijfer niet per definitie hoeft te betekenen dat het beter is. Bestand tegen spitse voorwerpen (4) zegt niets over de mate waarin iets stofvrij is (6).

En waterdicht zegt niet dat een apparaat ook sproeidicht is.

Sony communiceert voor hun XZ2 bijv IP65/68. Voldoet dus aan zowel de 5 als de 8 rating. Waar veel mensen denken dat dit logisch is ('want 65 is hoger dan 68 of iig de 5 hoger dan de 8'), werkt het dus niet zo.
Volgens mij gaat dit wel degelijk op een bepaalde manier op. Dit had dacht ik te maken met het feit dat de druk bij besproeing dusdanig laag is dat vanaf IPx8 er eigenlijk geen reden is waardoor het apparaat niet tegen 5 zou kunnen.

Bestand tegen spitse voorwerpen zegt inderdaad niets over stofvrij zijn, dus kun je geen uitspraken doen over stofvrij zijn, maar andersom is niveau 6 wel genoeg om wat te kunnen zeggen over bestand tegen spitse voorwerpen. Je ziet namelijk nergens iets terugkomen over je hand anders dan op niveau 1 terwijl een stofvrij apparaat echt niet binnen te komen is met een vinger als dit er niet specifiek voor is bedoeld.

ik ga dit even uitzoeken.
Voor rechtstreekse aanraking met de hand of lichaamsdelen wordt nog de bijkomende aanduiding IPxx-A, B , C of D gebruikt.
Voor zover ik weet is dat een toevoeging uit 2013 die wordt gebruikt om het nog specifieker te maken als het gaat om delen die zich aan de binnenkant kunnen bevinden na openen van een luikje bijvoorbeeld.

Dit artikel is wel interessant. https://www.gwp.co.uk/guides/ip-ratings-explained/
Dat zal wel liggen aan de deksels op de telefoon, vergeet je die af te sluiten heb je ip65 en anders ip68.
In verband met uw IPx9, Supernathan94:

Wat is IP69K?
De IP69K-classificatie biedt bescherming tegen het binnendringen van stof en water onder hoge temperatuur en hoge druk; producten met deze certificering ideaal maken voor gebruik in omstandigheden waarin apparatuur zorgvuldig moet worden schoongemaakt.

In industrieën zoals voedselverwerking, waar hygiëne en reinheid van het grootste belang zijn, moet de apparatuur bestand zijn tegen strenge hogedrukreinigingsprocedures bij hoge temperaturen.

In veel industrieën, waar stof en vuil een probleem kunnen zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen stof in de behuizing van een product kan dringen en ervoor kan zorgen dat het stuk gaat.

De IP69K-classificatie is de hoogste beschikbare bescherming.


Wat zijn de voordelen van IP69K?
In omgevingen die zware spoeling vereisen, zoals in de voedselverwerkende industrie, kan de combinatie van water, chemicaliën, hoge drukken en temperaturen fataal zijn voor elektronische circuits en instrumentatie. De IP69K-classificatie biedt volledige zekerheid dat het apparaat dat die tests heeft ondergaan, zowel duurzaam als bestendig is en voldoet aan de hoogste beschermingsklasse op de weegschaal.


Hoe bereikt een product de IP69K-classificatie?
Producten met de IP69K-classificatie ondergaan een uitdagende reeks tests om te garanderen dat ze bescherming bieden tegen penetratie van water en stof onder hoge druk en hoge temperaturen.

Vertaald via Google Translate
Bron : https://www.averyweigh-tr...t-is-the-ip-rating-system

[Reactie gewijzigd door MISTERAMD op 23 juli 2024 00:17]

Klopt. Het K achtervoegsel geeft dan aan hoge temperaturen (van Kelvin gok ik zo). Zonder K geldt echter nog steeds de vochtbestendigheid.
Raytheon maakt veel bootelectronica.

Als zij een waterdichte laptop gaan maken dan verkoopt die, bijna ongeacht de prijs.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 23 juli 2024 00:17]

Raytheon is voornamelijk bekend voor wapensystemen.

Zoals Tomahawk Cruise Missiles

https://www.raytheon.com/capabilities/precision

Als je weleens gamed zie je vast wel wat bekende namen op dat lijstje staan.

Als Navy Seals onderwater aan word document moeten werken, zullen er contractors zijn die er een oplossing voor maken.
Marketing. De ene kun je zonder problemen in een aquarium gooien, de andere niet. Blijkbaar kost het niet veel extra om een IP68 certificering te krijgen, maar qua marketing sta je veel sterker.
Bij Ratheon kijken ze niet naar de kosten, hun voornaamste doelgroep heeft diepe zakken.....
Vroegah toen ik nog in de detailhandel werkte kwamen er wel eens militairen over de vloer die een niet al te dure persoonlijke laptop kochten voor een missie in bijvoorbeeld Afghanistan. Uit ervaring van die mensen bleek namelijk dat de laptops absoluut niet tegen het stoffige klimaat daar kunnen. Misschien dat mensen daar er toch baat bij hebben.
Afgelopen maart in Nepal geweest. Terwijl men hier zat te blauwbekken, lekkker in Kathmandu aan het einde van de dag foto's op de laptop zetten. Op het terras van de guesthouse. Een half uurtje later merk je dan toch al dat er een klein laagje stof op ligt.
Je snapt niet waarom een laptop stof en waterbestendig moet zijn maar je hebt goede ervaringen met een die dat is?
En hoezo is ip65 de standaard?
Ip65 kan tegen spetters, ip86 kan een paar uur onder water op 3 meter diepte. Nogal een verschil.
Ik kan wel wat use cases bedenken, ook buiten het bedrijfsleven om
IP68 is nimmer nooit niet 3 meter water bestendigd mits aangegeven door de fabrikant.
Maar de IP6x geeft al aan dat hij stofbestendig is, 65 of 68 maakt daarin geen verschil.
De x5 sproeibestendig, of de x8 waterdicht tot x meter, dat is wel een verschil.
Je kunt x5 halen met rubbertjes op de sockets, maar x8 lijkt me niet.
Ik ben juist niet meer zo tevreden over de Toughbooks. Panasonic heeft besloten halverwege een typenummer (CF-54) de specificaties te wijzigen. Support van Panasonic is ook zeker niet goed te noemen. Het heeft weken geduurd voordat ik een antwoord kreeg in de trand van "we hebben geen zin om jullie te helpen". Kwalitatief laten ze ook steken vallen. We hebben veel last van roest, wat reparaties lastig maakt. De toetsenborden zitten ook slecht in elkaar. We hebben honderden laptops van Panasonic, maar zoals het er nu naar uit ziet, gaan we geen nieuwe Panasonic laptops meer kopen. Ze zijn misschien iets duurder, maar de Dell Latitude Rugged en Latitude Rugged Extreme zijn kwalitatief een stuk beter. De support is ook beter. Het enige voordeel van de Panasonic is de batterijduur. Sorry maar ik ben zeker geen Panasonic fan meer.
Jammer om te horen dat je niet te vreden bent over de CF-54.
De CF-54 is ook semi rugged en niet volledig rugged.

Ik weet zelf niet hoe het staat met de stand van zaken tegenwoordig met Dell met hun Rugged Latitudes, maar in het begin toen onze accountmanager aankaarte dat zij ook met een Rugged Latitude aankwamen hebben we 2 gratis gekregen om te kijken hoe en wat, en of het bruikbaar was voor ons in het veld (Olie en Gas industrie voor cleaning services). Bij het openen van de Dell was de kwaliteit beduidend droevig en was het niet van de zelfde kwaliteit invergelijking met de CF-31. Dit was in 2012/2013.
Raytheon is een van de grootste fabrikanten van militaire aparatuur, communicatie en wapensystemen. Dus ja die komen op plaatsen waar een normaal mens niet komt. Even droppen met een X-band, Ka-band,of klassiek L-Band terminalletje en rugged laptop op de rug.
Wij gebruiken voor certification van buiten bekabeling en sensoren buitenveld ook de Panasonic en dit is serieus de eerste keer dat ik deze notebook hoor op internet.. Heel erg zonde want het is een perfect apparaat voor buiten of het nu regent of niet.
Heb hier dan wel geen Panasonic Toughbook, maar een Panasonic ToughPad voor op mijn werk... en als dat ding tekenend is voor de Toughbook - welnu dan is het juist enorm overgewaardeerd. Leuk dat ze waterbestending zijn en je hem kan gebruiken in de regen... alleen... dat kan je dus juist niet. Nog maar een druppel op het scherm en je kan het hele scherm niet bedienen. Even updaten naar laatste Windows versie? Forget it door hele slechte driver support. Plastic klepjes om de connectoren te beschermen - leuk, maar na 5 keer het UTP klepje opengehaald te hebben krijg je die met geen mogelijkheid meer dicht en een accuduur van "dag meneer, mag ik even mijn oplader bij uw inpluggen terwijl ik uw modem installeer"... en komt Microsoft met een update dan werkt je barcode scanner/camera weer eens niet meer... nee sorry.. ik vind het crap...

Wat ik overigens ook apart vind is dat de auteur van het artikel direct linkt naar de website van Panasonic en niet naar Pricewatch - dat is voor ons Tweakers toch veel interessanter. Weten we meteen wat die kost en kunnen we reviews lezen.

Om toch nog een beetje ontopic te blijven: leuk dat je laptop onder water kan, maar tenzij je Spongebob heet heb je daar vrij weinig aan. De IP68 certificering is daarmee alleen een gimmick en had net zo goed IP66 kunnen zijn voor als er eens een glas over je laptop heen gaat of het begint te spatten buiten. Een laptop laat je immers niet net zoals een telefoon per ongeluk in de WC vallen (of je moet proppen). Ik moet dan ook altijd lachen om die reclames met mensen die met hun GSM staan te bellen onder de douche... leuk dat het kan, maar heb je het al eens geprobeerd? Ikke wel... en je verstaat geen hol van wat de ander zegt en zij verstaan je al helemaal niet...
...

Wat ik overigens ook apart vind is dat de auteur van het artikel direct linkt naar de website van Panasonic en niet naar Pricewatch - dat is voor ons Tweakers toch veel interessanter. Weten we meteen wat die kost en kunnen we reviews lezen.
+/- E 3800,- excl. BTW voor de CF-31.
De CF-31 is een product wat niet voor consumenten is bedoeld maar voor het speciale sectoren van het bedrijfsleven.
Daarom (@Olaf, please correct me if i'm wrong) staat het niet in pricewatch.
Dan kun je je net zo goed afvragen waarom een Galaxy S8 IP68 heeft ipv. 65.
Een telefoon wil nog wel eens in het water vallen. Dat klopt en dan snap ik de redenering om daar een IP68 certificering op te zetten ook wel (helaas genoeg van die pannekoeken gezien binnen het bedrijf, voor hen een iPhone 7 die IP68 is met een Otterbox er bij).

Maar voor een laptop wat van plek naar plek gaat waar het voor grootste gedeelte droog is, dan snap ik inderdaad de 65. Maar een laptop met 68, voor welke industrie is deze dan bedoeld? Dat zie ik niet terug komen in het artikel laat staan op de site?
Het gaat ook om stof en duurzaamheid terwijl het apparaat wordt blootgesteld aan hetgeen waar de certificering voor is bedoeld. Een ip68 laptop zal niet alleen beter bestand zijn tegen een flinke plens vloeistof, maar ook tegen (jaren) in een zeer stoffige omgeving, of bijvoorbeeld in een omgeving waar verspanende bewerkingen en/of metaalstof veel voorkomen. Een ip65 gecertificeerd apparaat werkt daar gewoon een stuk minder lang naar behoren.
Ook is het gemakkelijk. Bij een ip68 apparaat komt er zowel onder de omstandigheden waar het voor is bedoeld als bij normaal thuisgebruik gewoon geen stof binnen, waar een "normale" laptop om de zoveel tijd intern schoongemaakt zal moeten worden.
Kijk eens op YouTube naar de Volvo Ocean race voor zeilboten.
Regelmatig staan ze met tablets in de kuip en onderdeks gebruikt men toughbooks om op te navigeren.
Deze boten varen vaak meer onder dan boven water en het komt regelmatig voor dat ook onderdeks tientallen liters water weggepompt moeten worden.
In dat soort situaties wil je gewoon zo waterdicht mogelijk.
Zou jammer zijn als de spectaculaire media footage die aan boord gemonteerd wordt letterlijk in het water valt.
In extreme gevallen zal een laptop ook net wat praktischer en makkelijker te bedienen zijn met natte ijskoude vingers dan een tablet in een protective case.
Boten die met 30 knopen snelheid een golf induiken daar spuit het water letterlijk overal doorheen.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 23 juli 2024 00:17]

Voor mensne die in de woestijn werken, veel zand dus, voor mensne in de olie industrie die een laptop nodig hebben, voor militair gebruik enz. Genoeg redenen om een IP68 laptop op de markt te willen brengen. het leger betaald sowieso bergen met geld voor speciale laptops.
Maar een laptop met 68, voor welke industrie is deze dan bedoeld? Dat zie ik niet terug komen in het artikel laat staan op de site?
Ik heb al twee laptops op zeiltochten verziekt, dus ik ben wel klant!
Ik denk dat iedereen die een boordpc heeft op zijn bootje reikhalzend uitkijkt naar een waterdichte laptop.
Niet zozeer om onderwater te gebruiken maar een flinke plens water is vaak wel einde laptop.
Condens en wisselende temperaturen en luchtvochtigheid in combinatie met zout water slopen electronica als een malle.
Beter 1x een fatsoenlijke waterdichte laptop aanschaffen dan op een ongelegen moment waar niks te koop is er achter komen dat je navigatie laptop de geest gegeven heeft.
Daar sta je, in the middle of nowhere, een diagnose uit te voeren op een zendmast die net neergegaan is door het onweer dat er raast. Ik wens je veel plezier met het in leven houden van je Dell laptop.

Neen, er is wel degelijk een markt voor laptops die tegen water en stof kunnen. En dat is inderdaad niet de gewone consument.
Maar de overgrote meerderheid van de mobieltjes makers geven dan weer geen garantie op waterschade. Ook niet als deze IP68 gecertificeerd is.
Zou hoe dan ook mijn mobiel niet zomaar mee het water in nemen.
Scheep/zeevaart/koopvaardij/booreilanden/havens.
Avonturiers/wetenschappers en of biologen in of bij natte omstandigheden.
Militaire toepassingen....niet alle missiegebieden zijn in warm en zonnige oorden.
Niet veel fantasie voor nodig.
Militaire en offshore misschien ;)
Waar ik dan benieuwd naar ben, zou hij hoger kunnen klokken als je hem onder water houdt? :+
Aangezien die passieve koeling dan vermoedelijk juist beter gaat werken...
het lijkt mij dat de laptop juist minder goed zijn warmte weg kan krijgen. Ligt natuurlijk wel een beetje aan de temperatuur van het water. Maar als ik er logisch over na zou moeten denken zou ik juist zeggen dat het water eerder als isolatie gaat werken.
Daarom dat waterkoeling ook totaal niet populair is bij overklokkers... oh wacht ;)
Water kan heel erg veel energie opnemen, dus ook als het niet stroomt kan die laptop veel warmte kwijt.

Ik ben wel benieuwd hoe de koeling van die laptop gedaan word, want een standaard koelfan en koelribben voor luchtkoeling kun je niet zomaar onderdompelen.
Passief koelen is een optie, maar kun je die laptop dan koel genoeg houden met lucht koeling?
Jawel. Maar dit water word gekoeld en loopt over de processor heen. Goed, het leek me gewoom niet zo'n geslaagde combo. We zullen het zien. Op zich logisch dat water beter koelt dan lucht. Als is het alleen al een koude douche in deze hete dagen :P
Er staat in het artikel al dat het passieve koeling betreft, dus de lucht wordt er ook niet langs geforceerd. De chip zal standaard dus sowieso denk ik al niet al te hoog klokken want passief met lucht koelen is ook niet zo makkelijk. Maar aangezien het passief is lijkt me dat water omdat het veel meer energie op kan nemen juist beter geschikt is. En als het water echt serieus op zou warmen dan gaat zich dat ook weer vermengen met het koelere water er omheen. Giet maar eens kokend water in een teil koud water, dat wordt gewoon lauw in plaats van koud water met een pocket heet water er in. Ook als je het heel voorzichtig doet, of bijvoorbeeld met een scheidingswand er tussen die je er dan tussenuit haalt egaliseert de temperatuur zich vrij snel. Vergeleken met passief luchtkoelen denk ik dus dat passief waterkoelen nog steeds een stuk beter presteert.
Je kan veel meer warmte energie in water kwijt als in lucht voor het 1 grade warmer wordt.

Als deze laptop zichzelf passief koel kan houden in lucht dan moet dat in het water zeker lukken.
het enige is is dat de convectie die optreed misschien wat trager is, maar volgens mij word dat meer dan goed gemaakt door de hogere soortelijke warmte van water.
Lijkt me niet.

https://ww.hln.be/ihln/in...or-schotse-kust~ad5b2c10/

Blikjes in een bak met water zetten, geeft toch ook koele drankjes?
Je link werkt niet. En dit ligt volkomen aan de temperatuur van het water. Koele lucht kan je drankjes ook fris krijgen. Gaat het uiteindelijk ook niet om.

Ik bedacht me iets en zoals hierboven al word aangegeven schijnt dit dus niet zo te zijn. Onderwerp afgesloten.
Vreemd, nu werkt hij ook bij mij niet. Ging erom dat datacenters onder water geplaatst worden door bv MS.
Het is dan waterkoeling. Mogelijk werkt water juist slechter, tenzij je het water langs een radiator pompt. Anders verwarmt hij het water, waardoor het water weer werkt als een isolator.

Dit neemt natuurlijk aan dat het water in een gesloten systeem zit. Je zou hem natuurlijk ook kunnen koelen in een fris bergstroompje. :+
Waar ik dan benieuwd naar ben, zou hij hoger kunnen klokken als je hem onder water houdt? :+
Helaas, maar was wel mooi geweest.

Wellicht kan je hem iets hoger klokken maar het water komt niet in aanraking met de heatsink of CPU.

Wat ik me overigens afvraag wat je in vredesnaam moet met een laptop met een ip68 certificering. Alsof je ooit je laptop onderwater wilt gaan gebruiken.
Dat je een laptop wilt dat een glas water of kop koffie overleeft snap ik, maar onderwater? :?
Waar baseer je op dat het water niet in aanraking zou komen met de heatsink? Dan zou die heatsink binnen in een hermetisch afgesloten deel van de laptop moeten zitten en dat is voor gewone luchtkoeling ook bijzonder slecht want dan krijg je gewoon een pocket van hele hete lucht in je laptop. Volgens mij gaat dus ofwel het water naar binnen naar een stuk waar de koelribben zitten... of de behuizing van de laptop dient als 'heatsink' en dat staat sowieso al in contact met het water.
Nu kun je je laptop ook in bad gebruiken ;), zou hem wel even van netspanning afhalen :+.

Maar er zijn best scenarios in te beelden waar een ip68 laptop handig is, bijv. in combinatie met buiten werkzaamheden, strandpaviljoens, op boten, etc. Juist de locaties waarbij je een reguliere laptop nu snel links laat liggen omdat je wat huiverig bent deze te gebruiken, daar kun je een ip68 laptop met een geruster hart inzetten.
Omgekeerde waterkoeling dus
Je hebt gelijk. Het is natuurlijk een verwarmingselement voor in je zwembad :)
Nu de beveiliging nog ;)
Moet je hem dan ook onder water gebruiken om hem koel te houden? :+
Het zal zéker helpen. 8-)
Als ze het nou ook nog testen met omgevallen bierglazen, ben ik wel geïnteresseerd!
ik zie een echte water gekoelde laptop aankomen zo :P
Raytheon, als in het bedrijf dat o.a. de Patriot missile maakt?

Of heeft een ander bedrijf maar besloten om de naam je jatten?
Idd, is niet echt duidelijk
Ik zie het nut niet in voor de consument. Op professioneel vlak kan dit een zeer nuttig apparaat zijn.
Ach je hebt altijd van de mensen in zwembaden ergens die op zo'n rubber ding liggen met een cocktail :+
Ja die horen te genieten van die cocktail en niet van een scherm..
Sorry kan het niet laten maar vooral de blik van de persoon links maakt de foto
haha "omg what is he doing!?"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.