Bedrijf ontwikkelt systeem voor surround sound met bluetoothspeakers

Een Franse start-up genaamd Tempow heeft een systeem geïntroduceerd waarmee meerdere bluetoothspeakers aan een televisie gekoppeld kunnen worden voor een surroundsoundinstallatie. Het systeem moet met alle bluetoothspeakers werken.

Met het systeem, genaamd Tempow Audio Profile TV, kunnen tot zes speakers draadloos worden aangesloten voor een 5.1-opstelling, schrijft Engadget. Tempow maakt TAP TV geschikt voor alle fabrikanten die het systeem in hun televisies, set-topboxen of mediaspelers willen integreren, aldus SlashGear.

Vincent Nallatamby, de directeur van Tempow, vertelt tegen Engadget dat het bedrijf, om het mogelijk te maken om een signaal naar zes speakers tegelijk te sturen, het geluid niet verder hoefde te comprimeren dan normaal gesproken gebeurt. Ook zou het bedrijf de latency minimaal gehouden hebben.

Naast surroundgeluid ziet Tempow ook andere applicaties voor de technologie. Zo zouden er over de gewone speakers geluid in de ene taal gestuurd kunnen worden, terwijl een aangesloten koptelefoon een vertaling ontvangt. Ook kunnen de geluidsniveau's per speaker afzonderlijk geregeld worden.

Momenteel zijn er nog geen apparaten beschikbaar die met de technologie zijn uitgerust. Het bedrijf heeft al wel een vergelijkbaar systeem in de Motorola Moto X4-smartphone gebouwd. Dit toestel kan met meerdere bluetoothspeakers tegelijk verbinden en naar elk hetzelfde signaal sturen. Later dit jaar komt de technologie op nog twee telefoons beschikbaar en Tempow is al met meerdere televisiefabrikanten in gesprek om TAP TV op hun apparatuur uit te brengen.

Tempow Tap TV

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

21-07-2018 • 11:12

99

Reacties (99)

99
99
53
4
0
39
Wijzig sortering
Ook zou het bedrijf de latency minimaal gehouden hebben.
Die latency mag best aanwezig zijn, maar moet voor elke speaker tot op de milliseconde nauwkeurig bekend zijn, anders klinkt het voor geen meter.

Apple heeft z'n Airplay 2 protocol maanden uitgesteld, mede om dit soort problemen op te lossen. Ik ben benieuwd hoe Tempow dit heeft aangepakt!
Dit dus. BT was zover ik weet nooit bedoelt voor multi-speaker-gebruik, heeft bijvoorbeeld geen functies voor onderlinge synchronisatie tussen meerdere apparaten. Dat wil niet zeggen dat het bij voorbaat niet kan werken maar het feit dat na al die jaren dit het eerste universele BT surroundsysteem zou moeten worden, is wel een teken aan de wand.
Blutetooth 5.0 verbeterd veel op dit vlak
Dat is waar, maar staat haaks op de opmerking "Het systeem moet met alle bluetoothspeakers werken."
Geen idee wat de totaal haalbare bandbreedte is, maar digitale audiostreams syncen in een gezamenlijk tijds-raster lijkt me niet zo'n probleem. Kwestie van het maximaal toelaatbare tijdsverschil handhaven in het protocol. Of het kan ligt puur aan de snelheid en efficientie die de bluetooth-controller kan halen in een bepaalde opstelling. Hij haalt het of hij haalt het niet. Per direct hoorbaar...

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 07:40]

In de praktijk werkt het met twee luidsprekers in ieder geval goed. Ik kan mijn s8 tegelijkertijd met twee bluetooth speakers koppelen, het werkt zoals je zou verwachten.
Klopt. Zelfs op mijn Galaxy S8 met Bluetooth 5.0 met twee verschillende Bluetooth speakers aangesloten merk ik alsnog een verschil van pak em beet een milliseconde of minder. De ene speaker betreft de Xiaomi Mi speaker welk van hoog kwaliteit is terwijl de andere speaker zo een klein dingetje is van de Action van 5 Euro. Maargoed, de ene is een stereo speaker met 2 ingebouwde passieve woofers terwijl de ander een mono-speakertje is. Als Tempow dit systeem daadwerkelijk vlekkeloos weet uit te voeren dan is dat wel vet. Maargoed, de zeer populaire Bluetooth boxjes van JBL doen dat onderling samenwerken al en het werkt ook nog verdraaid goed.
Ik ben ook benieuwd maar ik ben ook realistisch ;)

Die JBL speakertjes, dat zijn er nooit meer dan twee, neem ik aan?
Nee, sinds kort is de partymode geintroduceerd. Unlimited koppelbaar. Supervet als je een feestje in het bos hebt en op 15 meter! Afstand de speakers zetten van elkaar.
Wat dacht je van de UE (Mega)boom? Die kunnen tegenwoordig al tot 150? simultaan van dezelfde bron spelen.
Apple heeft z'n Airplay 2 protocol maanden uitgesteld, mede om dit soort problemen op te lossen. I
Met maar matig succes overigens, ik had het op kantoor maar heb het net vervangen door Sonos. Daar bestaat het probleem eenvoudig niet.
Als jij het al enige tijd had, dan gaat het waarschijnlijk over het oorspronkelijke Airplay protocol (wat nu Airplay 1 heet). Dat werkt niet altijd vlekkeloos.

Airport 2 is net uit. Tot nu toe (half dagje streamen) nog geen onderbrekingen gehad.
De nieuwe sonos speakers werken ook met airplay2 tegenwoordig ;-)
Maar die lopen dan weer niet synchroon, als je de berichten hoort.
Klopt. En als je bijv Sonos speakers en een HomePod gelijktijdig laat afspelen is het nu nog niet eens helemaal goed gesynct.
Klopt helemaal. Ik heb thuis een multi-room audio setup gemaakt met behulp van Snapcast, en als ik de muziek pauzeer zit er duidelijk een seconde wachttijd tussen. Echter maakt het in dit geval niet uit omdat er toch geen beeld bij is waarmee het gesynchroniseerd moet worden, en de verschillende systemen zelf zijn wel netjes met elkaar gesynchroniseerd.
[...]

Die latency mag best aanwezig zijn,
Als je enkel en alleen muziek luistert; ja. Maar ik ken maar weinig scenario's bedenken waarbij je alleen naar surround geluid zit te luisteren.

Surround is vooral waardevol bij films en games, en daar is geen enkele latency welkom, anders loopt het niet meer synchroom met het beeld. Muziek zelf luister ik over het algemeen alleen stereo.

Maar als ze dit echt met minimale latency voor elkaar hebben gekregen ben ik wel erg benieuwd naar deze techniek.
Surround is vooral waardevol bij films en games, en daar is geen enkele latency welkom, anders loopt het niet meer synchroom met het beeld. Muziek zelf luister ik over het algemeen alleen stereo.
Klopt. Maar alles heeft latency, niet alleen audio, maar ook video.

In de game mode hebben de beste tv's altijd nog 15ms latency, en in de gewone / movie mode is 150ms geen uitzondering.

Je merkt het niet als er 50ms verschil zit tussen beeld en geluid. Daarentegen merk je het wel als je speakers een verschil hebben van 50ms.
BT5 is in theorie 2 Mb/s, maar dat is op korte afstanden en in burst mode. Dus dat haal je nooit voor lang iets met 5.1 afspelen. Hier ergens in de comments zag ik al dat BT5 eerder 1.4Mb/s haalt dus laten we daar even vanuit gaan.

Dan heb je geluid. Als je een film kijkt met zeg DTS-HD of Atmos of 1 van die andere high end formaten heb je zo bitrates van 10 tot 30 Mb/s, dat red je uberhoupt al nooit met BT5. Dan heb je compressie en slimmere formaten (zeg 320Kb/s AAC (of flac of mp3 of opus...), ik neem even 320 omdat je daarboven geen verschil meer hoort) maar dan moet "iets" dat transcoden van de source naar de 5.1 set.

Nou is transcoden niet goedkoop (kost wel wat CPU kracht wat niet in een speaker zit) dus dat moet een dedicated chips zijn om het haalbaar te maken of door de host worden gedaan. Maar dan heb je nog minimaal 5x 320 Mb/s wat 1.6Mb/s is en dan moet de subwoofer nog. Oftewel, zo haal je het ook niet.

Dan kan je nog slimmer doen en een speaker alleen het kanaal sturen wat die moet laten horen, dat zal wel een behoorlijke bandbreedte besparing zijn. Even uit de lucht gegrepen, zeg dat het 1/5e bitrate is van anders de volle 320 (64 kbit/kanaal). Dan red je t wel weer en is misschien ook nog top geluid, maar dat is complex en gaat je latency niet helpen.

Ergens anders las ik dat je boven de 96 kbit/kanaal je bij geen enkele codec meer verschil hoort (totaal is dan 96 * 6). Maargoed, zeg voor de audiofielen dat het nog te weinig is en je 192 kbit/kanaal pakt. Daarmee val je nog mooi binnen de 1.4Mbit die je beschikbaar heb en kan je in top geluid een film kijken. Ik ga er maar even vanuit dat een speaker een dom ding is wat gewoon het geluid afspeelt wat die binnen krijgt en dit - in theorie - kan werken. Mits die de codec heeft waarmee de host de data stuurt.

Op hun site staat: https://tempow.com/products "We are working on a new Bluetooth stack
using Bluetooth Low Energy to stream music." wat ik interpreteer als dat ze eigen fancy software gebruiken wat op een bluetooth speaker moet staan (custom codec?) om het te laten werken. En dat zal alleen lukken als de licentie kosten relatief laag zijn en speakers met dit systeem niet veel duurder worden. Was zoiets als dit maar onderdeel van de BT5 spec en dan met de Opus codec.
Waarschijnlijk zal hier best een stevig prijskaartje aan hangen. Als je dan kijkt naar Bt vs Wifi, kan je dan niet beter voor een Sonos/Heos/Bluesound oid gaan? Lijkt mij gezien de kwaliteit ook nog eens een betere optie

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 23 juli 2024 07:40]

Voordeel hiervan is lijkt me dat je geen aparte receiver meer nodig hebt, geen kabels hoeft te trekken en dat je je bestaande bluetooth speakers kan gebruiken. Dus dat prijskaartje zal wel meevallen in vergelijking met de aparte surround set aanschaffen, zeker als je al een of meerdere bluetooth speakers hebt.
Veel mensen zullen dan echt wel bereid zijn wat in te leveren op geluidskwaliteit.

Ben vooral benieuwd in hoeverre televisiefabrikanten ook echt interesse hebben dit te integreren in hun televisies.

[Reactie gewijzigd door Wekko306 op 23 juli 2024 07:40]

Probleem hiervan is dat straks iedereen zijn Aliexpress/Action speakertjes eraan hangt... (ieder zijn keus natuurlijk!) lijkt mij nou niet echt een vooruitgang. Daarnaast heb ik nog geen enkele bluetooth speaker gehoord die beter is dan een gelijkwaardige wifi-variant, puur vanwege het gecomprimeerde geluid wat veel sterker optreed met BT.

Edit: kleine spellingscorrectie

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 23 juli 2024 07:40]

Het allergrootste probleem is nog om de timing tussen de speakers goed te houden. Als je een film kijkt dan valt dat altijd vrijwel direct op. Als dat niet goed zit tussen de speakers dan trek ik wel een paar kabels door mijn kamer.
Ik heb ook nooit begrepen waarom er zoveel moeite in draadloze speakers word gestoken. Het is maar een eenmalige goedkope investering om speakerkabels in je woonkamer te leggen wanneer je je huis ingaat. Gewoon onder de vloer leggen of bij een nieuwbouwhuis een paar loze leidingen vragen aan de electricien
Ik woon in mijn huis nu 9 jaar. En de bank/TV is al 3 keer verplaatst. En als alles af is en er een nieuwe keuken in zit. Zal dat nog een 1 keer gebeuren. Lekker gaten gaan boren in je tegel vloer. Is dus voor sommige niet een eenmalige investering.
Je kan je kabeltjes ook achter je plinten wegwerken. Er zijn meerdere wegen naar Rome ;)
Maar niet alle wegen gaan uiteindelijk naar Rome :P Ik heb een tegelvloer en de 'plinten' zijn kleinere versies van de tegels (illusie van een grotere ruimte) en om nou in het geval van loki 3x al de plinten eraf te halen, draden te trekken en weer terug te doen lijkt me geen bijdrage leveren aan de levensduur van de plinten ;-)

Uiteindelijk kan volledig draadloos een oplossing zijn, al zou ik dan wel ook draadloos stroom willen hebben zodat ik echt geen kabels zou hoeven trekken want het idee van kabels over mijn wand doen mij al pijn aan het hart
Hier precies hetzelfde, dus nog steeds geen optie om de kabels naar de rear speakers voor de keukendeur langs te leggen.

Dat betekent dus een nieuwe woning laten bouwen met loze leidingen door de hele kamer en overal contactdozen. Lekkere "eenmalige" investering van een paar ton :(
Mijn bank staat vrij van alles in mijn huis op een tegelvloer. En uiteraard heeft de vorige bewoner geen leidingen aangelegd voor kabels.

Ben dan ook best blij met mijn draadloze JBL speakers voor die keren dat surroundsound gewenst is. Komt vast en zeker geen hifi super geluid uit, maar in de praktijk kan mij dat niet boeien, draadloos wint het in dit geval van elke andere oplossing.
Wat is dat nu voor dom argument? Vloer eruit slaan en kabels eronder leggen? Kabels over de vloer leggen? We hebben met een verbouwing achter de rug en daarbij heb ik ze weggewerkt onder de vloer en in muren inclusief voorbereiding voor plafondspeakers eventueel in de toekomst dus dat begrijp ik.
Maar ‘even’ aanleggen is in reële zin niet mogelijk als je samenwoont met een normale vrouw. Dan mag er niks zichtbaar zijn en zijn de rear speakers toch echt wel een forse uitdaging!
Menig TV kan je ook via een debug menu een vertraging van je beeld instellen, dat kan al helpen om het weer synchroon te krijgen
Dat werkt meestal alleen voor de verhouding tussen het beeld en de speakers. Waar ik het over heb is de vertraging per speaker. Als meerdere verschillende merken etc. neemt dan zit daar ook weer vertraging op als je pech hebt. Dat los je dus niet even zomaar met de timing in je tv. Dat zal dan toch echt in de software van Tempow moeten gebeuren.
Ik heb een Philips soundbar met bluetooth achter speakers en je moet eerst de speaker op de plek leggen waar je zit, dan wordt er wat ruis gegenereerd zodat de lokaties bepaald kan worden. Daarna leg je de speakers op de plek waar ze moeten komen te staan/liggen en wordt er gecalibreerd dmv eenzelfde ruis.

Werkt prima, al gebruik ik hem enkel voor de PS4.

Speakers kan je dmv magneten ook weer aan de soundbar zelf klikken.
Precies wat ik dus in mijn laatste zin zeg. ;)
Precies wat ik dus in mijn laatste zin zeg. ;)
Je begon in je eerste bericht dat de timing een probleem zou zijn met losse draadloze speakers en ja dat wordt inderdaad opgelost door de hardware zelf.

Als je dat al wist dan weet je toch ook dat de timing geen probleem is? :+
Als Tempow dat op die manier toepast. Maar geen idee of ze dat doen vandaar mijn voorbehoud met zo'n systeem. ;)
Ah okay maar lijkt me vrij logisch dat ze dat doen is een beproefde methode.

Het mooie is is dat je niet vastzit aan een bepaalde plek en dat heb je met bedraad wel. Als ik besluit op een andere stoel te zitten calibreer ik ze ff op die positie en het werkt weer. Dus bekabeld ben je aanzienlijk meer beperkt dan draadloos qua timing en positie.
Als je het goed wil doen moet je normaal ook al de vertraging per kanaal instellen aangezien de afstand van de speakers nogal uiteen kan lopen. Dus als je in dit concept een app(die simpelweg een geluid naar elke speaker kan sturen en de microfoon gebruikt) levert waarmee je de latency per kanaal op de luisterplek(ken) af kan stemmen (zoals bijv Audessy bij recievers) sla je 2 vliegen in één klap.
Debug menu? Mijn LG 4k tv heeft een optie onder audio voor 'audio timing' (of iets in die trent). Drukt op een knop, de tv speelt geluiden af, vangt die zelf weer op en kan zo eventuele achterstanden finetunen :).
Ik snap je punt hoor, als je geluidskwaliteit echt serieus neemt is dit voorlopig zeker niet de beste optie. Het gaat hier vooral over het gebruiksgemak, en mensen die gewoon net iets betere audio willen dan via de ingebouwde tv speakers. Meer keuze is wat mij betreft altijd goed, en zou er best eens mee willen experimenteren als mijn tv het toch ingebouwd zou hebben.
Hmm ik heb voor mijn pa toen hij ging verhuizen een nieuwe (samsung) TV uitgekozen en voor de geluidsopstelling daar een samsung soundbar (aangesloten via SPDIF) en die soundbar verbind dan weer met een subwoofer waar 2 satellietspeakers bekabeld aan hangen.
Zo heb je maar 1 bluetooth audio verbinding maar toch 5.1 geluid. Gezien de subwoofer en satelliet speakers allemaal aan dezelfde kant van de kamer staan en de soundbar zelf onder de TV hangt valt dat met kabels dus ook wel mee.

Vond dat best wel een prima oplossing eigenlijk zonder fancy te hoeven gaan doen met alles draadloos of kabel(s) te hoeven leggen van de TV naar de achterkant van de kamer.

(btw dat de soundbar via SPDIF is aangesloten is geen probleem omdat ze ook een Harmony remote hebben dus ze hoeven niet met meerdere afstandsbedieningen te kloten)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 07:40]

Met AptX HD ondersteunde apparaten is het geluid toch zo slecht niet over bluetooth. Geloof niet dat Wifi het dan nog zoveel beter doet. Ben super tevreden van mijn B&W PX in combo met een Oneplus 5T.

Bedraad blijft natuurlijk gewoon het beste.
Anoniem: 423815 @Riwe8921 juli 2018 12:03
Dit denk ik iedere keer wanneer ik BT gecombineerd met muziek hoor... Of het nou speakers of Apple in-ears zijn.
Sowieso een creatief idee! Ik zie het wel zitten: nu kijk ik met 2.0 geluid. Philips RH544 (zoek maar op :*) ), geen subwoofer nodig. Maar bv. 2 stuks JBL Go als surround speakers er bij kunnen gebruiken lijkt mij fantastisch!
Draaien jouw 544 nog. Dan zal er al het nodige aan vervangen zijn ? Vroeger zelf gerepareerd in het service-centrum
Hier een beamer met 2x een RH 541. Tevreden!
De compressie is praktisch onhoorbaar wanneer apt-x HD als Bluetooth protocol word gebruikt. Maar daarvoor moet je wel een volledige bluetooth 5 stack hebben (speakers en transmitter) en laat nou net Bluetooth 5 erg zeldzaam zijn momenteel buiten de high end smartphones
In oudere BT had je ook al meerdere HD varianten die erg sterk waren. Ligt gewoon aan de support van de apparaten :)
Wat betreft kwaliteit is dat voor iedereen verschillend, ik moet er niet aan denken bijvoorbeeld om Bose speakers te hebben, voor dat geld heb je véél betere speakers, dit terwijl meer dan de halve wereld ze in de hemel prijzen (wat reclame al niet kan doen)
80% van de mensheid vinden die lcd bouwlampen ook prima, terwijl ik het niet aanzien waard vind, behalve mijn pc monitor, die wel lcd is, waar ik recht voor zit, en geen andere (betaalbare en no (oled) burn in problemen heeft) keuze heb.
En dan nog over dit bluetooth verhaal, ik ben nog geen apparaat tegengekomen die geen lip sinc problemen heeft, afgezien van het missend volle frequentie bereik.
Wat voor speakers heb je het dan over? Ik heb zelf een Soundtouch 20, best mooi apparaatje, niet te duur. Klinkt in mijn beleving toch vrij aardig. Overigens heb ik in combinatie met een AppleTV geen lipsync problemen.

Ik had voor hetzelfde geld Sonos kunnen kopen, weet eerlijk gezegd niet of die nu zoveel beter zijn? Ik geloof best dat je betere speakers kan krijgen voor hetzelfde geld, maar dan heb je het dus over puur speakers neem ik aan of is dat met receiver etc erbij? Ik hoor het graag want sta zeker open voor een beter alternatief ;)
Gecomprimeerd geluid van moderne BT is onhoorbaar... al stream je vanaf een CD
Met bluetooth 5.0 heb je een maximale dataoverdracht van 1400kbps. https://www.google.nl/amp...5-speed-range-762369/amp/

Ik denk dat het dan wel meevalt met de compressie zeker als je per speaker deze rate kan halen.

Uiteraard heb je met wifi direct meer overdracht, maar in hoeverre ga je dat horen? Uiteraard is bedraad gewoon het best :*)
Inderdaad geen audio kabels maar stroom snoeren 😂 of hebben BT speakers geen stroom nodig als de accu leegs is.
Stroom snoeren zijn vaak veel makkelijker te realiseren dan audio kabels. In mijn huis heb ik op de plek waar surround speakers zouden staan namelijk wel gewoon stopcontacten, maar audio kabels trekken is niet te doen zonder enorm lelijk in het zicht te zitten (holle plint is geen optie ivm openslaande deuren waar je langs moet). Bovendien moet je het dan opnieuw aanleggen als je je huiskamer eens omgooit. Doe mij maar draadloos.
Zorgen dat de accus niet leeg gaan en anders even snel tijdelijk een verlengsnoer. Ik hoef niet altijd als de TV aanstaat surroundsound te hebben, dus dan laden de draadloze boxjes op. Als ik een film/serie kijk, dan staan ze op de juiste positie.
Dat ga je dus naar speakers die zelf een ingebouwde versterker nodig hebben en ook weer stroom. Je moet dan bij een beetje vermogen dus 6x stopcontact aansluiting hebben. Vooruit met accu kan het ook maar niet te veel vermogen want dan is het ding snel leeg.

Kijk ik bijv naar bij receiver 7.1 waarbij 1 subwoofer active is dus zelf een versterker dan vreet die receiver rond de 100-200 watt aan stroom. Geluid staan dan op 2/3 sterkte. Een speaker met accu gaat dat niet echt lang volhouden.

Vraag me daarnaast af wat goedkoper is 6 keer per luidspreker een versterker of 1 receiver.

Maar goed voor verplaatsbare opstelling is het leuk voor een vaste opstelling toch liever kabels.
Aan stopcontacten heb ik in mijn woonkamer geen enkel gebrek, audio kabels trekken naar surround speakers is niet fatsoenlijk te doen naar mijn mening. Er zal sowieso 1 snoer naar een speaker moeten gaan (stroom of audio), een stroom snoer zou mij zelf veel meer flexibiliteit en mogelijkheden geven. Of BT dan de juiste technologie is is een andere vraag, maar persoonlijk vind ik BT streamen naar bv een 2x een Heos 1 prima te doen.
Ik ben vooral positief over het feit dat er gewerkt wordt aan het steeds beter maken van opties voor draadloos muzieksignaal. Ik ben met mijn wifi tenslotte ook verdomd blij, handig dat ik niet meer alleen van bekabeld internet afhankelijk ben.
Technisch gezien is het een makkie om een 7.1 draadloos systeem te maken. Ik denk dat ze ook gewoon te koop zijn. Kan zowel digitaal als analoog. Alleen als puntje bij paaltje komt verkopen ze toch niet zo goed blijkbaar, anders waren ze wel gemeengoed.

Om hetzelfde te doen met bluetooth is moeilijker, omdat bluetooth niet eens genoeg bandbreedte heeft voor een gewone stereo speaker, laat staan voor meer kanalen. Echt zinvol is het toch al niet - een speaker gebruikt toch al behoorlijk stroom dus dan kan die 100mW voor een WiFi verbinding er ook nog wel bij.
Anoniem: 310408 @cdwave21 juli 2018 16:43
Om hetzelfde te doen met bluetooth is moeilijker, omdat bluetooth niet eens genoeg bandbreedte heeft voor een gewone stereo speaker, laat staan voor meer kanalen.
Dat kan tegenwoordig zonder veel problemen als je de laatste implementaties van Bluetooth gebruikt.
Bleutooth draait net als WiFi (b/g/n) op 2.4GHz. Verhogen van de bandbreedte maakt - op de fysieke laag gezien - er gewoon WiFi van. Verschil zit dan alleen nog in het protocol.

De audio simpelweg broadcasten is technisch veel eenvoudiger en ook zuiniger, al was het maar omdat de speakers dan niet terug hoeven te communiceren met de 'versterker'.

De reden om 't te gebruiken is omdat anderen dat ook doen. En omdat het hip is.
Ik ken wel meerdere hoogwaardige speakers die bedoeld zijn als rears en die draadloos zijn in een verder kabel gevulde lineup van speakers zoals bijvoorbeeld klipsch reference series. Maar die hebben ook volledige wireless sets inderdaad.
Voor veel mensen zoals jij zelf al voorbeeld geeft is het een goed oplossing. Hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ver je wil gaan met speakers en de kwaliteit daarvan.
Als het gewoon beetje geluid is en je niet al te hoge verwachtingen hebt lijkt het me een perfecte oplosisng. Voor de massa zal het zeker zo zijn en is het handig.
Nee nu heb je 6 extra stopcontacten nodig.. Das pas handig!.. Althans als het een 5.1 opstelling word..
Als ik het goed begrijp kan je je bestaande bluetooth speaker aansluiten en is dus alleen deze technologie nodig. Blijkbaar kan de technologie in een telefoon verwerkt worden zonder de kosten al te veel op te drijven, dus ik denk juist niet dat het duurder wordt dan deze merken. De merken die je noemt vind ik trouwens al schandalig duur, maar wellicht geldt in deze markt dat goedkoop duurkoop is, dus in die zin zou je dan wel weer gelijk kunnen hebben.
Uit nieuwschierigheid; heb jij andere merken die hetzelfde doen als Sonos, HEOS of Bluesound? Vind de 1e 2 namelijk wel meevallen kwa prijs en wat je ervoor terug krijgt. Bluesound is wel een stapje hoger, maar dat is ook overduidelijk hoorbaar in de kwaliteit
Panasonic (met Qualcomm AllPlay chip). Daar kwam mijn argument goedkoop is duurkoop vandaan. Als het werkt, is het heel prima, maar de apparatuur geeft gewoon de geest zonder duidelijke reden. Dus ik heb besloten nooit meer panasonic te kopen en overweeg nu Sonos.

NB in hetzelfde systeem heb ik ook Gramofon (dus ook met Qualcomm AllPlay) opgenomen, dat werkt prima en werkt dus met bestaande speakers. Dat heeft dan weer geen 5.1 oplossing.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 23 juli 2024 07:40]

Sonos kan ik je aanraden als je een makkelijk opzetbaar en bedienbaar systeem wil hebben. Tevens een gigantisch lange en goede ondersteuning met updates en diensten die gebruikt kunnen worden. Wel erg amerikaans geluid; kleine behuizing met een gigantische bak volume erin (Lees met een korrel zout:”Als het hard kan gaan dan moét het wel goed zijn!”). Is bij Sonos wel weer recht te trekken enigzins met de TruePlay “kalibratie”, dus Sonos is een mooi startpunt.

Geeft je wat meer om audiokwaliteit of ga je meer de audiofiele kant op en wil je multiroom, luister dan een naar Bluesound. Is van NAD Electronics welke al lang op Hifi gebied actief is en dat wel erg goed in deze speakers heeft weten te vertalen. Daarnaast zijn ze ook erg goed in een NAD of Dali setup te verwerken wat ook naadloos werkt.

Tevens heb ik van een insider gehoord dat we Bowers & Wilkins dit najaar ook in de gaten moeten houden ;)
Al eens aanspraak op garantie geprobeerd?
Is inmiddels wel buiten de garantie. Op zich wil ik wel begrijpen dat een apparaat het soms na de garantieperiode kan begeven. Maar deze units begeven het massaal, zo lees ik op internet. En dan eigenlijk alleen 2 types binnen de Panasonic ALL lijn (ALL1 en ALL3), die ook nog eens hetzelfde moederbord gebruiken. Panasonic houdt z'n poot stijf en verwijst naar de garantieperiode. Deze producten zijn mijns inziens echter niet bedoeld om na 2 jaar weggegooid te worden. Ik had verwacht dat een merk als dit producten aanbood die jarenlang mee kunnen gaan. Of eigenlijk had ik verwacht dat Panasonic dergelijke uitvalsverschijnselen niet aan zijn naam zou willen verbinden en het op zou lossen. Mijn tweede unit heeft deze week ook de geest gegeven. Gelukkig heb ik na uitval van de eerste unit besloten geen ALL70T te kopen, dus is de schade beperkt.

...zo, dat is er uit!

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 23 juli 2024 07:40]

Wat een ellende. Ik heb een keer een heel leuke piepkleine mobiel van Panasonic gehad. Was niets mis mee. 13 jaar geleden alweer. :/
Een zeer betaalbaar alternatief: Stereoboomm MR200. Ook verkrijgbaar met een spdif uitgang.
Anoniem: 310408 @Milmoor21 juli 2018 16:48
Zeer betaalbaar maar de klank is ook naar de prijs. Ik zou iedereen aanraden iets langer door te sparen en iets beters te kopen. Bij audio is de prijs vrijwel altijd een goede indicatie voor de kwaliteit.
Voor mij is muziek behang, leuk op de achtergrond. Andere mensen horen verschil tussen vinyl en een cd, en hebben ook nog eens een voorkeur. Voor de tweede categorie luisteraars is dit niet de oplossing. Via de compatible variant met spdif van oa Auvisio (https://www.amazon.de/s/r...s%2Ck%3Aauvisio+multiroom <let op, ze hebben meerdere multiroom systemen, deze zijn niet allemaal onderling compatible >) is je eigen set aan te sluiten, bijv. een met subwoofer. Voor het geld krijg je aardig geld en multiroom. Ik had zes boxjes voor minder geld dan één Sonos.

[Reactie gewijzigd door Milmoor op 23 juli 2024 07:40]

De merken die je noemt vind ik trouwens al schandalig duur, maar wellicht geldt in deze markt dat goedkoop duurkoop is, dus in die zin zou je dan wel weer gelijk kunnen hebben.
Precies. Bedrijven als bijvoorbeeld Sonos hebben bijna een eeuwige ondersteuning op hun apparatuur. Daarnaast is de integratie erg gebruiksvriendelijk en klinkt de apparatuur gewoon degelijk en is het betrouwbaar.

En even on-topic: het zorgt er zelf voor dat de latency niet hoorbaar is. En ook voor die techniek betaal je.

Apparatuur zoals dit kost nou eenmaal meer dan een goedkopere setup waarvan je mag hopen na 2 jaar nog updates te kunnen krijgen en je hoopt dat het na 5 jaar nog wel werkt.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 23 juli 2024 07:40]

Snapcast is ook een goed gratis en open-source alternatief.
Vraag me af in hoevere spraak synchronisatie dan een probleem wordt al zal er waarschijnlijk geen spraak oid worden afgespeelt op surround speakers zal het nogwel opvallen als ze niet gesynchroniseerd zijn. misschien via de 50hz op het lichtnet synchroniseren?
Anoniem: 221563 21 juli 2018 11:16
Ook zou het bedrijf de latency minimaal gehouden hebben.
En nu in cijfers? Minimaal klinkt als, aanwezig maar we krijgen het niet beter.

En zijn er delays per speaker in te stellen?
alles wat wordt omgevormd/doorgestuurd zal latency ondervinden. In iets uitgebreidere software zoals MPC-HC heb je audio time shift om die latency weg te werken, maar met televisies of gsm's is dat vaak geen optie
Zelf gebruik ik nog een stokoude Logitech Z-5500, via TOSLINK (S/PDIF) aangesloten op een HDMI switch. Het bleek dat de TV een vertraging toevoegt van ~140 ms, waardoor het geluid voor liep op het beeld.

Dit betreft een vaste vertraging. S/PDIF delay kastje tussen HDMI switch en Z-5500 gezet, en dat lost het probleem op voor alle aangesloten HDMI apparaten. Zelfs Netflix werkt met 5.1. Netflix gebruikt Dolby Digital Plus, wat wordt omgezet naar Dolby Digital door Kodi/de betere Netflix spelers voordat het op de HDMI uitgang wordt gegooid.

Gecombineerd met het ouderwets (onzichtbaar) trekken van speakerkabels naar de achterkant van de kamer is het nogal wat moeite, maar dan heb je ook gewoon goed beeld en geluid zonder latency problemen. Tevens wordt zo het 2,4 GHz spectrum minder vervuild, waar al genoeg verstoring in zit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:40]

er zijn altijd verschillende oplossingen te bedenken, afhankelijk van wat je probleem is. In dit geval is het niet enkel de delay, maar specifiek delay van wireless audio doorsturen, wat een ander probleem was dan waar jouw oplossing voor bedoeld is, namelijk delay van wired video doorsturen.

2.4Ghz is niet zo'n probleem als je wifi op 5.0Ghz zit en je speakers zullen toch vaak in dezelfde ruimte staan op een beperkte afstand
In dit geval is het niet enkel de delay, maar specifiek delay van wireless audio doorsturen, wat een ander probleem was dan waar jouw oplossing voor bedoeld is, namelijk delay van wired video doorsturen.
Het is niet een ander probleem, maar een additioneel probleem. Draadloos maakt alles veel complexer.
2.4Ghz is niet zo'n probleem als je wifi op 5.0Ghz zit en je speakers zullen toch vaak in dezelfde ruimte staan op een beperkte afstand
Wel met het systeem genoemd in het artikel. Dat draait op 2,4 GHz.
Weet ik niet. Was al van plan om zoiets met Pulse audio te maken met rpi 's.Daar kan het wel. Je moet het alleen Serverside instellen. (Cliëntside kan niet volgens mij)
Onder Linux in iedergeval. Sonos kun je ook gewoon namaken. Probleem met Pulse audio is de veelzijdigheid. Je ziet door de bomen het bos niet meer soms.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 23 juli 2024 07:40]

Ik raad in plaats van Pulseaudio Snapcast aan, die precies gemaakt is voor dit doeleinde (en ook open-source en gratis).
En als er al minimale verschillen in de respons van de speakers onderling is gaat het ook al mis.
Een perfect gematched paar speakers vinden is al lastig, 5 stuks helemaal!
Zeker voor een consumentvriendelijke prijs! ;)
Het lijkt mij de volgende stap. Ik heb nu een bakbeest van een Receiver staan, allemaal speakerkabels , etc.
Ik denk echter dat idd WiFi en een dedicated netwerk mijn voorkeur heeft boven Bluetooth .
Dan kom je idd op Sonos, heos, of bluesound op dit moment.
Waar ik vind dat Sonos , omdat ze toch 1 van de eerste waren, hun voorsprong niet voldoende heeft uitgebuit.
Ze hadden bijv al lang op HD Surround formaten moeten overstappen, zoals dolby true HD , etc. In plaats daarvan hebben ze zich gericht op het uitbrengen van een kwalitatief mindere en goedkopere soundbar, de Beam. Prima, maar op zijn minst had ik ook iets meer evolutie van ze verwacht op het gebied van geluidskwaliteit en connectiviteit van externe sources voor high end.

Misschien en hopelijk komt er nog een Beam plus of zo, met meerdere aansluitmogelijkheden, en high def Surround opties , maar gezien het tempo van Sonos en het feit dat ze vinden dat alle bronnen via de tv moeten worden gestreamed( bij home cinema), gaat dit nog wel 2 of 3 jaar duren ivm ADC HDMI 2.1 waar wel HD formaten via de arc HDMI van de tv kan worden doorgegeven.


Er zijn nog wel een aantal systemen, waarvan ik niet weet of HD formaten goed worden doorgegeven zoals de Yamaha bar 400 musiccast, een soundbar met de optie om draadloze musiccast speakers als Surrounds kan verbinden of de bose soundbar , etc.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 23 juli 2024 07:40]

Ik zit dus redelijk in hetzelfde schuitje.
Op dit moment kijk ik naar een Heos AVR, waarbij ik 2x een Heos 1 als surround zou willen gebruiken. Of een van de nieuwe Yamaha receivers, waarbij hun eigen nieuwe musiccast speakers ook als draadloze surround kunnen werken. Veel meer fatsoenlijke opties zijn er volgens mij nog niet helaas. Een soundbar heeft niet mijn voorkeur.
Ja, ik ook hoor. Ik heb nu een avr 600 arcam met b&w xt speakers, op zich een heel mooi geluid, en design is aardig, maar gewoon te druk in de huiskamer met al die speakers , kabels, ik wil best wel wat terugschalen in grootte en multiroom mogelijkheden door bijv sonos te gaan gebruiken.
Maar geen hd surround houdt me mbt sonos tegen, heos houdt mij tegen omdat ik het design van de speakers niet mooi vindt, en aangezien het in de huiskamer is, vind ik dat belangrijk.
Bluesound klinkt aantrekkelijk, zeker gezien de geluidskwaliteit, maar daar heb je weer het nadeel dat je in de 5.1 opstelling weer niet de grotere speakers als surrounds kan gebruiken en volgens mij ook geen airplay 2 ondersteuning.

Design , gemak , schaalbaarheid en multi room , airplay 2 van sonos vind ik prima, maar 1 minpunt is toch echt dat het alleen sd surround ondersteunt en alleen maar dolby, geen dts.

Op dit moment is er voor mij gewoon geen ideale oplossing beschikbaar.

De toekomst gaat er echter wel heen dat er (let op: voor mainstream, niet high end) in de toekomst geen receiver meer nodig is voor surround, en dat de tv of mediaspelers de rol van de klassieke receiver over gaan nemen.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 23 juli 2024 07:40]

Dit klinkt niet geloofwaardig, dat je een ver bovengemiddelde set wilt gaan vervangen door een setje bij elkaar geraapte BT speakers!
Ik heb het over mainstream, niet high end.
En daarnaast is het een beetje off topic, en een vervolg op de post mbt wifi speakersystemen, die ik eerder plaatste. Niet bluetooth.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 23 juli 2024 07:40]

Kijk ook eens naar de producten van iEAST. Vind de iEAST M30 een mooi product.
Heel leuk hoor, maar het gebruik van verschillende modellen bluetooth speakers gaat natuurlijk totaal niet werken omdat de latency verschillend is bij de speakers.

Ik zie het wel graag in actie, maar het lijkt me vrij hopeloos op het moment.
Het systeem moet natuurlijk de latency per speaker weten...
Anoniem: 1096249 21 juli 2018 15:01
Zou een hele mooie toepassing zijn van Bluetooth. Ik kan nu al twee speaker tegelijk aansturen via Bluetooth en mijn S9 maar dat is natuurlijk geen surround.
Ik zie geen succes in dit product.
Er zitten te veel haken en ogen aan dit Concept.
Wauw bijzonder, mijn Philips soundbar heeft 2 Bluetooth speakers dmv een magneet aan beide uiteinden van de soundbar zitten en wanneer ik deze eraf trek kan ik ze gebruiken als surround achter speakers.... Zijn ook als losse bluetooth speakers te gebruiken.

Werkt nog best goed ook overigens.
Anoniem: 58485 21 juli 2018 16:25
Echt uniek is het niet. Een beetje draadloze soundbar stuurt z'n subwoofer geluid ook over Wifi of BT.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.