Infrastructuur computervereniging HCC is getroffen door omvangrijke aanval

De computervereniging HCC is dinsdag slachtoffer geworden van een ernstige aanval op zijn ict-infrastructuur. Door de aanval zijn de sites van de vereniging offline en volgens de organisatie moet misschien zelfs hardware vervangen worden.

Volgens de HCC heeft de aanval veel schade opgeleverd, zowel hardware- als softwarematig. De vereniging verklaart dat alle software en firmware up-to-date waren. Niet alleen de hoofdpagina van de vereniging van computergebruikers, maar ook die van de diverse groeperingen, de Vraagbaak, HCC-forums en Kadernet zijn offline. Daarnaast kan de ledenadministratie een aantal systemen niet gebruiken.

De organisatie zegt er hard aan te werken om de situatie te herstellen en waar nodig hardware te vervangen. Een toelichting op de aanval wil de HCC niet geven. "Alles wat we momenteel te melden hebben, staat in het bericht op Facebook." De organisatie benadrukt dat webmail van HCC-net nog wel te benaderen is, omdat deze e-maildienst niet getroffen is.

HCC staat voor Hobby Computer Club. Deze is in 1977 opgericht en daarmee een van de oudste computerverenigingen ter wereld. De vereniging kreeg grote bekendheid door de HCC-dagen, die in de jaren rond 2000 meer dan honderdduizend bezoekers trokken. In 2015 werd het onderdeel 'seniorenacademie' getroffen door diefstal van gegevens van leden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-07-2018 • 13:39

96

Reacties (96)

96
92
31
2
0
11
Wijzig sortering
HCC? Dat ken ik nog van de jaren 90, toen hadden vaders met witte sokken en digitale horloges daar een abonnement om iets meer met de computer te kunnen. Knap dat het anno nu nog bestaat.
De HCC Dagen biedt veel mogelijkheden om (oude) gebruikte spullen te kopen om goedkoop te houden. Het is vooral in markt sfeer en weinig demo's.
Later worden ze meer commercieler: games deel en demo stands deel worden toegevoegd. Maar ook om HCC Dagen aantrekkelijk te houden. Terwijl op ene dag HCC Dagen worden gehouden, hebben we op andere dagen PC Dump beurzen.

De invloeden van internet neemt steeds meer toe, waardoor webwinkels dus ook toenemen. De HCC Dagen lijden onder hoge kraam prijzen waardoor prijsverschil tussen kraam en webwinkels zo klein worden dat het niet meer moeite waard is om nieuwe spullen te kopen. Je komt meer voor oude spullen, speciale acties, goodies, wellicht ook game hoek / demos maar de marktdeel wordt niet meer zo happy gewinkeld. Want de prijzen zijn daar amper goedkoper en zelfs beetje duurder.
En ook deels verziekt door teveel Duitsers en Turkse shops met China meuk, glitterspul, vliegtuigen en andere zooi die niks mee te maken hebben. Het leek wel alsof ze gekomen zijn om leegte in markt op te vullen... Dat weet ik nog goed op laatste HCC Dagen.

En dat leidt uiteindelijk dat er geen behoefte meer is aan PC beurzen met marktdeel, want de prijzen van webshops zijn nu al zo scherp en er is pricewatch. We gaan nauwelijks land afreizen voor nieuwe spullen. Het heeft geen zin meer voor verkopers om prijzen hoog te houden, bijna niemand komt toch langs. Bestellen en laten opsturen is veel makkelijker.

Wat nog wel even doorgaat zijn de retro beurzen. Daar worden oude spullen aangeboden die je niet zomaar in webshops kan stoppen, samen met 2de hands computer spellen.

Wat is wel in plaats van HCC Dagen gekomen? Game beurzen. FirstLook bijvoorbeeld is game beurs die ook een marktdeel kent, maar dan vooral voor verzameling, cosplay, oude games, console spullen. En je komt natuurlijk voor goodies die bij sommige stands worden uitgedeeld en mainstage smijt ook met spullen in publiek. En je kan nieuwe games uitproberen of tegen elkaar strijden in bv Overwatch.

Foto's heb ik online:
2006: http://gallery.mrdummy.nl/index.php?cat=27 (marktdeel is beetje verziekt)
2008: http://gallery.mrdummy.nl/index.php?cat=46 (aangepaste versie met multimedia deel)
2009: http://gallery.mrdummy.nl/index.php?cat=51 (waarschijnlijk laatste HCC Dagen die nog zo heet - heet HME 2009.)

Ik zal die kartonnen prijzen borden wel missen met stift geklieder. Vind ik lekker ouderwets!
Heb nog oude originele maandbladen bewaard. Waar nog BASIC zelfs wordt uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 22 juli 2024 16:38]

ik moest precies hetzelfde denken. Het was echt aan de begintijd voor mij met computers erg leuk, maar toen mijn computerkennis groeide was het blad op een gegeven moment niet interessant meer.
De HCC beurs bleef wel leuk, maar het werd op een gegeven moment meer een markthal dan een plek waar de nieuwste snufjes werden getoond.

uiteindelijk zijn koopjes goedkoper te vinden op het internet en zijn veel reviews al geplaatst waardoor demonstraties niet meer nodig zijn. Dus ik kon begrijpen dat de beurs op een gegeven moment ten einde kwam.

Echter heb ik zonder het eigenlijk te checken altijd verondersteld dat HCC al niet meer bestond.
Echter heb ik zonder het eigenlijk te checken altijd verondersteld dat HCC al niet meer bestond.
Mijn nieuwste ledenpasje is geldig tot eind april 2021.. :)
Ik was nog lang geen vader (laat staan toegestaan), maar liep vrolijk rond op de HCC dagen als rookie op mijn nike's in die tijd.
Floppies scoren met de nieuwste games was mijn doel.

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 22 juli 2024 16:38]

Ik ging er ook altijd heen inderdaad, nieuwe snufjes bekijken en ook meestal wat hardware scoren. Onder andere bijvoorbeeld destijds rounded IDE kabels gekocht waarmee ik de airflow in m'n computerkast flink kon verbeteren.
Ik ook, goeie herinneringen aan, met m'n vader mee met de trein naar Utrecht, hele dag rondslenteren, kei kapot 's avonds en als we thuiskwamen steevast gourmetten. Terwijl je eigenlijk diréct met je nieuwe spul aan de slag wilde gaan ;)
Ik kocht er eens een nieuwe harde schijf. Inclusief foto's en data van een pas getrouwd koppel :P
Dat is nu nog steeds zo :9
Ik ben er zelfs nog lid van geweest maar op een gegeven moment gleed het niveau naar beneden.
De meeste leden zijn nu grootvader....
Dat waren geweldige tijden, net als de PC Dump dagen in de Rai.
Ik heb in die tijd wat beurzen afgelopen om voor weinig extra speledingetjes te kunnen bemachtigen.
Ik ben er enkel ooit lid van geweest omdat ik dan korting kreeg op OHRA verzekeringen die de kosten van t lidmaatschap aardig overstegen. :+ Intussen veranderd dus ook geen lid meer, maar verder was er niets boeiends aan HCC. Maar wel leuk dat ze het enthousiasme hoog houden en soms hebben ze nog wel eens iets interessants te melden. Het is niet meer zoals de dagen van weleer, maar toch. :) Knap ook dat t zo lang overleeft.
Hardwarematige schade? Ik ben wel benieuwd naar wat er juist gebeurd is, dan.
Anoniem: 677256 @Mavamaarten3 juli 2018 13:44
Malware die firmware infecteert, de enige optie is dan eigenlijk de hardware vervangen.
hotflashen was vroeger nog mogelijk...maar sinds de bioschips vastgesoldeerd worden op het bord....kan dat helaas niet meer...dat had veel schade kunnen voorkomen!
goed artikel! Thanks!
Ik betwijfel dat HCC door zulke malware is geraakt. Maar hier nog meer leesvoer:
https://www.welivesecurit...e-exploit-sense-security/
Lijkt mij ook twijfelachtig, hardware die defect raakt door een cyberaanval??

Enige wat ik me voor kan stellen is dat routers/switches overloaden en te warm worden bijv. en dat icm dit weer en een airco die het niet meer bij kan benen maar anders lijkt me heel dit verhaal redelijk ongeloofwaardig.
Nou als je vermoeden hebt dat bijvoorbeeld je hdd firmware is overschreven kan je al gauw een expert inhuren die ook nog een de security kennis moet hebben.
Hoe makkelijk zoiets te verwijderen is geen idee.

Het slechtste geval kan je inderdaad je hdd's gaan vervangen.

Overigens kan het firmware flashen misschien wel verkeerd zijn gegaan door de hacker. Waardoor ze gebrickte apparaten hebben.
Ik lees toch Tweakers al vrij vanaf het begin en dit is de eerste keer dat ik zoiets hoor, dat een cyberaanval hardware sloopt. En dan geen bank of grote instelling waar zo'n aanval misschien zin zou hebben nee de Hobby computer club, één van de minst interessante targets voor welke hacker ook, dus ja dan stel ik m'n twijfels aan de geloofwaardigheid van deze uitleg.

Zeker nu het al weken zo warm is en veel airco's het begeven hebben ze er wellicht een heel spectaculair verhaal van proberen te maken.
Hmm... ik heb een mooi vorbeeldje van een stukje software, dat gebouwd was om de centrifuges in een uraniumopwerkingsfabriek in Iran kapot te maken. Google eens op 'stuxnet'.
Overigens, ook het Iraanse antwoord, een aanval waarbij Saudi Aramco flink werd geraakt is uiteindelijk opgelost door het volledige computerpark te vervangen...

Nu is er natuurlijk een verschilletje tussen een doel als dat en de HCC, en kan ik me slecht voorstellen waarom hun hardware kapot moet, of waarom er gekozen is voor een aanval waarbij dat geen onoverkomelijk probleem was. Maar het is niet een onmogelijkheid (meer)
Stuxnet is inderdaad wel een mooi voorbeeld maar je noemt dan ook echt high profile targets op en malware die waarschijnlijk door overheden is ontwikkeld of de veiligheidsdiensten, ik vraag me inderdaad af waarom HCC een even interessant doelwit zou zijn.

Stuxnet was ook maatwerk, dat kopieer je niet even en pas je 1 op 1 toe op een ander server park. Trouwens server park, hoeveel servers zou HCC hebben draaien, misschien één rack ofzo? Dat lijkt me al veel.
Stuxnet infecteerde de Siemens PLC’s die de motoren regelden van de centrifuges en waren verbonden met het internet voor remote access.
Ja dus stuxnet was gericht op het slopen van de centrifuges niet de pc's.
De hardware van HCC staat bij BIT in Ede.. Daar gaat niet zomaar de airco uit kan ik je vertellen ;)
Juist. Daar gaat het complete DC offline, twee weken geleden. En 's middags had KPN DC2 ook issues met flinke impact op FTTx en xDSL voor een half uur oid.
is er andere malware die daadwerkelijk de hardware sloopt dan?
"Een virus kan geen hardware slopen..." Ik heb me altijd erg over die uitspraak verbaast.

Zo'n 20 jaar terug lieten we (op school) zo al de harddisks zoemen. Niet echt goed voor de levensduur. Het is dus niet echt iets nieuws.
Eerlijk gezegd verbaast het me dat het zo weinig lijkt te gebeuren.
Is het tegenwoordig echt zo lastig die CPU fan control wat te saboteren & CPU op 100%.
Of bijvoorbeeld de pc elke nacht de hele nacht door een bootloop te geven?
cpu 100% en oververhit...daar is bescherming tegen...dan gaat je systeem uit!

en wat geeft een bootloop voor blijvende schade dan?
Ik zit er eigenlijk al jaren bijna op te wachten tot er eens iemand Stuxnet weet aan te passen en serverparken en computers gaat laten roken. Bijna gek dat nog niemand dat heeft gedaan of is gelukt.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 16:38]

Stuxnet is getarget om specieke industriële apparatuur te ontregelen, het enige wat dit met pc's deed was zichzelf verspreiden tot het op een pc zat die met de machines kon communiceren
Stuxnet greep in op de besturing van ultracentrifuges. Lange 'buizen' die zeer snel om hun lengteas draaien om d.m.v. centrifuge gebruik te maken van het minieme massaverschil van uraniumisotopen. Door de snelheid waarmee die centrifuges draaiden snel te veranderen kon een vibratie opgewekt worden die de lagers aan gort kon helpen en het door het vastlopen van de zeer snel draaiende centrifuges gaat de hele installatie aan gort.

Hoewel Stuxnet een virus was dat apparatuur fysiek stukmaakte, is het denk ik toch van een andere orde dan een virus dat de hardware waarop het virus draait kapot maakt. Ik denk dat het in dit geval eerder zal gaan om een virus dat de firmware/ bios van hardware zodanig vernachelt dat deze gebrickt wordt.
Meh ik ken zelf alleen stuxnet. En dan de miners op de Amazon Sticks.
Heel lang geleden was het mogelijk om monitors kapot te maken door out of range refresh rates te sturen, maar latere monitors hebben daar een beveiliging tegen...
Dit kan nog steeds ben nog geen monitor tegen gekomen die hiertegen is beveiligd is.
Mijn oude Iiyama gaf dan een OSD overlay met iets als 'signal out of range', in plaats van piepend en fluitend proberen wat te tonen...
Waarom? Je kan er toch weer een nieuwe firmware overheen flashen?
Dit zou het zelfde zijn, als iemand root access heeft verkregen, dat je ook de hardware moet vervangen.

Ik kan mij een aantal dingen voorstellen, maar het meeste komt uit op een bewuste aanval op HCC met als doel, te vernietigen. Maar waarom dan HCC?

Iets anders wat ik mij zou kunnen voorstellen, is dat er een power issue (gehacked?) is geweest in hun datacenter en dat hierdoor wat hardware de geest heeft gegeven.
Als het de BIOS is en je kan niet meer booten, dan succes met nieuwe firmware flashen.
Niet enkel de BIOS waar dit voor geldt natuurlijk. Als je de firmware vernielt of een blokkade toevoegd dat er pas weer communicatie mogelijk is na een bepaald commando dan is het gewoon over. Er zijn natuurlijk voor sommige devices wel oplossingen, maar dit kan je niet altijd zelf eenvoudig even uitvoeren.
Ik heb computers gerecoverd van het Chernobyl Virus.
Een virus wat eind vorige eeuw, o.a. de bios wiste.

Je gaat mij toch niet vertellen, dat dit niet mogelijk is met een computer van vandaag?
Nee, want BIOS chips zijn tegenwoordig niet meer hot swappable, ze zijn vastgesoldeerd. (En daarnaast zijn het UEFI chips die heel wat meer data bevatten dan een simpele BIOS)
Waren genoeg in die tijd, met een duel bios. Voor het geval de eerste niet correct was, kon je booten via de 2de.

UEFI moet helemaal niet meer data bevatten, het moet zo snel mogelijk het systeem overdragen aan het O.S. Maar dat is mijn persoonlijke mening
Anoniem: 636203 @wica3 juli 2018 18:32
Vroeger hadden PC's volgens mij nog een stukje boot ROM wat niet gewinst kon worden. Tegenwoordig is alles helemaal flash.

Dan kan je alleen nog maar recoveren via de JTAG programmer interface van het Flash. Dan zul je vaak ook pinnen moeten solderen, want die zitter er niet op.

Vaak zie je ook dat hackers JTAG gebruiken om een machine een ander besturingsssyteem te laten opstarten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 16:38]

Dat was toen inderdaad een flinke hype, dual BIOS.
Dat zie je tegenwoordig eigenlijk niet meer.

UEFI is veel meer als wat een BIOS was, het is eigenlijk een volledig op zichzelf staand OS (vandaar ook dat BIOSsen er tegenwoordig veel "mooier" uitzien).
Of het wenselijk of nuttig is laat ik in het midden, het kan heel handig zijn, maar ook gevaarlijk.
Vaak hebben ze wel een recovery chip, zodat je weer een oude versie kan flashen.
heb moederborden gezien met SPI/JTAG/whatever pinnen voor de flash

zegt niet perse dat dat bij deze systemen het geval is maar toch

[Reactie gewijzigd door idiotoflinux op 22 juli 2024 16:38]

Als het maar 1 bios is, ja. En anders schakel ik over op de andere.
Maar we weten het niet.
Veel moederborden hebben tegenwoordig gewoon de mogelijk om een BIOS recovery uit te voeren ;)
High end borden: ja, verreweg de meeste anderen: nee.
Daarnaast zit deze functionaliteit meestal in dezelfde chip en deze wordt bij normale updates niet overschreven. In het geval van malware kan deze functionaliteit ook gesloopt zijn.

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 juli 2024 16:38]

Ik ga er vanuit dat HCC geen simpel towertje met een gaming mobo van een paar tientjes in het datacenter kwakt. De meeste servertjes hebben een recovery/backup bios. Alleen, dat heeft wat minder zin als je die tijdens een flash ook kunt overwriten.

Hoe dan ook, tot de daadwerkelijke detaiks genoemd worden blijft het hier filosoferen.
Je weet niet wat er nog meer gebeurd is. Er zit meer software in de hardware van servers en computers dan de firmware/BIOS van het systeem zelf.

Je kunt nooit meer garanderen dat de hardware clean is, oftewel, weggooien.
Daar heb je gelijk in.

Maar het zegt wel iets over de aanval.
Yup, dat ze echt getarget zijn. Dat is wat ik hier allemaal uithaal. Dat betekend dat HCC vijanden heeft gemaakt, of dat er echt wat leuks te halen valt.
Als ik een gok mag doen schat ik dat er firmware gesloopt is waardoor het apparaat niet meer te gebruiken is maar ook niet meer te flashen.
Systeembeheerder schrok zo van de aanval, dat hij koffie over zijn toetsenbord gooide. Hardwareschade.

Echt rot voor de HCC, trouwens. Juist omdat daar niet veel te halen valt, lijkt het me gewoon digitaal vandalisme. “Omdat het kan”.

Verwacht dat HCC juist ook wel de basis (patchlevels, firewalling) op orde zal hebben.

In plaats van een zero-day is er dan waarschijnlijk een beheerderssysteem gecompromitteerd, waardoor ze bvb. ssh-keys en wachtwoorden hebben kunnen jatten.
Vroeger in tijden van 8086-80286 meet dikke desktop pc's (XT systemen) was er weinig kennis met virussen. Diskettes met games worden erin gestopt en mee gespeeld. Op den duur begint XT niet meer lekker te lopen. Ondanks dat men nog niks ziet op de scherm, de harde schijf is wel meer bezig.
Pas als het toch te traag begint te lopen, komt iemand kijken wat er fout is. Met diverse tools en ook virusscanner ontdekt men wel meer dan 10 virussen en trojans. (toen was er alleen modem en geen internet) en XT blijkt wat schade te gelopen in hardware. Na nieuwe pc en beter opletten is dat niet meer voorgekomen.

Ik vind wel apart dat hardware schade oploopt maar dat is meestal in overbelasting cpu en continu gebruik van hdd. Tegenwoordig gebeurt dat niet snel, je kan alleen schade maken bij hoge belasting en extreem verkeer (ook switches kunnen geest geven bij teveel verkeer).
.

Ik vind wel apart dat hardware schade oploopt maar dat is meestal in overbelasting cpu en continu gebruik van hdd. Tegenwoordig gebeurt dat niet snel, je kan alleen schade maken bij hoge belasting en extreem verkeer (ook switches kunnen geest geven bij teveel verkeer).
Ik dacht een EMP aanval tot dat men over software beschadiging begon.

Het komt er op neer dat e.a. clueless figuur over de communicatie gaat en dit wel aangeeft waarom HCC zichzelf het best kan opheffen zodat de laatste herinneringen er aan positief zijn, zoals zelf solderen van je computer in den begin dagen...... t/m clueless figuur die het licht uit doet.

Als temperatuur oploopt door hoge resources verbruik en je krijgt geen melding dan monitor je verkeerd (of niet). Met hedendaagse systemen gaan systemen throttlen en fans harderdraaien t/m zelf afsluiten ivm thermische bescherming.

En .inderdaad alles kan stuk maar meerdere hardware device tegelijkertijd door warmte is vergezocht.
In die jaren had je niet in elke stad een computer winkel of computer boeken winkel.
Tegenwoordig ook niet meer.

10 jaar geleden waren er 5 van die winkels in mijn stad(je). Nu geen 1 meer. Zelfs de Dixons is pleite.
Logisch, de paar winkels die er nog zijn hebben toch niks meer op voorraad. Daar waren ze eigenlijk nog wel goed voor en anders ga je nu naar de mediamarkt.
Mediamarkt is duur met veel zaken, zeker met accessoires.
Die ga je daar hooguit bekijken net als alles nadat je ter plekke pricewatch hebt bekeken besluit je of je paar tientjes keer betaald en meteen mee kunt nemen of een nachtje of 2 kunt wachten op postbode.
Idd HDMI kabels enzo zijn onbetaalaar en daar pakken ze je op, want vaak heb je zoiets direct nodig (of wil je het gelijk hebben).
Action HDMI kabels werden ergens ooit als beste getest weet alleen niet meer waar.
Vast door de Consumentenbond. Maar dan alleen omdat Action er een Nederlandstalige sticker op geplakt had voor welke apparatuur de kabel bestemd is.

In tests van de Consumentenbond kan een perfect product met Engelse handleiding het nooit winnen van een brak product met een Nederlandse handleiding, zelfs wanneer de handleiding eigenlijk overbodig is.
Handleiding vind ik ondergeschikt aan kwaliteit/functie van product.

Radar was het denk ik.

https://radar.avrotros.nl...tikelen/detail/hdmi-test/

Overigens merk ik laatste tijd vaker dat dingen die ik rechtstreeks via Aliexpres laat komen duurder en van mindere kwaliteit is dan iets bij action wat het zelfde is of functioneel hetzelfde doet.
Ik vind kwaliteit zelf ook belangrijker.

Mijn moeder is lid van de consumentbond en ik lees bij haar wel eens een test in de consumentengids. Ik verbaas me er altijd over hoe de beschrijving van de producttest wordt omgezet in de scoretabel en hoe daaruit dan het beste product wordt gekozen.
Sinds voormalige XS4ALL commerciële personeel bij consumentenbond werkzaam is, gaat het allang niet meer om consumenten.

Het is een soepel draaiende affiliate marketing "bedrijf" die goedgelovigheid gebruikt om producten en diensten van derden af te zetten.

Maar vreemd genoeg voor je daar niets over. Net zo min dat je bij tweakers niets negatiefs over Samsung of EA mag schrijven...
Zelfs Bascomputers (distribiteur) overleefde het niet terwijl die zelf importeerde en o.a. rechtstreeks in eigen winkels (mycom) verkocht.

Pricewatch is een machtig middel.
/off-topic
HCC dagen was naast veel zien vooral veel voordeel.
Dit idd. Mijn Dec alpha 133MHz CPU/MB gekocht voor 100 gulden. Mijn eerste 64b computer :) :) :)
Mijn Gravis Ultrasound kwam ook van de HCC :D .... /opa
Ha ja die heb ik ook daar gekocht. Was leuk ding erg snel in berekeningen zoals destijds voor Distributed.net de voorloper van het tegenwoordige minen.
Het zou me niks verbazen als ik hem nog ergens heb.
Weet zeker dat ik hem nog ergens heb liggen, met een aangepaste PCI bus. iets met 3.3V en 5V ;)
Ik ook maar ik betaalde maar 75 gulden.
Zondagmiddag 5 minuten voor sluitingstijd.
Dan wilden ze nog snel van de laatste meuk af :-)
Jammer, oké misschien niet het juiste woord, maar wel apart dat juist verenigingen als Hcc ook aangevallen worden, oké, het is ook niet goed te praten, maar, bij grote commerciële financiële instellingen zoals banken kan ik het me nog enig sinds voorstellen. Dat het winst bejag, irritaties opwekt. bij bepaalde doelgroepen in de (digitale) samenleving. En ze daardoor doelwit worden van aanvallen. Blijkbaar is tegenwoordig iedere site, die maar enig sinds wat betekend ongeacht hun (goed bedoelende) doelstelling doelwit van dergelijke aanvallen. Dat zelfs Tweakers er niet aan ontkwam.
Om je dan maar uit de droom te helpen: iedere website en alles wat maar een computer is, zeker als het verbonden is met een netwerk als het internet, heeft te maken met aanvallen. Je hoeft echt niets speciaal voor te zijn om er slachtoffer van te kunnen worden.

En als je denkt dat je speciaal bent omdat de firmware van je modem of andere apparatuur is en je toch slachtoffer bent geworden: veel software bevat fouten die ook in de nieuwste versies niet zijn verholpen. En dat hoeven echt geen fouten te zijn die moeilijk zijn te gebruiken.
HCC ... dat is lang geleden... dozen opgestapeld zo hoog als het maar kon; en iedereen maar koopjes zoeken. schitterend.. 3 dagen helemaal kapot gaan,...

https://regionaalarchiefa...-1991-raymond-rutting.jpg
leuke foto van weleer ..tnx.

en dan te bedenken dat niet veel hiervan nu nog in gebruik is..
Op de vraag waarom heb ik wel een suggestie.
Dit is een langlopende computer club, waardoor ze een flink gegevens bestand hebben opgebouwd waarin mogelijk interesante personen tussen zitten.
Vooral als dit oudere personen betreft is de kans aannemelijk dat er mensen tussen zitten die wachtwoorden en dergelijken hergebruiken of verbasteren.

Om evt sporen te verbergen lijkt het mij een prima idee om hardware te slopen, als je daar de kans toe ziet.

Misschien wat ver gezocht, maar ik bedoel vooral te suggereren dat er meestal wel een motivering te bedenken is.
Nu ben ik geen hack expert dus misschien is dit een domme opmerking. Maar nu hebben mensen hier het alleen over kapotte bios. Maar zou het ook niet bijvoorbeeld kunnen zijn dat ze softwarematig apparaten hebben overclocked zodat het overhit raakt of dat er chips kapot gegaan zijn vanwege te veel elektriciteit die erdoor gedaan zijn?
Dat is vrijwel onmogelijk. Hoewel er behoorlijk wat indianen-verhalen de ronde over doen.

Maar als iemand root of administartor weet te krijgen kan hij wel makkelijk de volgende dingen slopen:
- Bios van moederboard, harddisk/SSD, raid controller, SAN controller, netwerk-kaart: Kwestie van een gemodificeerde Bios er in flashen. Dit is lang niet altijd recoverbaar door opnieuw the flashen. (Er zijn gevallen bekend dat bij een dual-bios systeem de hacker ook de fall-back bios kapot wist te krijgen.
- Onbruikbaar maken van de harddis/SSD door hem te encrypten met de ingebouwde ATA encryptie.
- In geval een een TPM/TCG chip de chip (en daarmee de aan de chip gelinkte hardware keys/firmware ID) onklaar maken door de chip vele malen te updaten. (Hebben vrijwel allemaal een beperkte aantal write-cycles dat vrij laag ligt: 500 a 1000x.)
Als je de limieten van hardware wil opzoeken zal je meestal toch wat speciale rechten nodig hebben. En of dat zo snel tot problemen zal leiden dat het nooit op tijd ontdekt kon zijn betwijfel ik. Het zal mij niets verbazen als de hardwareproblemen gevolgschade zijn omdat er ook iets anders niet werkte. Bijvoorbeeld dat de koeling ook al defect was terwijl de apparatuur stond te minen. Of dat hardware vervangen moet worden omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de patches en meest recente firmware van een fabrikant.
PAS OP: De link in het artikel leidt je zonder waarschuwing naar Facebook. (die wel op z'n plaats zou zijn..)
Er staat gewoon een facebook like button in de footer van tweakers, die wordt met wat algoritmes ook wel gekoppeld aan dit item. Dus leg dat aluminium petje maar weer terug in de kast ;).
Want de wereld vergaat als je die aanklikt?
Zonder waarschuwing? Als ik erover heen muis staat er toch duidelijk facebook.com...
facebook.com aan je hosts-file toevoegen.
Ja en? Stel je voor.. Brrr het grote boze internet..

Volgens mij is 'ie stuk ook trouwens, want ik spendeer dagelijks best wel wat tijd op T.net maar zie er nooit iets van terug in m'n Facebook profiel. Wel kattenfilmpjes, gek genoeg. Maar goed, kattenfilmpjes zijn sowieso hét bestaansrecht van het internet.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 16:38]

Ik moet zeggen dat ik ook onaangenaam verrast werd toen ik de link aanklikte. Terwijl de zelfde informatie gewoon op hun site staat.
Hopelijk wordt het snel opgelost, dat de getroffen websites weer snel de lucht in gaan.
Haha, ik wil gewoon weer het Ubuntu-nl forum lezen.
We hebben terroristen die graag dingen opblazen. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.