Adobe, bekend van producten als Photoshop, heeft kunstmatige-intelligentieonderzoek gepresenteerd waarmee het bepaalde soorten gemanipuleerde afbeeldingen wil detecteren. Daarmee claimt het bedrijf te willen bijdragen aan vertrouwen in digitale media.
Adobe schrijft op basis van eerder gepubliceerd onderzoek dat zijn machinelearningmodel drie soorten aanpassingen moet kunnen detecteren. Ten eerste is dat splicing, waarbij elementen uit twee afbeeldingen worden gecombineerd. De tweede techniek is copy-move, wat betekent dat een element uit dezelfde afbeelding wordt verplaatst of gekopieerd. Ten slotte moet ook het verwijderen en later weer invullen van elementen uit een afbeelding vast te stellen zijn.
Het paper van Adobe claimt dat het combineren van twee inputstreams, bestaande uit een rgb-stream en een noise-stream, betere resultaten oplevert dan andere methodes om gemanipuleerde afbeeldingen te analyseren. Aan de hand van de rgb-stream is bijvoorbeeld vast te stellen of er sprake is van ongebruikelijk hoog contrast aan de randen van een object in een afbeelding. De tweede stream is dan weer nuttig om vast te stellen of een bepaald element afkomstig is uit een andere afbeelding.
Het bedrijf zegt tegen The Verge dat zijn onderzoek nog in de kinderschoenen staat. Het voegt daaraan toe dat het 'een rol wil spelen bij de ontwikkeling van technologie die ondersteuning biedt bij het bijhouden en verifiëren van de authenticiteit van digitale media'. Het is daarom onduidelijk of het onderzoek duidt op een Adobe-product in deze richting. Tot nu toe heeft het bedrijf nog geen dergelijk product uitgebracht naast zijn beeldbewerkingssoftware. Tweakers schreef een artikel over de maakbaarheid van beeld en geluid.