Gerucht: Apple maakt knoppen op Watch aanraakgevoelig

Apple zou van plan zijn om de fysieke knoppen op de Apple Watch niet langer te laten 'klikken'. In plaats van de knoppen fysiek in te drukken, moet het geheel aanraakgevoelig worden, wat de productie moet vergemakkelijken en minder ruimte in de behuizing moet vergen.

De plannen zijn door Apple niet openbaar gemaakt, maar een bron vertelt Fast Company dat een volgende generatie Apple Watch niet langer fysiek indrukbare knoppen krijgt. Deze 'solid-state'-knoppen kunnen dus niet langer bewegen, en dat moet het geheel meer solide maken en moet tevens gemakkelijker zijn in de productie. Een fysieke druk op de knop zou worden gesimuleerd door haptische feedback. Het 'crown'-wiel op het horloge zou overigens wel draaibaar blijven, ondanks dat het niet meer fysiek is in te drukken.

Andere voordelen van het verwijderen van de fysieke druk op de knop is dat het geheel gemakkelijker waterdicht is te maken. Ook is er minder ruimte nodig voor de knoppen, en dat zou weer ten goede kunnen komen aan andere onderdelen, zoals de accu.

Apple zou van plan zijn om de veranderingen door te voeren in de volgende generatie van zijn slimme horloge. Mocht het niet lukken om de plannen op tijd door te voeren, dan komt het in een volgende generatie die in 2019 uitkomt, aldus Fast Company. In een verdere toekomst zou er een Apple Watch uit moeten komen die helemaal geen knoppen meer heeft, maar de plannen daarvoor zijn nog niet uitgewerkt.

Door RoD

Admin Mobile

09-06-2018 • 12:11

87 Linkedin

Reacties (87)

87
85
67
1
0
1
Wijzig sortering
Vraag me af of dat wel wenselijk is, als ik nu al zie hoevaak dat het onbewust ingedrukt word. Lijkt mij dat dat met touch techniek alleen maar erger word.
Ik heb mijn kroon zelfs nu ook al aan de arm kant zitten want vooral met sporten (buigen van de pols) werd de kroon en knop eronder altijd ingedrukt waardoor het menu of het uit/sos scherm altijd boven kwam.

[Reactie gewijzigd door Cogency op 9 juni 2018 12:18]

Armkant? Droeg jij je horloge binnenstebuiten dan?
Of linkshandig, zoals ik. Wij dragen de watch op de linkerpols en ontkomen er daarmee niet aan dat je de knoppen relatief snel aanraakt met pols of hand.
Ik zit niet op meer false positives te wachten door touch-knoppen...

Edit: Horloge-dragers zijn complexe mensen, en iemands handigheid heeft geen relatie tot waar je het horloge draagt. TIL!

[Reactie gewijzigd door dutchminator op 9 juni 2018 12:58]

Je kunt het beeld van je watch 180 graden draaien he. Op je watch: instellingen > algemeen > draagpositie > Digital Crown: links/rechts
No way! :D Hahah, ik ga het een keer proberen, maar ik denk dat ik nu al ontzettend gewend ben aan de knoppen rechts. Thanks, dan is deze update op de knoppen in ieder geval geen issue voor mij! :)
Haha ja zo heb ik het ook gedaan, ik draag mijn horloge altijd links maar wilde de kroon aan de arm kant hebben. Mooie simpele functie. :)
Kroon aan de armkant? Is dat niet lastig te bedienen?

Disclaimer: heb geen smart watch, wel een mechanische, en dat opwinden lijkt me lastig als de kroon links zit op mijn linker pols.

Ben wel op zoek naar een smart watch, vind ze echter veelal te lomp voor mijn pols.
Eigenlijk doe je vrij weinig met de kroon, je klikt er op en het menu te openen wat je dan gewoon met je duim doet in plaats van je wijsvinger als je je hand naar je horloge brengt.
Email/whatsapp/etc meldingen hoor je een ping of trillen, en als je dan je hand naar je gezichtsveld beweegt licht die ook op dus hoef je ook de kroon niet te gebruiken om te openen.
Je kan er ook het volume mee bedienen, en ook door een menu scrollen maar dat gaat met touch net zo makkelijk. De apps open je ook gewoon met touch, etc.

[Reactie gewijzigd door Cogency op 10 juni 2018 14:16]

Ah, ik wist niet dat de kroonfunctionaliteit grotendeels met touch gedaan kon worden.
Het enige wat niet anders kan is het teruggaan naar de applauncher vanaf je watchface. De rest kan ook met touch gestures.
Dit wist ik ook nog niet. ga ik meteen doen! thanks!
Ik wilde al vragen of dit niet gewoon mogelijk is, leek me iets dat ze wel hebben voorzien.
Netjes toch.
Huh, normaal gesproken draagt een rechtshandig persoon om zijn linkerpols en vice versa. Wat jij dus hebt dat je pols of hand de horloge aanraakt is doodnormaal..
Ik ben zelf links maar draag mn horloge ook links. Maar moet zeggen dat ik Mn muis ook gewoon als rechtshandig bestuur.
Sommige dingen zijn inderdaad makkelijker om rechtshandig aan te leren. Gewoon puur omdat je collegas het ook op die manier hebben liggen. Kan je ff snel iets openklikken ofzo. Zeker als het van die citrix flesxplekken zijn bijv.
Ik draag als rechtshandige overdag inderdaad links, 's nachts gaat hij voor de afwisseling naar rechts (sleep tracking). Withings/Nokia/Withings Steel HR.
Ik ben rechtshandig en draag horloges altijd links...?
Ja ik ook en ik zie ook niet anders eigenlijk.
Ik draag mijn horloge (Samsung Gear S3 Classic) ook altijd links. 2 Grote knoppen en een soepele ring, maar ik druk nooit of maar zeer zelden per ongeluk knoppen in volgens mij.
https://www.imore.com/sit...ellular.jpg?itok=qhvq9FTg
(random Inet plaatje)

Zo, inplaats van de kroon aan de kant van de hand. Als ik de pols nu buig dan worden die knoppen niet ingedrukt. :)

[Reactie gewijzigd door Cogency op 9 juni 2018 12:23]

Aha, dat bedoelde je met armkant. Vs polskant dus.
Hoe kom je daar nu weer aan haha.. Als je je watch een halve slag draait bereik je dit al. Schermrotatie doet de rest.. Neem nog een koffie :p
Het was een beetje vaag omschreven hè?
Hij draagt zijn horloge aan de armkant. Net als iedereen... :P
Blij dat jij je lolletje hebt gehad. (y)
Alleen als jij er ook een beetje om hebt kunnen lachen ;)
Ik denk juist dat het minder per ongeluk ingedrukt wordt. De fysieke knoppen hebben maar een klein zetje van bij wijze iets zo groot als een nagel nodig om ingedrukt te worden. Als het hetzelfde principe wordt als de homebuttons op de iPhone 7 & 8 dan is her een volle vingerbreedte voor nodig.
Eventueel kunnen ze wellicht zelfs het activation ring principe toepassen, dan moet ie echt je vinger er op merken alvorens t überhaupt werkt.
Denk ik ook. Ik heb een keer per ongeluk SOS mode aangemaakt.
Volgens mij is het net een voordeel voor linkshandigen omdat ze nu de kans hebben twee aanraakgevoelige knoppen te verwerken zodat de horloge symetrisch is en dus omgedraaid kan worden. Twee draaiknoppen langs elke kant is moeilijker.

Het ongewenst aanraken van knoppen lijkt me ook makkelijker te vermijden met een touch-knop indien die ‘knop’ op gelijke hoogte met behuizing kan blijven op zelfs iets verzonken zoals finger print op android. Ze kunnen er ook meer intelligentie insteken door het typenaanraking te registreren zoals een strijk beweging of een zachte of harde druk en op zijn minst kleding of iets anders niet registreren waardoor de kans dat je perongeluk op de knop drukt verkleint wordt.

En de vraag of er uberhaupt knoppen komen. Mss gaan ze voor een galaxy s9 oplossing zodat de ‘knoppen’ in de gekromde zijkant van de horlohe kunnennverwerkt worden.

Maar goed, details voor mij want ik schakel pas over als de smartwatches of apple watch ‘echt smart’ worden en LTE eindelijk ondersteund wordt. Want dan heb ik mijn telefoon minder nodig —> digital detox ofzo :) en wat meer smart zodat ik in autodeel auto’s kan stappen via LTE,m en men garagepoort kan openen met een veeg op het scherm zonder telfoon in de buurt.
De Apple Watch is nu al linkshandig hoor. Gewoon instellen waar je de knoppen wil hebben, links of rechts en dan draait de watch face mee zodat je de watch omgekeerd kan dragen
Het mooie van de knop op de iPhone en touchpad op de Macbook, is dat het alleen werkt met vingers (of elektrischgeleidende objecten). Je zal dus niet zomaar met je broekzak (als je je hand er insteekt) de knoppen indrukken. Probeer maar eens met een pen een touchpad of iPhone home-knop in te drukken, er zal geen reactie zijn van de knop en haptic engine. Als ze dit kunnen toepassen op de knoppen op de watch, zou dat mooi zijn.

Edit: Ik had even gemist dat je het probleem met je pols hebt, dus dan slaat mijn comment waarschijnlijk nergens op.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 9 juni 2018 13:55]

Kan eenvoudig opgelost worden met een algoritme welke merkt of je hem echt wilt indrukken of dat het een toevallige pols-aanraking is.
Op m'n iPhone 8 is de homebutton op dezelfde manier ontworpen, beweegt niet en je voelt alleen een haptische feedback. Voelt stukken beter en degelijker aan en reageert alleen op je huid. Bij een horloge kunnen ze waarschijnlijk eenvoudig een algoritme toepassen welke het verschil voelt tussen ongewild aanraken met je pols of het echt willen indrukken.

Op m'n 8 is het ook geen aan/uit schakelaar, de druk kan gemeten worden en je kan de gevoeligheid zelf instellen.
Ik ben ook tevreden van de home button op mijn iPhone X :)
Dit heb ik dus exact hetzelfde! Ik draag 'm links, en met de kroon ook links. Als ik bijvoorbeeld handstand pushups doe, of met weightlifting de bar in front-rack positie heb, werd heel vaak de kroon ingedrukt, wat niet wenselijk is.
Tof dat ze nog wel echt aan het doorontwikkelen zijn. Ookal is apple marktleider op het gebied van smartwatches, las dat ze er +- 5 miljoen per kwartaal verkopen. Dat is niet veel eh. Iphones gaan met 77 miljoen per kwartaal, en dat was al beneden verwachting.

Uiteraard, er zal ook winst worden gemaakt op de watches. Het is echter echt een markt die maar niet echt aan wil slaan. En daar gaat een ander knopje niks aan veranderen. Toch tof dat ze de gebruikers die ze hebben niet teleurstellen, en echt doorontwikkelingen willen maken, ipv eindelijk een keertje lte toevoegen, weer een wat snellere soc, dat soort standaard upgrades die de watch tot nu toe heeft gekregen.
Ik koop er geen totdat ik LTE kan gebruiken. En ik ben niet de enige denk ik

De eerste iPhone had ook fatsoenlijk mobiel internet nodig, in landen waar dat niet voorhanden was had je er op dat moment ook een stuk minder aan.
Ja dat is het enige wat jammer is, maar verwacht dat dit nog zeker 5 jaar gaat duren voordat providers aan de e-sim willen (wat een vereiste is voor watch met LTE)

Je kunt gelukkig heel veel zonder LTE, en wifi netwerken werken gelukkig ook (ook als je telefoon op een andere locatie ligt)
Komt omdat je in Nederland nauwelijks concurrentie hebt. In landen waar wel meer concurrentie hebt probeert de underdog vaak mensen aan zich te binden door wél zaken als e-Sim aan te bieden. Ik zou voor zoiets ook subiet overstappen.

Maar als je gewoon samen besluit dat je ongelimiteerde data afschaft en samen besluit dat niemand e-Sim gaat ondersteunen dan hou je met elkaar meer geld over.
Dat klopt, maar naar mijn weten is dat tegen de regels in. Unlimited data afgeschaft? Niet meer dan logisch, de situatie zoals die was waar een handjevol mensen een unlimited data abo hadden met extreem trage snelheden is niet meer houdbaar tegenwoordig. Er is simpelweg veel meer bandbreedte nodig dan vroeger en de abonnementen zijn drastisch in prijs verlaagd (ik betaal €18 voor onbeperkt bellen/smsen en 20GB data).

Er wordt amper nog gebeld en dat is waar de providers destijds het meeste geld aan verdienden (en al helemaal als ze buiten de bundel gingen) tegenwoordig belt bijna niemand meer en als ze bellen doen ze dat over wifi of whatsapp (beide dus met data). Stel je voor dat we nu nog de unlimited internet abonnementen hadden voor €9,95 per maand maar mensen niet meer bellen/smsen dan begrijp je denk ik wel dat het verschil aan inkomsten met toen en nu enorm zijn.
Unlimited data afgeschaft? Niet meer dan logisch, de situatie zoals die was waar een handjevol mensen een unlimited data abo hadden met extreem trage snelheden is niet meer houdbaar tegenwoordig.
Maar het gebeurde vreemd genoeg tegelijkertijd. Bedrijven van die orde van grootte zijn normaal vrij log maar dit ging ineens geolied als een Russische synchroonzwemploeg op de Olympische Spelen. Merkwaardig. Die meiden moeten toch ook met elkaar oefenen voordat het zo strak samen gaat? Ik vermoed dan ook dat er onderling overleg is geweest.
Ik heb op mijn watch geen LTE nodig... mijn iphone zou in 9 van de 10 gevallen in de buurt zijn en die ene van 10 ben ik aan het sporten als die niet in de buurt zou zijn aangezien ik dan mijn domme iphone 4s mee neem als spotify speler, mocht die vallen, mja, jammer tot die niet meer aangaat is dat zijn resterend gebruik.

Ik zie mezelf best veel doen, maar tegen mijn watch gaan praten, gaat me gewoon net even te ver terug naar de jaren 80;
Telefoons vallen, telefoons worden uit je handen of tas gegrist, telefoons zijn groot, telefoons nodigen uit tot apps checken terwijl je in een gezelschap bent (de tranen springen me in de ogen als ik in some kroegen kijk tegenwoordig).

Zeker in mijn vrije tijd zoek ik eerder bevrijding van een smartphone tegenwoordig.
"Zeker in mijn vrije tijd zoek ik eerder bevrijding van een smartphone tegenwoordig. "

Nee, lekker op je watch staan kijken aangezien die dan gewoon push berichten krijgt? Je comment slaat in dit geval kant nog wal, ik wissel mijn iPhone 7 met sporten om voor een iPhone 4S die ik als sport mp3 speler gebruik... Kan me niet echt veel uitmaken of dat ding nu in 1 of 1000 stukken valt als die uit zijn vakje valt.

Verder weet ik niet wat voor soort gezelschap men mee uitgaat, maar als ik uit eten ga ofzo dan leg ik mijn telefoon dusdanig weg en komt alleen tevoorschijn als ik alleen aan tafel zit (men gaat ook gewoon eens naar het wc) of als ik ff snel een adres/nummer moet hebben, anders bestaat er zoiets als mijn voicemail of whatsapp. Opnemen is een keuze, net zoals kijken.
Ik vind hardlopen met een smartphone echt rete irritant. Misschien voor wat gewichten in de sportschool is het wel OK maar voor 10km lopen is het echt super irritant. Ik heb nu een klein armbandje waar mijn huissleutel in gaat en dat is op zich wel te doen. Een Apple Watch LTE kan daar nog wel bij. Dat jouw smartphone best kapot mag is verder prima, ik genoeg oude meuk in een la liggen die ook kapot mag. Maar het blijft een log ding. Mensen kochten niet voor niets vaak een iPod Nano.

Een Apple Watch LTE kan precies wat hij moet doen in geval van nood maar er zitten geen games op, geen internet. Alleen wat (uit te schakelen) notificaties. Maar ik kan wel een taxi bellen of oproepen als het moet. Smartphones negeren is iets wat een klein deel van de bevolking kan maar een vrij groot deel ook niet.
Precies! Bij LTE support koop ik 'm gelijk! Super mooi ding als dat LTE werkt vind ik
Zie het als een jeans winkel die ook broekriemen verkoopt. Het is een aanvulling op je core business.. Zo kijkt Apple hier ook tegen aan schat ik in..
Ik vind je jeans winkel-voorbeeld wel een leuke. Ik koop mijn riem eigenlijk altijd daar waar ik mijn broeken ook koop. Ik zou ook niet weten waar ik hem anders zou moeten kopen? Een gespecialiseerde riemenwinkel? Heb het nog nooit gezien, behalve wat winkeltjes die in leder gespecialiseerd zijn en naast riemen ook tassen verkopen. Maar die winkels zijn er niet zoveel (meer).

Maar het punt is: zo'n smartwatch is een verlengstuk / accessoire bij je smartphone. Als dan slechts 6-7% van de kopers van je smartphones zo'n accessoire erbij willen, is dat niet enorm overtuigend qua sales. Ik zie ze ook maar zeer zelden in het dagelijks leven: smartwatches. Ik denk dat de tijd dat de batterij meegaat (als je vaak je schermpje checkt hooguit een dag of 2) veel mensen tegenhoudt en dat activity trackers een deel van de doelgroep weghoudt omdat die voor veel minder geld een goede accuduur bieden i.c.m. notificaties op je scherm.
Ik zie ze ook maar zeer zelden in het dagelijks leven: smartwatches.
De Apple watch zie ik zelden, Samsung gear vaker. Maar wat je ook onder smartwatches kan scharen zijn de fitness trackers die ook notificaties en dergelijke ondersteunen. Die zie ik wel regelmatig.
Hm ik zie de Apple Watch in mijn omgeving nou juist heel veel, en sinds dat ik er eentje aangeschaft heb zijn een hoop vrienden en collega’s dat ook gaan doen.

Het is toch verrekte handig ook al lijkt het nut op ervan op t eerste gezicht ver te zoeken. Een ding is wel, ik vind het echt een super apparaatje (vooral icm Apple Pay, mensen kijken je allema raar aan)
De gewone "smartwatch" heeft zijn langste tijd nog niet gehad, maar de groei is er ver uit, die zal zich echt gaan concentreren op sportwatches/ fitnesstrackers en wearables in de gezondheidszorg.

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 10 juni 2018 05:25]

Ik denk dat Apple er wel anders tegen aan kijkt of het moest zijn dat jeans fabrikanten plannen om ons zonder broek maar wel met riem de straat op te sturen.

Apple is wel in staat om op een punt vaarwel te zeggen tegen de iPhone en verder te borduren op de Apple watch of andere wearable als hen dat meer winsten kan opleveren.
20 MILJOEN HORLOGES per jaar denk dat heel veel horloge producenten wel wat met dat soort aantallen kunnen leven.

De Apple TV begon ook ooit als intern hobby project en had ook niet veel afzet in het begin, toch is dat ondanks dat het niet de aantallen van de iPhones afzet een een leuke aanvulling op je Apple verzameling thuis en natuurlijk op de omzet.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 9 juni 2018 12:47]

De HTC U12+ heeft dit en krijgt er veel kritiek op. Benieuwd als Apple er mee komt of het dan wel hallelujah is?
Ligt eraan hoe ze het ontwikkelen toch? Het is niet dat als bedrijf A het ruk ontworpen heeft, dat bedrijf B dit automatisch ook slecht ontwerpt/verpest, of zie ik dat verkeerd?
Mensen hebben al kritiek bij de HTC U12+ zonder het gebruikt te hebben. Bij Apple staan ze dan in de zaal te klappen en joelen. Dat is wat ik bedoel.
Ah zo. Ja dat is wel een beetje vreemd ja. Ik snap je punt nu ;)
Apple heeft het toch ook al op de iphone 7 en 8 bij de homebutton? Eerder dan de htc.
lampen en dergelijke hebben deze functionaliteit toch al jaren? Gewoon ff aantikken en door het spanningsverschil wordt er geschakeld.
Dit is niet helemaal hetzelfde. Hoewel hier het spanningsverschil ook wordt gebruikt, is er ook fysieke druk nodig. Voordeel van deze implementatie is dat men zelf kan instellen hoe gevoelig de knop uiteindelijk wordt.
Ook wordt er een klik gesimuleerd waardoor je het gevoel hebt dat je wat indrukt. Op mijn MacBook voel ik niet dat het geen echte klik is op mijn trackpad.
Ja, dat blijft ik ook heel bijzonder vinden. Bij gewoon gebruik voelt de klik net zoals m'n vorige MacBook Pro (beter, want even gevoelig over het hele oppervlak), maar als ie uitstaat, kun je 'm niet "indrukken". :)
Benieuwd naar de techniek. Even wachten op een ifixit demontage, het wordt steeds kleiner.
Het zit al in de MacBooks en iOS devices.
iPhone 7 heeft ook geen mechanische knop, en ik had het in het begin niet eens door dat ik niet iets "echt" indrukte. Door die Taptic engine lijkt het net echt.
De trackpads van de MacBooks hebben dit ook... Die reageert ook alleen op je vingers, en stuurt een puls om het gevoel en geluid van een ‘klik’ te geven. Probeer maar eens met een pen oid de trackpad in te drukken.
Andere voordelen van het verwijderen van de fysieke druk op de knop is dat het geheel gemakkelijker waterdicht is te maken.
Vind dit toch wel drogreden, welke naar voren geschoven wordt om er een positieve draai aan te geven. De klassieke horlogebouwers kunnen zondermeer horloges maken die makkelijk 20 bar waterdruk uithouden.
wat de productie moet vergemakkelijken.
Daar zal dan ook de daadwerkelijke reden liggen. Scheelt toch weer de nodige centen in productie c.q. de marge kan net nog een paar centen omhoog.
Nou de horloges waar jij op doelt zijn meestal niet meer waterdicht zo gauw je een knop indrukt hoor. De meeste hebben een draaiwieltje waarmee je de knop vergrendelt. Als je de stopwatch o.i.d. wilt gebruiken moet je eerst dat draaiwieltje losdraaien.
Ik ben Nogsteeds een fanatieke day one series 0 gebruiker. Gezien mijn eenzijdig gebruik (hartslag, calorieën, workout en slaapmonitor) heb ik nog niet de behoefte gehad om te upgraden.

Een nieuw ontwerp zoals hier doet vermoeden zou mij best kunnen overhalen.
Voorheen zou ik zeggen dit gaat nooit goed werken, maar nu ik heb ervaren hoe goed die haptic engine is verwerkt in de iPhones en Macbooks, het voelt gewoon alsof je echt iets indrukt, is het een logische stap dat ze dit ook in de watch verwerken.
Extra ruimte voor extra batterij capaciteit? Apple zal de watch eerder dunner maken lijkt me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee