Tesla brengt firmware-update uit die remafstand Model 3 met zes meter inkort

Tesla heeft nieuwe firmware voor de Model 3 uitgebracht die een geconstateerd probleem met de remcapaciteit oplost. Het Amerikaanse Consumer Reports berichtte eerder dat de remafstand van 100 naar 0 km/u te lang was. Deze remafstand blijkt nu zes meter korter te zijn.

Volgens de Amerikaanse consumentenorganisatie bedraagt de remafstand na de firmware-update nog 40 meter, terwijl de auto voor de nieuwe firmware pas na 46 meter tot stilstand kwam. Dat was aanzienlijk langer dan de gemiddelde remweg van andere hedendaagse auto's. Consumer Reports meldt dat de Model 3 nu bij een dergelijke noodstop ook consistent op deze nieuwe remafstand van 40 meter uitkomt. De eerder geconstateerde inconsistentie, in de vorm van afwijkende remafstanden bij dezelfde snelheden, is ook verdwenen. Op basis hiervan heeft Consumer Reports het eerdere negatieve oordeel ingetrokken en alsnog een aanbeveling voor de Model 3 gedaan.

Tesla heeft in een e-mail aan Consumer Reports laten weten dat de software voor het abs-systeem is verbeterd, zodat het systeem beter inspeelt op variaties in hoe de remmen worden gebruikt en de verschillende omgevingsfactoren. Een medewerker van Consumer Reports die bij de tests van de Model 3 betrokken was, zegt dat hij al negentien jaar bij de consumentenorganisatie werkt en al meer dan duizend auto's heeft getest, maar nog nooit een auto heeft gezien die zijn prestaties op de baan kon verbeteren met een ota-update.

Onlangs zei Elon Musk, de directeur van Tesla, dat de Model 3 in de eerste helft van 2019 op de Europese markt zal verschijnen. In 2013 zei hij nog dat de auto niet later dan 2017 in de verkoop zou gaan. De autofabrikant heeft al geruime tijd problemen met het halen van de gestelde productieaantallen voor de Model 3, hoewel het langzaamaan de goede kant op gaat. Het bedrijf zei begin mei dat naar verwachting over enkele maanden wekelijks zo'n vijfduizend exemplaren van de Model 3 van de band zullen rollen.

Tesla Model 3

Door Joris Jansen

Redacteur

31-05-2018 • 11:43

235

Reacties (235)

235
222
130
42
1
66
Wijzig sortering
Hoe gaat zo'n auto om met niet standaard banden? Moet je dit dan aangeven ofzo? Ik kan me voorstellen als je goedkope Chinese bandjes neemt, die wielen eerder blokkeren als je veel kracht op de rem uitoefent. Anticipeert zo'n systeem daar dan op?
ABS/ ESP werkt juist door het meten van de blokkering van het wiel. Daarom is het niet afhankelijk van de banden.
Euh, de remkracht word juist door de banden overgezet naar de weg. Waarom denk je dat we winter/zomerbanden hebben etc? Gooi maar eens een echte raceband onder een gewone auto, daar zal de remweg stukken korter van worden, ook met abs / esp
ja, maar dat verandert voor het abs systeem niets. Die reageert gewoon op wat hij doorkrijgt. Het systeem houd geen rekening met versleten/winter/zomer/chocomousse banden. Het is idd afhankelijk van het wiel , en niet de band. Het is op die eerste dat het reageert. Dus de banden zorgen idd voor het contact op het wegdek, maar ongeacht de band (of zelfs de blote velg) reageert het abs systeem op het wiel en wat dat doet.
ABS komt wel in actie, maar het ligt nog steeds aan welke type bandjes je onder hebt liggen. Goedkope banden kost meer rem tijd.
Dat wordt hier ook niet ontkent.
Maar het systeem detecteert een blokkerend wiel en remt dan minder hard zodat het wiel niet meer blokkeert. Daar een slechtere band eerder blokkeert zal er door het systeem automatisch minder hard geremd worden waardoor de remweg langer wordt.

Of het systeem in de tesla lerend is weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat er gegevens bewaard worden bij welke condities en bij welke snelheid het wiel blokkeert zodat je net voldoende remt zodat er geen blokkade ontstaat.
Met een slechtere band is je remweg nou eenmaal langer, je zegt het zelf maar je hebt het niet door. Dat heeft verder niks met ABS te maken. Verder heb je niet zo heel veel aan een systeem wat "inleert", aangezien je nu aanneemt dat dat alleen over de banden gaat. De ondergrond, vochtigheid, temperatuur enz hebben een gigantische impact op je remweg en kunnen van het ene op het andere moment drastisch veranderen, dus je wilt een systeem wat "dom" is, gewoon kijkt naar wat er daadwerkelijk gebeurt en daarop inspeelt. Kennelijk was dat bij Tesla iets te conservatief ingesteld, of juist te aggressief.
Uiteraard wordt de remweg primair bepaald door de banden en het wegdek. Maar in alle moderne autos past de software voor het ABS/ESP/TCS de remdruk (al dan niet per wiel) aan aan de omstandigheden. Het is dus niet zo dat het systeem geprogrammeerd is om alleen te werken met 1 soort/de standaardbanden, het past zich aan, ook aan andere banden.

Het probleem was echter, dat de Tesla 3 inconsistent was tijdens remtests onder gecontroleerde omstandigheden, blijkbaar door een fout in de software. Dat is nu gefixt.
Kijk eens naar een motor met ABS (en doe een test op een stukje weg met zand om de acties te visualiseren). Daar kan je zien hoe ABS daadwerkelijk werkt: detectie op het niet draaien van het wiel. Als het wiel blokkeert, wordt de kracht van de remklauwen op de schijfrem verlaagd totdat het wiel weer begint te draaien, vervolgens wordt de kracht weer verhoogd totdat het wiel niet meer draait, etc. (in de simpelste vorm, er zijn nog meer parameters waar rekening mee gehouden van worden (zoals het verschil in rotatie snelheid tussen voor en achter)).

Banden hebben dus inderdaad invloed op de hoeveelheid grip met de weg, een goede band zal minder slippen en dus later blokkeren en eerder stil staan. Het maakt echter helemaal niets uit voor de werking van ABS.
Het enige wat ABS doet is voorkomen dat een wiel blokkeert door de snelheid van het wiel te meten. Het hoeft daarom niets over de exacte gladheid van de band te weten, net zoals het ook niet hoeft te weten hoe glad de weg is.
Bijna. ABS meet de draaisnelheid van alle wielen en vergelijkt deze. Is er een wiel dat minder snel draait dan het andere (uiteraard na compensatie van bochten etc) bij het remmen, zal de regelunit de remdruk naar dat wiel verminderen. Traction control doet het kunstje andersom wanneer er vermogen geleverd wordt.
Ja dus, en wat interesseert het ABS systeem dat? Zoals hierboven vermeld meet deze de blokkering van het wiel. Bij een betere kwaliteit band / wegdek zal dit dus minder snel gebeuren en zal daardoor de remweg korter zijn, maar hier hoeft het ABS systeem van tevoren geen rekening mee te houden. De bedoeling van een ABS systeem is dat je zo snel mogelijk remt, niet precies hard genoeg.
punt van @basdej was dat ABS/ESP meteen wat de banden doen, niet vooraf proberen te berekenen hoe hard er geremd kan worden, het systeem hoeft dus helemaal niet te weten wat voor band er onder de auto ligt.
Anoniem: 63072 @arbraxas31 mei 2018 12:05
En het ABS/EPS systeem zal dat constateren en zich aanpassen. Met andere woorden het systeem is niet afhankelijk van de gekozen banden. De remweg uiteraard wel.
Hier kan je precies lezen hoe het werkt.
http://www.timloto.org/do.../remmen/wrijving-slip.pdf

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 23 juli 2024 16:22]

ABS heeft op de as van elk wiel een sensor zetten.
als het wiel draait geeft deze steeds een puls naar de ABS unit.
Zodra een wiel gaat blokkeren zal er vanaf betreffende wiel geen puls meer komen of is er een verschil tussen de anderen wielen.

Is er verschil tussen de wielen dan is er een indicatie dat een wiel blokkeerd
Voor de Model S en X geldt dat er zowel traction control en stability control aanwezig is. Ik beperk me tot deze auto's omdat ik niet met zekerheid kan zeggen of de model 3 iets anders in elkaar zit:

De S en X hebben een 3-fasen AC inductiemotor die aangesloten zit op een open differentiaal. Dat wil kort gezegd zeggen dat 1 motor de 2 wielen onafhankelijk van elkaar kan laten remmen en accelereren. De reactietijd van het systeem is bij elektrische auto's "onmiddelijk".

De reden dat Tesla's zo hard kunnen optrekken, is dan ook door dit systeem. Zet je Traction Control uit, dan slippen de banden door de "instant torque" die een elektrische motor levert. Of het nu gaat om versnelling, of afremming, het systeem bewaakt simpelweg altijd wat er gebeurt en zou dus in beginsel eenvoudigweg moeten compenseren voor banden met andere eigenschappen.

Voor de model 3 geldt dat deze een DC-motor heeft met permanente magneten. Of er ook een andere opbouw van het differentiaal is weet ik zoals aangegeven niet zeker, maar lijkt me niet aannemelijk. Het is vast makkelijk op te zoeken.

Bij de auto's met vierwielaandrijving (dual motor) heb je dus overigens individuele aansturing van alle banden.

[Reactie gewijzigd door dragoon2000 op 23 juli 2024 16:22]

''Dat wil kort gezegd zeggen dat 1 motor de 2 wielen onafhankelijk van elkaar kan laten remmen en accelereren''

Wow! Dat klopt dus niet.
Omdat je een open differentieel hebt gaat de kracht steeds naar het wiel met de minste grip.
dit betekent dat zolang er geen groot grip verschil is tussen L en R je beide wielen afremt.

Stel dat 1 achterwiel op ijs rijdt en je dan regen toepast :
dan zal dat wiel op het ijs zelfs achteruitdraaien!
De motor heeft geen enkele controle over de individuele wielen.

Enkel als je gaat praten over Tractie controle is het anders.
Die zou bij het detecteren van regeneratie slip zelfs de regeneratie moeten verminderen om zo een gelijkheid te krijgen tussen beide wielen.

Veel mensen denken ook dat ABS dient voor de remweg in te korten, dit is fout.
ABS dient allereerst voor rijstabiliteit.

Dus als je met je rechter wielen op ijs staat zal ABS je laten remmen in een rechte lijn.
Zonder ABS zou je auto naar links trekken omdat je linker wielen meer grip hebben.
Je remweg is hierdoor effectief langer...
Daarom dat je zonder ABS en een goed getrainde voet beter kunt remmen dan met ABS.

TLDR:
Dit heeft niks met de regen te maken denk ik, eerder met een algoritme in het ABS en met de Emergency brake assist EBA.
Deze zal detecteren dat er een plotse vermindering is van het gaspedaal en hierdoor de remmen pre-conditioneren voor max attack.

Mercedes had dit al in 1998 : https://www.youtube.com/watch?v=W47hatidkww

[Reactie gewijzigd door alexke1988 op 23 juli 2024 16:22]

Het klopt inderdaad dat in mijn verkorte weergave de motor dit in feite niet 'alleen' doet, maar uit wat ik opmaak uit de bronnen, doet het stability control systeem dit met motor in combinatie met de remmen:

https://www.teslarati.com...ion-control-system-works/
Bijna onmogelijk om zo'n auto uit de bocht te laten vliegen, ook met sneeuw
Dit is een onzinnige (en gevaarlijke) uitspraak.

De grens van uit de bocht vliegen ligt iets verder, maar ELKE auto vliegt uit de bocht als je over de grens gaat. Met en zonder sneeuw.
Goed, daar heb je wel een punt. Laat ik dan ter meerdere zekerheid het woord "bijna" benadrukken.

Een duidelijk verschil met benzine-auto's is er, zeker bij de dual motor, wel. Voor de liefhebber een informatief YouTube-filmpje van Kman Auto: https://www.youtube.com/watch?v=Rg_bVHe70Sg

Hierin wordt overigens gesteld dat de traction control 10.000 metingen per seconde doet.

Fair is fair, ik heb mijn reactie aangepast.

[Reactie gewijzigd door dragoon2000 op 23 juli 2024 16:22]

Een duidelijk verschil met benzine-auto's is er, zeker bij de dual motor, wel. Voor de liefhebber een informatief YouTube-filmpje van Kman Auto: https://www.youtube.com/watch?v=Rg_bVHe70Sg
Heb je het juiste filmpje te pakken? Want dat gaat over 2wd vs 4wd en niet over verschil met benzine autos.
In het filmpje zelf wordt een vergelijking gemaakt met een mitsubishi(?) met off-road banden. Vandaar dat het me van toepassing leek.
Sorry, dan heb ik niet lang genoeg gekeken. (heb niet 20 min gekeken)
Als ik het offroad filmpje zie van Bjorn https://youtu.be/ie79Jk9Ob2s?t=3m37s

Dan merk ik toch op dat het systeem van Tesla erg primitief is.
Het remt niet het slippende wiel af.

Dit had BMW en Landrover in de jaren 2000 al goed onder de knie :
https://youtu.be/VH2k5ZSIXCM?t=2m7s
Ja erg leuk, maar met een inverter die op 8khz tikt, waar de PID interval op 20ms staat, heb je helemaal niets aan die 10k metingen, aangezien je elke 20ms je correctie in torque en speed kan aanpassen.
Interessant. Ik neem aan dat PID staat voor Proportional Integral Differential? Ik weet daar veel te weinig van. Als je eventueel bronnen hebt, zou ik het echter zeker interessant vinden om erover te lezen.
Uit de bocht vliegen is simpelweg massa die in beweging is tot een andere richting brengen. Als de massa niet 100% volgt naar waar de banden heen sturen is het al uit de bocht vliegen. Rij op welke ondergrond dan ook, bij een te hoge snelheid voor de massa te kunnen sturen en je gaat "uit de bocht". Wat de aandrijving ook is.
Het abs systeem gaat met niet standaard banden net zo om als met een niet standaard wegdek...
Er wordt geen berekeningen gedaan op basis van vooraf ingestelde waarden, er wordt door het systeem gemeten wat de wielen doen, en daar wordt op gereageerd.
Remweg wordt langer met slechte/onjuiste banden. En dat hoeft niet Chinees/goedkoop te zijn, een van de beste banden worden ook geproduceerd in China,
maar in de EU worden ook banden met mindere kwaliteit gemaakt.


En er is altijd verschil met verschillende type banden,
Voorbeeld van rijden met winterbanden in de zomer,
https://www.uniroyal-tyre...re/winter-tyres-in-summer
Vandaar dat er in veel landen ook niet zomaar alle merken en typen banden zijn toegelaten op een auto.

In Duitsland, Oostenrijk en veel andere landen moet de fabrikant de band vrijgegeven hebben. Is dit niet het geval ben je niet verzekerd.

Nederland is wat dat betreft not echt een bananenrepubliek waar binnen bepaalde grenzen bijna alles mag.
Je auto staat wel eerder stil bij droog weer als de wielen (een beetje) blokkeren. (ok, je wielen worden ook wat eerder vierkant als ze blokkeren). Sterker nog, op slicks, zonder profiel heb je nog meer grip bij droog weer.

ABS verkort bij droog weer niet de remweg, alleen de mogelijkheid te blijven sturen.

Ze hebben nu wellicht de software aangepast aan de test: meer consistent remmen ipv proberen blokkeren te voorkomen in alle omstandigheden.

(en ik vergeet vast nog wat variablen...)

/edit: ik vergeet regeneratief remmen.

[Reactie gewijzigd door leuk_he op 23 juli 2024 16:22]

Het effect dat je beschrijft is band afhankelijk: tot de invoering van ABS werden bandrubbers ontwikkeld die zowel statisch als dynamisch een hoge wrijvingscoëfficiënt moesten hebben: dat was immers nodig om bij een noodstop goed te blijven presteren. Toen ABS werd ingevoerd waren de systemen nog traag en banden die een hoge dynamische wrijvingscoëfficiënt hadden deden soms beter. Inmiddels zijn ABS systemen veel sneller geworden waardoor ze veel dichter op de maximale grens kunnen remmen EN zijn banden enkel nog ontwikkeld op statische wrijving zodat ABS op dit moment altijd een betere remweg oplevert. De enige uitzonderingen zijn situaties waarbij de remwerking wordt geholpen door bijvoorbeeld het ophopen van materiaal voor de geblokkeerde wielen.
Blokkerende en dus slippende banden remmen voor geen meter, dat is ook de reden dat je auto uitbreekt als je remmen achter blokkeren. ABS verkort wel degelijk de remweg bij niet getrainde bestuurders, Als je het een beetje onder de knie hebt kan je door je remdruk te variëren en net voor het punt slippen te blijven, nog harder remmen dan met ABS.
Je achterkant breekt uit als je voor minder remdruk hebt als achter. En dat gebeurd omdat de gewichtsverdeling zo is dat er voor mee gewicht(motor) zit dan achter. Als alle wielen tegelijk blokkeren heb je dan dus voor meer gewicht = meer remkracht.

Iets wat ongewenst is, maar het zou me niet verbazen dat je wel eerder stil staat. (en op de stoep, maar dat laten we even uit deze discussie)

Ja, mijn voorkeur gaat zwaar uit naar ABS waar je gewoon vol de rem in kunt drukken als het nodig is.
Dat is van die kroegpraat van mensen die beweren harder te kunnen remmen dan het ABS systeem. Dat ging misschien nog op voor motorfietsen van een tiental jaar geleden, maar tegen het huidige ABS systeem kan een mens niet meer op, en zeker niet de systemen in auto's. In de eerste plaats al niet omdat jij maar één pedaal hebt om de remdruk te beïnvloeden waar het ABS systeem dat voor elk wiel individueel kan doen.
Dat klopt wel wat je zegt, maar toch zijn er cruciale gevallen waar ABS de remweg vergroot.
denk maar aan een put in de weg of een plas.
het wiel blokkeert misschien een fractie van een seconde en abs is ondertussen bezig met dat wiel te deblokeren en de andere wielen te regelen zodat er geen rijstabiliteit problemen zijn.
Ondertussen sta je 2 meter verder als ABS terug denkt van maximale remkracht te geven.

Dit noemen ze ook wel de ABS ICE mode.
veel filmpjes op Youtube te vinden.
https://www.youtube.com/watch?v=W3MMQl1jmOQ

https://www.youtube.com/watch?v=nZvHUtNvyME
hier hoor je ABS zelfs werken...

Ook in sneeuw of zand is ABS gewoon slechter, het vergroot de remweg aanzienlijk.
Er zullen gevallen zijn waar abs minder optimaal is. Denk echter dat in de meeste gevallen het gewoon beter werkt. Voor de massa werkt het zeker beter en heeft het denk ik al een boel ongelukken kunnen voorkomen.

als je moet kiezen geen abs omdat je dan in die paar gevallen een kortere remweg hebt tegen wel abs om in de meeste gevallen beter te kunnen remmen, c.q te kunnen uitwijken, dan lijkt me de keuze heel eenvoudig.

Wat betreft sneeuw, het kan langer zijn maar als het echt glad is en jij vol in de remmen gaat zonder abs en je banden blokkeren kun jij niet meer uitwijken, je blijft dus rechtdoor gaan. Met abs kan het misschien langer zijn maar kun je blijven sturen en uitwijken, ondanks een eventueel langere remweg kan dat dan weer een voordeel zijn.

Maar goed genoeg mensen die zichzelf zo goed als max verstappen noemen en het allemaal beter kunnen. Voor die mensen ga lekker naar het circuit.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 16:22]

in sneeuw zijn laterale bewegingen altijd al moeilijk door weinig grip en heeft remmen meestal meer nut.
Door in sneeuw te remmen worden je banden een soort van sneeuwruimer en graven ze zich in.

Sommige merken bieden een modus aan zoals Land-Rover
De sneeuw ijs modus heeft effect op de gasrespons, transmissie en ESC: waaronder ook ABS.
Er zullen langere rempulsen gebruikt worden waardoor je toch een ophoping krijgt van evt sneeuw.

De nieuwste versies zijn zelfs intelligenter door gebruik te maken van een acceleratie sensor en detecteert hierdoor de hoeveelheid remvermogen die de banden op het wegdek kunnen uitoefenen.

[Reactie gewijzigd door alexke1988 op 23 juli 2024 16:22]

Je geeft het zelf al aan dat systemen ook slimmer worden en dus afhankelijk van de situatie anders kunnen ingrijpen. Ze worden dus steeds beter, c.q voor nog meer situaties toepasbaar.
ABS in de sneeuw is een drama. Ik zet het zelf altijd uit (voorzover dat kan). Je moet wel heel kreupel rijden om dan de ABS niet te verslaan.

Heeft niets met max verstappen complex te maken, ABS werkt dan gewoon niet goed (of eigenlijk gewoon bitter slecht).
Klopt qua remweg wat je zegt maar niet qua uitwijken als dat mogelijk is.
Met abs kun je blijven sturen en ontwijken, als daar plaats voor is.
Zonder abs vol in de remmen, betekend bijna altijd rechtdoor gaan of in de slip komen. Hangt natuurlijk ook weer van het type sneeuw af.
ABS is toch helemaal niet om snel af te remmen maar meer om de auto controleerbaar te houden?
Je hebt voor echt snoeihard remmen brake assist. die zorgt ervoor dat je zo hard mogelijk kan remmen in een noodsituatie. Dan wordt er remkracht geleverd tot de abs.
In sneeuw of een losse ondergrond kan abs negatief werken omdat het veel minder remkracht kan leveren omdat alles bij voorbaat al gaat slippen.
Maar op asfalt werkt het gewoon beter. Als banden gaan glijden op gewoon asfalt is je remweg gewoon langer. Statische wrijving is hoger dan dynamische wrijving.
ABS gaat blokkeren van banden tegen en op sneeuw kan dat soms nadelig zijn, idem op losse ondergrond.

Brake assist werkt ondersteunend. Als jij als mens hard remt, rem je misschien toch niet hard genoeg en grijpt brake assist im om nog harder voor jou het pedaal in te drukken. Brake assist zelf kan niet harde remmen dan jij dat kan maar helpt je als het het idee heeft dat jij een noodstop wil maken maar het pedaal toch niet maximaal ingedrukt houdt.

Neemt niet weg dat als je op sneeuw geen abs hebt je banden blokkeren je rechtdoor gaat en niet kan uitwijken.

Op zand heeft geen abs dan wel meer zin. De vraag is echter hoe vaak komt dat voor, voor de massa ?
Daarnaast kan in de toekomst een intelligent systeem ook kunnen kijken naar de ondergrond en abs daarom reduceren of helemaal uitzetten.
Maar met ABS op sneeuw rem je bijna helemaal niet, de auto rolt min of meer gewoon uit. Dan kun je net zo goed je rem niet in trappen om de auto "bestuurbaar" te houden op sneeuw.

Ook op ijs werkt ABS voor geen meter overigens.

Traction control heeft last van hetzelfde euvel. Met een BMW kwam ik een gladde berg niet op omdat de traction control me constant aan het terug regelen was. De auto ging steeds langzamer rijden. Traction control (of hoe BMW dat ook noemde) uitgezet en ik reed zonder problemen de berg op.

Het probleem is dat die dingen te snel ingrijpen en dus eigenlijk gewoon niet werken.
Maar met ABS op sneeuw rem je bijna helemaal niet, de auto rolt min of meer gewoon uit. Dan kun je net zo goed je rem niet in trappen om de auto "bestuurbaar" te houden op sneeuw.

Ook op ijs werkt ABS voor geen meter overigens.

Traction control heeft last van hetzelfde euvel. Met een BMW kwam ik een gladde berg niet op omdat de traction control me constant aan het terug regelen was. De auto ging steeds langzamer rijden. Traction control (of hoe BMW dat ook noemde) uitgezet en ik reed zonder problemen de berg op.

Het probleem is dat die dingen te snel ingrijpen.
Traction control klopt, soms beter uitzetten vandaar dat de knop er ook op zit.

Op ijs kun je wel denken niet remmen en sturen maar zo simpel werkt het niet tenzij de dan weer esp hebt die het uitbreken bij stuurbewegingen voorkomt en ja dan ook kan remmen op 1 of meer wielen. Ook een electronisch systeem dus dat via de rem ingrijpt en waardoor je kan sturen.

Zonder esp en abs lukt je dat in de meeste situaties gewoon niet.

Maar goed er zijn altijd zoals jij doet uitzonderingen te bedenken waar abs niet optimaal werkt.
Feit blijft dat het voor de massa in de meeste gevallen gewoon goed werkt en beter werkt als auto's zonder abs De keuze is dan heel eenvoudig liever in 90% voor 99% van de bestuurders een betere werken en die 10% over denk zelfs minder neem je op de koop toe.
In theorie klopt dat, maar in de praktijk is ABS eigenlijk altijd beter. Daarom is het ook verboden in bijna alle race-klasses. ;)
Tel daarbij op dat ABS per wiel de remdruk kan bepalen/optimaliseren en je begrijpt dat een normaal mens met 1 pedaal voor 4 wielen altijd sneller stil staat met ABS.
Dat hangt er ook wel wat vanaf. Zo wil ik niet op elk type weg ABS aanhebben (losse zandweg, bijvoorbeeld. Laat mijn wielen dan maar blokkeren en een hoopje zand vormen voor de wielen).
Er zijn altijd uitzonderingen zoals op zand.

Maar eerlijk is eerlijk voor de massa die geen race training gehad heeft en dat is meer dan 99% werkt abs in 99% van de omstandigheden gewoon beter.

Het is hetzelfde als de systemen die verhinderen dat je wielen doordraaien bij te veel gas, ook daar kun je zeggen een pro kan het beter, de massa 99% kan dat niet. Dit soort systemen zijn voor de massa bedacht en daar werken ze gewoon goed voor in bijna alle gevallen.
ABS is ook gewoon levensgevaarlijk in raceklasses. Heb vroeger een Alfa 155 race gezien waar ze wel ABS hadden en die auto's kregen dan regelmatig ineens grip als de controle kwijt waren en klapten onnoemelijk hard in de vangrail of andere auto's. Als je de controle kwijt bent kun je doorgaans beter met geblokkeerde wielen door glijden dan dat je ineens opzij schiet doordat je weer grip krijgt.
Dat ie uitbreekt komt vooral doordat een blokkerend wiel geen richting afdwingt. Elke minimale richingsverandering van de vooras wordt dus per definitie niet gevolgd(waardoor de auto dus gaat roteren). Dat een blokkerend wiel daarbij ook nog eens iets(scheelt niet enorm veel) minder afremt zorgt ervoor dat de achterkant de voorkant inhaalt.
Je bedoelt waarschijnlijk dat je eerder stil staat als de wielen een beetje slippen. Tot ongeveer 20% wielslip gaat dat op, daarboven niet meer.
dat kan je ook met abs doen lijkt me toch?
dat is de werking van moderne ABS. Als de slip boven een bepaalde waarde komt grijpt de ABS in. Wat die waarde is zou je m.b.v. software kunnen variëren.
Ik gok dat wanneer je een Tesla kunt betalen, dat je je dan niet druk maakt om de prijs van je banden.

Maar inderdaad wel benieuwd hoe de auto/software daar mee om zou gaan.
Het gaat hier om de Model 3, die is niet heel erg duur. Iig niet duurder dan een Nissan Leaf of Golf EV.
Nou wel wat duurder dan die 2 modellen. Als je uit gaat van de Amerikaanse prijs dan is het goedkoper maar je kunt wel nagaan dat voordat die auto in Nederland is, er wel wat kosten en belastingen bijkomen.
een standaard 75D kost in Amerika $69500(~€59500) in Nederland kost die €87000. dat is dus 46% duurder dan in Amerika. Met die percentage zou een Model 3 dus in Nederland ~€43800 moeten gaan kosten.

Musk heeft toen gezegd dat de Model 3 in Nederland ook voor dezelfde prijs als in Amerika te koop zou zijn, maar dit is natuurlijk niet mogelijk. Dan zou hij, met de bovenstaande percentage in gedachten, de Model 3 voor $24000 moeten exporteren/verkopen naar Nederland. En dat gaan denk ik veel bestaande Model 3 eigenaren niet leuk vinden.

[Reactie gewijzigd door Crp op 23 juli 2024 16:22]

Inclusief btw zal je toch voor het basismodel boven de 40k euro uitkomen. 't Is maar wat je "niet heel erg duur" vindt. Hoe dan ook, onder een auto met zo'n aanschafprijs ga je toch niet de allergoedkoopste bandjes laten zetten.
Een Nissan Leaf in de Tekna uitvoering kost ook bijna 40K. Wat de prijs van de Tesla Model 3 gaat worden is nog niet bekend, men gaat uit van 42K. Voor een EV is dat niet veel geld, maar ligt ook een beetje aan de grootte van de accu en vermogen van de motor.
Anoniem: 181786 @zonoskar31 mei 2018 12:42
Ook voor een EV is dat veel geld. Een Ioniq EV heb je voor 34k inc BTW en afleverkosten thuis staan. Een Leaf voor 37k.

Het is maar de vraag of de 42k gehaald gaat worden, ikzelf verwacht tegen de 50k aan.
Je zou op geen enekele auto goedkope banden moeten zetten, banden zijn meest underrated onderdeel van je auto. Zorg gewoon dat je altijd banden hebt die niet ouder zijn dan jaar of 6 en voldoende profile van een A-merk. Dan zijn we allemaal stuk veiliger op de weg.
Kan uit ervaring spreken dat er eveneens prima banden zijn die niet als A-merk aangeduid zijn. Komen vaak goed uit tests ook.

Wel met je eens dat je goeie banden moet kiezen en bandenspanning voldoende moet controleren.
Kwaliteit van de band is niet per definitie recht evenredig met de prijs van de band. Dus ik zou eerder zeggen dat je geen lage kwaliteitsbanden onder een auto moet zetten.
Het gaat hier om de Model 3, die is niet heel erg duur. Iig niet duurder dan een Nissan Leaf of Golf EV.
Waar heb je dit op gebaseerd ?
De Tesla Model 3 (basis) is echt wel noemenswaardig duurder dan de Nissan Leaf (basis) heb ik begrepen.

http://www.theweek.co.uk/...ich-is-the-best-budget-ev

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 23 juli 2024 16:22]

De huidige geleverde Model 3 is niet de elcheapo variant waar in het begin mee geadverteerd werd, die komt pas later..
Dat systeem weet toch niet wat voor rubber er onder ligt en hoeft dat ook niet te weten. Als de banden blokkeren (de remmen blokkeren immers niet, ze zijn de oorzaak dat de banden blokkeren), maken de banden geen rondjes meer. Het aantal rotaties van de banden (en de rotaties onderling) zijn dan veel logischer om bij te houden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 16:22]

normaal gesproken niet. Maar dan heb je ook geen software update nodig om het systeem optimaal te laten werken.

Volgens mij is niet bekend gemaakt wat er met die software update veranderd word, dus weten we ook niet of er nu een bug is gefixed of dat er nu aannames zijn gemaakt over de banden. (of aannames over de omstandigheden waarin consumer reports zo'n test doet)
normaal gesproken niet. Maar dan heb je ook geen software update nodig om het systeem optimaal te laten werken.
Er zal een omzetting gedaan moeten worden, van hoe ver jij het rempedaal intrapt en hoe hard er geremd uiteindelijk wordt (remdruk). Waarschijnlijk heeft Tesla hier dus wat in zitten tweaken, waardoor men 6 meter heeft weten te besparen, wanneer je van 100KM/u naar stilstand afremt. ;)
Volgens mij is niet bekend gemaakt wat er met die software update veranderd word, dus weten we ook niet of er nu een bug is gefixed of dat er nu aannames zijn gemaakt over de banden. (of aannames over de omstandigheden waarin consumer reports zo'n test doet).
Ik denk ook niet dat het een bug is, ik denk dat er wat instellingen geoptimaliseerd zijn.
De vraag is wat er is getweaked en of dat wel wenselijke tweaks zijn.

Stel dat consumer reports altijd in droge omstandigheden test. Dan kan je tweaken dat ie iets meer mag slippen want dan sta je bij droge omstandigheden eerder stil.
Maar wellicht is de prestatie dan slechter bij natte omstandigheden.
Laat ik de natte omstandigheden nou belangrijker vinden.

Ik hoop daarom dat het een bugfix was.
Nat wegdek of niet maakt voor het systeem niet uit. Het wordt pas eng als je last krijgt van aquaplaning.

De tweaks zullen vast uitgebreid getest zijn, aangezien de tests die Consumer Reports gedaan heeft nu wél consistent zijn, waar dat voorheen ook niet was.
Aangezien ABS en traction control computer gestuurd is, kan je middels software updates dus de werking ervan zowel positief als negatief aanpassen. Het systeem is aangepast, niet de banden.
Niet anders dan een standaard ABS systeem lijkt me?
Kwaliteit en type wegdek maakt ook nogal een verschil. Dat hoef je tijdens het remmen ook niet aan te geven ;)
Een robuuste implementatie van abs werkt natuurlijk voor banden met verschillende eigenschappen (denk aan slijtage) en in verschillende omstandigheden. Als het goed is checkt het systeem gewoon of de wielen blokkeren en past daar de remkracht op aan. Dat betekent dat een auto met goede banden nog steeds eerder stil zal staan, maar dat voor iedere auto individueel de remafstand zo kort mogelijk is.
Waarom zou je goedkope Chinese bandjes op je peperdure Tesla willen hebben?
Omdat je Tesla al peperduur is ? :P
Een volledig elektrische auto weegt een stuk zwaarder dan een conventionele auto he? Dus je wilt sowieso wel de juiste banden hiervoor.
"weegt zwaarder" ?? :P
Zo'n Tesla kost toch ook duurder :+
Dus? Ook dan kun je goedkope Chinese banden hebben. Dat is allemaal relatief.
De juiste bandenmaat bedoel je (loopvlak). De kwaliteit van de band heeft hetzelfde effect op een Aygo als op een A8, ongeacht het gewicht, omdat de loopvlakken dit al compenseren.
Meeste Tesla's zijn lease-auto's, dat duur is dan wel heel relatief. ;)
Dat is een goede reden om er goedkope bandjes onder te willen hebben... 8)7
Kijk even naar de reactie waar ik op reageer... Overigens zeg ik nergens dat het een goed idee is om goedkope bandjes eronder te leggen. Dure bandjes zijn daarnaast ook niet per se direct goede banden, maar dat terzijde.
Ok niet goed gelezen.
Klopt ja, dat duurdere banden beter zijn is echt een misvatting.. Ja het KAN zijn dat ze beter zijn.
In veel gevallen is het geen keus van de eigenaar. Je gaat naar een garage voor een beurt of APK, de garage vindt het wenselijk om nieuwe banden te plaatsen, jij gaat akkoord en de garage zet er de goedkoopste banden onder die ze kunnen krijgen. Heel vaak gaat het zo.
niet als je naar je officiele garage gaat. Die gooit er de aanbevolen band op. Daarbij, een beetje goede garagist zet geen chocomousse banden onder een auto.
Hoef je mijniet te vertellen, maar onderschat niet hoeveel chocomoussebanden er onder auto's geplaatst worden.
Maar dan is het toch wel een keus van de eigenaar? Die gaat toch naar Autobedrijf Johnny&Kees en niet naar een gewone dealer? Beetje raar om dan naar de garage te wijzen van 'ja maar zij gebruiken goedkope banden'. Jij rijdt toch naar de garage toe? Da's een beetje de snackbar verwijten dat je zo vaak ongezond eet.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 16:22]

Nee hoor, ken helaas genoeg mensen die onderhoud aan hun dure bak bij de garage laten doen maar wel ff naar een budget-bandenboer rijden voor bandjes van €29-€49.

Het is tenslotte maar het enige contact met de weg. Zelf zowel op de motor nu en voorheen de auto Bridgestone/Michelin.
Wat bedoel je? Ik reageerde op z'n stelling

" In veel gevallen is het geen keus van de eigenaar. Je gaat naar een garage voor een beurt of APK, de garage vindt het wenselijk om nieuwe banden te plaatsen, jij gaat akkoord "

Ik zeg dat het wel degelijk de keus van de eigenaar is om naar een goedkope toko te rijden. Je hoeft mij niet te vertellen dat er 'genoeg mensen' zijn die naar de budget-bandenboer rijden. Ook dat is een keus van de eigenaar.
Banden is altijd zo'n dingetje... Bij ons in de witte garage waar ik een tijdje heb gewerkt waren de "standaard" banden Vredesteins. Zelf koop ik nog liever tweedehands Michelins of Conti's dan wat anders. En ja, goede banden slijten wel wat harder dan die slechte prullen maar je krijgt er grip, beter rijgedrag (zeker bij nat weer) en minder contactgeluid voor terug. Altijd de moeite waard wat mij betreft. Bovendien zijn bij de meeste mensen de banden eerder uitgedroogd dan versleten, dus heb je sowieso niks aan de extra levensduur in kilometers. 6-8 jaar is echt wel maximaal voor de meeste autobanden, een goed setje zachte michelins gaat ook zeker die 60-80.000 kilometer mee. Ik heb wel eens dunlopjes gezien die al veel meer gelopen hadden, maar wat een herrie was dat zeg. Alsof je constant over de belijning rijdt...
Juist, inderdaad. Had ik het waarschijnlijk verkeerd gelezen en was ik het met je eens :)
Dat kan je zo stellen ja, maar je snapt wat ik bedoel: Hele volksstammen interresseert het geen biet wat hun garagist eronder zet.
Daarom moet je bij garages ook aangeven welke banden je eronder wilt hebben. Ze leggen piekfijn van die eco banden (met relatief weinig grip) onder een sportieve auto.
Nee, de garage zet er de banden onder wat voor hun de grootste marge is, en dat zijn juist vaak NIET de goedkoopste banden..
Ik denk dat je de auto eerst opnieuw moet kalibreren. Door het doen van een remproef en dit na te meten
;)

Flauw, maar inderdaad, een goeie vraag, de 6 meter is afhankelijk van een aantal factoren. Of remt ie gewoon nog harder als de auto merkt dat ie t niet gaat halen binnen 6 meter
ABS zal voorkomen dat de wielen gaan blokkeren. De software/hardware die dat regelt zal gewoon werken bij ieder type band.
Wel loop je natuurlijk het risico dat je op goedkope C-merk banden een langere remweg gaat krijgen, maar dit is voor ieder model auto zo. Dit verschil is er ook met winter- en zomerbanden. Afhankelijk van de weersomstandigheden doet de ene band het beter dan de andere band.
Een normaal ESP systeem is niet afhankelijk van de banden die er op liggen maar van de gemeten prestaties op het moment dat het systeem werkt.

Wat er dus wel gebeurt als je er slechte banden onder legt is dat de remafstand langer word, gezien het systeem minder remkracht gaat toepassen als hij merkt dat je wielen beginnen te blokkeren, maar dat zou dus uiteindelijk niet moeten gebeuren.

Pro tip: bezuinig niet op banden en remmen, het is duurder als je ze nodig hebt en ze niet werken.
Moet heel eerlijk zijn, als je zoveel geld uit geeft aan een auto om er dan chineese brol onder te leggen moet toch wel het top punt van groene Nederlander zijn :+ 8)7
Even iets preciezer, gewoom omdat ik het echte werk van de dag even blijf ontwijken.. :-)

60 mph = 96.5 km/h
152 foot = 46.3 meter
133 foot = 40.5 meter

De gemiddelde G krachten waren dan eerst:
96.5km/h tot 0km/h in 46.3 meter = 7.76m/s^2 oftewel 0.79G

En zijn nu:
96.5km/h tot 0km/h in 40.5 meter = 8.87m/s^2 oftewel 0.90G

Dat is prima, maar nog altijd niet super, hier wat auto's van een jaar of 5 geleden:
Audi A4 station: 0.95G
BMW 750i: 1.01G

Het hangt flink af van omstandigheden maar die originele 0.79G is echt niet goed!
Ter aanvulling ook het artikel van Consumer Reports. Het ging om name om de 1e link waarbij de tests lieten zien dat de rem afstand varieerde tussen de Model 3's. Hierop is er via twitter contact genomen met Elon Musk en is het Elon opgevallen dat dit inderdaad het geval was en het via een software update op te lossen is. Het ging met name om software in de ABS gezien de banden en remmen meer dan sterk genoeg zijn en genoeg grip hebben om een veel kortere rem afstand te creeeren ging het om de afstelling en reactie op software niveau wat nu bij alle Model 3's hetzelfde werkt door de update.

Hieronder de links naar het originele artikel en de erop aangepaste artikel na de software update van Consumer Reports! Ook kun je in de twitter feed van Elon zien hoe dit gesprek heeft plaats gevonden en de oplossing er in minder dan een week is uit gepushed naar alle Model 3 eigenaren. Heel veel respect!

https://www.consumerrepor...r-reports-recommendation/

https://www.consumerrepor...ion-after-braking-update/
An sich knap hoe ze het oplossen, maar dit had niet door de quality control heen mogen komen.
Om daar nu harde conclusies uit te trekken over de remkracht, moeten we het gewicht er ook nog wel even bij betrekken ;)
Inderdaad, een beetje als de remweg van een vrachtwagen vergelijken met die van een Twingo oid.
Maar dat gaat in zijn vergelijking hier niet op:
Tesla Model 3 standard 1610 kg / long-range 1730 kg
BMW 750i 2013: 1915 kg
Dus die aangehaalde oude BMW remt echt nog steeds beter :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 16:22]

Oops, even een zware onderschatting qua prijs van de BMW.
De audi A4 avant weegt zo'n 1500kg. Dus met dezelfde remmen als een model 3, zal die dus meer remkracht hebben.
Al bij al lijkt de model 3 niet onder te doen voor andere wagens in zijn klasse.
Als fabrikant pas je het vermogen van je remmen aan op het gewicht en topsnelheid van je auto. Lijkt me logisch dat een 1200 kg auto niet dezelfde remmen heeft als een 1800 kg auto.

Model 3 doet gewoon onder voor andere wagens in dezelfde klasse.

Tesla model 3 deed volgens de test eerst 152 foot = 46 meter
Nu 20 foot minder dus 132 foot = 40 meter
Dat bij een snelheid van 60 mijl = 96 kmh

In Eu test men vanaf 100 kmh
Neem deze adac test 2016: https://www.adac.de/infot...emswege_2016/default.aspx

Skoda fabia 1.2 35 meter.
Ford focus 1.0 ecoboost 34.8

Sorry maar zelfs 40 meter nu is gewoon brak en zeker voor tesla dat zich premium merk wil noemen.
40 meter zijn waardes van 15 jaar geleden voor auto's in die klasse
Sorry maar zelfs 40 meter nu is gewoon brak en zeker voor tesla dat zich premium merk wil noemen.
40 meter zijn waardes van 15 jaar geleden voor auto's in die klasse
Je vergelijkt "gewone" auto's met een elektriche auto, en die remmen nu eenmaal anders.
Een elektrische auto remt via de motor (in dit geval wordt de rem energie omgezet in elektriciteit en de accu opgeladen) en via de remmen. De remkracht via de motor is afhankelijk van nogal wat factoren (snelheid wielen, staat van de accu), zeker als de abs ingrijpt. Aangezien je zoveel mogelijk energie terug wil winnen moet je dus proberen maximaal op de motor te remmen en minimaal bijremmen met de normale remmen, en de auto is dus continue bezig om de beste balans te vinden. (En dat ging in dit geval kennelijk niet helemaal goed).
Als je een noodstop maakt en zo word getest betekend dat heel simpel maximale remkracht.

Bij gas loslaten of zacht remmen doe je dat op de motor en win je idd energie terug.
Bij een noodstop vol in de remmen heb je maar 1 doel, zo snel mogelijk stilstaan. Voor zo ver ik weer wordt het systeem van energie terugwinnen dan uitgeschakeld en moet je puur op de remmen kunnen vertrouwen.

Daarnaast maakt het ook niet uit of het een EV of niet is. EV is de aandrijving en remmen moeten onafhankelijk van het type aandrijving altijd een auto kunnen stilzetten in een zo kort mogelijke tijd.
energie terugwinnen mag nooit ten koste gaan van de remweg en zou dat ook niet moeten doen.

Met balans heeft het bij tesla dus weinig te maken. blijft gewoon dat men een auto op de markt zet waar men later via updates nog aan moet gaan sleutelen om het beter te krijgen. Als je daar goed over nadenkt ben je als fabrikant gewoon niet goed bezig op dat gebied, zeker als het om een veiligheids- item gaat.
Hopelijk weet Tesla dit nog verder te verbeteren, dat is het doel in ieder geval:
With further refinement, we can improve braking distance beyond initial specs. Tesla won’t stop until Model 3 has better braking than any remotely comparable car.
https://twitter.com/elonmusk/status/998777288559755264
Tja ze zullen wel moeten want de 40 meter van nu is ook niet meer van deze tijd, ze moeten onder de 36 meter om een beetje op gelijke hoogte te komen met andere merken.

Vraag me echter af of dat alleen met software aan het abs te verhelpen is.
De remtest van 96kmh naar 0 gebeurt bij droog weer. abs grijpt daar in maar minimaal.
Dat is dus niet zo. Voor optimale remwerking moet een band ongeveer 15% slip hebben (bij vliegtuigen, mijn vakgebied). Het anti skid system van een vliegtuig zorgt hiervoor. De banden blokkeren dus deels, maar niet meer dan 15%.

Ook op een droge weg kan je PRIMA een band laten blokkeren. Trek maar eens een mechanische handrem aan. Blokkerende wielen, weg remkracht. Abs voorkomt dat....
De fabia en fabia combi hebben dan wel een korte remafstand, ze zijn levensgevaarlijk als je het ook echt nodig hebt. De auto is nogal sponzig en wil met een noodstop op hoge snelheden direct alle kanten op behalve de juiste. Heb hier al tweemaal bijna een ongeluk mee gehad op de snelweg doordat het front assist systeem ineens ging remmen bij een inhaalactie.

Zeker bij de combi is het zaak om de beste banden achter te leggen. Anders breekt de achterkant uit en kun je niets beginnen.
de audi heeft hoger preseterende banden eronder zitten. meer grip = harder remmen. de model 3 is meer eco.
Leuk eco, maar eco mag nooit een argument zijn voor minder veiligheid.

Vertel dat een een voetganger of fietser als je remweg iets te lang is omdat je een eco auto hebt.
Vertel die voetganger of fietser dan ook even om niet op de autoweg (100+ km/h) rond te hangen
Nee of de tesla rijder die even wil testen hoe snel hij van 0 naar 100 kan in een 50km zone.

Punt blijft remweg is te lang en wordt bij hogere snelheden nog langer in vergelijking met andere auto's
Alles ist een compromis. Banden zouden veel meer grip kunnen hebben, maar zouden dan ook maar een paar duizend km meegaan.

Koop jij compromisloos de veiligste auto? Vertel maar aan je vrouw dat ze na het ongeluk gehandicapt is omdat jij te gierig was een Mercedes e-klasse te kopen.
Het gaat hier om standaard auto die vanaf de fabriek komt.

Daar verwacht je een goed remsysteem en banden die daaraan bijdragen. Als zelf goedkopere auto's een vele kortere remweg hebben dan een tesla 3 is er gewoonweg iets misgegaan en heeft men op remmen bezuinigd.

Je verhaaltje de veiligste auto heeft natuurlijk ook gewoon met geld te maken. Maar heb je het geld en betaal je meer mag je ook meer verwachten. Tesla 3 is geen goedkope auto dus daar mag je qua veiligheid ook wat van verwachten, zeker als Musk weer van alles roept. Maar ja die man roept ondertussen steeds meer, maar waarmaken is weer iets anders.
We willen ook actieradius. Banden hebben hier een grote invloed op, en alle "zuinige" auto's (benzine of elektrisch, boeit niet) rijden op banden die de zuinigheid ten gunste komen. Die hebben wat minder grip.

De remkracht zal oprecht groot genoeg zijn. In mijn oude Volvootje V50 laatst nog bij 130 vol de ABS in geremd (flapdrol kwam zomaar naar links, ging net goed), dan kan die Tesla dat ook. De ABS staat gewoon te conservatief afgesteld, da's alles. Gewicht heeft er maar heel weinig mee van doen, want een zwaardere auto heeft op dezelfde banden ook meer grip. In principe kan iedere GOED ontworpen auto boven de 9m/s^2 remmen. Ook die Tesla, en daar komt ie nu nog steeds niet aan (zie berekening boven).
De remtests worden gedaan 60 mijl of 100km vol in de remmen bij droog weer.
Bij droog weer werkt abs zeker maar niet zoals bijv bij nat weer. Bij droog weer zul je veel minder last hebben van blokkerende wielen.

Daarnaast abs bestaat nu al heel lang en is zo een beetje standaard op veel modellen. Zelfs goedkope kleine auto's hebben het en remmen stukken beter. Maar goed misschien wil tesla alles opnieuw uitvinden dus ook het abs en denken ze het beter te kunnen. Tot nu toe falen ze echter daarin.
Waardes van 40 meter zijn voor een auto in die prijsklasse te hoog en niet van deze tijd. Ze moeten richting 36 meter om gewoon mee te kunnen met de massa en 33 meter om echt meer te kunnen bieden.
Of een update van de abs daarvoor echt kan zorgen, vraag het me sterk af.

Daarnaast waarom moet dat in de productiefase gedaan worden. Remmen moet je al klaar hebben voordat je in productie gaat. Het is een wezenlijk onderdeel van de specs van een auto.
of chinese banden....
Michelin maakt zuinige eco banden die ook gewoon goed remmen.
Remweg van een vrachtwagen. Zou niet achter een lege trekker zonde oplegger willen rijden als die vol in de ankers gaat. Daar kun je je wel eens goed in vergissen.

Maar goed tesla doet het nu vanaf 96kmh = 60 mijl nu in 40 meter.

Dat is nog steeds brak en slecht

Hier wat data van adac uit Duitsland:
https://www.adac.de/infot...emswege_2016/default.aspx

Als je daar kijkt zie je dat de meeste modellen gewoon onder de 35 meter zitten.Dat zijn tests uit 2012 tot 20145, we zijn nu 4 jaar verder.
Tesla roept wel weer een boel maar zelf na de update doen ze het gewoon slecht.
Zelf zware suv zitten tussen de 33 en 36 meter.
Vervolgens vliegt er een dikke vrachtwagen met 50 ton achter op je mooie nieuwe tesla omdat die de 0.90G niet kan halen. Ben je toch nog zo plat als een duppie! maar je stond wel eerder stil!!

We kunnen met zijn allen ook wat meer afstand houden op de weg. Dat voorkomt ook een hoop onnodig gerem en gefrot op de snelweg. En op houden met de hele tijd op de telefoon te gapen onder het rijden. Dan hoeft er geen noodstop gemaakt te worden.

[Reactie gewijzigd door sygys op 23 juli 2024 16:22]

Jij bent er zo een die in de sneeuw met afgesleten zomerbanden rijdt? En een paar half werkende trommelremmen er onder hebt hangen onder het motto van: ik hou meer afstand dus ik rij veilig? :|

Een kortere remweg kunnen halen is altijd beter! Er kan altijd ergens een kind oversteken......
Nuja, zonder ABS kun je maar beter niet te hard remmen in de sneeuw :)

Met mijn auto kun je juist heerlijk "een beetje" remmen.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 23 juli 2024 16:22]

Met ABS is remmen in de sneeuw helemaal een drama. Dan werkt dat systeem voor geen meter meer.
Dat is een compleet andere discussie dan de huidige. Een stopafstand is juist belangrijk in situaties waarbij er verassingen ontstaan. Iemand die de straat over steekt, een bal die uit het niets komt. File die je te laat in de gaten hebt. Iedereen heeft wel eens vol op de rem moeten stappen er rijden nou eenmaal zowel veel idioten op de weg, en we anticiperen helaas niet altijd even goed.

Een vrachtwagen neemt ook altijd veel meer afstand maar dat neemt niet weg dat het nog altijd een issue is dat ze zo'n lange rem afstand nodig hebben. Geregeld dodelijke ongelukken door vrachtwagens. In mijn geval zelfs ben ik 2 vrienden verloren doordat in beide gevallen een vrachtwagen inklapte door onoplettendheid en laat reageren bij file in België en Duitsland waar matrix borden niet prominent in beeld zijn.

Rem en stopafstand moet gewoon altijd goed zijn ongeacht de rijstijl van de bestuurder. Als ook onze auto's niet goed genoeg zijn hoe loopt het dan af met een bestuurder die afgeleid is of slecht rijd. Op onze auto's moeten we in ieder geval vooral in 2018 wel op kunnen vertrouwen.
Die BMW is niet echt licht met 1915 kilo. De Model 3 doet 1690 kilo. De laatste is dus 200 kilo in het voordeel.

Het echte probleem zit in de banden/remmen. De BMW heeft 245 rubber met 374 mm schijf. De Model 3 doet 225 mm breed rubber. Ik kan geen specs vinden voor de remmen maar de S heeft 355 mm voor. De achterremmen zijn 365 mm.

Nu gaat het om de mechanische grip die tijdens het remmen gegenereerd kan worden. Hoe meer grip, hoe later het ABS in zal grijpen en hoe korter de remafstand.
En de prijsklasse van de BMW is ook wel heel iets anders. Een BMW 750 zit jr toch al snel aan 80.000,-.
Think again... In Nederland kost de 750i €143.815, dat is inderdaad wel een fiks verschil met de ~60k die de model 3 gaat kosten. Echter was het slechts een voorbeeld van de OP, ik denk dat de Audi A4 uit zijn post een betere vergelijking is met de Model 3.

https://www.autoweek.nl/auto/50406/bmw-750i-high-executive
de model 3 komt uit 2017, niet 2013. je kan niet een 2e hands hok van 5+ jaar oud naast een nieuwe zetten en roepen dat ze beide hetzelfde kosten.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 16:22]

Nee maar je kan wel kijken wat bijv een goedkopere auto die minder zwaar is voor een remweg heeft:

https://www.adac.de/infot...emswege_2016/default.aspx

VW Passat Variant 2.0 TDI BMT 33,7 m 11/2014
Skoda Rapid 1.2 TSI 34,7 m 10/2012
KIA Sportage 2.0 CRDi 35,3 m 4/2014

Oeps de 40 meter van Tesla zou niet eens in de lijstje komen. Het zijn waardes die je 10-15 jaar geleden verwacht.
Dus nu moet ik voor jou gaan zoeken: https://www.adac.de/_ext/...i3_94_Ah/BMW_i3_94_Ah.pdf
ondanks smalle banden haalt de bmw i3 remweg van 36 meter.
Zou trouwens ook totaal geen reden kunnen bedenken waarom een EV een langere remweg kan hebben. De auto is misschien zwaarder maar net als bij grote auto's zet je er grotere remmen op.

Tesla pretendeert een premium merk te zijn, daar hoort een remweg bij die vergelijkbaar is met andere auto's ev of niet maakt niet uit. Tenzij je van mening bent dat de remweg van een EV langer mag zijn omdat de fabrikant wil besparen op grotere remmen.
graag wel even volledig zijn, de zoe heeft een remweg van 43 meter.
afzeiken is makkelijk, it is geen issue van grotere remmen, die zijn groot zat, dit is een issue van tractie en een conservatieve ABS.
met betere banden valt er zeker veel winst te halen, het abs gedeelte is opgelost door een manuele update die de auto heeft gekregen. de reguliere voertuigen hebben hier ook geen last van, als je verder inleest gaat het hier specifiek om een pre-productiemodel die standaard niet worden meegenomen in de reguliere updates. mooie is wel dat ze de data hebben gebruikt om de reguliere voertuigen ook een update te geven.

tesla heeft altijd premium autos verkocht zoals de S,X en roadster. de 3 is meer budget, je zal daar ook geen hoge prestaties krijgen in vergelijking met hun duurdere modellen. maar dat geld voor welke fabrikant.
Zoe, slechter kan altijd, Tesla pretendeert Premium merk te zijn met prijzen die daarbij horen, dan mag je premium prestaties verwachten.
BMW heeft ook de 7 5 3 en 1 serie. Maar zelf de 1 serie heeft gewoon goede eigenschappen inclusief remweg die je van een premium merk kan en mag verwachten.
Het is dus een non argument te stellen dat het budget is, je verkoopt het als tesla en daar hoort ook een verwachting bij.

Van 46 naar 40 meter is leuk. Probleem blijft dat 40 meter gewoon slecht is. Achteraf verbeteren is niet echt de manier. Het lijkt er eerder op dat het gewoon niet goed getest is.
Of 't eco is of niet maakt voor de remweg weinig uit imho?
eco banden leveren grip in voor minder weerstand. minder weerstand = lager verbruik.
Je punten zijn valide, al heeft de breedte van de banden strikt genomen alleen effect op de zijwaartse grip. De rubbersamenstelling en profiel van de banden alsmede de remkracht van het remsysteem tellen uiteraard wel mee.
En als aanvulling daarop, ook nog het formaat/diameter van de gebruikte remschijven, plus de grote van de remblokken, en de hoeveelheid druk die deze laatst genoemde maximaal op de remschijven kunnen uitoefenen, ook wel handig.
:)
Maar volgens mij zijn dat niet eens de "limiting factors" want ABS remt immers zo hard als kan, zonder grip te verliezen. Dus dikkere bandjes eronder=kortere remweg (grof genomen dan)
ABS remt niet zo hard als het kan, jij bepaald hoe hard je remt of misschien de auto als deze een noodstop maakt.
ABS treed pas in werking als je wielen blokkeren bij het remmen.
ABS zorgt er ook voor dat je om een obstakel heen kan rijden terwijl je vol in de remmen zit.

Een auto zondert abs met blokkerende wielen gaat rechtdoor en sturen heeft dan geen zin.

Het abs grijp bij nat weer bijv eerder in dat bij droog weer.
abs kan je remweg iets verkorten maar is niet DE sleutel tot een kortere remweg. De basis is gewoon een goed gedimensioneerd remsysteem. ABS geeft dan ondersteuning voor het laatste beetje.

Ter info dikkere bandjes leuk bij droog weer, maar denk eens aan regen, dan ga je met je dikkere banden sneller last hebben van aquaplaning.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 16:22]

True, das dan ook wel weer zo inderdaad.
Zo had ik het zelf nog niet bekeken, maar zijn wel allemaal factoren die je mee hoort te nemen inderdaad.
En @trogdor ook jij bedankt, top.
Bij regeneratief remmen is dat van ondergeschikt belang.
Think again, je remt het meest met de voorwielen. De motor zit bij een Tesla op de achterwielen.
Bovendien is er het probleem van het motor/accupakket vermogen. Van 100 naar 0 in 40m duurt ongeveer 2.9 seconden. In die tijd moet je 1700 kilo afremmen. Dat is een remvermogen van 226kW. De Tesla model 3 motor is "slechts" 192kW en dat waarschijnlijk alleen bij maximaal toeren. De motor heeft dus gewoon niet genoeg power om de auto af te remmen.
Think again, je remt het meest met de voorwielen. De motor zit bij een Tesla op de achterwielen.
Een kleine nuance: remmen doe je inderdaad meer met je voorwielen dan met je achterwielen, maar de verhouding tussen die twee is zeer sterk afhankelijk van de hoogte van het zwaartepunt van de auto boven het wegdek. Hoe hoger, hoe meer druk op de voorwielen tijdens het remmen. Nu wil het geval dat Tesla's, door de positie van de loodzware batterijen, een erg laag zwaartepunt hebben en daardoor zullen de achterwielen relatief meer "meedoen" bij het remmen.
Had ik niet aan gedacht. Goed punt!
Een tesla regenereert weldegelijk bij alle remacties, al is dat niet 100% van het remmend vermogen. Daarom heeft een tesla natuurlijk ook remschijven.
Dat zeg ik toch ook niet. Het motorvermogen is alleen niet voldoende om af te kunnen remmen bij een noodstop.
Maar precies door die combinatie van remmethoden is het een lastig verhaal en kunnen ze blijkbaar software fouten maken met verstrekkende gevolgen.
Een Toyota Prius remde 20 jaar geleden al met een combinatie van regenereren en remschijven. Dit is gekende techniek en zou voor Tesla niet moeilijk moeten zijn. Bovendien kopen ze dat tegenwoordig gewoon in bij Bosch. Zie laatste antwoord hier https://www.quora.com/Doe...es-or-regenerative-brakes

(Eerdere model S regenereerde alleen als je het gas losliet. Het regenereren was niet mooi gekoppeld aan het rempedaal waardoor de auto niet mooi kon uitrollen. Sinds ze overgestapt zijn op Bosch kunnen ze dat dus wel)
Een noodstop zul je nooit met regeneratief remmen kunnen maken...
Voor normale remacties is het een perfecte oplossing
Niet te vergeten de contactoppervlak van de band/asfalt welke invloed heeft op grip. Daarnaast speelt de breedte, grootte en luchtdruk van de band ook een rol
Het is idd een samenspel maar grote brede band betekend bij nat weer en ijs ook dat deze eerder last kan hebben van aquaplaning. Bij glad weer kan brede band eerder gaan glijden omdat het gewicht over groter oppervlak verdeeld.

Als je het dus hebt over grip moet je ook naar de weersomstandigheden kijken en dan een keuze maken die een goed gemiddelde geeft onder de meeste omstandigheden.
Als ik naar de formules van frictie en kracht kijk zie ik nergens oppervlakte, ik vermoed dus ook dat oppervlakte geen directe invloed heeft. Behalve dan dat als je de oppervlakte verkleint je de energie/warmte moet afvoeren via een kleinere oppervlakte waar door de temperatuur sneller oploopt.
Als je dan weer naar de F1 kijk hebben de auto's met brede banden beduidend meer grip. Of is grip over zijwaartse krachten weer anders dan de krachten wanneer er flink geremd wordt?
Dat is een goede.
De coureurs zelf zeggen dat, zal dus wel waar zijn.
Ligt het dan aan de bredere banden of bredere auto, of beiden.
Ik heb geen idee.
Een van de simpele dingen om meer oppervlakte te krijgen is de banden spanning verminder.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 23 juli 2024 16:22]

Anoniem: 120539 @amigob231 mei 2018 19:53
Wat wel tegen-intuïtief is.
Mijn gevoel zegt dat ik met bandjes van het formaat thuiskomer een langere remweg heb dan met 345's.
Omgekeerd is het zeker zo: Bredere banden geven meer grip; ik heb altijd aangenomen i.v.m. Et contactoppervlak.
Anoniem: 167912 @laibalion31 mei 2018 13:48
Wat is daar de relevantie van? Het gaat er toch gewoon om om zo snel als mogelijk stil te staan?
lekker afzeiken weer.

de aangehaalde autos remmen harder omdat dit meer sportieve en in geval van de bmw 2x zoveel kost en een stuk bredere banden met meer grip hebben. de banden onder de model 3 zijn wat smaller en hebben wat minder grip voor het eco-gebeuren. of verwacht je dat een dawoo matiz even hard moet remmen dan een mercedes SLS van 3 ton?
Grotere remmen monteren/betere software schrijven heeft helemaal niets te maken met de complete onzin die jij allemaal aanhaalt.

[Reactie gewijzigd door Bansheeben op 23 juli 2024 16:22]

ik heb het toch ook totaal niet over het formaat van de remmen zelf?

https://leestrainer.nl/Be...ezen/groep%207%20en/8.htm
Nee, maar ik wel. Ironisch dat je dat documentje post, aangezien ik het nooit over BMW's of welke auto dan ook gehad heb, behalve de tesla. Maar goed, idioten op het internet die Musk blind volgen. It is to be expected.

[Reactie gewijzigd door Bansheeben op 23 juli 2024 16:22]

Niet alleen het gewicht telt maar ook het rubber dat contact maakt met de weg.
Er bestaat geen excuus voor langere remweg
Is dat zo?
zeker niet bij een merk als tesla dat zich geen budget merk noemt.
Welk zelfrespecterend automerk noemt zichzelf een budget merk? Lijkt mij een slechte verkoop strategie. Daarnaast kan volgens jou een automerk geen goedkopere modellen verkopen?
Dat is voor de standaard van vandaag gewoon slecht.
Dat heb ik je nu al op 4 verschillende plaatsen in dit topic zien posten. Bekruipt mij een beetje dat je een hekel hebt aan Tesla en misschien het hele idee van electrisch rijden. Wat je wat ook slecht is voor het jaar anno 2018? Auto's die op fossiele brandstoffen rijden. Hier een commerciële electrische auto uit het jaar 1909 die een actieradius had van 160 km.
Het enige dat ik musk weer hoor zeggen is we gaan het verbeteren, ja vooruit van 46 meter naar 40. Wil je echt meespelen met de grote jongens dan zul je naar 35-36 meter willen.
Hij heeft het verbetert, is het weer niet goed? Wat als hij straks op 35 meter zit, wat is dan je excuus? Laat me raden: Als je met de "grote jongens" mee wilt doen moet je sub 30 halen.
Maar goed musk heeft nu ook gezegd dat ze op een $35.0000 tesla geen winst zullen maken en het begint er erg op te lijken dat ze hier op de remmen bespaard hebben.
Behoorlijke aanname, ik heb 0 verstand van auto's maar ik denk dat als de remschijven zo goedkoop zijn dat je met een software update geen 6 meter remweg wint.
Maar probleem is nog groter. Als je van 120 of 150 kim een noodstop moet maken, dan zal de remweg van de Tesla 3 nog langer zijn en waarschijnlijk betekend dat boem.
Noem mij een voertuig wat een kortere remweg krijgt als het harder rijdt. 8)7
Zal er ook mee te maken hebben dat een Tesla model 3 een vrij zware auto is. Zeker de versie die nu geleverd wordt, welke het grote (en dus zware) accupakket heeft.
Als ik het mij goed herriner, is het accupakket in alle Tesla's het zelfde, en kan je simpel een "unlock" op de capaciteit kopen.
Zo hebben ze met die Orkaan in Florida tijdelijk alle mensen daar de unlock gratis gegeven.
Nu nog wel, maar ik vraag me serieus af of dat straks bij Model 3 ook wel het geval is. Overigens ging dat geloof ik om S60 versus S75. De S100 zal wel een ander pakket hebben.
Niet alle accupakketten zijn gelijk. Sommige versies delen inderdaad hetzelfde pakket met een software restrictie. Die restrictie hebben ze inderdaad toen verwijderd voor de mensen in Florida bij wie dit mogelijk was.
Dat is prima, maar nog altijd niet super,
Een elektrische auto heeft natuurlijk ook meer gewicht dan een reguliere auto. Bij de dure en nog zwaardere S hebben ze dure remmen gebruikt maar voor de goedkopere Model 3 zijn vast minder dure remmen gebruikt en dan is 40 meter voor de relatief zware middenklasser redelijk.
Zeer bijzonder verhaal dit. Waarschijnlijk gebruikt men de motor om extra af te remmen, want om zomaar zes meter te vinden in de remmen zelf is nogal wat. Grootste invloed is nog altijd de tractie tussen band en wegdek, iets waar je als Tesla zijnde niet direct invloed op hebt.

ABS-systemen kunnen via sensoren de ventielen in het ABS-systeem al vullen zodat er iets sneller wordt geremd (scheelt maximaal tiendes van seconden, zoals bijvoorbeeld bij naderend ongeluk wat gedetecteerd wordt). Maar of dat deze winst oplevert die Tesla claimt is te betwijfelen. Want waarom dan al niet eerder gedaan?

Weet in ieder geval waar de gespekken in de lunchpauze hier over zullen gaan. :+

* Wom werkt op locatie waar oa ABS R&D afdeling zit.

[Reactie gewijzigd door Wom op 23 juli 2024 16:22]

Ik verwacht eerder dat ze harder remmen op de fysieke remmen en minder proberen te remmen op de motor. Waarschijnlijk was er eerst teveel focus op het regeneratief remmen, wat in een noodstop natuurlijk niet de focus mag zijn, maar bij normaal gebruik wel.
In ieder geval dus minder regeneratief remmen als de rempedaal relatief hard/diep ingetrapt wordt
Lekkere positieve titel voor iets wat juist een negatief advies had, door de aanpassing zijn ze nu binnen het advies, niet zoals de titel lijkt te impliceren deze auto nóg beter zou zijn. (dit geval, enkel minder erg).
Je kan natuurlijk een glas azijn voor het ontbijt nemen. Maar je kan niet ontkennen dat de situatie nu beter is dan die van gisteren voor Model 3 eigenaren.
ik denk ook dat ze een alghoritme zullen hebben op het snel verminderen van de input van het gaspedaal.
Een beetje zoals Emergency brake assist.

Hierdoor zullen de remmen bij het minste input van je rempedaal voluit remmen.
Bestaat ook wel al een tijdje :)

https://www.youtube.com/watch?v=W47hatidkww
Geeft te denken dat Tesla daar zelf niet achter is gekomen tijdens eigen tests ...
En een OTA-update die aan remsystemen knutselt geeft me ook niet echt gelijk warm en fuzzy feelings zo gezegd ...
Ik was ongeveer hetzelfde aan't denken. Leuk dat je via een OTA-update de remweg beter kunt maken, maar met een eerstvolgende kan hij dan ook zomaar weer slechter worden. Staat of valt bij de regressietesten van Tesla. Ik mag hopen dat 'remweg' nu een extra vrijgave test is voor toekomstige firmware updates :)
Mjah daar ga je dus inderdaad aan twijfelen door de combinatie van de twee zaken.
Inderdaad het bekende probleem dat softwarewijzigingen zo makkelijk, goedkoop en snel zijn vergeleken met ‘hardware’, dat er soms minder intensief getest wordt.
Anoniem: 310408 @gekkie31 mei 2018 11:52
Vind jij dat een recall waar alle auto's naar de garage moeten beter zou zijn? De ervaring leert dat ongeveer 40% van de mensen dat gewoon niet doen.
Heb met twee merken een recall gehad en beide merken bleven me lastig vallen tot ik langs kwam. Als het een veiligheidsissue is lijkt het me sowieso verstandig te luisteren. Weet niet hoe de verzekering er in staat als die erachter komen dat je een veligheidsissue bewust niet hebt laten verhelpen.
Als je OTA een update kunt krijgen die de remweg verkort, kan er ook OTA een update komen die de remweg verlengd. Het is een extra risico dat OTA gebeuren.
Het kan ook zijn dat men vind dat dit binnen de marges valt die Tesla stelt (8% afwijking) maar dat ze door de consumenten organistatie een andere marge zijn gaan hanteren. Veel moderne auto's doen het rond de 40 meter maar vraag me ook af hoe consisten die trouwens zijn (en anders is het nog steeds erg netjes ten opzichte van de gemiddelde auto volgens mij)
De reden dat consumer reports (en anderen) aan de bel trokken is juist omdat andere moderne autos hierin heel consistent zijn en dit Tesla model niet. En die 40 meter is gelijk aan de gemiddelde moderne auto.
Dat kan, andere wel, want z'n systeem heeft natuurlijk voordelen en nadelen, die iedereen lekker zelf moet afwegen :)
Dat had ik ook, maar op Reddit kwam ik een thread tegen met een lijstje van andere fabrikanten die vergelijkbare dingen hadden gedaan. Alleen niet over-the-air maar in de garages. Helaas kan ik het lijstje niet meer terugvinden.

Heb wel dit gevonden van Toyota die in 2010 hetzelfde deed: https://www.caradvice.com...rake-issue-update-recall/

Het is dus niet uniek voor Tesla.
Wat Tesla dus eigenlijk doet is niet het maximale halen uit de hardware die in de auto zit. Op zich wel raar, zeker als het om iets gaat als een noodstop.
De hardware is er dus wel, alleen de software gaat er niet optimaal mee om.
Ik denk dat het meer te maken heeft met het terugwinnen van energie bij het remmen, als een auto remt dan kan hij de energie die hij verkwanseld door te remmen ( hij moet weer accelereren na die tijd ) weer voor een gedeelte terugwinnen. Is de remweg korter, is er minder tijd om dit te doen.

Dit komt natuurlijk de actieradius niet ten goede.
Zoals @leuk_he al aangaf, denk ik eerder dat ze met de ABS timing hebben liggen kloten.
Oftewel, de remweg is nu verkort, maar de bestuurbaarheid tijdens het remmen is afgenomen.
Precies mijn gedachte...
Vind het wel heel erg opvallend dat ze nu precies in de middenmoot terecht komen.
Hoeveel korter kan het ding technisch remmen? Je zou toch moeten mikken op de best mogelijke waarde.

Krijg nu een beetje het gevoel dat ze voldoen aan een opgelegde eis en misschien nog iets in de pocket houden. Voor accelereren natuurlijk prima, maar voor remmen wel een dingetje.
misschien dat de calibratie voorheen meer nadruk legt op regenerative breaking en minder op de remmen zelf. De remafstand neemt toe met 6 meters, maar er wordt meer remenergie terug gewonnen. Na de update maken ze nu maximal gebruik van de remmen, maar er gaat minder energie terug naar de accu.
Of dat er meer wielslip toegestaan wordt voordat de ABS ingrijpt. Boven de ongeveer 20% wielslip neemt de wrijving tussen band en wegdek heel snel af. Het is dus zaak om daaronder te blijven, maar er is geen reden om bij een paar procent de rem al te lossen.
Eng idee dat de software bepaald hoe hard je kan remmen.
doe mij maar gewoon een simpele auto zonder al die elektra poespas dan kan er ook minder stuk of fout gaan.
good luck finding one.... Zelfs de simpelste nieuwe auto zit vol met computergestuurde electronica..
Idd maar hoe goedkoper de auto des te minder van dit soort meuk er in zit.
Dat kost namelijk bakken met geld.
Mijn simpele alto heeft ook best wat sensoren en abs en dat soort meuk maar die zijn allemaal gewoon te negeren als je even met een odb de computer in duikt.

Gelukkig is het niet zoals duurdere volkswagens of bmw's dat hij begint te jammeren dat je naar de garage moet voor een beurt bij x km en je lampen uit vallen voor x aantal km of je airco er spontaan mee stopt bij 60.000km in de hoop dat je naar de garage gaat waar ze je 500 euro afhandig kunnen maken.
Het bedrijf zei begin mei dat naar verwachting over enkele maanden zo'n vijfduizend exemplaren van de Model 3 van de band zullen rollen.
+ dit is per week natuurlijk.
Yes oops, dat is inderdaad per week uiteraard :) Toegevoegd.
Tsjah - ik denk dat je ondertussen van elke nieuwe auto kunt zeggen dat het een rijdende computer is, maar voor een Tesla geldt dat natuurlijk zozeer bij uitstek, omdat die zo om is ingestoken, dat dit niet hoeft te verbazen :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.