Huawei stopt met het uitdelen van codes om bootloader vrij te geven

Huawei heeft bekendgemaakt dat het bedrijf stopt met het uitdelen van codes om de bootloader vrij te geven. Hiermee wordt het een stuk lastiger om roottoegang tot de telefoons van het bedrijf te krijgen en eigen besturingssystemen te installeren.

Het nieuwe beleid werd ontdekt door een gebruiker van XDA, die een melding tegenkwam op de unlockpagina van Huawei. In de melding geeft het bedrijf aan dat het voor telefoons die na 24 mei zijn uitgekomen, niet meer mogelijk is om unlockcodes aan te vragen. Voor oudere modellen verdwijnt deze mogelijkheid over 60 dagen.

Waarom Huawei plotseling heeft besloten om tot dit beleid over te gaan, wordt slechts kortstondig uitgelegd. Het bedrijf claimt op deze manier een betere gebruikerservaring te creëren en problemen door het flashen van roms te vermijden.

De pagina om unlockcodes voor telefoons van Honor en Huawei aan te vragen, ging vorige maand al offline. Ter compensatie heeft Huawei toen een Google-formulier online geplaatst, waarmee de codes alsnog aangevraagd kunnen worden. Dit formulier is inmiddels gesloten.

Huawei bootloader

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

25-05-2018 • 19:24

102

Submitter: Chocoball

Reacties (102)

102
101
65
4
0
20
Wijzig sortering
Wat een nonsens reden om daarmee te stoppen, gebruikers die telefoons met andere roms flashen weten donders goed waar ze mee bezig zijn... dat is juist een extra stukje 'user experience', door het weg te nemen doen ze tekort ipv dat ze wat toevoegen aan de ervaring voor de klanten die dat willen.
gebruikers die telefoons met andere roms flashen weten donders goed waar ze mee bezig zijn
Je bedoelt de doorsnee "idioot" die instructies volgt uit een YouTube video volgt omdat die "toffe gast" verteld dat het allemaal zo veel beter en/of veiliger is?
Dan heeft die idioot pech en moet ie zich maar niet met dingen bezighouden waar hij geen verstand van heeft. Ik ga ook een motorblok zelf uit elkaar sleutelen (waar ik geen verstand van heb) en vervolgens bij de fabrikant klagen dat het een rot auto is omdat ik hem niet meer in elkaar krijg en hij het niet meer doet.

Je kunt niet alles fool proof maken en dat moet je ook niet willen. Dit is overigens geen aanval op jou reactie hoor, meer een rant van mijn kant uit. Ik word gewoon heel erg moe van het "dumbing-down" van alles omdat een klein groepje "idioten" zoals jij al aangeeft die heel hard schreeuwen het weer moeten verpesten voor de echte tweakers of mensen die accepteren dat iets fout kan gaan.
Ik ga ook een motorblok zelf uit elkaar sleutelen (waar ik geen verstand van heb) en vervolgens bij de fabrikant klagen dat het een rot auto is omdat ik hem niet meer in elkaar krijg en hij het niet meer doet.
Jij niet, maar helaas zijn er een hoop anderen die dat wel doen.
Ik word gewoon heel erg moe van het "dumbing-down" van alles omdat een klein groepje "idioten" zoals jij al aangeeft die heel hard schreeuwen het weer moeten verpesten voor de echte tweakers of mensen die accepteren dat iets fout kan gaan.
Daar ben ik het helemaal mee eens, helaas moeten de fabrikanten wel, aangezien de wetgevers en consumenten-organisaties klaar staan om ze aan het kruis te hangen als ze het niet doen.
De betutteling ligt ook voornamelijk bij die wetgevers (in de EU vooral), en niet zo zeer bij de fabrikanten.
Als je bij het aanvragen van die unlockcode een hele goede tekst en uitleg geeft (en dat je bijvoorbeeld lid moet worden van een 'testgroep') dat problemen die hierdoor komen niet onder garantie vallen, kun je als fabrikant echt wel meer service verlenen dan je denkt.
Precies!
Als je zo'n grote jongen bent om te spelen met vuur dan moet je ook maar zo'n grote jongen zijn en op de blaren zitten als het misgaat.
Nee jij zou dat klagen niet doen, het gros van de smartphone gebruikers dus wel.
Die verpesten hun telefoon op de manier zoals @Zer0 het vermeld en klagen vervolgens richting de fabrikant dat hun toestel stuk is, want volgens YouTube moet het allemaal perfect lukken.

En je wilt niet weten hoeveel van deze idioten er zijn helaas. Ik kan me nog wel de tijd herinneren van de iPod / iPhone met hun jailbreaks, oh men elke idioot had zo'n beetje hun iPhone voorzien van een jailbreak. Hoewel de meeste volwassenen zich hier niet mee bezig houden, is het naar mijn weten vooral de jeugd. En bij de jeugd ontbreekt dat stukje begrip, die wijzen met hun vinger naar de fabrikant.

Voor de ''echte'' tweakers (rooten is niks tweakers aan maar goed) zal dit ook niet een heel groot probleem vormen, die krijgen hun root toegang wel. Voor de leek zal dit wel een probleem kunnen worden en dat is gewoon het beste voor iedereen lijkt mij?
Ook als je veel topics in het tweakers forum leest, dan zijn het juist voornamelijk de tweakers die om alles weten te klagen en heel goed met vingers kunnen wijzen (helaas), ze verprutsen iets en proberen via een topic hun gelijk te krijgen en de fabrikant/bedrijf of wie dan ook de schuld te geven van hun eigen falen. Elke dag komen er genoeg topics bij met perfecte voorbeelden.
Dus als de ''tweakers'' al zo graag met vingertjes wijzen dankzij hun eigen falen, hoe moet dat dan met de rest?
Een leuk voorbeeld die ik nooit zal vergeten: een tweaker reed achterop een auto, de tweaker vond de auto voor hem schuldig omdat die gene goed werkende remmen had in verhouding met de tweaker. Hij wilde weten wat zijn rechten waren om onder alle onkosten/hogere premie uit te komen. En dat was iemand die al meer dan 10 jaar hier actief was/is. Als je hier eens regelmatig de forum topics bekijkt dan val je bijna flauw achterover wegens onbegrip, je zult je diep schamen voor je mede tweakers (ps. ik bedoel niet IEDEREEN hier met mijn woordkeuze; mede tweakers).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 11:58]

Idioot of niet... maakt niet uit, op het moment dat je zulke zaken met je telefoon gaat uitvoeren weet je dat je dingen aan het doen bent die niet binnen de ondersteuning van de fabrikant vallen en heeft Huawei uiteraard het volste recht om te zeggen "dat zoek je zelf maar uit". Het wegnemen van die mogelijkheid, of je nu een idioot bent of niet is gewoon heel erg jammer en daar doet Huawei zichzelf tekort mee... de gebruiker die dit soort zaken niet met de telefoon doet heeft er ook verder helemaal geen last van.
weet je dat je dingen aan het doen bent die niet binnen de ondersteuning van de fabrikant vallen
Ja, en daar trekt Sjakie zich wat van aan? Die doet gewoon alsof zijn neus bloed, claimt garantie en gaat stampvoeten als Huawei "dat zoek je zelf maar uit" roept.
daar doet Huawei zichzelf tekort mee... de gebruiker die dit soort zaken niet met de telefoon doet heeft er ook verder helemaal geen last van.
De gebruiker die dit soort zaken niet met de telefoon doet heeft er ook helemaal geen last van dat die mogelijkheid weg valt, en dat zal de grootste groep zijn.
Anoniem: 1073059 @Zer026 mei 2018 11:33
Die Sjakie's vallen reuze mee, hoor. :) Het gros maakt paniektopics aan, noemt hun telefoon "gebrickt" terwijl ze dat helemaal niet zijn en is zich heel goed bewust van het feit dat dit waarschijnlijk niet heel slim was. De lokale Turkse telefoonboer kan dat meestal wel corrigeren. Ik denk niet dat garantie te claimen valt als de telefoon door eigen handelen defect is geraakt (door fouten met unlocken / root / custom rom), dus ik denk niet dat Huawei hier last van heeft. Ik wel, als iemand die graag 100% controle heeft over zijn eigen telefoon. :)
Garantie gaat niet over softwarematige fouten, maar over hardware. Als je touchscreen het ineens niet doet en het is geen driver issue, dan heb je volgens wet recht op garantie. Maar kunnen ze aantonen dat je rooten de cpu of gpu heeft aangetast, dan val je idd buiten de boot. Maar die kans is best klein. Zelfs met getripte knox kreeg ik op me Samsung gs4 gewoon garantie.
ik heb ooit een keer mijn bijde tablets moeten reflasen met alleen adb en ik ben 12 8)7 8)7
Idioten kunnen beter een iPhone kopen of niet zeuren. Ik heb ook weleens een phone gebricked en dat was gewoon mijn eigen schuld. :'(
Maar daar zit denk ik het probleem, jij accepteert je schuld, veel gebruikers niet, want als het zo gevaarlijk is moet huawei het maar niet mogelijk maken. En dat kamp wint nu in dit geval dus...
Het zijn natuurlijk ook diezelfde gebruikers die, wanneer het mis gaat een ze hun apparaat niet hersteld krijgen, zich op garantie beroepen. Een dat kost resources/geld.
Huawei heeft een super leuke ding uitgedacht, die heet eRecovery, die wordt opgestart als de system partitie kapot is.

Echter is die service niet actief buiten China (hier moet je betalen voor Funky Huawei om gebruik van te maken), en soms komt voor dat ook de eRecovery partitie kapot gaat.

Huawei kan paar dingen doen om bricks te voorkomen en als ze gebeuren, zorgen dat de user zelf iets kan doen.

Gebruik van A/B partitioning system, als partitie A stuk gaat tijdens flashen, B is daar om te vervangen.

De eRecovery partitie beter beschermen, en de service activeren.
Dus maak het apparaat herstelbaar.
Gebruik met liefde mijn gerootte Note3 of Xperia Z.
En bij het unlocken weet je van tevoren waar je aan begint dus daar heb je volkomen gelijk in @MicGlou .
@Zer0 de meeste tutorials staan veelal in tekst, zo’n filmpje lijkt mij persoonlijk niet handig.
de meeste tutorials staan veelal in tekst
Vandaar die bijna half miljoen hits op YouTube
Jij krijgt andere hits dan ik denk ik, mijn eerste resultaat op die query geeft zelfs 1.9 miljoen aan 0_o
Inderdaad. mijn aanschaf cirteria is goede customrom support een hele hoge. ( Maar goed, dit heeft m.i. niks te maken met hun eigen onzin argument. Bedrijf is gegroeid en wil meer macht over het product. Waarschijnlijk is het een soort van kosten besparing van nieuw management. Het weg halen van opensource functies zie je toch bij veel tech die mainstream wordt. )
Bedrijf is gegroeid en krijgt inderdaad steeds meer te kampen met leken die hun toestel verprutst hebben.
En dat terwijl Honor onlangs nog aangekondigd heeft en begonnen is met het uitleveren van 1000 Honor View 10's aan developers via XDA. Triest.

De oorzaak zou liggen in het feit dat als er een Huawei of een Honor gebrickt wordt, het extreem moeilijk is deze opnieuw in orde te krijgen, mede door hun slechte of beperkte erecovery. In plaats van dat ze dat verbeteren, stoppen ze met het unlocken van bootloaders.

Tip: vraag nu nog snel je unlockcode aan. Dan kan je later op elk moment nog unlocken, ook nadat deze pagina na de 60 dagen verdwenen is.

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 23 juli 2024 11:58]

Maar waar moet je je unlockcode nu aanvragen als hun site en de Google forms neer zijn gehaald? |:(

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 23 juli 2024 11:58]

via emui.huawei.com kun je rechtsboven op unlock klikken. Vanuit daar kan je de code opvragen! :)
Ik zie nergens iets staan waarbij ik een unlock code kan aanvragen.. Helemaal al niet rechts boven.
Als je op je telefoon kijkt, even Chrome/browser in desktop modus zetten. Ik zag de tab eerst ook niet. Overigens is het handiger om de aanvraag via een desktop/laptop te doen.

Het is mij net gelukt om een code aan te vragen voor de Honor 8. Bedankt voor de tip, @Baris !


On-topic: zonde dat de ondersteuning hiervoor stopt.
Ik zie een unlock tekst staan.. Echter krijg ik geen code via de mail, ook niet in spam of iets.
Ook kun je Nederland niet vinden uit de landen waar je vandaan komt..

Iemand een idee?
De code verschijnt onder het formulier waarin je je productcode, IMEI, etc. invult.

Bij mij ging het proces als volgt:
  • Naar emui.huawei.com en op unlock klikken
  • Inloggen met Huawei ID (ondertussen werd ik doorgestuurd naar de Nederlandse inlogwebsite)
  • Accepteren unlocking agreement
  • Invullen alle apparaatinformatie in het formulier
  • Op Commit drukken
De unlocking code verschijnt nu onder het formulier op de website. Als je deze niet ziet, moet je misschien even je adblocker etc. uitzetten.

Succes!
voor die site moet je je registreeren,of kan het ook zonder ?
ik moet namelijk een locatie aangeven, maar nederland staat niet in de lijst ?
Je moet je wel registreren. Het makkelijkst is om dit op je Huawei/Honor telefoon zelf te doen in de HiCare app, als je die hebt. Check even of je Europe als continent hebt geselecteerd.
Ja, dat wil ik ook wel weten.
Heb nu geen behoefte om custom ROM op mijn telefoon te zetten, maar misschien wel als de support van Honorarium stopt.
Ik heb het een tijdje terug nog gedaan door gewoon een email te sturen naar customer support. :+
Kreeg netjes binnen een dag een unlock code
Wat schiet fabrikant er mee op dat toestel eeuwig gebruikt kan worden?

Als je een S7 edge OF S8 edge met barst hebt is het goedkoper om via marktplaats een ander toestel te kopen dan hem te repareren en met inruil acties tracht Samsung (Wat Apple al reeds deed) verdere kannabilsme in te perken.


Doet me denken aan lamp in (Ik meen) ontharingsapparaat die killswitch heeft die lamp niet meer laat werken na X aantal uren (kan url niet vinden).

We moeten accepteren dat mobiel hardware na een paar jaar vervangen moet worden ivm pesterijen.
We moeten accepteren...
Net niet. We doen het wel, door onze portemonnee steeds te trekken, maar we moeten het niet slikken.

Wedden dat die Nokia 3310 of 3510 van 15 jaar geleden het nog steeds perfect doet om mobiel te bellen en te sms'en? :D

Ik zie sowieso al een flinke opkomst weer van 'domme' apparaten in mijn omgeving, en dan heb ik het niet over de oudtante-foon met knoppen waar je duim met overschot aan plaats op past.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 11:58]

Moeten niets..

Maar mijn voornemen om Samsung S9 over te slaan is mislukt en ik zit ontevreden dit op een s9 plus te typen. (Tegroot, snel leeg en geen QC support).

Heb een Android one voor me vrouw en zus gekocht en die bevalt me heel erg goed.

Stock linux zal volgende toestel worden.... als we niet weer zelfde fout maken.

Mijn Nokia van begin deze eeuw heb ik onlangs vervangen voor een dual sim toestel van 15 euro inclusief sim en beltegoed. Reden van vervangen kosten nieuwe batterij tov 15 euro.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 11:58]

Geen QC? Anyway de s9 heeft wél quick charge 2.0.
En stock linux? Welke tel komt met stock linux dan? De S9 die ik nu heb is echt een verademing qua snelheid i.t.t. mijn geroote LineageOs moto x play. Batterijduur valt idd tegen maar ik was ook een moto x play gewend met een batterij van ongeveer 3400mah.

Je batterij op pijl houden is een kwestie van facebook en andere energieslurpers te veruilen voor de lite of instant app versies en tussen door beetjes bij te laden.
Anders kan je volgende keer een Google Pixel proberen. Die schijnt het ook goed te doen in de techcommunity.
S9 plus die ik in Nederland heb aangeschaft heeft geen QC support.

Ik heb 3 verschillende QC 2 en 5x QC3 laders. Waaronder een Xiaomi powerbank en autolader.

Heb usb meter en kabel.met geïntegreerde meter. Getest met verschillende kabels inclusief de originele Samsung kabel. Tov device die wel QC (Powerbank, xiaomi telefoon en S7 edge) hebben om uit te sluiten dat lader niet werkt werkt snelladen niet met mijn S9.

Met originele Samsung lader inclusief de originele lader voor Samsung s7 haal ik wel 9Volt 1 ~ 2 Ampere. Dus kennelijk alleen Samsung adaptive protocol werkt.

Kon er nergens online iets over vinden vandaag dat ik een dagje uitvoerig aan het testen ben geweest met verschillende combo's.

Sinds er geen updates meer zijn voor Nexus 10 ben ik klaar met Google hardware.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 11:58]

Met originele Samsung lader inclusief de originele lader voor Samsung s7 haal ik wel 9Volt 1 ~ 2 Ampere. Dus kennelijk alleen Samsung adaptive protocol werkt.
Ik heb juist mijn EU S9 (G960F) met een 9v qc-lader van een LG G6 perfect kunnen laden met fast charging. Andersom ging dat niet: LG G6 is qc 3.0 (9v 1.87a) en samsung lader slechts (9v 1.67a).

Er staat op GSMarena dat er QC2 in zit in de exynos (G960F) variant : https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s9-8966.php#g960f

Ook bij de exynos s8 werd er gezegd dat men met qc2 kon laden en dat dit zelfs gewoon rebranded qc2 is. Niet dus?

Ook hier weer iemand die aangeeft wel te kunnen fast chargen met een Aukey qc op fast charger.

Blijkbaar ligt het toch iets ingewikkelder dan gedacht.
De S9 in Nederland wordt geleverd met een Samsung Exynos SoC, QC is van Qualcomm en werkt dus alleen met Qualcomm SoC's. De versie die in Amerika geleverd wordt heeft wél een Qualcomm SoC en dus ondersteuning voor QC 3.0. Of dit ook werkt weet ik niet, heb me er verder niet in verdiept.
Beetje vreemd verhaal over de recovery naar mijn mening.
Het eerste wat je doet na het unlocken is toch een custom recovery installeren, ik denk aan TWRP of CWM.
Ik ga wel van de veronderstelling uit dat dit beschikbaar is voor deze toestellen, ik heb namelijk nooit een Huawei gehad...
Doodzonde, in een klap maken ze hun telefoons daarmee ongeschikt voor tweakers en gaan ze opbrengst mislopen. Ik vraag me af of het te maken heeft met eerdere praktijken van Google die het moeilijker maken om Google Play apps te gebruiken op een custom rom i.v.m. het verplicht opgeven van je Android ID en een totaal aantal van 100 activaties.
Volgens mij overschat je het aantal mensen dat een andere ROM erop zetten. Enkele duizenden vermoed ik op verkoop in de miljoenen.
Zeker de dag van vandaag. Phones zijn minder bloated en hebben meer performance om dit allemaal vlotjes te draaien. Ik rootte mijn phones ook. Daar ben ik mee gestopt omdat het teveel tijd vreet. Nu ik werk en geld verdien betaal ik liever iets meer voor eentje die werkt ipv eentje waar je aan moet knutselen.
Bestaat dat dan? Zelfs een A-merk als Samsung gaf me slechts 3 verouderde updates over een periode van 2 jaar.

Met LineageOS heb ik elke week een update, ook op mijn Samsungs die door Samsung niet ondersteund meer worden.
Anoniem: 890159 @Sando25 mei 2018 21:29
Dat je daar niet moe van wordt, elke week een OS update. Die elke week weer wat anders kapot maakt bij Lineage lijkt het, het Signal repository stikt van de mensen die opeens alle berichten kwijt waren doordat een Lineage update de Android keystore gesloopt had.
Waarom zou ik er moe van worden?

De LineageOS updater zegt dat er automatisch een nieuwe versie is gedownloadt, en vraagt of ik 'm wil flashen.

Vervolgens reboot mijn telefoon, wordt er een NANDroid backup gemaakt, wordt de nieuwe firmware geflashed, boot het OS en heb ik de nieuwste security patches.

Ik heb dan gewoon nog alle instellingen, bestanden en apps. Geen dingen om "moe van te worden", tenzij je zo'n millennial syndroom hebt dat je onrustig wordt wanneer je telefoon even 5 tot 10 minuten onbruikbaar is tijdens het maken van de backup en het flashen.

Mocht er iets fout zijn in de nieuwe versie, wat bij mij nog niet is gebeurd, dan kan ik naar recovery booten waar ik de laatste 3 automatische backups terug kan zetten.

Het zou kunnen dat jouw ervaringen gebaseerd zijn op een niet officieel ondersteunde telefoon; dan is er meestal een hobbyist van middelbare-schoolleeftijd die de LineageOS-sourcecode downloadt en het met wat trial and error naar de niet-ondersteunde telefoon omklust.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 11:58]

Je hebt dus totaal niet door wat ik bedoel. Ik wil enkel updates als zeker werken. Ik loop niet meer geil van updates of welk getalletje mijn android versie draagt.

Ik ben blij dat mijn smartphone steeds werkt als ik hem uit men broekzak haal. Al de rest is niet meer voor mij. Ik gebruik men gsm nu ipv dat ik hem beheer. Vroeger was ik meer met beheer fan gebruiken bezig. En dat was een leuke tijd. Maar spelen is nu over. Werken tijd is het nu.

En dit ook met +100 eigen geïnstalleerde apps en stevig gebruik door de dag heen. Dan bedoel ik spotify tomtom en coyote tegelijk. Verbonden met men smart watch autoradio en bluetooth oortje. Wifi tethering voor de laptop. En dat elke dag, zonder vertragingen, zonder instabiliteit...

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 23 juli 2024 11:58]

Je reageert op een reactie die niet aan jou gericht was. In mijn reactie daarvóór, die wèl aan jou gericht was, geef ik aan dat je stelling niet realistisch is, omdat zelfs A-merken vaak tot een jaar achter lopen met security patches nadat er een ernstig lek is ontdekt. Als je om veiligheid geeft, of als je werkgever om veiligheid geeft, dan is er dus best een goede reden om dit via een alternatief kanaal te regelen.

Ten tweede geef je aan dat je tegenwoordig, net als de meeste Tweakers, werk hebt, en geen tijd hebt om je bezig te houden met security. Ik kan me voorstellen dat je er, net als de meeste mensen, geen zin in hebt. Maar geen tijd is onzin. Het kost me ongeveer een half uur per jaar om een nieuwe recovery voor een nieuwe major Android versie te installeren. Vervolgens kan ik om de 1 à 2 weken de automatische update accepteren. Dit kost geen tijd/moeite.

De meeste mensen zijn meer tijd kwijt alleen al aan het bedenken welke telefoon ze zullen kopen. Als iemand niet de extra mile wil gaan is een keuze, geen beperking omdat je er een dag aan kwijt zou zijn.

-update-

Ik gebruik overigens ook mijn telefoon veel, Bluetooth in de auto, smartwatch, tetheren met mijn laptop als ik in het buitenland werk. Als je de indruk hebt dat dit met een custom rom niet goed gaat dan heb je waarschijnlijk in het verleden hobbyistenroms geprobeerd, of de pech (of onbewuste aankoop) gehad dat je een slecht ondersteunde smartphone hebt.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 11:58]

Excuses. Was inderdaad niet op jou bedoeld. Geen idee hoe ie daar terechtkomt.
Bestaat dat dan? Zelfs een A-merk als Samsung gaf me slechts 3 verouderde updates over een periode van 2 jaar.
Nee, vrijwel niet, binnen het Android ecosysteem.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 11:58]

Dat bestaat wel, bij Nokia, Google zelf (pixel) en Huawei op het moment grotendeels. Deze toestellen zitten in het Enterprise recommended programma, dus krijgen gewoon maandelijkse beveiligingsupdates 3 jaar lang. Al die Nokiatjes en Huaweis zitten nu gewoon op de beveiligingsupdate van mei.

Het enige dat je soms niet hebt, is de allernieuwste Android versie. Maar daar mis je doorgaans niet zo heel veel mee.
Kies een merk die geen geld verdient met apps en (near) stock Android draait. Bijvoorbeeld OnePlus levert naast de verplichte Google meuk geen bloatware.
Tot nu zeer tevreden met een zakelijke Nokia 8 met Android 8.1 en beveilingspatch van 1 Mei. Zonder custom ROM en/of root.
Ik ben dezelfde mening toegedaan. Er zijn ook apps die het een en ander uit kunnen schakelen. Op mijn Huawei heb ik zowat alle Google spullen op die manier de nek om gedraaid en gebruik mijn eigen toetsenbord, agenda, e-mail en navigatie apps. Oké, het staat er nog op, maar het kan geen dingen meer doen die ik niet wil.
En de emui van mijn Huawei ziet en werkt ongeveer hetzelfde als mijn andere telefoon waarop Nova Launcher draait.
Anoniem: 890159 @Scarp25 mei 2018 19:50
Er zijn meer redenen om te rooten dan een custom rom te willen installeren.

Nou ja, dan maar weer terug naar KingRoot en een replace script om dat weer door SuperSU te vervangen. Zolang je er maar TWRP of een andere recovery op kunt krijgen kun je daarna toch alles flashen.
Je hebt niet eens root nodig om een custom rom te installeren, alleen een custom recovery is nodig
Anoniem: 890159 @broodplank25 mei 2018 21:26
Maar die custom recovery erop krijgenis nou juist de kunst. Daar heb je meestal root voor nodig.
Daar heb je een unlocked bootloader voor nodig toch?
Precies. Ik denk dat mensen die niet zoveel met custom roms werken "unlocked bootloader" en "root" als synoniemen zien. Dit artikel gaat over het eerste.

Je hebt een unlocked bootloader nodig om een custom recovery te flashen.
Die recovery heb je nodig om een custom rom en/of gapps en/of root te installeren, en om NANDroid backups te maken en terug te zetten. Root is alleen nodig om in het OS rootrechten te kunnen bemachtigen, en voor al het andere niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 11:58]

Anoniem: 890159 @Sando25 mei 2018 22:37
Je hebt een unlocked bootloader nodig om een custom recovery te flashen.
Een veelvoorkomend misverstand. Hier heb je een handleiding die de boortloader met rust laat: https://forum.xda-develop...y-root-mm-575-lb-t3418714
Dit is geen veelvoorkomend misverstand, maar hoe het technisch gezien gaat.

Wat jij daar hebt is een (oud voorbeeld van een) hack. Een soort jailbreak. Dat zijn risicovolle hacks die vaak alleen op bepaalde firmware werken, met een zeker risico om je telefoon te bricken.

Nee, als ik €500 investeer in hardware, dan kies ik voor een exemplaar waarbij ik gewoon veilig en officieel mijn bootloader kan unlocken.

Dus Huawei verliest mij inderdaad als potentiële klant. Ik raad voorlopig Xiaomi aan. Daar kan je (nog) wel een unlock aanvragen, en de hardware is zeer netjes voor de prijs.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 11:58]

Anoniem: 890159 @Sando26 mei 2018 12:11
Natuurlijk gaat dat via een hack, je moet zelfs eerst een kernel van een oude firmware versie met een bekende exploit flashen. Bij Sony is dat te prefereren omdat de camera minder goed werkt als je de bootloader unlockt: hij wiped dan een partitie waarop allerlei keys staan die de camera software gebruikt.

Als ik geld investeer in hardware wil ik graag van tevoren weten of het te rooten is en zo ja, hoe.
Als ik geld investeer in hardware wil ik graag van tevoren weten of het te rooten is en zo ja, hoe.
Absoluut. Dat is ook een beetje wat ik zei. Bij Xiaomi is er dus geen hack nodig; je kan gewoon een code aanvragen.

Ik heb begrepen dat OnePlus en Google Pixel ook niet gehacked hoeven worden om firmware te flashen, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.
Anoniem: 890159 @Sando26 mei 2018 18:15
Oh, ik kan het bij Sony ook door de bootloader te unlocken, die code kun je zo bij Sony aanvragen. Alleen werkt de camera minder goed als je dat doet dus ik root ze bij voorkeur op een andere manier.
ikzelf heb ook zo mijn bootloader geunlocked een codeaanvragen je miui accaunt binden aan je telefoon 3 dagen (wil de software) wachten en je hebt een unlocked bootloader ik heb nu een unofficial 8.1 voor mijn redmi note 4 global en twrp let wel op als je een rom wil flashen je moet je sd card mounten als extra anders is je partitie broken in twrp
Dat is mooi. En dit werkt dus ook op alle huawei (en honor) toestellen? Dan is er inderdaad nbiks aan de hand.
Anoniem: 890159 @tinzarian26 mei 2018 18:21
Niet op die manier natuurlijk, maar er zijn best tools die toestellen rooten door exploits te gebruiken.
Anoniem: 890159 @Chris.nl25 mei 2018 22:33
Nee dat hoeft niet perse. Mijn Sony heeft root en een custom recovery (TWRP) maar heeft een gelockte bootloader.
Ach ja.. Dat is ook zo. Ik heb de Z3C ook gehad.

Over het algemeen moet je wel eerst de bootloader unlocken om een custum recovery te kunnen flashen waarmee je kan rooten. Maar die regel gaat inderdaad niet altijd op.

Maar ach. 'k Ben zelf inmiddels al een tijd tevreden met een AndroidOne toestel zonder root. DNS66 erop om ads te blocken en gaan....
Anoniem: 890159 @Chris.nl26 mei 2018 01:52
Fatsoenlijke (offline) backups kunnen zonder root nog steeds niet.
Volgens mij wordt rooten ook meer als verzamelnaam gebruikt, niet zozeer om SuperSu op je toestel te zetten. Meer doelend op het unlocken van de bootloader, het installeren van een custom recovery, rom etc.
Kun je met Kingroot ook de bootloader unlocken dan?
Anoniem: 890159 @guapper25 mei 2018 21:26
Nee maar als je eenmaal root bent is dat ook niet meer nodig, dan krijg je een custom recovery er zo ook wel op (als die voor jouw toestel bestaat).
Root zonder de bootloader te unlocken?
Ik lees net wat anders op xda idd... Altijd gedacht dat je de bootloader moet unlocken om te kunnen flashen..

Edit: ai, nu begint het toch wel erg te jeuken na een jaar zonder te flashen.
8)7

[Reactie gewijzigd door guapper op 23 juli 2024 11:58]

Maar het is toch negatief nieuws... Ik hou niet eens van het flashen van custom roms, is me te veel gedoe en in mijn ervaring te vaak dat er toch kleine dingen niet goed werken, maar bij dit nieuws denk ik toch weer 'zie je wel, weer een reden om Huawei te vermijden'.
Volgens mij overschat je het aantal mensen dat een andere ROM erop zetten. Enkele duizenden vermoed ik op verkoop in de miljoenen.
Oud maar indicatief: Over 27.44% [of] Users Root Their Phone, Are You One Of Them?
Die limiet op 100 activaties is geschrapt: link, link

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 11:58]

Ik denk niet dat ze het erg vinden om kosten mis te lopen.
Kopers mislopen denk ik wel.

hoe bedoel je de verplichte 100 activaties?
Heb het gecorrigeerd, oorspronkelijk was er een limiet van 100 installaties voor custom roms. Doe je dit niet was het niet langer mogelijk om een Google Account te activeren op de telefoon en kon je de oorspronkelijke setup niet langer doorlopen.

Inmiddels hebben ze dit aangepast en moet je enkel je apparaat registreren als custom welke als ze slim zijn in de toekomst meteen geblacklist kan worden in safetynet.

Bron: https://www.xda-developer...ces-custom-rom-whitelist/
Bron 2: https://www.xda-developer...-uncertified-device-page/

Magisk flashen voor de setup omzijlt dit volledig en dan heb je geen last van de limieten.
Kosten mislopen is niet zo erg toch, opbrengsten en mogelijke winst daarin tegen... Maar jammer ja, ben zelf ook wel een custom ROM fan.
Anoniem: 120539 25 mei 2018 19:27
Jammer dit.
Zou mooi zijn als ze in plaats daarvan de code-generator vrijgeven.
Zal niet gebeuren, naar ik aanneem.
Dat zou nogal contraproductief zijn, ze sluiten juist het uitdelen om problemen met custom roms te voorkomen, dan ga je ze natuurlijk niet weer op een andere manier weer uitdelen.
Anoniem: 120539 @Zer025 mei 2018 20:17
Alleen nu delen ze de codes uit als dienst. Als je dat loslaat en op een unsupported methode toch toestaat is het voor de gebruiker wellicht meer duidelijk dat het niet om een standaard functionaliteit gaat.
Dan zouden ze veel beter de huidige dienst kunnen laten staan maar een duidelijke disclaimer er bij plaatsen dat problemen veroorzaakt door het unlocken (en wat je dan nog daarna doet zoals andere roms flashen) niet onder de garantie vallen. Dat werkt dan ook afschrikwekkend op mensen die niet echt weten waar ze mee bezig zijn.
Blijkbaar hebben ze daar echter geen zin in en dan gaan ze ook geen zin hebben in een onofficiele tool. Mensen volgen namelijk toch gewoon ergens een tutorial vaak en dan zal die tutorial ze ook gelijk naar die tool wijzen, weinig verschil of die wel of niet officieel is. Bij een niet officiële heeft Huawei juist minder controle over de communicatie er bij zelfs.
Voor mij is het de laatste keer geweest dat ik een Huawei heb gekocht, hun EMUI is ronduit troep geworden.
Verschillende onderdelen van Android zijn eruit gesloopt en geblokkeerd alsook bv de mogelijkheid om apps naar je sd kaart over te zetten. Enigste mogelijkheid is unlocken en rooten en dan een app zoals Link2sd eropzetten.
Ze zijn hoofdzakelijk hun eigen apps aan het pushen en willen volgens mij op die manier gebruikers er naar toe dwingen.
Ik heb zelf nu een Mate 8. Mag ik vragen wat er tegenwoordig uitgesloopt is?
Ik heb een Mate 9 en ik heb ook geen idee wat eruit gesloopt is. Ik heb niets gemerkt.
Dat is zeer jammer, vooral nu dat met treble ondersteuning je GSI kan flashen, ze zijn niet geoptimaliseerd voor Kirin SoCs maar goed, ik had de hoop dat met de Honor Open Devices program dat HiSilicon meer zou investeren in beter ondersteuning voor devs.
Natuurlijk zoals al verwacht op XDA, vrij weinig is uitgekomen van die beloftes, deels van het verhaal te lezen hier en verder op de View 10 forum van XDa.

Huawei mobieltjes zijn blijkbaar makkelijk te bricken en unbricken is soms lastig waardoor de telefoon terug naar Huawei gestuurd moet worden.

Huawei kan dat gewoon oplossen door de erecovery partitie beter te beschermen en erecovery activeren voor mobieltjes buiten China, maar ze kiezen de makkelijkste weg.

Ik was al niet super blij met Huawei, mijn Mate heeft nu al te lang last van irritante bugs, en dit is de laatste druppel, ik ga ook op zoek naar een alternatief.

Uit principe van "put your money where your mouth is" ga ik niet in zee met OEMs die tegen de community werken, daarom ook geen interesse op HDM toestellen tot dat ze hun beloftes waar maken.
Ik heb er vandaag nog 1 ontvangen voor mijn P20 Pro, gewoon via de support email. Ik moest wat basis informatie aanleveren en ze genereerden er nog gewoon 1 voor mij.

Wel een enorme waarschuwing in de mail dat ik mijn garantie kwijt zou zijn wanneer ik hem zou unlocken.

Ik had contact met support op dit email adres: mobile.uk@mail01.huawei.com

[Reactie gewijzigd door sorted.bits op 23 juli 2024 11:58]

Via de website werkt het ook nog steeds. Net voor mijn Mate 10 Pro ontvangen
Probleem is dat de laatste tijd veel toestellen gebricked zijn,mate 10/10 pro (die van mij gelukkig niet) doordat er beta versies geflashed zijn. Toestellen worden dan terug gestuurd naar huawei en veelal vervangen.het is lastig te bewijzen dat gebruikers zelf hebben zitten te klooien met verkeerde of niet geschikte software.
In tegenstelling tot andere merken is er geen flashtool maar moet je bij huawei alles per fastboot of zelfgebrouwen scripts flashen. En dan gaat er dus vaker wat fout.
Als je gewoon via ota updated is niks aan het handje want dan wordt gecheckt of rom file vrijgegeven is. Voor ota is geen unlock nodig net als funky huawei.
Tja ze kunnen ook eindelijk eens een unbrickable systeem maken zoals een pc.
Bios idee waardoor je altijd weer de stock rom terug kan zetten en misscien ipv partities het geheugen op het moederbord fysiek scheiden en mensen standaard gewoon de bootloader in de bios aan of uit laten zettne. Dan komen telefoons nooit meer terug en alle gebruikers zijn blij.
De wil is er gewwon niet en gebruiksvriendelijk interreseerd ze geen reet net zoals bij ieder ander bedrijf.
Doodzonde, echt zonde Huawei :|

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.