Corsairs Obsidian 1000D heeft plek voor e-atx- en mini-itx-systemen tegelijk

Corsair heeft zijn Obsidian 1000D-behuizing aangekondigd. De 'supertower' is groot genoeg om twee systemen tegelijk te bevatten, inclusief voedingen. De prijs voor de behuizing maakt Corsair nog niet bekend.

De afmetingen van de Obsidian 1000D zijn 69,34 x 30,73 x 69,60 cm en daarmee is het Corsairs grootste behuizing, 'supertower' volgens het bedrijf, tot nu toe. De behuizing is opgetrokken uit staal en aluminium en weegt 29,5 kilogram. De zijpanelen en het paneel aan de voorkant zijn van gehard glas.

Binnenin is ruimte voor twee systemen, met maximaal een e-atx- en een mini-itx-moederbord en respectievelijk atx- en sfx-voeding. Elk van die systemen heeft dan zijn eigen frontpaneel, met aan- en reset-knoppen en usb 3.0- en 3.1 Gen 2-poorten van het c-type. Volgens de fabrikant is de behuizing zo bijvoorbeeld in te zetten voor streaming en gaming, elk met een eigen geoptimaliseerd systeem.

In de Obsidian kunnen gebruikers maximaal dertien ventilators plaatsen, waarvan acht 120mm-exemplaren aan de voorzijde. Bovenaan is plek voor drie 140mm-ventilatoren en achter kunnen nog eens twee ventilatoren geplaatst worden. Wat waterkoeling betreft betekent dit dat er twee 480mm-exemplaren te plaatsen zijn, boven een 360mm-variant en achter een 280mm-model. De trays met fanmounts zijn uitschuifbaar wat het plaatsen moet vergemakkelijken. Corsair levert standaard geen ventilators mee, maar wel is er een geïntegreerde Commander PRO-controller.

In de behuizing is plek voor vijf 3,5"-hdd's en zes 2,5"-opslagschijven. Achter het rechterpaneel van glas zitten twee deurtjes die toegang geven tot het compartiment waar bijvoorbeeld ssd's geplaatst kunnen worden.

De prijs van de Obsidian 1000D maakt Corsair nog niet bekend, maar in eerdere vermeldingen op internet werd een prijs genoemd van 500 dollar, wat omgerekend en met btw momenteel zo'n 508 euro is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-05-2018 • 13:28

112 Linkedin

Submitter: Tommaay

Reacties (112)

112
105
65
3
0
27
Wijzig sortering
Mooi! Maar met zoveel fans zou ik hem niet zo snel in dezelfde kamer willen hebben als waar ik stream*. De microfoon pikt al dat gesis op. Ik zou dan lieven een passief gekoelde kast willen.


* ) in het hypothetische geval dat ik zou streamen
Een beetje microfoon doet aan (active) noise cancelling en dan is die ruis (wat jij gesis noemt) weg. Ook kun je vast het voltage instellen op bijvoorbeeld 5V ipv 12V, dat scheelt ook al veel geluid. Vervolgens neem je stille fans en ik denk dat de PC ook best stil te krijgen is hoor.
Je bent als de derde die begint met de tekst "een beetje microfoon" ;)

Ik heb hier een Shure SM58, SM57, SM7. Een T-Bone 440 en een Rode NT1, allemaal populaire microfoons, en geen daarvan heeft (actieve) ruisonderdrukking.

Ik heb even gekeken wat professionele streamers gebruiken:
- Pewdiepie: AKG Pro Audio C414 -> geen ruisonderdrukking
- Markiplier: Rode NT1 -> geen ruisonderdrukking
- DanTDM: Audio Technica AT2020 -> geen ruisonderdrukking

Welke microfoons heb jij het over?
Als je beetje oke cpu hebt kan je vast ook via software realtime filteren door FFT ofzo.
"Beetje" is wel het woord in deze thread. ;)

Natuurlijk kan je iets altijd filteren, realtime of post. Maar meestal haal je dan meer weg dan alleen de ruis.

Als je alles met filters op zou kunnen lossen, dan zouden geluidsstudio's overbodig zijn geworden.
Het was een beetje het doel :P
Richt microfoons lijken mij ideal, richt van de pckast af en je vrijwel geen fanruis mogen horen.

Meer fans op lage toeren maken doorgaans minder herrie dan minder fans op hogere toeren.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 12 mei 2018 16:42]

Geen enkele gewone microfoon doet aan noise cancelling. Een microfoon is ontworpen om zo natuur getrouw mogelijk geluid op te vangen, liefst zonder kleuring. Niet om juist geluid weg te laten, dat is het paard achter de wagen spannen.
En dan maakt het niet uit of het een dynamische, band, condensator of piezo microfoon is. Iedere vorm van noise cancelling moet in post productie gedaan worden, dus probeert iedereen die enigzins met geluid bezig is om dit van te voren tot een minimum te beperken.

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 12 mei 2018 21:49]

Een beetje dynamische microfoon filtert dat er grotendeels uit.
Misschien dat je het achteraf met een ruisfilter eruit kan filteren. Maar een goede microfoon (ook een dynamische) pikt juist alles op.
Beter is om geen ruis te hebben.
Een beetje microfoon is directioneel en dan heb je gewoon geen last van je fans.
Met mijn kop een stream starten, heb ik sowieso geen fans
Je overschat de directionaliteit van microfoons. De meeste microfoons hebben een cadioide/nier pick-up patroon, en die hebben maar een demping van 6 tot 18 dB demping aan de zijkanten Dat is niet heel veel. Niet voldoende: je hoort de ruis wel degelijk tijdens de pauzes in je stem.

Ook andere pick-up patronen zijn niet perfect. Hyperdirectionele ("shotgun") microfoons hebben vaak weer het probleem dat ze aan de achterkant geluid oppikken.
Vervang anders de ruis door een achtergrond muziekje: probleem opgelost.
Waarom zou je 2 PC's in 1 kast willen? Dat snap ik niet helemaal.
Ik gebruik mijn PC ongeveer 70% voor office doeleinde. Als ik voor webbrowsen en tekstverwerking een zuinig ITX systeempje kan laten draaien scheelt dat behoorlijk. Voor gamen en zwaardere applicaties de andere PC aangooien wanneer nodig.
Heb nu twee aparte systemen staan met KVM, dit zou wel wat ruimte besparen.
grap is wel dat de energie van het maken van de components meer kost dan de energie die je zou besparen door 2 pc's te hebben...
De componenten zijn er al, enkel de kast die extra aangeschaft zal gaan worden.
Kast van de game behuizing stond al op de planning, dus de "meer energie" voor de enkele centimeters meer dat deze kast is zal ook meevallen.
:?
freaq heeft het over de productie van alle componenten van de tweede PC (moederbord, geheugen, opslag, voeding, ...) die meer energie kost dan dat je eventueel zou kunnen besparen met zo een bijkomend mini ITX systeem. Vanuit groen oogpunt is het dus beter 1 enkele PC te zetten dan 2 om dan te gaan besparen op energie. Ik betwijfel ook of je een gunstige terugverdientijd zou hebben met zo een opzet.
't Lijkt me sterk dat dit heel veel ruimte bespaart t.o.v. een mini-itx systeempje en een gewone kast... Dat hangt natuurlijk af van dat mini-itx systeempje, maar die kunnen aardig klein zijn en dan passen de gewone kast en dat systeempje samen makkelijk in de ruimte die deze enorme kast inneemt.

De 500D is bijvoorbeeld bijna 20 cm minder hoog en diep en zo'n 7cm minder breed. In een ruimte van 23x20x50 (= breedte 500D, extra ruimte bovenop en diepte 500D) kan je vast wel een mini-itx behuizing kwijt, bovenop je 500D... en dan hou je nog ruimte in de breedte en diepte over ook ;)

Als je dat mini-itx systeem in een relatief grote kast wilt wordt uiteraard het een ander verhaal :)
Ah, had nog niet inhoudelijk de afmetingen vergeleken met andere kasten. Hij is bijna even hoog als mijn huidige kast, inderdaad wel 8 cm dieper. En alles in 1 kast met een kleine KVM switch weggewerkt is toch wel netter dan de 2 kasten die ik nu heb met een hele kabelbundel tussen de kasten voor de KVM.
Ik zit er sterk over te denken om zo'n kast aan te schaffen. Ik moet dan alleen nog even ergens een mini-ITX Socket 1150 bordje op de kop tikken een pricewatch: Asus H81I-PLUS oid.

Waarom? Omdat ik dan mijn 'workstation' en server in een enkele kast heb. Een stuk opgeruimder dan nu met een large tower en midi tower naast elkaar. De server gebruik ik alleen als ik de PC ook gebruik, voor diverse VMs, zoals een build server, test server, VM's met verschillende versies van windows etc...
Waarom niet gewoon beide functies op één snelle pc?
Zo begon ik, helaas nooit het probleem op kunnen lossen dat mijn ontwikkel VM performance issues kreeg als ik tegelijkertijd unit tests draaide en een test build draai in andere VMs. Nu draait mijn hoofd PC altijd optimaal.
Er zijn nu 8 core cpu's van amd met een zeer nette singlecore performance, dat had je meegekregen?

Lijkt mij imho fijner, alleen al qua ruimtegebruik.
Ik denk dat mensen het verkeerd begrijpen. Ik heb laatst juist via eBay de server geupgrade van een 6 core naar een 10 core E5-2680v2. Daarnaast zit er 192GB geheugen en extra HBAs in de machine.

Ik zou om iets vergelijkbaars op te zetten dus al naar een Threadripper systeem moeten. Ryzen ondersteunt 'maar' 64GB geheugen, en heeft niet de PCI-E lanes voor de HBAs. Immers moet ik verplicht bij de Ryzen 7 een GPU plaatsen.

Daarnaast werk ik op een i7-4771 systeem met 32GB geheugen.

Het is simpelweg niet economisch haalbaar om dat volledig te vervangen door een enkel TR systeem met vergelijkbare specs. dan ben ik op zijn minst 2500 Euro kwijt. En dan heb ik een 1920X met 128GB geheugen.

En voor je het vraagt, ja dat geheugen is nodig, hoe meer ik ervan heb, hoe complexer de simulaties en hoe groter de datasets waar ik mee kan werken.
Ah cool, je bent niet echt met simpele projectjes bezig, 10 core xenon met 192 GB ram is wel een zeer stevige workstation idd.
Een praktische en veel goedkopere oplossing koop 2 van deze https://tweakers.net/pric...e-core-v21/specificaties/ Die zijn in de hoogte stapelbaar en voor het bedrag wat overblijft kun je ook nog wel wat led verlichting aanbrengen etc.

Edit typefout

[Reactie gewijzigd door POL_1953 op 11 mei 2018 20:20]

Samen met een hamer, om eeen E-ATX S2011 moederbord met Xeon processor passen te maken?

Ik zit met twee complete systemen, ik denk niet dat ik ergens een mini-ITX s2011 Xeon bord ga vinden :-)
Nice, die kende ik nog niet. Veranderd nu natuurlijk weinig, aangezien ik nu gekozen heb voor een E-ATX moederbord en twee HBAs die ik doorgeef aan virtual machines. Maar als die aan vervanging toe is ga ik toch eens kijken voor een microserver.
Als je partner miept dat twee pc's teveel van het goede is, dan is dit een leuke oplossing (tot je een nieuwe partner treft die het ok vind).
Zij: "Nee, je mag maar 1 PC! Foei!"
Hij: <komt met megabak aan met 8 RGB fannetjes voorop>
... 💥⚡👹💀👊 :X
:P

Met andere woorden: Als je partner daar al problemen over maakt, dan komt deze er wss ook niet in ;)
Leuke nick/avatar trouwens!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 11 mei 2018 15:04]

Ik las: Dan komt de partner er ook niet meer in.
Ik ga het niet nalezen. Ik heb vrede gevonden bij de gedachte aan die partner die er niet meer in komt.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 12 mei 2018 02:53]

Als je partner gaat bepalen waar jij wel of niet je geld aan uitgeeft, misschien toch maar even nadenken over je levenskeuzes....

Moet je eens proberen anders: "Nee, je mag maar 1 spiegel en die mag max xx cm x yy cm zijn. En maar 1 kastje om je make up spullen in te doen! En graag 50/50 split van de ruimte in de kleerkast (ook maar 1tje!!!)."

Imho net hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 12 mei 2018 19:31]

Dit klinkt mij als een Catch 22 voor de pc-weduwen (of pc-weduwnaars, laten we het geëmancipeerd insteken). Als je problemen maakt over weer een pc erbij.... dan is dit ding het bijna met wiskundige logica bepaalde gevolg O-)
Maak van het e-atx deel je workstation/game-pc e-atx- en in het mini-itx deel een server. Als er een goedkopere versie zonder al die led's komt is dit zeker interessant voor mij.
De vraag is inderdaad een beetje wat de prijs zal gaan worden van deze kast. De huidige dual motherboard cases zitten toch al snel in de prijscategorie 500+. Ik verwacht eerlijk niet dat deze hier ver onder zal komen.
Een praktische en veel goedkopere oplossing koop 2 van deze https://tweakers.net/pric...e-core-v21/specificaties/ Die zijn in de hoogte stapelbaar en voor het bedrag wat overblijft kun je ook nog wel wat led verlichting aanbrengen etc.
Volgens de fabrikant is de behuizing zo bijvoorbeeld in te zetten voor streaming en gaming, elk met een eigen geoptimaliseerd systeem.

Lees het artikel de volgende keer even goed! ;)
Homelab + Desktop, bijvoorbeeld. Game streamers gebruiken meestal een dedicated PC naast hun gamebak om de stream encodes te doen, zodat het spel niet hapert (signaal via HDMI naar de tweede PC sturen, die vervolgens het uploaden/resizen e.d. doet)
Goeie vraag.

Scheelt ruimte. Je zou het ook kunnen zien als een PC met 2 monitoren waarbij de tweede soms in gebruik is voor het tweede gedeelte van de PC. Wij hebben 2 PCs; maar die van m'n partner wordt niet veel gebruikt. Voor de 2 monitoren maak ik gebruik van een KVM. De tweede monitor kan dus gebruikt worden voor de 2e PC of voor de hoofd PC.
Streamen! Veel streamers gebruiken 2 PC's. 1 voor gamen ander voor streamen.
Niet echt nodig/nuttig.
Nuttig of niet. Ik denk dat dit wel de main functie gaat zijn. Bovendien encoden op 4K en gamen op 4K gaat je systeem wel aan het werk zetten dus ik snap t wel.
Streamen kost bijna niets extras van je CPU/GPU.
Streamen niet. Encoden wel en compression ook. Je gaat ECHT geen RAW full hd stream over het net sturen, dan zijn je fans naar een diashow aan het kijken. Een uncompressed 4k stream op 8 bit met 30 fps is 475 MB/s. Een full HD stream mag je ongeveer delen door 4. En dan hebben we het over hoofdletter 'B'. Geen miezerige 475 Mbit per seconde dus.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 12 mei 2018 19:38]

Ik heb zelf 1080p gestreamed met zo'n 20 Mbps upload. Het vergte bar weinig van m'n CPU.
omdat je videokaart een H.264 ondersteuning aanboord heeft. Dus cycles van je GPU worden gebruikt voor de encoding. En 20 Mbit vind ikzelf maar een povere 1080p kwaliteit, en je zal niet op die bitrate hebben zitten streamen (16-18Mbit lijkt waarschijnlijker) - ... erger dan Netflix kwaliteit dus.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 12 mei 2018 21:04]

Klopt, maar dat voordeel heeft iedere moderne kaart (voor AMD moest ik destijds trouwens een speciale build van OBS gebruiken). Ik neem ook wel 'ns wat op van DVB-C en ook dat kost me weinig van m'n resources. En toch als ik videos terugkijk van m'n stream zou ik zeggen: prima kwaliteit. Wat misschien m'n voordeel was, dat ik een spel speelde dat niet het uiterste van m'n hardware vergde.

Netflix doet mij al 4k over wat is het 7 Mbps. Ik hoor wel vaker grootse opmerkingen over kwaliteit dit en dat, maar nooit dubbel blinde testen. De dubbel blinde test van MP3s en lossless audio uit C't van begin jaren '00 staat mij nog bij. Het gros van de mensen hoort het verschil niet tussen 192 kbit VBR en 320 kbit VBR. Het verschil tussen 320 kbit en lossless is niet statistisch waarneembaar. Onder de 192 kbit VBR nemen mensen wel verschillen waar. Er is dus een ondergrens. En de vraag is waar ligt die bij beeld? Tests met beeld ken ik niet maar ik houd me aanbevolen.
De dubbel blinde test van MP3s en lossless audio uit C't van begin jaren '00 staat mij nog bij. Het gros van de mensen hoort het verschil niet tussen 192 kbit VBR en 320 kbit VBR. Het verschil tussen 320 kbit en lossless is niet statistisch waarneembaar.
Zoals alles hangt dat ook wel wat af van hoe het is opgenomen en gemixed (het gros van de muziek is digitaal 'platgetrokken' in de studio, nog voor het bij de consument terechtkomt). En het materiaal waarmee ernaar geluisterd wordt, zoals DAC, en de hoofdtelefoon/oortjes/speakers.

Of zelfs het (formaat) scherm. Bijvoorbeeld 1080p uitgerokken over 32" waar je pakweg een meter van zit - dan zie je best hard het verschil tussen een 5 Mbit bitrate en een 50 Mbit bitrate video. Als daar ook nog eens een surround audiostream moet bij opgeteld worden...

En dat "het gros" van de mensen dat verschil niet hoort of ziet - dan maakt het hun ook niet uit als 'dat kleine groepje' dat het wel kan waarnemen, hun zin kunnen krijgen? :D
Wat betreft dat laatste vind ik dit best een interessant produkt maar om andere redenen dan streamen. Echter is mijn reden ook redelijk niche (vriendin die bijna haar PC niet gebruikt en zouden de kast kunnen mergen nu alleen KVM). Op het moment dat een produkt te niche is dan verkoopt het niet goed genoeg. Er moet dus voldoende vraag zijn. Men kan die vraag ook creeren om dezelfde reden als dat de vraag naar FLAC gecreerd is tov 320 kbit MP3 wat ik destijds ook terugzag in scene releases (wsch "omdat het kan"). Ik ben zelf al lang en breed opgehouden bij 192 kbit though. Soms is adequaat goed genoeg, en is perfectionisme onnodig. Hoewel encoders wel beter zijn geworden met de jaren denk ik dat de ondergrens al lang en breed was bereikt.
Tuurlijk is het niche. Wie gaat nou 500 euro neerleggen voor een behuizing. En al helemaal zo een bakbeest.
Yup, dat is wel een topsegment prijs. Die prijs info had ik overheen gelezen.
Ooit gekeken naar CaseLabs? 500 euro is een lachtertje :p
(Populaire) streamers geven soms (belachelijk) veel geld uit aan hun hardware, maar dat komt omdat ze dat geld ook hebben liggen vanwege hun beroep. Als je redundantie wilt, dan zijn er andere kwetsbaarheden die eerder problemen geven.
Ruimtebesparing.

Aan de foto te zien is deze kast met name gericht op live streamers die veelal (mits ze de middelen daarvoor hebben) gebruik maken van twee PC's. Een game pc en een stream pc. Waar je de game pc gebruikt voor je reguliere activiteiten de stream pc alle beelden ontvangt, comprimeert en het internet opgooit. Dit bevordert je prestatie/kwaliteit aanzienlijk omdat beide tegelijk op 1 pc behoorlijk wat van je systeem vergt.

Ben hier zelf achtergekomen toen ik een half jaartje geleden met mijn kanaal kcNL op Twitch ben begonnen en steeds bezig ben geweest met het verbeteren/verhogen van de kwaliteit. Intussen heeft mijn nog maar half jaar oude PC het er erg moeilijk mee en ben ik me ook al aan het inlezen op een stream PC. Maar zie erg tegen een tweede kast onder mijn bureau op.
Wat een ongelooflijk niet innovatieve computer kast. Ipv dat ze iets maken waarin je juist veel minder koeling/fans nodig hebt, wordt alles groter en meer fans. Klinkt een beetje als de Voodoo 3D kaarten vroegah, waar de Voodoo 2 bijna alleen maar een grotere printplaat met meer geheugen chips was.
Het is ook niet de bedoeling dat Jan Modaal deze kast gaat gebruiken maar juist mensen die voor hun werk (Zoals streamers) een dubbele build in 1 kast willen hebben. Ik zou het zelf ook erg aangenaam vinden zodat ik en mijn Workstation en mijn Gamestation in 1 PC heb zitten en dus geen 2 kasten nodig heb en dus ook dubbele ruimte kwijt ben.
Je kunt ook 2 potente mITX systemen bouwen, die veel kleiner dan deze kast zijn.

[Reactie gewijzigd door Trunksmd op 11 mei 2018 20:50]

Ik heb de Corsair 250D mooi klein kastje waar nog steeds een beest van een PC in past.
Of gewoon één potent mitx systeem waarop je kan gamen en ontwikkelen.
in (e)ATX kasten en op ditto moederborden kan je vaak veel meer kwijt dan een mITX build.
Maar die dubbele ruimte ben je al kwijt vanwege de grootte van dat ene bakbeest. Als je twee HAF stackers op elkaar zet heb je ook twee systemen en ben je minder ruimte kwijt (of een stacker en een andere case waar grotere systemen in kunnen als je perse 4 quadro's wilt hebben).
Het ziet er best slick uit hoor, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit meer categorie "omdat het kan" is dan echt nuttig :P
Dubbele ruimte is wel heel betrekkelijk gezien de afmetingen van deze behuizing. Je kunt m.i. in principe gemakkelijk een ATX en mini-ITX systeem bouwen welke samen net zo veel of minder ruimte in beslag nemen dan deze monoliet. Het enige voordeel van deze Obsidian 1000D is dat die twee in één behuizing zitten. (Laat staan dat je twee mini-ITX systeempjes bouwt, dan heb je in principe véél minder ruimte nodig.)

Gezien de indeling lijkt deze behuizing overigens vooral geschikt voor custom loop waterkoeling. De ruimte voor een luchtkoeler is zeer beperkt op het mini-ITX bordje als je het combineert met een ATX bord. En er is veel ruimte voor radiatoren, wat anders loze ruimte is. Als custom loop waterkoeling niet je ding is dan is dit niet een heel effectieve behuizing.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 11 mei 2018 15:15]

Klinkt een beetje als de Voodoo 3D kaarten vroegah, waar de Voodoo 2 bijna alleen maar een grotere printplaat met meer geheugen chips was.
De Voodoo 2 had ook meer microcontrollers dan de Voodoo 1. En als je denkt dat een Voodoo 2 groot was, kijk dan vooral niet naar sommige oude ISA videokaarten. ;)

De case uit het artikel is volgens mij niet bedoeld om mobiel te zijn. Een wasmachine weegt ook zwaarder dan wat de ARBO wet toestaat dat een enkel persoon tilt, en die verzet je ook niet even zomaar. :P
De Voodoo 2 had ook meer microcontrollers dan de Voodoo 1. En als je denkt dat een Voodoo 2 groot was, kijk dan vooral niet naar sommige oude ISA videokaarten.
*kuch* vesa localbus *kuch*
Die fans zijn uiteraard nodig voor de RGB effecten. Niet zo zeer vanwege de koeling :+
"Ipv dat ze iets maken waarin je juist veel minder koeling/fans nodig hebt, wordt alles groter en meer fans."

behuizingen/kasten die minder koeling vergen, althans horen zul je ze niet, zijn er dan ook al een tijdje hoor kan ik melden.
Waaronder de Streacom DB4 en deze van het merk Calyos.
En nu zie je in de video die is geplaatst bij het artikel van de DB4 dat de GPU nog steeds actief gekoeld wordt, maar daar heeft Streacom later dan ook nog dit extra deel voor uitgebracht, om zo ook deze passief koel te kunnen houden, zolang je het niet te gek maakt uiteraard, met andere woorden, een 1080Ti passief koel kunnen houden gaat moeilijk worden denk ik.

Al ben ik wel bang dat je in geen één van deze twee behuizingen twee systemen gaat kunnen huisvesten, maar goed.
;)

Edit: reactie nog even aangevuld.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 11 mei 2018 15:54]

'niet innovatief' omdat die wat groot uitvalt?
Genoeg mensen die een e-ATX build willen! en kijk, nu moeten ze geen itx kastje meer ergens wegmoffelen om hun (lichte) homelab server te kunnen draaien, of misschien een multi-seat desk waar de vriendin lekker kan pinteresten en jij hardcore gamen?

Daarbij, met meer fans op lage rpm kan ik evenveel lucht verzetten als met minder fans op hoge rpm.

Maar die minder fans op hoge rpm ga ik wel veel harder horen dan die andere.
Welk nut is dat toch met die voeding onderin. Lekker naar de grond graaien als je de uitschakelaar wilt gebruiken.
Dat hebben veel kasten tegenwoordig.
Het idee is ook dat je die schakelaar niet gebruikt: alleen misschien als je met de hardware in de kast aan de gang gaat en alles dan zo nog geaard blijft. De ATX power knop zit dan bovenop.
Dat hebben veel kasten tegenwoordig.
Klopt. Zelfs kleine cases (zoals de Node 202) maken gebruik van dit principe. Hierdoor wordt de voeding ook niet opgewarmd door de overige componenten in het systeem, en worden de componenten in het systeem niet opgewarmd door de voeding. Direct lucht erin (via de onderkant) en eruit (via de zij- of achterkant, naargelang de kast).
Het percentage mensen dat die schakelaar gebruikt is.... klein... En bijna alle moderne (read: na ~2005) cases hebben een voeding onderin.
Laat men dat ding aan t stroom. Maarja bij mij hebben Zelfs de oven, vaatwasser en magnetron een schakelaar.
De meeste zetten of het stekkerblok uit of.... doen geen van beide volgens mij... Maar zetten gwn de PC uit en thats it.
Waarom zou ik on godsnaam de voedingschakelaar om willen zetten?
Als je de voeding onderaan inbouwt dan wordt de voeding gekoeld met verse lucht uit de kast. Is hij bovenaan ingebouwd, dan moet hij het doen met opgewarmde lucht in de kast. Enkel budgetkasten kom je nog tegen met de voeding bovenaan, want onderaan inbouwen heeft dus wel degelijk een nut.
Ook mijn case heeft de voeding onderin (NZXT H2): lucht wordt hierbij langs onder aangezogen, door een stoffilter, en wordt langs achter naar buiten geblazen. Het voordeel hierbij is dat de luchtstroom voor de voeding niet door de case gaat.
Wanneer de voeding bovenin zit zuig je warme lucht aan uit de case (niet optimaal) of zuig je warme lucht aan langs boven (ziet er waarschijnlijk niet uit).
Verder zit op de plek waarbovenaan anders de voeding zou zitten nu extra ventilatie, om warme lucht van de CPU af te voeren. Dat lijkt ook hier het geval (ik zie bovenaan precies een radiator voor waterkoeling).
Ik heb in de afgelopen 7 jaar praktisch nooit de uitschakelaar op de voeding gebruikt.

[Reactie gewijzigd door bertware op 11 mei 2018 13:42]

Waarom zou je geregeld bij die schakelaar moeten komen dan? Er zit een knop op de kast... Enige moment dat ik die schakelaar beroer is bij lange afwezigheid, zoals vakantie. Voor die halve watt besparing hoef je het niet te doen...

Verder biedt het voordelen. Meer gewicht onderin de kast = meer stabiliteit. De PSU krijgt zijn eigen luchtkanaal (bottom intake, back out) en beinvloedt dus niet de temps in de kast. En esthetisch is het ook wel aardig, want het hele moederbord kan zo naar boven toe en de PSU kan onder een shroud samen met de HDD cage. Kabelmanagement wordt er ook wat makkelijker en strakker door...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 11 mei 2018 13:56]

Heeft met airflow te maken, voedingen hebben tegenwoordig vaak een fan, die tevens dienst doet als intake fan voor innde PC kast.
Heeft met airflow te maken, voedingen hebben tegenwoordig vaak een fan, die tevens dienst doet als intake fan voor innde PC kast.
tegenwoordig? mijn 386 had dat al. :)
Ik heb een verlengsnoer met al mijn zooi erop. Klik alles aan, klik alles uit.
dat is net omdat je die niet per ongeluk wil omzetten.
Linus Tech Tips heeft pas hier nog een volledige build in gemaakt, zie video https://www.youtube.com/watch?v=C6zKPsTXSss

[Reactie gewijzigd door leons95 op 11 mei 2018 15:05]

Grote vriend Linus heeft hier eind vorig jaar een item over gemaakt toen het nog in de concept fase was https://youtu.be/dRh1Ohcot4k.

Best interessant om 2 systemen in 1 case te draaien. Enigste dat mij tegen zou houden is het gewicht. Volgens de ARBO wet zou je dit ding niet eens in je eentje mogen tillen...
Je bent een allerenigste reaguurder, maar de overtrefffende trap van enige bestaat niet.
En zo leert men elke dag weer :)
Reclame tussen 0:40 en 0:55. yw
29,5kg? De laatste keer dat ik dat soort gewichten in PC's heb gezien was met mijn PS/2 model 80...
Daar zat een sticker op met een waarschuwing dat 'ie >24kg was.
valt nog mee, een cisco 6500 chassis was 60 kilo leeg. (zonder voedingen, kaarten, etc). Wel eens zo'n ding moeten verplaatsen met een collega in NYC, pfffff....
Ligt het aan mij of zit het reservoir op de foto's een beetje scheef? Wel realistisch an sich maar misschien een beetje slordig voor een promo-foto.
Of een itx systeem en dan een paar biertjes koud zetten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee