Fabrikanten van telefoons zijn vaak nerveus over het gebruiken van nieuwe Android-versies op telefoons, omdat gebruikers telefoons terugbrengen als een van hun favoriete apps niet werkt op de nieuwe telefoon. Dat zorgt voor hoge kosten, zegt een Google-engineer.
Vanwege die kosten aarzelen fabrikanten over het gebruiken van een nieuwe Android-versie op hun telefoon, zegt Google-engineer Brian Carlstrom in de Android Developers Backstage-podcast. "Er is in het ecosysteem onvrede over nieuwe Android-versies en een deel daarvan komt terug op de compatibiliteit van apps."
Gebruikers komen daar pas achter als ze de telefoon in gebruik nemen. "Ze nemen het toestel mee naar huis. Als dan blijkt dat hun favoriete app, of zelfs een app die ze maar eens per week gebruiken, niet werkt, dan brengen ze de telefoon terug. Dat zorgt voor veel kosten bij providers en fabrikanten."
Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe toestellen, fabrikanten zijn ook nerveus over het pushen van upgrades voor bestaande telefoons. "Ze zijn bang dat hun gebruikers er niet gelukkig mee zullen zijn, want sommige apps zullen niet werken, een bepaald percentage zal niet werken. Sommige gebruikers zijn daarom ook zenuwachtig als ze een upgrade kunnen doen op hun toestel."
Om dat te voorkomen, probeert Google tegen te gaan dat apps gebruikmaken van ongedocumenteerde api's. Als apps gebruikmaken van publieke api's kan de zoekgigant ervoor zorgen dat apps het blijven doen op nieuwe versies. "Als apps de publieke sdk gebruiken weten we zeker dat we deze gevallen kunnen blijven ondersteunen. Dan zullen dit soort problemen minder optreden in de toekomst. Dat zal het proces van upgraden voor soepeler maken, ook voor fabrikanten die nieuwe toestellen uitbrengen", aldus Carlstrom. Tweakers publiceerde deze week een achtergrondverhaal over Android-updates.