'Telefoonfabrikanten zijn nerveus over gebruiken nieuwe Android-versie'

Fabrikanten van telefoons zijn vaak nerveus over het gebruiken van nieuwe Android-versies op telefoons, omdat gebruikers telefoons terugbrengen als een van hun favoriete apps niet werkt op de nieuwe telefoon. Dat zorgt voor hoge kosten, zegt een Google-engineer.

Vanwege die kosten aarzelen fabrikanten over het gebruiken van een nieuwe Android-versie op hun telefoon, zegt Google-engineer Brian Carlstrom in de Android Developers Backstage-podcast. "Er is in het ecosysteem onvrede over nieuwe Android-versies en een deel daarvan komt terug op de compatibiliteit van apps."

Gebruikers komen daar pas achter als ze de telefoon in gebruik nemen. "Ze nemen het toestel mee naar huis. Als dan blijkt dat hun favoriete app, of zelfs een app die ze maar eens per week gebruiken, niet werkt, dan brengen ze de telefoon terug. Dat zorgt voor veel kosten bij providers en fabrikanten."

Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe toestellen, fabrikanten zijn ook nerveus over het pushen van upgrades voor bestaande telefoons. "Ze zijn bang dat hun gebruikers er niet gelukkig mee zullen zijn, want sommige apps zullen niet werken, een bepaald percentage zal niet werken. Sommige gebruikers zijn daarom ook zenuwachtig als ze een upgrade kunnen doen op hun toestel."

Om dat te voorkomen, probeert Google tegen te gaan dat apps gebruikmaken van ongedocumenteerde api's. Als apps gebruikmaken van publieke api's kan de zoekgigant ervoor zorgen dat apps het blijven doen op nieuwe versies. "Als apps de publieke sdk gebruiken weten we zeker dat we deze gevallen kunnen blijven ondersteunen. Dan zullen dit soort problemen minder optreden in de toekomst. Dat zal het proces van upgraden voor soepeler maken, ook voor fabrikanten die nieuwe toestellen uitbrengen", aldus Carlstrom. Tweakers publiceerde deze week een achtergrondverhaal over Android-updates.

Android-updates

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-04-2018 • 11:10

192

Reacties (192)

192
189
97
6
1
78
Wijzig sortering
Welke obscure apps met een android 2 interface worden dan nog dusdanig gebruikt dat gebruikers zo ontevreden worden?
Onzin.

De fabrikanten zoeken gewoon een uitvlucht om niet te hoeven updaten.

Ik heb al tig android versies meegemaakt, en er zijn maar héél weinig apps die niet blijven werken.
Toevallig 2 weken geleden een huawei media pad m5 10 inch in gebruik genomen. De ziggo app werkte niet. Na wat contact met de klantenservice van ziggo na een review in de play store is mij gegarandeerd dat er aan gewerkt wordt, en dat het met de volgende update opgelost moet zijn.
Geen nieuwe android versie dus, wel een nieuw apparaat. 1e keer dat ik zoiets meemaak, en heb al heel wat telefoons versleten, en updates meegemaakt. Vanaf android 2.3 heb ik iedere update gehad. Denk dus ook dat het voor een goed deel gewoon excuses zijn.
Gewoon de oude versie van voor ziggo go updates die werkt nog altijd overal op.

Horizon go heet hij hij geloof ik.
DM me maar als je de apk wil dan stuur ik hem per mail.

De ziggo go app installeert ernaast als je die eerst van de play store haalt zodat je die kan blijven updaten en testen.
Heel weinig tot geen inderdaad.
Ik heb het in mijn omgeving nooit gehoord en zelf ook nog nooit meegemaakt.

Daarnaast, persoonlijk vind ik dat beveiliging van je toestel hoger op het prioriteitenlijstje staat dan het draaien van je favo app. Maar dat is persoonlijk.
Maar nee jo! 'mij' overkomt dat immers allemaal niet!
<twee weken later>
"Gatver mijn hele telefoon geencrypteerd met een ransomware!"
Heel weinig?
100% van de apps zijn in mijn beleving blijven werken bij iedereen die ik ken.
Er waren ook vaak minder apps nodig omdat dingen in het os ge-intergreerd werden maar er is echt al zeker 7 jaar niets geweest dat niet meer werkte.
Ik heb meer problemen met de interface veranderingen die vaak slechter worden in android of apps dan dat er iets niet werkt.
Zo werken sommige apps na een update minder prettig zoals de garmin app een paaar jaar geleden waardoor je veel meer handelingen moewst doen en info niet meer naast elkaar kon bekijken wat nou net het nut van de app was.
En zo ook wat google van plan is met zijn nieuwe interface knoppen...
Of Google zit iedereen te dwingen alleen nog hun api's te gebruiken? Daar lijkt het meer op. Android is een erg onvrij systeem door alles aan de cloud te koppelen met Google als een spin in het Web die alles zo loopt te manipuleren dat alle data bij haar voorbij komt dankzij haar Api's.

Op Windows kan ik nog steeds programma's draaien van 20 jaar geleden

Een besturingssyteem van een gegevensverzamelaar is waanzin.
Iets met klok en klepel. Het gaat niet om APIs van (Googles) cloud diensten maar de APIs van het OS zelf. Zo heb je bijvoorbeeld een standaard manier om de camera te vragen om een foto te nemen of je kan zelf via low-level c/c++ calls de camera aanspreken.

Android als OS is *juist* een behoorlijk vrij systeem omdat je juist wel de keuze kan maken hoe je bepaalde dingen implementeert.
Anders gezegd: ook als je de android APIs gebruikt blijft alles gewoon werken als je offline zou zijn. Dus verwijder je simkaart, zet je wifi uit. En alles blijft gewoon werken (afgezien van apps die zelf met hun eigen backends willen communiceren uiteraard, maar daar heeft Google niks mee te maken).
Google is stelselmatig bezig de OS api's te vervangen door eigen api's, en die zijn niet Open Source. En aangezien Google de oude api's niet meer verder ontwikkelt, stappen de meeste developers vanzelf over op Googles api's.

Waar veel mensen de fout maken is theoretische mogelijkheden voor te stellen als praktische werkelijkheid. Ja, theoretisch kan je apps weigeren die onnodige rechten vragen, in praktijk doen mensen dat niet aangezien ze geen zin hebben om eindeloos veel tijd te stoppen in een het zoeken naar applicaties die dat niet doen. Ja theoretisch kan steeds niet akkoord gaan met de volgende wijziging in de voorwaarden, in de praktijk leest niemand ze nog, zo vaak veranderen ze en zo zeer zijn mensen afhankelijk geworden van hun diensten.

Waar Google en trouwens ook Open Source op leunt is legalisme, wettisme. Ja theoretisch is het allemaal in orde, maar in praktijk worden mensen doodleuk het bos ingestuurd. Typisch de praktijken van slimme oplichters om de wet te ontduiken.

Waar het in praktijk toe kan leiden is dat Google en Facebook zoveel weten over mensen dat ze alle politici die hen tegenwerken gemakkelijk schandalen kunnen bezorgen en anders kunnen ze zoveel fake news verspreiden dat ze impopulair worden. En nee, dat hoeven ze niet zelf te doen, ze kunnen de informatie aan anderen doorspelen en zelf de handen in onschuld wassen. Er is geen democratische controle op Googl en Facebook. Dit soort macht is ongekend.

Alleen Google Search is al meer macht dan een bedrijf zou mogen hebben. Android alleen is veel te zeer een vitaal deel van infrastructuur van landen om over te laten een multinational.

Ongelooflijk dat mensen dat niet door hebben.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 17:43]

Je bedoelt, de apps die JIJ toevallig gebruikt...
Het is meer een vraag van verantwoordelijkheid. Is de telefoon fabrikant, google of de bouwers van de apps verantwoordelijk dat de apps up to date zijn en geen gebruik maken van api's die ongedocumenteerd of verouderd zijn.

Natuurlijk is het geen excuus voor de telefoon fabrikant om state of the art software te leveren. Maar ze worden er wel op aangekeken als iets niet werkt op hun nieuwe telefoon als het wel werkte op hun oude telefoons.

Het is aan google om backwards compatibiliteit te garanderen in hun software maar het is niet de verantwoordelijkheid om apps bij te werken. Dus verbeteren van de ongedocumenteerde api of verwijderen van oude api is een groot risico en eigenlijk ook niet de verantwoordelijkheid van google.

Als laatste de developers van de apps zijn natuurlijk verantwoordelijk voor het up to date houden van hun apps maar zolang google de api blijft veranderen is het een onmogelijke klus.

Dit is een onmogelijke situatie en een probleem van het android platform. Het is eigenlijk een goed teken want het is een groei spurt van het platform dat langzaam maar zeker volwassen begind te worden
Kom nog regelmatig apps tegen die vanwege compatibility maar een hele oude API-versie kiezen, waardoor sommige interface-elementen dan de Gingerbread-interface krijgen.
Dat is voor mij een goede rede om nog eens te overwegen of ik die app wel wil gebruiken en of er in die 7 jaar geen alternatief is dat wel bijgewerkt wordt.
Dat is voor mij een goede rede om nog eens te overwegen of ik die app wel wil gebruiken en of er in die 7 jaar geen alternatief is dat wel bijgewerkt wordt.
Dit is precies het mantra van de "technologists". De gemiddelde gebruiker denkt zo niet en zij stapt ook niet zomaar over. Ze zijn verslaafd dan precies die ene app, die precies werkt zoals zij gewend zijn en daarmee moeten zij hun doel kunnen bereiken.

Ze zijn net zo hopeloos verslaafd aan precies die ene app, als dat een roker is aan dat ene merk sigaretten.
Dan vraag ik me af of het niet de nieuwe android versie en bijbehorende verandering in de interface het probleem zijn.
Dan vraag ik me af of het niet de nieuwe android versie en bijbehorende verandering in de interface het probleem zijn.
Dat is vaak ook zo, maar ik heb ook genoeg gevallen gezien waarin het echt gewoon een bug in het nieuwe apparaat of de nieuwe versie van Android was.

De harde realiteit is dat gebruikers gewoon niet op nieuwe interfaces zitten te wachten nadat zij de huidige net hebben geleerd. Daarnaast geldt dit niet alleen voor interfaces, maar het geldt gewoon voor alle software. Het is in hun hoofden onverkoopbaar dat zij weer naar iets nieuws toe moeten, terwijl het oude nog steeds prima functioneert. Als daar dan ook nog eens een significante investering in tijd en geld bij komt, dan brengt men het apparaat met alle bijbehorende frustraties gewoon terug. De gemiddelde gebruiker is nou eenmaal geen Tweaker.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 23 juli 2024 17:43]

Ik val waarschijnlijk wel onder de definitie van 'Tweaker' (compileer m'n eigen LineageOS builds, OpenWrt builds, ga binnenkort ook proberen het scherm van m'n smartphone zelf te vervangen) maar ik ben die UI changes 'omdat het kan' ook al een hele tijd beu. Google pusht elke zes maanden ofzo een 'nieuwe' Android, met een nieuw versienummer (niet eens 7.1, 7.2, 7.3, maar 7 - 8 - 9 - ...) en waarom? Een nieuw likje verf, niet altijd even grotere veranderingen onder de motorkap, de interface blijft vaak even inconsistent, en je mag weer opnieuw gaan zoeken. De mens is erg visueel - beelden werken meer op onze hersenen dan wat dan ook - en dat gebruiken we ook als houvast. Het zal er wel mee te maken hebben dat ik onlangs de 30 gepasseerd ben; maar dat soort technologie-ADHD kan mij gestolen worden. Ik kan mijn tijd wel nuttiger besteden...

Ik hoef niet het nieuwste van het nieuwste; ik wil wel een stabiel én veilig smartphone OS. Het lijkt er soms op alsof Silicon Valley niks beters te doen heeft dan achter zijn eigen staart aan te hollen en iedereen meesleurt in die rat race.

[Reactie gewijzigd door Borromini op 23 juli 2024 17:43]

Zie mijn reactie hieronder die, gek genoeg, stelselmatig op 0 wordt gemodereerd:
Zo te zien heeft Google nu ook ontdekt dat je gebruikers hoogstens één keer per vier jaar van een nieuw platform of OS kan voorzien.

Men wil consistentie, software en apparatuur waar men op kan vertrouwen. Wat men vooral niet wil is iedere één tot twee jaar een nieuw apparaat met een nieuwe interface waarop dan alle software ook opnieuw geïnstalleerd moet worden, waar men dan vervolgens weer een hele avond mee bezig is....
....
Ik val waarschijnlijk wel onder de definitie van 'Tweaker' (compileer m'n eigen LineageOS builds, OpenWrt builds,
Builds compilen zou ik ook wel willen leren.
Een nieuw likje verf, niet altijd even grotere veranderingen onder de motorkap, de interface blijft vaak even inconsistent, en je mag weer opnieuw gaan zoeken.
Al die techbedrijven zijn nog zoekende naar wat in hun ogen juist is. En waar ik IOS nu sinds tijden al de mist in zie gaan met hun rare tetris control center, zie ik Android juist stappen maken. Of dit bij Android P ook vooruit blijft is nog maar de vraag. De grote updates zijn trouwens jaarlijks volgens mij.
Helemaal eens. Ik vind het als tweaker helemaal tof als er een nieuwe versie van software uit is, of het nou voor mijn laptop of telefoon is. Echter veel mensen in mijn omgeving (zowel werk als privé) zijn erg gewend aan hoe apps en software werkt, en zien vooral niet de lol ervan in. Je merkt eerder grote frustratie als zaken anders gaan dan voorheen. Men ziet het snel als pesten van de gebruiker.
Er staat niet dat hij niet bijgewerkt wordt, er staat alleen maar dat de ontwikkelaar kiest voor een oude API zodat de app compatibel blijft met oudere toestellen.
Dat vraag ik me dus ook af. Door het gebruik van Custom ROM's en een Pixel met toegang tot Developer Previews zit ik vrij snel op de nieuwe Android versies. Maar afgezien van Xposed of een andere root tool heb ik hier nog nooit last van gehad.. Lijkt mij een beetje een slap excuus van fabrikanten. Ben dan ook wel heel erg benieuwd naar voorbeelden van apps die niet werken op de nieuwste Android versie.

[Reactie gewijzigd door LoeWn op 23 juli 2024 17:43]

Ik dacht even van ja ik weet iets! Maar nee, dat probleem was juist precies andersom: de Blizzard chat app werkte niet op android 4.4, terwijl de WoW Armory en Battle.net Authenticator het wel gewoon deden.
De Battle.net chat app is echter nieuw, en ontwikkeld voor nieuwere android versies dan 4.4 iig.

Na even graven in de app bibliotheek (in de google play store, lijst van apps die je ooit gebruikt hebt maar nu niet geïnstalleerd hebt) kom ik 11 apps tegen waarbij de installeren-knop ontbreekt. Kan aan het toestel liggen of de android versie..
Samsung Smartview 2.0 bijvoorbeeld, die op Galaxy S8+ met android 8.0 iig niet werkt, maar daar staat een melding bij dat er een nieuwe versie uitkomt, hebben ze vermoedelijk een nieuwe app voor uitgebracht in de store, doet Samsung wel vaker ipv de huidige gewoon updaten. Een andere is een game: Iron Man 3. Heb em ooit geïnstalleerd maar nooit gespeeld, mis ik ook weinig aan dus.
3e voorbeeld is de uTorrent app. Die gebruikte ik blijkbaar ook niet meer, maar ik vind die wel opvallend.

De dingen die ik nog wel gebruik worden gewoon bijgewerkt, dus normaal gesproken merk je er inderdaad weinig van, maar het kan voorkomen. Vaak is het even balen, maar kom je er vervolgens vaak achter dat er sowieso al betere oplossingen bestonden denk ik.

[Reactie gewijzigd door grasnek op 23 juli 2024 17:43]

Gezien de populariteit van bv de teletekst app, zal het me niet verbazen als het er meer zijn dan je had verwacht
Kanttekening: Teletekst is weliswaar "oud", de app daarentegen niet (van 11 april 2018)
Klopt, maar wel een interface van voor Android 2 ;)
De officiele teletekst app word anders gewoon nog ontwikkeld. Tenminste voor iOS :)
Ging me ook niet om de ontwikkeling maar meer om hoe het eruit ziet en dat het mensen niet uitmaakt als dat verouderd is (voor sommige gevallen)
Ik heb een bepaalde app gebruikt om mijn agenda als widget op mijn homescreen te zetten. Ik heb indertijd aardig wat widgets geprobeerd, totdat ik deze tegenkwam, die ik naar mijn specifieke wensen kon configureren. Bij de overgang naar Android 7.0 werkte de widget niet meer. Het bleek al een tijd niet meer onderhouden te worden. Ik moest op een tweede zoektocht naar een widget die ik op een vergelijkbare manier in kon stellen.

Ik gebruik ook een andere app om zaken als WiFi, bluetooth, geluidsvolume etc. te regelen op basis van locatie (waarbij de locatie bepaald wordt a.d.h.v. GSM-masten en niet op basis van GPS of WiFi-netwerken). Die app heeft een statusicoon op de notificatiebalk, maar vanaf Androd 6 of 7 verandert die icoon niet meer. Onderhuids blijft de app wel zijn werk doen, alleen is de juiste status niet meer in de notificatiebalk te zien. (Op zich zou die status bekend moeten zijn wanneer ik weet waar ik ben en hoe laat het is, maar een nieuwe of verdwenen GSM-mast wilde wel eens voor verwarring zorgen.) Ook deze app blijkt al een tjdje niet onderhouden te worden. Ik zal binnenkort eens naar een alternatief zoeken.

Beide zijn voorbeelden van apps die ik veel gebruik en die op een gegeven moment geheel of gedeeltelijk stopten te werken na een Adroid upgrade. Vooral van de eerste app vond ik dat erg vervelend omdat ik flink veel tijd had zitten in het zoeken naar de juiste app en het finetunen daarvan.
Ik weet dat je een nieuwe Android versie niet de schuld kan geven dat het niet meer (geheel) compatible is met oudere app (wanneer die app al een aantal Android versies niet onderhouden is). Maar veel mensen zullen de nieuwe Android versie (of telefoon) de schuld geven, want met de oude werkte het nog allemaal.
Mensen brengen hun phone al terug als een app update niet bevalt. No kidding.
Ik ken iemand die android en apple apps maakt met zo'n "app builder", hij had problemen met android 8...
Diezelfde fabrikant heeft waarschijnlijk last van zijn eigen apps uit een ander segment.
Zoals bijvoorbeeld de Smart TV's van >2 jaar oud die niet meer worden ondersteund.
sturen mensen echt hun telefoon op als een app niet werkt?!
Ga lekker zeuren bij de app zelf niet bij de smartphone maker :o

appmaker moet gewoon zorgen dat het compatibel is met de nieuwe android versie...

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 23 juli 2024 17:43]

De app maker is misschien al dood en begraven.
Je wordt gedownvote maar je hebt wel een punt. Mensen gebruiken echt niet altijd apps van de grote spelers. Ook kleine ontwikkelaars maken leuke apps en de ondersteuning daarvan loopt wel eens achter. Ik weet ook niet hoe Google omgaat met apps die geen updates meer krijgen maar ik geloof nooit dat deze verwijderd worden uit de Play Store. Je wilt tenslotte je store promoten met grote hoeveelheden apps. Wat dat betreft is het prima mogelijk dat een app al lang niet meer ontwikkelt wordt doordat de maker iets heel anders is gaan doen of doordat hij misschien zelfs niet meer leeft.
De laatste update van één van mijn apps is uit 2013. Door een harde schijf crash en nalatige backup strategie heb ik de broncode niet meer, en niet de tijd en zin om het van de grond af aan opnieuw te bouwen. Ik laat hem vooral staan omdat ik er ooit geld voor gevraagd heb (het was maar €0,50 maar toch). Af en toe moet ik van Google dingen updaten aan de store vermelding, maar dat zijn dingen als: Mag je het delen met je familie, wat is de PEGI rating, voeg een bannerplaatje toe, voeg een privacy policy toe, dat soort dingen. De app zelf is al heel lang niet meer aangepast. Draait op de 2.2 api (Dat is Froyo of Gingerbread uit mijn hoofd). Ik heb geen idee of het nog werkt op Oreo.

Maar Google laat oude apps dus gewoon staan, zolang je af en toe aan de nieuwe voorwaarden van de Google Play vermelding voldoet.
Hij blijft wel staan, maar is misschien niet voor alle gebruikers te installeren. Wanneer ie niet compatibel is de "Installeren" knop niet beschikbaar.
Microsoft Edge wil niet installeren op mijn telefoon, Lineage OS 14.1, maar de APK van een apk mirror doet het wel gewoon :)

Dit is toch gemakkelijk op te lossen door een compatibiliteit check in te bouwen voordat je de telefoon update? Je scant alle apps op het apparaat en vergelijkt dit met de api versie van de laatste versie van die betreffende app in de store van google.
De enige check die er van mijn kant inzit is de minimale OS versie in het manifest, verder niets, op Nougat kan ik hem ook gewoon nog installeren. Gezien er geen maximale OS versie in staat zou ik ook niet weten waarom Google hem voor nieuwere versies zou afkeuren.
Door een harde schijf crash en nalatige backup strategie heb ik de broncode niet meer
Is het een standaard(achtige) Java applicatie zonder obfuscatie? In dat geval is de broncode eenvoudig te herstellen. Er zijn veel 'APK/DEX decompile' opties.
Ik heb toen ivm de licentie de keuze gemaakt om hem niet decompileerbaar te maken. Geen idee of dat goed werkt. In alle eerlijkheid maakt het niet eens heel veel uit, het was een pet-project dat ik tijdens mijn studie deed, en heb er tegenwoordig ook de tijd niet voor en/of zin meer in om het de update te geven die er nodig is.
Genoeg software waarvan de rechtenhouder de broncode niet heeft.
Anoniem: 421923 @3raser19 april 2018 12:39
dan nog is het het probleem van de app-developer.
dan is de app zowiezo al overbodig...apps die niet geupdate worden wil je niet op je telefoon!
Hoezo ?

Ik hou juist van simpele apps die niet meer doen dan wat hun naam zegt. Die zijn snel, eenvoudig en simpel te begrijpen. En ja... soms ook gewoon klaar.

Wil je nieuwe functies dan installeer je voor die functie een andere one-purpose app.

Een app die 'klaar' is kan super werken, maar is voor een app-maker niet meer zo interessant.
Jammer wanneer deze app dan door een update het loodje moet leggen.
dan moet de app-maker gewoon snel even een check doen tegen een preview build en deze een kleine update pushen wanneer noodzakelijk? De gebruikers van de app zullen hem op deze manier blijven steunen in zijn simpliciteit
Die app-maker kan er ondertussen ook al mee gestopt zijn.
Maar dan weet je in ieder geval dat je app op een dood spoor is beland, zodat je desgewenst op zoek kan gaan naar een vergelijkbare app die nog wel actief onderhouden wordt. Al wat daarvoor nodig is is een update die het versie-nummer ophoogt en als patch note "Compatible with Android {latest version}" heeft (is uiteraard niet 100% waterdicht, maar het zou een eerste stap zijn).

Mits er volwaardige alternatieven beschikbaar zijn lijkt het me voor een ecosysteem uitermate gezond dat abandoned apps zo snel mogelijk uit het zicht/de store verdwijnen.
Bijkomend voordeel is dat gebruikers zich misschien gedwongen voelen zich een klein beetje meer in de rommel op hun telefoon te verdiepen, zodat we wellicht ooit een situatie krijgen waarin niet langer hele volksstammen van de ene in de andere digitale valkuil lazeren, en juist iets weerbaarder worden.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 23 juli 2024 17:43]

Klopt. Maar zolang een app werkt heb je er geen erg in dat het niet langer ondersteund word. Dat merk je pas wanneer je een rede hebt om het in on de Play Store op te zoeken en je ziet dat de laatste versie al weer een paar jaar oud is.
Dan moet je inderdaad op zoek naar een alternatief.
Maar sommige gebruikers denken dat wanneer een app niet meer werkt het een teken is dat de telefoon niet deugt.
Maak van "sommige" maar gerust "veel" ;)
Uiteraard was mijn opmerking ook geen oplossing voor het probleem van abandoned apps, maar ik denk dat Google er zelf ook (of zelfs juist) belang bij heeft dat hun gebruikers actief proberen hun app-collectie enigszins actueel te houden, zodat oude meuk waar genoeg alternatieven voor zijn kan verdwijnen.

Maar ja, dan heb je het over Google, een bedrijf dat niet schroomt van de ene op de andere dag stekkers uit te trekken of niet backwards-compatible updates te pushen met op zijn best minimale communicatie. Nu zijn mijn ervaringen weliswaar op gebied van hun web API's, frameworks en dergelijke, maar ik krijg de indruk dat Google er op mobiel gebied net zo'n teringbende van maakt en dikwijls de indruk wekt zomaar wat aan te rommelen (de arrogantie van een monopolist die gebeiteld zit).
bullshit, als het gewoon doet wat het moet dan, waarom heb je dan updates nodig?
beveiligingsrisico's!?
Die zouden in apps als spelletjes of simpele utilities zoiezo nul moeten zijn, zeker nu android gewoon verschillende permissies kent.
Het kan ook zijn dat er een security issue is met een van de api's die de app gebruikt. Als dan door Google besloten wordt de api terug te trekken, moet de app maker een update uitvoeren wil zijn app nog gewoon werken.
Dat is natuurlijk onzin, als de app doet wat hij moet doen hoeft hij niet geupdate te worden tenzij daar een reden voor is.
Hoezo? Als het (normaal gesproken) goed werkt en doet wat het moet doen, waarom zou je dan in hemelsnaam een update moeten hebben. En beveiligingsrisico's is alleen bij apps waarbij gebruik gemaakt wordt van logins etc. Een simpele tekstverwerker behoeft dan echt geen updates..
zodra het appje zelf vebinding maakt met internet (eigenlijk altijd) zijn beveiligingsupdates noodzakelijk! maar iedereen moet lekker zelf weten wat ze veilig vinden of niet!
zelfs als de app verbinding maakt hoeft er nog geen beveiligingsupdate te zijn, het is afhankelijk van WAT de app doet met die verbinding en wat er opgehaald/verstuurd wordt.
Dit. Kijk naar iOS 32bit apps. Hoeveel krijgen een update?
Dat niet alleen, sinds een tijdje staan ze ook niet meer in de App Store.
En dan kom je er achter dat een "backup" van je iPhone niet echt een backup is, maar dat bij het terug zetten, alle apps opnieuw gedownload worden uit de App Store, ALS ZE DAAR NOG IN STAAN.

Verschillende apps kan ik alleen nog gebruiken omdat ik ze uit een oude backup in iTunes van mijn iPhone 3GS kon halen, mijn "backups" van mijn iPhone 6 had ze niet, ondanks dat ze wel op mijn iPhone 6 stonden. Ik heb ze alleen vanuit die 3GS op mijn iPhone 7 kunnen krijgen.

En mijn iPhone 7 draait nog lekker iOS 10 zodat mijn oude apps nog werken.
Ik ben niet zo'n fan van Apple de laatste tijd.
Als die appmaker dood is heb je gewoonweg pech en is de app net zo dood als de maker.
Het is nog steeds geen excuus om hier de verkopers of makers van smartphones.
Ik geef ze geen ongelijk.

Ik voel me ook uitermate genaaid nu ik door een OSX update mijn printer niet meer kan gebruiken... en zo oud is-ie niet: De printer werkt nog prima, maar de drivers werken niet meer.

Ik breng echter niet 1-2-3 mijn laptop terug; ik weet echter niet wat ik wel kan doen. Volgens mij heb ik gewoon pech.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 17:43]

Anoniem: 421923 @Gamebuster19 april 2018 12:41
dan moet je je gewoon wenden tot de maker van de printerdriver en wachten tot die het werkend maakt onder de nieuwe OSX update.
Niet je macbook terugbrengen inderdaad.
Printers met AirPrint werken nog gewoon toch?
Euh ja? Maar ik heb geen printer met AirPrint... Ik heb gewoon een 2013 laserprinter

edit: Ik wilde als "bewijs" laten zien dat de printerdrivers het niet doen, maar er is een nieuwere versie inmiddels beschikbaar zie ik. Nvm :D

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 17:43]

Heb je toevallig geen router met USB aansluiting waar je de printer op aan kan sluiten, als zijnde netwerk printer?
Zou in jouw geval misschien kunnen werken
Ah, excuus. Ik dacht dat je enkel kon printen met AirPrint vanaf Apple devices, i stand corrected!
Dat is ook zo. Wat doet je denken dat dat niet zo is?
Print apps van fabrikanten in de App store.
Dat is niet zo, macOS support naast het AirPrint-protocol ook LPD, IPP en HP Jetdirect. Zie hier.
Lees nou eens zijn reactie. Kan je alleen maar printen met een AirPrint printer vanaf een Apple device? Antwoord is ja.
Brother heeft Apple drivers voor Mac. Voor iPhones en iPads hebben ze een eigen app waarvoor je geen AirPrint printer nodig hebt. Jarenlang gebruikt met een printer zonder Airprint, totdat ik eerder dit jaar een laserprinter kocht met AirPrint functie. Werkte prima, geen klachten over. Daarom heb ik weer een Brother printer gekocht. Dus niet meteen roepen dat het niet kan svp.
Kijk eens wat er staat: “Ik dacht dat je enkel kon printen met AirPrint vanaf Apple devices.” Leuk dat jij kan printen met drivers maar dat is niet wat er staat.
Ik heb een oude Canon PIXMA 3000 uit 2002-2003 en die doet het nog steeds prima, ook onder High Sierra.
Het is niet alleen apps, laatst een update op Nokia gehad en ineens werken verkorte nummers niet meer op bepaald netwerk.
https://forum.tele2.nl/mo...ellen-met-een-nokia-69978

en dat zijn toch wel vervelende dingen die je niet zomaar oplost daarna als je niet al te technisch bent, dus ja een gewone consument brengt een toestel terug.
ik heb zelf gezien dat als de voorgeinstaleerde emotions niet bevalt dat de telefoon afgekeurd wordt. :|
Ik vermoed dat het eerder de opgegeven reden van terugbrengen is, dan de echte reden.
Maar dat hangt er van af onder welke voorwaarden je het toestel terug kan brengen.

Als een 3rd partry app die niet werkt, geen reden van terug kunnen brengen meer zou zijn, dan zou je als mijn vermoeden juist is, een dip moeten zien en daarna een stijging in andere redenen van terug brengen. Terug naar rond het eerdere totale niveau
Ik had het in het begin met mijn V30 dat Shazam niet goed werkte. En toen kwam ik er achter hoe vaak ik die app gebruik. Inmiddels kan die app wel goed om gaat met de hifi mic van de V30 en herkend hij nummers wel weer goed. Maar ik was inderdaad bijna terug gegaan naar mijn S8+ naar een andere telefoon als ik geen app kon gebruiken om muziek te herkennen. Ik gebruik die bijna dagelijks en sommige avonden continu in auto discover mode.

Of ik de telefoon dan terug zou brengen weer ik niet. Maar ik kan mij voorstellen dat mensen dat doen als hun oude telefoon dat wel gewoon goed kan.
Niet helemaal mee eens.

We leven in een tijd waarin wel heel erg veel dingen uit zichzelf ophouden met werken, zowel hardware als software. Dat is niet sjiek, en de vijandigheid richting gebruikers vind ik onterecht.

Neem nou een voorbeeld aan Windows, waar een stokoude .exe over het algemeen gewoon nog werkt, een backwards compatibility van meerdere decennia!
Dit is ook min of meer waar voor het web: over het algemeen kan iets gebouwd in 1996, gewoon nog steeds werken.

Dat is wat gebruiksvriendelijk is. Dit is ook wat vriendelijk richting developers is. In de echte wereld gaan developers niet tig keer hun perfect werkende app bijwerken zonder ook maar een geldige reden.

Dus het moet omgedraaid worden: een nieuwe Android versie moet geen app breken. Het werkte eerst dus zorg maar dat het blijft werken.

Nee, zelfs ondocumented APIs zijn geen excuus. Als die niet gebruikt mogen worden moet je ze niet exposen. Dat is gewoon slecht API design.
Ja iets uit 1996 KAN nog werken maar het KAN ook NIET werken zoals met zo vele applicaties in windows.
Zelfs bij microsoft is het geen beleid om oude software maar aan de praat te houden, het is enkel toeval.
Jou manier van redeneren is zelf gevaarlijk.
Het zou immers betekenen dat software met ongelofelijke security issues maar werkend gehouden moet worden en dan ook nog eens niet door de makers zelf maar door de makers van het OS waarop het moet gaan draaien. Dat is toch echt een omgedraaide wereld kerel.

Ik zou in dat geval als developer een app de markt op kunnen slingeren en volgens jou mag ik verwachten dat microsoft/google of welke OS bouwer dan ook ervoor moet gaan zorgen dat mijn app waar ik geen ruk meer om geef blijft werken???????

Dat is een wereld die ik als developer graag zie hoor maar absoluut een fantasie wereld is wat in werkelijkheid niet gaat en kan werken.
Anoniem: 457607 @Galan19 april 2018 23:20
"Zelfs bij microsoft is het geen beleid om oude software maar aan de praat te houden, het is enkel toeval."

Het is wel wat meer dan toeval. Windows heeft tot Windows 10 altijd bekend gestaan om zijn bijna oneindige backwards compatibility. Dat is geen toeval, daar is het complete bedrijf omheen gebouwd en dat is altijd de kracht geweest: met oneindig veel hardware en software werken en blijven werken.

"Ik zou in dat geval als developer een app de markt op kunnen slingeren en volgens jou mag ik verwachten dat microsoft/google of welke OS bouwer dan ook ervoor moet gaan zorgen dat mijn app waar ik geen ruk meer om geef blijft werken???????"

Nee, het omgekeerde: de app werkt al. Het is aan microsoft/google om hem niet stuk te maken. Wanneer een OS update een app breekt, dan ligt de fout bij de OS update.

"Dat is een wereld die ik als developer graag zie hoor maar absoluut een fantasie wereld is wat in werkelijkheid niet gaat en kan werken"

Het kan wel werken, zie de voorbeelden. Men wil niet dat het werkt omdat OS fabrikanten er schijt aan hebben.
In de Play Store zie je bij een app of deze compatible is met je apparaat. Hier zouden Google de functionaliteit moeten uitbreiden, waarbij je van tevoren kunt opzoeken op de app compatible is met een bepaalde telefoon + Android versie. Nu moet je 'm eerst hebben voordat je het kunt checken.
Ik ga in elk geval geen nieuwe updates meer doen als ik weer eens een nieuwe telefoon koop. Met mijn Motorola G had ik destijds o.a. een half jaar geen notificatie-LED meer en mijn Lenovo P2 ging er ook al op achteruit door o.a. elke keer weer een bevestiging bij het aanzetten van de vliegtuigstand. De laatste 2 keer ging ik er dus 2x op achteruit, dus dat gaan we niet een derde keer doen.
maar dit heeft niks met apps van derden te maken en dit is wel een issue van het merk en/of google zelf.

of het moet weer bij specifieke app niet werkt dan is het weer een app issue maarja dat mag je van een normale gebruiker niet verwachten dat ze dat snappen :p

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 23 juli 2024 17:43]

Echt? Nu snap ik pas waarom dat updaten bij Android zo'n rommeltje is. Je koopt een telefoon en plots werkt die niet zoals de vorige dat is echt wel balen dan ja.

Mijn ervaring met nieuwe smartphones kopen is dat die gewoon net hetzelfde werkt als de smartphone waar ik hem voor inruil. Op performance en hardware zie je verschillen, maar qua gebruik van apps zou toch alles gewoon hetzelfde moeten werken.

Moest ik vandaag een Android telefoon kopen, volgend jaar vervangen en een app werkt niet tja, dan ga ik die ook terug brengen want ik weet dat bij de concurrentie dit niet zou voorkomen. Ik zou het inderdaad ook niet pikken.
De app werkt niet op de nieuwe versie van android omdat er een wijziging is geweest in het framework.
dus dat werkt het nog wel op android 7 maar niet op android 8.

android geeft app makers lang genoeg de tijd om dit te updaten, maar als ze dit uiteindelijk niet doen ja dan werkt de software op de nieuwste versie van android niet meer. maar wel op de andere telefoon. Dat is toch logisch? Is dit de schuld van android? nee, er moeten nou eenmaal wijzigingen gebracht worden aan een framework om het in de toekomst makkelijker/beter of een andere reden voor de ontwikkelaar te maken om iets te gebruiken.

Het is indd heel vervelend dat een app niet werkt, maar dit is niet de schuld van; samsung, htc, nokia, oneplus of google. zei beheren deze apps nou eenmaal niet, dat is het nadeel van third party apps gebruiken.

het verbaasd me hoeveel mensen hierop reageren en een telefoon met dezelfde reden ook naar één van deze merken terugstuurt :o

Eigenlijk zou je een bericht moeten sturen naar de third-party app dat de app niet werkt op deze android versie en deze telefoon. dan zouden ze dit compatible moeten maken.

zo had clash royale het probleem dat de samsung galaxy s7 edge op full hd niet compatible was maar wel op de standaard resolutie wqhd. Berichtje sturen naar de ontwikkelaars en dan fixen ze het.

apps die niet meer worden geupdate moet je eigenlijk daarom ook niet meer gebruiken en een vervangende app zoeken.
Apple; kijk maar naar iOS apps op 32bit. Als die niet geüpdate worden, ben je die ook gewoon kwijt t.z.t. Daarnaast kan je een App die gebouwd is voor iets als iOS 4 niet meer vinden in de store, omdat die te lang niet is bijgewerkt (not sure about this one).

MS; windows mobile -> windows phone, alle ondersteuning pleite. Windows phone -> windows phone 10, totaal nieuwe onderliggende platform die wederom een hoop apps heeft gesloopt.

Oftewel; ook de concurrentie heeft hier last van.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 23 juli 2024 17:43]

Gelukkig heeft de concurrentie (ik neem aan dat je op IOS doelt?) niet zoiets als een minimale release die nodig is ergens voor en.. Oh wacht. Dat hebben ze wel.
Telebankieren op oude iPhones wil anders ook niet meer. Geen nieuw os omdat Apple het welletjes vindt, een app die een nieuwe iOS versie eist.
Het komt in de beste families voor.
32 bits-apps worden ook niet meer ondersteund op iOS.
Het is een Android telefoon, dus Google, dus Google doet het fout.
Hele simpele beredenering, maar de massa is dan ook heel simpel helaas.
Sjah, met die redenatie is Microsoft ook de schuldige voor third-party Software dat niet compatible is met ieder OS anders dan XP...

Onzin, gewoon bijblijven. Softwareontwikkeling stopt niet nadat je een product uit je mouw hebt geschud.
Ongelukkige vergelijking. Microsoft doet onwaarschijnlijk veel moeite om software voor oude OS-en te laten draaien op de nieuwste versie. MS-DOS werd nog twintig jaar (!) na de laatste versie ondersteund, en in modernere versies heb je ook nog Compatibility Mode.
Zie ook de OldNewThing blog, bijvoorbeeld over undocumented API-structures of vreemde eisen aan Plug'n'Play omdat tien jaar oudere programma's niet strict de documentatie volgden.

Er zullen altijd slechte programmeurs blijven, uiteindelijk zal Google eenzelfde inspanning als Microsoft moeten leveren.
Hoezo ongelukkig? Het blijft hoe dan ook de verantwoordelijkheid van de app/software-ontwikkelaar om compatible te blijven. En zelfs bij Microsoft, die inderdaad zeer veel inspanningen verricht om backward-compabiliteit te verschaffen, durven ontwikkelaars te roepen dat het niet mogelijk is om hun software te draaien op de nieuwere Windows versies...

Geen idee of Google inspanningen verricht tbv backwards comptabiliteit, maar ik weet wel dat een oudere apps ook prima op nieuwere Android versies kan werken zonder iets aan te paseen, mits je geen functie gebruikt welke uitgefaseerd is of geheel overhoop is geschopt.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 23 juli 2024 17:43]

De vergelijking is ongelukkig omdat Microsoft zich enorm inspant om oudere software te laten draaien. Google doet vrijwel niets in deze sfeer (ooit compatibility mode gezien? hoeveel software van meer dan tien jaar oud draait nog?), het is gewoon geen juiste vergelijking. Bijvoorbeeld zoals je uitgefaseerde functies noemt: In Win32 heb je die ook, maar die functies die "deprecated" waren, bleven nog werken - in de eerstvolgende tien jaar na de aankondiging "deprecated" kwamen nieuwe Windows-versies uit waar deze functie gewoon bestond en werkte. Ik heb het idee dat dat bij Google niet zo is.
MS heeft een fortuin gestoken (en doet dat nog steeds) in het compatibel houden van verschillende Windowsversies.
Dat is echt niet zonder reden zo.
Klopt, kijk maar naar Vista. Hoeveel consumenten zijn er niet over de zeik gegaan omdat hun 20 jaar oude scanner niet meer werkte? Of CreativeLabs die 10 dollar vroeg voor "oude" drivers?
Microsoft heeft toen het gros van het gemekker over zich heen gehad.
sturen mensen echt hun telefoon op als een app niet werkt?!
Ga lekker zeuren bij de app zelf niet bij de smartphone maker :o

appmaker moet gewoon zorgen dat het compatibel is met de nieuwe android versie...
Dat is precies de redenatie waarmee eerder Microsoft de heel software concurrentie wist weg te vagen. Met iedere nieuwe OS-update stroomde het geld vanwege de nieuwe licenties bij Microsoft naar binnen en bij de concurrenten die tijd en geld moesten steken in allerlei gratis updates naar buiten. Daarbij extra geholpen door Microsoft die de comptabiliteit zo lastig mogelijk maakte. Exit Borland, exit Wordperfect, exit Netscape en ga zo maar door...

Zo mag Google het ook graag zien. Zij brengen een nieuwe Android versie uit, uiteraard zo veel mogelijk geoptimaliseerd voor hun eigen programma's en aan hun eigen businessmodel van informatie vergaren en advertenties presenteren. Dat andere soft- en hardwareleveranciers nu allerlei kosten moeten maken om compatibel te worden met de nieuwe versie zal Google worst wezen, ze kunnen toch nergens anders heen en hoe meer Google-programma's de gebruikers draaien hoe beter.

Ongetwijfeld klinkt de roep om wettelijk vast te leggen dat een telefoon minstens 4 jaar updates moet ontvangen Google als muziek in de oren. Elk jaar een nieuwe Android versie uitbrengen met fijne pro-Google aanpassingen en tweakjes en dan moeten alle fabrikanten dat verplicht op hun toestellen zetten.

Laat Google maar zorgen dat minder dan 4 jaar oude programma's ook op hun nieuwste versie van Android kunnen draaien. Dat lijkt mij heel wat logischer en eerlijker.
In Europa is dit toch niet raar?

Als je TV het niet meer doet mail je toch ook niet naar de fabrikant dan ga je toch naar de winkel waar je hem gekocht hebt? We hebben deze manier zelf wettelijk geregeld.

Waar koop je een app, ja in de Google play store van Google. Dus dat de gemiddelde burger dan Google de schuld geeft van een niet werkende app is niet zo raar toch.

Probeer eens een probleem op te lossen met een App in de store van Google en ik zou mijn telefoon ook terugbrengen, tot nu toe alleen maar drama's gehad op dat gebied (kastje muur scenario's)
Ik heb een BlackBerry KeyOne die elke maand updates krijgt en daarbij worden de apps regelmatig per week of per maand geupdate en aangepast en heb dit nooit als een probleem ervaren.

BlackBerry heeft wel een stock-rom (kale android os) zonder onzinninge apps en de apps die ze leveren zijn goed en te verwijderen.

bij samsung heb je veel bloatware en troep die je niet kan verwerken, maar bij stock rom moet je zelf nog wel kiezen/downloaden van apps uit de Android Google store zoals een medialplayer en videoplayer etc. Het voordeel is geen onzinnige apps op je BlackBerry toestel.
LAat maar zien hoe goed mensen weten waar de verantwoordelijkheid ligt als het op tech aankomt. Zie ook de facebook hearings. Het is gewoon ellendig.
ik was gewoon verbaasd dat mensen weten dat ze een app gebruiken van een andere partij en dat ze toch gaan klagen bij de smartphone maker...

Vraag me nu wel af of dit voornamelijk dan ouderen zijn of ook veel jongeren?
"want op mijn vorige mobiel werkte het wel"
"want voor JULLIE update werkte het wel"

Ook omdat het gros van de mensen nog niet eens weten wat een API is, wat een OS update (zeker een major release) eigenlijk inhoud qua code. Mensen zonder programmeerkennis zijn waarschijnlijk in de veronderstelling dat er maar 1 manier is waarop je code iets kan laten doen? Niets mis mee, maar om dan meteen diagnoses te gaan stellen en vingertje te wijzen ...
Veel mensen zien de telefoon en de diensten erop nog steeds als één geheel helaas. Voor mij klinkt het net zo logisch als dat je naar een andere boekenwinkel zou gaan als je huidige favoriete schrijver ineens geen nieuw boek meer schrijft. Gelukkig dat Google er mee bezig is en ook wordt ingezet op betere compatibiliteit door middel van bijv. Project Treble en verbeterde APIs en SDKs.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 23 juli 2024 17:43]

Wat een onzin. Miljoenen apps op de Play Store en dan bestaat er zeker geen één fatsoenlijk alternatief voor die app die ze normaal gebruiken? Van een ontwikkelaar die wel zijn zaakjes op orde heeft qua meegaan met de nieuwste Android versies?
Anoniem: 315662 @jazzozo19 april 2018 11:16
Het probleem is vaak niet dat het alternatief er niet is, maar dat de gemiddelde gebruiker niet verder kijkt dan de 1 app die ze kennen.

Los daarvan is dit echt de grootste onzin in mijn ogen, er zijn werkelijk 0 populaire apps die niet op nieuwere android versies werken volgens mij.
Ik word daar toch zo moe van he. Mensen die echt totaal niet geïnformeerd zijn over de apparatuur die ze dagelijks wellicht meer gebruiken dan jij en ik. Continue weggedoken in hun telefoons. Er zijn gewoon jongens van rond de 20 zijn die alleen maar klagen als het niet werkt zonder te weten waarom, maar mijn moeder van 66 jaar weet het gewoonweg wel, omdat zij zich wel een beetje inleest bij elke update die ze krijgt... Generatiekloof I guess, het moet allemaal maar vanzelf gebeuren, anders is het "Kut Samsung", "Kut Apple" of "Kut Microsoft".
Is niet zo vreemd. Veel mensen interesseren zich er gewoon niet in en willen dat het werkt. Dat is met veel apparaten zo. Of het nou een smartphone, TV, auto of wat dan ook is: consument wil een “it just works” opzet en zal het verder een rotzorg zijn. Die focussen weer op andere dingen.

Techniek moet je liggen he.
"Techniek moet je liggen he." is een beetje een dooddoener en wordt vaak gebruikt om te verklaren waarom essentiële basiskennis (of zelfs maar de wil tot zelfontwikkeling/ iets leren) ontbreekt.

Je kunt minimaal je wat basiskennis eigen maken als je een technisch apparaat gebruikt en het blijkbaar belangrijk genoeg vindt dat het werkt om er stampij over te maken. Als je smartphone zo belangrijk is: zorg dan dat je de basics ervan weet en er mee om kan gaan. Wil of kan je dat niet: dan was het blijkbaar niet belangrijk genoeg voor je en zal je het maar moeten accepteren i.p.v. als een klein kind klagen.

Zie het als het gebruik van een auto: Je kunt wel zeggen dat je auto van levensbelang is en altijd moet werken en dat je er 0 verstand van hebt en 0 verstand van wil hebben. Maar als je er geen benzine in gaat (als het een benzine-auto is), dan gaat het niet werken. In die situatie ga je toch ook niet naar de dealer om te klagen dat je hem wilt inruilen of je geld terug wil.

In die vergelijking: je hoeft niet zelf de motor in elkaar te zetten ( bijv een app bouwen), maar basics als benzine, olie enz regelen hoort gewoon bij de gebruiker te liggen. Ditzelfde zou ook bij techniek moeten gelden.
Ik vind het ook zo kansloos als mensen elk jaar een nieuwe flagship smartphone kopen puur omdat je oude vol is met selfiefotoreeksen en whatsapp junk fotos en daarom langzamer loopt ipv. ff wat caches leeg te maken en wat foto's te verwijderen. En dan gebruiken ze 80% procent van de features, waarmee ze lopen te pronken, niet eens.
Een auto geeft netjes aan waarom dingen niet/anders werken. Een lampje van een benzinepomp geeft aan dat er benzine aankomt, en een lampje met een moersleutel geeft aan dat 'ie naar de garage moet waar iemand die er wél verstand van heeft gaat controleren wat er aan moet gebeuren. Van de gebruiker wordt 0 kennis verwacht behalve weten wat die 2 lampjes doen.

Een smartphone (die door meer mensen gebruikt wordt, en dus een lagere gemene deler heeft) verwacht opeens dat je elke zoveel maanden leert wat er allemaal aan de interface veranderd is, dat je snapt hoe de apps werken/veranderen, dat je een basisbegrip hebt van security, etc..

Voor (goed) gebruik van een auto is veeel minder technische kennis nodig dan van een smartphone. Overigens wel vreemd dat het voor auto's compleet normaal is om naar de garage te gaan, maar voor een smartphone moet support maar voor zich spreken en gratis zijn..
Vroeger moest je de configuratie induiken om je geluidskaart en spelletje werkend te krijgen als je pech had. Nieuwe generatie is gewend aan gewoon werkend.
Ik weet nog goed inderdaad dat elke game dan zijn eigen "drivers" had voor de geluidskaarten en je dus in de game moest instellen welke geluidskaart je had.

Bij WarCraft II had je dan zo'n epische stem als test om te kijken of het werkte (al wist je op een gegeven moment de instellingen uit het hoofd natuurlijk): "Your soundcard works perfectly", hahaha.

Toffe tijden waren dat.
Anoniem: 457607 @jpsch19 april 2018 12:41
Dat deed vroeger ook het neefje op de hoek. De massa heeft dit nog nooit gedaan, en zal het ook niet doen.
Neefje om de hoek was toen ook 20 en deed het gewoon.
Ongeacht het gebruik, is het inderdaad prettig als een duur gekocht apparaat gewoon blijft werken. Dat kun je niet volledig op de gebruiker afschuiven.
Ik ben ook zo, ik schiet dan in de "Totally unnacceptable mode, showstopper. Waarom werkt dit niet het heeft altijd gewerkt!?!?!". Ik ben er niet trots op, maar er zijn vast meer mensen die zo denken.
Als ik mijn apps kwijt wil kocht ik wel -weer :( - een windows phone.

Wel vind ik het goed, je moet niet altijd die oude meuk maar blijven ondersteunen en af en toe wat oude zaken over boord gooien om ruimte te maken voor nieuwe zaken of snelheid.. Sowieso klinkt het gebruiken van onoficiele api's een beetje hacky.
Want omdat een app niet werkt, staat gelijk aan een niet functionerende telefoon? :? Wat kort door de bocht, niet? Als een applicatie op een desktop of laptop ook niet werkt, breng je de desktop of de laptop toch ook niet direct terug naar de winkel?

Ik wil je niet aanvallen of zo, maar wil het wel graag begrijpen waarom iemand zo snel concludeert dat het aan de telefoon ligt, niet aan de app.

Soms lijken mensen wel te vergeten dat een mobiele telefoon bedoeld is om te bellen en de rest maar leuke extra's zijn.
Nee, ik wilde gewoon aangeven dat sommige mensen dan in een kinderachtige reflex belanden.Zoals ik. Ik ben er niet trots op of zo, maar het is een mechanisme waarvan ik weet dat ik in het verleden zo gereageerd heb. (In andere scenarios)

Ik ben echt iemand met 4 of 5 non standaard apps.
Ik wil je niet aanvallen of zo, maar wil het wel graag begrijpen waarom iemand zo snel concludeert dat het aan de telefoon ligt, niet aan de app.
np,

Gewoon omdat ik heel boos en irrationeel zou handelen omdat een app die ik al 6 jaar gebruik opeens niet meer werkt. Maar ik zou hem niet terugbrengen denk ik. Maar ik begrijp wel dat er mensen zijn die dat wel zullen doen omdat hun 'killer app' niet meer beschikbaar is.
Uit nieuwsgierigheid:

Is het puur een emotioneel gevoelsreactie dat je dan in die reflex belandt en niet denkt: "Shit, ik heb dit nodig. Hoe ga ik dit (weer) werkend krijgen" ?
Heb je dit ook in andere situaties dan wanneer je met techniek (smartphones) bezig bent?

Ik vraag me serieus af of dit product/branche-specifiek kan zijn.
Want omdat een app niet werkt, staat gelijk aan een niet functionerende telefoon? :? Wat kort door de bocht, niet? Als een applicatie op een desktop of laptop ook niet werkt, breng je de desktop of de laptop toch ook niet direct terug naar de winkel?
Je vergeet even dat een grote groep geen idee heeft hoe het werkt en dat er heel veel mensen met een mobiele telefoon zijn. Als maar 0,001% van de gebruikers dit dit tegen komt en Samsung (grootste verkoper als voorbeeld) opbelt, dan krijgt Samsung nog steeds 30.000 klachten per jaar (uitgaande van bijna 80m telefoons per kwartaal).

Hier los van staat dat ik zeker weet dat een veel grotere groep teleurgesteld is omdat ze geen upgrade krijgen dan andersom. En het dus inderdaad wel een excuus van de fabrikanten is, ik denk ook niet dat die 30.000 klachten / vragen per jaar heel veel is op het totaal dat samsung krijgt.
Soms lijken mensen wel te vergeten dat een mobiele telefoon bedoeld is om te bellen en de rest maar leuke extra's zijn.
Als dit zo was dan zou ik nog steeds een Nokia 3210, of een andere telefoon van een paar tientjes, hebben die een week op een batterij mee gaat.
Zeg dat maar tegen Tante Jet die nu op de weg terug is naar de winkel met haar nieuwe telefoon omdat haar favoriete spelletje het niet doet. De meeste gebruikers denken heel zwart/wit: iets werkt of iets werkt niet en als ze dat ontevreden maakt over een product heb je kans dat ie geretourneerd wordt.
Dan moet Tante Jet maar een puzzelspelletje gaan doen met roze draakjes in plaats van groene draakjes, want ik kan me niet voorstellen dat ze iets anders speelt.

Goed, punt is, ik heb het met mijn moeder ook wel meegemaakt. Die is 66, werkte na een iOS update op eens ook een spelletje niet meer. Vond ze jammer, heb haar uitgelegd hoe het zat en toen snapte ze het. In plaats van dat ze gaat zitten mokken, gaat ze de App Store op en zoekt ze een nieuw, vergelijkbaar, spelletje uit. Desnoods met wat advies van haar zoon. Maar iemand die in een telefoonwinkel werkt zal Tante Jet vast ook verder kunnen helpen tussen de 100.000 Candy Crush clones en een miljard varianten op Patience.
Ik denk dat je een gruwelijk inschattingsfout maakt.


Massa’s die voortdurend op oa FB spellen speelt en daar een ‘vriendenkring’ heeft. Als Android een keer een update heeft en de apps loopt daarbij niet meer lekker en komt een paar dagen later met een update, dan is de beer los.

Komen er gruwelijk veel klachten dat het toch zon k.u.t toestel is. Hooguit enkele procentpunten, en nog minder die wordt teruggebracht,
maar als 1% regelmatig teruggaat naar de winkel, dan is dat veel.
ja, want als je 1000 alternatieven ziet, dan ga jij ze ook allemaal proberen natuurlijk.
Ik heb juist het tegenovergestelde probleem.
Een tablet die nog perfect werkt, maar niet geupdate wordt en waar de apps vragen om een nieuwere versie van Android.
Allemaal apps waarmee je tv zou moeten kunnen kijken, Canaldigitaal, tv gemist en dergelijke.
tja dat is DRM! wat in oudere android niet of slecht zat..en nieuwe apps het wel hebben...maar niet te installeren zijn op een oud OS!
Bij Apple minder last van.... ja, met de iOS 7 update en de geheel nieuwe interface. En nu de 32/64 bits apps.
Even wat rumour, maar daarna business as usual.

Waarom kan dit (ook) niet in de Android-wereld?
Daarbij, apps die al dusdanig verouderd zijn en niet meer bijgewerkt door de developer zijn op zich ook al twijfelachtig. En daarbij komt - zeker tegenwoordig - ook nog de veiligheid bij kijken. Deze apps kun je beter kwijt dan rijk zijn....
Ik heb op mijn iPhone x anders nog genoeg apps die nog steeds niet de nieuwe resolutie heeft toegevoegd. Dit is echt super vervelend.
Dat is toch net weer iets anders dan dit onderwerp. Het gaat om apps die het helemaal niet meer doen. Je kan de app gebruiken maar niet met een optimale resolutie :)
Nee, het gaat helemaal niet alleen over apps die het helemaal niet meer doen, het gaat over apps die na een update niet meer fatsoenlijk werken, dat kan dus ook zijn dat die niet goed werken omdat de telefoon ineens een veel hogere resolutie heeft.
Maar ze werken nog wel je vind ze nog en zijn compatibel met nieuwe ios, het is niet zo dat je ze niet meer vind in de store.
Het zal denk ik gaan hier over dat een gebruik oude toestel inruilt android 4, en nu een nieuw toestel koopt met android 7 of 8 en ineens bepaalde apps niet meer te vinden zijn in de store(Of melding indien gevonden kan niet installeren).
maar dat is iets anders dan een nieuwe ios versie, dat is een nieuwe telefoon met een ander scherm.
Dit kan wel in de android wereld...en het gebeurd ook gewoon. Dit is een triest excuus om maar niet te hoeven investeren in updates.
Ik denk dat het dit inderdaad is ja.
Ome Jan de Buurman heeft 6 jaar geleden ooit eens Oekietoekie-app geïnstalleerd op z'n telefoon om zo het nieuws te kijken of het weer bv. Deze App is nooit meer geüpdatet waardoor hij nu niet meer zal werken.

Hoeveel Apps staan er niet nog in de Play store die gebruik maken van de oude rechtenstructuur? (Alles of Niets). Wat mij betreft is het juist goed als je na verloop van tijd dit soort Apps gewoon niet meer kunt gebruiken.
(maar dat zijn dan ook de mensen die nog op Office 97 zitten omdat alles wat nieuw is niet goed werkt)

En dan wel gaan klagen dat ze App x niet kunnen gebruiken omdat ze nog op Android 2 zitten.
Office 97 is voor huis- tuin- en keukengebruik prima.
WP 5.1 werkt ook nog steeds goed ;)
Office 97 is een slecht voorbeeld, want waarom zou je gaan upgraden als je perfect uit de voeten kunt met de oude Office, dat JIJ die ribbons bovenin misschien een vooruitgang vindt, wil nog niet zeggen dat andere dat ook vinden (zelf vind ik het maar een semie vooruitgang en soms echt een achteruitgang (omdat ik voorheen veel sneller bepaalde functies kon gebruiken)), en niet te vergeten dat zeker de nieuwe online office 365 gewoon ruk is in vergelijking met de lokale versies.
Excuus voor het voorbeeld....
Laat ik dan Lotus 123 gebruiken of windows 98.

Allemaal programma's die al jaren eol zijn en geen enkele update zullen ontvangen. Maar ja, het werkt toch? Ome Jan de Buurman kan perfect shift f7 doen om te printen.

Heb helaas iets teveel mensen gezien die altijd alles bij het oude willen houden maar wel het nieuwste willen hebben. Dat kan gewoon niet. Of meegaan met de ontwikkelingen of gewoon nog steeds met een typemachine je brieven tikken, mijn inziens is er eigenlijk geen middenweg.

En dus snap ik aan de ene kant de fabrikanten wel (ontopic) maar om nu geen updates te doen omdat Ome Jan dan zijn Oekietoekie app kwijt raakt? Nee.
tja maar dit is absoluut geen reden om een telefoon ook daadwerkelijk terug te nemen (in NL) spijtaankopen in een winkel...bestaan niet! (op internet heb je wel een periode waarin je altijd de telefoon terug kan sturen!)
Als de telefoon niet werkt met bepaalde apps zou dat eerder een vorm van non-conformiteit kunnen zijn dan domweg een spijtaankoop. En ook al zou je er niet terug mee mogen, de consument wordt er niet blij mee en zal de volgende keer niet weer een telefoon kopen van dat merk.
In BE juist dezelfde regel :)
De meeste winkels hanteren wel een omruil-periode (meestal een week of 8 dagen) waarin een nieuw product teruggebracht kan worden. "Het bevalt niet" of "Het doet niet wat ik wil" is dan vaak voldoende reden.
De winkel kan het toestel dan opnieuw verkopen, maar wanneer de winkel een dergelijke reden interpreteert als 'defect' en het toestel terugstuurt naar de fabrikant, dan heeft de fabrikant een probleem, terwijl het product in orde is.
dit klinkt meer als een slap excuse om geen support te blijven leveren
En daarom heb ik een pixel :Y)
Als Google niet alleen Developer forceert maar ook de fabrikanten van telefoons om normale API's te gebruiken, zou het allemaal een stuk beter zijn inderdaad. Ik hoop dat ze de rotzooi van sommige fabrikanten niet onderschatten om allerlei hacks toe te passen om een gare functie gedaan te krijgen. En dat soort dingen veroorzaakt ook regelmatig dat apps niet meer werken.

Vergelijkbaar met dit is bv toen Galaxy toestellen snel leegliepen omdat de Oculus app op 1 of andere manier bleef hangen en maar door kon gaan met energie te verbruiken. Iets wat normale apps niet kunnen (of niet kunnen zonder hier een melding over te krijgen)
Dit is wel een hele slechte excuus.. Eigenlijk nog nooit gehad dat een app niet goed of helemaal niet meer werkt na een Android update. Enkel een keer met beta van nougat dat Whatsapp niet helemaal stabiel is maar goed..

Niet een attack tegen Samsung of andere leveranciers van Android maar ik ben niet al te van iOS maar ik hoop toch echt dat een keer snel stopt met dat gezeik over android updates, mijn apart komt er een totaal nieuwe OS. Jammer dat Windows het niet heeft kunnen doorbreken.
Anoniem: 636203 19 april 2018 11:27
Waarom maakt Google het technisch mogelijk dat applicaties niet-publieke API's gebruiken? Dat moet toch gemakkelijk te verhinderen zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.