Ziggo verwijdert per ongeluk instellingen Wifiboosters bij klanten

Ziggo heeft bij een firmware-update voor zijn Wifibooster-producten de instellingen onbedoeld teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Gebruikers konden daardoor geen verbinding meer maken en moeten de instellingen handmatig terugzetten.

De problemen doen zich voor bij de 'Wifibooster via een internetkabel', niet die via het stopcontact. In de afgelopen week kregen deze extra wifipunten een automatische update van firmwareversie 2.0 naar 2.1.1. Omdat deze per ongeluk de fabrieksinstellingen terugzette, konden klanten die hun netwerknaam en wachtwoord hadden aangepast, geen verbinding meer maken.

Ziggo heeft de desbetreffende klanten met een mail ingelicht. "Al doen we zo ons best om het netwerk te verbeteren, er kan altijd wel iets misgaan." In de afgelopen week beklaagden klanten zich erover dat hun verbinding was weggevallen zonder dat ze wisten waarom. Ziggo meldt klanten dat ze kunnen inloggen met de standaardinlognaam en het wachtwoord van de Wifibooster om hun eigen instellingen handmatig terug te zetten. De 2.1.1-update brengt onder andere ondersteuning voor bandsteering en meer 5GHz-kanalen naar het extra wifipunt.

Overigens verscheen de update voor de Wifibooster via een stopcontact al eerder en meldden klanten daarbij dat hun internetsnelheid flink lager werd. Ziggo werkt aan een oplossing, maar in de tussentijd kunnen klanten de Security-modus van 2,4GHz en 5GHz instellen op wpa-psk+wpa2-psk. Na een herstart moet de verbinding weer op peil zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-02-2018 • 11:25

264 Linkedin

Submitter: commentator

Reacties (264)

Wijzig sortering
Ik heb zelf dus ook zo'n ding in huis, en werd de desbetreffende nacht verrast op het feit dat alles dus plots weg was. Uit luiheid een hotspot aangezet op toch verder te Netflixen en de dag erna even Ziggo bellen.

Beetje raar, maar ik kreeg te horen dat alles naar behoren zou moeten werken, Ziggo wilde als gewoonlijk al weer een monteur inplannen om mijn "modem uit te lezen". Wel raar overigens, ik kon wel mijn Booster zelf weer goed instellen, maar het modem kwam ik niet meer in. Bij mij was echter niet alleen de Booster gereset, maar ook m'n modem en alles eromheen. Het default wachtwoord daarvan werkte niet meer.

Na een kwartier aan de telefoon gehangen te hebben met "we kunnen er niets aan doen, je hebt zelf waarschijnlijk iets stukgemaakt" heb ik maar opgehangen en opnieuw gebeld. Gelukkig kreeg ik daarna wél een fatsoenlijk iemand (met kennis, die niet alles uit een boek voorleest heb ik het idee) die vanaf afstand het default wachtwoord weer goedzette zodat ik alles alsnog weer zelf kon maken.

Vind dit niet de eerste 'kleinschalige' blunder van Ziggo, zo nu en dan gebeuren er gekke dingen. Het is dat ze bij mij in de buurt de goedkoopste zijn en er niets veel beters is, anders zat ik al lang bij een andere provider.

Overigens geen mail gehad van Ziggo, beetje raar 8)7 Een firmware update pushen vind ik zelf ook nogal een raar iets, geef klanten de optie om dit wel of niet te (laten) uitvoeren. Op de website van Ziggo kan ik ook gewoon zelf firmware downloaden en m'n hardware updaten. Dan maak ik het zelf tenminste stuk, en niet een of andere stagiair om half 1 's nachts terwijl ik zit te Netflixen |:(
Dat klinkt echt heel slecht van Ziggo. Zou het nou echt onmogelijk zijn om zo'n update eerste te testen bij 100 willekeurige mensen die zich (tegen een kleine betaling) voor een proefkonijnprogramma hebben aangemeld? Volgens mij moet dit beter kunnen en moet je hier bij het testen achter kunnen komen, voordat je het naar iedereen pusht.

Nog een reden om nooit de controle van je apparatuur af te staan aan een andere partij op afstand; automatische software-updates kunnen altijd problemen veroorzaken, je leest er wekelijks over. Gewoon updates handmatig toestaan op een moment dat het jou als gebruiker uitkomt en je de rust hebt om eventuele problemen te fiksen of de helpdek op te bellen—niet automatisch zodat de boel misschien niet werkt als je net met een deadline voor een project o.i.d. zit!
Het is niet 'jouw' apparatuur... De apparaten zijn in bruikleen gegeven en dus gewoon van Ziggo...
Dat onderscheid is in dit geval niet zo belangrijk, aangezien jij degene bent voor wie het super kut is als er een probleem is met het apparaat.
Beheer- en veiligheidstechnisch is het niet denkbaar om deze keuze bij de klant te leggen.
Je krijgt een wildgroei aan modems met verschillende functionaliteiten en kwetsbaarheden.
Bovendien is het modem in beheer van ziggo en maakt het deel uit van de dienst die je afneemt.
Toch wel, want in omringende landen mag je al je eigen modem gebruiken, zoals in Duitsland. En binnenkort ook in Nederland, zie het artikel over de Europese richtlijn die Nederland verplicht is door te voeren.
Dat kan, maar niet met gelijke servicevoorwaarden.
En dan komt het volgende probleem; een leek koopt een eigen modem-router omdat die op internet ergens op een vaag forum gelezen heeft dat dit veel beter is.
De leek krijgt problemen met zijn eigen gekochte / geïmporteerde modem, en dan? Is Ziggo de boosdoener omdat de klant problemen heeft met zijn eigen gekochte modem?
Als mensen al Ziggo bellen omdat hun laptop gecrasht is en daardoor niet op internet komen en het dus de schuld van Ziggo moet zijn, dan wordt dit modem verhaal helemaal een feest daar bij Ziggo (en alle overige providers) volgens mij haha.
Als je eens op Google kijkt naar klachten over Ziggo dan krijg je spontaan de slappen lach (dus niet bekijken wanneer je koffie of thee aan het drinken bent!), volgens mij geven ze nog Ziggo de schuld indien hun auto niet meer start.

Voor sommige tweakers zal het ideaal zijn om een eigen modem uit te zoeken en die zelf te kopen, echter zal die desbetreffende tweaker ook wel snappen dat die bij de fabrikant van het modem moet aankloppen en niet al dreigend aan de telefoon bij Ziggo (of welke provider dan ook).
Het grootste probleem zijn dus de leken, die moeten beschermd worden anders gaat het helemaal fout. Als je het van die kant bekijkt is het misschien wel logisch dat men nog niet zomaar even een eigen modem kan kopen, de leek moet helaas beschermd worden tegen hun eigen onkunde.

Ook de tweakers, als ik weleens topics hier bekijk over klachten omtrent Ziggo (of welke provider dan ook, het gebeurt bij alle providers niet alleen bij Ziggo) dan hebben sommige tweakers (lees: dus niet alle!) er ook een handje van om direct met vingers te wijzen. Sommige tweakers weten ook alles beter, bellen de klantenservice en geven aan alles al gedaan te hebben en er veel verstand van te hebben. Dan komt er een monteur en moet er betaald worden omdat er toch schijnbaar een kabel niet goed aangesloten is (ja deze topics bestaan hier op tweakers.net).

Oftewel -> wat @KraKa zegt :)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 februari 2018 10:45]

Wat ook een dingetje is die kan vertellen als Ziggo monteur dat docsis 3.1 eraan zit te komen en de modems dat niet heel makkelijk gaan ondersteunen omdat andere range band gebruikt gaat worden dat gewoon simpel weg geen update en klaar ding is.

Ik ga niet zeggen dat producten van Ziggo 100% zijn maar voor 99,99% klanten ajb blijf bij uw provider modem. Zodat ik ook 's avonds bij me gezin kan eten i.p.v je vertellen dat aan je eigen troep ligt en alsnog een Ziggo Compal modem te plaatsen. BvD!!!!! _/-\o_
De Wifibooster koop je bij Ziggo en dat is dus jouw eigendom.
Als je binnen 8 weken geen 20mbit haalt door de woning heen bij een nieuwe installatie krijg je deze van Ziggo kosteloos in bruikleen.
Inderdaad geef een aantal vrijwillige klanten korting op hun abo en geef ook een extra router en booster zodat ze gewoon verder kunnen werken. Het is niet goed voor je reputatie als miljoenen gebruikers geen internettoegang meer hebben.
Lijkt me inderdaad een prima plan.
Mijn ouders hadden hetzelfde probleem en ook die hebben geen mail gehad. Echter mijn vader (69) heeft het zelf op kunnen lossen, nadat ik vroeg welk wifi netwerk hij dan wel zag en daar Ziggo-AP bij stond. Boekje erbij en klaar, dus zo ingewikkeld was het ook weer niet.

Het kan zijn dat een factory reset nodig was. Mijn R7000 doet na een update ook weleens raar en dan is een factory reset vreemd genoeg een soort magische oplossen. In dat geval had Ziggo de klant natuurlijk tijdig moeten informeren. Vreemd dat dit niet is gedaan. Des te vreemder dat na de 'fout' in ieder geval niet iedereen is geinformeerd.

Dat ziggo firmware pushed lijkt me niet meer dan normaal. Met miljoenen klanten kun je niet voor pietje en keesje gaan bijhouden wie wel of niet zijn firmware heeft geupdate. In de basis houdt je alles en iedereen het liefst op dezelfde versie. Dat sluit problemen uit.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 februari 2018 15:19]

Ik vind het niet normaal. Ziggo kan dus van buitenaf in jouw privenetwerk komen en firmware aanpassen van een apparaat in jouw netwerk. Dan kan een aanvaller dat dus ook met de juiste wachtwoorden
Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen de extender te flashen met andere firmware. Dit product is echter juist bedoelt voor de a-technische mensen en binnen die doelgroep is het eigenlijk heel logisch dat het Ziggo is die de firmware updates moet gaan uitvoeren. Dat kan en zal Ziggo niet van zijn klanten gaan verlangen. Het alternatief is veel enger, ongepatchte apparaten zijn een security risico voor de klant en de rest van het internet (ddos).
Indien de aanvaller op het bedrijfsnetwerk van Ziggo zit, ja dan kan dat. Dan zal de aanvaller eerst op de server van Ziggo in moeten loggen vanuit het IP adres die toegestaan is, inlog gegevens hebben van het systeem en de inlog gegevens moeten hebben van de klant. Dan komt hij in de buurt (of zo'n scenario zich voor kan doen? tsja zeg nooit nooit).

Hoe dacht je dat ze een mediabox konden update?

Ik vind het redelijk normaal dat providers (kpn, ziggo, telfort, tele2 en ga zo maar door) hun eigen apparatuur kunnen update op afstand zonder een persoon langs te sturen met een usb sticky.
De Mediabox hangt aan hun netwerk, de extender is míjn netwerk.

Wie geeft mij de garantie dat er niet meer gesnuffeld of gedaan wordt?

De monteur van de geleased boiler komt toch ook niet ongevraagd mijn huis binnen om ff de boel te updaten
Er is waarschijnlijk gewoon een bestaand script voor gebruikt, wat deze feature standaard aan had staan (immers moet je na vrijwel alle firmware installs op welk device dan ook een hard/factory reset doen) beetje jammer, maar niets aan te doen.
Gelukkig kreeg ik daarna wél een fatsoenlijk iemand (met kennis, die niet alles uit een boek voorleest heb ik het idee)

Vooral dat! Ik vind het zo naar aan elke support, die je belt. Dat je hopelijk meteen een eerste lijn medewerker treft, die meer weet en begrijpt van hetgeen waar je over belt en de interoperabiliteit/samenhang en niet alleen de theorie.
Meerdere keren meegemaakt bij Ziggo. Zelfs tot aan uitspraken toe dat ze elkaar 'wel even zouden aanspreken op deze 'missers''.
Het zou voor een beetje tweaker handig zijn dat je direct doorgeschakeld wordt naar 1e lijn support als je een paar moeilijke vragen goed beantwoordt in het keuzemenu.

Om deze reden heb ik xs4all, wel duur voor de bandbreedte, maar het niveau van hun support is echt wel in orde.
Hou op over xs4all, dat heeft mijn moeder tot voor kort gehad (juist door mijn advies over(terug)gestapt naar Ziggo).
Elke keer werd ze afgescheept met: start het modem en de mediabox opnieuw op en dan is de storing in de lijn verholpen, 3x afgescheept met een monteur die niks kon zien behalve dan dat inderdaad het beeld om de havenklap stil stond + dat er foutmeldingen kwamen omdat dat er geen verbinding is.
Dus niet alleen hun klantenservice is slecht (mening, of een feit? jij brengt je mening als een feit terwijl het een mening is schijnbaar) maar hun monteurs (2x dezelfde 1x een andere) snappen er ook de ballen van.

En dan wordt ik weer gebeld omdat ze geen zin meer heeft om xs4all zelf op te bellen: Ja hoe kan dit nu, ik heb weer geen tv, bij Ziggo had ik dit nooit (ik heb niet meer bijgehouden hoe vaak ik gehoord heb: ja dit had ik bij Ziggo nooit, laten we het erop houden dat ik het heel, heel vaak gehoord heb haha)..
Het is dat ze toen der tijd gebeld was en overgehaald om over te stappen en zo een paar euro kon besparen, maar wel een dure en vooral vervelende besparing.

Dat xs4all doet voorkomen alsof het experts zijn wilt niet zeggen dat ze het ook daadwerkelijk zijn :D

Edit: ps dit gaat over hun bagger DSL lijn. Ik weet niet of hun ook aan glas doen en hoe dat werkt.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 februari 2018 11:04]

Zelf heb ik toch geen negatieve ervaringen gehad met de helpdesk van xs4all. Een keer was het wijkkastje omvergereden waardoor de dsl verbinding wegviel. De helpdesk kon exact zien op welke afstand de kabelbreuk zat en was eendag later weer opgelost.

Ik heb verder nooit een monteur aan huis gehad, die fritsbox sluit ik zelf wel aan op dat getwiste paartje.

Het probleem met zulke persoonlijke ervaringen is natuurlijk dat ze geen compleet beeld geven over de verhouding van het aantal tevreden en ontevreden klanten.
Hetzelfde probleem.
Na uren contact gehad te hebben met de klantenservice kwam ik nog geen steek verder.
Niemand wist iets.
Abonnement na 5 jaar opgezegd.
Mijn emotionele gevoelens ga ik helaas niet met u delen.
Dat 'optioneel' upgraden van firmware is veiligheids-technisch dodelijk. Niet iedere gebruiker/consument is een Tweaker...
2 Ziggo-stagaires hebben je reactie als "Ongewenst" gemarkeerd. :+
Ken je dat verhaal van providers die een brief schreven over de grote nadelen wanneer klanten hun eigen routers & modems mogen installeren?
In desbetreffende brief stond, nog net niet koeienletters, dat het een noodzaak is dat providers enkel firmware upgrades zou mogen uitvoeren vanwege de noodzakelijk kwaliteit & stabiliteit die dit zou garanderen.

Je lacht je toch de ballen uit de broek zo? :9~
je bent niet verplicht om zo'n wifibooster te gebruiken van ziggo, je mag best een andere extender gebruiken. dat argument van providers blijft dus nog steeds. als je een eigen router hebt dan kunnen ze niks garanderen.
Dat argument is nog niet aangetoond.
Dat ze het zelf verprutsen, en zorgen voor instabieliteit wel.
en na het verprutsen, wat je zelf ook kan doen met een eigen router, fixen ze het, iets wat ze kunnen garanderen zolang dat ding verder goed is
Jij praat over een router 8)7 we praten hier over modems.

Het liefst had ik het zo gewild. Dat alleen de impact op klanten is die de apparaten van de ISP gebruiken in dit geval Ziggo. En dus de mensen die recht hebben op eigen modem dus geen impact hebben.

Dus kortom heb jr zulke fouten dat de ISP de boel verkloot en jr dus opnieuw alles moet instellen? Prima dan mag je njet klagen meer omdat jr tovh al akkoord ga met hun service.
maakt opzich toch ook niet uit of het om een modem of router gaat? het gaat erom dat als je zelf iets verprutst aan je eigen apparaat, dat ze het niet hoeven/kunnen fixen. dat kunnen ze in de meeste gevallen wel bij hun eigen geleverde apparaten. en het gaat hier om een optioneel apparaat, waar genoeg keuze in is, en niet van ziggo hoeft te zijn

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 februari 2018 13:10]

Dus degene die e.a. eraan configureert en een foutje maakt lost zijn eigen foutje op aangezien die de kennis ervan heeft, degene die eraan prutst en het sloopt leert eerst te denken dan te doen en degene die er niks van begrijpt en gewoon internet wil zit er niet aan, geen probleem dus voor wie dan ook als dat gewoon open staat :)
Probleem is juist dat ze het niet kunnen fixen aangezien ze je wachtwoord niet kennen. Dus de provider maakt het kapot en je mag het zelf fixen.
Daarnaast is het maar de vraag in hoeverre de standaardinstellingen veilig zijn. In het verleden waren die standaardinstelling niet altijd veilig.
ze hoeven ook niet je oude wachtwoord weer in te stellen, als het maar weer werkt. maar het gaat hier over hun wifibooster, niet over de modem/router, en die valt onder eigen keuze.
dit soort dingen kunnen bij andere merken ook gebeuren, en dan moet je het toch ook zelf maar fixen?

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 februari 2018 13:13]

ze hoeven ook niet je oude wachtwoord weer in te stellen, als het maar weer werkt.
Pardon? En dan staat je apparaat open voor iedereen die de moeite neemt om de fabrieksinstellingen te google-en? ;(
maar het gaat hier over hun wifibooster, niet over de modem/router, en die valt onder eigen keuze.
dit soort dingen kunnen bij andere merken ook gebeuren, en dan moet je het toch ook zelf maar fixen?
Het punt wat men hier probeert duidelijk te maken, is dan ook niet dat het uniek is voor de ene of andere provider, of bij modems of routers of wat dan ook, maar dat fouten bij providers net zo goed voorkomen. En dat het dus niet alleen bij 'burgers' / klanten wel eens mis gaat, zoals providers maar al te graag roepen.

Met KPN bijvoorbeeld ook wel eens meegemaakt dat ze de ISDN-modem firmware op afstand geüpdate hadden, zonder het iemand te vertellen. Ineens doet je internet het niet meer omdat alles naar fabrieksinstellingen gezet is, dus ook de router login en bij KPN zelf wisten ze ook van niets. Kom er dan maar eens uit waar het aan ligt.
Dat het wachtwoord naar factory waarde wordt gezet vind ik echt onacceptabel. Wat ik me afvraag is of je ook van buiten af op die booster kan inloggen. Dat maakt het helemaal onacceptabel.

En dat Ziggo meldt "er kan altijd wel iets misgaan" maakt het alleen maar erger.
Ziggo kan in ieder geval 'van buitenaf' op je modem/router inloggen. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen, dat iedereen dat kan, zelfs niet met de juiste login, want het Ziggo netwerk waarlangs ze dat doen, is niet hetzelfde als het publieke internet.

Maar het zou mij absoluut niet verbazen als ze met die boosters precies hetzelfde kunnen. In technisch opzicht is het niet ingewikkeld en vast praktisch ;)
dit is al maanden zo met de xperiabox V8 van kpn, (ook bij telfort) (zowel op glasvezel als op ADSL)

iedereen die ik ken en een v8 heeft zit te klagen dat om de week/2 weken ze voor een korte periode geen verbinding met internet hebben,

dit heb ik ook gehad, (heb nu een V10).

en ze zijn ook nog zo brutaal te zeggen dat ik geen vergoeding krijg omdat ik een eigen router had aangekoppeld en exact de instellingen gebruikte die hun zeiden. (had alsnog geen internet/verbinding)
(router was een asus rt-ac3200) (heb nu een Linksys EA8300)
dit had ik gedaan nadat er bekend werdt gemaakt van die eigen router keuze regeling (link had ik zelfs in het topic gepost)
terwijl het probleem geheel met de V8 ligde.
(xperiabox v10 heeft geen wifi, helaas is in bridge modus zetten niet mogelijk, gezien ik dan tv en telefonie verlies)
In dit geval is die garantie dus ook niet zo veel waard.. ;)
Die garantie is in zoverre iets waard dat je gewoon binnen een redelijke termijn een nieuw modem ontvangt mocht deze defect raken. Dit zelfde geldt als het goed is ook voor die Wifibooster.

En mocht je het niet zelf ingesteld krijgen, krijg je gewoon kosteloos een home-monteur aan je adres die het gewoon weer als vanouds voor je instelt. Probeer dat eens met je Linksys, TP-Link of enige andere router of WiFibooster.

Let wel; de gemiddelde consument wilt helemaal niet allerlei instellingen nalopen om de boel probleemloos aan de praat te krijgen. De klant wilt het ontvangen, aansluiten (of laten aansluiten door een monteur), aanmelden (of aan laten melden door een monteur) en werken. That's all.
Stap 1) Probeer klant telefonisch (evt. met online handleiding) het apparaat in te stellen.
Stap 2) Indien klant geen verbinding krijgt met Wifi Extender, monteur inplannen.

Aangezien dit soort werkzaamheden vaak een fluitje van een cent is kan het makkelijk zijn dat 1 monteur gewoon een flink aantal adressen af gaat. In principe is het 5 minuten tijd om in te stellen in tegenstelling tot het aansluiten van een heel nieuw pakket waarbij de monteur vaak ook nog uitleg geeft etc.

Maar getracht wordt altijd om eerst stap 1 te doorlopen en pas in te plannen als stap 1 niet lukt.
Stap 1) Lang in de wacht bij de overspannen helpdesk.
Stap 2) Na lang wachten snapt de helpdesk medewerkster er niet veel van (eigen ervaring).
Stap 3) Dagenlang geen Wifi en maar wachten op die monteur.

Succes, ik ben blij dat ik op het Ubee modem Wifi uit heb staan, een kabeltje naar mijn eigen router heb lopen en nimmer problemen heb. En patchen van een moderne thuisrouter is een fluitje van een cent, je kan hem zelf op automatisch zetten want thuisrouter fabrikanten testen hun patches wel.
He enige dat Ziggo garandeert is dat je een rekening krijgt.
Zo vergezocht is het niet. Je hebt als particulier geen SLA met Ziggo, en dus ook geen garanties op wat dan ook. Dus óók niet op de beschikbaarheid van je Wifibooster.

Als je wil dat iets goed gebeurd, moet je 't gewoon zélf doen, zo blijkt maar weer. Ik had ook een (privé)routertje (TP-Link) die het grappig vond om na een reset alle instellingen te behouden behálve m'n IP scope. Heb je alles ingericht op 10.0.0.0/24, na een reset gaat z'n DHCP ineens 192.168.1.0/24 uitdelen. Maar daar wéét je het op een gegeven moment ook van. Zoiets met die Wifiboosters zie je niet aankomen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 februari 2018 14:52]

Misschien geen officiële SLA (ik heb geen zin om te zoeken sry.. ) , maar er is wel een service level welke ze moeten garanderen. Zeker met telefonie.

Als ze bepaalde uptime niet halen moeten ze dat ook vergoeden.
Bij langer dan 24 uur toch?

Mja ik heb KPN (zakelijk!) ook al een keer de huid vol moeten schelden toen ik donderdagochtend belde dat het modem stuk was, en KPN met droge ogen zei dat ze dinsdag (!!) wel zouden komen kijken. Derderangs flutbedrijf.
Die downtime is best lang, en moet aaneengesloten zijn. De paar keer dat ik 'n aantal dagen geen internet had kwam ik niet in aanmerking voor vergoeding "omdat we op een aantal momenten s'nachts netwerkverkeer gemeten hebben en het dus geen aaneengesloten periode betreft" |:(
Dat ik 4 of 5 dagen letterlijk geen bitje binnenkreeg tussen 18 en 0u maakte ze geen drol uit.

Overigens gebiedt de eerlijkheid me wel te vermelden dat het de laatste jaren vrij stabiel is, zonder al te lange downtime.
Er is wel een soort van SLA:
https://www.ziggo.nl/klan...internet/netneutraliteit/

Ze geven hier een bijvoorbeeld een verwachting af wat je mininmaal zou moeten halen, dat kun je prima interpreteren als een afspraak.
Dat duurt echter niet lang meer, toevallig gisteren nog een uitgebreid artikel over op Tweakers geplaatst: klik
het gaat alleen niet om een modem, maar een extender, die je zelf ook kunt aanschaffen. het is niet verplicht om die van ziggo te gebruiken
Een beetje flauw is je comment eerlijk gezegd wel: Deze fout heeft geen aangetoonde negatieve impact op kwaliteit noch stabiliteit. Er zijn alleen instellingen hersteld waar dit niet was bedoeld/aangekondigd.

Let wel dat voor het gros van de gebruikers geldt dat ze hun apparaten nooit zouden updaten, terwijl wij tweakers heel goed weten wat firmware updates aan postieve veranderingen kunnen brengen.

Als tweaker doe je er waarschijnlijk beter aan om gewoon lekker zelf iets te kopen en te tweaken. Als gemiddelde consument ben je volgens mij veel beter af door gewoon de provider te vertrouwen.
Als tweaker doe je er waarschijnlijk beter aan om gewoon lekker zelf iets te kopen en te tweaken.
Als je daar zin in hebt. In mijn arbeidsovereenkomst staat systeembeheerder en al die meuk die ik op werk doe wil ik thuis echt niet (meer). Bij mij thuis is alles eigenlijk zo standaard als je het krijgen kan. Ik wil gewoon tegen mijn vriendin kunnen roepen dat ze Ziggo moet bellen als het internet niet werkt en ik niet thuis ben en niet ze aan van alles moet gaan trekken voordat Ziggo uberhaupt service gaat verlenen.
Dat alles getweaked moet worden ben ik persoonlijk echt wel van genezen al met al. :)

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 februari 2018 14:03]

Ik weet zeker dat ik mijn netwerk veiliger en meer up-to-date heb dan wanneer Ziggo het zou doen. Laat mensen lekker hun eigen spullen kiezen. Weg met de Horizon en vervangen door een Humax en weg met de Connect Box. :)
Het grootste deel van de klanten kan dit echt niet zelf. Maar deze firmware-upgrade had wel zorgvuldiger uitgevoerd kunnen worden.
Qua modem snap ik het nog maar die irritante tv kastjes van ze.
Beetje opportunistisch dit wel hoor. Hoe vaak gaat dit goed en hoe vaak gaat het fout? Eén zwaluw maakt nog geen zomer.
En ze updaten dus actief. Ik denk zomaar dat 90% van de "roetertjes" die door jan doorsnee neergezet worden nooit geupdate worden.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 februari 2018 13:52]

Ik begrijp niet echt welk punt je wil maken. Ook was het achteraf misschien niet handig je mede tweakers uit te maken voor arrogante kwallen.

Dit incident toont aan dat een provider net als ieder ander fouten maakt. Maar dat wisten we al.

Daarnaast lijkt het alsof je het idee hebt dat iedereen straks verplicht zou zijn om eigen apparatuur te gebruiken? Het gaat om een recht, niet een plicht. Dat recht is hard nodig want sommige providers hebben het zoals je al aangeeft op een erg laag pitje staan.
Daarom moeten we dus Eigen hardware + instellingen gebruiken.
Om dit soort nonsense niet mee te maken. Gelukkig boosten ze de scenario nu om het nog makkelijk te maken voor de keuze uit Eigen modem...
Ontbreekt het jou echt zo erg aan inzicht?

Het zijn tweakers of gevorderde gebruikers die zoiets willen. De gemiddelde huis, tuin en keuken internetter wilt helemaal geen eigen modem, accesspoint, switch, VoIP Telefoon etc. die wilt gewoon bestellen door een paar drukken op de knop en het achterlaten van zijn of haar gegevens. Met een bloedgang alle noodzakelijke apparatuur aangesloten en werkend hebben en surfen, mailen, downloaden, film kijken etc.

Diezelfde consument wilt helemaal niet naar een provider bellen als iets niet werkt en te horen krijgen dat ze zich maar moeten wenden tot TP-Link, Fritzbox, Linksys of menig ander bedrijf omdat hun verbinding weer eens niet werkt. Net zo min als providers dat willen, ze zijn nu al de gebeten hond (terecht) als een dienst niet naar behoren werkt en worden dat des te meer als klanten hen gaan verwijten als het modem, de router of switch niet werkt en diezelfde consument het vertikt naar de fabrikant van het apparaat te bellen.

Ik krijg de indruk dat jij het oude tijdperk van Com21, en de eerste generatie Docsis niet echt heb meegemaakt. Het was voor menigeen een ware hel. Men leverde alleen kale modems, zonder router en wifi en consumenten klaagde steen en been dat providers te beroerd waren om te helpen om de boel aan de praat te krijgen. Het internet staat er nu nog vol mee van de ervaringen en ellende uit die tijd.
Zodat je zelf op het verkeerde knopje kunt drukken met hetzelfde effect?

Laten we eerlijk zijn: kan gebeuren.. Mag eigenlijk niet, maar daarom is het ook een "fout".
En dat je binnen vijf minuten hebt opgelost in tegenstelling tot de soms buggy firmware (hallo Horizon box) waar je tot een jaar mee opgezadeld zit.

Overigens, de meesten konden deze router kopen tegen een gereduceerde prijs, dus helemaal gratis was het ook niet.
ze waren alleen niet verplicht om dit apparaat te kopen
Mwah, de tweakers die als helpdesk mis/gebruikt worden gaan het dan wel druk krijgen. Ik blijf mooi iedereen de standaard router van de provider aanbevelen, want dan hoef ik de boel niet te fixen als een persoon het verkloot. Met deze ziggo storing was het makkelijk telefonisch af te handelen: ff googlen: oh ziggo heeft het stuk gemaakt, zo en zo kun je het fixen.

Verder is het een goeie zaak dat ze de firmware up-to-date houden, dat zie ik de huis-tuin-keuken gebruiker niet zomaar doen.
De laatste zin klopt niet helemaal. Sinds njet elke gebruiker dit zal doen een eigen modem. En dat dr mensen die geen eigen modem hebben vindt ik dan normaal dat die niet mogen klagen.

Daarnaast ik beveel mensen om een eigen netwerk te maken(nu nog via router) en dan als se willen tegen kleine betaling doe ik de beheer ervan. Dus ik geniet er van. En mensen kunnen ook bij mij in het netwerk kost erl meer natuurlijk. Maar dan zitten ze niet met een extra ISP.
Jou of de mensen die jij helpt beschouw ik niet als de huis-tuin-keuken gebruikers. Wanneer er iemand met gedegen kennis helpt met een netwerk is het inderdaad geen probleem, die van mijn oma is ook prima beveiligd en up-to-date. Ik bedoel meer de mensen die niet zo iemand hebben en niet nadenken. Die zijn er volgens mij verrassend veel.

Vroeger hielp ik ook wel mensen met dit soort spul (tegen een kleine vergoeding), maar met lange werkweken tegenwoordig heb ik daar geen zin in. Wat ik natuurlijk ook kan aanbevelen is iemand inhuren zoals jij, dan komt het natuurlijk ook goed. Met de modems als verantwoordelijkheid van de eindgebruiker, krijg je mogelijk meer inkomsten ;).
dat is dit toch ook? klanten kiezen zelf om die wifibooster van ziggo te kopen ipv een ander merk.
Dit is een extra service van de provider namelijk een extra externe router voor als je wifi berijk niet goed is, je kan al makkelijk je eigen hardware en instellingen hierbij gebruiken dit is alleen wat ze zelf direct ondersteunen en makkelijk voor je instellen. sterker nog, dit is gewoon een archer c7 ac1750 met hun firmware, flash er lede (nu weer openWRT) of de originele tp-link firmware over en je unlocked alles.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 februari 2018 11:33]

Klopt helemaal.
Deze router, welke d.m.v. de Ziggo branded firmware is omgebouwd tot access point is via Ziggo zo'n €30,- goedkoper dan de TP-Link prijs, dus inderdaad een mooie service.

Ik gebruik hem als AP voor de bovenverdieping en het appraat werkte feilloos 'out-of-the-box'sinds dag één, tot de firmware update inderdaad.

Begin deze week de helpdesk gebeld en toen begon het daar te dagen dat er iets mis was met de uitrol.
Nu werkt alles weer, alleen blijven sinds de update alle leds knipperen. Daar hadden ze geen oplossing voor.

p.s.: voor de liefhebbers; er is een compleet topic op GoT over het flashen van de Archer C7.

[Reactie gewijzigd door Jorruchie op 23 februari 2018 11:51]

Ja ik vind het fantastisch, ik heb geen ziggo maar heb op marktplaats toch mooi 3 van die dingen voor 30 euro incl verzending gekocht. Super leuk om een beetje networking mee te leren en zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Overigens is het ook wel een beetje consumenten hun fout dat ze geen backup van hun instellingen hebben als ze er veel moeite in hebben gestoken. het is extreem makkelijk zn backup te maken en te bewaren omdat het zo klein is.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 februari 2018 11:58]

Nice! :Y)
Waarom hadden ze de AP's de deur uit gedaan?
Was er misschien al eerder een firmware update uitgerold, waarna hij 'stuk' was? ;)
Nee, meeste stapte over naar een andere provider en dachten "ik heb geen ziggo meer dus nu kan ik dit ziggo apparaat niet meer gebruiken". meeste zaten nog in doos, op eentje zat zelfs nog het beschermplasticje. die 15 meter cat5e kabel die erbij zit standaard is dan helemaal de kers op de taart :P T koste vaak wel tijd en moeite om de echte steals ertussenuit te vissen maar t was t meer dan waard.
Nee, meeste stapte over naar een andere provider en dachten "ik heb geen ziggo meer dus nu kan ik dit ziggo apparaat niet meer gebruiken". meeste zaten nog in doos, op eentje zat zelfs nog het beschermplasticje. die 15 meter cat5e kabel die erbij zit standaard is dan helemaal de kers op de taart :P T koste vaak wel tijd en moeite om de echte steals ertussenuit te vissen maar t was t meer dan waard.
Ziggo heeft ze een maand of 2 gratis verzonden, als je de helpdesk belde met 'wifi-probleem'
Dan stuurden ze zonder door te vragen een booster op.

Jij hebt dus 30€ betaald voor iets wat gratis was :+
Dat ging echt niet zo makkelijk hoor, vaak werd hij betaald er doorheen gedrukt. Of je kon hem meteen als optie kopen bij je abonnement.
Ik heb er 1, verschillende buurtjes, mijn vader en drie collega's
Begin november, één telefoontje, de vraag "hoe goed is de powerpromise, want ik heb nu router X staan van jullie, en kan de zolder / schuur niet bereiken"
HD - Geen probleem meneer, ik maak een verzendorder aan, en stuur een booster toe.

Dus niet zomaar een enkele, maar een stuk of 10 in mijn directe omgeving.
tenzij deze buiten die 2 maanden gekocht zijn
Ten eerste krijg je er maar 1 per klant en ten tweede ben ik geen klant van ziggo en had ik er dus uberhaupt geen kans op voor de verminderde prijs of uberhaupt volprijs van ziggo zelf. dat had je geweten als je de rest van het draadje had gelezen. Gratis bestaat praktisch niet, die mensen betaalde via het alles in 1 paket anders was ziggo al falliet omdat mensen masaal die router bestellen. dus 90 euro voor 3 routers die ziggo zelf waarschijnlijk meer heeft gekost dan die 30 euro waarvoor ze ze verpatste aan sommigen.

[Reactie gewijzigd door t link op 24 februari 2018 01:25]

Klopt hier precies hetzelfde gedaan. Omdat het een eigen branding heeft weet Jan met de Pet echt niet dat het gewoon een Archer C7 V2 van ~ 90 euro is. Hier ook al menig dealtje mee gescoord. Even flashen en het is een prima apparaat.
Haha,
Nee, meeste stapte over naar een andere provider en dachten "ik heb geen ziggo meer dus nu kan ik dit ziggo apparaat niet meer gebruiken".
Zo'n Ziggo logo is ook best wel verwarrend voor Henk en Ingrid natuurlijk. :Y)
Bij System Tools kun je LED Control op off zetten. :)
Dank je, dat had ik toevallig gisteravond ontdekt. O-)
Ik denk niet dat je begrijpt wat een extra service is. een extra service is iets wat je niet standaard krijgt, en kan best extra kosten. Dit zit niet bij de standaard service en dus heb je gewoon de keus het niet te kopen. Als je hun "power promise" pakket ofzo koopt krijg je deze service gratis als je ergens in je huis slecht ontvangst hebt (geloof ik), en dan is de router ook echt van jou en mag je er ook gewoon andere firmware op flashen. je bent op geen enkele manier verplicht hun wifi booster te gebruiken, bij modems heb je dat probleem wel omdat je specefieke instellingen moet hebben voor de verbinding naar de ISP. Dat heb je hier niet, deze router zit gewoon op je eigen netwerk zonder geheime instellingen.

https://www.ziggo.nl/alles-in-1/powerpromise

[Reactie gewijzigd door t link op 23 februari 2018 12:24]

Die eigen hardware heeft ook firmware die ook fout kan zijn. Toegegeven ik gok dat die kans kleiner is vanuit de fabrikant zelf dan Ziggo.
Aan de foto te zien lijkt het een gewone budget TP-Link router, misschien wel deze.
Volgens de Ziggo site: tijdelijk van EUR 99 voor EUR 59, max 1 per klant, haha!
Aangezien deze router achter het modem wordt aangesloten, net als mijn eigen prive router, verbaasde het me in eerste instantie dat Ziggo dit ding zomaar kan bereiken en flashen. Misschien een beetje naief, maar ik had me eigenlijk nooit gerealiseerd dat Ziggo dan ook mijn router kan zien, echter niet configureren omdat ik het admin wachtwoord beheer. Hoe doet Ziggo dat met hun router? Draait er custom firmware op waarvan je het admin account niet kan aanpassen zodat Ziggo er altijd bij kan?

[Reactie gewijzigd door chevsureti op 23 februari 2018 11:57]

De router die door Ziggo gebruikt wordt, is een Archer C7, die ongeveer 85 euro kost. Ik heb veel mensen aangeraden om er een te nemen, aangezien het een prima apparaat is voor dat geld. Met de standaardfirmware van Ziggo zijn ze erg eenvoudig op te zetten, maar het is ook mogelijk om de originele firmware van TP-Link of zelfs firmware van een derde partij zoals OpenWRT erop te flashen. Daarover kun je meer lezen in dit draadje op GoT.

Zo heb ik nu in mijn eigen huis voor 60 euro een supersnelle 5GHz-router staan, die ik via het Ziggo-abonnement van mijn moeder heb aangeschaft. Draait retestabiel op OpenWRT.
Alleen is het een router, en om nou je hele netwerk vol te gooien met routers, nee.
Ziggo levert hem als access point zonder DHCP.
Dan kun je DHCP uitzetten en is het niets meer dan een accesspoint die ook als switch kan dienen ;)
Dan snap jij het idee van een router niet.
Verlicht me, wat snap ik er dan niet aan?
Je hoeft mij niet te vertellen wat een router is. Ik zie alleen niet wat er mis is met een router in te zetten als access point (mits je dhcp uitzet natuurlijk).
Omdat je dan eigenlijk betaald voor functionaliteit aan je provider die het niet waar kan maken. Als ik het goed lees heb je met de korting van je moeder een router gekocht. Goed zo. Maar dat heeft niks te maken met het probleem.

Mensen gaan in op zo'n aanbod omdat de provider z'n apparatuur niet voldoet. Ik herinner me Ziggo reclame waarin specifiek een garantie over wifi bereik in je huis werd gemaakt.

Het is in mijn ogen bijzonder dat een provider er mee wegkomt om geld te vragen omdat ze niet kunnen leveren bij een klant wat ze aanbieden.

Als ze nou gewoon puur een UTP toegangspunt bieden met een standaard pakket wat je er "gratis" bij kan krijgen als standaard oplossing, zonder garanties of het past bij de situatie, dan zou er geen probleem zijn.

Alleen sommige providers spelen vals en houden details achter zodat je niet zelf je telefonie kunt instellen of een vlan voor je TV. Zodat je gedwongen blijft om hun apparatuur te gebruiken, die niet voldoen, waardoor je bij hun moet betalen voor aanvullende apparatuur.

Dat zou in elke andere context toch crimineel zijn?
Goed plan, ook eens kijken of ik via m'n ouders er 1 kan aanschaffen! Kan nog wel snel AP gebruiken.
Dat ding heeft toch internet?
Dus kan het ook gewoon op een bepaald adres vragen of er een update is
Het is firmware van Ziggo. Dat je je wachtwoord heb aangepast is misschien om de frontend te beveiligen maar het is goed mogelijk dat ziggo via de achterkant gewoon binnenkomt met een eigen user/password.
Ziggo heeft het zo geregeld, dat ze gewoon in je router-instellingen (en meer… denk aan statistieken e.d.) kunnen kijken, merkte ik bij een gesprek met de klantenservice. En aan kunnen passen.

Nu kun je er zelf ook nog bij, maar als het aan Zigg etc ligt straks niet meer. Hoe meer macht bij hen, hoe beter.. voor Ziggo.
Hoe kan zoiets gebeuren? Ik ga er toch vanuit dat Ziggo eerst zelf een update test voor deze verspreid wordt?
gevalletje waar mensen werken worden fouten gemaakt...
Het is duidelijk een gevalltjes van niet goed testen. Duidelijk dat Ziggo zijn test cycles niet op orde heeft. Deze fout had gewoon tijdens het testen gevonden moeten worden, hij is zo banaal, werkelijk niet te geloven dat ze dit zo live hebben gezet. Na de update ligt Wifi eruit, hoe kan je dat missen tijdens het testen?

Of wordt er niet getest bij Ziggo?
dat is vaak zo. Ik ben met je eens dat men met goed testen het had kunnen vinden. Tegelijkertijd weet ik zelf ook dat je altijd achteraf kunt stellen dat het makkelijk is te bedenken.

Wat ze siert is dat ze de fout erkennen en ermee in de publiciteit treden. Is het tof? Absoluut niet. Maar beter dan verzwijgen.

Het is een utopie te verwachten dat een bedrijf (== collectief van mensen) nooit fouten maakt. Zelfs met de beste bedoelingen, processen en mensen.

En dan kan jij het een banale fout vinden, dat veranderd er weinig aan :).
Wat tegenwoordig te vaak wordt gebruikt als excuus.
Mensen zeiken dan ook wel enorm snel tegenwoordig. Er zijn ongetwijfeld dingen die bij Ziggo niet deugen (zoals de horizonboxen) maar het gaat hier om een prima router van TP link (met Ziggo firmware) waar nu een keer wat mee gebeurt (heb zelf ook een C7 draaien maar dan zonder Ziggo firmware).

Als ik dan hier al berichten lees dat mensen om die reden hun abo al opzeggen dan ben je in mijn ogen toch wel een beetje zielig. Vergeet niet dat er ook gewoon genoeg tevreden mensen zijn die vrijwel nooit (of geen) problemen hebben en die je nooit hoort op het internet.
Ik ben zo een. Nooit problemen met Ziggo, altijd een stabiele verbinding, en als er een keer wat is is er een landelijk iets, wat voor kan komen, met miljarden meters kabel kan 't ergens stuk. Buiten zulke defecten nooit problemen hier.

Waar ik op doel, tegenwoordig wordt bij elke issue gezegd; "het blijven mensen" maar dat wordt teveel gezegd, in de applicatie ontwikkeling heb je daar uitgebreide volautomatische test processen voor, en dan moet er ook nog fysiek getest worden, en ergens is er te snel uitgerold, tsja, dat is niet helemaal netjes gedaan.
defineer 'te vaak'. 1x per jaar? 10x per jaar?

Ik lees dit soort dingen niet zo vaak, zeker niet als ik het moet terugbrengen op 1 provider.

Dat iets gebeurd is niet meteen dat het "te vaak" gebeurd.

Ik ben liever van - liever je fout snel goed kunnen maken dan voorkomen dat er ooit fouten gemaakt worden. Zodra we bang worden om te falen, fouten te maken, stoppen we met groeien, verbeteren.
Hoe vaak brengt Ziggo een firmware update? 6 keer per dag? Ok, dan kan het. Maar met het aantal malen dat Ziggo dit doet moet dit toch echt wel doordacht zijn.
tja AI is nog niet zo ver dat ze het kunnen overnemen dus blijft hoewel vaak gebruikt dit toch een behoorlijk geldig excuus.
Anoniem: 470811
@SMD00723 februari 2018 11:58
Of:

"Door een niet goed gedefinieerd en uitgewerkt test-proces zijn de persoonlijke instellingen van de Wifi-booster niet meegenomen als criteria. De reden hiervoor was kennis-gebrek/agile-werken/kostenbesparing (doorhalen wat nvt is).

Gelukkig kunnen we wel fouten herstellen, en daarom sturen we jullie een email met instructies hoe jullie onze fout kunnen verhelpen. Ondanks dat wij inzien dat het onze fout is, verstrekken wij geen compensatie voor uw verloren tijd."

Dan ben je tenminste eerlijk als bedrijf.
Ondanks dat wij inzien dat het onze fout is, verstrekken wij geen compensatie voor uw verloren tijd.
Dan moet je maar geen consument zijn; als je aanspraak wil maken op compensatie dan sluit je een contract af waarin dat soort dingen wel geregeld zijn. In de praktijk geeft het overgrote deel van de klanten de voorkeur aan "goedkoper is beter", dus ja, dan is er geen geld voor compensatie (en minder geld voor grondig testen).

Daarnaast, als elke update het risico op compensatie geeft, dan maak je het voor de leverancier wel heel verleidelijk om updates op te sparen en in één keer van 2.0 naar 3.0 te gaan. Zit je wel (jarenlang?) met beschikbare-maar-niet-uitgerolde beveiligingsupdates. Om het over nieuwe features helemaal maar niet te hebben; waarom firmware updaten en klanten blij maken met verbeteringen als je daar nauwelijks iets mee wint, maar wel het risico loopt een dure vergoeding te moeten betalen?

Uiteindelijk is het voor iedereen beter als kleine ongemakken (zoals het opnieuw in moeten stellen van de netwerknaam) niet "bestraft" worden.
Als consument kun je geen zakelijk nemen (over iets met een SLA), maar goed, ik zit ook niet meer bij Ziggo.

Ik zeg trouwens ook niet dat compensatie verplicht zou moeten zijn. Maar wees daar transparant over. En dat doen veel bedrijven niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 24 februari 2018 11:31]

AI zal het ook niet kunnen bolwerken omdat het afhankelijk is van input.

En zelfs als de AI zelflerend is zal die dat niet kunnen afdekken.


Er is verschil in de ‘boosters’ waarbij je constant de zwakste schakel mee in overweging moet nemen. En dat is info van de fabrikant die Ziggo naar alle waarschijnlijkheid niet in handen heeft.

Als je die AI niet kunt voeden dan zullen zich issues blijven voordoen.
De vraag die ook gesteld moet worden,
als je een normale mens dezelfde data voorgeschoteld, zal die dan ook tot bepaalde conclusies komen.

AI is geen wondermiddel,
maar met AI kun je een aantal (zeer saaie) stappen automatiseren waardoor op plaatsen waar de kans op fouten groter wordt tot praktisch nihil kunt reduceren.
Jij maakt nooit eens een fout? Dan doe je waarschijnlijk ook niks.
Het gaat hier niet om zomaar een fout maar om de uitgevoerde test processen. Aangezien dit behoorlijke basisfunctionaliteit is, zou je mogen verwachten dat dit in een standaard (geautomatiseerd) test pakket zit dat gedraaid wordt voordat een nieuwe release de deur uit gaat. Dat dit niet gebeurd is, zegt iets heel belangrijks over de relatie die het bedrijf met haar klanten wil.
Dat is een iets andere formulering van exact hetzelfde slappe excuus. Er is verschil tussen fouten en beginnersfouten. Deze zit er wat mij betreft een beetje tussenin, net iets dichter bij beginnersfout dan bij gewone fout, maar als ze verder zelden blunderen komen ze er wat mij betreft nog net mee weg. Met beginnersfouten komt een professional wat mij betreft nooit weg en met ingewikkelde fouten is een excuus en/of compensatie eigenlijk gewoon voldoende.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 februari 2018 23:04]

Xoniq, mee eens.

Het excuus is al eeuwenoud en wordt ook naar mijn mening TE veel gebruikt.
Overdrijven is natuurlijk ook een vak anno 2018 :-/

Maar het aantal fouten door verkeerd handelen bij Ziggo is toch echt te tellen op één (1) hand als we kijken over een periode van de afgelopen 10 jaar.

Gaan we kijken naar individuele gevallen dan praat je over hele andere cijfers, maar is dit niet iets waar een grote groep klanten hinder van ondervinden.
overdrijven is al lang geen vak meer, eerder basisvaardigheid, net zoals het update van een router firmware:)

probleem is met die basis functionaliteit, dat het zoo basaal is dat er soms overgekeken wordt bij het testen.
ben hier net ook bezig met een PoC aan het uitschrijven en kreeg ook zo van die opmerkingen "waarom zet je die test daar in ? als dat nog niet lukt, dan moet je er niet verder naar kijken" dat was dan ook mijn antwoord. ik zie inderdaad dat basis dingen vergeten worden, omdat dat toch standaard is ?
Niet voldoende dus, blijkbaar.
Iedereen die wel eens wat met beheer doet heeft wel eens meegemaakt dat een deploy naar de verkeerde omgeving gaat, of dat er bijvoorbeeld een verkeerde versie word gereleased.
ja dat zou idd moeten..maar zoals wel vaker is gebleken bij Ziggo...test men gewoon niet goed daar!
Nouja testen en ziggo passen niet bijelkaar.

Heb in beta programma gezeten voor horizon boxen, tig meldingen van problemen en wat doet ziggo gewoon uitrollen wetend dat vervelende bugs erinzitten.
Dan moet je beter lezen.

Gaat erom dat ziggo de beta met de bugs als officeel maakt en doodleuk uitrold in heel Nederland wetend dat bugs er nog inzit.
"Ziggo meldt klanten dat ze kunnen inloggen met de standaardinlognaam en het wachtwoord van de Wifibooster om hun eigen instellingen handmatig terug te zetten."

Voor de gemiddelde persoon op Tweakers natuurlijk geen enkel probleem, maar die duizenden oudjes aan wie zo'n apparaat is verkocht inclusief een monteur om het voor hun in te stellen... Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan oplossen.
De oudjes komen er waarschijnlijk het beste vanaf want die passen de default instellingen niet aan.
maar de gemiddelde tweaker is ook de enige die instellingen zou aanpassen. als je dit niet bent, dan heb je niks aangepast waarschijnlijk, en zit je dus goed.
Op zich staat het gehele proces om die apparaten in te stellen met klikbare screenshots op de website van Ziggo. Als de klant op een ander device wel verbinding heeft, moet dit geen issue zijn. Al helemaal als de helpdesk de klant een beetje begeleidt en kalm weet te houden.
Die monteur heeft bij al die duizenden oudjes gewoon de standaardinlognaam en wachtwoord gebruikt. Die oudjes hebben er geen last van.
Wél de mensen die veiligheid ter harte nemen en die geen standaard instellingen willen gebruiken.
Hangt er vanaf - gelukkig zijn er inmiddels steeds meer fabrikanten die voor ieder apparaat apart een wachtwoord genereren, dwz dat het voor de veiligheid bijne geen voordeel heeft om het wachtwoord te veranderen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 februari 2018 12:09]

Worden die wachtwoorden niet via een bekend algoritme aangemaakt?
Tuurlijk, net als veel inlogcodes voor banken enzovoort. Dat het algoritme bekend is betekend niet dat je er iets mee kan als je de input niet kunt herleiden. Je wilt niet je wachtwoord genereren op basis van het standaard SSID (dit gebeurde vroeger veel) of een MAC-adres.
Die hebben vast hun standaard instellingen niet veranderd
jawel, regelmatig past de monteur de wachtwoorden aan
Dank voor de toelichting, het was een aanname, maar dat snapt u ook wel :D
En hoe kan ik de auto update uitschakelen? Heb helemaal geen behoefte dat Ziggo ook maar iets doet aan mijn firmware, ik update die wel handig (gelukkig hebben ze de mijne niet aangepast, maar zou niet blij zijn als alle settings weer op default zouden staan en de vraag is of een backup gemaakt met een oudere firmware, door de nieuwe versie geaccepteerd worden).
Het is een accespoint ....
Zoveel settings zijn er niet, hoogstens naam en ww

Als jij hem hebt omgezet naar een 'originele' TPlink / xxWRT dan doet de update het niet
Het gaat er niet om dat het niet veel settings zijn, ik wil graag in control blijven over mijn apparatuur.
Dan moet je de firmware overschrijven
Ik heb nergens last van, hij connect nog gewoon terwijl een zelfgekozen netwerknaam en wachtwoord heb gekozen. Wellicht dat ik nog niet de firmware update gekregen heb, zal straks eens zien!
De mijne staat al een hele poos (eigenlijk wat overbodig eerlijk gezegd), achter een modem wat in bridge is gezet. Daarmee lijkt het apparaat voor Ziggo niet bereikbaar voor een auto-update want ik had zelfs versie 2.0 niet eens in het apparaat. Bij Ziggo is nu enkel nog steeds 2.0 terug te vinden en niet versie 2.1.1 waarover in bovenstaand artikel wordt gesproken? Waarom wordt de laatste versie niet openbaar gedeeld indien een klant zelf de laatste firmware in het toestel zou willen flashen?
De mijne staat gekoppeld aan het cisco modem van ziggo. Het cisco modem staat niet in bridge, ik heb gewoon de de WIFI op de cisco uitgeschakeld. Dus ik denk niet dat bij mij dat de oorzaak is dat ik de update niet gekregen heb.
Prutsers!

Dit is exact de reden dat ik niet wil dat een provider de firmware in mijn modem kan updaten.

Dit heb ik dus uitgeschakeld (gelukkig kan dat in de Fritzbox).
Prima, maar update je periodiek dan wel handmatig?
Blijf het eng vinden dat een ISP gewoon volledig controle heeft over een modem dat in je huis staat. Wat als je nou een eigen modem installeert? zou een ISP dan alsnog veel kunnen uitlezen en eventueel aan kunnen passen?
Doe zoals ik, koop een eigen wifi router (een fatsoenlijke, dus niet één van 3 tientjes), bel Ziggo op, laat je modem in de modem-only stand zetten, en sluit je router op je modem aan. Je hebt dan alle controle, en Ziggo ziet niet meer wat er in je thuisnetwerk zit!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee