Windows-gebruikers met AMD-processors klagen over problemen na Meltdown-patches

Mensen met AMD-processors, hoofdzakelijk oudere modellen, klagen erover dat de Microsoft-patches naar aanleiding van Meltdown en Spectre ervoor zorgen dat hun systemen niet meer starten. Ook een Windows-herinstallatie lijkt geen effect te hebben.

In verschillende threads op het Microsoft-forum schrijven getroffen gebruikers dat hun systemen niet meer starten na het installeren van de patches en dat alleen het Windows-logo bij het opstarten in beeld komt. Vervolgens zouden de systemen niet verder booten. De berichten lijken afkomstig van gebruikers met oudere AMD-processors, zoals Athlon, Sempron en Opteron.

Uit de berichten is verder op te maken dat gebruikers ook na een herinstallatie van bijvoorbeeld Windows 7 of 10 hun systemen niet aan de praat krijgen. In een Reddit-thread zegt een van de getroffen gebruikers dat het uitvoeren van een aantal commando's via het 'Repair your computer'-menu een oplossing bood door het betreffende updatepakket te verwijderen.

Microsoft bracht de patches uit naar aanleiding van de onthulling van details over de Meltdown- en Spectre-kwetsbaarheden vorige week. Daarvan treft Meltdown alleen Intel-cpu's, maar heeft Spectre ook gevolgen voor processors van AMD. De update in kwestie betreft KB4056892.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

08-01-2018 • 10:42

151 Linkedin

Reacties (151)

Wijzig sortering
Misschien ook interessant om in een artikel als deze te vermelden, dat het om KB4056892 patch gaat:

https://support.microsoft...ndows-10-update-kb4056892

Wat Nederlandse info hierover:

https://www.gratissoftwar...eltdown-lek-dicht-spectre

[Reactie gewijzigd door dEATHfLOWEr op 8 januari 2018 10:54]

En KB4056894 als je Windows 7 draait.
jah ik had bingo ... kreeg constant melding van BFADI.SYS met opstarterror 0xc0000221

ik heb nu win10 reinstalled en ga de bewuste patch dan ook eruit halen voordat ik OPNIEUW prijs heb... op dat systeem draait namelijk m'n mailserver voor gans de familie
mailserver op windows 10...?
Waarom niet? W10 LTSB pak ik soms ook als server os. Licensie-technisch een stuk goedkoper ;)
ja ..; waarom niet ...
ik gebruik wel geen MS Exchange ofzo hé.. ik ben al jarenlang tevreden gebruiker van Mercury/32 als mailserver.
die software heb ik al bijna twintig jaar in gebruik voor mailservices en ik heb al quasi evenlang dus imaps (imap over ssl) terwijl dat vroeger bijna nergens werd aangeboden; zeker niet bij de internetproviders die enkel maar POP (en dan nog niet eens pop over ssl) aanboden... ook voor het verzenden heb ik al jaar en dag smtp met ssl. En ik weet nog goed dat indertijd er maar zeer weinig mailservers toelieten om ssl te gebruiken voor mx. Yahoo en google waren echt de eerste grote namen waarbij ik mijn uitgaande mails ook steeds weer met een veilige connectie zag verbinden. alle gewone providers hier in belgie hadden tot een jaar of drie terug géén ondersteuning om mail via secured verbindingen af te leveren. (dito voor inkomende mail van andere mx'en... hoe vaak ik me niet ergerde dat zoveel providers liggen reclame te maken over beveiliging maar hun eigen dataverkeer dan over afluisterbare connecties laat lopen. Toen ik nog een zaak had in pc herstellingen kreeg ik af en toe wel eens de vraag van mensen voor veilige mail, en ik bood ze dan gewoon een account aan op m'n mailserver en vertelde hen dan wat er veilig aan was en wat de voorwaarden waren (oa de account niet gaan gebruiken voor doorstuurmails, voor webmail geen publieke diensten gebruiken maar onze eigen dienst, geen reclame maken voor de door ons aangeboden dienst). Ik heb er nooit iemand iets voor aangerekend, en zelfs nu nadat ik al lang gestopt ben met m'n zaak zijn er nog steeds mensen die actief gebruik maken van die accounts op mijn domein.
Uhhh??
Net even bij MS gekeken, d'r worden acht issues bij deze patch (KB4056892) genoemd, maar geen woord over meltdown..
Hoe zit dat ?
Het komt helaas wel vaker voor dat Microsoft niet heel gedetailleerd omschrijft waar de patch precies voor is. Maar ik denk dat "Windows Kernel" het wel 'verraad' :)

Security updates to Windows SMB Server, the Windows Subsystem for Linux, Windows Kernel, Windows Datacenter Networking, Windows Graphics, Microsoft Edge, Internet Explorer, and the Microsoft Scripting Engine
De Windows kernel wordt regelmatig geupdate zonder een dergelijke hardware bug te patchen. Dat verraad dus eigenlijk bijna niks.
Microsoft is wat dat betreft in alles zo steriel en totaal niet gericht op de kern van het probleem.

Als je bijvoorbeeld in Windows het probleemoplossingsproces krijgt word nooit het daadwerkelijk probleem geanalyseerd maar allemaal randzaken die in uitzonderingsgevallen het probleem zouden kunnen zijn.
Dank, dat is inderdaad nuttig.
Deze patch niet gekregen onder een win-7 met een Phenom II.
Ook geen problemen.

EDIT;/
Voor mijn windows versie is het dan de KB4056894 patch.
Deze heeft de zelfde beschrijving, maar mss voor een andere OS-type of andere hardware.
Mss ook met 32 of 64 bit te maken.

[Reactie gewijzigd door gp500 op 8 januari 2018 13:00]

January 4, 2018—KB4056894 (Monthly Rollup)
Applies to: Windows Server 2008 R2 Service Pack 1, Windows 7 Service Pack 1
Thanks, deze blokkeer ik op mijn oude laptop die ik gebruik als mediacenter.
Wat ook wel jammer is, dit zit in de Cumulative Update for Windows 10.
Dit komt dus maandelijks terug, misschien deze week al op "Patch Tuesday", tenzij Microsoft dit snel oplost.
Update update update, maar ik zie geen update, ik heb al sinds 15-11-17 geen update.
Welke update gaat dit nu om voor windows?
Als uw antivirus niet compatibel is krijg je die januari security update ivm meltdown en spectre niet binnen. Staat in het KB artikel vermeld. Antivirus software makers moet hun software controleren of deze compatibel is met de patch. Is dit het geval moeten zij een registry key waarde aanmaken en pas als deze bestaat zal de patch zichtbaar komen.

Ik had zelfde probleem met bitdefender die de registry key waarde niet aanmaakte. Ze hebben een dag nadien een nieuwe update vrijgegeven nadat ze getest hadden of alles compatibel was en die versie maakte de registry key aan. Mijn windows update vond de januari security update wel nog niet zelf dus heb ik die zelf even gedownload van de microsoft catalog website en manueel geinstalleerd.

Ik vermoed, maar heb dit niet getest dat het manueel installeren van de update ook niet zal werken als de registry key waarde niet bestaat.

dus controleer of uw antivirus enerzijds de patch ondersteund en anderzijds of je de laatste nieuwe versie reeds hebt.

Als je enkel defender gebruikt zou de registry waarde moeten bestaan en de update kunnen installeren

zie https://support.microsoft...ndows-10-update-kb4056892 heb de relevante tekst hieronder gezet ook

Due to an issue with some versions of Anti-Virus software, this fix is only being made applicable to the machines where the Anti virus ISV has updated the ALLOW REGKEY.
Contact your Anti-Virus AV to confirm that their software is compatible and have set the following REGKEY on the machine

Key="HKEY_LOCAL_MACHINE"Subkey="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat"

Value Name="cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc"

Type="REG_DWORD”

Data="0x00000000”

[Reactie gewijzigd door joyrider3774 op 8 januari 2018 11:07]

Dat zelfde is bij kaspersky ook al up to date
Good news: Both business and consumer solutions from Kaspersky Lab are fully compatible with this update. Microsoft delivers the update only if the system is flagged as ready, and from our side, the readiness flag has been included in the updates that were delivered on December 28, 2017. If your antivirus databases are up to date, then your computer is ready to receive the Windows update that fixes Meltdown. If you haven’t received it yet, you soon will, and we strongly recommend you install it as soon as possible.

De troubleshoot fix heeft niets geholpen. https://support.microsoft...ows-update-troubleshooter

Ik heb blijkbaar updates tot 16-12, (kb4058043 als laatste.
en kaspersky is ook up to date.

Heel irri als je niet weet dat je updates niet komen.
je kunt patch manueel downloaden en installeren vanaf hier voor windows 10:
https://catalog.update.mi...e/Search.aspx?q=KB4056892

let wel die site werkte bij mij enkel in internet explorer en je moet die control dat ze willen installeren toestaan

[Reactie gewijzigd door joyrider3774 op 8 januari 2018 11:28]

Werkt prima in Chrome op Windows (dat was 10 jaar geleden wel anders :) )
ff miereneuken.. nog een paar maanden wachten op de 10 jarig jubileum ;)
Technisch gezien klopt de zin :D ik heb het dan ook eigenlijk over de tijden waarin MSIE de defacto standaard was
Zou kunnen, maar mijn F-Secure (van XS4ALL) was wel al geupdate, compatible en toch nog steeds geen Windows 10 update.. Toen dus maar de update met de hand gedownload en geïnstalleerd.. Geen problemen verder.. Intel i7 6700K processor..

http://www.catalog.update...m/Search.aspx?q=KB4056892
Gek genoeg heb (had) ik dus precies hetzelfde probleem. Zag bij Win10 instellingen - systeem - info dat mijn build nog op 16299.19 zat. En ik zag ook al op het internet al in december dat er al nieuwere builds waren en heb dagelijks geprobeerd om naar updates te zoeken, maar er kwam maar niets binnen waar dat normaal altijd wel lukte (ging toch altijd wel al automatisch). Heb het daarom maar afgelopen weekend geforceerd door het via de catalog zelf te downloaden die mensen hier eerder gepost hebben. Gek genoeg is die nu wel uit de lucht zo te zien.
http://catalog.update.mic...e/Search.aspx?q=KB4056892

Moet je wel de goede kiezen en er absoluut zeker van zijn dat je antivirus up 2 date anders ben je sjaak.
Ja ik had het bij de win 10 fall update ook, en ik heb toen ook de cumulatieve update gepakt, want het duurde een eeuwigheid voor ik hem kreeg, dus toen zelf maar gedaan, en de daarop volgende update, de rest later ging vanzelf weer. tot nu dan. (delta laten liggen uiteraard)
Nu is het dus wel zo dat er updates binnen komen geweest zijn tot de 14 dec 17 (excuus taal)

het zat voor de fall update al niet helemaal goed met het updaten.
Ik heb het vermoeden dat mijn systeem niet gangbaar is en dus updates later komen.
(geen leuk idee als geen enkele oplossing -update- fix- fall-update, niet werken om het te fixen)
Moet ik nu me hele systeem opnieuw installen, en de backup er weer op, om er dan achter te komen dat het niet is opgelost.

Wat heb je aan die fix programmas als je niet weet of het opgelost is, bij w7 was dit wel duidelijker.
Maargoed, ik zal het dus handmatig moeten doen.
Ik heb hetzelfde probleem, al geloof ik niet dat ik echt een exotische set-up heb (alhoewel wat ouder, maar werkt prima) een i7-920, GTX1060 op een Rampage 3 bord. Heb alleen Bitdefender draaien, maar nog geen update gezien. Zal vanavond ook maar eens handmatig updaten dan.
bij bitdefender moet je de build hebben die op 209 eindigt (althans voor bitdefender antivirus plus 2018) bij mij bleef deze zelfs na manuele update atlijd staan op 205. Ik had dan de automatische update url (tijdelijk) gewijzigd naar upgrade.bitdefender.com en als ik dan nogmaals naar updates liet zoeken kwam de 209 build update binnen die de registry key waarde aanmaakte.

ook even controleren welke bitdefender versie je gebruikt, de patch is niet beschikbaar op dezelfde dag voor elke versie van de applicatie https://www.bitdefender.com/consumer/support/answer/9033/

je kunt altijd manueel zelf via regedit.exe gaan kijken of de registry waarde bestaat en bij about venster van bitdefender kun je de build zien. About venster kun je oproepen via rechstklik op het icoontje in de system tray
Top, bedankt voor extra tips!
Dan lijkt me dat er toch iets mis is met je systeem, er zijn sowieso nog cumulatieve updates geweest op 12 december, en op 4 januari, zowel voor Win7 als Win10.
Ja ik snap dat er een probleem is. maar ik merk er dus niets van, en de update controle gaat gewoon goed. heel irri dat je het niet weet dat je achter loopt. versie 16299.125 heb ik nu.

Hm even probleem oplosser proberen. https://support.microsoft...ows-update-troubleshooter.
Probleem oplosser is soms best handig. mensen denken vaak dat het niet werkt, dat doet het ook 95% van de tijd niet maar als het werkt lost het ook problemen op waar je uren over had kunnen googlen.
Maak daar maar 99.8% van.
Ligt er natuurlijk aan hoevaak je het gebruikt :P de enkele keren per jaar dat ik het gebruik is het verassend effectief.
Toevallig zat ik gisteren nog Windows te installeren voor een vriend van mij en de dingen die je dan tegenkomt die zo onuitgedacht zo ongelooflijk irritant en zo onintuitief zijn zijn niet normaal.

Ik zeg nog tegen mijn vriend als ik me al erger daaraan wat hij dan moet doen aangezien hij er helemaal geen verstand van heeft.

Zoiets simpels als wanneer je je PC gaat restarten dat die niet vraagt er gaat zometeen 300 updates geinstalleerd worden weet je zeker dat je je PC niet uit wilt zetten?

Want na die updates zou mijn vriend gaan slapen, moet die 2 uur lang wachten om daarna de PC uit te zetten.

En dat is maar 1 van de vele voorbeelden die ik heb, kan nog een hoop noemen.
Iemand heeft Black Mirror seizoen 4 lopen bingen ;-)
Begrijp echt totaal niet wat je probeert te zeggen.
Als je sinds 15-11-2017 geen updates meer hebt ontvangen, moet je je system toch eens even heel goed nakijken. In December zijn er de nodige updates geweest en vorige week natuurlijk de Spectre/Meltdown update:
https://support.microsoft...ndows-10-update-kb4056892

Tenzij je een niet meer supported Windows gebruikt, dan ontvang je alleen de critical patches vaak nog (waaronder de laatstgenoemde volgens mij wel valt).
Wat raar, windows zou iedere week minimaal ns een keertje moeten updaten. Dat doet de mijne in ieder geval nu ik windows update weer gerepareerd heb. (Ik had de boel registry diep gesloopt maar heb het later weer inelkaar gesleuteld omdat ik windows hello miste)
Het feit dat zelfs een herinstallatie niet blijkt te werken is toch wel verontrustend. Komt het er dan eigenlijk niet op neer dat je pc gebrickt wordt? Toch allesinds voor de gewone gebruiker die niet in staat is commando's uit te voeren... Is voor hun dan de enige oplossing om naar een repair shop te gaan en een nieuwe processor te laten installeren? Gaat dan ook weer lekker wat kosten...
Komt het er dan eigenlijk niet op neer dat je pc gebrickt wordt?
Dan rek je het begrip van 'bricken' wel heel erg. Dan zou mijn moeders PC gebrickt zijn als je het scherm uitzet. :+

De hardware boot prima, maar de software blijft gewoon hangen. Dat is geen bricken.
Dan rek je het begrip van 'bricken' wel heel erg. Dan zou mijn moeders PC gebrickt zijn als je het scherm uitzet. :+

De hardware boot prima, maar de software blijft gewoon hangen. Dat is geen bricken.
Sorry hoor ik heb genoeg telefoons / tablets gebrickt en unbrickt, en ja dat zijn software problemen, vandaar dat ze ook op te lossen zijn softwarematig.

Volgens mij heb jij een verkeerde definitie van 'bricken', niet hij.
Technisch gezien betekent bricken dat het apparaat niet recoverable is zonder hardware mods. Bijv. een corrupte bios waarna je de cmos chip moet vervangen om te kunnen booten. Of een rom verkeerd flashen op je mobiel waarna hij het OS en de flash tool niet meer kan starten. Een brick is iets wat je niet zelf thuis kunt oplossen. Je moet naar een specialist en die concludeert waarschijnlijk dat het apparaat total loss is.

Bricken betekent letterlijk dat je device vanaf dat moment evenveel functionaliteit heeft als een baksteen, een brick

Soft brick is weer zo'n typische IT situatie waarin een woord aan een soort scope creep onderhevig is totdat het zo algemeen is dat het zijn betekenis verliest. Wat mij betreft: Iets is bricked of niet. soft brick is gewoon een software issue.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 8 januari 2018 16:19]

Ik heb het even nagezocht, en beide definities zijn in gebruik. Er wordt schijnbaar onderscheid gemaakt tussen hard bricking en soft bricking. Software die niet boot is een soft brick, ik kende eigenlijk alleen de hard brick (en heb het onderscheid hiervoor nog nooit gehoord).

Een brick is trouwens helemaal niet altijd softwarematig op te lossen, ook al is het een softwareprobleem. Succes met een mislukte BIOS-flash softwarematig oplossen: er is geen softwarematige interface meer.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 8 januari 2018 11:34]

Touche, je hebt 100% gelijk. Heb hier nog zo'n Archos Gamepad liggen welke ook in een bootloop zit en ik krijg er geen nieuwe firmware op omdat adb niet eens verbind, dat is idd. ook een softbrick die niet op te lossen is ( door mij iig... ik heb nog ergens een eeprom flasher liggen maar... ).
Dat komt natuurlijk doordat windows tijdens een installatie netjes alle updates van het internet trekt.

De enige mogelijkheid dat die windows update zou kunnen persisten na een installatie is als de bootloader wordt aangepast en niet gewost wordt (geen echte schone installatie dus) of als MS dw microcode in de bioschip zou patchen. Dat laatste is natuurlijk niet te doen daar geen 2 biossen exaxt hetzelfde zijn.
Ik vind het met die gedachten dan ook een beetje raar dat een patch voor software (windows in dit geval) zorgt dat zelfs een verse installatie niet meer werkt. Dan zou er op hardware niveau toch wat aangepast moeten zijn lijkt mij.

Je kunt natuurlijk ook gewoon je internet kabel er uit trekken en/of een nieuwe HDD of USB stick (windows to go) gebruiken, dan weet je zeker dat het opslagmedium schoon van patches is.
Hoewel het mogelijk is op 'hardware' niveau te patchen (ucode patchen binnen bios bv) is het /hoogst/ onwaarschijnlijk. Je mag gerust zeggen gewoonweg onmogelijk dat microsoft die keuze gemaakt heeft.
Dan resteren een aantal mogelijkheden:
-de bootloader (efi partitie) is gepatched én deze wordt niet overschreven bij herinstallatie (zeer onwaarschijnlijk)
-mensen gebruiken de MS tool om een nieuw USB installatie medium te maken, en deze patcht het medium alvast (goed mogelijk)
-mensen gebruiken een ongepatchd medium om te installeren waarbij tijdens de installatie alle updates opgehaald worden (ook goed mogelijk)

Wat mij betreft dus ook nogal een baute bewering om te stellen dat MS de zooi zodanig beschadigd dat het zelfs na herinstallatie niet functioneerd.
Ben wel benieuwd hoe die herinstallatie gedaan is.
Als er tijdens het installatieproces al internet toegang is geloof ik direct dat de gewraakte update gewoon binnengehaald wordt en dus zo het probleem blijft bestaan.
Nog steeds lijkt het alsof er alleen op Intel PC`s getest wordt.

Hoeveel zou het MS kosten om 100 (oftewel genoeg) test pc`s te hebben met allerlei logische configuraties ?
(die zelfs ook aangewend kunnen worden door andere software bedrijven, want MS is niet de enige die dit soort probleem heeft)

Niet kunnen booten is wel de grootste fout mogelijk.
Dat zou makkelijk met een cloud functie oplosbaar moeten zijn, bv meld je je als user aan dat je experimentele updates laat installeren die telemetry doorgeeft aan MS of de update succesvol was, oh wacht dat heeft MS al met fast en slow ring.
Desnoods heb je een kleine Windows 10 ultralight variant van een grootte van 100 MB die als pre-test-update wordt aangeboden en installeert vanuit/op een ramdrive om te kijken of de basiskernel en driver functies werken om als die succesvol loopt de volledige update te gaan uitvoeren, oh wacht dat hebben meeste linux distributies al met de live-usb/CD.

En waarom niet mensen exotische configs laten aanmelden bij MS-testlabs om via de cloud testjes/updatejes uit te voeren tegen MS-coin die besteedt kunnen worden in de MS shop die bv ook inwisselbaar zijn voor bv vouchers voor MS-Office die weer weggegeven kunnen worden.

Enzzz...
Maw tegenwoordig zijn dit soort gamebreaking "updates" eigenlijk gewoon ondenkbaar onlogisch.

[Reactie gewijzigd door enchion op 8 januari 2018 11:32]

De systemen zelf zullen niet veel kosten. De tijd en kost om iemand aan te werven die zich bezighoudt met op al deze systemen te testen daarentegen... Houd er rekening mee dat je voldoende variatie in je systemen moet hebben en dus alle mogelijke configuraties moet testen. Dat zijn er al gauw meer dan 100 of zelfs duizend. Denk bv. al aan hoeveel verschillende laptop modellen er in de wereld bestaan.
Die zijn er ook wel, maar dan nog is het ondoenlijk om alle configs te testen. En dit gaat om CPU's die 10+ jaar oud zijn.
Slechts 100 test PC's met 'logische' configuraties is een druppel op een hete plaat; statistisch niet relevant. Er zijn hoogst waarschijnlijk honderden miljoenen PC configuraties op de aardbol, het is gewoon onmogelijk om elke gebruiker in te dekken tegen mogelijke schade door een update.
MS heeft er een punt van gemaakt om bijna niet meer te testen. Daarvoor hebben ze de community, de Insiders. Die krijgen echter niet betaald om te testen, het is of een hobby of ets wat ze moeten doen om er zeker van te zijn dat ze hun werk kunnen blijven doen. En dan gebeuren dit soort dingen aan de lopende band. Er zijn weinig grote win10 patches geweest die niet voor een flink % gebruikers iets stukmaakten. WIl je dat niet dan betaal je toch lekker voor de LTSB versie?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 8 januari 2018 16:24]

Het type gebruiker dat graag updates test zal over het algemeen geen oude hardware gebruiken.
En op oude hardware zal waarschijnlijk ook geen recente, ondersteunde windows versie draaien.
Gelukkig geen last van met antieke fx 8350, na update werkte alles gewoon zoals het werkte.
Athlon en Sempron is uit het begin van de K8 architectuur dus nog heel wat ouders dan de Bulldozer CPU's Phenom zat er ook nog tussen.
Athlon was al een K7. De eerste Phenoms waren K10
Dacht dat de sempron's alleen K8 waren maar ik zie inderdaad ook K7 sempron's
Had het idee dat AMD toen alleen de Duron had. Maar later kwamen de Sempron's ook al in de K7 serie.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 8 januari 2018 11:10]

K7 is Duron, Athlon, Athlon XP en socket A semprons
K8 is Athlon 64, Athlon 64 X2 en Semprons op sockets 754, 939 en AM2
K10 is Phenom (I en II) op Socket AM2+ en AM3
I know.
Enige wat ik niet goed in mijn hoofd had zitten waren de Sempron's heb die dingen zelf ook nooit gehad dus onthoud je dat minder snel :)
Ah snap ik, ik heb destijds zowaar een Socket A sempron en een S754 Sempron gehad, tot ik een A64 3400+ kon betalen :9 Op zich geen slechte chipjes die semprons, maar het bleef budget spul, dus voor high end gaming was die A64 meer dan welkom.

Good times
Yeah. Ik heb ooit na mijn Athlon Classic 650 een Duron 900 gehad daar na eigenlijk alleen maar Athlon's.
Het extra cache geheugen maakte toen in games nogal wat verschil dus was toch wel de moeite.
Goede herinneringen aan mijn oude Sempron 2400+ met Nvidia 4200Ti, vooral CS en Diablo 2 :). Ik had tot de core2 serie altijd AMD. Jammer dat Win7 en 10 (nu even) niet meer werken met die oude meuk, winXP installeren dan maar ;-)
Ja was een leuke tijd 2400+ Barton chips kopen en die dan overclocken naar 2.7GHz met een Prometheia 9700 Pro met watercooling en hoge clocks en lekker 3DMark 2001 SE draaien :)
Ik heb een Duron gehad. Was een goede processor.
de eerste Athlon was er al op slot-A, dus dat moet K5/K6 geweest zijn. De Athlon XP kwam uit onder K7 en de Athlon64 onder K8.

Leuke processors waren dat voor die tijd, die met regelmaat beter waren dan het Intel equivalent uit die tijd (tenzij je de restwarmte van de CPU wilde gebruiken om je kamer op te warmen, dan was Netburst beter). Ik heb nog steeds een A7N8X kastje liggen die nog altijd braaf opstart. Bijna onsloopbaar die meuk :9
Nee Sempron en Duron zijn goedkopere K7's waar een deel van de cache uit stond.
Die kwamen later pas op Socket A en later.
K5 en K6 zijn nog ouder en gebruikte socket 7 waar intel ook gebruik van maakte.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 8 januari 2018 11:29]

Ik had het over slot-A, niet socket A (jeweetwel die insteekkaart). Daar kwam weldegelijk de eerste Athlon op uit en later the Athlon Thunderbird.

Maargoed, misschien moeten we dat naar een museumtopic verplaatsen :Y)

Edit: even opgezocht. SlotA hoort inderdaad tot de K7 generatie, my barf!

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 8 januari 2018 11:41]

Yep dat weet ik Athlon Classic de eerste Athon was Slot A. Daar na met Thunderbird gingen ze naar socket A en toen kreeg je ook de eerste Duron. Later met Palamino kwam de Athlon XP.
Ik had het over slot-A, niet socket A (jeweetwel die insteekkaart). Daar kwam weldegelijk de eerste Athlon op uit en later the Athlon Thunderbird.

Maargoed, misschien moeten we dat naar een museumtopic verplaatsen :Y)

Edit: even opgezocht. SlotA hoort inderdaad tot de K7 generatie, my barf!
Stiekem was dat ook de enige die IK gehad heb ;)
Een FX8350 is natuurlijk lang niet zo oud als de genoemde processoren in het artikel. Ik heb ook een wat oudere AMD draaien in mijn media computer en die geeft ook geen probleem. Ik merk zelfs niet eens dat de patch de computer langzamer heeft gemaakt. Ik verwijder de patch dan ook maar niet, heeft voor mij geen meerwaarde.
Dat is ook wel weer zo ja.
Mn broer belde mij op dat zijn pc vannochtend niet meer opstart. En heeft nog een oude FX AMD processor. Ik vind dat als het overduidelijk schuld is van fabrikant en door een update gebrickt wordt. Dat fabrikant voor de kosten moet opdraaien.
Tenzij je een originele FX (als in, socket 939/AM2 FX55/60) bedoelt, is die niet geraakt door dit specifieke probleem

En wat betreft verantwoordelijkheid en kosten, ik geef je op een briefje dat MS dit (terecht) heeft dichtgetimmerd in de gebruiksovereenkomst, als je dat soort garanties wil mag je enkele ordes van grootte meer voor je OS/support gaan betalen
Slachtoffer #847.303.261 van Microsofts nietsontziende updatebeleid.
Het probleem wordt veroorzaakt door een Windows Update, dus waarom zou de fabrikant dan verantwoordelijk moeten zijn? Het is zelfs een Windows Update voor een probleem waar AMD processoren blijkbaar niet eens last van hebben.
Omdat de fabrikant ervoor gekozen heeft om Windows te gebruiken.
HTC Vive minimum CPU is "antiek"?
Uh ja 7 jaar voor cpu ish vind ik redelijk antiek.
Gebruik nog steeds XP op mijn Compaq met AMD Sempron uit 2002. Nergens last van dus.
Nergens last van dus.
Van updates heb jij geen last en die is ook niet nodig voor Meltdown. Wel is dat systeem kwetsbaar voor Spectre, dus vergeet niet je browser updates die de impact beperkt van wat via sites binnen kan komen. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2018 11:05]

Komen er nog updates uit voor XP browsers dan?

Internet Explorer 8 is de laatste versie voor XP (laatste update in 2016)
Mozilla Firefox 52 is de laatste versie voor XP (september 2016)
Google Chrome 50 is de laatste versie voor XP (april 2016)

Ik zou zeggen; gooi Windows XP eraf en maak er een Xubuntu of andere lichte linux distro machine van. Dan heb je de laatste security updates en browser features. En bij het browsen maakt het toch niet uit wat voor OS je draait. LibreOffice en OpenOffice zijn prima alternatieven voor de MS Office producent uit het XP tijdperk.
Mozilla Firefox 52 is de laatste versie voor XP (september 2016)
Firefox 52 is een Extended Support Release en krijgt gewoon nog een update, dus ja.

Daarnaast kan je er natuurlijk ook gewoon Linux op installeren met een nieuwere browser, zoals je ook aangeeft.
LibreOffice en OpenOffice zijn prima alternatieven voor de MS Office producent uit het XP tijdperk.
De basisprogramma's (Word, Excel, Powerpoint) uit Office 2007 draaien ook goed in Wine.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2018 15:40]

Nee, jij zal het inderdaad pas merken wanneer je bankrekening plots al leeg is :)
Zou in principe niet mogen daar de meeste banken geen online banking meer toestaan op XP.
Zou in principe niet mogen daar de meeste banken geen online banking meer toestaan op XP.
En een user agent is zo aangepast.

Nee, dit is geen aanbeveling.
Kreeg het even warm, maar blijkbaar is zelfs een Phenom II uit 2011 nog jong genoeg om niet in het lijstje te staan. :)
PhenomII en Thread Ripper. PII staat er niet bij.
Maar ben op Mac mini bezig.
Denk dat je op de verkeerde persoon hebt gereageerd.
Mijn Dual Opteron64 stond afgelopen weekend ook op het Windows repair screen... Uiteindelijk na het terug zetten van de laatste restore point wilde mijn Windows7 weer staten.
Hm, nog maar even wachten met de patches installeren dan. Ik draai nog een Athlon dual core op mijn desktop Win8.
Nu weet ik dat de vroege Athlon/Sempron enkele instructies missen waardoor je niet naar Windows8.1 en 10 64-bits kon, en in Windows7 64-bits werd hier omheen gewerkt, mogelijk hebben ze in deze patch die workaround niet meegenomen? Idem geld dit voor 2008r2.

Dat een herinstallatie ook niet meer zou helpen lijkt me wel heel vreemd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee