Gerucht: Facebook reserveert miljard dollar voor eigen tv-aanbod

Facebook zou bereid zijn om volgend jaar een miljard dollar te investeren in eigen tv-programma's voor zijn sociale netwerk. Het bedrag kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het succes van de programmering. Dat meldt de WSJ.

Het investeringsbedrag zou onderdeel zijn van Facebooks poging het gebruik van video op het netwerk flink te vergroten. Het bedrijf heeft hier vorige maand Watch voor geïntroduceerd, een tabblad met video's in de app van Facebook. Onderdeel van deze strategie was onder andere ook het recente bod van omgerekend een half miljard euro op de uitzendrechten van Indiase sportwedstrijden.

Facebook probeert daarnaast al langer derde partijen zoals Buzzfeed te bewegen zijn uitzendingen op zijn sociale netwerk te zetten. Reuters berichtte in maart bijvoorbeeld dat de dienst tienduizenden dollar wilden betalen voor korte video's en tot een kwart miljoen dollar voor langere programma's.

Het bedrag van een miljard dollar voor eigen programma's is aanzienlijk minder dan Netflix en Amazon jaarlijks op tafel leggen, zo tekent The Verge aan. Die bedragen liggen op respectievelijk 6 miljard en 4,5 miljard dollar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-09-2017 • 19:27

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
Goh. Eerst Apple nu Facebook weer. Ik ben benieuwd hoe (onder andere) deze bedrijven denken over de toekomst in deze industrie. Op een gegeven moment zal klantloyaliteit het toch echt niet meer winnen van het 'groenere gras aan de overkant' (=diverser aanbod bij anderen). 1 platform zoals Spotify dat doet in de muziekindustrie zou lijkt het enige wondermiddel. Maar helaas zijn daar de ideeen over film- en serierechten die dit alles blokkeert. Dit soort acties (zoals van FB en Apple) verhogen enkel deze barriere helaas. Een digitale oplossing zal dit probleem dus niet zomaar overstijgen. Het hele model waarop deze industrie is gebaseerd zal door de digitalisering van deze tijd moeten worden herdacht.

Wie zet de eerste stap?
Dit werkt downloaden juist in de hand.

Want wie gaat nou bij Netflix, HBO, Apple, Film1, Ziggo én KPN, etc een abonnement nemen a €10-15 per maand? (Als voorbeeld vanuit NL perspectief dan) |:( 8)7
Het ergste vind ik nog dat veel van die diensten (op video gebied) niet eens werken in het buitenland.
Ik reisde met regelmaat. Om deze reden had ik netflix genomen, maar wat blijkt: je krijgt dan lokale content.

Das leuk, maar ik heb in finland dus finse dubs gehad, en dan is het niet zo leuk meer.
Teven is je ondertiteling (niet noodzakelijk maar soms wel prettig) niet in het nederlands meer aanwezig.

Diensten zoals bijv, Videoland werken gewoon in het geheel niet, en tv on demand kijken van ziggo of kpn tevens ook niet.

Met spotify, en deezer, kan ik gewoon mn muziek in het buitenland luisteren, waarom kan dit dan niet qua video?
Kan je dan geen (persoonlijke) VPN-server gebruiken om rond deze limitatie te werken? Dat je dus bijvoorbeeld vanuit Finland connecteert met een Nederlandse VPN-server die je desnoods thuis zelf hebt draaien, je hierdoor een Nederlands IP-adres krijgt en dus alsnog je gebruikelijke aanbod krijgt net zoals thuis?

Ik weet dat Netflix bepaalde VPN-servers blokkeert maar eentje die je thuis hebt draaien kunnen ze niet detecteren. Of toch?
Dat is voor de meeste mensen geen eenvoudige opgave, thuis een VPN-server opzetten. Daarnaast nogal een omslachtige en dure (hardware, ruimte, heel jaar aan staan qua stroom, upload van abbo moet snel genoeg zijn dus duurder abbo nodig) methode.
Meeste wat betere routers hebben toch gewoon een VPN server ingebouwd? Beetje erin verdiepen en je richt dat zo in.
Voor de meeste consumenten is banden verwisselen al een onmogelijke opgave, een gloeilamp gaat vaak nog nét... En dan wil jij diezelfde consument opzadelen met zelf een VPN op z'n router instellen??? :P
Ja en ondertussen kan die consument ook nog eens een arduinotje met een IoT bordje programmeren om z'n homebrew domoticasysteem te managen :D
Ja en ondertussen kan die consument ook nog eens een arduinotje met een IoT bordje programmeren om z'n homebrew domoticasysteem te managen :D
Dan mag dat best iets worden wat op de basisschool al onderwezen wordt.
Hier is dat nog zeker niet het geval.
Ik moet zeggen dat ik me er ook nog nooit in verdiept heb :P Maar de wat betere routers, daar valt Ziggo spul niet onder neem ik aan? Apple Airport?
Ja, want een Raspberry Pi van 30 euro is wel een hele dure en omslachtige methode ;) Ikzelf heb ergens een tutorial gevolgd hoe je OpenVPN degelijk opzet en klaar is kees. 30 euro aan hardware die je ook nog kan inzetten webserver, mediaserver en wat nog meer, en 6 euro per jaar aan stroomkosten als je 't ding 24/7/365 laat aan staan.

Wil je niet aanmodderen met 'n Raspberry Pi koop je voor hetzelfde bedrag een jaarabo bij een VPN-boer zoals er al zovelen doen voor hun torrents. Ik zie de moeilijkheid zo niet. OK, het is misschien niet direct aan te raden voor m'n grootouders of andere mensen die minder met IT bezig zijn, maar die mensen kunnen de keren dat ze in Finland zitten hun tv-series dan ook best missen :)
Dat is voor de meeste mensen geen eenvoudige opgave, thuis een VPN-server opzetten. Daarnaast nogal een omslachtige en dure (hardware, ruimte, heel jaar aan staan qua stroom, upload van abbo moet snel genoeg zijn dus duurder abbo nodig) methode.
Zoals rees eerder gezegd het zit wss al in je router aanwezig, dus je hoeft er geen extra hardware voor aan te schaffen. En ook al was het zo, ben jij dan het hele jaar door op reis ? dan zet je die toch enkel aan als je op reis bent ? ok ok misschien een dag of 2 eerder want je wilt voordien wel een s controleren of alles nog werkt.
Langs de andere kant is misschien een iets waar de ips kunnen op inspelen : Virtueel Private VPN.
zodat je van je isp een ip krijgt als je in het buitenland zit. en dan hoeft het niet over de eindpunten te gaan , maar tot aan het dichtste punt van de provider. en dan kan je aan hogere snelheid kijken en kost het hun minder. en misschien zoals bij de gratis roaming voor 3 maand per jaar te gebruiken.
en dat voor 1€ extra per maand aanbieden.
De Ziggo TV App op iOS vereist werkende GPS functie om te kunnen zien of je in NL bent (binnen de landsgrenzen), dus een VPN vanuit Spanje werkt daar niet. Voor een laptop is het waarschijnlijk wel te doen, omdat GPS daar vaak niet aanwezig is.
Dat zullen inderdaad weinig mensen doen. Maar weet je wat de denkfout is? De lijst die je noemt geeft toegang tot zo ongeveer ALLES. Alles wordt even neergezet als een minimum eis terwijl het dat niet is. Het is nog nooit zo geweest dat je toegang tot alle series, films en TV hebt gehad voor een prikkie. En dat gaat ook nooit zo zijn.

Tenzij...je illegaal download. En dat is waar de verwachting op alles vandaan komt. Maar het is geen realistische verwachting.
Maar van de ene kant waar alles beschikbaar is (illegaal downloaden) is de andere kant (tig diensten afnemen om alles te kijken) lijkt er weinig tussenin te zitten.
Het probleem is dat je meer abonnementen moet nemen die per saldo minder content hebben. Neem Netflix met Disney, je betaalt 10 euro voor Netflix met Disney content. Straks betaal je 20 euro voor min of meer het zelfde. Het is leuk dat Disney de boel op leukt met ESPN content maar per saldo betaal je dus meer. Als iedereen z'n eigen wiel wil uitvinden heb je straks tig abonnementen lopen om hetzelfde te kunnen kijken.
Als ik nu in de eerste plaats 40 euro aan Netflix kon betalen voor meer aanbod, is dat veel aantrekkelijker. Al die losse abonnementen met elk hun eigen app (natuurlijk niet op elk platform)... je zoekt je een ongeluk waar je wat moet kijken en je komt er achter dat je al weken niet naar dienst x hebt gekeken maar wel betaalt hebt. Nee, ik moet er niet aan denken, dat gefragmenteerde aanbod. Ik kijk nog liever niet.
Dat laatste is de oplossing: kijk gewoon niet, of kijk gewoon minder :)
De meeste mensen kunnen best af met TV + Netflix. Mocht je echt zeer zwaar fan zijn van een specifieke serie, dan sluit je 2 maanden een abbo af en stopt er daarna weer mee. Ik zie het probleem niet.
Ben je net halverwege een serie besluit men in alle wijsheid om de serie niet meer aan te bieden. Zal niet de eerste en laatste keer zijn.
Concurrentie is goed. Persoonlijk vind ik dat Netflix bijvoorbeeld erg leuke series maken. Had ik een paar jaar geleden echt niet verwacht. Denk dat er over een jaar of 2 een aantal grote overnames zullen plaatsvinden (Apple neemt Disney over, Facebook neemt HBO over, etc).
Concurrentie is inderdaad goed, echter betekent dit wel dat ze *allemaal* pakweg hetzelfde moeten bieden qua content. Doen ze dit niet dan is het alleen nodeloze fragmentatie die piracy in de hand werkt.

We hebben Netflix en Prime, die beiden pakweg hetzelfde aanbod hebben.
"Apple neemt Disney over"
Ik las dit zo en opeens snap ik (denk ik te begrijpen) waarom Disney zich uit samenwerkingsverbanden trekt, ze gaan de verkoopt in. En Apple lijkt me een goede kandidaat.
Nee man, ze gaan hen eigen dingen oprichten. Disney zou gek zijn om dat toe te laten.
Laat Disney lekker van Disney blijven.
Ik geef Facebook net als jij geen grote kans.
Echter, het zal een kans krijgen indien Google de omstandigheden op YouTube blijft verslechteren (met name de 'adpocalypse' en het verwijderen of advertentie-onvriendelijk verklaren van zekere politieke video's).

De concurrentie die Facebook brengt, zal YouTube ertoe dwingen de situatie te verbeteren mits ze haar nagenoeg-monopoliepositie wil behouden.


Kortom: ik verheug me niet op een videodienst van Facebook, maar wel op de impact die het zal hebben op concurrenten.
Ja, dat denk ik zeker. Dit, omdat YouTube het grote marktaandeel wil behouden.
Omdat Facebook al een dusdanig grote gebruikersbasis heeft, schakelen mensen makkelijker van youtube over naar facebook video. Youtube zal dus moeite moeten gaan steken in het behouden van met name de grotere kanalen.

Vergelijk het even met de huidige situatie tussen Noord-Korea en de VS: Noord-Korea zal nooit iets zinnigs tegen de Verenigde Staten kunnen beginnen, aangezien de VS vele malen meer macht hebben. Echter, de VS zijn wel degelijk in alle paraatheid i.v.m. het gevaar wanneer ze niets zouden doen.
Ik ben geen FB-fan maar het leeuwedeel van het beheer moet je wel aan algoritmes overlaten bij zo'n massa aan reacties en uploads. Er is deels wel handmatige controle bij maar bij 100 miljoen gebruikers (of wat hebben ze?) is er geen handmatig bijhouden meer aan.
Er is deels wel handmatige controle bij maar bij 100 miljoen gebruikers (of wat hebben ze?) is er geen handmatig bijhouden meer aan.
100 miljoen? :D Fb zit ondertussen aan 2 miljard actieve users :)

[Reactie gewijzigd door Kastor op 9 september 2017 15:45]

LOL boven de 100 miljoen kan ik me er niets meer bij voorstellen dus moet ik het opzoeken ;)
Abonnement van 9,99 euro? Schat ik zo
Dan heb ik misschien wel 60 euro per maand nodig om te zien wat ik graag wil zien. Leve de versnippering!
Ik zou graag 50€ in de maand betalen om live tv en bijna alle series te kunnen bekijken. Maar 20 verschillende abonnementen afsluiten en dan voor elke serie switchen naar een andere service is mij te gek, ga ik liever naar de torrents en heb een heel seizoen in een half uur offline op mn pc.
Mijn vader is zo iemand die nooit naar de bioscoop gaat, nooit een DVD koopt en al helemaal geen abonnement op een streamingsdienst zou nemen (wilt mijn Netflix account nog geen eens gebruiken, hij downloadt zelfs de Netflix originals).
Toch zou hij wel bereid zijn om per jaar bijvoorbeeld €400 of meer te betalen om dan legaal te mogen downloaden. Dus niet streamen, echt downloaden. Hij wilt het in zijn 'bezit' hebben. Geeft ook wat meer zekerheid dan een streamingsdienst waar content van de ene op de andere dag afgehaald kan worden.
Maarja, dat zal wel nooit gebeuren.
Dat is in principe hetzelfde als dvd's kopen behalve dat je niet onbeperkt kan kiezen maar je voor je €20 maar 1 dvd krijgt, en dan is €400 per jaar voor alles natuurlijk een totaal onrealistisch bedrag. Dan zou je echt over duizenden euro's per jaar gaan praten en ik betwijfel of hij dat dan daadwerkelijk zou gaan betalen?
Dat is in principe hetzelfde als dvd's kopen behalve dat je niet onbeperkt kan kiezen maar je voor je €20 maar 1 dvd krijgt, en dan is €400 per jaar voor alles natuurlijk een totaal onrealistisch bedrag. Dan zou je echt over duizenden euro's per jaar gaan praten en ik betwijfel of hij dat dan daadwerkelijk zou gaan betalen?
Je kan DVD's & BR goedkoper krijgen dan 20€ , hou jij en de maatschappijen dan ook geen rekening mee dat ze geen fysieke productie kosten hebben voor 'cd" hoes & co en ook geen dure transport kosten meer.
Net zoals bij games die koste digitaal evenveel als retail, zogezegd om de retail te beschermen.
De 400€ is misschien onrealistisch maar laat ons eens legaal downloaden voor 5€ per film en 10€ per seizoen. Maar dan wel provider/netwerk/producente/verdeler onafhankelijk zodat je niet alsnog 20 systemen hebt. laat hun wel nog zelf een prijs zetting toe binnen bepaalde grenzen.
in het begin van dergelijke is pay per use zeker een betere formule dan all-you-can-eat.
Oh ja zeker, maar wel pas als ze een tijdje uit zijn en niet direct bij DVD/BR release doorgaans. De hoes en productie van dvd/blu-ray met transport zal niet veel hoger liggen dan 1 euro per stuk dus die kosten zijn verwaarloosbaar in dit geval. Films downloaden voor een dergelijk bedrag kan via itunes of google video natuurlijk al, al heb je wel een punt dat je dan van een systeem afhnakelijk bent. Echter gewoon een mkv'tje downloaden voor 5 euro maakt illegale verspreiding wel heel makkelijk en ik denk dat ook de meeste non-tweakers daar helemaal niet op zitten te wachten, die willen gewoon een cross-platform app om hun films en series makkelijk te kunnen kijken
Ik zou graag 50€ in de maand betalen om live tv en bijna alle series te kunnen bekijken.
Het bedrag daar ben ik nog niet uit.
Maar in vergelijking met de reguliere kabel-tv zou het zijn alsof je van elke omroep apart lid moet zijn om te abonneren. In plaats van een abonnement voor 35 kanalen. En dat doen we natuurlijk niet.
Ja of gratis.... met barstend veel reclame soort van YouTube alleen dan met gemaakte series...want enige wat Facebook is net als Google het verkopen van reclame
En hoeveel bloed irritante reclame gaat daarin zitten?

Heel facebook mag van mij failliet. Een bloedzuigend reclamebureau meer is het niet.
Dat is google ook... Het blijft je eigen keus om het te gebruiken of niet. Ik vind het in ieder geval gewoon prima.
Het grootste spionage netwerk van de wereld bedoel je?
Dit soort bedrijven krijgen echt teveel macht. waar gaat dit naartoe?
Facebook heeft al heel veel macht en is bezig met digitale kolonisatie.
Persoonlijk denk ik dat het onmogelijk is om dit nog te stoppen. Het gaat dus veel verder dan alleen zakelijk-economische belangen, facebook is ook een machtig (geo)politiek instrument.

Weerstand dat je kan bieden is het niet te gebruiken en je (directe) omgeving ervan te proberen overtuigen dit ook te doen. Mijn kinderen mochten het niet gebruiken en willen dat nu ook niet meer. Overigens zie ik bij aardig wat Nederlandse collega's wel een trend aan het ontstaan van 'social media moeheid' Dat alles constant willen en blijven volgen (op Facebook) is er een beetje aan het afgaan.

Die verschuivingen ziet Facebook natuurlijk ook en om zoveel mogelijk binnen hun cocon te houden richten ze zich (agressief) op andere markten en media vormen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 9 september 2017 09:14]

Ik ben een 2 jaar geleden ermee gestopt. Klopt wat je zegt.
Olé!!! En nog meer versplintering en losse abonnementen. Series zijn echt booming, het blijkt maar weer. Ik heb ook een aantal series die ik graag volg, maar een abo op Netflix en Amazon Prime vind ik wel even voldoende.
Zo denk ik er nou ook precies over! Ik heb Amazon Prime puur al genomen voor The Grand Tour ;)
Ik zie het nieuwe programma al:

Kent u deze persoon?

neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, en dat wil ik zo houden
De meeste mensen kijken veel tv, maar je kan toch maar naar 1 ding tegelijk kijken.
Disney, Apple, Facebook,... allemaal series beginnen maken. Netflix, Amazon, HBO,... blijven uiteraard series maken, net zoals de kabelnetwerken.
Dan denk ik dat er binnen een paar jaar serieuze klappen gaan vallen. (Waarna ze de schuld zullen steken op piraterij.)
Dit kan onmogelijk goed gaan.
Als ze serieus met tv content in de weer gaan mogen ze nog wel even bedenken hoe mensen dit daadwerkelijk eenvoudig vanuit de luie stoel op een groot scherm kunnen bekijken. Ik zie mijzelf namelijk niet hele tv-series op een mobieltje of vanachter een pc/laptop kijken...
Op dezelfde manier als al die andere online videodiensten hun programma's prima op een groot scherm krijgen? Smart tv app, Apple tv, chromecast, media pc, console etc.

Waarom zou dit anders zijn?
In ons huis wint voorlopig Netflix. Ik heb een tijdje Amazon Prime erbij gehad, maar ik keek het zelden. Netflix heeft het meest diverse aanbod, er zijn series en films die ik samen met m'n vrouw kijk maar ook ieder apart.
We kijken graag naar GoT maar hebben het laatste seizoen niet gekeken omdat we geen extra abbo ervoor over hebben. Het komt misschien ooit nog eens en anders misschien bluray.
Ik verzamel graag blurays om de reden die ik hier meer heb gezien: sommige content kan (tijdelijk) offline gaan bij de streamers. De goede films en series wil ik altijd kunnen pakken en kijken wanneer ik er zin in heb en niet misgrijpen omdat toevallig de licentie bij de streamer is verlopen. Daar heb ik het geld dan voor over.

Facebook moet men wel onwijs goede content komen (van het niveau GoT) en dan nog is er een drempel om nóg een abbo af te sluiten.
Beste optie is als er een streamdienst komt a la ISP: content van alle streamers kunnen aanbieden, desnoods hoe meer je kijkt hoe meer je betaalt, maar geen 50+ euro per maand en geen 10+ abbo's. Gewoon 1 'app'/portal.
nog meer meuk waar een social media platofrm niks mee te maken heeft....
Facebook is een sociale media zoals Google een zoekmachine is... Wacht maar, ik gok dat Facebook (het 'sociale' gedeelte) wordt hernoemd naar Facebook Social (maar niet overal zo wordt genoemd, zoals ook Google nogsteeds staat voor zoekmachine ipv Google Search)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee