Vakantiegangers klagen over traag mobiel internet T-Mobile

Vakantiegangers met een T-Mobile-abonnement ervaren trage verbindingen bij mobiel internet in diverse Europese landen. T-Mobile erkent veel klachten binnen te krijgen en claimt al dagen naar een oplossing te zoeken.

Op het forum van T-Mobile komen klachten over traag of niet werkend mobiel internet onder andere van vakantiegangers uit Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje. De eerste meldingen dateren al van afgelopen weekend.

"In mei 2017 werkte 4g super in de Elzas. Ik kon gewoon tv kijken via de NPO-app. Nu in juli 2017 is de verbinding zo slecht dat ik amper e-mails kan ophalen", claimt user 'Journalist' bijvoorbeeld. Bij geen van de drie providers Orange, SFR en Bouygues kwam hij boven de 0,74Mbit/s uit bij een speedtest.

"Hoe kan dit? Traag internet met je T-Mobile-sim in Italië? Getest met een Italiaanse sim op hetzelfde netwerk, dan veel hogere snelheden", stelt user 'stoerebink'. Medewerkers van T-Mobile erkennen tegenover klanten dat ze verschillende klachten uit het buitenland ontvangen over traag internet: "We zijn nu hard bezig om dit op te lossen." De medewerkers vragen onder andere verbinding te maken met meerdere buitenlandse aanbieders en speedtesten te draaien.

Hoewel T-Mobile het euvel al sinds zeker maandag onderzoekt, blijven donderdag klachten binnenkomen. Ook op Gathering of Tweakers en DroidApp zijn signalen over traag internet in het buitenland binnengekomen. User Sorcerer8472 verwijst op GoT naar een bericht op Android Authority over O2. Die Britse aanbieder erkent verbindingen af te knijpen 'om de dienstverlening van klanten die in de EU roamen te beschermen'. Door het verdwijnen van de roamingkosten zou er niet voldoende capaciteit zijn om aan het dataverbruik van klanten te voldoen. Door het throttlen zouden providers ook minder hoeven af te dragen aan buitenlandse telecomaanbieders, suggereert Android Authority.

Datasnelheid T-Mobile Italie 2017Datasnelheid T-Mobile Italie 2017

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-07-2017 • 20:14

277

Reacties (277)

277
265
146
3
0
91
Wijzig sortering
Hier een reactie een exmedewerker van tmobile:

https://forum.t-mobile.nl...enland-281331/index3.html
Zoals Leroy en Hakuin al aangaven, worden verbindingen van T-Mobile klanten in het buitenland altijd via Nederland gestuurd. Of je nu in Spanje, Frankrijk, Italië, etc. zit, je internetverbinding gaat altijd via het Nederlandse T-Mobile netwerk en je hebt dus een Nederlands IP adres in het buitenland. Hoe verder je dus fysiek van het Nederlandse T-Mobile netwerk verwijderd bent, hoe langzamer je verbinding zal zijn.

Ook geldt dus, wanneer veel Nederlanders in het buitenland het internet op gaan via mobiele netwerken (2G, 3G, 4G), dat je afhankelijk bent van de capaciteit die T-Mobile naar buitenlandse providers heeft, én van de capaciteit die de buitenlandse provider op die locatie heeft. Dit maakt het probleem van "traag internet in het buitenland" dus extra complex, omdat zowel T-Mobile NL als de buitenlandse provider hier een rol spelen. Hopelijk helpt deze visualisatie:


N.B. deze afbeelding is niet afkomstig van T-Mobile NL zelf, maar heb ik gemaakt ter illustratie voor dit topic.

Gegeven het feit dat de meldingen uit diverse (Europese) landen komen, en T-Mobile klanten op verschillende netwerken proberen verbinding te maken met internet, lijkt het inderdaad op een capaciteitsprobleem van T-Mobile naar het buitenland toe. Het zou dan gaan om nummer 2 en 3 in bovenstaande plaatje waar het probleem zit. Dit is mijn redenering, maar de technici bij T-Mobile zijn nu aan het uitzoeken waar het probleem zit.

To be continued

[Reactie gewijzigd door hakuin op 23 juli 2024 23:44]

Ik gok dat door de nieuwe Europese richtlijnen voor roaming, de providers nu iets meer capaciteit nodig hebben. T-mobile heeft mogelijk een verkeerde inschatting gemaakt?
je internetverbinding gaat altijd via het Nederlandse T-Mobile netwerk en je hebt dus een Nederlands IP adres in het buitenland.
Ik betwijfel het dik gedrukte heel sterk... Toen ik vanuit Mallorca namelijk de samenvatting van OGC Nice - Ajax op mijn telefoon wilde kijken op Ziggo, kreeg ik de melding dat ik het filmpje niet mocht bekijken omdat ik mij niet in Nederland bevond. Toen ik echter een VPN verbinding legde naar Nederland (ik gebruik Tunnelbear hiervoor) mocht ik het filmpje wel bekijken? Lijkt me dus heel sterk dat ik een NL IP-adres heb in het buitenland... (daarnaast heb ik ook nog mijn technische twijfels over deze NL IP-adres 'claim')

[Reactie gewijzigd door ThePrutser op 23 juli 2024 02:30]

Zelfde meegemaakt in de Provence in Frankrijk. Daar kreeg ik 95% van de tijd, enkel H, of H+. (soms zelf geen netwerk, max was 3G)
Dit met zowel SFR, Bouygue als Orange netwerk.

Gezien het netwerk daar niet super was, dacht ik eerst dat het 'normaal' was.
Maar gezien de personen daar perfect minstens 3G en zelfs 4G hadden (Pokemon Go aan't spelen ... |:( ).
Mijn simkaart, in een toestel van hun gedaan (om zeker te zijn dat het niet men toestel was) en opnieuw de 3 netwerken getest, zelfde probleem...

Dus het mobiel internet word daar gewoon gelimiteerd voor buitenlandse nummers... (heb zelf Orange hier)

Gezien H/H+ niet werkbaar is, aan het café gezeten met het lokale 'wit watertje' waar ze wifi hadden. :Y)
Of op het gedeelde netwerk verbonden van iemand anders zijn toestel, gezien ze daar toch geen datalimieten hadden... _/-\o_
Je weet dat H/H+ sneller is dan 'gewoon' 3G? O-)

Overigens het hebben van 3G/H/H+/4G is doorgaans gerelateerd aan het gast-netwerk, en niet het thuis-netwerk. Alleen met 4G/LTE roaming zijn er wat technische zaken die een rol kunnen spelen. Maar als je af en toe 4G hebt, is dat geregeld en ligt het aan je lokale provider (or toestel!) dat je slechte verbinding hebt.

Het probleen is dat ook mensen die 5-streepjes 4G LTE hebben, nog steeds bagger downloadsnelheiden hebben.
Precies! in Spanje via "H" prima video kunnen streamen. Werkte perfect ;) ( Ik heb Tele2 )
Ik onlangs ook geen problemen in Budapest (Hongarije) met Tele2. Wel maximaal H+, maar perfecte snelheden. YouTube en Netflix op 1080p waren geen probleem.
Ik onlangs ook geen problemen in Budapest (Hongarije) met Tele2. Wel maximaal H+, maar perfecte snelheden. YouTube en Netflix op 1080p waren geen probleem.
Ik heb met tele2 (zakelijk 4g) hoofdzakelijk "Alleen noodoproepen" in mijn scherm staan op mijn vakantieadres (Cagnes-Sur-mer) terwijl mijn wederhelft met haar RobinMobile abbo weer volop 4g heeft.

Die krijgt, ontdanks het verkoopargument "onbeperkt zorgeloos internet in het buitenland" wel allerlei SMS waarschuwingen en is dit weekend zelfs afgeknepen op haar verbinding.

De providers zijn gewoon nog niet klaar voor roaming. Period...
Ik ben sinds vorige week terug uit de Provence, klein gehucht, maar via mijn Orange België abbo geen problemen gehad. Op alle netwerken perfect 4G, met een hogere snelheid dan de wifi van het huurhuis :'(

Rare problemen die nu opduiken, natuurlijk een zeer drukke vakantieperiode, maar kan me niet voorstellen dat de problemen bij de buitenlandse providers ligt...
Ik heb zelf vodafone en heb daarmee in België en laatst in Griekenland gewoon goede snelheden op 4G.
Het probleem lijkt ook enkel/vooral met T-Mobile sim op te treden?
Ook ik had afgelopen week met Vodafone prima 4G snelheden in België op de netwerken van Proximus en Mobistar. Met BASE kon ik pas na een paar keer achter elkaar proberen verbinden en kreeg toen alleen H+. Maar alsnog een prima snelheid, hoewel 4G natuurlijk wel iets sneller is.

Wat ik wel raar vond is dat ik toen ik via de Ziggo Go app een programma probeerde terug te kijken over 4G de melding kreeg dat dit niet kon omdat ik in het buitenland zat. Maar ik had wel gewoon een IP adres van Vodafone NL op speedtest.net :?
Verbaast me dat je 4G dekking had met Orange. Waar wij zitten heeft alleen Bouygue 4G dekking. Camping internet van €22 per week is wel nog steeds slechter dan 3G.
Ja, heb precies hetzelfde. Als ik verbinding heb met Bouygue 4g heb ik geen internettoeggang meer.
Ik zit nu al een aantal dagen in Zweden, en ik zit meestal op het netwerk van Tele2 SE, hierbij krijg ik geen roaming tekentje bij mijn signaal icoontje in m'n statusbar, maar als ik op dit netwerk zit, heb ik meestal H of H+, wat in de meeste gevallen wel bruikbaar is. Maar op bepaalde plekken gaat mijn netwerk over op Telenor SE / Tele2 NL en bij dit netwerk krijg ik dus hoogstens edge (of 2G) dit is onbruikbaar. Heb ook geen idee waar dit aan ligt, je zou denken dat omdat Tele2 opgericht is in Zweden dat ik minstens 4G zou hebben maar dat is niet zo jammer genoeg. En wanneer ik 4G heb stopt m'n internet er mee totdat het terug valt op H+.

[Reactie gewijzigd door Dylon99 op 23 juli 2024 23:44]

Ik denk dat providers per land een aantal providers en netwerktypes kiezen. Van T-Mobile staat het lijstje met 4G provider per land op het forum. Van Tele2 weet ik het niet. Ik krijg intussen wel weer 4G.
Dat is totaal anders. Met H ziet je niet meer op 4G maar een andere veel tragere techniek. De klacht hier is dat je wel 4G hebt maar lijkt te worden geknepen in snelheid.
Echt toevallig dat dit artikel er nu komt, ik was afgelopen week even in Duitsland en Tsjechie, precies hetzelfde, gewoon naar 0,5 mbit gecapped. Niet echt 'roam like home'. Zwaar irritant.

http://www.speedtest.net/my-result/i/2181117565

http://www.speedtest.net/my-result/i/2179376860

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 juli 2024 23:44]

Hier idem.

Waren een weekje in Duitsland en dataverbinding was belachelijk traag.
Ik dacht eerst dat het aan de omgeving lag maar we zijn op drie verschillende plaatsen geweest over een 200 km en overal hetzelfde.
Een route met google maps volgen en live traffic was bijna niet te doen. En zoveel data heeft dat nu toch niet nodig.
Ik vermoedde al dat er iets niet klopte.
Free roaming, my a**.

:-(

[Reactie gewijzigd door Digidoom op 23 juli 2024 23:44]

Gebeurt bij alle providers in meer of mindere mate.
Mijn ervaring in Spanje was heel duidelijk, providers knijpen massaal buitenlandse nummers af.
In onze groep waren 2 Iphones en 1 Windows Mobile toestel. Dan was er ook nog bekende uit Engeland die op dezelfde locatie verbleef met een Iphone en een Android. Genoeg om conclusies te trekken gezien we ook met verschillende ISP's zaten

Op de locatie was 4G ter beschikking met snelheden tot 40Mbit/sec. Vervolgens werd je plots afgeknepen en vloog je op 3G of zelfs 2G, internet ging langs geen kanten meer vooruit. En met momenten had je simpelweg geen internet meer. (toestel zei wel je hebt internet maar je kon niets doen) Indien je vliegtuigmodus even aan en af zette kon je direct weer probleemloos op het 4G netwerk aan 40Mbit/sec.
1 uitzondering waren de Iphones, als die geen internet meer hadden kon je het ding nog herstarten al wat je wou, de eerste paar uren ging je geen internet meer krijgen. (geen idee waarom enkel de Iphones dit hadden)

Ook bellen ging met momenten geheel probleemloos, andere momenten was het een drama.
Overigens ook opgelet, het is niet als 1 iemand afgeknepen werd de rest mee afgeknepen werd, het was echt individueel.
In frankrijk is het momenteel ook erg traag met vodafone, was vorig jaar zeker niet zo erg.
.oisyn Moderator Devschuur® @EYEVO27 juli 2017 22:05
Streek en provider?

Hier in Sarlat-la-Canéda is F-Bouygues de enige met daadwerkelijk 4G. De snelheid is redelijk, mijn dochter ervaart vooral streamingproblemen met de Zappelin app. Netflix gaat goed (al had ik de kwaliteit wel omlaag geschroefd om data te besparen... zit nu al op 10GB in 4 dagen. Gelukkig gaat 1 aug de teller weer op 0 :P). Speedtest zegt 1mbit down, 4 up.

Vodafone Red Super btw.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 23:44]

Anoniem: 420148 @.oisyn28 juli 2017 00:52
Wellicht omdat Zappelin geen nodes heeft in Frankrijk en Netflix wel.
.oisyn Moderator Devschuur® @Anoniem: 42014828 juli 2017 01:08
Die nodes gaan het verschil niet maken, de bottleneck is duidelijk zendmast->telefoon. Netflix heeft gewoon betere degradatie dan Zappelin (wat eigenlijk gewoon een kutapp is, laten we wel wezen ;)).
Je roaming verkeer gaat via Nederland dus de verbinding tussen zendmast en telefoon is lang niet de enige bottleneck. Kijk maar eens naar je IP.. Zal gewoon een Nederlandse zijn.
.oisyn Moderator Devschuur® @GekkePrutser28 juli 2017 10:16
Mijn punt is dat de Franse provider best wel in staat is om een redelijke throughput naar nederland te halen over glas. Het zal in dat opzicht weinig uitmaken of de content uit NL of uit FR moet komen. We hebben het immers niet over gigabytes per seconde ;).

Wat je zei wist ik overigens niet, en dat maakt wat @Anoniem: 420148 zegt al helemaal irrelevant :). Verklaart overigens wel een hoop, ik deed steeds een speed test op mijn telefoon, en die deed dat naar een server hier in de buurt op basis van mijn locatiegegevens. Toen ik het gisteren deed op de ipad, die verbond met een server in Utrecht omdat die geen locatie wist, en die haalde iets van 9 mbit down. Ik vraag me af of meerdere mensen daar geen last van hebben gehad hier :)

.edit: yup, met locatiegegevens uit verbindt ie met Amsterdam en haal ik 14 down en 5 up op mijn telefoon :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 23:44]

Maar de internationale verbindingen tussen hun netwerken hebben wel een bepaalde bandbreedte. Ik denk dat door het droppen van de roamingkosten voor data deze maand, er een hoop meer mensen dat zijn gaan gebruiken en dat de netwerken hierdoor een beetje overrompeld zijn. Klinkt als iets dat niet al te moeilijk is om op te lossen.

En inderdaad, speedtest zal de verkeerde punten zoeken om te testen. Was je iPad op dat moment getethered via je mobiel? Of op de WiFi van de camping/hotel?
.oisyn Moderator Devschuur® @GekkePrutser28 juli 2017 10:45
Mobiel natuurlijk, die verbinding was ik aan het testen ;). Zie de edit in mijn vorige post.
Vodafone in Frankrijk is relaxed: op elk netwerk kun je op 4G. Al sinds 2015 ofzo \o/
Helaas hebben ze dat nog niet in elk land, maar dat komt vast nog :Y
Ik heb hier in Frankrijk gewoon 4G (Vodafone Red) met 26 Mbps down en 18 Mbps up. En dat in een klein gehucht zonder stad in de buurt.
Niks te klagen.
Zal wel afhankelijk zijn van de lokale drukte op het netwerk? BTW, zeiden providers niet dat het afknijpen van snelheden niet de druk op het netwerk verlaagd?
De druk (aantal connecties) niet nee; wel de doorvoer van de bandbreedte.
Ah, ja.. Logisch! Thanks!
BTW, zeiden providers niet dat het afknijpen van snelheden niet de druk op het netwerk verlaagd?

Ja, maar dat ging over knijpen op het eigen netwerk. De eigen torens blijven dan langer bezet. Dat zal bij roamen de thuis-provider echter een zorg zijn O-)
Ben ook van plan om over te stappen naar Vodafone. Maar in NL hoor ik veel klachten over Vodafone zoals slecht werkende 4G, telefoontjes die direct in de voicemail komen en niet kloppende facturen. Wat zijn jouw ervaringen. Ben gewoon benieuwd.
Toen ik nog een oneplus one had was het (natuurlijk, geen 800 MHz ondersteuning) enorm ruk bij Vodafone. Maar inmiddels heb ik een andere telefoon en amper wat te klagen.
Ik denk dat KPN en Vodafone een kwalitatief vergelijkbaar netwerk hebben. Bij beiden zit je goed en bij T-mobile zit je goedkoop. Of dat duurkoop is weet ik niet.
Hier ook, maar dan met KPN. Heb met 4G (non +) maar 50 kilobyte per seconde.
Leuk die verzwakte NN wet in Europa. Nu worden er geen diensten afgeknepen, maar buitenlanders.
Had gisteren in Londen alleen 3G verbinding op Three, Vodafone en alle andere providers. Heb gewoon een 20GB KPN abo. Snelheid was rond 5-8Mbps. Niet super dramatisch, maar wel lager dan in NL.
En als je dan EE selecteert, krijg je vaak 4G, met vrij goede snelheid.
Bij O2 UK kreeg ik alleen maar 3G.
Ik heb zelf een abonnement bij Three en ze bieden alleen 3G aan via Feel at Home oftewel hun gratis roaming in het buitenland. Beetje aan de trage kant maar ja, rap genoeg voor WhatsApp :)
Ik vraag me af of het afknijpen van 'buitenlanders' (maar kunnen we ze niet beter Roamers noemen) wel mag binnen de Europese net-neutraliteit.... Al kan je er vast ook wel een technische reden voor verzinnen
Ik vraag me af of het afknijpen van 'buitenlanders' (maar kunnen we ze niet beter Roamers noemen) wel mag binnen de Europese net-neutraliteit

Heeft waarschijnlijk weinig met netneutraliteit te maken. Die gaat meer over het ene verkeer anders behandelen dan het andere. En aangezien in de klachten ook email etc traag is, lijkt er geen sprake te zijn.

Verder staat netneutraliteit throttle toe indien nodig ivm stabiliteit netwerk, hetgeen daarom door die Britse provider ook als excuus gebruikt, Niet noodzakelijk onwaar ook, want het is niet ondenkbaar dat er gewoonweg minder capaciteit is voor data-vraag vanuit partner-netwerken dan eigen netwerk. De flessenhals kan zitten in die specifieke inter-provider aansluitingen. Bij klassiek bellen zijn er bij veel providers ook maar zeer beperkte lijnen beschikbaar.

Igv T Mobile lijkt men nog naar de oorzaak te zoeken, maar lijkt het geen bewuste actie te zijn. Realiteit is immers ook dat sinds deze zomer er veel meer data verbruikt wordt door roamers dan ooit te voren, en er daardoor best wel eens iets oververwachts fout kan gaan.
Inderdaad, het komt ook doordat al het verkeer van een roamende klant via het thuisnetwerk wordt gerouteerd. Het gaat niet in het bestemmingsland het internet op.

Dus je hebt ook allerlei dingen 'onderweg' die hier verschil in kunnen maken.
Naar mijn inzicht is dit zeker wel iets wat onder netnutraliteit kan vallen. Er wordt namelijk onderscheid in het verkeer gemaakt, niet op het niveau “mail of video” maar op het niveau “oorsprongland”...
Leuk die verzwakte NN wet in Europa. Nu worden er geen diensten afgeknepen, maar buitenlanders.
Jup, maar Netneutraliteit gaat DAAR niet tegen beschermen. NN gaat over het selectief verminderen / blokkeren en niet over het bepalen van de snelheid per aansluiting ;)

Nee dit is gewoon een blunder in de nieuwe Europese richtlijn. Die zou dit moeten voorkomen.
Correct,

Ik heb unlimited date van T-mobile, ben 44 weken van het jaar in het buitenland, met name Duitsland België en Engeland. Ik ondervind bijna nooit problemen, maar de afgelopen 2 weken is het echt bagger, terwijl ik 4G zou moeten hebben ( dat geeft de telefoon aan ) maar ik kan amper iets laden..

Speedtest heb ik niet gedaan. Misschien een nieuwe ''truc'' om de kosten te besparen van de aanbieders.. Nu roaming ''vrij is'' :)
Maar dat zou betekenen dat er gewoon teveel mensen zitten te roamen en dat ze dus moeten uitbalanceren om te voorkomen dat hele groepen niet meer kunnen internetten...?
Ik geloof nooit dat alle providers te weinig bandbreedte hebben, zoals door iemand anders hier genoemd lijkt het niet uit te maken op welk netwerk je zit. T-mobile heeft of gewoon iets slecht geregeld met de infrastructuur en andere providers of zit gewoon data te knijpen om kosten te drukken. Ben nog nooit een fan van T-moblie geweest, er is altijd wel iets.
Ik geloof nooit dat alle providers te weinig bandbreedte hebben, zoals door iemand anders hier genoemd lijkt het niet uit te maken op welk netwerk je zit

Jiust omdat het verschillende landen en verschillende gast-provioders zijn, zo het mij niet verbazen als het gaat om een technisch of wel degelijk capaciteit-probleem bij de inter-provider systemen.

Zoals iemand opmerkte hadden providers dit kunnen verwachten, maar aan de andere kant is het roaming-data verbruik nu ook hoger dan ooit tevoren, en kan het dus ook best een onderschatting zijn van de vraag naar data, waardoor er nu iets fout gegaan is.

Ik denk hier ook terug aan de komst van de oorspronkelijke iPhone 3G naar Nederland, waar Nederlandse providers totaal niet voorbereid waren op de "always on" connectie van de iPhone (waar Symbian toestellen de dataverbinding dynamisch aan/uit zette). Iets wat men had kunnen verwachten, aangezien GSM provider AT&T in de USA exact datzelfde probleem een jaar eerder reeds had, maar nietemin toch fout ging in Nederland. Wellicht onderschatte men hier ook de hoeveelheid data?
Roaming + onbeperkt bij T-Mobile ook wellicht.
Anoniem: 40104 @Armin28 juli 2017 08:08
Juist omdat het verschillende landen en verschillende gast-provioders zijn, zo het mij niet verbazen als het gaat om een technisch of wel degelijk capaciteit-probleem bij de inter-provider systemen.
Dit is absoluut de oorzaak. T-Mobile is gewoon een dochteronderneming van Deutsche Telekom wat een notoire partij is die vrijwel te weinig capaciteit heeft met ieder netwerk ter wereld. Zie hier de gevolgen voor de consument.

Ik ben erg gelukkig dat ik jaren geleden al ben overgestapt naar Vodafone en dit soort problemen gewoon nooit heb.
Alleen jammer dat je met Vodafone in Nederland op veel plaatsen 2G/3G hebt en niet tot nauwelijks bereik (en ergens binnen al helemaal niet). Dat is kennelijk wat Vodafone "power to you" bedoelt.

Ik moet nog tot Februari en dan nooit meer Vodafone.
Het zou heel goed kunnen dat het roaming-datagebruik explodeert, want waar je vroeger van brakke, afgeknepen camping- of hotelwifi gebruik moest maken vanwege de hoge roamingkosten, denk je nu: ik laat gewoon mijn dataverbinding open, en gooi er nog een Netflix-filmpje tegenaan. Dat kan op één locatie al tot een factor xx hoger dataverbruik leiden.
Ben nog nooit een fan van T-moblie geweest, er is altijd wel iets.
Kan ik ook van Ziggo en KPN zeggen. Perfecte providers bestaan niet. Al Komt TMO voor mij wel in de buurt.
Bij KPN heb je tenminste overal fatsoenlijke dekking, bij T-Mobile zijn er in de randstad gewoon een heleboel plaatsen waar de dekking al jaren onder pijl is. Verder zit T-Mobile ook telkens dingen te knoeien die op het randje van de netneutraliteit zijn
Je loopt achter. TMO heeft keurige dekking in de randstad, is mijn ervaring.
Bij KPN heb je tenminste overal fatsoenlijke dekking, bij T-Mobile zijn er in de randstad gewoon een heleboel plaatsen waar de dekking al jaren onder pijl is. Verder zit T-Mobile ook telkens dingen te knoeien die op het randje van de netneutraliteit zijn
Overigens is dat knoeiwerk niet nader lig voor de klant (op dit moment) en zal het dat waarschijnlijk ook niet worden
Dit is niet alleen het geval voor T-mobile. Met Telfort had ik 3 tot 1 week terug ook vaak vol bereik, maar geen of traag internet. Met geen manier op 4G te krijgen ook.

Dit was op vakantie in de Vogezen (Elzas).
Zelfde probleem hier bij KPN. In Engeland erg traag internet. Meestal zo'n 2 keer per dag toestel opnieuw opstarten anders had ik helemaal geen ontvangst meer.

Was maar een weekje, maar beetje jammer is het wel.
Ben een week op motorvakantie in Wales geweest en er nog een weekje aangeplakt in het ziekenhuis in Abergavenny. Op de plekken waar je ontvangst had (veel heuvels) was het internet net zoals ik in Nederland gewend ben (KPN abbo). Dit gaat om de periode tussen 17 juli en nu
4G wordt door Telfort niet ondersteund in het buitenland. Heb me hier ook in vergist, schijnt in de kleine lettertjes te staan:

https://forum.telfort.nl/mobiel-in-het-buitenland-257/4g-in-zone-1-buitenland-68919
Ook 3(,5)G was uitermate ruk. 5/5 streepjes en 0 internet.
"Die Britse aanbieder erkent verbindingen af te knijpen 'om de dienstverlening van klanten die in de EU roamen te beschermen'. Door het verdwijnen van de roamingkosten zou er niet voldoende capaciteit zijn om aan het dataverbruik van klanten te voldoen"

Kosten vervallen, maar opeens is de huidige infra niet meer voldoende |:( 8)7

Gewoon klanten pesten is dit..
Geen roaming kosten voor klanten -> Veel meer mensen die gaan roamen -> Meer data-aanvraag over dezelfde pijplijn -> Knijpen zodat iedereen een beetje heeft?
Ik weet niet of het zo werkt, maar het zou een uitleg kunnen zijn van dat statement.
Normaal geven lokale telecom instanties eisen voor een netwerk af die gekoppeld is aan de licentie. Het is dan ook hopen dat deze lokale instanties dergelijke netwerken gaan aanpakken al dan niet de licentie intrekken. Dat is al eerder gebeurd in Europa in 2 gevallen.
Mer het verdwijnen bedoelen ze inkomsten, de roamingkosten voor jou verdwijnen, maar zij moeten nog wel steeds kosten maken voor inkoop van bandbreedte etc.
Waar de providers zich een hele lange tijd op hadden kunnen voorbereiden maar blijkbaar gefaald hebben.
tja, die kosten blijven er nog steeds, dus je kunt je er wel op voorbereiden maar heeft weinig zin. Dit is dus de manier waarop zij zich hebben voorbereid, snelheidsverlaging in het buitenland.
"Door het verdwijnen van de roamingkosten zou er niet voldoende capaciteit zijn om aan het dataverbruik van klanten te voldoen."

Misschien kan iemand hier op inhaken die er meer weet van heeft dan mij?
Is het niet zo dat drukte een veel grotere belasting is op een half-duplex netwerk dan bandbreedte? Als je minder bandbreedte biedt aan een selecte groep gebruikers, kunnen deze gebruikers de verbinding veel langer bezet houden. Ten nadele van iedereen die achter aansluit in de wachtrij.
Bandbreedte kost providers geld, door het vervallen van de roamingkosten betekent dat dus dat ze minder geld krijgen, maarja die bandbreedte moet toch ergens van betaald worden, dus dan maar knijpen.
De capaciteitsproblemen zijn - als ze echt zijn - in het thuis-netwerk, en niet in het gast-netwerk. Het duplex karakter doet daar dus niet ter sprake.

Ikzelf vermoed eerder iets in de interconnects. Die zijn mogelijk beperkt in capaciteit, of hebben een configuratie-fout.
Da's natuurlijk wel zuur, dan moet je op vakantie andere dingen doen, zoals vakantie vieren bijvoorbeeld :+
Dat was mijn eerste gedachte ook. Ga je veel geld betalen om in het buitenland te zitten en dan ga je internetten...
Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat er ook mensen voor werk naar buitenland reizen en natuurlijk backups maken van vakantiefoto's ;)

Hoe iemand vakantie viert moet ie toch zelf weten? T-mobile belooft internet in de EU en heeft daar nu even wat moeite mee. De EC zal vast enthousiast worden als dit veroorzaakt wordt door niet functionerende netneutraliteit.
Nou, lijkt vooralsnog gewoonnetneutraal te zijn, want alle soorten data zijn traag. _/-\o_

(De netneutraliteit wetgeving gaat veel minder ver dan mensen vaak denken/zouden willen O-))

[Reactie gewijzigd door Armin op 23 juli 2024 23:44]

(De netneutraliteit wetgeving gaat veel minder ver dan mensen vaak denken/zouden willen O-))
Volgens mij is de regel gewoon, dat je er geen grenzen meer zijn wat betreft mobiele telefonie -> tarieven zijn in het buitenland hetzelfde als in je eigen land. Weet niet of ze verplicht zijn om je ook dezelfde snelheid aan te bieden, maar het lijkt me wel redelijk kinderachtig om mensen af te gaan knijpen :)
Als het hetzelfde probleem is bij O2 dan is het een capaciteitsprobleem: als je in het buitenland internet dan gaat dat altijd via Nederland, beetje vpn-achtige constructies, dus dat is wellicht nu de bottleneck.
Waarom zouden ze dat via een vpn structuur doen, dat lijkt me zeer bizar.
Het is geen "echt" vpn maar het komt er wel op neer. Zo werkt het nou eenmaal als alle dataverkeer via een apn loopt op je mobiel. Het apn-endpoint zit in NL.

Ik verwacht dat in de (helaas verre) toekomst er wel mogelijkheden komen waarbij providers meerdere endpoints wereldwijd opzetten om een betere internetsnelheid aan te kunnen bieden aan de andere kant van de wereld, want nu zuigt dat wel een beetje.
Volgens mij is de regel gewoon, dat je er geen grenzen meer zijn wat betreft mobiele telefonie

Het ligt iets genuanceerder want er zijn uitzonderingen toegestaan, maar in principe heb je gelijk qua intentie van de wet.

Echter dat is een geheel andere wet dan de netneutraliteitwetgeving. 8-)
Dat ik op vakantie ga wil niet zeggen dat ik terugga naar de steentijd.

Ik app vrij veel, stuur foto's, videobellen met mn ouders, navigatiesysteem (Google Maps of Apple Kaarten), internetbankieren, Spotify in de auto tijdens lange ritten...
Niet iedereen is in het buitenland om vakantie te vieren. Kan natuurlijk ook zakelijk zijn of familiebezoek oid..
Anoniem: 40104 @71264128 juli 2017 08:03
Mobiel internet is noodzakelijk in het buitenland. Je gebruikt het alleen al tijdens het reizen om op je vlucht in te checken, je hotel in te checken, je Uber naar het hotel te bestellen en om bij te blijven met zaken thuis. Een relevant restaurant te vinden op TripAdvisor of Yelp etc. Iedereen zal andere dingen doen op vakantie die ze ontspannend vinden. Er is absoluut een reden waarom fatsoenlijk functioneel roemend internet anno 2017 heel belangrijk is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 40104 op 23 juli 2024 23:44]

Handig? Zeker. Noodzakelijk? Absoluut niet.

Ik heb nog nooit internet nodig gehad om ergens in te checken. Je geeft je paspoort af aan de balie en ze doen de rest (eventueel een pdf op je mobiel of papier tonen bij het hotel, die je al bij je had moeten hebben toen je vertrok). Werkt nog veel sneller ook dan online inchecken, maar dat kun je ook van tevoren doen als je dat perse wilt.

Ik bestel geen ubers, daar hebben we transfers of huurauto's voor. Huurauto's zijn niet alleen goedkoper maar kun je ook nog langer gebruiken. En bij blijven met de rest van de wereld heb ik totaal geen behoefte aan als ik op vakantie ben. Ik ben juist op vakantie om weg te zijn uit de dagelijkse sleur, en vind het heerlijk als m'n vrouw eindelijk even niet kán whatsappen, dan heeft ze eindelijk eens tijd om met mij te praten ipv iemand die er niet eens is.

Restaurants vinden? Genoeg te vinden op verkenningstocht door het lokale plaatsje. Veel leuker en gezelliger dan naar je mobiel zitten staren. En bij de hotelbalie kunnen ze je veel betere tips geven dan het internet.

Ik had verwacht dat navigatie nog wel in zo'n lijstje als die van jou zou staan, maar daar heb ik maps.me voor, die doet offline navigatie met openstreetmaps kaarten (meer uptodate dan die google rommel).

Nee hoor, internet is absoluut níet noodzakelijk op vakantie. Het kan best handig zijn voor het verkrijgen van informatie, maar dat is allemaal op een handigere/leukere manier te doen.
Mogen mensen alsjeblieft zelf bepalen hoe ze een restaurant zoeken? De mogelijkheid is er om dat via internet te doen, net als de weg zoeken, en waarom zou je die mogelijkheid op vakantie of überhaupt in het buitenland dan niet mogen gebruiken? Omdat dat niet "leuk" is? Vrij bizar, of is je posting ironisch bedoeld?
Jij kan blijkbaar niet lezen. Ik heb nergens gezegd dat je geen internet mag gebruiken. Ik heb gezegd dat het niet noodzakelijk is. Er zijn namelijk genoeg andere manieren om informatie of een restaurant te vinden, en als jij het liever via internet doet, moet je dat zeker doen, maar als het internet niet werkt is er ook geen ramp aan de hand.
Mijn reactie was niet bedoeld als aanvulling op sommige "je mag geen internet gebruiken op vakantie"-posts hierboven (dat moet iedereen namelijk inderdaad helemaal lekker zelf weten), maar als tegenwicht op de onzinnige opmerking van Sorcerer dat het "noodzakelijk" zou zijn. Voedsel en een dak boven je hoofd, dat is noodzakelijk. Internet niet.
Je hebt een punt, internet noodzakelijk vinden is wel ernstig. Handig ja, maar noodzakelijk ? Echt niet nee.
Er wordt nergens gesteld dat het niet mag...
Nou precies dit ik heb ook nog nooit internet nodig gehad, Inchecken dat doe je bij de balie daar zitten die mensen voor.

Kom je aan op vliegveld staan er genoeg taxi mogelijkheden op het vliegveld, of je neemt een bus die daar ook wel stoppen vaak.
Ik ben inderdaad op vakantie om weg te zijn van alles en iedereen, even uit de dagelijkse sleur van alles en iedereen weg totale rust.
Je heb inderdaad eens tijd voor elkaar met wie je daar ben, in plaats van dat iedereen aan dat schermpje vast geplakt zit.

Restaurants vinden nog nooit gedaan via een een website in het buitenland, je gaat gewoon op verkenningstocht.
Je loopt overdag toch vaak even langs wat tentjes enzo en kijk je eens op de menu kaart, zo zie je wat ze hebben wat de prijzen zijn(Eventueel zie je mensen eten kan je kijken ook nog of lekker uit ziet).

Navigatie ook nog nooit gebruikt gewoon gevraagd aan mensen die ik tegen kom als ik iets niet vond, en anders download ik gewoon even offline de kaart van Herewego van te voren.

Dus inderdaad Internet is op vakantie echt geen noodzaak, het kon vorig jaar ook niet zonder dure databundels dus waarom zou nu wel ineens moeten.
Net zoals dat mensen in Nederland nu ineens onbeperkt internet willen of van die grote bundels, ja want het is echt nodig.
Ik reis ontzettend veel voor werk, maar ik kan ook niet zonder. Er zijn meer redenen om te reizen dan alleen vakantie :)

Ik gebruik vooral in Oost-Europa heel veel Uber. In sommige landen (Roemenie in het bijzonder) is het duurder dan gewone taxi's maar wel een stuk veiliger (In een gewone taxi daar mag je al blij zijn als je een veiligheidsgordel krijgt). En als je niet oplet word je beroofd of opgelicht. Met Uber komt dat bijna nooit voor. Zelf in de auto stappen ga ik daar zeker niet doen, dat vermijd ik sowieso zoveel mogelijk, tenzij mijn bestemming zo ver van het vliegveld is dat een taxi te duur wordt. Geen lokale bekendheid en geen kennis van lokaal verkeersgedrag en regels is lastig.

Op bestemming gebruik ik zoveel mogelijk openbaar vervoer (in de meeste steden is dat zelfs sneller dan taxi's). Ook daar is ivm de verschillende talen internet eigenlijk onmisbaar (google maps werkt behoorlijk goed voor openbaar vervoer).

En de hele week onbereikbaar zijn voor email buiten kantoortijden kan ik me ook niet permitteren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 23:44]

En als je niet oplet word je beroofd of opgelicht. Met Uber komt dat bijna nooit voor.
Ik kom nooit in Roemenië maar ik kan het me niet voorstellen dat die chaotische Uber-bende veiliger zou zijn dan een normale taxi. Uber is gewoon bij een onbekende in de auto stappen (alsof je een lift neemt naast de snelweg). Gewone taxi's zijn tenminste nog geregistreerd, Uber is echt het wilde westen. Hoeveel garantie heb je daar dat je niet wordt opgelicht? De "ratings" in een appje? :+
En de hele week onbereikbaar zijn voor email buiten kantoortijden kan ik me ook niet permitteren.
Nou, ieder z'n ding. Ik ben thuis buiten kantoortijden ook nauwelijks bereikbaar via email. Als er echt wat is kunnen ze me bellen, maar m'n werkmail checken komt maandagochtend wel weer. Ik heb een contract voor 40 uur per week, niet voor 24/7.
Uber heeft in Nederland een slechte naam, vanwege de drang naar bureaucratie (alles officieel geregeld willen hebben) denk ik. En het krijgt een slechte naam door deels onterecht geklaag van de taxi-industrie, die zelf ook zat schandalen heeft. Persoonlijk zou ik in Nederland graag juist Uber willen gebruiken omdat gewone taxi's veel te duur zijn door alle bureaucratische rompslomp eromheen. Die gebruik ik sowieso niet. De discussie over wel/niet verzekerd boeit me niet zo veel. Daar heb ik een ziektekostenverzekering voor, en als er een ongeluk gebeurd is het letsel sowieso veel erger dan een eventuele verzekeringsdiscussie.

Maar in Oost-Europa en met name Roemenie werkt het totaal anders. De dingen die 'officieel' zijn, hangen juist van corruptie aan elkaar. Taxi's daar zijn gewoon een grote pleuriszooi. Ik heb verscheidene collega's gehad die opgelicht zijn, eentje zelfs min of meer beroofd (naar een afgelegen zigeunerwijk gereden en dan '200 euro betalen of anders laten we je hier'). Regelmatig zelf geklooi met de meters gezien (liepen echt veel te hard omhoog). Verder kapotte oude auto's (heel vaak enorme scheuren in de voorruit), rijden als een debiel (ze verdienen ontzettend weinig dus proberen het zo snel mogelijk te doen), roken in de auto, omrijden... Er zitten goede chauffeurs tussen maar de slechte zijn eerder regel dan uitzondering.

Dit is ook wel het land waar honderdduizenden mensen op de been kwamen omdat de regering iedereen die was veroordeeld voor corruptie wilde vrijlaten (zogenaamd om humanitaire redenen). Zelfs de president liep mee, die is onafhankelijk en erg vooruitstrevend. Dagenlang is er massaal geprotesteerd en die regering zit er nog steeds en die wet is er uiteindelijk toch doorgekomen. Zo diep zit de corruptie daar. De oude generatie houdt het bij de stembus in stand. Gelukkig komt er (gezien die protesten) eindelijk wat verandering in.

In de praktijk zijn de uber chauffers die ik tegenkom ontzettend professioneel, spreken uitstekend Engels, hebben prima auto's en rijden rustig en veilig. Misschien is het geen garantie maar het trekt absoluut de juiste chauffeurs aan. Al helemaal als je UberSelect neemt in plaats van UberX. En zelfs dat kost daar een grijpstuiver. Dus gewone taxi's doe ik daar gewoon niet meer.

Ik ben zelf verantwoordelijk voor bepaalde technische zaken. Er gebeurt niet vaak wat, maar als er wat fout gaat dan moeten ze me wel kunnen bereiken. Ik heb ook regelmatig vroege of late conference calls omdat ik een hele grote regio heb. En veel reizen, vaak ben ik om 4 uur 's morgens al op het vliegveld om in te checken voor een vlucht om 6 uur. Dat hoort gewoon bij het soort werk. Geen probleem ook, ik vind het ook leuk. Ik heb geen gezin dus ik plak er vaak een weekendje aan vast om de boel te verkennen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 23:44]

Jezelf als standaard nemen voor iedereen .......
Inderdaad. Maar langs de andere kant is het wel leuk als je snel een restaurantje kan checken op tripadvisor, skypen met familie of iets opzoeken in google maps.
Dat is niet "leuk", dat is vooral handig, actueel en snel. En sinds kort ook nog goedkoop in Europa.
er zijn natuurlijk nog mensen die ook in het buitenland moeten werken. :+
Google maps? Ik wil ook 10 dagen schermloos zijn maar het is een veilig gevoel dat ik niet verdwaal.
@712641@Speedy_JN
Wauw, lekker zwart wit gezien zeg. Ik neem mezelf even als voorbeeld: ik hou niet van niks doen op vakantie. Ik doe genoeg leuke dingen op vakantie, maar ik vind het ook ontspannend om te internetten.

Bovendien bepaalt iedereen toch lekker zelf wat hij/zij doen op vakantie?

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 23 juli 2024 23:44]

@Anonymoussaurus @DigitalExcorcist
Uiteindelijk bepaalt iedereen zelf wat 'ie wil doen tijdens zijn of haar vakantie... Maar blijkbaar zijn er heel veel mensen die het internetten echt niet kunnen laten in het buitenland. Ik vind het nogal bijzonder dat mensen in de spaarzame dagen in het buitenland gaan internetten. Je kunt beter waar voor je geld proberen te krijgen en een beetje van de cultuur proeven of het landschap genieten. Alles op internet is er thuis ook nog wel... Het is niet dat spontaan de regel 'what gets on the internet, stays on the internet' niet meer geldt in het buitenland. Ik vermoed dat veel mensen gewoon verslaafd zijn aan internetten, want ik zou niet weten waarom het anders zo'n probleem oplevert...?
Ik gebruik op vakantie juist internet om bijvoorbeeld het weerbericht te zien, mijn weg door nieuwe steden te vinden en om informatie te vinden over de architectuur, monumenten en andere bezienswaardigheden waar ik langsloop. De aanname dat internet het vakantie vieren uitsluit lijkt me dus niet op zijn plaats.
Waar is de tijd gebleven dat je de plaatselijke vvv binnenliep voor informatie over de regio? Ga echt eens cultuur snuiven, praat met de mensen en niet alleen een veilige route uitstippelen via sites. Struin kleine dorpen door met bundels flyers ipv te veranderen in een smartphone zombie.
De meeste mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd in andere culturen. Ze gaan op vakantie om te ontspannen en dat doen de meeste door naar toeristen oorden te gaan.

Daarnaast wat is er mis met internet op vakantie? Muziek luisteren gebeurd tegenwoordig meestal via, jawel, het internet. Waarom een dure krant kopen als je gratis via, jawel, het internet ook het nieuws kan lezen. Ga zo maar door ;)
Waarom het nieuws lezen in je vakantie dan blijf je dus in je dagelijkse sleur, even geen informatie helemaal geen data je hoofd in gooien.
Muziek luisteren ik zetten ja doe ik dan wel eens zet ik gewoon wat offline neer.
Dat ("smartphone zombie") is ook maar een aanname. Als ik een stad bezoek dan "struin" ik graag door het centrum, de sfeer ervaren, de cultuur snuiven en zo nu en dan kom ik plekken tegen waar ik meer informatie over wil. Die informatie kan ik vinden in boeken, flyers en andere papieren bundels, echter prefereer ik de snelheid van het internet, niet het bladeren door een boek/flyers met het risico dat ik niet het juiste boek/flyer bij me heb maar een goed gekozen zoekopdracht met direct de gewenste informatie.

En als ik dan 's avonds voor de tent zit, of in het hotel terug ben op mijn kamer dan vind ik het ook wel fijn nog even te ontspannen met een film of muziek en ook daar heb ik internet voor nodig.

De mogelijkheid om snel te internetten op vakantie zorgt ervoor dat ik meer tijd kan besteden aan het zien van de stad in plaats van te zoeken in boeken en zodat ik mij meer kan ontspannen op de moment die ik wil. (Snel) internet in het buitenland is voor mij dus een uitkomst tijdens vakantie.

En als ik voor mijn werk in het buitenland ben is het voor mij al helemaal belangrijk dat ik snel internet heb.
Dus of te wel jij kon je voorheen niet ontspannen in het buitenland als je op vakantie was, of je kocht dure grote buitenlandse data bundels ?.
Persoonlijk kocht ik altijd gewoon lokale prepaid simkaarten. Nog steeds een prima optie buiten Europa trouwens.

Hele fijne site met alle informatie per land: http://prepaid-data-sim-c...iki/Prepaid_SIM_with_data

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 23:44]

Ik heb nooit echt een tijd gekend voor de smartphone (ben nog maar student) een student. Ik heb het dan ook nooit anders hoeven doen omdat de mogelijkheid van een smartphone er niet was. En de afgelopen paar jaar heb ik idd op elke vakantie of keer dat ik voor mijn werk in het buitenland moest zijn bundels gekocht voor een paar tientjes.
Wij verschelen maar zo 4 jaar ik kom uit 1988, maar ik heb toch echt nog tijdperk voor smartphone gekend.
Ik ben begonnen op de middelbare school met een oude Philips mobiel van me pa, gewoon zodat ik bereikbaar was mocht er wat zijn.

http://www.gsmarena.com/philips_diga-145.php

Daarna kocht ik later zelf Sendo S200

http://www.gsmarena.com/sendo_s200-227.php

Toen later de nokia 3410,3510i jaja de I van Mode kleuren scherm en polyfone ringtones, en hij kon volgens mij wappen(Een beetje text zien van een website)
http://www.gsmarena.com/nokia_3410-315.php
http://www.gsmarena.com/nokia_3510i-344.php

Toen heb ik nog een samsung D500 gehad, en een 2 Sony ericssons K800i en K850i
http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k800-1485.php
http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k850-2003.php
http://www.gsmarena.com/samsung_d500-900.php

Allemaal nog mobiels zonder dat er echt smartphones waren, je had een beetje pda's met windows mobile erop.
Maar smsde elkaar toen sommige kochten in plaats van internet bundel van 10 euro wat later kwam een sms bundel, dan kreeg je 10 duizend smsjes ofzo voor een 10tje per maand.

Maar goed dan als nog als ik op vakantie ga deed ik internet uit, ik ging en nu nog steeds geen internet aan zetten of bij kopen.
Waarom zou ik dat doen net zoals vrijdag na Belgie gegaan en ben net terug, geen internet aan gehad waarom zou je.
Ik was daar met een paar vrienden en je gaat het gezellig met hun hebben, als je de hele tijd na dat schermpje blijft staren kom je dus niet uit je dagelijkse routine.
Waarom zou je op vakantie tweeakters.net, nu.nl enzo moeten lezen, of iedereen op WhatsApp/snapchat laten weten wat je aan het doen ben.

Geniet eens even van het moment dat je weg ben van die dagelijkse dingen, even lekker helemaal wat anders hoofd leeg maken.
En als je terug ben laat je eens wat leuke foto's of filmpjes zien, zo praat je nog eens met de andere vrienden of familie in plaats van online dumpen en klaar.
Ik heb ook nergens aangegeven dat ik nu echt ga internetten op vakantie, zoals ik zeg gebruik ik internet vooral om de weg te kunnen vinden, wat achtergrond informatie te lezen over wat ik bekijk (wat vroeger via een fysieke reisgids ging) en om 's avonds (wanneer ik anders misschien een boek zou lezen) een film of serie te kijken via Netflix oid.

Dat mensen de hele dag op vakantie zich zouden bezig houden met youtube filmpjes kijken, nu.nl checken, tweeakters.net lezen en andere internet gerelateerde zaken die weinig met vakantie te maken hebben, dat kan ik ook maar moeilijk begrijpen, maar dat betekent niet dat alle internet op vakantie slecht is of onnodig (waar de discussie ongeveer om begonnen is).
Die flyers staan tegenwoordig als handige pdf's op de sites van de vvv's/toeristenbureaus, net als allerlei wandelingen en andere activiteiten, compleet met digitale kaarten, actuele openingstijden en toegangsprijzen etc. Wel een beetje met je tijd meegaan aub :)
In het buitenland zijn de meeste "VVV" / Tourist information slechts commerciele bureaus die geld verdienen aan het aanraden van bepaalde attracties waar ze banden mee hebben.

Dan kan je beter zelf zoeken.

Verder gaat lang niet iedereen op vakantie om te ontspannen en de de-digitaliseren. Persoonlijk woon ik in een afgelegen, ingeslapen plaatsje in Ierland (Galway) en ik gebruik mijn vakantie juist om de echte wereld op te zoeken. Dit jaar ga ik naar SHA2017 (met 100 gigabit internet! 8) ). Dat vind ik weer een stuk leuker dan ergens in een ander ingeslapen dorpje aan het strand liggen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 23:44]

Die minnetjes komen waarschijnlijk voor de stelligheid waarmee jij jouw argument overbrengt. Ik denk dat een hoop tweakers, waaronder ik, het ergens wel met je eens zijn maar wie ben jij om voor anderen te bepalen dat ze wel of niet mogen internetten op vakantie?
En wat als je niet weet welke plekken je allemaal aan gaat doen, of wat je precies allemaal gaat doen tijdens je vakantie? Wat als je tussentijds besluit de plannen om te gooien, omdat je goede tips hebt gekregen van locals of andere reizigers? Vantevoren heel Wikipedia maar afgrazen?
Wat een kolder. Bijna net zo zeer als je nogal irritante neiging om je eigen mening als feit te lopen verkondigen: iedereen heeft een eigen lijst van dingen die men uit de vakantie wil halen, waardoor zijn/haar vakantie anders invult. Voor de een is vakantie een paar weken niet of nauwelijks TV of internet, voor een ander is dat lekker zorgeloos op een vakantiebestemming TV kijken of internetten.

Man wat een misplaatste arrogantie...
Google maps is op vakantie zo handig. Of Happycow om een restaurant met veg opties te vinden. Ik gebruik zelfs internet tijdens wandelingen in de bergen om te zien hoe laat de letzte talfahrt is van het bergstation waar mijn wandeling eindigt. Of om te skypen vanuit de jungle van Suriname.

Internet helpt mij om niet alles strak te hoeven plannen, zonder daarvan nadelige logistieke consequenties te ondervinden.
Ben het helemaal met je eens! eerst maakte ik een reis itinerary als ik weg ging (buiten Europa) met alle adressen van mn hotels (ook in de native taal) en tijden van treinreizen, aansluitingen etc. Dit kan ik nu ter plaatse (en actueler) opzoeken. en 's avonds, na een dag cultuur is het ook fijn om uitgeput in je hotelkamer op bed te ploffen, en daar nog even de laatste nieuwtjes uit nederland te lezen, even te skypen met iemand of je gemaakte foto's (ik fotografeer graag) te uploaden (of backuppen in de cloud). overdag op reis vergeet ik vaak dat ik een telefoon bij me heb wat dat betreft.
En als je geen internet hebt, dan heb je dus een probleem. Zo creëer je een hele riskante afhankelijkheid want als het internet er dan niet is, zit je met een probleem.
Klopt, maar alleen als je daarbij ongefundeerde aannames doet als "persoon x is reddeloos verloren zijn GMaps". Dat heb ik niemand hier zien beweren, dus ik weet niet waar je die kolder vandaan tovert.

Persoonlijk "navigeer" (als in, rondstruinen) ik bij voorkeur aan de hand van een kaart, landmarks en/of aanwijzingen door locals, maar dat betekent niet dat zo nu en dan mijn maps app erg handig kan zijn (bijvoorbeeld als ik even de oriëntatie kwijt ben, iets niet kan vinden of een specifiek adresje wil opzoeken en directies vragen niks heeft opgeleverd). Dat jij dat "tijd verspillen" noemt is cute, maar tevens 100% irrelevant, omdat je weer je eigen opvattingen als norm neemt en vervolgens op anderen projecteert.
Man wat een misplaatste arrogantie...

... omdat je weer je eigen opvattingen als norm neemt en vervolgens op anderen projecteert.

Het zit je wel hoog hè...?

[Reactie gewijzigd door 712641 op 23 juli 2024 23:44]

Die logica kun je op zoveel afhankelijkheden projecteren. Wat doe je als je schoenen kapot gaan? Wat doe je als de trein niet rijdt?
Ook zonder internet kom ik er wel hoor, al kost alles mogelijk wat meer tijd. Heb pas echt een probleem als het betalingsverkeer plat ligt want ik heb meestal weinig cash bij me ;)
.oisyn Moderator Devschuur® @71264127 juli 2017 22:49
Wat een onzin. Je doet net of het feit dat iemand internet op vakantie uitsluit dat er andere dingen gedaan worden, maar dat is natuurlijk quatsch. Er zijn genoeg "dode" momenten bij je accomodatie om even lekker te internetten of een filmpje te kijken.

Ik zit zelf momenteel in Frankrijk, en ik ben nu ook aan het internetten (joh! :P). De kinderen liggen er om een uur of 9 wel in, maar denk maar niet dat ik dan ook naar bed ga.
Nog nooit moment gehad op vakantie dat ik dacht ja ik ga een filmpje kijken, of even internetten nu.nl of iets bekijken.
Ik ga buiten zitten genieten van de omgeving en alles, een lekker glaasje drinken erbij en klaar.

Eventueel gezellig praten met de gene naast je enzo mocht die wakker zijn, eventueel boekje erbij of tijdschrift ofzo.
Nou, vertel het eens? Want de mogelijkheden zijn vrij beperkt als je ergens in een huisje zit en je kinderen liggen te maffen. De deur uitgaan zit er niet meer in.

Film kijken is net zo nutteloos als "internetten" hoor ;) Wij gebruiken ook altijd internet op de "dooie" momenten. Ook al is het om gewoon Netflix/YouTube te kijken op de TV of gewoon eens iets op te zoeken om te doen in de omgeving o.i.d.
.oisyn Moderator Devschuur® @71264128 juli 2017 10:47
Even voor de goede orde, een film kijken schaar ik ook onder "internet op vakantie" - dat is dus precies waar ik de bulk van mijn bundel voor gebruik in het buitenland.

.edit: trouwens, een film kijken noemde ik expliciet, waarop jij reageerde dat je wel betere dingen kon verzinnen 8)7.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 23:44]

Waarschijnlijk hebben ze het succes van de nieuwe roamingregels onderschat. Alle roamingverkeer wordt getunneld naar de eigen provider en er zal te weinig bandbreedte zijn om dit te doen. Roaming bij 2G/3G en 4G verloopt ook anders en nog niet alle providers kunnen met elkaar roamen via 4G.
Waarschijnlijk hebben ze het succes van de nieuwe roamingregels onderschat. Alle roamingverkeer wordt getunneld naar de eigen provider en er zal te weinig bandbreedte zijn om dit te doen. Roaming bij 2G/3G en 4G verloopt ook anders en nog niet alle providers kunnen met elkaar roamen via 4G.
Dat heeft er helemaal niets mee te maken
4G in Frankrijk gebruiken, is een technisch ding, wat je in Frankrijk aangeboden krijgt.
Het enige wat de FR provider moet doen, is doorgeven hoeveel MB's gebruikt er zijn.

Dit ligt in NL, bij de provider, die op de één of andere manier de snelheid 'verkeerd' doorgeeft.
Daar kan het zomaar wel wat mee te maken hebben. Al het verkeer loopt via Nederland. Kijk maar eens, je hebt gewoon een Nederlands IP-adres van je Nederlandse provider, die je thuis ook hebt. Dit kan dus weldegelijk het probleem zijn omdat door de nieuwe roamingregels nu een veelvoud aan data wordt geroamd
klopt, ze tunnellen alle informatie naar Nederland. Zo kun je gewoon +316XXXXXXXX gebeld worden terwijl je in het buitenland belt.

Ik dacht alleen dat dit alleen voor 2g en 3g was, en dat ze het met de komst van 4G eruit gebouwd hadden.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 23 juli 2024 23:44]

Klopt niet helemaal, in de VS bijvoorbeeld had ik een Amerikaan IP, dit was op het AT&T netwerk

Op het T-mobile netwerk werd ik wel netjes getunneld, ik denk dat het puur afspraken zijn tussen providers (roaming overeenkomsten) of er verkeer getunneld wordt (thuis provider berekend de kosten) of niet (roaming provider brengt kosten in rekening).
Met welke provider was dat zo? Ik heb dit nog nooit bij een roaming dataverbinding gezien. Daarnaast kan de provider je niet meer realtime sms'jes over je verbruik versturen dan. Bij AT&T + Vodafone een paar maanden geleden liep het in ieder geval gewoon via Nederlands IP.

Alleen bij zelf bellen loopt het in de regel wel via de buitenlandse provider. In Australië bellen naar een lokaal nummer met NL mobiel heeft dus weinig vertraging, gebeld worden heeft meestal veel vertraging (soms ook niet als je op hetzelfde netwerk zit maar dat vereist volgens mij deftige configuratie).
Thuisprovider was Ben, moet wel zeggen dat er soms wel wat connectiviteitsissues waren, ik heb af en toe internet moeten gebruiken om wat adressen op te zoeken.

Soms was ik vanuit Nederland ook niet meer bereikbaar, volgende keer maar een buitenlandse Sim gebruiken ;)
Maar gebeld worden en data verbruiken heeft weinig met elkaar te maken.
Nvm vekeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door bjorntje424 op 23 juli 2024 23:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.