Google stopt op 30 juni met Market voor Android 2.1 en ouder

Google heeft bekendgemaakt dat het eind deze maand stopt met het aanbieden van de Android Market. Deze is nog in gebruik op toestellen met Android 2.1 en ouder. Zij kregen nooit toegang tot de Play Store, die minimaal Android 2.2 vereist.

Google meldt dat gebruikers vanaf de vastgelegde datum geen toegang meer hebben tot de Market. Daardoor is het niet meer mogelijk om via deze weg apps te installeren. De wijziging zal doorgevoerd worden zonder dat Eclair-, Donut-, Cupcake- en overige gebruikers daar een notificatie van krijgen. Volgens Google heeft dit te maken met beperkingen van de Android Market.

Google verwijderde Android Froyo, oftewel versie 2.2, in januari uit de statistieken over de verdeling van Android-versies op apparaten. Dat betekent dat het aandeel van het besturingssysteem onder de 0,1 procent is gezakt. Datzelfde is aannemelijk voor oudere versies. In zijn huidige aankondiging zegt Google dat nog maar weinig ontwikkelaars ondersteuning bieden voor het zeven jaar geleden uitgebrachte Android 2.1 en dat er maar een klein aantal downloads plaatsvindt.

Google introduceerde de Android Market in 2008. Een jaar later telde de winkel ongeveer twintigduizend applicaties. In 2012 ging de Market op in het huidige Google Play, dat volgens cijfers van Statista in maart ongeveer 2,8 miljoen apps aanbood.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

21-06-2017 • 12:26

78 Linkedin

Submitter: arnovos

Reacties (78)

78
72
38
4
0
22
Wijzig sortering
Mensen die een alternatieve software downloader / updater op deze versie willen draaien kunnen YalpStore (https://f-droid.org/repos...github.yeriomin.yalpstore) overwegen. Die ondersteund Android 2.0 en hoger. Zolang je niet automatisch wilt installeren is root niet eens nodig.
Goeie tip. Kleine kanttekening: applicaties die je met YalpStore ophaalt moeten ook zelf ondersteuning hebben voor de gebruikte Android versie. Veel applicaties zullen niet werken met Android versies die ouder zijn dan 2.3.

Ik weet ook niet of je nog zo'n oude smartphone wilt gebruiken met alle mogelijke beveiligingsproblemen. Eigenlijk zijn de korte vervangtijden van Android toestellen en het gebrek aan beveiligingsupdates over een langere periode een manier van planned obsolescence. Vergelijk het met desktop besturingssystemen, die vaak minstens vijf jaar meegaan qua beveiligingsupdates.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 juni 2017 13:32]

Uiteraard moeten apps die versie ook nog ondersteunen. YalpStore geeft standaard naar de Play Store door welke Android versie je gebruikt, al kun je een toesteltype laten faken. Dat gaat via het Google Services Framework ID, ik bedenk me net dat ik niet weet of de server-side ondersteuning door Google nu ook stopgezet wordt voor oude ID's. Anders moet je een toesteltype faken en handmatig gaan checken of de app werkt op jouw toestel.

Die beveiligingsupdates heeft in de praktijk haast niemand last van.
Die beveiligingsupdates heeft in de praktijk haast niemand last van.
De kans dat er bij bij iemand ingeslopen wordt (i.p.v. ingebroken) als men een deur niet op slot doet is klein. Toch doet men dat.
Omdat het een kleine moeite is.
Omdat het een kleine moeite is.
Of omdat men het idee van vreemden in huis niet prettig vindt, en daardoor dit de investering (elke keer de deur op slot doen) waard vindt, ondanks de kleine kans.
...
Die beveiligingsupdates heeft in de praktijk haast niemand last van.
Onder welke steen leef jij?
Volgens mij geef je bij het maken van een Android App de minimale SDK versie op. Deze SDK versie dwingt dan ook de release van Android af, bijvoorbeeld SDK versie 9 is gelijk aan Android 2.3.
Inderdaad. Android Studio geeft ook een waarschuwing als je code gebruikt die niet werkt op de minimalke sdk versie, tenzij die na een annotatie als @TargetApi(11) staat of er constructies als if (Build.VERSION.SDK_INT >= Build.VERSION_CODES.JELLY_BEAN) voor staan.
Die beveiligingsupdates heeft in de praktijk haast niemand last van.
Dit is vergelijkbaar met zeggen:
"Ik rijd in een klassieke auto/oldtimer, en haal hier mijn onderdelen vandaan. Het kan niet meer bij de originele vandaan komen, en 3rd party producers maken inmiddels ook geen onderdelen meer.

Er zit geen alarm of zelfs een slot in, maar haast niemand steelt toch auto's."

De beveiligingsbreuk WannaCry heeft recent er weer op gewezen dat het bijhouden van je softwareversies wérkelijk kan zorgen dat je je data of geld niet kwijt raakt.

Ja, je kunt zoveel moeite gaan steken in het onderhouden van een klassieke telefoon/auto. En voor een >1000(0) euro object is dat misschien wel zinvol. Maar voor een €200 android telefoon met Froyo uit 2010 is het gewoon niet rendabel. Als je al twintig uur er aan verspilt, ben je aan minimumloon even veel kwijt als aan een nieuwe telefoon.

Face it. Froyo is inmiddels total loss. Vooral omdat het hier gaat om een privacygevoelig object.
Weer een voorbeeld uit de windows wereld dat men denkt te kunnen projecteren op een Android device. Kom nou eens met echte voorbeelden van grote virusuitbraken op Android, niet met adware die iemand via een vage cracks website binnenhaalt of verhalen van "het zou theoretisch kunnen dat".
Ik geef toch de voorkeur aan aptoide.
Daar staan simpelweg meer apps op, ook al staat er meer rommel tussen.
De een sluit de ander niet uit.
Ondanks het kleine aandeel (onder de 0,1%) vind ik de termijn vrij kort. Dit is een week!
Kort? Android 2.1 komt uit 2009!
Daarnaast is 2.2 onder de 0.1% aandeel gezakt en dus niet meer vermeld.
2.1 en eerder staan er al veel langer niet meer in.
Ze hadden die support al veel eerder moeten laten vervallen
Het gaat @Krysa om de aankondiging. Die hadden ze dan wel eerder mogen doen dan een week van te voren. En ik ben het er wel mee eens eigenlijk.
Ze hadden die support al veel eerder moeten laten vervallen
Het is geen windows phone dat elke paar jaar een complete reboot krijgt. Backwards compatibility is essentieel voor het succes van een ecosysteem.
Dat is enkel zo nodig wanneer os updates niet verplicht zijn voor fabrikanten! Laat dat nou het hekelpunt zijn van Android!
Dat is juist positief, want die gedwongen updates maken oudere toestellen versneld onbruikbaar.
Onbruikbaar is ook maar relatief.

Ik schat zo dat het merendeel van de mensen die nog 2.1 draait hun telefoon niet gebruiken als smartphone. Waarschijnlijk gewoon als dumbphone met toevallig een touchscreen adresboek.

Cijfers heb ik niet maar je maakt mij niet wijs dat een groot deel ervan überhaupt een data verbinding heeft.
Jij vind het positief dat er gigantische gaten in hun telefoon zit? Lekker vulnerable zijn, ook al is mijn telefoon ietsjes sneller nu. Super slim!
Zolang er in de praktijk geen misbruik van gemaakt wordt kan het weinig kwaad. Het is zelfs positief dat ik zo mijn eigen telefoon kan rooten omdat fabrikanten die mogelijkheid dichtzetten.
Jij, ja. 95% van de mensen hebben gewoon een beveiligingsgat in hun telefoon, die KAN worden misbruikt. Dat jij er vrede mee hebt vind ik echt heel raar.
Ook bij continue patchen komen overheden er toch wel in. Over dieven maak ik me minder druk, die willen gewoonlijk alleen het toestel doorverkopen.
Wel eens van identiteitsfraude gehoord?

Volgens mij heb je geen flauw idee wat je allemaal met de data op je telefoon zou kunnen. Dan is de waarde van het toestel een schijntje en jij kan er als gedupeerde je leven lang last van houden.

Alleen al de mogelijkheid om met andermans nummer te bellen; als je ook de naam, adres en geboortedatum hebt, is een toegangskaartje om bij zowat iedere particuliere dienstverlener door een telefonische verificatie te komen. En dat is nog maar de simpelste actie die je zou kunnen doen. Maar veel smartphones zijn ook na een sim-unlock altijd verbonden met een aantal gebruikersaccounts, en daar vind je alle persoonlijke gegevens die je nodig zou kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 juni 2017 15:58]

Goed maar android 7 op een telefoon uit 2009?
Anoniem: 855731
@Morgan432121 juni 2017 14:03
Extreme backwards compatibility zorgt ook voor een rem op de innovatie.
Krysa doelt op het feit dat ze het een week van te voren aankondigen. Ik vind het persoonlijk ook wel wat kortdag. Dat staat los van het feit dat het Google siert dat ze de App Store voor een OS van acht jaar oud instand houden.
Waarschijnlijk bedoelt Kryse met de berichtgeving voor deze wijziging. Dit kan je ook een maand van te voren aangeven, zodat eventuele mensen die dit treft de tijd heeft om maatregelen te nemen.
de publieke melding gebeurt anderhalve week voor het definitief stopzetten zonder persoonlijke melding. Ipv dat ze mails naar de bewuste google-accounts zouden sturen (moest die vereist zijn geweest voor toegang tot de marketplace)
Lijkt me voornamelijk een theoretisch probleem. Het is niet zo dat de telefoon niet meer werkt. Ik vermoed ook dat de mensen die nog op 2.1 zitten niet zoveel geven om apps aangezien je daar vaak hogere Android versies voor nodig hebt.

Het enige mogelijke issue is het rap omwisselen van je ouderwetse big-ass simkaart voor een kleiner model dat in modernere telefoons gaat, mocht je echt gehecht zijn aan de store.
Kleinere simkaarten zijn toch gewoon een grotere met minder plastic eromheen? of ben ik hier te jong voor? :P
Gewone simkaarten van een jaar of 5 oud kun je verkleinen tot een micro simkaart. Maar kleiner kan het niet omdat dan de chip te groot is. Nieuwe simkaarten hebben vaak al uitsteeksels om van een grote simkaart een micro of een nano simkaart te maken.
Die nieuwe zijn handig ja :P Wat is tegenwoordig ook alweer gangbaar? Nog steeds Micro Sim of is iedereen Apple achteraan gegaan met Nano?
Iedereen is "Apple achteraan gegaan", omdat het Apple voorstel voor nano-SIM in 2012 gewonnen had van bijvoorbeeld de voorstellen van Nokia en RIM. Het Apple voorstel is dus de nano-SIM standaard geworden.

nieuws: Telefoons krijgen door Apple en Motorola ontworpen nano-sim

In de pricewatch zie ik bij toestellen vanaf 1 juni 2016 181 micro-SIM en 361 nano-SIM toestellen. In het laatste jaar heeft dus ongeveer 2 op de 3 uitgebrachte toestellen een nano-SIM gekregen.

[Reactie gewijzigd door job_h op 21 juni 2017 13:34]

Mijn LG G3 heeft micro sim. Maar de telefoons van mijn ouders hebben allebei nano sim (LG K8 en Moto G5). Dus volgens mij heeft vrijwel iedere telefoon tegenwoordig nano sim.
... Maar kleiner kan het niet omdat dan de chip te groot is. ...
Wij hebben hier thuis dan al meerdere keren het onmogelijke gedaan. (mini sim (-> micro sim) -> nano sim) De contactpunten zijn inderdaad wat te groot, maar deze konden zonder problemen getrimd worden, de chip zelf is veel kleiner dan de contacten. Wel moest ook nog de dikte van simkaart wat terug worden gebracht met wat schuurpapier.
van mini naar nano kan prima, niks onmogelijks aan, de contactpunten van een nano sim zijn even groot als die van mini sim (of heb ik het mis, van wat ik nog weet heeft zelfs een standaard sim, formaatje bankpas, dezelfde contactpunten)

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 21 juni 2017 14:50]

Contacten waren hier groter dan de afmetingen van nano sim (voor micro sim moest het al ingekort worden).
ik ben van mini naar micro naar nano gegaan, en het enige wat ik heb moeten verkleinen is het plastic er omheen
Minder theoretisch dan je denkt.
Heel veel op Android gebaseerde mediaspelers hebben oude Android versies. (Vorig jaar zag ik er nog enkele nieuw verkocht worden met Android 2.2. Stabiel op goedkope hardware).
Bezitters daarvan zullen weinig nieuwe apps van de Android market downloaden, maar zullen na een factory reset wel hun oude apps weer willen downloaden. Een standaard backup kopieert niet de geïnstalleerde apps, maar stelt de data veilig (en in het beste geval wat instellingen) en haalt de apps zelf op uit de market.
Geen gemis lijkt me. Google het sowieso lang volgehouden met het supporten van de oude android versies.
Beveiliging van oude versies "ho maar". Maar een marketplace waar ze geld aan verdienen...
Helemaal mee eens. Het blifjt een omgekeerde wereld. Maar als je nagaat android 2.1 is niet echt iets meer van deze tijd. Er mag zeker veel veranderen nog qua ondersteuning.
Mee eens, maar is wel een beetje hoe de wereld werkt. Een bedrijf moet geld maken. En ja, producten die dat meer opleveren gaan meer tijd en aandacht krijgen. Als het voor Google financieel veel aantrekkelijker wordt om de beveiliging van oude versies op orde te houden, zullen ze dat zeker doen. En ik denk dat dat precies is wat er staat te gebeuren. Ook van grote bedrijven ligt er steeds meer druk op Google die update situatie op orde te krijgen
Android 2.1 stamt uit oktober 2009. Hoeveel mensen zullen nog een telefoon van bijna 8 jaar oud nog als hun daily driver gebruiken?
Volgens mij verkochten ze 4 jaar geleden ook nog toestellen met Android 2.1 . Dat is wat in feite telt.
De meeste daarvan kregen echter wel een update naar ten minste 2.3, misschien zelfs 4.0
Tot drie jaar geleden verkocht men ook nog PC's met Windows XP. Laatste verkoopdatum betekent niks.
Straks heb je dit spul nodig om je auto goed te gebruiken, dan is 8 jaar een te korte termijn.
Je kunt op het gros van de Froyo apparaten inmiddels al een nieuwere versie laden, wat de termijn weer verlengt. Ook zal elke sleutelaar er wel een nieuwe computer in kunnen hangen, die dan weer meer kan en meer beveiligingspatches heeft.
Android 2.1 stamt uit oktober 2009. Hoeveel mensen zullen nog een telefoon van bijna 8 jaar oud nog als hun daily driver gebruiken?
Er zijn nog vrij lang goedkope tablets en mediaspelers met Android 2.x verkocht.
Afgelopen jaar zag ik nog mediaspelers met Android 2.2 nieuw aangeboden worden.
Android 2.1 stamt uit oktober 2009. Hoeveel mensen zullen nog een telefoon van bijna 8 jaar oud nog als hun daily driver gebruiken?
Ik ken nog wel aantal mensen, die hun telefoon niet vervangen, zolang deze het nog doet, Doordat Whatsapp de support vgm ook heeft gestaakt, gaan mensen nu ook over. Er zijn zat mensen die een goedkope smartphone aanschaffen en er vrij weinig mee doen. De toestellen die ik regelmatig nog tegenkom, draaien of op android 2.3/3.2/4.4

Hoe ouder de Android versie, hoe goedkoper de telefoon kan zijn, er worden nog steeds telefoons verkocht met Android 4.4. Vind het wel knap dat de telefoons dan nog worden verkocht, ondanks de Stagefright bug in oudere versies... Dan kan je net zo goed een laptop/desktop verkopen met Windows XP...

Een snelle zoekactie via de pricewatch heb ik de volgende resultaten gevonden.
Zie hier en hier

[Reactie gewijzigd door gamezfreak op 21 juni 2017 12:51]

3.2 is honeycumb en is nooit voor telefoons uitgebracht.
Deze o.s.versie was alleen tablets only
Och, dat Stagefright was uiteindelijk ook maar een grote hype. Is er iemand in het echt mee aangevallen?
Zie hier de post van Android Central.

Het heeft meer te maken met wat je er ook erop hebt staan, apps die lijken op de official app, kunnen vaak een code uitvoeren waardoor je toch kwetsbaar bent. Nu hoeft het niet te betekenen dat iedereen er kwetsbaar voor is. Wij kunnen makkelijk uithalen welke app malafide is en welke niet. Maar de doorsnee consument weet dat niet altijd.

Netzoals met Softtonic, het lijkt op een official app, maar installeert wel allerlei software die niet nodig is.
Iedereen kan het doen. Vind ik geen "grote hype" maar een "groot probleem". Lekker makkelijk zo.

http://www.dailymail.co.u...droid-phones-seconds.html
'Although the bug exists in many versions (nearly a 1,000,000,000 devices) it was claimed impractical to exploit in the wild, mainly due to the implementation of exploit mitigations in newer Android versions,' the company said.

However, the 'white hat' hackers have made a proof-of-concept video showing they were able to hack into a Nexus 5 handset in just 10 seconds.

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 21 juni 2017 13:33]

Morgan, stappenplannen en instructies om een eigen MP4tje te maken die code uitvoert zijn gewoon te vinden. Dit is niet enkel theorie, dit wordt op dit moment gebruikt. Ik zit regelmatig op wat forums die hier over praten, en hun "buit" laten zien.

Blijf jij maar lekker in je veilige bubbel, waar alle exploits in theorie wel gebruikt kunnen worden, maar niet écht gebruikt worden, toch? Ik bedoel, ik heb het niet gezien, en mij is het niet gebeurd, dus het is allemaal bullshit, toch?
Tijd voor een analogie: Sloten.

Er is een slotenmerk: A, en zij hebben een bepaald model slot: 2.1
Als iemand een boek publiceert over "Hoe maak ik een loper voor alle sloten van merk A in modelreeks 2.1", dan kun je er van uitgaan dat álle sloten van merk A in modelreeks 2.1 géén waarde meer hebben.

Dat is wat hier is gebeurd.

Er is een gedocumenteerde methode gepubliceerd, waarmee dit gedaan kan worden door iedereen. Theorie én praktijk.
Prima dat ze stoppen met de ondersteuning, het platform is al zeer oud en wordt dus extreem weinig gebruikt. Toch vindt ik de aankondigingstermijn van 10 dagen (Google's blog is op 20 juni gepubliceerd), extreem kort, dit had ook twee maanden van tevoren gecommuniceerd kunnen worden.
Sowieso denk ik niet dat de gebruikers die nog aan 2.1 zitten geïnteresseerd zijn in deze materie

Hier zwerft ook nog een tablet rond op 2.1, die kregen we ooit eens bij een tijdschrift, veel meer dan "woordenboek.nl" word daar niet mee gedaan, en zelfs dat is tergend traag.
De kinderen laten hem iig links liggen.
Dan wordt het misschien tijd om het apparaat rustig uit te schakelen. Het verandert tegenwoordig van ongebruikt en onschadelijk, tot een mogelijke attack-vector. Vooral bij een zo populair OS als android.
Wow! Dat ze daar zolang nog support voor hebben gegeven had ik niet gedacht!
Android 2.x draait natuurlijk niet alleen op smartphones. O.a. ook op e-readers. Zou wel op prijs stellen dat zo'n melding iets eerder komt wanneer 2.3 support vervalt.
Android wordt al jaren verweten dat het grote beveiligingsrisico's heeft, doordat security updates niet of heel laat worden uitgebracht door de betreffende producent van de telefoon. Dit terwijl Google weldegelijk geregeld updates uitbrengt. Maar fabrikanten lijken / leken veelal de neiging te hebben om liever in een nieuwe telefoon dan in een update van het OS voor bestaande telefoons te willen investeren. Dat is de reden dat ik jaren geleden ben overgestapt naar iOS en later naar Windows Phone. Vanaf a.s. woensdag ben ik echter weer terug op het Android OS (versie 7.1.1), waarop de Nokia 5 draait, die ik heb besteld in de voorverkoop. De reden dat ik voor Nokia heb gekozen komt door het feit dat ik het een prachtig toestel vind voor een hele scherpe prijs, maar meer nog omdat Nokia / HMD Global heeft beloofd om "Pure / Stock" Android aan te bieden, die bovendien zal worden geüpdatet, zodra dat dit kan. We zullen zien of ze die belofte waar kunnen maken, want "Stock" Android begint steeds meer een term te worden die de marketing boys gebruiken als USP. Of denk ik dat maar?
Do no evil. Ja ja.
Ja joh, alle nieuwe dingen zijn geldklopperij. Nieuwe auto's, fotocamera's & inboedel ook.

Mijn oma heeft nog steeds dezelfde bank als 40 jaar geleden. En ook dezelfde TV als 25 jaar terug. Niks mis mee, en enorme geldklopperij al die nieuwe dingen.

Ik hou van mooie techniek, oud en nieuw, en koop heerlijk elke 3 jaar een nieuwe. Geld zat ;-) en internetbankieren vind ik veeeeel fijner dan met cheques (ook geldklopperij) werken..
koop een nieuwe... alleen... een nieuwe kost je weer 300 tot 700 euro ofzoiets. Of weer erg veel geld/maand... 8-15 euro/maand incl. internet gaat nog wel, hoger is gewoon geldklopperij / veel te duur en dus onzin.
mja, dat is mijn mening
Het is veel geld, maar dan krijg je er ook meer voor :)
Dus geen onzin

[Reactie gewijzigd door iCore op 21 juni 2017 16:02]

Als je nu nog met een mobiel uit de steentijd rondloop doe je toch echt iets verkeerd. Google verplicht je helemaal niks als de de market niet meer ondersteunen. Je kan gewoon nog je mobiel gebruiken zoals altijd al kon. Het is en blijft eigen risico met beveilig etc. Mobiel die 8 jaar oud is en nog werkt is super juist? Niks te klagen toch?
Haal een tweedehands oneplus one van VA voor €150,-. Daar kun je nog even mee toe.
Ik weet niet zeker of je nu bewust de boel loopt te bestieren of dat je dit meent. Als je dit wel meent wil ik je graag vragen die grote plaat voor je gezicht vandaan te halen.

Je hebt een nieuwe, meer dan degelijke smartphone voor onder de 130 euro. Waar je het minimum van 300 vandaan haalt is me een enorm raadsel. Kijk bijvoorbeeld naar de Moto C of de Huawei Y serie of de Samsung J serie. Prima toestellen voor redelijke prijzen. Van de meeste goedkopere toestellen kun je de batterij nog steeds vervangen en als je geen updates meer ontvangt is een beetje tweaker niet bang om hem te rooten en een custom rom erop te zien. Stelt je gelijk in staat om alle standaard apps te verwijderen, hoef je ze ook niet in outdated en onveilige toestand op je telefoon te houden.

Als ik je eisen zo hoor (agenda, bellen, muziek en 'af en toe een fotootje') kun je prima terecht met een dump phone. Niets mis mee. Waar ik wel een probleem mee heb is dat je apps, smartphones en mensen die deze gebruiken voor bankzaken allemaal over 1 kant scheert en zelfs beledigd door ze idioot te noemen.

Sorry, ik deel, op zijn minst, uw mening niet.
Geeft niet joh etix. En nee, ik loop hier de boel niet te bestieren of te trollen.
Ieder zijn eigen mening / opvatting... toch?
En ja, ik heb momenteel nog steeds niet genoeg geld voor een nieuwe smartphone, 100 euro is ook nog Veel te duur op dit moment. :(
Misschien een nieuwe (LG Gx ofzo) als ik ooit weer betaald werk heb... :|

En btw. wat extra uitleg voor sommige anderen hier.
We hadden wat redelijk recente smartphones, waar we (ik en een paar anderen) bij (super)markten en op terrasjes enzo, (als test) de telefoons van andere mensen mee uitlazen. O-)
Echt verbluffend hoe slecht mensen hun telefoons beveiligen en wat mensen er allemaal op hebben staan... :? |:(
En ik verbaas me soms weleens over hoe kwaad die mensen worden als ze merken dat je hun mail, tekst, privé gegevens (onder andere hun bank gegevens, incl. login naam en wachtwoord) 8)7 |:( enzo (aan ze) voorleest of filmpjes / audio afspeelt. Of aan ze vraagt wie die persoon op die foto is...
Echt... geniaal spul... 8-) _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

En nee, ik vind dat we niet illegaal bezig zijn. Niet zolang we volledige toegang hebben, dat we zonder enige moeite alles uit kunnen lezen door bijvoorbeeld gewoon te pairen, toegang te vragen, gprs, access point, bleutooth etc etc... omdat mensen te lamlendig zijn om de boel te beveiligen.
(En dat staat trouwens los van de OS versie/leeftijd.)
En als het niet van die irritante agressieve eikels/bitches zijn, dan ja, vertellen we onze 'slachtoffers' altijd wat we aan het doen zijn en hoe we erin/eraan kwamen.


En ja, ik was en ben misschien wat kort door de bocht of bot... mja whatever, zo ben ik over het algemeen en interesseert me niet echt. (één ding wat ik niet doe is liegen, want dat kan ik gewoon niet. probeer ik het dan word ik gek. autist tikje van me.)

[Reactie gewijzigd door HHJ Mengede op 22 juni 2017 21:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee