Fiat Chrysler roept miljoen auto's terug vanwege softwarefout

De Fiat Chrysler-groep heeft aangekondigd meer dan een miljoen auto's te gaan terugroepen omdat door een softwarefout problemen kunnen optreden met de airbags en de autogordel. De meeste auto's worden teruggeroepen in de Verenigde Staten.

Op zijn website legt Fiat Chrysler uit welke problemen ten grondslag liggen aan het terugroepen van de auto's. Uit onderzoek van de autofabrikant blijkt dat het systeem in sommige gevallen tot de foute conclusie kan komen dat een bepaalde sensor niet meer werkt. Er kan dan een waarschuwingslampje worden getoond, waarbij een airbag aan de zijkant en de zogenaamde seatbelt pretensioner worden uitgeschakeld. Laatstgenoemde moet ervoor zorgen dat de gordel al is aangetrokken nog voordat de inzittende bij een botsing naar voren schiet.

Het is mogelijk om de problemen op korte termijn te verhelpen door de auto uit en aan te zetten. Het systeem dat voor de softwarefout zorgt wordt namelijk na elke rit weer gereset. Om het probleem definitief te verhelpen moet er echter een software-update worden geïnstalleerd door de autofabrikant.

Om de nieuwe software te installeren worden er in de Verenigde Staten ongeveer een miljoen auto's teruggeroepen. Het gaat daarbij vooral om de Ram 1500, 2500 en 3500. Ook buiten de Verenigde Staten, waaronder waarschijnlijk ook in Europa, zijn er tienduizenden auto's die teruggeroepen worden.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

14-05-2017 • 12:04

116

Reacties (116)

116
110
30
3
0
52
Wijzig sortering
Dus mn telefoon van een paar tientjes kun je al jaren op afstand updaten, maar auto's van 30K+ moet je nog terugroepen voor een simpele software-update?

Niet zo gek dat de auto-industrie het moeilijk heeft. Tesla heeft het tenminste begrepen.
Ik denk dat het alleen maar goed is dat ze niet op afstand te updaten zijn. Ik houd mijn hart vast wanneer hackers geen ransomware-aanval meer uitvoeren maar wereldwijd auto's aanpassen...
Dat stukje vond ik nog redelijk plausibel van Fast&Furious 8. Misschien niet met (die aantallen) auto's van nu, maar over een paar jaar...
Ik weet niet of dat een goed zaak is. Een hoop auto's zijn OTA wel te hacken maar worden niet OTA gepatched!

En de hackers van de JEEP hebben na 12mnd wachten, op fatsoenlijke fix van FCA (Fiat Chrysler), de boel gepubliceerd.

http://hackaday.com/2017/...d-vulnerabilities-online/
De vraag is natuurlijk wat ze begrepen hebben. Misschien heeft FIAT begrepen dat daar ook weer risico's aan vastzitten. Misschien heeft Tesla begrepen dat het de klant weinig kan schelen.

@hieronder: Tesla met UAC ;)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 16:04]

>Misschien heeft Tesla begrepen dat het de klant weinig kan schelen
Totdat op een dag iemand alle Tesla's aan de kant zet via een slimme hack.

Maar een mooie tussenoplossing waarbij fysieke gebruikerinteractie vereist is,
is natuurlijk ook altijd mogelijk. :)
Voordeel voor de autoindustrie is wel dat de dealer z'n klant nog een keer terug ziet. In geval van de update uitvoeren even een klein onderhoudje er bij, even door de wasstraat, vragen of verder alles nog naar wens is, kopje koffie er bij... Dit zou een goede klantervaring kunnen worden.
Yup en de klant leeg kloppen zeker als die elke 4 weken langs moet komen voor een updatetje. I ga niet zeggen dat OTA de beste manier is maar 12x per jaar naar de dealer zie ik helemaal al niet zitten.
Hoe kom je van 1 update aan 12+ keer per jaar? :?

*Of heb je het specifiek over Tesla?

[Reactie gewijzigd door HotFix op 23 juli 2024 16:04]

Dat is wel de richting dat we opgaan met auto's met steeds meer electronica, sensors en software. Je heb hier steeds meer updates nodig om de foutjes er laten uit vissen.

[Reactie gewijzigd door AndreStarTrek op 23 juli 2024 16:04]

Anoniem: 889777 @sypie14 mei 2017 22:05
En gelijk die originele Chrysler-onderdelen monteren die WEL op voorraad zijn.
Ik ken mensen die het niet op prijs zullen stellen als hun auto door de wasstraat wordt gehaald.
Ik zeker niet. Nu ga ik normaal ook niet naar de dealer.

OTA updaten zie ik zeker niet zitten voor auto's. Te hackgevoelig. Daarnaast is bij een dergelijk probleem de veiligheid in het geding. Het mag misschien wel iets meer moeite kosten om te auto te updaten bij een dealer, maar op deze wijze is wel goed in de gaten te houden welke versie software op de auto aanwezig is. Het gaat hier niet om een mobieltje of tablet, maar over stuursoftware voor veiligheidssystemen. Daar mag in mijn ogen geen te makkelijke oplossing voor komen, waarbij door hackers de veiligheid verder in het geding kan komen dan de huidige bug.
If such a vehicle were subjected to a significant underbody impact, its module may erroneously conclude the sensor has failed and then activate an instrument-cluster warning light.
Lijkt me eigenlijk niet zo ernstig, vooral omdat je de "significant impact" zelf merkt als foute reden, en je het met een reset weer kunt fiksen. Ik zou zelf er niet voor naar de garage gaan.
Wat ik me afvraag, als de sensor defect lijkt, houdt dat dan automatisch in dat er geen signaal maar deze systemen gaat om ze te activeren?

Ik zou denken dat het activerings signaal toch verzonden wordt, mocht het stuk zijn gebeurt er niets, mocht het enkel de sensor zijn heb je toch nog het gewenste resultaat
Wat ik me afvraag, als de sensor defect lijkt, houdt dat dan automatisch in dat er geen signaal maar deze systemen gaat om ze te activeren?
Ja, zodra het airbagsysteem een sensor als "foutief" bestempeld worden de meetwaarden van die sensor niet meer geëvalueerd. Componenten die afhankelijk zijn van de input van die sensor worden dan uitgeschakeld (in dit geval de gordelspanner en zij-airbag).
Anoniem: 310408 @Alxndr14 mei 2017 12:49
Klopt. zo rij is al jaren in een auto waarbij een rood stoelriemlampje (scabblewoord!) brand. Word gewoon goedgekeurd elke twee jaren omdat de systemen wel werken, alleen de indicatie in incorrect.
Omdat ze bij de APK geen dashboard lampjes (behalve de lampen aan de buitenkant van de auto) checken. Al staat je auto op punt te ontploffen, maakt hun geen flap uit :P
Ze controleren de riemen door eraan te trekken en te ''klikken'' en dat is het.
Mechanische werking dus, niet elektronisch. Aanwezigheid, geen schade aan riem, werking van de sluiting zelf en het blokkeringssysteem (bij snel uittrekken), voor zover ik weet.

Altijd leuk die hedendaagse elektronische snufjes. Ben blij dat bij zaken zoals veiligheid er in veel gevallen nog een mechanische factor de hoofdrol speelt. Toevallig laatst een stuk gelezen over een bestralingsapparaat gebruikt in ziekenhuizen waar bij de nieuwe generatie de mechanische/fysieke failsafe (zekering) verwijderd was. Alles werd doorgerekend op de computer dus configuratiefouten zou de computer wel uitspugen.... Niet dus.
Dat apparaat was de Therac25. En dat was 35 jaar geleden. De normen voor medische software zijn sindsdien "iets" strenger geworden.
Anoniem: 889777 @geekeep14 mei 2017 22:12
Tegenwoordig wordt de computerberekening (beter gezegd: de uitkomst en instelling van het apparaat) nog door een persoon gecontroleerd. Alles wordt ook vastgelegd na de behandeling, hierop vinden ook controles plaats. Dit zou zeker snel opgemerkt worden en waarschijnlijk al voorkomen worden.
Dat mechanisme deel zit er nog steeds in, maar het elektronische gedeelte zorgt er voor dat bij remmen de gordel ook al gespannen wordt.
weet niet bij welke apk jij laat keuren maar hier controleren ze zeker de dashboardlampjes op een goede werking. het abs lampje moet zoiezoe branden op kontakt en na zoveel tijd uitgaan. het handremlampje moet branden en ook de indicators voor het dimlicht en grootlicht alsmede die van de mistlamp moeten werken anders afkeur.
Een sensor meet iets, en stuurt op basis van die meting een signaal. Een sensor die door het systeem als onbetrouwbaar wordt gezien (defect, verkeerde informatie, geen signaal, etc.) wordt over het algemeen genegeerd.
maar het signaal om de riem aan te trekken gaat toch niet via de sensor naar de motor daadwerkelijk de riem aan trekt? Ik zou de sensor als een extra stap zien, en in geval van een aanrijding het "riem-aantrek-signaal" ongeacht de sensor output naar de riem sturen. Mocht alleen de sensor defect zijn, spant de riem zich alsnog aan. Hiermee werkt je door/om de false negative heen, zonder dat er een false positive voor terug komt - oftewel veiliger in mijn ogen.
However, FCA US urges affected customers to follow the instructions on their recall notices. The Company is aware of one fatality, two injuries and two accidents that may be related.
Tja, wat noem je niet ernstig? Ik noem 1 dode, 2 gewonden en 2 ongelukken best ernstig.
Anoniem: 738905 @Ramon14 mei 2017 13:03
Er staat may related, je kan er niet over oordelen zonder de feiten te kennen. Je weet niet eens wat voor soort ongevallen het waren. Met een werkende airbag kan een auto ongeval ook dodelijk zijn immers.
Klopt, maar hier wordt dus ook de aanspanner van je riem uitgezet en zit je dus als het ware los in de auto. Overigens vindt ik het wel vreemd waarom dit electronisch geregeld wordt tegenwoordig terwijl in oudere auto's het gewoon mechanisch gaat.
Omdat dit een extra systeem is dat de gordel aanspant voordat de mechanische rol dit doet.

Zonder dit systeem werkt de mechanische versie wel en zit je dus niet los.
Oh, dan valt het nog wel mee, niet dat je zo'n ongeluk uberhaupt wil hebben.
Je zit dus inderdaad met een blokkeersysteem (mechanisch), dat ervoor zorgt dat je gordel blokkeert en dus niet verder afrolt. Daarnaast zijn auto's ook voorzien van een mechanisch of pyrotechnisch systeem dat je gordel extra aantrekt bij een aanrijding, zodat je minder ver naar voor vliegt voor je gordel je tegenhoudt.
Er zit dan ook nog een krachtbegrenzing op, om vooral je borstkas te beschermen tegen te grote krachten.

Er komt heel wat kijken bij iets dat we als zo vanzelfsprekend aannemen :)
Dat klopt, ik ken de feiten ook niet daarom vertrouw ik op een autofabrikant die als het goed is gedegen onderzoek heeft gedaan en niet op @_Pussycat_ die een beetje stoer vanachter z'n toetsenbordje zegt dat het niet zo ernstig is en hij er niet voor naar de garage zou gaan.
Komt mij over als juridisch indekken. Kan waarschijnlijk prima mee met onderhoudsbeurt.
Nou, ik zou dus na de significant impact mijn auto uit en aan zetten. Ik neem aan dat bij de gemelde ongelukken de chauffeur met uitschakelde airbag verder reed.
Om het even in context te plaatsen, vorig jaar stierven er 40,000 mensen in America waarbij een motorvoertuig betrokken was en raakten nog eens 4,6 miljoen mensen gewond.

Elke is er uiteraard één te veel.
(Bron pdf: http://www.nsc.org/NewsDocuments/2017/12-month-estimates.pdf)
Is geen context, aangezien het niet vergelijkbaar is. Ging het om menselijke fouten (zoals bij veruit de meeste ongelukken het geval is)? Of zoals hier misschien het geval is, een technisch mankement als aanleiding?
Waar vergelijk ik in mijn reactie iets? Ik geef alleen aan wat het totaal aantal ongelukkig is met voertuigen. Waarvan de getallen die Ramon aanhaalt onderdeel zijn. Aangezien het hier gaat om het falen van airbags en autogordels... Mij hoor je niet over wat daarvan de oorzaak dan weer mag zijn.

[Reactie gewijzigd door Ame_thyst op 23 juli 2024 16:04]

Ik ook niet maar dat is vooral omdat ik een ELM327 heb liggen waarmee ik een hoop foutmeldingen zelf uit kan lezen.

Anderzijds, ook al zijn ze samen met Chrysler, electronica en Italiaanse autos is altijd een probleem geweest, je zou denken dat ze allemaal standaard spullen gebruiken van Bosch enz en dat is maar deels zo, de implementatie laat vaak te wensen over mbt kabels enz
Ik rij zelf een Fiat Punto uit 2003 en herken enkele problemen. Echter is de elektronica in mijn auto van Bosch en dat werkt prima. Het "probleem" is dat Fiat ook elektronica gebruikt van een andere leverancier, en die zijn wat gevoeliger. Maar verder heb ik er eigenlijk nooit problemen ermee en is deze auto in de 120.000km die ik er mee gereden heb erg betrouwbaar gebleken.

Verhaal van de kabeltjes klopt overigens. Heb al een paar keer mijn bougiekabels kapot gehad.
Jep, kabels zitten vaak op een slijtage gevoelige manier gemonteerd bij Italianen
Het gaat om Ram Trucks, een onderdeel van Chrysler.
Ik wil niet moeilijk doen, maar het gaat blijkbaar vooral om de RAM series van Chrysler.
Gok dat die weinig met Italiaanse electronica van doen hebben...
Anoniem: 889777 @1nsane14 mei 2017 22:14
ELM327, dat is toch dat apparaatje dat gehackt werd?
Vooral een risico als je hem altijd aangesloten houdt voor logging van gegevens.
Geef mij dan maar een veilig kabeltje :-)
Geen idee, het is een BT module waarmee je vooral alles met OBD2 protocol uit kan lezen maar constante logging doe ik niet aan, gebruik het alleen om fouten uit te lezen indien nodig.

Zelfs al zou je dit kunnen "hacken", dat is compleet zinloos want je kan er alleen mee uitlezen en foutcodes wissen, sleutels kan je er ook niet mee uitlezen. Wellicht bij sommige modellen autos wel maar bij de simpelere protocollen werkt dat niet. Lang niet alle obd2 systemen functioneren via CANbus

[Reactie gewijzigd door 1nsane op 23 juli 2024 16:04]

Anoniem: 889777 @1nsane14 mei 2017 22:32
Waarschijnlijk ben je niet alleen :)

http://hackaday.com/2017/...moving-car-via-bluetooth/
https://www.security.nl/p...s+door+bluetooth-apparaat

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 889777 op 23 juli 2024 16:04]

Ik snap mensen die zo'n ding in hun obd2 poort laten zitten sowieso niet.

1. Er blijven lampjes op branden ook met contact uit, dat zegt al genoeg over dat je het niet wilt laten zitten.

2. Het blijft relatief goedkope meuk vergeleken met je auto of andere garage apparatuur, ik wil niet een risico lopen op kortsluitingen door het te laten zitten.

3. Of eigenlijk op 1, ik wil niet ook maar het kleinste risico lopen dat onwelwillenden iets met mn auto doen.

Nu moet ik wel zeggen dat mn auto in een ondergrondse prive garage met cameras staat, als je dan over BT iets zou willen dan zal je echt naar binnen moeten eerst
Anoniem: 889777 @1nsane14 mei 2017 23:14
Er zijn verzekeringsmaatschappijen die dit stimuleren.
En andere mensen willen gegevens loggen, zoals ik al zei. Snelheid, brandstofverbruik enz.
Een hele goede reden: A het trekt zo snel je accu niet leeg, B zit een (e)obd poort vaak verstopt en dus uit het zicht, C kan je alleen verbinding maken wanneer de auto op contact staat.

Verder vind ik het verdomd handig om mijn auto onderweg uit te lezen wanneer ik iets geks merk, dan kan ik zonder foutcodes de parameters bekijken en zo een conclusie trekken wat er defect is.

Verder is een pre-tensioner geen airbag per se, wel onderdeel van het airbag systeem. Deze zorg er alleen voor dat je in je stoel gedrukt word bij een aanrijding zodat het mechanische deel je daarna in die positie kan houden. Zo knal je gegarandeerd niet tegen het raam. Maar je kan er wel een sleutelbeen mee breken.
Bij mij ligt die ELM gewoon in mn dashboard kastje, altijd bij de hand dus, brandstof verbruik enz dat kan mn auto me ook zelf vertellen.

Natuurlijk knalt een pre-tensioner niet zo als een airbag maar je wilt er geen risico mee nemen, kortsluiting kan ook zorgen voor dat de airbag je alsnog tegemoet komt
De pre-tensioner is voorzien van een explosieve lading om de gordel binnen een paar ms op te spannen. Daar wil je zeker geen problemen mee.

Ik heb een OBD2 kastje standaard ingeplugd, maar die kan dan ook alleen uitlezen, is uit zodra het contact af is en dan nog moet je de code weten om te verbinden. (wifi ipv BT)
Als het een verplichte recall is, moet je binnen een bepaalde tijd naar de garage. Ga je niet, krijg je automatisch een WOK melding op je auto en mag je er niet meer mee rijden. Kan je alsnog naar de garage voor de aanpassing en daarna naar het RDW voor een controle of het daadwerkelijk is uitgevoerd. En dan zijn de kosten wel voor jezelf. En terecht.

Voor veiligheidssystemen moet je gewoon zorgen dat het goed werkt. Het kan immers je leven redden bij een ongeluk. Of die van je passagiers.
Ik denk dat ik te kort door de bocht beredeneerd heb. Mijn gedachte was dat er iets onder tegen de auto klapt en ik dan gewoon de auto reset en verder ga. Maar als de klap tegen de onderkant voor een ongeluk zorgt, ben ik de pineut. Dus idd beter niet zo laten.
We hebben een keer in de VS rondgereden met een Dodge Grand Caravan (ook bekend onder de naam Chrysler Voyager en vele andere namen) en toen werden we ook teruggeroepen naar het verhuurbedrijf. In de software had iemand links en rechts verwisseld waardoor de verkeerde airbags afgingen bij een impact... Ik snap echt niet dat zo'n fout in de productielijn terecht komt.
Ga maar eens achter de auto staan en loop naar de rechter buitenspiegel. Ga daarna voor de auto staan en loop naar de rechter buitenspiegel. Hoeveel rechter spiegels ben je tegengekomen?
1, we hebben hier gewoon een duidelijle conventie voor.
Anoniem: 889777 @legacio14 mei 2017 22:23
Waarschijnlijk zonder de termen links en rechts. Nummer 1 en 2. Of de zijde van bestuurder respectievelijk bijrijder. Dat laatste kan weer verwarrend zijn in landen waar men links (!) rijdt, maar wellicht dient de aanduiding daar juist andersom te zijn.

Conventie is prettig, maar voorkomt niet dat er fouten gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 889777 op 23 juli 2024 16:04]

Dus wel met links en rechts, simpel zat: je hebt LHD en RHD. De hele wereld weet dan wat er bedoeld wordt.

Als ik voor m'n auto een linkerspiegel zoek, kan ik bijv. op ebay zoeken naar een 'left mirror', waarbij het resultaat eenduidig is. Zoek ik op 'driver-side mirror', tja, succes!
Anoniem: 889777 @legacio15 mei 2017 04:05
Volgens mij heb je daar niet goed over nagedacht. Meer dan een miljard mensen wonen in China waar men de R uitspreekt als L. Wat is dan nog het verschil tussen LHD en LHD? :)

Sowieso, als je de airbag in het stuur wilt aanspreken, wordt dat:
if front collision then /case LHD left /case RHD right

Terwijl als je er een nummer van maakt, dan is het eenvoudiger:
if front collision then 1

In sommige landen (oost-europ/midden-oosten) betekent knikken 'nee'. Terwijl het in andere landen 'ja' betekent. Dat soort culturele gebruiken kan je beter vermijden voor universele communicatie.
Voor de niet-rednecks:1
Voor de rednecks: 4 (alcohol assisted vision)

;-)
Anoniem: 889777 @Cergorach14 mei 2017 22:26
En mensen met een caravan 3.
Eentje, net zoals dat er nooit verwarring is wanneer we zeggen dat het stuur links zit. Er is helemaal niemand die dit beschouwt vanuit een vooraanzicht.
En mensen die kleurenblind zijn, hebben nooit moeite met verkeerslichten. Welterusten! :)
Ik snap echt niet dat zo'n fout in de productielijn terecht komt.
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Ook af een toe de meeste simpele domme fouten. Hoe complexer een product word hoe groter de kans op fouten. Een moderne auto is inmiddels behoorlijk complex.
Maar er worden impacttesten gedaan met auto's die exact overeenkomen met de productiemodellen. Ik blijf het een rare fout vinden.
Dan doen ze iets fout bij Fiat/Chrysler. Canbus is in de jaren 80 door Bosch ontwikkeld om de systemen eenvoudiger te maken zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Maar een airbagsysteem mag niet als simpel worden afgehandeld als een infotainment of je stoelverwarming.

Gelukkig hebben ze nu de LIN bus ontwikkeld, hopelijk gaan alle fabrikanten dat toepassen.
CAN en LIN zijn natuurlijk allebei protocollen uit het stenen tijdperk. Maar: goedkoop, en voor bepaalde toepassingen prima in te zetten natuurlijk. Er zitten echter nogal wat beperkingen aan, men denke aan de beperkte doorvoersnelheid, een beperkt aantal deelnemers op de bus, en de noodzaak om meerdere gateways/hubs te plaatsen om verschillende netwerken aan elkaar te knopen. En dan hebben we het over het complete gebrek aan security-eigenschappen nog niet eens gehad.
Klinkt als een integer overflow
Of ze hebben bang dat hun sjoemelsoftware ook ontdekt wordt . ;)
Anoniem: 889777 @fazantendrek14 mei 2017 22:15
Pick-up trucks rijden in de VS op benzine.
Daar wordt ook mee gesjoemeld.
Wel dat ze zuiniger rijden tijdens test bijv. Daar ging volgens mij dat hele VW verhaal om. Meer of minder vervuiling zeg maar. Gesjoemel.
Gesjoemeld werd er ook met de hoeveelheid toegevoegde Addblue.
Er zit maar een heel klein tankje in voor de Adblue en als de auto altijd in testmodus zou rijden zou dat na iets van 50km al leeg zijn.
Is daar niet nodig. Trucks, waar de RAM 1500 en zwaarder onder valt, vallen namelijk niet onder fuel efficiency regelingen. Mede daardoor is de Pickup nog steeds erg populair aldaar.
Anoniem: 889777 @MrMarcie15 mei 2017 18:45
Zuinig rijden en vervuiling zijn twee verschillende zaken. Zuinig gaat over CO2/klimaat. Vervuiling gaat over gezondheid van mensen en dieren door NOx fijnstof.

Dat is precies waar het om draaide: de auto-industrie heeft gepoogd het imago van diesel op te poetsen door de nadruk te leggen op zuinige motoren, en tegelijkertijd de vervuilende eigenschappen te verdoezelen.
Gelukkig weten de meeste mensen exact wat het airbaglampje betekent en gaan al DIRECT naar de lokale garage zodra ze dat lampje zien branden.

/sarcasme modus uit.
Had je liever gezien dat dergelijke apparaten een OTA update konden krijgen?
ik heb redelijk wat ervaring met tesla, dus ja.
Tesla, dat zijn geavanceerde auto's waar een normale garage niet aan gaat sleutelen en waarvan de eigenaren naar de Tesla dealer gaan.

Ik heb zelf een auto op LPG, dat werkt met een computer die de inspuitgegevens van de boordcomputer gebruikt en de boordcomputer laat denken dat er benzine wordt ingespoten. De afstelling van dat systeem wordt door de LPG garage gedaan op basis van uitstoot. Veel externe factoren waar de software van de fabrikant geen rekening mee kan houden.

Als ik nu automatisch een OTA update zou krijgen waardoor morgen mijn auto niet start of ineens moeite heeft om op LPG te rijden ben ik niet blij. Om diezelfde reden zal een dealer ook niet zomaar de software updaten: als klant vraag je er niet om en als je na een simpel oliebeurtje ineens problemen krijgt staat de dealer met z'n bek vol tanden en mag ie het op eigen kosten op gaan lossen.
je lpg computer volgt je instelling van je motormanagment. de gasboer stelt je gascomputer en gasdruk naar de injectors dusdanig in dat het verschil tussen de motormanagment en de lpg computer zo klein mogelijk is en de injectoren dezelfde tijden openstaan.
starten doet een lpg systeem altijd op benzine en schakelt pas over als de motor en labdasensor een bepaalde temperatuur hebben bereikt. het bijvoorbeeld chippen van je motor zal dus geen invloed hebben op je lpg aangezien die al ingesteld is om je motormanagment te volgen. een update van de motormanagement heeft dus een enkele invloed op de werking van je lpg systeem.
de uitstoot is alleen een controlemiddel om te zien of de lpg goed werkt. de uitstootwaardes zijn eigenlijk altijd veel lager op lpg dan op benzine.

mocht je het afvragen: ik heb tientallen lpg systemen in auto's gebouwd en afgesteld en zelfs met zware turbomotoren heb ik nooit een probleem gezien of is achteraf bijstellen nodig.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 16:04]

LPG stelt hogere eisen aan de ontsteking. Heb zelf meegemaakt dat mijn auto prima op benzine liep en op LPG ging schokken met motorstoring als gevolg. Oorzaak: een bobine die moeite had met ontsteken als de motor op LPG liep.

Stel je hebt een motor die prima loopt, maar op LPG net op het randje zit. Fabrikant pusht een update die de motor armer afstelt want milieu, LPG systeem volgt de nieuwe instelling en je hebt storing. Vroeg of laat zou die storing toch wel komen overigens, maar dat kan de fabrikant op dat moment niet weten.
dus je auto is stuk, dat heeft niks te maken met de lpg. je kan zozio doorrijden op benzine als je dat zou willen maar het blijft nog altijd een defect aan de motor zelf.

geen fabrikant die de motormanagement gaat bijstellen van autos die al verkocht zijn. en dan nog geeft de garage dat wel aan als dat -mogelijk- invloed zou hebben op de lpg wat nog altijd extreem onwaarschijnlijk is. en dan nog is de lpg niet het probleem van de dealer.

sorry maar je bent gewoon een probleem aan het bedenken die niet realistisch is of om alsnog proberen gelijk te krijgen. je kan je LPG niet de schuld geven van het niet vervangen van je bougies op tijd.
en dan nog: wees blij dat je onstekingsproblemen zo snel merkt op lpg, dan kan je er tenminste iets aan doen voordat je met pech staat.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 16:04]

Nu neem ik LPG als voorbeeld, maar wat denk je van de sjoemelsoftware updates van VAG die naast software ook hardware updates nodig hebben? En nu blijkt dat mensen achteraf toch minder vermogen hebben of motorstoring krijgen. Zou jij dat soort updates automatisch willen ontvangen? Ik niet.
het VAG debacle is diesel en niet relevant in jou stelling. nu ben je het doel aan het verschuiven.

in het geval van VAG zijn er genoeg mensen die de auto hebben ingeleverd en de koop ongedaan hebben gemaakt conform wetgeving.
de VAG situatie zal bij bijvoorbeeld een tesla ook niet voorkomen aangezien deze geen uitstoot heeft. in de jaren dat ik nu met een tesla rij is hij er aleen maar beter op geworden. de 0-100 tijden zijn dankzij een OTA die werd uitgevoerd tijdens mijn lunch omlaag gegaan halverwege een rit naar salzburg. de update voor het "meekijken" van tesla van de zijcamera's word keurig gevraagd door een opt in keuze en alle updates worden keurig vermeld met een changelog voordat je op OK kan drukken.
jou VAG voorbeeld is een goed voorbeeld hoe het niet moet en je kan je ongerief laten blijken door de auto's van dat merk gewoon niet te kopen en een ander merk kiezen die betere keuzes maakt.
jou VAG voorbeeld is een goed voorbeeld hoe het niet moet en je kan je ongerief laten blijken door de auto's van dat merk gewoon niet te kopen en een ander merk kiezen die betere keuzes maakt.
En wat blijkt? De verkopen van VAG zijn na het debacle omhoog gegaan.
Ja denk t wel eigenlijk... Met de Renault's uit 2000-2003 bijvoorbeeld treed er vaak storing op door een connector onder de bijrijdersstoel. Die moet ff gesoldeerd worden en klaar. Ik vroeg aan de man hoeveel mensen daar voor langskomen, en dat bleken er aardig veel te zijn. Zodra t probleem zich voordoet bellen ze al op om te vragen waarom het airbag lampje steeds gaat branden; vaak in combinatie met SERV. En dan laten ze t bij de eerstvolgende beurt/apk fixen, of ze komen meteen ff langs. Tis voor de garage ook maar 5 tot 10 minuten werk namelijk.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 16:04]

Maar dan heb je het ook over een Renault. Jarenlang problemen gehad met een Laguna op gas. Alle sensoren en weet ik wat vervangen, bleek het een rotte stekker van de benzinepomp te zijn. Dealer aardig vervloekt...

Veel electrische problemen gehad met dat ding, voor mij geen Renault ..
Heb ook een tijd getwijfeld bij de aanschaf van een auto. Renault Laguna Station stond op de lijst, maar vanwege de vele problemen met de kaart en bijbehorende kaartlezer (om te kunnen starten) heb ik toen voor een Ford gekozen.
Ook veel Peugeots van die periode hebben er last van.

Een 306 gehad met zelfde geleuter. Toch moet je er voorzichtig mee zijn, in die gordelspanner/grendels zitten plofpatronen die de boel strak trekken bij een botsing.
Anoniem: 738905 @flippy14 mei 2017 13:00
Als je even naar de bron had gekeken (gelinkt in de 2e alinea) had je gezien dat een simpele herstart van de motor het probleem oplost. Direct naar de garage is helemaal niet nodig.
Behalve dan dat je niet tijdens je rit/midden op de snelweg ff je contact aan/uit zet :+ Het maakt je veiligheidsfuncties onbetrouwbaar, dus naar de garage is gewoon een slim plan. De symptomen niet wegnemen door herstart, maar gewoon even naar de garage voor de oplossing. ;) Wel zo veilig. :)
Gefeliciteerd meneer u heeft een aantal adervernauwingen, we adviseren een bypass of 4 maak even een afspraak.

Nee joh, als het gebeurt dan komt de ambulance me even resetten met een AED en dan kan ik gewoon door.......
Het grappige is, dat je het bypass verhaal als ironisch(weet niet als dat het juiste woord is, is laat in taiwan) maar dit gebeurt wel in de praktijk, dat ze je gewoon vragen als je het nog kan volhouden want een maabd later kunnen ze je pas inplannen
Heb je dat zelf meegemaakt dan? Nee hoor, dan moet je meteen blijven.
Bij mijn oom... En bevestigd door zijn verpleegster dat dit wel vaker voorkomt...
Hij heeft uiteindelijk 2,5 week zitten te wachten en toen werd het een stuk slechter dus is hij terug naar het AZM gegaan
ik heb het artilek gelezen, echter de doorsnee automobilist zal niks doen met een brandend lampje.
Denk je dat nu werkelijk? Als ze illegaal de software updaten voor wat betreft de uitstoot om de uitslagen (nogmaals) te stimuleren dan zijn de rapen gaar. Wat supernathan94 al opmerkte: het is al bekend dat dit concern niet erg netjes is met de uitstoot. Welk ander merk trouwens wel...
Dit soort zaken wordt gemeten. Qua verbruik wordt er een hoop gedaan om maar zo laag mogelijk uit te komen wat in de praktijk lastig te halen is. Maar qua uitstoot zijn de meeste fabrikanten gewoon conform de regels. Het is dan ook niet voor niets dat je over de meesten niets hoort.
Anoniem: 100047 @RaJitsu14 mei 2017 17:15
Nee, dat is niet geheel waar. Zowat alle lichtere diesels zijn veel te vuil. Niet zo vreemd, aangezien veel blokken van PSA, VW, Fiat of Renault komen en veel 'leentjebuur' bij andere merken worden gedaan. Juist de zwaardere diesels, o de ironie, zijn 'relatief' schoon en halen met moeite de uitstootregels. De rest zit er allemaal min of meer boven.
Volkswagen was van de vieze diesels. Fiat heeft wel beschuldigingen gehad maar er waren/zijn geen bewijzen dat Fiat sjoemelsoftware gebruikte.

Voor de rest is het inderdaad zo heel veel moderne auto's niet door de emissietest komen, omdat die tests niet buiten op straat zijn maar zo optimaal mogelijk in een laboratorium. Dus eigenlijk zijn alle auto's nog steeds te vervuilend.

Overigens zijn de meeste terugroepacties nog van het tijdperk dat Chrysler zelfstandig was en Fiat er weinig mee te maken had.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 juli 2024 16:04]

Anoniem: 889777 @krakendmodem14 mei 2017 22:17
Beetje naief. Dat bewijs komt er echt wel in de toekomst, maar het kost nou eenmaal tijd om zo'n zaak voor te bereiden. Opel en Volvo idem.
Opel nam de dieselmotoren van Fiat af. Zelfde blokken. Ander naampje. Dus als ze Opel eenmaal pakken, dan zal Fiat ook snel op zijn donder krijgen.

Volvo gebruikte overigens weer de diesels van Peugeot/Ford.

Naïef ben ik niet. Er is momenteel nog niet bewezen dat het daadwerkelijk zo is.
Anoniem: 889777 @krakendmodem14 mei 2017 23:10
Het bewijs is niet van belang. Iedereen kan zelf vaststellen hoe het zit. De meest duidelijke afwijking is dat de milieu-test X minuten duurt en dat de motoren na X+1 minuten meer vervuilende uitstoot produceren.

Dat bewijs is alleen nodig voor sancties en betere regelgeving door de overheid omdat individuele consumenten hun verantwoording niet willen nemen.
Beetje laat denk je ook niet?
Je zou gelijk kunnen hebben. Wat mij echter verbaast is dat ze de update niet OTA uitvoeren. Is dat zo duur ofzo?
Wie zegt jou dat dat kan?? Denk je dat iedere auto een modem aan boord heeft?
Ja wel, in elk geval de laatste twee auto's die ik had werkten zo. Niet voor software-updates van dit soort systemen maar ze hadden wel degelijk een internetverbinding voor file info en kaartupdates enzo.

Dit is volgens mij echter nog niet standaard in alle auto's zo.
Nee dat zeg ik. Verreweg de meeste auto's kun je niet OTA updaten. (ook niet als ze een wifi hotspot hebben oid.)
Ik geloof je niet. Zelfs Opel heeft het: Opel Onstar. Iedere huurauto waar ik in rijd heeft iets van 4G/LTE connectivity, maar vaak niet activated.

Weet je wel niet hoe veel geld het een fabrikant kost om alle auto's terug te roepen? Als een update OTA kan, spaart dat enorm veel tijd en geld uit. Bovendien kunnen ze dan meer updates uitrollen zonder dat gebruikers dat door hebben. Handig met bijv. sjoemelsoftware.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 16:04]

nah, moet er niet van weten. Ben waarschijnlijk te paranoïde maar ik wil geen draadloze verbinding in mijn auto vooralsnog. De autoindustrie heeft al lang bewezen nog heel veel te leren over het beveiligen van dat soort onnodige ongein. (imho). Je gaat toch regelmatig naar de garage, kunnen ze het daar fixen, met de kabel.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 16:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.