Site ov-chipkaart nog niet vrij van problemen na eerdere oplossing - update

Trans Link Systems geeft aan dat de ov-chipkaartsite nog steeds problemen ondervindt. Maandagavond liet het bedrijf weten dat de problemen opgelost waren, maar dinsdag kregen klanten opnieuw te maken met een storing.

Een woordvoerder laat aan Tweakers weten dat nu alleen het transactieoverzicht niet te raadplegen is. Daardoor kunnen klanten bijvoorbeeld geen reizen declareren. Andere handelingen, zoals het controleren van het saldo en het koppelen van een kaart zijn wel uit te voeren. Trans Link maakte dinsdagochtend via Twitter melding van de terugkeer van de problemen.

De eerste melding van de problemen op de site stamt van 30 maart. Sindsdien heeft het bedrijf te maken met terugkerende storingen. Hetzelfde deed zich maandag voor, nadat was gemeld dat er een oplossing was gevonden. De woordvoerder kon nog steeds geen aanvullende details over de oorzaak van de problemen noemen.

Update, 16.00: Op zijn website meldt Trans Link dat gebruikers een declaratieoverzicht kunnen aanvragen per e-mail, als zij dat dringend nodig hebben. In het geval van een persoonlijke kaart moeten gebruikers een kopie of foto van hun legitimatiebewijs toevoegen.

Update, 5-4: Trans Link Systems laat weten dat de via e-mail opgevraagde gegevens in verband met wetgeving geen locatiegegevens bevatten en niet kunnen worden gebruikt om de belastingaangifte te doen.

Update 2, 5-4: Trans Link Systems meldt dat de storing inmiddels volledig is verholpen, zonder details te bieden over de oorzaak.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

04-04-2017 • 11:53

36 Linkedin

Submitter: De_Delph

Reacties (36)

36
36
23
5
0
2
Wijzig sortering
Ze hebben inmiddels wel een update gegeven en een mogelijkheid geboden om wel je reiskosten overzicht te krijgen:

Bron: https://www.ov-chipkaart.nl/technische-storing.htm

Door een storing is de OV-reishistorie momenteel niet beschikbaar. Wij werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.
Wij raden je aan het later nog een keer te proberen. Of bekijk je reishistorie in de app.
Heb je dringend een declaratieoverzicht nodig?


Stuur dan een e-mail naar privacy@ov-chipkaart.nl. Vermeld het volgende:
Het nummer van je OV-chipkaart.
De periode waarover je het overzicht wilt ontvangen.
Is het voor een persoonlijke kaart? Voeg dan een kopie of foto van je legitimatiebewijs toe.
Is het voor een anonieme kaart? Voeg dan een kopie of foto van de kaart toe.
Binnen een werkdag sturen wij je twee e-mails: één met het overzicht van de transacties en een andere met een wachtwoord om het document te kunnen openen. Wij sturen dit toe binnen de kaders van de Wet bescherming persoonsgegevens.EDIT:

zoals De_Delph al aangaf, is het nu 5 werkdagen geworden:

Binnen vijf werkdagen sturen wij je twee e-mails: één met het overzicht van de transacties en een andere met een wachtwoord om het document te kunnen openen. Wij sturen dit toe binnen de kaders van de Wet bescherming persoonsgegevens.

[Reactie gewijzigd door macura op 4 april 2017 17:09]

Voeg dan een kopie of foto van je legitimatiebewijs toe.
Dit vind ik echt belachelijk! Dat is gewoon wettelijk verboden om te vragen! Tenzij ze daarmee niet je ID of Paspoort bedoelen, maar dat schrijven ze daar niet zo.
Ga ik ook niet doen. Ze halen de politie er maar bij. Ik ga echt niet aan dit soort onzin meewerken.
Is al bijgesteld tot binnen vijf werkdagen. Dus de komende 5 werkdagen hoeven we geen werkende site te verwachten? ;)
De strippenkaart had veel minder storingen.
Jammer dat ze er niet een hadden die automatisch langer werd als hij bijna vol was. :p
En dat is nou juist één van de dingen, waarom hier bijna niemand een OV kaart aan z'n rekening gekoppeld wilde hebben. Daarom dat ze misschien juist ook lekker veel wilde gaan verdienen aan de anonieme.(1e doelstelling: goedkoper; juist niet als je minder geld hebt)
Met name in Rotterdam (vast ook Amsterdam, Den Haag et cetera) was en blijft de papieren variant vele malen beter. Enigszins typisch dat ze juist ná de privatisering een algemene pas gingen doorvoeren.

Zolang het OV personeel niet blijft volhouden dat we er zelf voor gekozen hebben, want nee. Dat hebben we niet, maar misschien de mensen in Wassenaar wel.

Het is zo pijnlijk slecht opgezet, dat het een vooropgezet plan moet zijn. (in de trend van: if it's too good to be true, it is)
Het is zo pijnlijk slecht opgezet, dat het een vooropgezet plan moet zijn. (in de trend van: if it's too good to be true, it is)
Do not attribute to malice that which can be explained by stupidity!
Het is zo pijnlijk slecht opgezet, dat het een vooropgezet plan moet zijn. (in de trend van: if it's too good to be true, it is)
Dit is een feit, de OV-chip kaart is niet alleen ingevoerd om de reiskosten mee te kunnen betalen. Maar ook een beter inzicht te krijgen wie er reist, hoe er gereisd wordt.

Nog voor dat deze kaart ingevoerd werd, waarschuwde mensen zoals ik (aluhoedjes) voor de mogelijkheden van data verzamelen en de mogelijkheden.

Na de invoer, was er in eens spraken van verkopen van klant/reis data en gerichte reclame naar de klant toe, van bedrijven op zijn/haar route.

Maar wat ik persoonlijk het ergste vind aan deze kaart, dat je in Nederland gebieden heb, waar je niet kan en mag komen zonder digitaal geld. Neem het Amstel station als voorbeeld, wat ook een doorloop functie heeft. Zonder een digitaal tegoed, mag je er niet door heen lopen.
Wat ik erg vind, is dat zelfs een anonieme ov-kaart niet werkelijk anoniem is. Als je toegang hebt tot de incheck- en uitcheckdatabase van TransLink, kan je iedereen die met welk ov dan ook reist, dus terugvinden.
<aluhoedje AAN>
En ik verdenk de Staat ervan, dat zij toegang hebben tot die database.
</aluhoedje UIT>
Klopt, aan de hand van je reisgegevens, ben je te herkennen.
Het is zelfs mogelijk de CCTV beelden te koppelen aan het inchecken of aan je mobile telefoon.
Is er eigenlijk bekend wat deze storingen zijn?
Zie screenshot en inhoud van artikel: Reishistorie is niet op te vragen. Je kunt dus geen declaratie-overzicht maken, en dat is nou juist wat veel mensen aan het eind van de maand/begin van de maand nodig hebben als ze de OV-chipkaart zakelijk hebben gebruikt.
Ligt de NS Zakelijk site er ook uit dan? Want via daar kun je als bedrijf/werknemer declaraties maken en je reizen inzien van je werknemers.
Nee, die doet het gewoon. Incl overzicht en recente transacties (alleen NS transacties uiteraard).

Gaat dus voornamelijk om situaties waarbij je je prive OV-card hebt gebruikt voor meerdere typen vervoer die je wilt declareren.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 4 april 2017 12:36]

Of privé om een btw-bonnetje aan de baas te kunnen geven ;)
Of prive omdat er onterecht geld van de kaart is gesnoept... heb ik paar keer gehad.
Gewoon regio abonnement, bleef erin en toch aantal keren geld eraf gesnoept.
"De woordvoerder kon nog steeds geen aanvullende details over de oorzaak van de problemen noemen." - Het lijkt me dus niet dat er bekend is wat de exacte reden of storing is op dit moment.
Ik denk dat zijn vraag is wat het probleem is, niet wat de oorzaak van het probleem is.

Jammer dat hij als off-topic werd gevoted, hij is on-point en ik vind het zelf ook een terechte vraag.
Ik denk dat zijn vraag is wat het probleem is,
In het artikeltje:
Een woordvoerder laat aan Tweakers weten dat nu alleen het transactieoverzicht niet te raadplegen is. Daardoor kunnen klanten bijvoorbeeld geen reizen declareren.
Kortom, daar gaan ze goed knaken aan verdienen daar bij TLS
Niet echt, het gaat erom dat mensen hun reiskosten bij hun baas of klant declareren. De reis wordt gewoon betaald aan TLS door de reiziger, Mensen zullen misschien nu eerder de auto pakken, omdat ze dan het tankbonnetje kunnen declareren. Dus in het ergste geval kost het TLS geld, maar met knaken verdienen heeft dit niks te maken.
Ik gok op een database die iemand verziekt heeft. Nu lekker op basis van logbestanden dat ding herbouwen.
Nou ja, laten we hopen dat dat het niet is. Klinkt niet erg kundig voor een bedrijf, die voornamelijk om transacties gaat. (zoals dubbele overboekingen bij banken bij storing : doodzonde)

Ik stoor me er mateloos aan, dat ze bewust niks zeggen over de oorzaak van de problemen. Laten we hopen dat het geen data lek is, omdat ze dan tot het bot aangeklaagd zullen worden. (ie. meldplicht)
Nu moet ik zeggen dat ik ook wel mijn twijfels heb over de DigiD omgevingen van de staat, die altijd ge-reset moeten worden en onbereikbaar zijn dan. Is Translink ook zo'n bedrijfje, die het eigenlijk altijd maar een beetje ad hoc heeft aangepakt?

Conclusie : Dit reikt naar een gevalletje betrouwbaar liegen.
Melden binnen 72 uur toch?
Een woordvoerder laat aan Tweakers weten dat nu alleen het transactieoverzicht niet te raadplegen is. Daardoor kunnen klanten bijvoorbeeld geen reizen declareren.
Ik heb zojuist precies voor dit doeleind met succes mijn transactieoverzicht geraadpleegd en geëxporteerd. Dus de storing is heel wisselend of alweer (tijdelijk?) opgelost.
Het is niet ongewoon bij een grootschalig falen van een systeem dat er na het weer up te brengen het toch niet in zijn geheel goed up komt. Waarschijnlijk falen er nog enkele nodes in het cluster waardoor je sporadische problemen krijgt.

Dat het dagen heeft mogen duren om op te lossen dat is redelijk onvergeeflijk en teken dat er nog wel veel winst is te behalen in het hoekje van monitoring, maar nu is het een kwestie van geduld totdat de stressende ICT'ers alle lekken boven water hebben. Ik kan er alleen maar naar raden hoe het er daar op dit moment aan toe gaat, maar als iemand uit dezelfde branche leef ik met ze mee.
Ik heb twee weken geleden een nieuwe kaart aangevraagd, welke nog niet binnen is. Vorige week belde ik er over, zeiden ze dat t niet in t systeem stond.. Schrale probleempjes lopen dus al wat langer?
Heb om 4 uur mijn overzicht kunnen downloaden gelukkig.

Overigens zag ik een paar jaar geleden transacties van iemand anders in mijn overzicht, dat is daarna gelukkig niet meer gebeurd. Heb het toen ook wel gemeld aan TLS.
Triest. Zoveel geld maken en je zaken nog niet op orde hebben. Echt triest.

Nog triester: niet weten wat er aan de hand is of dit niet durven te delen met de rest.

[Reactie gewijzigd door 1BJK903 op 4 april 2017 12:03]

Want geld gooien tegen het probleem helpt altijd
Gisteravond (ca 20h) is het me gelukt om de reishistorie in te zien en een overzicht te genereren. Vanochtend lukte het idd niet, wellicht een load issue?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee