Dat schrijf ik al jaren. Complexificatie is niet je vriend. Toen ik met computers begon moest je ook alles zelf uitzoeken. Maar je had nog wel een voordeel dat mensen tegenwoordig niet meer hebben.
Namelijk dat je nog een analoog momentum had. M.a.w. de dingen die je leerde hangend aan moeders rok hadden effect op de mate waarin nieuwe machines konden verstoren en dat effect was matigend.
Ik had een computer maar het beheerste niet mijn leven. Als je naar de bios ging had je hem niet bij je. Tegenwoordig is de smart phone een kleine computer. (Als ik had gezegd 'mini-computer' dan zijn het alleen 40-plussers die snappen dat een mini-computer niets met formaat te maken heeft.)
Toen kwam IT en dat werd ICT. En toen ging het mis met de samenleving. Tegenwoordig maken fabrikanten producten met zo weinig mogelijk knoppen en Windows is een OS waar je als gebruiker het gevoel bij krijgt dat je dom gehouden wordt; alles is verstopt of zo lastig mogelijk gemaakt om nog zelf te regelen. Het doel is om de gebruikservaring zo volledig mogelijk te controleren omdat fabrikanten snappen dat mensen zo dom zijn als jij beschrijft.
En dus als ze niets vaut kunnen doen dan gooit de spellingscontrole er ook geen rood lijntje onder, zogezegd.
Als je de ervaring controleert, dan heb je minder negatieve mond-op-mond reclame en zijn klanten tevreden.
Maar de prijs is
debilisering van de samenleving.
Ik waarschuw hier al jaren voor, dat net als met de amerikaanse hypotheek crisis in 2008, die uiteindelijk een cascade-effect teweeg bracht waardoor wij anno 2017 NOG bezig zijn om te analyseren of we nu eindelijk uit de crisis zijn of niet...
De maatschappij wordt steeds kwestbaarder, niet alleen door cyber warfare en hacking, van infrastructuur zoals gemalen, verkeerslichten etc. maar ook doordat individuen zo afhankelijk zijn van ICT dat ze zonder vrijwel niets meer kunnen.
Dat wordt gevoed door ultra-specialisatie. Vroeger had je een spelletjesmaker en die deed alles. Nu heb je teams waar er zo veel specialisatie is dat je code apes hebt voor alleen de AI in een spel, of implementatie van VR.
Wat ik bedoel is dat steeds minder mensen nog het hele overzicht hebben van hoe de samenleving werkt. En als je dat verliest kun je slecht bijsturen.
Er was laatst een discussie waarin een IT leraar iets vertelde, maar helaas gaf die op mijn vragen geen antwoord over zijn vak.

Maar een ding weet ik zeker, dat het onderwijs aan de verkeerde kant van de geschiedenis is gaan staan.
Onderwijs hoort niet bezig te zijn met aanleren waar ze zelf mee bezig zijn. Het dient neutraal te zijn t.o.v. de samenleving. Maar scholen zijn ZO bezig met modern doen en digitalisering dat ze bezig zijn met zichzelf meer dan leerlingen voorbereiden op de samenleving.
Daarom hebben ouderen ook voordelen, zoals vandaag nog in je NOS app staat, dat ouderen voorzichtiger zijn op allerlei vlakken van cyber-veiligheid. Ouderen hebben door gewoon meer jaren te leven een voorzichtiger houding. De komende generaties ouderen zullen al veel minder voorzichtig zijn want dat zijn de jongeren van nu op tweakers.net. Ouderen kunnen zichzelf nog los zien van de IC Technologie. Jongeren zijn meer vergroeid er mee en dus kwetsbaarder.
Het is dus wachten op
cascade failure in de samenleving.
Is dat een ramp? Ja. Lees meer in
Jared Diamond's boek: Ondergang: waarom zijn sommige beschavingen verdwenen en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen? Utrecht: Het Spectrum, 1ste druk 2005, 10de druk 2013. ISBN 9789000318377
Zijn voorbeelden zijn o.a. de beschavingen van de Maya's, Paaseiland, Groenland.
Hier zijn twee citaten die ik van belang vond en heb opgetekend.
"That proves to be a common theme throughout history. The values to which people cling most stubbornly under inappropriate conditions are those values that were previously the source of their greatest triumphs over adversity."
-- Jared Diamond, in 'Collapse'.
"Other failures involve what social scientists consider irrational behavior. That is behavior that is harmful for everybody. Such irrational behavior often arises when each of us individually is torn by clashes of values. We may ignore a bad status quo because it is favored by some deeply held value to which we cling. Psychologists use the term 'sunk cost effect' for a related trait: we feel reluctant to abandon a policy or sell a stock in which we already invested heavily."
-- Jared Diamond in 'Collapse'.
Wat de eerste betreft kun je zeggen dat technologie ons leven heeft verbeterd op een aantal punten. Maar technologie en wetenschap zijn paradigma's geworden. En de reden dat ik vaak wordt gedownmod of TL;DR voor de kiezen wordt hier verklaard. Namelijk dat technologie mensen heeft ontleerd de aandacht lang genoeg vast te houden voor een stuk tekst. En dat het niet wordt geaccepteerd als je anders denkt of het paradigma aan de kaak stelt.
En dat leidt tot citaat twee. De downmodders zijn irrationeel omdat ze het gevoel hebben dat ik ze in hun waarde aantast. En daarom accepteren we de slechte status quo van ICT en zijn we niet van plan de excessen van ICT af te stoten.
Het onderwijs draagt bij aan dit technologisch paradigma en gedraagt zich dus onetisch waardoor we dus op een dag allemaal samen over de klif gaan vanwege
cascade failure., klimaatverandering, ICT, peak oil/energie... en mogelijk allemaal tegelijk.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 23 juli 2024 07:52]