Ddos-ers persen Surinaamse overheid af

Criminelen voeren ddos-aanvallen uit op een aantal Surinaamse sites, waaronder die van de overheid. In een e-mail zouden de aanvallers voor 10.000 dollar aan bitcoins eisen, met de claim dat de Surinaamse overheid corrupt is.

Suriname overheidssiteDe aanval vindt plaats op de site van de Surinaamse overheid, die van de DSB-bank van het land, sms597 en die van de Nationale Democratische Partij. De site van de overheid ging woensdagnacht offline, maar is inmiddels weer operationeel.

De overheid bevestigde onder andere tegen Starnieuws onder vuur te liggen en maakte bekend dat technici eraan werkten om de verbinding te herstellen. Donderdag maakte Starnieuws bekend dat er meer sites last hebben van de aanval en dat de daders losgeld eisen. Voor elke dag dat er geen 10.000 dollar naar een bitcoinadres gestuurd wordt, voegen de afpersers 10.000 toe aan de eis.

"This transaction must be done by the government we are NOT after the people’s money. The tables have turned government… the people want their money back", zou in de e-mail staan. De aanvallers zouden uit naam van Anonymous claimen te handelen. Volgens de nieuwssite Waterkant zeggen de daders alle overheidssites offline te halen en te behoren tot de generatie 'wij zijn moe'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-11-2016 • 18:38

72

Submitter: b2vjfvj75gjx7

Reacties (72)

72
63
30
7
2
17
Wijzig sortering
Zie ook nieuws bericht op de dWT Online:

DSB niet verlamd door cyber aanval

24/11/2016 15:37 - Eliézer Pross
Het hoofdkantoor van de Surinaamsche Bank aan de Henck Arronstraat, Paramaribo. De ICT-afdeling heeft uit voorzorg internetverkeer van de bank platgelegd vanwege een aanval op de website.

Het hoofdkantoor van de Surinaamsche Bank aan de Henck Arronstraat, Paramaribo. De ICT-afdeling heeft uit voorzorg internetverkeer van de bank platgelegd vanwege een aanval op de website. Foto: dWT Archief

PARAMARIBO - Alle filialen en diensten van De Surinaamsche Bank (DBS) zijn normaal beschikbaar. Klanten kunnen gewoon naar elk filiaan stappen om zaken te doen.

"Het enige wat er aan de hand is, is dat er een cyberaanval van buiten is gepleegd op onze website. Onze eigen ICT-afdeling heeft uit voorzorg de website en internet banking voorlopig uitgeschakeld. Het lastige is dat klanten die gewend waren gebruik te maken van internet banking voorlopig naar filialen moeten gaan om zaken te doen", legt DSB-woordvoerder Renate Cruden uit.

Gardelito Hew A Kee, president van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Telesur: "De internetverbindingen in Suriname vallen onder ons beheer, en ik kan u zeggen geen enkele website in Suriname is 'gehackt', waarbij ongewenste figuren toegang krijgen tot je organisatie. Dit zijn de zogeheten 'DDOS' aanvallen, waarbij je website en geheugen bestand gebombardeerd worden met informatie dat ze overvol raken", verduidelijkt hij. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de daders in elk geval doen voorkomen alsof ze vanuit Bulgarije met een lokale mediaorganisatie per email communiceren. Hew A Kee verzekert dat er door interne en externe deskundigen aan een oplossing wordt gewerkt.

Volgens Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid, is er niet veel aan de hand. "Wij hebben in het verleden al vaker gewaarschuwd voor dit fenomeen. Het zal niet de laatste zijn. Hij is van mening dat "wij onze zaken op orde moeten hebben". Betere beveiliging tegen cyberaanvallen geldt voor alle bedrijven en organisaties. "DSB heeft bewezen goed beveiligd te zijn, want er is niet digitaal ingebroken bij ze. Ze zijn gewoon van buiten bestookt met informatie." Volgens Linscheer moet de overheid ook op nationaal niveau een plan van aanpak hebben, compleet met wetgeving. "Daar wordt er al geruime tijd aan gewerkt."

Lees meer: DSB niet verlamd door cyber aanval - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/...ber-aanval/#ixzz4QxRVyRXl
Gardelito Hew A Kee, president van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Telesur
Gardelito is natuurlijk op een hele vreemde manier aan de top gekomen / geholpen oa. door zijn voorgangers onder valse beschuldigingen "uit de weg te ruimen" (voormalig directeur Curry; de beste man zou homo zijn en onbetrouwbaar).
Volgens Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid, is er niet veel aan de hand.
De heer Linscheer heeft zeer veel bloed aan zijn handen, is veroordeelt voor XTC / drug-transporten (productie) en een speelpop van Bouterse - al vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw.

En dat er niet veel aan de hand is met de banken-site klopt;

Je kan niet, tot nauwelijkse internetbankieren in Suriname en de beste site is jaren geleden gebouwd via Joomla door Guillero Resodimedjo en sindsdien nooit meer onderhouden.

Vergeet ook niet dat je bron (DWT) pro-Bouterse is en bijna alle kranten daar geen persvrijheid meer hebben sinds Bouterse I, II en feitelijk III aan de macht is gekomen.
Helemaal niet waar qua persvrijheid.

Volgens Reporters without Borders staat Suriname op 22ste plaats qua persvrijheid.

Dit is hoger dan onder andere;

Frankrijk
Portugal
Italië
Spanje
Verenigd koninkrijk

Om zo maar een paar te noemen.

bron:
https://rsf.org/en/ranking

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 4 augustus 2024 10:39]

Er is een verschil tussen lijstjes en de realiteit...

Op papier is Suriname het zesde rijkste land ter wereld - in de praktijk is er momenteel geen voedsel voor hun gevangen (in de gevangenis) hebben de griffiers van de rechtbank geen potloden meer om te notuleren en kunnen de rechters geen uitspraak doen, omdat de airco's kapot zijn en er geen geld is om te repareren.

Als je nu als politie-agent na een opleiding wordt aangenomen, moet je zelf je uniform betalen - omdat er geen geld meer is voor kleding.

Zo geldt het ook voor de persvrijheid;

http://www.trouw.nl/tr/nl...zelf-het-zwijgen-op.dhtml
De verbazing in Suriname was groot toen mediawaakhond Reporters Without Borders onlangs zijn nieuwe persvrijheidsindex presenteerde.

De ex-kolonie scoorde nooit eerder zo hoog en bekleedt nu wereldwijd de 22ste positie. "Onrealistisch hoog", vindt de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ).

Want actieve censuur of niet, van absolute persvrijheid is geen sprake in Suriname. Slechts enkele journalisten durven kritisch te schrijven, de rest kiest uit angst voor vergeldingen voor zelfcensuur.
Ik heb regelmatig meegemaakt dat een publicatie door een minister of vertegenwoordiger werd verboden, dat er opeens iemand "van de regering" op de redactievloer stond en eiste dat een stuk werd ingetrokken, of dat zelfs tijdens de uitzending het beeld op zwart ging - omdat er een stuk werd aangekondigd dat negatief is voor de regering.

Daarnaast spuwt de regering via de heer Limbo dagelijks haar propaganda door de ether en beheert grote delen van de publicatie-stromen.

Een drukpers valt nauwelijks meer aan te schaffen, omdat er geen vergunningen worden afgegeven.

Er heerst ook actieve censuur en geschiedvervalsing, omdat Bouterse als held en revolutionair te boek wil staan - letterlijk;

Een aantal jaar geleden kregen de Surinaamse scholen - eindelijk - eigen geschiedenisboekjes, tot die tijd leerden ze nog de Nederlandse geschiedenis, omdat er geen geld was voor eigen boekjes.

Door een schenking uit China zijn toen eigen boeken geschreven, maar de volledige geschiedenis van Bouterse is daarin weggelaten, op één foto na;

Een Surinamer in Amsterdam met een bordje "Bouterse is een Moordenaar" er op.

Op basis daarvan is de hele partij boeken vernietigd en hebben ze dus nog niets.

Als laatste is er geen onderzoeksjournalistiek in Suriname, maar hooguit rapporteert men wat de regering dicteert;

Niemand stelt vragen, niemand doet onderzoek.

De enige uitgave die dit wel doet, Parbode, is nota bene door ex-Nederlanders van Trouw opgezet en zijn veelvuldig bedreigd, mishandeld en voor de rechter gesleept...
Ik ken de realiteit en de beaam de juistheid van de lijstjes. Na decenias werkzaam in Suriname vind ik niks mis met de persvrijheid. Ik heb nooit iemand van de overheid op de redactievloer gezien.

Ik denk dat onze belevingswerelden ver van elkaar afliggen.
Ik regelmatig, tijdens mijn werk voor sTVs - Times of Suriname - de West en Dagblad SR...

Hangt er natuurlijk ook van af welke partij je backed :)
Ik ben van Surinaamse afkomst en we hoeven niet geheimzinnig te doen over de vriendjespolitiek.

Ik ben wel zeer benieuwd waar jouw laatste alinea op gebaseerd is. Dat is mij niet bekend.
Ik weet niet welke laatste alinea je bedoeld :)

De mishandeling van Parbode? Dat ging over Armand Snijders een redacteur.

Zijn dochter is vermoord in Suriname (staat los van het persverhaal) en daarna is hij dat blad begonnen, samen met een ex-hoofdredacteur van Trouw.

Zij namen - letterlijk - geen blad voor de mond en zijn veelvuldig bedreigd, de heer Snijders is zelfs van zijn brommertje getrokken, op straat gesmeten en tot bloedens toe in elkaar geslagen, terwijl hem werd toegeschreeuwd "te stoppen met die onzin publiceren".

Verder hebben ze talloze rechtszaken tegen zich gehad (allemaal door hun gewonnen), omdat ze foutieve onthullingen deden - die later dus gestoeld bleken te zijn, etc...

Ander verhaal is het begin van de Times of Suriname - onder redactie van Nita Ramcharan en Edward Troon. Haar ego is vermoord door Bouterse (jaren '80) en later hebben zij elkaar bij de krant gevonden, maar hun werd het werken onmogelijk gemaakt.

Jaren later zijn ze nota bene mediatraining gaan geven aan kabinet Bouterse II om toch wat geld te verdienen, de ironie :)

En zo zijn er legio voorbeelden... als je daar op doelde :Y)
Maar dat is geen beperking van de persvrijheid. Is er ook bekend wie deze mensen zijn die dat deden?

Beperkte persvrijheid heb je in Turkije en in China. Waar de overheid het beperkt.
Wat ik (zelf) heb meegemaakt, was dat "vertegenwoordigers" van de regering (en die heeft vele vertegenwoordigers...) ingrepen als het voor hun bazen mis dreigde te gaan.

Dus als er een kritische noot werd gepubliceerd over de (toenmalige) minister van Onderwijs, dan werd dat via-via doorgegeven van de redactievloer naar het ministerie.

Het ministerie stuurde dan weer direct iemand af op de redactievloer om de publicatie tegen te houden.

En dat is geen enkel voorbeeld, of een "incident" - maar feitelijk de praktijk van alledag.

Er is inderdaad persvrijheid - maar niemand durft, kan of wil er gebruik van maken, uit angst voor ontslag, represailles of een semi-beroepsverbod.
Bewijzen en publicaties zat :) maar dat gaat te ver hier.

Overigens zijn de lichamen van de slachtoffers van de Decembermoorden jaren na dato gewoon opgegraven en door diverse internationale forensisch experts onderzocht, die de gebeurtenissen in Fort Zeelandia daarmee konden staven.

...maar dat is zo off-topic hier, sorry :)

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 26 juli 2024 18:50]

Het verhaal van mevrouw Draaibaar heb ik ter plekke meegemaakt (was daar toen "embedded" aanwezig).

Het verhaal van de boekjes heb ik alleen gelezen (krant / sites) en gehoord (diverse radiostations uit SR).

Maar ik ken legio verhalen, anecdotes, situaties, etc... soms zelf meegemaakt, soms collega's en soms inderdaad "van horen zeggen".

Overigens probeer ik niets of niemand zwart te maken - maar soms zijn zaken toch wat genuanceerder (zowel positief, als negatief) dan men in eerste instantie denkt :)
...zouden de aanvallers voor 10.000 dollar aan bitcoins eisen, met de claim dat de Surinaamse overheid corrupt is.
En ddos-aanvallen zijn niet corrupt?
Dubbele moraal :)

Overigens is "wij zijn moe" geen generatie, maar een volks-initiatief onder leiding van Curtis Hofwijks, in protest tegen de voortschrijdende corruptie, nepotisme en zelfverrijking van de Surinaamse regering.

http://www.starnieuws.com...me/index/nieuwsitem/38509

De site van de Surinaamse overheid (draaiend in Mexico, het CMS al jaren niet bijgewerkt en vorig jaar nog pr0n verspreidend) is nog steeds niet voor iedereen bereikbaar, maar begint wel tekenen van leven te vertonen;

http://downforeveryoneorjustme.com/http://www.gov.sr/
Een strafbaar feit, ja. Corrupt, nee. Ze zijn niet omgekocht om die aanval uit te voeren.
Dus jij weet al meteen wie er achter zit en wat hun beweegredenen zijn? Misschien is het wel in opdracht van iemand anders voor wiens agenda een DDoS op deze manier wel heel gunstig is, gecombineerd met dat bedrag van 10k om de schijn hoog te houden dat het ze om die paar centen gaat.

Ik zeg niet dat het zo is, maar je kunt het ook niet zomaar uitsluiten.
Iemand die een DDOS aanval uitvoert is niet corrupt, een DDOS is geen dienst die misbruikt wordt door iemand om te kopen. Net zo min corrupt als een inbraak of diefstal. Zoek corrupt even op in de van Dale.
"having or showing a willingness to act dishonestly in return for money or personal gain."

Corrupt is redelijk breed toe te passen.
Als je kan voorkomen dat er meer mensen worden opgelicht door de corruptie (ik weet de claim niet precies) dan is dat niet corrupt nee. Iets met klokkenluiders etc.
Je mag volgensmij als nog geen eigen rechtertje spelen.
Uiteindelijk mag dat niet, maar je moet jezelf toch tegen corruptie beschermen? Of mag alleen het slachtoffer niet voor eigen rechtertje spelen?
Je mag wel meer niet. Als zwarte in het blanke gedeelte van de bus gaan zitten bijvoorbeeld. (Ik bedoel hier natuurlijk het illustratieve voorbeeld van Rosa Parks.)

Verandering van een scheve status quo in de geschiedenis gebeurt altijd doordat mensen zich niet aan de regels te houden. Mensen die zich aan de regels houden zijn irrelevant.

offtopic:
Dit is een reactie op jouw argument. Geen waarde-oordeel over dit specifieke geval.
Tja, hoe erg is het om van een drugs cartel of maffia familie te stelen??
T probleem is meestal alleen dat als ze weten wie dat doet die gene niet lang te leven meer heeft. Maar daar werken ze nu handig omheen.
En dat doen ze dan keurig netjes met hun eigen computers en IP adressen. Niet met gehackte computers van anderen natuurlijk.
Niet corrupt, maar kwaad met kwaad bestrijden is sowieso fout.
Het is niet eens kwaad met kwaad bestrijden, wij ddossen omdat we je corrupt vinden, totdat je ons betaald, dan houden we op met ddossen. Zeggen dat ze corrupt zijn is een schijnreden om geld te verdienen...

10k BTC is €6.927.700, dat is geen kattepis... En elke dag er zo een bedrag bij? BNP van Suriname is ~€4.5miljard, dat van Nederland ligt ruim 180 keer zo hoog, met een bevolking 31 keer zo groot...
Het is 10k in dollar, niet tienduizend bitcoin volgens mij.

Het is inderdaad gewoon afpersing, corruptie heeft hier niks mee te maken.
Hij was jaren terug al ECHT bijna geliquideert door, waarschijnlijk, onze mariniers. ;)
Maar dat mocht van de toenmalige, rooie, minister niet.
Oprechte interesse: bron?
Het is een algemeen bekend feit (inmiddels) dat er in de jaren '80 van de vorige eeuw een plan was om Bouterse te elimineren (nadat hij aanvankelijk werd gesteund door de NL regering - en de fijne kneepjes van de coupe had geleerd van de NL militair majoor Valk).

Zowel de Nederlanders als de Amerikanen waren Bouterse echter al snel beu, vanwege de vele moorden (Moiwana '86, Stoelmanseiland, lijfwachten van Brunswijk, Botopasi, decembermoorden, etc...), de martelingen en zijn banden met oa. Escobar en de druglords van FARC (drugs in ruil voor wapens).

Amerikaanse special ops hadden toen een plan uitgewerkt om Bouterse om zeep te helpen, maar hadden (soort van) toestemming nodig van Nederland;

Suriname was immers pas in '75 onafhankelijk geworden en zeker na de eerste geweldsgolf van Bouterse vluchten velen het land uit, naar Nederland toe (waardoor Nederland zelfs na de onafhankelijkheid toch weer verantwoordelijkheid kreeg).

In die politieke entourage is toentertijd inderdaad door de PvdA minister van Buitenlandse Zaken besloten de eliminatie niet door te laten gaan - waardoor Bouterse nu bezig is met "kabinet" II en III (de eerste was via zijn marionet Wijdenbosch - toen adviseur van staat).

Feitelijk zelfs Bouterse IV - maar zijn eerste "regering" is met geweld en een coup ("de revolutie") tot stand gekomen en was dus niet rechtsgeldig (dat vorig jaar alle on-echte ministers uit die tijd alsnog een levenslange uitkering kregen, met terugwerkende kracht) laten we maar even buiten beschouwing.

De politicus heeft later overigens wel openbaar spijt betuigd van zijn veto...

- offtopic - maar plaatst de gebeurtenissen misschien wel in een betere context.
Leuk verhaal, goed uitgelegd, dank je! :)
Het was Pronk, volgens mij :)

Kan ook Van Agt zijn geweest... iig. voor mijn tijd.
De enige PvdA'er die in de jaren '80 minister van buitenlandse zaken was, was Max v.d. Stoel (1981-1982), daarna heeft er tot Frans Timmermans in 2012 geen PvdA'er meer op de post Buitenlandse Zaken gezeten, maar stond er in de jaren '80 steeds een CDA'er (van Agt, v.d. Broek) aan het roer van Buitenlandse Zaken. Jan Pronk is nooit minister van Buitenlandse Zaken geweest, maar zat op Ontwikkelingssamenwerking en later op VROM.

[Reactie gewijzigd door QuintMidas op 4 augustus 2024 10:39]

Correct - ik weet uit mijn hoofd ook even niet hoe en wat, ik dacht van Agt (maar de OP had het over een Rooie Minister - en van Agt was groen).

Ik heb Pronk nog wel zien huilen op de Savanne daar, vlak voor de overdracht - het ging hem echt aan zijn hart dat het zo snel was verlopen en hij was bang voor de toekomst (niet te verwarren met de Tranen van Joop den Uyl).

Ach... it's history :)

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 4 augustus 2024 10:39]

Of doe er wat tegen en lever die president maar uit, die dwaas wordt hier in NL gezocht.

Een DDOS helpt niets, wanneer beginnen die "activisten" eens te beseffen dat ze hier veel meer kwaad mee doen dan goeds. Enkel overheden overtuigen dat internet reguliering nodig is.

Het overgrote deel is ook geen protest actie, gewoon voor de lulz met 1 of ander kutexcuus.
wanneer beginnen die "activisten" eens te beseffen dat ze hier veel meer kwaad mee doen dan goeds.
Die "activisten" geven daar waarschijnlijk geen drol om, maar willen gewoon makkelijk cashen.
$10.000 is niks, als je vergelijkt dat een parlementslid in suriname meer per maand verdient dan de gemiddelde surinamer per jaar binnenhaalt.

ze gaan waarschijnlijk ook niet betalen.
is dat hier anders dan ?
Ja. Lid van tweede kamer verdient hier "slechts" ongeveer 3 keer modaal.
met de claim dat de Surinaamse overheid corrupt is
Ja duh, dit is daar sinds de onafhankelijkheid nooit anders geweest. En bij alle politici (vanaf de onafhankelijkheid t/m nu) valt genoeg te halen. Iedereen die ooit in Paramaribo is geweest heeft hun villa's kunnen zien. Dus dat die hackers de bank en de partij aanvallen, in plaats van de (oud-)politici zelf, getuigt maar weer van hypocrisie.

Overigens als ik naar de moderaties kijk van alle reacties hier, heb ik het idee dat er een (paar) Surinamer(s) gekwetst zijn door enkel te horen dat er daar iets gaande is...

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 3 augustus 2024 03:39]

Ja duh, dit is daar sinds de onafhankelijkheid nooit anders geweest.
Morgen is het weer zo ver :Y)

Overigens valt er bij de politici an sich niet veel te halen, maar halen de politici wel veel uit het land :)

En oa. president Venetiaan woonde / woont gewoon in een houten huisje... een paar jaar geleden nog afgefikt...
Heer Venetiaan is ook een gewone fijne aardige man. In de lokale herensociteit kan je op vrijdag gewoon een biertje drinken met hem. Al ziet een groot deel van de bevolking hem als degene die de aanzet heeft gemaakt naar de huidige status van het land. O.a en voornamelijk door de bouw van de brug. Dat laatste heb ik geen mening over omdat ik het gewoon niet weet. Dat is van voor mijn tijd dat ik veel in Suriname kom.

*EDIT: ik maak een vreselijk domme fout, ik heb de namen Wijdenbosch en Venitiaan door elkaar gehaald en het verkeerde gezicht voor mij gehad.

De heer Wijdenbosch is een aardige man, maak ken hem dus alleen van na zijn presidentstijd.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 4 augustus 2024 10:39]

"De Brug" heet niet voor niets "Bosjebrug", vernoemt naar de marionet van Bouterse toentertijd; de heer Wijdenbosch (juist de opositionele partij van de latere Venetiaan).

Dus de brug is niet door Venetiaan gebouwd, hooguit in zijn ambtsperiode opgeleverd - nadat Wijdenbosch naar huis was gestuurd, omdat de schatkist leeg was geplunderd (history repeats itself?).

En de brug was kostbaar, een prestige project, etc... maar wel essentieel als economische ader van de linker- naar de rechteroever van de Surinamerivier (oftewel, de verbinding tussen de stad en de plantages / Meerzorg).

Het heeft voor een flinke financiële impuls gezorgd "aan de overkant" en de Oost- West verbinding, letterlijk, vorm gegeven.
Naar aanleiding van jouw reactie een dikke vette edit toegevoegd, ik heb de namen Wijdenbosch en Venitiaan door elkaar gehaald.

De brug is zeker goed voor het land. En al lang alweer te klein met dagelijks files. Maar uiteindelijk voor het overgrote deel gefinancierd door de bouwer.

Ik moet eerlijk zeggen, ik kom erg veel in Suriname. Maar Politiek is iets waar ik mij bewust heel afzijdig van hou. Het land is zo erg verdeeld dat je het ene moment spreekt met een persoonlijke vriend van de president, en 5 minuten later met zijn aller grootste tegenstander. Wat ik wel weet is dat alle (oud)machthebbers goede en slechte kanten hebben gehad. Want bijvoorbeeld ook de huidige president doet sommige dingen weer best goed. Kijk naar het opleidingsniveau van de huidige generatie schoolverlaters.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 4 augustus 2024 10:39]

Uiteindelijk moeten de burgers toch financieel bloeden door deze afpersers.
Zogenaamd nobele bedoelingen. Bah.
Ik kom een keer of 6 per jaar voor m'n werk in Suriname. En ik kan vertellen dat dit een hele flauwe gemene actie is. Het netwerk van Suriname is zo zwak dat het halve netwerk instort als wij aankomen met wat iPhones iPads en laptops.
Overigens heb je met het aanzetten van een download van usenet ongeveer hetzelfde bereikt als een ddos aanval.
The payment must be done by the government we are not after people's money.

Goh, waar denkt men dat dat geld vandaan komt? De geldboom? Simpel volk.
Wel toevallig dat het geld van de Surinaamse regering (mysterieus maar dat is een andere discussie) op is en er zo een hack/aanval komt.

Ik heb Surinaamse ouders en veel familie ook (weer en nog) in Suriname wonen, internet is daar belangrijker voor spotify en facebook of dat soort mainstream media zaken. Zakelijk wordt er vrijwel niets via internet geregeld. Overheids dingen gaan nog niet eens per post maar moet je bij het gebouw zelf afhandelen. Rekeningen betaal je ook bij je energiebedrijf zelf en niet via easy bank-giro weetikveel. Het is allemaal vaak wel 'mogelijk' maar niet normaal.
In mijn ervaring onder andere een printshop die duidelijk door "nerds" werd gerund werd de mail niet gelijk beantwoord omdat men de ervaring had dat bellen wel werkte en na 1 mail men vaak geen contact meer had.

Of het is een grap van iemand die wat probeert of het lijkt erop dat het wordt gedaan om dingen van achter de regeringsschermen bloot te stellen.
Even kijken waar dit naartoe leidt maar ik vind het wel interessant dat nu ook kleine republieken van hun bananen kunnen worden gescheiden. Een nieuw soort van 'het verzet' ;)
Niet achter het geld van de mensen, maar van de overheid. En waar komt het geld van de overheid vandaan denk je? Ook geleend geld wordt besteedt aan het land. Geleend geld wordt ook terugbetaald uit geld van de mensen. Deze hackers zijn te lang achter het scherm geweest geloof ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.