Google brengt app uit om foto's te scannen

Google brengt PhotoScan uit, een app om analoge foto's te digitaliseren. Met de app worden meerdere opnames gemaakt van één foto, wat moet resulteren in een scan met een hogere resolutie dan de resolutie van de camera.

Ook worden er meerdere foto's gemaakt om reflecties uit het eindresultaat te weren. Het scannen werkt door de app te openen en de camera op een afdruk te richten. Vervolgens verschijnen er vier stippen in beeld, waar de gebruiker de camera enige tijd boven dient te houden. PhotoScan maakt op die momenten foto's van de afdrukken en combineert deze vervolgens tot één beeld.

De app voert automatische bewerkingen toe zoals uitsnijden, roteren en kleurcorrectie. Gescande foto's kunnen bewaard worden in clouddienst Google Foto's, maar dat is niet vereist.

Volgens Google is de PhotoScan-app direct beschikbaar voor Android en komt er binnenkort een variant voor iOS. De versie voor het mobiele besturingssysteem van Apple staat echter al in de iTunes App Store.

Google komt volgens The Verge ook met een update voor de Foto's-app, die een nieuwe automatische verbeterfunctie toevoegt. Ook zijn er in de nieuwe app 'looks' beschikbaar, die vergelijkbaar zijn met filters in apps zoals Instagram. De filters worden echter niet altijd hetzelfde toegepast, de app kijkt naar het onderwerp op de foto en komt vervolgens met een passende bewerking.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-11-2016 • 19:40

82 Linkedin

Submitter: Pikkemans

Reacties (82)

Wijzig sortering
De app heet in Nederlandse stores overigens Fotoscan.

Er is al tijden een zee van slechte scan apps, deze vertrouwen helaas veelal op een enkele foto. Uiteraard zijn de kwaliteit van je telefooncamera en de lichtomstandigheden zeer belangrijk maar Google's nieuwe aanpak geeft mij al wat meer vertrouwen. Toch voor permanente opslag ga ik wel een avondje achter de echte scanner zitten hoor :)


Google Play Store:
https://play.google.com/s...droid.apps.photos.scanner

Apple AppStore
http://appsto.re/nl/QpiEfb.i

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 15 november 2016 20:07]

Ik heb inderdaad ook al een aantal apps geprobeerd en nooit echt tevreden geweest. Nu net deze app getest en de eerste test ziet er niet onaardig uit. Flitser gaat aan, maar je ziet er niets van terug op de ingescande foto.
Resultaat was een mooie rechte foto zonder lichtvlek.
Ik ben wel onder de indruk.
Bij mij is de uiteindelijke resolutie van de foto lager dan van een gewone foto. Wat gaat er mis? :?
Hij gebruikt de eerste foto om automatisch de foto uit de afbeelding te croppen. Het doel is ook niet om haarscherpe replica's te maken maar in ieder geval voor gebruik op een mobiel apparaat snel een goede kopie opslaan.
Nou... Mijn doel was een haarscherpe scan :+

Ik had gehoopt op het optellen van foto's om een hogere resolutie te krijgen.

Het lijkt er nu op dat niet eens de volledige resolutie van de camera wordt gebruikt.

Maar goed, het is ondanks het minpunt best een leuke app.
Ik ben ook onder de indruk. Mijn eerste poging was een doosje wat ik voor handen had, flits er op, ik kwam met de hoeken veel te dicht bij en nam ze oog nog eens scheef. Ik dacht werkelijk dat ik de hele app van streek zou brengen en dat had ik dan ook aan mijzelf te wijten maar tot mijn verbazing kreeg ik een heel strak resultaat!
Het hangt van het doel af natuurlijk.
Ik heb camscanner gebruikt altijd voor documenten in te scannen en ik vond dit wel nuttig.
De kwaliteit was goed genoeg voor een document door te sturen. Je krijgt het ook lekker in een pdf als je wilt en je kan meerdere documenten ineens combineren in 1 pdf.
De snelheid was veel hoger dan bij mijn hp scanner en de gebruiksvriendelijkheid ook.
Op het werk gebruikte ik wel gewoon de professionele scanner/printer die het vele malen beter deed natuurlijk.

Voor foto' of dergelijke was die app wel niet nuttig en ze was ook niet gratis.

Ik heb deze app onmiddelijk gedownload en ik ben eens benieuwd :-)
Ik wil de app nu ook proberen op een samsung tablet. Maar volgens de app is dit niet mogelijk.

Gemiste kans.
Balen ik krijg de melding dat mij telefoon niet compatible is.
Hij is nog geen 1,5 jaar oud!

Echt balen.
Ook een redelijk recente Samsung Galaxy S5 mini met Android 5.1 geeft dezelfde foutmelding
Hij is gister geupdate, volgens de specs wordt Android 5.0 en hoger nu ondersteund:
https://play.google.com/s...droid.apps.photos.scanner
Krijg nog steeds de versie melding op android 5.1
Net met Nexus 7, Android 6.1 geprobeerd, idem.

Ik vermoed een regio beperking?
Met de Nexus 6P vandaag nog steeds hetzelfde... Slecht geregeld
De app gebruikt AI om de flits weg te werken door van verschillende hoeken een foto te nemen. Hier een mooi achtergrond filmpje van google zelf: https://www.youtube.com/watch?v=HKMolFC0nUg
Research paper met de achterliggende techniek waar deze app op gebaseerd is:

https://sites.google.com/site/obstructionfreephotography/

In dit onderzoek laten ze zien dat ze met deze techniek een occluded image kunnen processen naar een image waar de occludor (zoals een hek, of een glare/reflection) weg gehaald kan worden.

Hoe dit werkt in een versimpelde notendop voor glare removal:

Er wordt een foto gemaakt van de gehele foto, dit is de referentie foto. Daarna worden er foto's gemaakt op een aantal andere plekken, de glare die op de foto valt, zit bij die foto's op een andere plek.

Vervolgens gaan ze de foto's van verschillende plekken met elkaar alignen, zodat ze goed vergeleken kunnen worden. Dit doen ze door feature points uit de foto's te halen. Dit zijn punten op de foto waar er een groot verschil zit in contrast tussen pixels, deze zijn op alle foto's makkelijk te detecteren. Afhankelijk van de foto en het type bewerking, worden er zo een 500-4000 feature points geselecteerd.

Omdat alle deelfoto's vaak net onder een andere hoek genomen zijn, moeten ze opgesplitst worden in kleine delen. Deze delen zijn makkelijker met elkaar te mappen door ze een beetje te verschuiven en tilten.

Als dit allemaal aligned is tussen de deelfoto's (aan de hand van de feature points) worden alle delen vergeleken. Als de pixels in een deel hetzelfde zijn, is er geen glare, als er een groter stuk lichter is, is er waarschijnlijk sprake van glare. Op deze manier kunnen ze bepalen op welke plekken er een reflectie op gevallen is en kunnen ze dit teniet doen door de goede delen bij elkaar te kiezen.

Naast dat ze hebben laten zien dat dit werkt voor glare removal, werkt het dus ook voor het opschonen van occluded images (bijvoorbeeld voor het verwijderen van een hek voor een gebouwd, hiervoor moet je wel meer foto's van de scene maken, net zoals in deze foto app). Dit laatste kost nog wel veel meer processing power, maar wie weet komt dat ooit ook wel in een app terecht.

[Reactie gewijzigd door Reynouts op 15 november 2016 22:34]

Vind hem niet in de App store

Gevonden...

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 15 november 2016 19:54]

Gevonden...
Ik vond 'm eerst ook niet d.m.v. zoeken op "FotoScan" of "Photoscan" noch via http://g.co/PhotoScan die Google op FB "adverteerde" (gaf een 404, inmiddels (ook) niet meer); totdat ik op de AppStore-knop op deze pagina tikte. Mocht 't iemand nog niet lukken is dat dus nog een optie.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 15 november 2016 20:07]

Er gebeurt niks als ik op mijn Samsung op Installeer klik via de link op 'Deze pagina'.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 18 november 2016 09:21]

Dit is niet de plek voor supportvragen ;) Probeer het forum eens ;)
Nee dank. Heb niet zulke goede ervaringen met dat forum. Je moet eerst aantonen dat je eerst zelf al van alles geprobeerd of uitgezocht hebt; anders krijg je vileine antwoorden. Kan beter naar seniorweb.net ofzo denk ik... :P

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 16 november 2016 12:53]

Dat lijkt mij nou juist de ideale aanpak voor het forum.
Probeer eerst zelf eens wat, je steekt er altijd iets van op.
Maar nee hoor, snap ut niet, werkt niet.... dat moeten anderen maar oplossen...
Als een vraag niet goed gesteld (te makkelijk) is, dan moet je gewoon een mod inseinen om die vraag te laten verwijderen. En niet zeuren dat iemand 't zelf moet uitzoeken; geef dan gewoon geen antwoord. Een forum is er om elkaar te helpen, niet om te zeuren dat iemand zelf beter zijn best moet doen.
O dit is wel heel tof. Een foto van een foto is toch al gauw minder goed. En een scanner... Tsja

Is die telefoon uit het filmpje in Nederland te koop trouwens??? ;(

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 15 november 2016 19:45]

Is die telefoon uit het filmpje in Nederland te koop trouwens??? ;(
Dat is de Google Pixel XL volgens mij.
De telefoon in het filmpje is de Google Pixel (XL) (hoe kan het ook anders). Deze is sinds vorige maand in Nederland te koop

Pricewatch: https://tweakers.net/product/544255/google-pixel/
Wat was een grap? Ik zie 'm niet.
Ik gebruik hier al een tijdje Office Lens voor. Scannen in pdf en direct opslaan in je OneDrive. Superduidelijk en werkt op alle platformen.
Heeft deze dan ook een speciale mode voor het scannen van foto's?
Google Drive heeft overigens ook documenten scanner ingebouwd, werkt net als Office Lens
Ja. Met OfficeLens kan je kiezen welke modus: Photo, Document, Whiteboard of Business Card. Bizar hoe die, voor het oog onduidelijke tekst en beeld, scherp weer geeft.
Office lens is dan ook wat anders dan de app van Google en is meer te vergelijken met talloze andere scan apps die vooral bedoeld zijn voor het scannen van documenten.
Het gaat om het resultaat. OfficeLens kan inderdaad meer :)
Tof idee! Scanners zijn inderdaad heel irritant om een stapel fotos in te scannen, gaat echt super langzaam, je hebt altijd wel stof op de scan zitten je ziet de papier structuur ect. En camera's zijn tegenwoordig behoorlijk goed in telefoons/tablets, dus wie weet is het een goede optie.

Ik heb de app even geprobeerd en inderdaad, weerspiegelingen van lampen zijn er niet in het eindresultaat en dat is knap gedaan. Nu was het te donker in huis en het resultaat wat grof en minder gedetailleerd als de geprinte foto, maar als dit overdag nog verbeterd kan dit echt een optie zijn om een stapel oude fotos digital te krijgen.

Edit: na wat fotos(iPhone SE met 12mp sensor) naar mijn computer gestuurd te hebben valt het wel een beetje tegen. Ik dacht juist door dat je steeds van positie veranderd dat je juist een hogere resolutie foto aan het maken was. Maar wat blijkt, het resultaat is een jpg van +- 500kb met een resolutie van +- 2000x1300 (2.6 mega pixel). Leuk voor snel iets te delen op social media, maar dit is zoals elders hier al aangegeven niet voldoende om echt een archief van je fotos te maken.

Edit 2: het zou ook mooi geweest zijn als Google de opties had toegevoegd waarmee je netjes de exif data kon bewerken. Voor al even de basics zoals wanneer en waar de foto genomen was. Dat helpt enorm als je een grote collectie op je computer hebt.

[Reactie gewijzigd door MenN op 16 november 2016 00:16]

Dat zag ik ook. De resolutie is lager dan van een standaard foto.
Ik had ook een hogere resolutie verwacht.

Het resultaat ziet er op afstand wel prima uit (minder reflecties).
Het is duidelijk bedoeld om de fotos op mobile devices te bekijken.
JPG is sowieso niet optimaal geschikt voor een foto-archief als je inscant. Beter zijn BMP of PNG (helaas traag) of evt. RAW.
JPG is eigenlijk een hele slechte uitvinding: elke keer als je een kleine wijziging doet in de foto, gaat ie weer opnieuw comprimeren (en niet alleen het gedeelte dat je gewijzigd hebt). Behalve dan JPG2000 maar dat gebruikt geen hond.
:) wow heel erg nice, meteen even installeren!
Kijk ook gelijk naar OfficeLens. Heb je gelijk ook een goede scanner voor document, whiteboard en business cards.
Thansk ik zal een even kijken! :)
Het idee is leuk, maar het werkt helaas nog niet helemaal optimaal. Doordat de flitser van de camera aan gaat krijg je alsnog die weerkaatsing van het licht op de foto. Bij een aantal foto's was het rondje zo ver uit de richting dat de foto niet meer in beeld stond. Hierdoor moest ik de foto een aantal keer overnieuw 'fotograferen'. Als het is geoptimaliseerd zal ik het vast en zeker meer gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Hanenbergh op 15 november 2016 20:27]

Dan zet je de flitser toch uit!
Het idee is juist dat ze ook mét flits aan een goede foto kunnen inscannen bij bijvoorbeeld te weinig licht, anders was de functie overbodig geweest. Ik geef alleen mijn mening op mijn gebruik van de app.
Het scanresultaat is best goed te noemen moet ik zeggen. Alleen hoge resolutie my ass. Het resultaat is bij mij 2,8MP...dat is krap genoeg voor een herdruk op 10*15. Oftewel, voor een kwalitatieve archivering onvoldoende. Voor de snelle dingen wel heel makkelijk.
Sterker nog als ik een gewone foto maak met de default camera app op mijn 7 plus dan is het eigenlijk gewoon beter.

Vreemd

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee