Aantal internetaankopen België stijgt met 7 procent

Belgen hebben in het eerste kwartaal van 2016 zeven procent meer internetaankopen gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij steeg het totale bedrag dat ze uitgaven met negen procent. Ze kochten vooral media- en entertainmentproducten via internet.

E-commerce categorieafbeeldingBelgen kochten in de eerste drie maanden van 2016 voor 2,3 miljard euro via internet en daarbij ging het vooral om muziek, video, spelcomputers, games, accessoires, boeken en e-books. Van de 21,4 miljoen online aankopen, waren er 4,45 miljoen voor media en entertainment. Dat meldt BeCommerce, de Belgische vereniging van e-commercebedrijven, die haar Market Monitor door onderzoeksbureau GfK laat uitvoeren.

Gemiddeld deed de Belgische consument in het kwartaal 3,1 keer aankopen, waarbij gemiddeld 326 euro uitgegeven werd. Vorig jaar waren dat 2,9 keer online kopen, voor 306 euro. De meeste aankopen werden met laptops verricht, maar mobiele aankopen zijn in opmars. Inmiddels verloopt een op de zes aankopen via een smartphone of tablet, waar dat vorig jaar een op de acht was. Het gebruik van een creditcard liep licht terug, van 53 naar 51 procent. Het gebruik van Bancontact steeg van 40 naar 45 procent.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-06-2016 • 12:34

77

Reacties (77)

77
73
39
3
0
25
Wijzig sortering
Ik heb het gevoel dat België, decennia achter Nederland loopt op het gebied van logistiek, infrastructuur en adoptie van nieuwe technologieën(nieuwe smartphones,glasvezel/breedband, 4G, contactloos betalen, "bricken", etc). Maar is dat ook werkelijk zo?

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 05:58]

In België mag de logistieke sector geen nachtwerk doen of bv. op zondagnacht werken.
Mede door de vakbonden.

Dus: "'s zondags bestellen en 's maandags in huis" is niet mogelijk in België.
Nederlandse webshops hebben die maar al te graag ;)
Het is zelfs zo erg dat Belgische webshops hun logistiek proces in Nederland gaan plaatsen.
Decennia niet. Vanf nul jaar in sommige dingen tot wel vijf jaar in bepaalde andere zaken vind ik.
Aan de andere kant is dat ook wel weer fijn. Je hebt in Belgie bijv. nog veel kleine plaatsjes met wel een treinstation met loketbediening. En dan koop je gewoon een papieren kaartje wat altijd werkt ipv dat je verplicht met een brakke ov-chipkaart zit opgescheept. Of zoiets dat je gewoon naar een postkantoor kunt gaan voor je zaken ipv een achterafhoekje ergens in een supermarkt.

Qua e-commerce is de boot inderdaad gigantisch gemist. Maar ik wijt dat eerder aan de behoudszucht van de Belgen zelf die nog lange tijd niet op internet durfden te bestellen of er gewoon niet aan dachten en de bedrijven zelf die geen initiatief nemen. Toen ik een 8-tal jaar geleden in Belgie kwam wonen, was het bijna een uitzondering dat een bedrijf een fatsoenlijke website had (ik bedoel dus geen internet explorer 4.0 geocities pagina). Ook als je zoiets als een pizzeria zocht moest dat nog gewoon in het telefoonboek want online bestonden ze niet.
bol.com bestond toen al een aantal jaar. Nu is de Belgische Standaard boekhandel sinds een aantal jaar ook online en kan men er boeken bestellen, maar wie gaat dat nou doen als iedereen al aan bol.com gewend is? Daar zijn ze dus echt gewoon veels te laat mee.
Dat is de kracht van het internet: het gehele Nederlandse taalgebied is veel meer toegankelijk geworden. Een Belg gaat natuurlijk niet zo snel naar Amsterdam rijden om een boek te kopen, maar via internet maakt dat niet uit. En online waren de Nederlanders toch echt sneller (en goedkoper, maar dat heeft weer meer met de hogere belastingen en nog wat andere zaken hier te maken).
Ik denk dat je grotendeels gelijk hebt.
Ik ben Belg en kom geregeld in Nederland. ivm nieuwe smartphones is er inderdaad een groot verschil. Koppelverkoop was tot voor kort verboden in België.
Ook wordt er snel gezien dat een "gratis gsm" bij een abbo eigenlijk een gsm op afbetaling is, waar en BE blijkbaar meer aversie tegen dit soort combo's. (bij mij is die trouwens ook aanwezig.)
Anoniem: 382732 @cadsite8 juni 2016 16:49
Koppelverkoop is ook hier verboden. En ik denk in Belgie nog steeds. Ik denk dat je wat anders bedoeld.
Je bedoelT waarschijnlijk dit:
http://www.ubabelgium.be/...rkoop_in_belgie_opgeheven
Dus toegelaten in België sinds 2009.
Ik vrees dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben.
Heb je zin om
  • FTTH uit te rollen
  • Wetgeving aan te passen
Maar wat doet "nieuwe smartphones" in dit lijstje ?
Ik bedoel dat je hier snel nieuwe smartphones kort na release direct in-the-wild ziet. Maar dat heeft mede ook te maken met ons subsidiebeleid. Een een snelle high-end computer kan je voor relatief weinig in je broekzak krijgen. In België gaat dat moeilijker dacht ik?

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 05:58]

DAAR zit het verschil. In Nederland wordt dat verkocht als "gsm met subsidie". In België zien we dat als "kopen op afbetaling". Wat het in weze ook is.
Daar komt hier straks ook verandering in helaas. Ik vind het niet per se een goede zaak. Kan adoptie van nieuwe technieken vertragen als je voor smartphone-aankopen de drempel hoger maakt. En de bedragen die je 'leent' zijn relatief laag.
Jij vind het geen goede zaak dat mensen die kleine bedragen moeten kunnen betalen alvorens het engagement aan te gaan?

Je wil niet weten hoeveel (extra) miserie dit soort praktijken nu veroorzaakt...
Zijn er echt zoveel mensen die diep in de schulden zitten gewoon omdat ze een dure smartphone kochten?
Niet 'enkel omdat ze een dure smartphone kochten'. Wel OOK omdat ze een (voor hen veel te) dure smartphone kochten.
Als je maar zo'n €250 hebt om uit te geven in een maand is €40 extra echt wel een wereld van verschil. Je kan dat niet betalen, dus doe je het niet. Dan beginnen de vorderingen met extra kosten en ga zo maar door.

Mijn vrouw heeft enkele jaren in de sociale sector gewerkt. Een eye-opener van formaat.
Touché, m'n Nexus 5x komt ook van een nederlandse dagjesaanbiedingssite :)
En dat beste man, komt omdat België gesplitst is in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Het maakt alles hier trager en ingewikkelder. In het ene deel mag dit wel, in het andere niet...
Op gebied van eCommerce zeker en vast. Als ik eens iets koop vanaf een .be domein, is het vaak een Nederlands bedrijf dat achter deze belgisch domein schuil gaat. Geen probleem in Europa natuurlijk, maar toch jammer dat het geld uit België stroomt.

Nu zijn ze de achterstand wel aan het inhalen, maar dat is nu niet meer eenvoudig. Ook de regelgeving is onlangs aangepast zodat pakjes ook 's nachts door mensen kunnen samengesteld en verstuurd worden. Op die manier zijn de levertijden van de webwinkels concurreerbaar met andere landen.
Anoniem: 666385 @GeforceAA8 juni 2016 17:32
Ja dat is de structuur van Belgacom, deze heeft samen met de overheid de helft van de dslams verhuurd aan derden en malafide praktijken met corrupt instellen van de downloadprofielen, volumebloks en het verhinderen van technologische vooruitgang uit winstbejag ... En contacteer je dan zelf de helpdesk van Skynet dan zeggen ze als je bij Skynet een abo afsluit dan heb je al die problemen niet, dan ben je politiek verzekerd tegen die derden dienstverlening :X
Ik heb daar ooit gewerkt en de laatste dag moest heel IT departement bestellingen doen en aanvragen voor een bepaalde provider, gezien het de laatste wettelijke dag was van de overeenkomst van de huur van het belgacom netwerk en ze anders een reusachtige boete kregen ... Als je snapt wat ik bedoel. Zoiets dat ruikt van veraf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 666385 op 23 juli 2024 05:58]

Contactloos betalen is iets wat ik hier niet snel zie komen, zoveel makkelijker als je bankkaart gebruiken is het toch niet? En je moet je portefeuille toch meenemen, voor je cash geld, ID en rijbewijs. Daarnaast heeft bijna elke belg ook wat zwart geld, wat je toch beter cash uitgeeft 😉
Het is bij ons hier heel hard gegaan. Ik kan me de pilot programma's op station Leiden Centraal nog herinneren. Nu het is de norm voor veel mensen en winkels en daarom ook bijna niet meer weg te denken. We hebben zelfs al automaten die NFC betalen accepteren. Nice to have.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 05:58]

"We hebben zelfs al automaten die NFC betalen accepteren. Nice to have."

Heb je in België ook. Hier in de Panos betaal ik met NFC.
NFC betalen heb je in België ook maar eigenlijk vindt ik het slecht. Vroeger zette je geld op je proton en kon je dan zonder pincode betalen. Nu als je je kaart kwijt bent ben je sowieso geld kwijt.
God, daar gaan ze weer met de NLse borstklopperij... Je zou in een artikel over België toch eens niet de stem der NLse superioriteit laten horen zeg...
Je zou denken dat ze na niet plaatsing voor het EK een toontje lager zouden zingen maar er is helaas meer voor nodig blijkbaar.
Aan de andere kant kun je het ook bekijken dat Nederland in veel dingen gewoon voorop loopt dan gemiddeld.

Nederland is wel het land waar het meest geklaagd wordt, maar als we kijken naar andere landen doen wij het nog helemaal niet zo slecht.
In België hebben ze Teletekst eruit gegooid, in Nederland niet.
Wat ik niet terug kan vinden is of ze PayPal hebben meegenomen in het onderzoek, als je rechtstreeks je creditcard gebruikt of je aan PayPal gekoppelde kaart/bankrekening kan ook wat ruis in het onderzoek geven.

Ik kies ALTIJD voor PayPal als ik kan betalen met Visa/MC of PayPal.. om de eenvoudige reden dat ik geen zin heb om steeds met 16 cijferig kaartnummer + vv datum + cvv waarde + embossing naam in te voeren. Terwijl ik bij PayPal alleen een wachtwoord hoef te gebruiken. Ik betaal dan nog steeds met mijn CC maar via PayPal.
Belgen kiezen in het algemeen bijzonder weinig voor Paypal. Meer nog: als ze keuze hebben tussen Paypal en Bancontact, gaan ze toch voor Bancontact gaan, ook al is dat veel omslachtiger. Waarom snap ik ook niet, om een of andere reden hebben ze er minder vertrouwen in. Ook denken ze dat als ze via Bancontact betalen, dat ze hun budget meer onder controle hebben...
Anoniem: 755323 @Dima_20058 juni 2016 14:15
Paypal is dan ook weinig te vertrouwen naar mijn mening. Makkelijk, dat wel. Tot je eens met de support te maken krijgt. Gewoon afgrijselijk. En laat het ons niet hebben over de random blokkeringen die alleen kunnen opgehoffen worden door een of andere factuur van gas of water in te scannen.
Ik heb Bancontact en paypal, en als ik kan kiezen pak ik bancontact.
Voor paypal moet ik m'n keepass openen en een lang wachtwoord ingeven, voor bancontact moet ik enkel mn smartphone bovenhalen en met de kbc app de QR code scannen en een pincode ingeven, veel makkelijker.
Ik bied enkel en alleen Bancontact aan op m'n webshop, die enkel voor Belgen bedoeld is.
En ze gebruiken het allemaal.

Bankcontact is het bekendste betaalmiddel én het is ook een debetkaart, wat wil zeggen dat je je geld direct kwijt bent. En dat hebben Belgen nu eenmaal graag, kredietkaarten worden hier niet zo gesmaakt en het hebben van schulden beschouwt men als iets negatiefs. (behalve voor de woning)

Ook naar veiligheid vindt men dit beter, met je bankkaart nummer is men op zich niks itt je kredietkaartgegevens.

Trouwens is betalen via Bancontact ook héél simpel. Gewoon je kaartnummer invoeren en ofwel je internet bakje gebruiken dat je voor je online bankieren gebruikt of via je bank app.
Waarom zou dat een factor zijn die meespeelt in dit onderzoek? Becommerce heeft een bevraging gedaan bij hun leden en daaruit blijkt dat er een grote stijging is. Betaalmanieren hebben toch niets met het onderzoek te maken?

En als ik iets koop op internet, dan kies ik meestal voor een site die bancontact aanbiedt. Dan is het gewoon qr-code scannen met telefoon, pincode en het is betaald. Moet je zelfs geen wachtwoord voor onthouden ;)
misschien hebben betaalmanieren niets met de uiteindelijke conclusie te maken. Maar het wordt wel degelijk als een secundaire conclusie genoemd:
Het gebruik van een creditcard liep licht terug, van 53 naar 51 procent. Het gebruik van Bancontact steeg van 40 naar 45 procent.
edit: En de reden waarom ik CC prefereer is vanwege de aankoopverzekering en aflevergarantie.

[Reactie gewijzigd door Alcmaria op 23 juli 2024 05:58]

Dat mag ook wel met zon omslachtig en brakke beveiliging.
Die heb je ook bij paypal ...
cc gegevens kun je met een aantal browser ook wel op laten slaan, net als andere formuliervelden.
gratis tip
Erg fijn als je gehackt wordt, kunnen ze gelijk online aankopen doen met jouw credit card! De gegevens worden toch automatisch ingevuld.

Gratis tip.
Net of je CC anders wel veilig is 8)7
Anoniem: 404283 @Alcmaria8 juni 2016 16:13
De enige reden dat ik ook Paypal gebruik, luiheid.
In mijn geval dan als vervanging van bankcontact, met een Visa/MC valt het nog mee wat je moet ingeven, met bankcontact komen er nog wat extra handelingen bij. Paypal is wat dat betreft handiger, gewoon wachtwoord ingeven en klaar.

Mastercard gebruik ik bijna niet meer omdat daar nog een extra stap bijkomt namelijk ze eerst opladen, kan ik net zo goed gewoon gelijk met bankcontact betalen. :P

Handigste blijft bitcoin maar dat accepteert helaas niet elke webshop.
Een forse stijging, ben benieuwd hoe Nederland het doet.
Goed voor de economie!
Dit heeft ook impact op onze economie. Veel bestellingen uit België worden door PostNL verwerkt en bezorgd in België.
Ik ben benieuwd hoeveel procent van deze stijging is bested in een NL webshop.
Ik weet niet of PostNL post bezorgt in België,
maar ze doen wel aan pakketbezorging. Vreemde gewaarwording om daar de busjes rond zien te rijden met Belgisch kenteken.


En wat is een nl-shop? Bol.com is semi-Nederlands, want je kunt je pakketje ook bij de AH daar ophalen. Blokker, Kruidvat, zeeman zie daar praktisch ook overal in Vlaanderen.
Waar de laatste twee jaar meer aandacht aan is besteed is online boodschappen bij oa Carrefour en Delhaize.

Het is een flinke stijging, maar denk niet ten gunste van Nederlandse webshops. Gros zullen meer een verschuiving zijn van het bestedingspatroon.
PostNL bezorgt niet enkel in België, ze doen het sneller en ze leveren als enigste bij mijn weten op zaterdag.

Het is algemeen geweten dat België de boot compleet gemist heeft als het op webshops komt. Bol.com is gewoon een Nederlands bedrijf dat ook actief op de Belgische markt bezig is. En zo is het met bijna alle webshops, ja ze hebben vaak een .be adres, soms zelfs een vestiging in België (Alternate, Coolblue bijvoorbeeld) maar het zijn nog steeds NL bedrijven.

Dat de supermarkten online beginnen aan te bieden is een late inhaalbeweging die enkel mogelijk is omdat de goederen lastiger zijn om via pakketpost te verzenden. Het is vooral handig zodat al je boodschappen klaar staan als je naar de winkel gaat wat weer een andere vorm van service is.

Een gewone webshop opstarten in BE is lastig, de concurrentie is moordend en heeft enorme bekendheid (de reclames hier voor bol.com ben ik al lang beu gehoord), Belgen zijn lastig te overhalen om bij een nieuwe onbekende webshop te kopen, de loonkost is hoger en pakketten versturen in België is duurder.

Edit: Zoals hieronder vermeld levert Bpost ook op zaterdag echter doen ze dit niet standaard, je dient de optie te activeren aan een meerprijs van 2 euro per pakket. Zelf nog nooit meegemaakt maar niet verwonderlijk gezien de kostprijs

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 05:58]

[quote]PostNL bezorgt niet enkel in België, ze doen het sneller en ze leveren als enigste bij mijn weten op zaterdag.[quote]

Daarom kiezen veel Belgen ook voor bestellen in NL, omdat de ruime bezorgtijden beter aansluiten bij de klantbehoefte dan de eigen Bpost service.
BPost levert al enige tijd op zaterdag, als je het op zondag wil laten leveren die je inderdaad van PostNL gebruik te maken.
Nu niet dat het mij veel uitmaakt, ik laat het, mits mogelijk, gewoon op een afhaalpunt leveren. Dan kan ik het gewoon na mijn werk ophalen.
Vorige zaterdag nog Bpost aan de deur met een pakje van Amazon.de.

PostNL is lang niet de enige met weekendleveringen.
Woon vlakbij een GIGANTISCH post.nl magazijn naast IKEA in Antwerpen met een legertje van kleine bestelwagens :P
Ik ben benieuwd hoeveel procent van deze stijging is bested in een NL webshop.
Ik hoorde dit weekend tijdens een presentatie over e-commerce dat 72% van de Belgische e-commerce aankopen in het buitenland gebeurt. In Vlaanderen ligt de focus op Nederland, in het Franstalig landsgedeelte ligt de focus op Frankrijk, logischerwijze.

[Reactie gewijzigd door brommer op 23 juli 2024 05:58]

Je kan een euro nog altijd maar 1x uitgeven. Of je dat nu online doet of in een fysieke winkel, het resultaat op de economie blijft hetzelfde. Daartegenover staat wel dat er hierdoor een verschuiving plaatsvind van fysieke winkels naar online retailers en ik weet niet of we daar zo gelukkig mee moeten zijn. Toegegeven, online is vaak goedkoper, maar dat komt niet alleeen door het schaalvoordeel maar ook door het personeel dat goedkoper is dan winkelpersoneel maar toch niet echt betere werkomstandigheden heeft.
Nou ja, als er een boel Belgen zijn die opeens aankopen online op Nederlandse webshops doen maakt dat wel een verschil.
Goed voor de economie, waarom ? Ik neem aan dat Coolblue hier een groot deel van inneemt en die zijn gewoon Nederlands.
Goed nieuws zeker,....?

Elke keer als ik iets wil kopen kom ik terecht in Nederland,Duitsland,Frankrijk,China,... omwille van :
1)betere prijzen
2)Gratis levering opties (bol.com/amazon.de/fr,..) post.nl speelt er ook op in
3)Uitgebreider aanbod
4)Veel .be website zijn gewoon in buitenlandse handen.

Ik vind het wel leuk , want meestal goede service en betere prijzen. Uit nieuwsgierigheid wil ik wel eens weten hoeveel van de Belgische online verkoop naar interne markt gaat en hoeveel van de buurlanden naar Belgie. Daar heb ik toch een minder rooskleurig gevoel bij.
Ik zat laatst op Belgische Google te zoeken naar producten om door te sturen naar een Belgische vriend, ik kwam alleen Nederlandse websites tegen die ook naar BE shippen. Hebben jullie een native Belgische bol.com?

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 05:58]

2dehands marktplaatsen vind je wel , maar een echt Belgisch alternatief voor bol.com,amazon,... niet echt. Bol.com wordt trouwens constant gepromoot op Vlaamse media met Vlaamse stemmen natuurlijk.

Mag ik vragen wat je wilt versturen, er zijn natuurlijk Belgische winkels maar ze vinden is altijd een groot probleem om achteraf tot conclusie te komen dat je voor goedkoper/sneller binnen de Europese Unie kon verschepen.
Coolblue is een grote belgische speler.
Edit, is idd een nederlands bedrijf die ook een belgische site heeft die wel populair is.

[Reactie gewijzigd door mngm op 23 juli 2024 05:58]

Nederlands bedrijf dacht ik? Beetje zoals bol.com richtend ook op delen van de Belgische markt. Ben niet direct een fan van coolblue, meestal toch erg duur.

[Reactie gewijzigd door soulieke op 23 juli 2024 05:58]

Ik heb voor mijn online aankopen nog nooit bol.com nodig gehad. Geen enkele NL shop trouwens, ik haal alles uit België, Frankrijk, UK of US, in die volgorde.
Proxis.com(alleen boeken en cd's) is voor zover ik weet een van de enige webshops van Belgische origine. Alle anderen hebben buitenlandse roots(coolblue,bol,amazon) of zijn in de eerste plaats een fysieke winkel, met daarnaast een webshop
Vooral de artikelen voor het EK doen het uitstekend online. Is dat bij jullie in Nederland ook het geval?
Gelukkig niet. Voor een keertje slaan wij de koopziekte over. "De Nederlandse economie
loopt tientallen miljoenen mis bespaart tientallen miljoenen door het niet mee doen aan het EK". ;)
Anoniem: 382732 @PostHEX8 juni 2016 16:48
Geld dat op bankrekening blijft staan is niet goed voor de economie. Het levert wat op voor de NL economie als het wordt besteed aan dingen die het land niet uitgaan zoals uit eten gaan in restaurants die met lokale en regionale producten werken.
Geld op de bankrekening is slecht exact, want schulden houden de economie gezond. Daarnaast als je geld uitgeeft, spendeer het dan efficiënt in plaats van voor troep dat na een paar weken toch op de zolder stof ligt te happen totdat je het uiteindelijk weggooit. En geld wordt toch wel linksom of rechtsom gespendeerd; dan niet voor merchandise, dan wel voor ander koopwaar.
Wij verkopen onze artikelen juist aan jullie, we hebben ze niet nodig dit jaar...ik ga wel juichen voor jullie dat dan weer wel..smile
Anoniem: 696390 @biglia8 juni 2016 15:48
Haha mooie sneer naar Oranje :*)
Zitten de internet aankopen via paypal bij Chinese sites zoals aliexpress.com hier ook in?
Dit is een beetje een bericht zoals "Aantal internetaankopen Zimbabwe stijgt met 50 procent".
Als je als belg een een artikel zoekt via google vind je dan ook steevast een .nl webshop, een .be webshop is dan weer minder waarsschijnlijk en zowat altijd duurder. Een kleine markt laten groeien met 7% is ook veel gemakkelijker dan een grote te laten groeien met 7%.
Zelf een belg zijnde kijk ik ook altijd over de grens van dit landje heen en niet zelden ben ik ook veel beter af om bij de buren te gaan shoppen. België is zeker geen voortrekken van nieuwe dingen en komt simpelweg een decennia achter op de rest, zeker als het aankomt op online handel.
Anoniem: 666385 8 juni 2016 17:38
Er was laatst op VRT nog een reportage hoe de overheid dingen zoals online verkopen wil promoten voor Belgische shops zonder webverkoop, omdat de idioten hier wat achterop lopen (jammer genoeg ben ik zelf ook een Belg).
Mijn beleid werpt vruchten af: ik doe al jaren niets anders dan familie en vrienden webshop cadeaubonnen geven ;)
Blijf het wel lage getallen vinden... Zelf koop ik makkelijk 300 keer per jaar iets online.
Zo veel dat het eigenlijk telkens een verrassing is met wat de postbode voor de deur staat...

Enige wat me nog tegenhoud om niet alles online te bestellen is de slechte service van de post hier.
Ben je niet thuis, dan moet je dus de zaterdagmorgen in de rij gaan staan aan het postgebouw.
Hah je hebt dat ook, weer naar het postpunt met je niet-thuis-briefje zonder te weten van wie of wat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.