GOG geeft gebruikers drm-vrije versie van sommige gekochte Steam-games

Gamedienst GOG heeft een Connect-functie uitgebracht waarmee gebruikers games van hun Steam-account toe kunnen voegen aan de drm-vrije dienst. Momenteel zijn er zo'n twintig games die de functie ondersteunen, maar dat moeten er meer worden.

De games die de functie ondersteunen, moeten zowel beschikbaar zijn op Steam als GOG. Gebruikers die nu de Steam-versie hebben, kunnen de game toevoegen aan hun GOG-bibliotheek. Uitgevers van games moeten samenwerken en toestemming geven.

Momenteel doen onder andere Deep Silver, Harebrained Schemes en TaleWorlds mee. Gamers die spellen waaronder The Witness, FTL, Saints Row 2, Shadow Run Returns en The Witcher: Enhanced Edition bezitten op Steam, kunnen nu via GOG Connect een drm-vrije versie van de game krijgen. De games verdwijnen daarmee niet uit het Steam-account van de gebruikers.

Volgens de dienst zullen er games aan GOG Connect toegevoegd worden, maar ook verdwijnen. Het is alleen in bepaalde periodes mogelijk om via de functie de drm-vrije versie te bemachtigen. Hoe lang deze periodes duren, is niet duidelijk.

GOG is een gamedienst waarbij gekochte games geen drm bevatten en het installeren van een client is optioneel. Alle spellen kunnen ook los geïnstalleerd worden, nadat ze via de browser zijn gedownload. Oorspronkelijk begon de dienst onder de naam Good Old Games en werden er oude klassiekers verkocht.

GOG Connect

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-06-2016 • 16:31

123

Submitter: anandus

Reacties (123)

123
117
50
8
1
53
Wijzig sortering
Anoniem: 180171 1 juni 2016 16:34
Heb zowel steam als gog galaxy op me pc staan, en ik snap de hele discussie niet van DRM.. bedoel ik vind het juist fijn om alles onder 1 programma te hebben zoals steam.. werkt ontzettend prettig.. Heb mijn gekochte witcher 3 van gog ook onder steam gehangen...

Kan begrijpen dat het vervelend kan zijn als er monopoly word uitgevoerd en de games duur zijn maar alles op steam is cheap te krijgen. Dus waarom niet? Dankzij steam koop ik eigenlijk alleen nog maar games.. lijkt mij positieve ontwikkeling.
Steam (ik heb geen ervaring met GOG Galaxy) doet DRM op de juiste manier, dit in tegenstelling tot de manier waarop er in de film en muziek industrie en op andere plekken in de games industrie met DRM om wordt gegaan. Die maken zich vooral druk om hoe piraterij te voorkomen in plaats van na te denken over hoe je meerwaarde kunt bieden aan je klanten in termen van gebruiksgemak waardoor ze je spullen gewoon kopen in plaats van illegaal te downloaden.

Dit artikel heeft een goede quote van GabeN die de spijker wat dat betreft op zijn kop slaat:
"We think there is a fundamental misconception about piracy. Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem," he said. "If a pirate offers a product anywhere in the world, 24 x 7, purchasable from the convenience of your personal computer, and the legal provider says the product is region-locked, will come to your country 3 months after the US release, and can only be purchased at a brick and mortar store, then the pirate's service is more valuable."

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 08:55]

Het is bij games ook wel wat makkelijker om meerwaarde te bieden dmv integratie en API's, waardoor je de developer ontlast van voor hen randzaken dan bij andere vormen van media. Overigens was Steam in het begin ook een draak van een programma, puur DRM voor de Valve games. Later zijn ze pas spellen gaan uitgeven en nu heeft het platform imo wel echt meerwaarde met de vergaande integratie in games.
Een goede eerste stap zou zijn om de minderwaarde die momenteel met legale films en muziek geboden wordt ongedaan te maken.

Wat ik bij films bijzonder irritant vind is dat ik de irritante BREIN intro en andere meuk niet kan overslaan zodra ik een DVD op zet. Netflix doet dit al beter, alleen is het daar dan weer jammer dat er af en toe dingen van Netflix verdwijnen, zoals laatst Frozen.

In het geval van muziek wil ik het gewoon kunnen afspelen waar ik dat wil, of dat nu op mijn desktop, mijn telefoon of mijn (portable) mediaspeler is. Steaming services zoals Spotify doen dit bijna goed, behalve dat die bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn op je iPod.

Verder wil ik dat content waar ik een keer voor betaald heb altijd beschikbaar zal blijven voor me. Daarin ligt nu juist het gevaar met streaming services en ook met Steam, die kunnen verdwijnen en dan ben jij wel je geld kwijt maar heb je geen toegang meer. Nu is de positie van Steam zo stevig dat dit niet snel zal gebeuren, maar als je het nieuws de laatste tijd moet geloven dan vinden de muziek- en filmindustrie dat zij veel te weinig inkomsten halen uit de diverse steaming services waardoor ik vrees voor hun toekomst.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 08:55]

Steam heeft een killswitch in hun DRM zitten, Steam als platform offline = killswitch vrijgeven = alle DRM uit je steam games gesloopt.
Off: Volgens mij kun je met je iPod je Spotify syncen. Ben er even naar op zoek geweest voor hardlopen. http://www.dummies.com/ho...y-music-to-your-ipod.html Het is niet helemaal optimaal gebruik van Spotify maar toch.
Dat zoevende geluid dat je zojuist hoorde was mijn punt, dat op hoge snelheid volledig aan je voorbij gaat.

Je hebt niet eens echt ongelijk, natuurlijk kan je het zo plannen dat je de onzin aan het begin van een videoband of DVD gewoon mist en er zijn zeker ergere dingen in deze wereld om je druk over te maken. Maar dat zijn andere discussies. Als je het wilt hebben over die fles met antibacteriële UV functie dan dan is er onder dat artikel meer dan genoeg commentaar om op te reageren.

Waar het in deze discussie om gaat is dat de media industrie niet door lijkt te hebben dat ze met al hun DRM en andere onzin behoorlijk minderwaarde leveren aan betalende klanten, waar piraterij juist meerwaarde levert in termen van gemak en kwaliteit van de aangeboden content. Zie de quote van GabeN uit een eerdere reactie van mij in deze discussie. Mensen willen nu eenmaal meer waar voor hun geld en niet minder, dat heeft niets te maken met het formaat van mijn geslachtsdeel of mijn Matrix-achtige levensstijl, maar puur met economie. Als jij graag je Betamax speler wilt blijven gebruiken moet je dat lekker zelf weten.
Anoniem: 399807 @rbr3203 juni 2016 10:20
Natuurlijk heb ik niet ongelijk, anders zou ik niet gedownmod worden.

Jij kunt praten over gebruiksgemak maar je bent misschien een beetje te jong om te snappen hoe ontiegelijk makkelijk jou leven al is in vergelijking met dat van mij toen ik wat jonger was.

Het is niet voor niets dat je gisteren in je nieuws app kon lezen hoe wij kinderen verwennen tot prinsjes en prinsesjes en dat dit een generatie kweekt van aanstellerige losers.

Mensen willen waar voor hun geld? Dat hebben ze al, dat heb jij al! Jij kunt je favoriete film kijken in 2D, 3D, nog even wachten en dan in VR! Je kunt het zien in 4K, in elke resolutie die je wil want je kan alles nog zelf schalen naar wat je nodig hebt. Je hebt een Dolby home theatre set en luidsprekers 5.1 met een geluidskwaliteit die zowat elke luidspreker die ik in mijn jeugd had verre overtreft!

Je kunt je film zien op PC, streamen naar een mobile device, op je tv zien, meenemen, in een cloud zetten en vanaf je vakantie adres hem kijken. Je kunt stills nemen in hoge kwaliteit, je kunt je video bewerken, kopieren naar HD, meenemen naar vrienden en zolang ze VLC hebben, no problemo!

Doe eens effe normaal man. Seriously? Een boodschap van Brein OMFG! En daar gaat alle gebruiksgemak mee overboord?

Laat me niet lachen en wordt volwassen?
Prachtig geschreven, alleen weet ik niet waarom je eigenlijk een rant afsteekt. Wordt het té gemakkelijk voor je? Loop dan eerst 20 rondjes vooraleer je een film mag kijken. Probleem opgelost :)
Ik herinner me nog de allereerste keer dat ik Steam installeerde bij de release van Half-Life 2. Een echte meerwaarde was het toen inderdaad niet, maar echt slecht heb ik het nooit gevonden. Het werkte gewoon prima bij mij, nooit last van gehad.

Later, toen ze ook andere games uitbrachten, zag ik er dan ook wel de meerwaarde van in.
Tussen de initiële release van Steam zelf en de release van Half-Life 2 zat dan ook best een poos. In het begin waren maar weinig er over te spreken.Counter-Strike 1.6 was ineens een stuk zwaarder met al die Resources voor Steam dan 1.5 die gewoon nog via het Won-systeem ging.
En vergeet niet dat de game industrie denuvo heeft. Wat zover ik kan zien geen effect voor de legale spelers. Maar een piep in the piep voor piraten. Maar ook vroeger waren er ook anti pirate DRM die alleen voor problemen zorgde voor betaalde klanten.
Ik heb anders verhalen gehoord dat Denuvo wel degelijk voor problemen kan zorgen voor legale spelers. Het ontbreekt me echter even aan bronnen en een Google zoektocht levert vooral veel meningen over en weer op.

Feit is echter wel dat Denuvo niet werkt op Linux en Mac, waardoor spellen die er gebruik van maken iets anders zullen moeten gebruiken als ze geport willen worden. Steam werkt echter op alle platformen en is dus minder restrictief, wat bij mij de voorkeur heeft.
DRM is niet alles onder één applicatie hebben. Dat kan namelijk met GOG Galaxy ook en die app heeft GEEN DRM. DRM betekent letterlijk dat een app bepaalt of jij een bepaalt spel mag spelen. Gaan de Steam servers offline dan raak jij je betaalde games kwijt. Gaat GOG Galaxy offline, kan je gewoon je spel spelen zonder dat de app actief is.
Anoniem: 180171 @907101 juni 2016 16:52
Dat snap ik maar hoe of wat zie jij in 10 jaar steam verdwijnen of offline zijn? ik bedoel ik ben al voor de vrijheid en dacht ook altijd dat ik liever zelf die keuze had maar betrap mezelf er zovaak op dat ik het ontzettend fijn vind en dat de DRM me eigenlijk geen ruk boeit.. mischien wel fout maar tja zo voelt het wel
Steam bestaat nog maar 13 jaar, zo zie je hoe snel het soms wel kan gaan ;)
Zelfs ik herinner me nog al de haat tegenover steam, bij de start er van, ook juist om die drm redenen (Verplicht hun software laten draaien bij spelen van games)

Ik maak gretig gebruik van steam, maar als ik er stil bij sta, dan mis ik wel de tijd dat het gewoon installeren was en dan niets meer (Buiten manueel patches zoeken :p )
Juist ja, patches zoeken... om die reden mis ik het HELEMAAL niet.

Als je een "oudere" game online wou spelen:

- Eerst de base game vanaf CD-ROM of DVD installeren
-Dan de website van de developer zoeken... (want nogal wat "dubieuze" websites boden ook "patches" aan die dan malware blijken te bevatten)
- Dan Patch 1.0 > 1.05 installeren
- Dan Patch 1.05 > 1.07 installeren
- Dan Patch 1.07 > 1.08 installeren

Dan spelen.

Om die reden vind ik Steam net zo heerlijk. Servers zijn lekker snel. Altijd alles bij de hand, nooit patches zoeken want altijd up to date. Dan ook nog savegames in de cloud. HEERLIJK!

Valve heeft ook steeds gezegd dat ze een soort "kill Switch" hebben dat, moest Steam ooit offline gaan, je alle games DRM vrij kan maken.

Dus ik snap de hele DRM discussie niet zo echt. Wel leuk van GOG dat ze de optie bieden om in feite een deel van je library op GOG te zetten. Ik gebruik zelf zowel; GOG als Steam, dus als je bibliotheek op meerdere plaatsen beschikbaar is, kan ik alleen maar toejuichen!

[Reactie gewijzigd door lazershark op 24 juli 2024 08:55]

natuurlijk snap jij die DRM discussie niet!, steam bestaat immers nog steeds, maar desondanks is het natuurlijk wel raar (en gevaarlijk) dat als steam valt, al je aangekochte games vallen, was er nu (verplicht) zoiets als een offline-backup van je game installers, dan was het probleem veel minder, maar nog steeds aanwezig.

kijk maar eens naar de verschillende muziek diensten die op de fles zijn gegaan, had je voor tientallen of honderden euro's muziek gekocht, bleek alles ineens te zijn verdamt, bij steam zijn de prijzen echter aanzienlijk hoger (25 euro voor een game is niets), en is dus ook het risico groter,

het is al niet te bevatten dat er games bestaan die het spontaan niet meer doen (en geen single player mode hebben) als er 'volgens de maker' te weinig mensen nog online spelen, want als er dan nog zo weinig spelers zijn, waarom kan de maker dan niet af met een vpsje van 10 euro per maand, voor die laatste 1000 spelers.

in zeker opzicht zijn er sinds drm, en sinds online-multiplayer, heel erg veel 'eigendoms rechten' van de gamer komen te vervallen,

kijkt maar eens wat blizzard met WoW heeft gedaan door nostalgius ofline te halen. dan kun je claimen dat die server illigaal is, je kunt ook claimen dat gebruikers toch echt rond de 50 euro hebben betaald voor een game client die niet 'meer werkt' zoals toen 'op het moment van aankoop' en mensen 'het recht, zouden moeten hebben' om die game ervaring terug te krijgen,
Tja, voor de zoveelste keer, Valve zegt dat ze een kill switch hebben voor de DRM, die alle games DRM vrij maakt als steam ermee zou stoppen.

Bron:

https://www.reddit.com/r/...t_happens_to_my_games_if/

Elke keer als er een artikel over Steam gepost wordt komt dit weer naar boven. Valve zou er goed aan doen om dit transparanter te communiceren, zodat die discussie niet steeds opnieuw gevoerd moet worden.
Valve liegt. "Measures are in place" is opzettelijk vaag, want Valve heeft hier niet zoveel over te zeggen. Los van hun relatief beperkte verzameling eigen games, is Valve slechts de distributeur. Valve mag de DRM niet op eigen houtje verwijderen; daarvoor is toestemming nodig van de rechthebbende. Dit obstakel is eenvoudig te omzeilen overigens, want zo'n kill switch zou contractueel vastgelegd kunnen worden met de makers. Dat gebeurt echter niet.

In het geval van een faillissement zou de curator trouwens nooit toestaan dat er geïnvesteerd wordt in het schrijven of zelfs maar uitrollen van patches. Die haalt gewoon de stekker eruit. Als gebruiker zie je dan de vertrouwde melding dat er geen netwerkverbinding met de Steam servers tot stand kon worden gebracht.

Ondanks dat Valve publiekelijk stelt dat je games beschikbaar blijven, komt het bedrijf in de Steam Subscriber Agreement expliciet overeen dit niet te hoeven doen.

"NEITHER VALVE, VALVE EU NOR THEIR AFFILIATES GUARANTEE CONTINUOUS, ERROR-FREE, VIRUS-FREE OR SECURE OPERATION AND ACCESS TO STEAM, THE CONTENT AND SERVICES, YOUR ACCOUNT AND/OR YOUR SUBSCRIPTIONS(S) OR ANY INFORMATION AVAILABLE IN CONNECTION THEREWITH."

"Valve may cancel your Account or any particular Subscription(s) at any time in the event that (a) Valve ceases providing such Subscriptions to similarly situated Subscribers generally"

Valve verplicht zich dus op geen enkele wijze jou toegang te blijven verschaffen tot jouw gekochte games. Van een faillissement hoeft overigens helemaal geen sprake te zijn. Om tal van redenen kan Valve de overeenkomst opzeggen. Een betalingsconflict bijvoorbeeld. Enige tijd geleden kocht in via Steam voor een klein bedrag een verzameling van vijf games. Twee hiervan werden niet geleverd. Steam support wist mij te melden dat ik voor deze twee games 'niet in aanmerking' kwam en dat ik mijn account met duizenden euro's aan andere games kwijt zou raken, mocht ik naar de bank stappen om het geld terug te laten storten.

Momenteel is Steam marktleider, maar wie weet hoe dat over vijf jaar is? Wellicht heeft de concurrentie Steam links en rechts ingehaald, is iedereen overgestapt en is het niet meer rendabel om de dienst overeind te houden. Dan heb je als gebruiker dus pech; je kunt fluiten naar je games. Dit gevaar wordt in de discussie altijd afgedaan als theoretisch. "In de praktijk gebeurt dit niet." De werkelijkheid is dat het in de praktijk juist aan de lopende band gebeurt. Tal van games, groot en klein, zijn al niet of nauwelijks meer speelbaar omdat het niet meer rendabel was de servers online te houden, omdat het bedrijf failliet is gegaan of is overgenomen, of omdat men de spelers wilde 'dwingen' een recentere versie aan te schaffen.

Wanneer je via een platform als Steam games koopt, ben je afhankelijk van een externe partij die jou gaat vertellen of je jouw games kan en mag spelen. Elke keer dat dit tot problemen leidt, laaien er woedende reacties op, maar het duurt zelden langer dan een week voor men het vergeten lijkt te hebben en men weer betoogt dat je voor zulke scenario's niet bang hoeft te zijn.
Dat is denk ik de echte meerwaarde van deze aankondiging: Steam-DRM zelf is niet zo'n gevaar. Wat wel een gevaar is, is dat je spellen die je niet op je computer hebt gedownloadt niet meer kunt downloaden als Steam pleite is. GoG kan zo als een backup voor je collectie functioneren.
Totdat GoG pleite is, dan heb je daar ook geen backup meer....
Je kan de spel installatie bestanden gewoon lokaal opslaan, alsmede dingen als OST (Muziek), wallpapers, manuals en dat soort dingen, verschilt per spel wat er beschikbaar is.

Daarbij geeft dat gewoon aan dat een fysiek spel in dat geval als back-up nog altijd superieur is, zolang dit geen soorten Steam DRM zijn welke Metal Gear Solid V bijvoorbeeld gebruikt waarbij enkel de installer aanwezig is op de DVD:

https://www.vg247.com/201...contains-steam-installer/

Dat geldt dus ook voor DVD's waar de spellen wel aanwezig zijn maar de day-1 patch bestanden ontbreken om het vroegtijdig uitlekken te voorkomen, dat soort DRM hoef ik liever ook niet op mijn DVD's te hebben.
Dit is een goed punt... mensen mogen dan wel Steam hekelen voor het hele DRM gedoe...
..maar de uitgevers van games zijn zelf de schuldige als ze niet de volledige game op de DVD leveren.

Als een game een day-1 patch nodig heeft om te kunnen launchen, of altijd online moet zijn, dan werkt het ook maar zolang de servers van de uitgevers in de lucht blijven..

Ik denk bijvoorbeeld aan Battlefield 1942: Een game van EA die ik op DVD gekocht heb indertijd. Deze is nu niet meer speelbaar, aangezien de servers via Gamespy werkten, en Gamespy is sindsdien gestopt. Het spel heeft geen echte singleplayer, dus je kan het gewoonweg niet meer spelen.

Ze zouden in dit geval een patch moeten uitbrengen die je als speler in staat stelt zelf servers op te zetten, maar dit gebeurt natuurlijk nooit.
Als een game een day-1 patch nodig heeft om te kunnen launchen, of altijd online moet zijn, dan werkt het ook maar zolang de servers van de uitgevers in de lucht blijven..
Tja het is soms maar de vraag hoe lang dit blijft doorgaan, en of de mogelijkheid tot back-uppen/toepassen van deze bestanden bestaat.
Ik denk bijvoorbeeld aan Battlefield 1942: Een game van EA die ik op DVD gekocht heb indertijd. Deze is nu niet meer speelbaar, aangezien de servers via Gamespy werkten, en Gamespy is sindsdien gestopt. Het spel heeft geen echte singleplayer, dus je kan het gewoonweg niet meer spelen.

Ze zouden in dit geval een patch moeten uitbrengen die je als speler in staat stelt zelf servers op te zetten, maar dit gebeurt natuurlijk nooit.
Klopt, volgens mij kan je wel op BF1942 een server zelf opzetten, maar deze routed dus nog via gamespy, en heb je er uiteindelijk niks aan, al weet ik niet zeker of de community hier een work-around patch voor heeft gemaakt zoals BF2/2142.
Ze zijn in dat geval wel aardig genoeg geweest om het spel gratis beschikbaar te stellen op Origin, helaas moet e dan denk ik de uitbreidingen missen.
Maar BF2 en 2142 kan je niet eens meer SP spelen omdat het account nodig is om het menu in te komen, al had je er inderdaad niet veel aan zoals in 1942.

En zoals je zegt, die patches worden zelden uitgegeven officieel, kost hun teveel geld.
Zelfde geldt voor GTA IV en andere oudere spellen, Securom patch installeren het spel niet meer kunnen spelen terwijl het legaal gekocht is.
Rockstar geeft hiervoor geen oplossing, mensen zijn dan genoodzaakt om met een beveiligingsprobleem rond te lopen of een crack toe te passen.
En wat als steam om wat voor reden dan ook mijn account sluit? Om wat voor reden dan ook. Ben je massa aan games kwijt. Alles onder 1 dak kan zijn voordeel hebben. Maar ook een nadeel. Alles van 1 launcher starten zou voor mij prima zijn.
Er gaan nogal wat 'to big to fail' bedrijven over de kop. Ik zou er dus maar niet zo zeker van zijn dat steam over 10 jaar nog bestaat. Ik zeg niet dat ze niet meer bestaan, maar je moet er zeker rekening mee houden dat het ook wel eens niet zo zou kunnen zijn.
Steam DRM is ook optioneel, lang niet alle games implementeren het en zijn buiten Steam ook op te starten.
Steam DRM is 1 ding, het feit dat al je games onder je Steam account hangen is denk ik een groter risico. Als Steam om wat voor reden offline zou gaan, zijn ineens voor tientallen, zo niet honderden miljoenen een veelvoud aan spellen niet meer te downloaden (nog wel speelbaar als ze eerder gedownload waren). Nu zal dat waarschijnlijk niet snel gebeuren, maar het is een risico - wat met DRM-beschermde muziek al gebeurd is.
Dan zal de game industrie een harde les leren wanneer "piraterij" duizendmaal toeneemt. Tussen quotes, want je hebt eigenlijk gewoon een licentie.
Fout Steam DRM is niet 1 ding. Developers kunnen beslissen of ze wel of niet Steam DRM willen toevoegen aan hun game, en daarmee bedoel ik de daadwerkelijke DRM diensten die Valve aanbiedt. Maar het is ook mogelijk de games alleen aan te bieden via Steam en er daarnaast geen van Steam's DRM features te implementeren. Het is een keus van de developer om wel of geen DRM van Steam te gebruiken, of alleen hun game te publiceren via de Steam Store.
Alleen als het spel Steam-DRM gebruikt. Het hier genoemde Saints Row 2 gebruikt bijvoorbeeld geen Steam-DRM. Leuk dat je het aan je GoG-account kan koppelen, maar er is geen enkel voordeel. Als Steam foetsie zou zijn, dan heb je met SR2 geen enkel probleem.

En ik heb zo'n vermoeden dat meer van de hierboven genoemde spellen niet van Steam-DRM gebruik maken.

Verder is de vergelijking die je met DRM-muziek uit het verleden maakt niet helemaal eerlijk: Bij dat soort muziek was toestemming van een server nodig om het spel te mogen spelen. Zo werkt Steam-DRM niet: Je licenties staan op je eigen computer opgeslagen. Heb je geen internet of verdwijnt Steam van de aardbodem: Zet Steam in off-line-mode en je kunt je spellen spelen.
Als je SR2 op het moment dat steam faiiet gaat niet op je PC hebt staan dan heb je alsnog een probleem, heb je het ook bij Gog dan kun je het ook daar downloaden.

Ook is het handig je games bij elkaar te hebben. Nou zit je al met steam, Gog, Origin en Battle.net maar dan is het dus alleen maar handiger als je het spel dat je nu in steam hebt ook onder Gog.com kunt hangen. Deste minder vaak hoef je te wisselen van dienst.
Koop je toch een grote harddisk en download je al je steamgames?
Steam heeft een offline modus, als ik vanaf nu nooit meer online ga dan werkt die offline modus ook nog gewoon als de steam servers er niet meer zijn. En ik ga ervanuit dat Valve voordat ze de stekker er uit trekken iedereen nog hun spelen laten downloaden en een tool lanceren die steam's DRM uit elk spel haalt zodat je het ook kunt spelen zonder steam.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 24 juli 2024 08:55]

Ja en dan is je Windows gecrasht. Of hij wordt gejat. En koop/krijgt een nieuwe van de verzekering. Dan heb je niets. Stram bestaat immers niet meer.
Zoiets heet backups, fysieke games kunnen immers ook gestolen worden.
Anoniem: 80487 @joeri12 juni 2016 00:38
Ik zou persoonlijk niet direct weten hoe ik bijna 300 games "eventjes" moet back-uppen. Dat pas op geen enkele HDD/SDD in mijn bezit. Zeker niet aangezien een "goede" backup meerdere malen gedaan wordt.
Maar dat even geheel terzij, Steam heeft daar gewoon functionaliteiten voor. Daarvoor moet je echter wel inloggen.
Crashrecovery van steam software postmortem Valve kan je dus gewoon vergeten, zeker als de backup pre-mortem gemaakt is voordat Valve hun magische maar vooral heel erg theoretische DRM slopende zetpil heeft uit kunnen rollen.

Fysieke games kan je gewoon opgeven bij je inboedelverzekering.

Edit: Blijkbaar is de totale omvang van mijn steambibliotheek 1,5TB, sinificant minder dan ik dacht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 24 juli 2024 08:55]

Anoniem: 420148 @Kain_niaK1 juni 2016 17:57
En nog +1 krijgen ook... Hoeveel mensen hebben al hun Steam games lokaal staan? Also, hoe ga jij updates binnenhalen, aankopen doen, gebruik maken van Steam-based multiplayer etc. als je offline staat?
Lang niet iedereen, maar dat geldt evenzeer voor GoG: Lang niet iedereen heeft zijn hele GoG-collectie geïnstalleerd. Alles downloaden is verstandig, maar dat geldt evenzeer voor Steam. Steam biedt zelfs functies om spellen die je hebt gedownload te backuppen, zodat je die bijvoorbeeld op machines zonder internet kunt terugzetten.

Er is veel kritiek mogelijk op Steam-DRM, maar niet deze: Ze hebben deze kwestie ondervangen.
Dat dat een uitdaging is, snap ik, maar wat lost GoG daarvan op?
Niet dus. Gaat Steam offline, dan komt er een patch die de Steam benodigdheden verwijdert. Check de faq op Steam voor meer info.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 08:55]

Anoniem: 80487 @CH4OS2 juni 2016 00:35
Ja, dat roepen ze inderdaad.
Ik twijfel er zeer sterk aan of dat ook de praktijk is.
Ik kan me er namelijk niets bij voorstellen dat de eigenaren van al die titels er blij mee zijn als hun software opeens allemaal DRM vrij gemaakt wordt door Valve.
Ik geloof het ook niet. Ze roepen het inderdaad maar hebben ze daar wel toestemming voor van de ontwikkelaars?

Als die ontwikkelaars geen probleem hebben met DRM-vrije games dan kon je ze nu ook al bij Gog.com kopen. De grootste reden dat dat niet kan is omdat de ontwikkelaars dat niet willen.

Daarbij is die patch dan nu al klaar, want op het moment dat het bedrijf failliet gaat is er ook geen geld om die patch te gaan maken.

Daarbij is het natuurlijk gemakkelijk roepen nu. Dit roepen helpt nu om klanten te krijgen, maar op het moment dat het zich afspeelt (als ze failliet zijn) hoeven ze toch nergens meer verantwoorden voor af te leggen of klanten tevreden te houden. Dan zijn ze tenslotte failliet.

Het zou netjes zijn als ze zoiets echt al in plaats hebben en dat bijvoorbeeld ook in contracten met de uitgevers hebben vastgelegd. Maar ik zou er niet blind in geloven.
de steam libraries waar de drm enzo instaan zijn nog altijd eigendom van Valve, als je die wilt gaan gebruiken moet je ook een overeenkomst tekenen dat je dat begrijpt. Dat is de reden waarom ze dit kunnen flikken...
Als steam wegvalt om wat voor reden dan ook, ben jij al je games kwijt....

Als je de games dus gewoon los DRM vrij kunt downloaden en zelf opslaan, dan kun je deze altijd nog installeren als je dat wilt. Daarnaast ben je niet afhankelijk van een cliënt die eerst moet opstarten zoals Jeroen ook zegt.
hoewel er niets over zeker is, heeft Valve gezegd dat als ze ooit failliet gaan, ze voor zoveel mogelijk games een patch uitbrengen die het laat draaien zonder Steam.

Edit:
Inmiddels zijn er erg veel reacties binnen gekomen, ik heb zelf geen bron. Maar blijkbaar weten andere reacties schrijvers wel meer.

[Reactie gewijzigd door sjettepetJR. op 24 juli 2024 08:55]

Als ze het aan zien komen zouden ze dat kunnen doen, als ze vanwege een of ander plotseling probleem failliet gaan zal een curator nooit toe staan dat er zo veel geld uitgegeven wordt aan al die patches. Plus wat MartijnHavinga al zegt dat mogen ze vast niet met spellen die ze niet zelf gemaakt hebben.

Het zou misschien kunnen als ze ergens een pot geld opzij gezet hebben en heel goed juridisch dichtgetimmerd hebben dat die alleen gebruikt mag worden voor dit doel en ze daarnaast met alle publishers contracten hebben dat ze die cracks (dat zijn het dan in feite) vrij mogen geven.

Ik ben niet tegen het principe van DRM maar het zou goed ingericht moeten worden. Ik zie een soort trias politica voor me:
  • Content producers: game- en filmstudios, artisten, schrijvers
  • Content verspreiders: steam, gog, winkels
  • Licentie beheerders: Een bedrijf wat ik mijn bestand met cryptografische licenties host (vergelijk het met een bitcoin wallet). Dit soort bedrijven bestaan nu niet. Ik verzin voor mijn voorbeeld even key-vault.com
Stel ik koop bij bol.com een Battlefield 6 key. Die voer ik in bij key-vault.com en ik bij Steam koppel ik eenmalig mijn key-vault.com account. Vervolgens kan ik via steam battlefield 6 installeren en spelen.

Als EA failliet gaat hebben meerdere content verspreiders Battlefield 6 nog en kunnen ze bij licentie beheerders nog steeds valideren dat ik die game gekocht heb. Ik kan de game nog gewoon spelen (en installeren) echter niemand kan Battlefield 6 nog nieuw kopen omdat de private key om de licenties te signen met EA ten onder gegaan is. (Tenzij ze die op dat moment vrijgeven want dat kost dan toch niets meer!)

Als Valve (Steam) failliet gaat voer ik mijn key-vault.com account bij GOG toe en kan ik al mijn games alsnog downloaden en spelen.

Als key-vault.com failliet gaat (en ik heb een backup van mijn key vault :+ ) upload ik deze bij hun concurrent en kan ik eveneens al mijn games blijven spelen.

Dit kan ook werken voor films, muziek, ebooks, you name it.

Het invoeren van een systeem als ik noem zou een grote aanpassing zijn voor de hele industrie maar uiteindelijk iedereens digitale collectie veiligstellen. De gebruiker zou alle 3 de partijen betalen voor hun diensten maar daardoor valt de content niet weg als er een partij failliet gaat.

Tevens betekent het dat ik nu een Blu-Ray kan kopen voor 20 euro. En voor 1 euro per maand deze (en al mijn andere films) kan streamen naar al mijn devices (ik heb de content immers al betaald ik hoef alleen de distributie infrastructuur nog te betalen) over tien jaar betaal ik die 1 euro per maand nog steeds maar dan stream ik die zelfde film (die ik niet opnieuw heb aangeschaft) in UHD 3D Motion HDR <meer marketing termen>.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 24 juli 2024 08:55]

Ik zie wel wat in het systeem zoals jij dat voor stelt. Waar ik echter bang voor ben is dat bij het onderuit gaan van 1 van de content providers, bijvoorbeeld Steam, de content provider die dan populair wordt er direct achteraan gaat omdat iedereen daar naar toe migreert wat een enorme belasting van hun service tot gevolg heeft waar ze niets voor terug zien. Jij hebt je game namelijk gekocht bij Bol.com, dus alleen zij hebben hun marge gepakt. Dat is ook de reden dat niet alle licentie sleutels van spellen zomaar op Steam te activeren zijn, zo heb ik nog DVD's van GTA:Vice City en San Andreas liggen die ik niet op Steam kan activeren ondanks dat ze daar wel te krijgen zijn.

Bovendien gaan de content makers hier nooit mee akkoord omdat ze graag willen dat jij opnieuw betaalt als je hun film op het nieuwe "UHD 3D Motion HDR" formaat wilt zien in plaats van op DVD kwaliteit. Dit kunnen ze door middel van DRM gemakkelijk afdwingen. Hetzelfde geldt overigens voor de content verspreiders. Ook zij willen dat je opnieuw betaald om de content via hun platform te consumeren, want ze willen hun marge pakken. Zoals een werknemer van Google al eens heeft verklaard, DRM heeft niets te maken met het voorkomen van piraterij en alles met het vergroten van winstmarges.

edit: spelling!

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 08:55]

Ik heb persoonlijk gewoon liever spellen zonder enkele DRM methoden, behalve een CD key voor authorisatie tot het spel en dat is het.
Geen geforceerd clients draaien, dus ook minder rotzooi in de achtergrond open, dit helpt ook voor tragere systemen.
Geen kwijtgeraakte library aan spellen mocht je ooit gehackt worden en het niet kunnen recoveren, bijvoorbeeld steam support is toch al belabberd.
Geen problemen met verouderde DRM technieken die ineens niet meer ondersteund worden, zoals Securom vanwege beveiligingsproblemen.

Daarbij is het ook gewoon fijner dat je je spel installaties in het geval van een trage internet connectie of tijdelijke uitval lokaal kan back-uppen, en ook al heb je gigabit internet, dan zou je het spel alsnog sneller lokaal kunnen installeren.
De mogelijkheid tot het terug draaien van patch versies is natuurlijk ook handig, want bij de overige clients zit je altijd vast aan de laatste versie tenzij je gaat rommelen met cracks, want soms kan een nieuwe patch juist problemen introduceren die je wilt vermijden, controle in eigen handen hebben is gewoon fijn als het kan.
Ik heb persoonlijk gewoon liever spellen zonder enkele DRM methoden, behalve een CD key voor authorisatie tot het spel en dat is het.
Ook dit is een vorm van DRM want tegenwoordig worden deze keys online gecontroleerd. Als dat niet het geval is zijn ze namelijk veel te makkelijk te kraken en illegaal te genereren.
Geen kwijtgeraakte library aan spellen mocht je ooit gehackt worden en het niet kunnen recoveren, bijvoorbeeld steam support is toch al belabberd.
De kwaliteit van Steam Support is in de afgelopen jaren anders flink verbeterd. Natuurlijk is het grootste deel nog steeds geautomatiseerd en dat is best irritant, maar ik hoor ook positieve verhalen over gehackte accounts die gewoon weer terug gekomen zijn bij hun rechtmatige eigenaar. Ook heeft Steam de security de laatste tijd flink verbeterd met onder andere 2-Factor Authentication, waardoor de kans dat je account gehackt wordt flink is afgenomen. Ik ben van mening dat als je vandaag de dag geen 2FA gebruikt, je er om vraagt om gehackt te worden.
Daarbij is het ook gewoon fijner dat je je spel installaties in het geval van een trage internet connectie of tijdelijke uitval lokaal kan back-uppen,
Zodra je een spel via Steam hebt gedownload kan je er een lokale backup van maken. Dat is een functie die echt al jaren in Steam zit.
en ook al heb je gigabit internet, dan zou je het spel alsnog sneller lokaal kunnen installeren.
Niet mee eens, tenzij spellen tegenwoordig op een USB stick of harddisk in de winkel liggen. Ik ben bang dat je de snelheid van een optische drive zwaar overschat ten opzichte van de internet snelheden die we in Nederland hebben, over het algemeen hoger van 50Mbit/s.
De mogelijkheid tot het terug draaien van patch versies is natuurlijk ook handig, want bij de overige clients zit je altijd vast aan de laatste versie tenzij je gaat rommelen met cracks, want soms kan een nieuwe patch juist problemen introduceren die je wilt vermijden, controle in eigen handen hebben is gewoon fijn als het kan.
Daar ben ik het mee eens, met 2 kanttekeningen. Ten eerste laten developers niet altijd alle patches online staan, dus tenzij je zelf een archief aan patches bij houdt kan je alleen terug naar de originele versie die op de DVD staat of naar een van de patches die je hebt bewaard. Daarnaast is dit voor multiplayer spellen uiteraard geen optie.
Dat is een project dat lang zal duren. Lijkt mij sterk dat de developers bij Steam zolang onbetaald blijven werken.
Hoeft niet. Ze hoeven alleen de Steam API te emuleren dat ie offline draait. Zulke fake Steam dll's bestaan nu al.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 24 juli 2024 08:55]

Dan maken ze een patch voor steam of een ander programma. Waar zijn reacite over ging was voor elke game individueel een patch schrijven.
Anoniem: 180171 @fantafriday1 juni 2016 16:59
Ik zie steam tussen nu en 10 jaar echt niet falliet gaan.. ze leiden de markt moet er toch wel heeeeel wat raars gebeuren
10 jaar geleden hadden ook heel veel mensen een Nokia telefoon. Er kan een hoop gebeuren...
Anoniem: 180171 @Stoelpoot1 juni 2016 17:10
Goed punt :P
kijkt rond* ik zie hier een daar nog steeds mensen met een nokia..
Zag jij Nokia 10 jaar geleden (deels) overgenomen worden door Microsoft ;) ?
Hmm waar ga je dan de spellen downloaden? Ik heb meer dan 400 games in mijn library waarvan een tiental geïnstalleerd staan.
Wat ze nu zeggen en doen op het moment van faillisement blijft natuurlijk altijd maar gissen totdat het moment daar zou zijn. Als het er zo slecht voor zou staan is de kans dat ze nog geld/resources gebruiken om die patches te bouwen en uit te brengen natuurlijk bij lange na geen zekerheid.
Exact.
Bovendien, als ze failliet gaan zullen ze onder een curator vallen (of een soortgelijke versie in het recht wat van toepassing is). En dan is het aan de curator om te bepalen of die het geld hier aan besteedt, of dat hij het besteed aan de schuldeisers.

Mijns inziens een kleine kans dat die patches er dan komen.
Ook voor de spellen die niet van valve zijn?
Heb je een bron hiervan?

Ik zie dit punt vaak aangehaald worden maar ik heb er nog nooit een bron van gezien.

Daarnaast is iets zeggen makkelijker dan het daadwerkelijk doen. Het verwijderen van DRM zal een juridische nachtmerrie zijn. Iets waar je bij een faillissement niet op zit te wachten. Buiten het feit om dat dit gewoon manuren kost om het daadwerkelijk te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 08:55]

Heb je een bron hiervan?
https://www.reddit.com/r/...t_happens_to_my_games_if/
Daarnaast is iets zeggen makkelijker dan het daadwerkelijk doen. Het verwijderen van DRM zal een juridische nachtmerrie zijn. Iets waar je bij een faillissement niet op zit te wachten. Buiten het feit om dat dit gewoon manuren kost om het daadwerkelijk te verwijderen.
Dat is natuurlijk waar, maar volgens Valve Support bestaat er dus al functionaliteit om dit voor elkaar te krijgen in het geval dat dit gebeurd.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 08:55]

Ik denk zelf dat juridisch niet zo veel mis zal zijn. Steam zal zeker weten wel in de overeenkomst met uitgevers en developers dit gemeld hebben. En hier zijn alle partijen mee akkoord gegaan.

Eigenlijk het enige wat gedaan hoeft te worden in de steam API offline beschikbaar te maken. Veel steam only games worden op die manier deels gekraakt. Dit zullen ze zeker ergens al klaar hebben staan.
Zolang dat niet in de voorwaarden van zowel de gebruikers als het contract van de developers staat is die claim nergens afgedekt en compleet waardeloos. Potje zout meeleveren als je dergelijke dingen gaat roepen.
Het is ook niet onmogelijk dat je account om wat voor reden dan ook gebanned wordt. Ik moet er niet aan denken. :X
Als je het hebt over VAC bans, dan is dit toch al lang verleden tijd hoor. In de begindagen van Steam deden er nog wel verhalen de ronde over hele accounts die (onterecht) gebanned waren van Steam, maar inmiddels zijn VAC bans meestal per spel en niet per account en eigenlijk altijd terecht. Ook wordt er tegenwoordig door Steam Support goed omgegaan met het ongedaan maken van onterechte VAC bans.
Sterker nog, steam heeft dat al ingebouwd indien ze om wat voor reden offline gaan! Een soort fail-save
Als ze niet meer bestaan hebben ze ook geen verplichtingen. Wie gaat ze afdwingen dan?
Gelukkig is valve winstgevender per hoofd dan apple
weet je, laten we net doen alsof steam niet heeft bestaan. Dus Valve heeft geen eigen platform opgericht toen ze Half Life 2 uit brachten. Enige manier om het te kopen was de doos te kopen uit de winkel.

online distributie heeft waarschijnlijk een paar jaar langer op z'n gat gelegen en is toen opgepikt door of EA, of misschien wel microsoft (games for windows platform, nee dat was geweldig). Dan was je afhankelijk geweest van deze grote distributeurs, volgens mij is het alternatief met Steam dan VELEN malen aantrekkelijker. Dus lang leve Steam!
Een belangrijke toevoeging wellicht voor mensen die het voordeel van DRM vrije games niet inzien:
Als ik bijvoorbeeld een game op steam speel en daar komt op een gegeven moment een update voor uit dan MOET ik deze installeren voordat ik weer verder kan spelen en er is ook geen weg terug naar een oudere versie.

Dit laatste is met name belangrijk bij games die ingrijpende veranderingen meemaken waar spelers het niet altijd evengoed mee eens zijn. Dus kan elke speler de versie draaien waar hij of zij het meeste plezier aan beleeft. (Een wat scheve vergelijking maar een goed voorbeeld is World of Warcraft bijvoorbeeld en het hele Nostalrius gebeuren)

Denk ook aan modificaties voor spellen, die met een specifieke versie wel werken en met een andere niet.

Ten slotte zijn er natuurlijk ook de redenen die al aangedragen zijn zoals beheer over eigen product en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 24 juli 2024 08:55]

In alle jaren dat ik game.. en dat zijn er echt teveel :P van c64 tot nu.. Heb ik nog nooit gehad dat ik liever een oude versie speelde.. ben zo blij met die automatische patch downloads enzo.
Een simpel voorbeeld wat ik je zo kan noemen is Counter-Strike. Vooral voordat de source versie uitkwam maakte de versie een groot verschil tussen welke wapens wel of niet beschikbaar waren. Dus sommige mensen speelde liever 1.5 terwijl andere mensen liever 1.6 wilde spelen.

Het mooie aan de DRM vrije versie van gog is dat iedereen vrij is om zelf de versie te spelen die zij fijner vinden. Jij speelt het liefste de nieuwste versie en dat is mooi. Maar mocht het nu een keer toch tegenvallen en denk je: "Wat is hier gebeurd? Ik herken dit spel niet meer." dan draai je het gewoon terug naar een oudere versie.
Ik ben het geheel met je eens. Ik gebruik eigenlijk alleen nog steam en vind het juist heerlijk een overzicht te hebben van wat ik heb (hopelijk gaat Valve niet over de kop)
Momenteel heb ik via Steam 1151 games xD

(ik heb bij lange na niet alles gespeeld, maar als ik een bundle koop, dan voeg ik ook de niet interessante games toe aan mijn account)
(hopelijk gaat Valve niet over de kop)
Momenteel heb ik via Steam 1151 games xD
En juist daar zit het gevaar, het centraliseren van alles wat je hebt, ik wil niet zeggen dat er 100 clients moeten zijn, maar je snapt wel dat je die controle liever bij jezelf houdt dan dat je moeten blijven vertrouwen op het winstgevend blijven van een bedrijf.
Bij Steam zit je vast aan Steam en eventuele andere DRM die ook in de software zit. Bij Gog.com zit er geen DRM in het spel en zit je ook niet vast aan Gog.com. Toch heb je je games op een plaats staan al is het gebruik daarvan geheel optioneel. Nadat je het spel van Gog.com hebt gedownload hoef je in princiepen nooit meer naar Gog,com te gaan of Gog Galaxy te starten of zelfs ook maar online te gaan.

Gog.com is by far de beste game distributie-dienst, veel beter dan steam. Het enige nadeel is dat hun aanbod nogal beperkt is, wat waarschijnlijk komt doordat nogal veel uitgevers hun software niet DRM-vrij willen hebben.

Als een spel zowel op Gog.com als op Steam uit komt koop ik het altijd bij Gog.com.
Heb zowel steam als gog galaxy op me pc staan, en ik snap de hele discussie niet van DRM.. bedoel ik vind het juist fijn om alles onder 1 programma te hebben zoals steam.. werkt ontzettend prettig.. Heb mijn gekochte witcher 3 van gog ook onder steam gehangen...

Kan begrijpen dat het vervelend kan zijn als er monopoly word uitgevoerd en de games duur zijn maar alles op steam is cheap te krijgen. Dus waarom niet? Dankzij steam koop ik eigenlijk alleen nog maar games.. lijkt mij positieve ontwikkeling.
Ik maak ook veel gebruik van steam maar ik ben niet altijd positief.

Het werkt allemaal prima tot het moment dat je Civilization V aan het spelen bent en je uit je game wordt gegooid omdat de steam servers onderhoud hebben. Redelijk irritant. Met realtime games als R.U.S.E is dat nog veel erger want dan kun je niet terug naar een (auto) save.
DRM is geen groot probleem zolang het werkt - echter een eigenschap van DRM is dat het stopt met werken. Dat kan meteen zijn als je (verkeerde?) apparatuur hebt. Als je een backup van je CD probeert te draaien. Het kan op vakantie zijn als je geen internetverbinding hebt. Het kan zijn als het bedrijf de support van de verificatie servers uitzet. Of het is als het bedrijf stopt/failliet gaat/overgenomen wordt. Maar stoppen doet het.

Vorige de week nog een aantal mensen op het vakantiepark moeten helpen. Legale en soms al geinstalleerde systemen, een met een losse DVD. Maar het lokale netwerk laat alleen HTTP door en Steam verifieert blijkbaar op een ander protocol. Mocht ik aan 5 man mijn VPN-code gaan uitlenen om hun spel te kunnen opstarten.
Super nieuws!

The Witcher is echt een verademing. Gelijk in de game, geen cliënt die eerst moet starten, gewoon altijd offline.

Zoals vroeger eigenlijk ... Good Old Games...
Het idiote is da tje voor legale spullen gestraft wordt met allerlei storende features en checks. Terwijl illegale games gewoon doen wat ze moeten doen. Net zoiets als de debiele kopieer waarschuwing bij DVD die erg storend in beeld komt en waar je niet zo voorbij kunt. Men straft je voor de aanschaf.. DRM is eenzelfde irritante beperking als straf voor de aanschaf.
GOG doet het wat dat betreft heel goed. Inderdaad Good Old Games.
Anoniem: 170109 @SED1 juni 2016 23:40
Illegaal gamen lol weet je dat er bijna niks meer gekraakt wordt sinds duveno de boel heeft beveiligd(sorry als ik een spel fout maakte ben nu even erg lui en geen zin de correcte spelling op te zoeken van die beveiliging)
De spellen komen op internet te staan dat klopt, maar gekraakt worden ze (vooralsnog)niet.
3DM enz hebben al toegegeven dat het 1 lastig te kraken is en 2 (als dit waar is geef ik ze geen ongelijk)krijgen ze geld om de cracks niet uit te brengen.
Moet toegeven dat ik sinds duv de boel beveiligt ik ook netjes mijn games koop of gewoon niet speel. Het nadeel is ik kocht de gekraakte spellen als ik ze leuk vond wel en dat gebeurt nu dus ook niet meer omdat ik niet kan kijken of ik het spel leuk vind of niet als ik het zelf speel. Want streams zijn leuk en youtube filmpjes kijken relaxend maar niks gaat boven het zelf spelen.
Maar goed ben bang dat ik een -1 krijg omdat ik toegaf wel eens gekraakte spellen te hebben gespeeld maar ja dit is wat ik deed en vind het goed dat ze het beter beveiligen, tenslotte moeten die mensen ook eten en hebben ze er veel tijd en werk in zitten om een spel te maken dus ze verdienen het.
En nee vind 60 euro wel teveel voor een spel maar soms als je multiplayer games meteen wil spelen kan je niet anders.
Tja dat zie je toch overal? Als ik iets uit de winkel jat hoef ik niet eens in de rij te staan. Veel gebruikersvriendelijker! Zouden ze iets mee moeten doen. Het is bijna nooit zo dat de misbruikmanier moeilijker of minder fijn is dan de legale manier. Ik kan zelfs niks bedenken eigenlijk.
Anoniem: 180171 @Jeroenneman1 juni 2016 16:54
Ja eigenlijk doe ik gewoon gog opstarten want ik heb geen zin losse patches te downloaden of dlc.. ik wil gewoon klik download klaar en gaan. Dat vind ik gewoon vele malen fijner. Geklooi van vroeger om patches van fileplanet te halen.. pff moet er niet meer aan denken
Anoniem: 180171 @Jeroenneman1 juni 2016 16:56
Ruilen? ik heb hem op GOG maar zou hem veel liever gewoon op steam hebben ;)
Wat zijn de voordelen van DRM lose games? dat ze sneller opstarten?
Nee sneller starten zullen ze niet, het is namelijk exact dezelfde code alleen hoeft er niet een programma naast te draaien dat controleert of je wel een licentie hebt voor de game, zoals Steam, of dat andere checks doet. De overhead hiervan is zo minimaal dat je die niet zult merken in een normale situatie.

Games willen hebben die vrij zijn van DRM heeft te maken met je eigen filosofie, namelijk dat je van mening bent dat digitale content vrij hoort te zijn van restricties waarmee de makers je dwingen om het te consumeren op het platform van hun keuze.

In principe vind ik dit een mooi initiatief, maar in de praktijk denk ik dat weinig mensen er gebruik van gaan maken. Persoonlijk heb ik in ieder geval alle games die het momenteel ondersteunen al DRM vrij omdat ik ze via Humble Bundle gekocht heb.
DRM vrij is ook handig als je op een laptop zit buiten netwerk/WiFi bereik.
Zelf wil ik niet op elke willekeurige hotspot inloggen om Internet verbinding te hebben.
Mee eens, maar mijn ervaring is dat de meeste single player spellen op Steam ook in offline modus prima werken.
Dat niet alleen, maar het zal niet de eerste keer zijn dat er een bepaalde DRM is toegevoegd aan een game waarvan de DRM software later niet op een nieuwere versie van je OS draait waardoor een game die verder prima zou werken op je computer toch niet wil werken. Securom en Safedisc hebben er een handje van.
Dat is het directe voordeel, indirect is het voordeel dat je niet afhankelijk bent van een service om een game te kunnen installeren en spelen. Nu verwachten we niet dat Steam morgen omvalt, maar er zijn al eerder grote namen omgevallen (gamespy, games for windows).
Gamespy was natuurlijk al jarenlang dood. Dat het zo lang heeft geduurd voordat het offline ging is voor mij nog steeds een raadsel.

In de tijd van Baldurs gate 2 gebruikte ik gamespy voor het laatst (Buiten een game om, ik weet dat ze voor veel games de server lists deden). Ze hadden door moeten ontwikkelen. Het had steam van vandaag kunnen zijn.
Een spel dat uit zichzelf kan starten zonder client. (Meestal offline dan). Gewoon zoals vroeger zoals al gezegd werd :)
Nou, er zijn ook nog andere voordelen, sommige games op GOG draaien beter dan de Steam variant (of de versie op Steam is zelfs gecensureerd).. GOG doet nog wel eens moeite om de game werkelijk draaiende te krijgen op een nieuw system (omdat zij soms dus de code hebben gekregen van de uitgevers), bij Steam gebeurd dit zelden bij oudere games (wil niet zeggen dat het niet gebeurd)..
Nou... ik heb mijn Steam account gedeeld met mijn zoon. Als ik Tomb Raider op start, wordt hij uit Cities Skylines gegooid -- omdat als je 1 spel speelt, je HELE library niet meer door iemand anders gespeeld kan worden. Lekker vriendelijk. Als ik de spellen los had gekocht, had ik dat issue niet. Sterker: ik heb voor beide spellen een licentie gekocht, maar blijkbaar mag ik die twee losse items niet tegelijkertijd spelen.

Hoe relaxt Steam ook is (alles op 1 plek, nieuwe PC hoef je alleen steam install te doen en klaar), dit is een reden om buiten Steam om te gaan.
Volgens de dienst zullen er games aan GOG Connect toegevoegd worden, maar ook verdwijnen. Het is alleen in bepaalde periodes mogelijk om via de functie de drm-vrije versie te bemachtigen. Hoe lang deze periodes duren, is niet duidelijk.
Niet onbelangrijk:
>Do I get to keep my game on GOG even if it is no longer eligible for import?
<Yes. Once you have imported a game, it is yours to keep

Oftewel, zodra hij eenmaal geimporteerd is zal hij in je GOG library blijven

[Reactie gewijzigd door Simkin op 24 juli 2024 08:55]

if a game is removed from your Steam account for any reason, such as through manual deletion or a refund – we reserve the right to remove the games from your GOG.com library.
Dit zeggen ze zelf dan ook weer.

[Reactie gewijzigd door Tijder op 24 juli 2024 08:55]

Lijkt me logisch, anders kan je heel makkelijk de game ritselen.

Kopen op Steam. Dan connecten met GoG, zodat je hem DRM-vrij hebt.

Dan een refund aanvragen bij Steam.
Enige wat ik mij dan afvraag wat er gebeurd met spellen die van Steam zijn verwijderd door licentie problemen, zoals Mafia 2, want deze is daar en bij velen anderen niet meer te koop.
Daarom is het gewoon fijn om zelf de controle in handen te hebben, dus is de mogelijkheid tot back-uppen van de installatie of het hebben van een fysieke disk gewoon het beste wat je in dat geval kan hebben.
Mafia 2 kan ik gewoon nog installeren en spelen.
Hmm inderdaad, je kan het nu blijkbaar weer kopen, momenteel met 80% korting, het is een lange tijd verwijderd geweest omdat de muziek licenties verlopen waren, ik heb echter geen idee of dat dit ook effect gaat hebben op de spel bestanden zoals dat er bepaalde muziek is verdwenen.
Je kon het in de tijd dat het niet meer te koop was wel gewoon spelen als je het spel al bezat.
Volgens mij heeft steam nog nooit een game uit iemand library gegooid. Ze zijn altijd downloadbaar geweest ook al verkochten ze hem niet meer.

Dit was toen met WarZ gebeurt. Van steam af gegooid en iedereen die dat wou kon geld terug vragen. Deden mensen dat niet konden ze hem wel blijven spelen en downloaden.
Niet uit de library maar wel dat je het spel tijdelijk niet meer kon kopen.
Maar dan heb je hem nog steeds. En zal dit geen impact hebben als gog je steam library bekijkt.

edit: Je zal gog wel linken met steam en zo kunnen ze zien welke games je hebt, Dit zullen ze wel 1 keer in de zoveel tijd opnieuw laden om te zien of je de game nog steeds hebt.

[Reactie gewijzigd door lever op 24 juli 2024 08:55]

Klinkt geloofwaardig, gelukkig zal het denk ik niet zomaar voorkomen, en anders back-ups :).
Als ik dit via de GoG galaxy app wil doen, dan geeft hij een error, via de website www.gog.com/connect werkt het prima

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 24 juli 2024 08:55]

Bij mij werkt dat ook niet: try again constant. Overbelast misschien?
Had ik ook even, maar uiteindelijk was het gedaan....

Echter heb ik geen spellen die "meedoen".
Ja idd:
"YOUR ACCOUNTS ARE BEING CONNECTED
Due to exceedingly high demand this may take up to several days, please check back later. Thank you for your patience."

Beetje wazig: alle games die je nu DRM vrij kan krijgen/kopiëren naar je GOG account zijn 5 dagen te verkrijgen, en 'several days' is een breed begrip, wat als dat over die 5 dagen heen is?
DAT is nou perfect, als we nu ook nog GOG konden koppelen aan Steam, dan was het helemaal fijn geweest. Wat ik het liefst nog zie, is dus 1 library 'applicatie' die middels API verschillenden online libraries kan tonen zonder dat je daar perse de clients van moet hebben DRAAIEN (geinstalleerd zal me een rotzorg zijn)..
Het bijzondere is niet zozeer dat je drm-vrije versies van de betreffende spellen krijgt, maar dat je de gog-versies gratis krijgt. (van the witness, ftl en trine weet ik dat ze allang drm-vrij beschikbaar waren) Ik vraag me af of ze in steam zelf al niet vrij waren van drm.
Ja en nee. Kon zonder steam opgestart worden. Maar de licentie zit nog steeds op je steam account. Mocht steam offline gaan is je licentie ook weg.
Fijn dat dit nu kan. Het is soms best vervelend dat je nu twee programma's naast elkaar hebt (op de schaal van erge dingen een 1, maar toch). Ik hoop dat ze dit ,zoals toegezegd, verder gaan uitbreiden.
Overigens staat er een tijd van 5 dagen bij alle spellen vermeld in de GoG app.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.