Mozilla ontslaat deel team na stoppen Firefox OS voor smartphones

Mozilla ontslaat een deel van het Connected Devices-team nu het is gestopt met de ontwikkeling van Firefox OS voor smartphones. Het andere deel van de medewerkers in dat onderdeel van Mozilla blijft werken aan Firefox OS voor het internet-of-things.

De ontslagen treffen een klein aantal medewerkers, laat Mozilla weten in een statement aan The Verge. De Firefox-ontwikkelaar geeft geen exacte cijfers daarover. Het gaat om mensen die meewerkten aan Firefox OS voor smartphones, een mobiel besturingssysteem waar Mozilla enkele jaren aan heeft gewerkt, maar dat nooit veel aandacht heeft getrokken.

Mozilla trok eind vorig jaar de stekker uit Firefox OS. De bedoeling was om een mobiel besturingssysteem op basis van webtechnologieën als html en Javscript te bouwen voor goedkope smartphones. Er zijn telefoons uitgekomen met Firefox OS, waaronder een model van LG. Bovendien is het besturingssysteem te flashen op sommige andere telefoons, zoals een goedkoop model van Sony.

Firefox OS blijft bestaan als besturingssysteem voor smart-tv's en het internet-of-things. Voor smartphones is versie 2.6 de laatste.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-03-2016 • 09:17

51 Linkedin

Reacties (51)

51
50
19
0
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 740375
22 maart 2016 09:41
Zonde ,op zich was het een mooi product .Ik heb het op een alcatel pixi ,versie 2.5 en het werkt prima.
Ik denk dat ze besloten hebben op de grafieken ,die misschien een neergaande spiraal lieten zien ,en dat ze niet hebben bedacht ,of uit gezocht waardoor het werkelijk kwam. Managers en bedrijfs cultuur 8)7 .
Firefox is toch de meest gebruikte browser , in windows pc`s ,en zelfs in veel linux achtige ,maar ze hebben ook een aandeel verkregen in mobile os. Waarschijnlijk ging de groei niet snel genoeg of waren de cijfers dalende ,maar toch ,meer investeren en onderzoek doen en ik zie best toekomst voor dit product.
Maar ja, het is over ,gedaan met firefox OS for smartphone`s .
Mobiel is nou eenmaal geen makkelijke markt. Zelfs al heb je een aardig product geeft dat geen enkele garantie dat het ook slaagt. Zelfs Microsoft heeft de grootste moeite om voet aan de grond te krijgen, dan is het niet vreemd dat Mozilla er ook moeite mee had.
Dat terwijl Microsoft voor de iPhone en Android zowat monopolist waren op de markt (Windows mobile) alleen was die markt onder consumenten toen behoorlijk kleiner. Maar Microsoft had daar zeker wel een flinke voorsprong die ze compleet zijn kwijtgeraakt door te lang stil te zitten. Zonde.
MS had wel concurrentie van Nokia met Symbian. Maar zowel MS als Nokia waren op hun lauweren aan het rusten.
Toch vind ik Symbian niet bij de vergelijking horen als je kijkt naar hoe mobieltjes er nu uitzien. Zoveel verschil zit er qua usability niet tussen Windows Mobile en huidige iOS/Android systemen. Ik bedoel met een groot touchscreen, applicatiegericht enzo.

Tuurlijk, zijn er ook zakelijke toestellen uitgekomen met symbian met soortgelijke functionaliteiten, maar windows mobile was zo gebouwd, bij symbian is het later als feature toegevoegd.

Hoe dan ook was het lang niet genoeg om met de concurrentie mee te kunnen, wat gewoon stom is als je het mij vraagt. Als microsoft windows mobile fatsoenlijk had doorontwikkeld om later een soepele overgang naar het huidige windows 10 gebeuren te maken in plaats van het platform te laten vallen, enkele jaren niets te laten horen en dan ineens weer met een nieuw platform op de proppen komen waar ze qua userbase, software en intergratie weer praktisch overnieuw moeten beginnen.

Ik herinner me nog een Steve Ballmer filmpje waar hij de eerste iPhone compleet zit af te kraken, dat niemand toch zoiets wil hebben etc. Toch wel een van de grootste businessfouten die microsoft heeft gemaakt in afgelopen jaren. Microsoft had best op Apple / Google (waarschijnlijk ergens ertussen) positie kunnen zitten, als ze op tijd op de markt hadden ingespeeld.
Windows mobile kon echt niet meer, had een slechte reputatie qua gebruikersgemak en stabiliteit toen de concurrentie met ios&android kwam. Het heeft inderdaad te lang geduurd voordat er toen een upgrade was... Daar hebben ze de boot gemist
Firefox is toch de meest gebruikte browser , in windows pc`s ,en zelfs in veel linux achtige
Chrome en IE worden meer/vaker gebruikt.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers
https://www.w3counter.com/globalstats.php
http://gs.statcounter.com...monthly-201502-201602-bar

In Linux zou je gelijk kunnen hebben omdat dit standaard bij vrijwel alle distro's wordt meegeleverd vanwege het open source karakter van FF.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 22 maart 2016 10:04]

Anoniem: 740375
@geekeep22 maart 2016 10:05
:) cijfers ,bronnen graag , beste geekeep ,voor ons allen & ter aanvulling van dit artikel.
Ik ken alleen maar mensen die firefox verkiezen en daarna chrome (omdat chrome veelal voor geïnstalleerd staat of mee komt bij installatie van andere programma`s .

edit ; Thank you geekeep :) voor de bronnen ,dat maakt het duidelijker .(en respect voor je bijdrage ,moeite de bronnen aan te halen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 740375 op 22 maart 2016 10:30]

Ik zelf gebruik voor 95% Firefox, maar wat geekeep zegt klopt wel, Firefox is absoluut niet de meestgebruikte browser. IE heeft lang aan kop gelegen maar Chrome heeft een flinke inhaalslag gemaakt, mede door de adverentie campagne van Google.

Wellicht dat het populair is in jou omgeving, maar dat zegt niet veel. In mijn omgeving wordt bijv. veel Safari gebruikt omdat ik in het designer wereldje zit.

[Reactie gewijzigd door lepel op 22 maart 2016 10:22]

Anoniem: 740375
@lepel22 maart 2016 10:30
s1h4d0w :) . Ik denk i.d.d dat ik in deze teveel vanuit mijn eigen omgeving heb gereageerd dan over het algemeen, maar wat je zegt ;mede door de advertentie campagne door Google ,klopt dan wel met wat ik constateer en aangaf in mijn reactie.
Advertentie campagne en standaard aangevinkt als optionele upload bij Flash. Zeer irritant.
Als we het daar over hebben kunnen we ook nog een boekje open trekken over Microsoft en zijn praktijken om IE de standaard browser te houden.

Maar goed, daarom ben ik zo blij met Firefox, geen gezeik, niet bijgevoegd als bloatware. Nu alleen nog hopelijk een flinke performance boost met die nieuwe engine en dan ben ik weer helemaal tevreden!
True.
Firefox is de laatste jaren al flink vooruit gegaan qua performance en geheugenmanagement.
Hmm, dat was voor mij juist toendertijd de reden dat ik naar Chrome ben over gestapt (en ingebouwde dev tools, waar ik voornamelijk plugins en widgets moest gebruiken voor firefox). Maar goed, dat is lang geleden, toen de versie nummers nog in enkele getallen werden uitgedrukt :P wellicht toch de moeite waard weer eens te kijken.
Dat is nu zeker sterk verbeterd, maar over de devtools van Edge ben ik ook zeer te spreken en die zijn standaard ingebouwd
Anoniem: 16328
@Vexxon22 maart 2016 12:17
Zelf gebruik is steeds vaker Chrome omdat Firefox steeds logger en trager wordt. Het verschil is echt enorm tussen die twee aan het worden al helemaal wanneer je veel pagina's tegelijk opent.
Dat had ik juist toentertijd (en dat is inmiddels alweer 5 jaar geleden ofzo?) Nu begin ik weer positieve dingen te horen over firefox, maar als ik het goed begrijp is jouw ervaring dus precies andersom?
Anoniem: 16328
@Zoop22 maart 2016 12:50
Dat is mijn ervaring inderdaad. Ik gebruik dan zelfs nog Waterfox met optimalisatie voor 64-bit en Intel processors, dus ik wil niet weten hoe de normale Firefox op dit systeem presteert :). Het is wel zo eerlijk om erbij te melden dat dit dus getest is op een Celeron N2810. Als jij dus een Pentium mobile of beter hebt kan het zijn dat de performance verschillen minder zijn omdat je nu eenmaal krachtigere hardware hebt.
Zelf gebruik is steeds vaker Chrome omdat Firefox steeds logger en trager wordt. Het verschil is echt enorm tussen die twee aan het worden al helemaal wanneer je veel pagina's tegelijk opent.
Mijn ervaring is juist dat Chrome een stuk logger is dan Firefox. Volgens mij is performance/ geheugengebruik iets waar Firefox de afgelopen tijd flink aan gewerkt heeft.
Dat had ik vroeger ook heel erg, maar ik heb zelf nooit meer dan 5 tabs open, een soort dwangneurose vrees ik.
Maar ook dan merkte ik voorheen al dat Firefox echt veel geheugen vrat. Nog meer dan 5 instanties van Visual Studio. Maar wat ik zeg dat is echt het geval niet meer.

Chrome gebruik ik om andere redenen niet.
Maak je je niet druk om je privacy? Het is een serieuze vraag, geen aanval ofzo, ik wil hier namelijk meer over weten, kan er niet zo veel over vinden.
Anoniem: 16328
@Ulas22 maart 2016 15:21
Bedoel je Waterfox of Chrome?
Chrome, maar ik kwam net een link tegen waarin men beweert dat alles wat van Chromium afgeleid is rare adressen contacteert, zelfs in incognito modus, ik zal de link even zoeken (ik weet ook niet of het klopt).

Edit: Gevonden! https://github.com/nylira/prism-break/issues/169

[Reactie gewijzigd door Ulas op 22 maart 2016 17:45]

ik net andersom... irritante Chrome. Vroeger was dit waar, dat Chrome beter was dan Firefox. Is niet meer waar.

Firefox werkt meestal echt snel ook. Vooral op computers met iets minder RAM (niet mijn geval).

En ja plugins beter bij Firefox.

Ik steun ook niet graag gigantische bedrijven. Google is niet heilig.
Het is mij nog nooit voorgekomen dat IE uit zichzelf weer de default browser werd of dat als je IE gedeinstalleerd hebt dat deze uit het niets weer op je systeem staat.

Chrome daarentegen heb je als je niet op past zo op je systeem staan als standaard browser.
Dat wel, maar ik doelde op de "ongelukje" waarbij het browser keuze scherm niet werd getoond bij nieuwe installaties en de praktijken bij de upgrade naar W10 waarbij als je een minuscuul klein stukje tekst niet zag (blauw op een blauwe achtergrond) je browser gewoon naar Edge gewijzigd werd.
Naja ongelukje, wie kocht hier de Windows N versie? Ik moet het eerste niet gepirate systeem met Windows N nog tegenkomen.

En dat een nieuwe Windows met nieuwe default instellingen komt is niet zo heel vreemd, de optie om het niet te willen is er. En na de upgrade is het starten van je favo browser voldoende om het terug te zetten om er dan nooit meer last van te krijgen.

Tot je CCleaner, Flash of whatever download en daar even niet oplet.
En na de upgrade is het starten van je favo browser voldoende om het terug te zetten om er dan nooit meer last van te krijgen.
Nope. Dit is ook gewijzigd in W10. Je kunt je browser niet meer wijzigen vanuit de browser zelf (tenzij dit ondertussen gefixt is). Je moet echt zelf je configuratiescherm openen, naar je default apps gaan en daar zelf je browser instellen.

Dit is niet te doen voor bijv. mijn ouders die wel heel graag Chrome gebruiken, maar echt de ballen snappen van configuratieschermen en standaard applicaties.
Ik kreeg van Firefox en Palemoon gewoon de vraag of hun mijn default browser wouden worden. Nee tegen gezegd (ondanks dat ik 90% van de tijd Palemoon gebruik). Edge start sneller en dat vind ik fijner bij het openen van links.
Anoniem: 16328
@batjes22 maart 2016 12:18
Bij de Windows 10 upgrade wordt Edge als standaardbrowser ingesteld zelfs wanneer je voor de upgrade een andere browser gebruikte dan IE.
Je kunt dit wel uit zetten tijdens de installatie maar daarvoor moet je op een piepkleine lichtblauwe tekst op een blauwe achtergrond kiezen linksonder in je scherm. Zelf ik had het bijna gemist, puur omdat de vormgeving volledig overbrengt dat het een onbelangrijke optie is.

Voor Microsoft een onbelangrijke optie, voor een gebruiker niet.
Hm, (web)designers zouden in de gaten moeten houden welke browsers de meeste mensen gebruiken en niet in Safari moeten blijven hangen.

Ik gebruik zelf vooral FireFox, Chrome en (geemuleerde) Edge.
Juist niet. Uiteindelijk wil je alle gebruikers een zo goed mogelijke versie voorschotelen en dat is tegenwoordig echt helemaal geen issue meer als alles onder IE9, maar liever onder IE 10 negeert.
Maak je bijvoorbeeld gebruik van iets als bootstrap zit je gewoon goed.
Het zijn dan ook vooral grafische ontwerpers die dus niks met web te maken hebben en maar Safari gebruiken omdat het voor ze voldoet.

Ik ben zelf wel een webdesigner en gebruik Firefox (met Firebug en Webdeveloper Toolbar) en dan virtualbox om de verschillende versies van browsers te testen.
Het is wel logisch dat Chrome en IE een veel groter marktaandeel hebben. Komt omdat de meeste bedrijven nog op Win7 draaien, en daar IE nog standaard op gezet is door de beheerders. Maar omdat IE zo traag is en zo lek als een mandje, wordt er door de ICT een alternatief geïnstalleerd en dat is Chrome. Bij de bedrijven die ik kom staan altijd deze 2 standaard op de pc/Laptop en ik kom nooit Firefox tegen. Firefox is dus meer een dingetje voor de thuisgebruiker.
Vragen om bronnen is simpeler dan eerst je punt nakijken?
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
Chrome doet het veel beter momenteel (69%)!
Firefox zit op 18.6%
(IE doet het wel minder met 6.2%)
of https://www.w3counter.com/globalstats.php
Chrome: 47.5%
IE 12.4%
Firefox 12%

[Reactie gewijzigd door jokohoko op 22 maart 2016 10:29]

W3counter gaat niet enkel over pc's.

W3schools gaat enkel over hun eigen website.
W3C geeft zelf aan dat men niet hun stats moet gebruiken in de browser wars.
Die is absoluut niet representatief voor gebruikers want het is een site voor ontwikkelaars. statcounter, @institute (xitimonitor) en netratings zijn beter.
Het gaat om mensen die meewerkten aan Firefox OS voor smartphones, een mobiel besturingssysteem waar Mozilla enkele jaren aan heeft gewerkt, maar dat nooit veel aandacht heeft getrokken.
Er is ook niet op te boxen tegen de giganten Android en iOS,
OS'en zoals symbian, maemo, meego en ook firerfoxOS hebben het allemaal niet weten te redden. Niet zo zeer omdat ze zo slecht zijn maar Google en Apple hebben zo'n dikke vinger in de pap als het gaat om mobiele operating systems. De enige die nog beetje voet aan de grond krijgt is windows mobile.
Al zou iemand een goed nieuw mobile OS weten te maken dan zijn ze ook nog afhankelijk van de smartphone makers om een telefoon uit te brengen met hun OS of om het iig te ondersteunen.
De belangrijkste smartphone makers: samsung, lg, htc, sony, motorola blijven toch teveel aan android plakken om dit te laten werken. Ook dat is wel weer begrijpelijk, android is bekend OS, iedereen heeft er wel over gehoord of zelf gebruikt. Denk dat mensen toch sneller geneigd zijn om iets bekends te kiezen en terughoudend zijn om een nieuw OS te gaan proberen. Smartphone makers weten dit ook en die willen uiteraard dat hun telefoons een succes worden en er zoveel mogelijk van verkopen dus die kiezen voor de veilige weg in plaats van een risico te lopen met een nieuw OS op hun telefoons.

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 22 maart 2016 10:19]

Symbian... dat WAS de gigant die de nieuwkomers Android en iOS toch echt hebben kunnen verslaan.

Beetje gek om Symbian in hetzelfde rijtje te zetten als software die veel later kwam.

Juist de ondergang van Symbian toont aan dat juist in the mobiele wereld grote verandering mogelijk zijn.
Symbian toont aan dat nieuwkomers in de markt een kans hebben waneer de marktleider jaar op jaar faalt om te innoveren. Symbian was letterlijk jaren-80 technologie.

Maar het feit dat Microsoft niet in staat was bij te blijven met Android en iOS had een waarschuwing moeten zijn voor Mozilla Corporation. Een "corporation" is een bedrijf, en moet nadenken hoe de investeringen terugverdiend gaan worden binnen een redelijke termijn. Microsoft kan die horizon verder leggen dan Mozilla, en had sowieso een beter uitgangspunt (jarenlange ervaring in OS development). Nee, ik denk dat Mozilla nog niet begrepen heeft hoe de omslag van Open Source project naar bedrijf gemaakt moet worden
Symbian toont aan dat nieuwkomers in de markt een kans hebben waneer de marktleider jaar op jaar faalt om te innoveren. Symbian was letterlijk jaren-80 technologie.
Symbian was gebaseerd op EPOC32. In de jaren 90 was dat een best wel geavanceerd mobiel besturingssysteem wat met een aantal verkeerde ontwikkelkeuzes (geen touchscreen ondersteuning meer... WTF!?) rond de eeuwwisseling resulteerde in Symbian. Symbian was jarenlang naast Windows Mobile en Blackberry marktleider, maar was te gesloten en werd langzamerhand te achterhaald om te overleven. Consumenten weken steeds meer uit naar Windows Mobile, zakelijke klanten meer naar Blackberry OS. Toen kwamen Android en iOS, en de eerder genoemde besturingssystemen werden heel vlot onderdeel van de geschiedenisboeken.

Iedereen die wel eens een Psion PDA (5mx, Revo (Plus)) in hun handen heeft gehad weet wat EPOC kon. Het was eind jaren 90 zoveel geavanceerder als de toen marktleider (Palm OS). Zo zonde dat daar zo verkeerd mee is omgegaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 maart 2016 13:55]

Wel interessant, momenteel werken 4000+ mensen bij Mozilla:
https://www.linkedin.com/...mpany=Mozilla+Corporation
Waar betalen ze dat van? Met zoveel werknemers moet je maandelijks vele miljoenen aan omzet hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat allemaal uit donaties halen.
Niet echt een volledig antwoord maar een indicatie:
http://www.automatisering...geld-van-google-niet-meer
Dit is treuring nieuws - ik ben nl. zelf firefoxOS-gebruiker. Dit is tenminste een OS dat je zelf kan compileren en wat dus altijd van recenten updates en fixes voorzien kon worden.
Meer dan dat het was, moest het voor mij niet zijn! Heel heel erg jammer.
Jammer, maar gelukkig hebben deze mensen een aardige referentie om een nieuwe baan te vinden.

Ook wel aardig om te vermelden dat Mozilla ze niet zomaar de deur wijst:
While the number of individuals impacted is small, our first priority is to make sure every employee affected is taken care of. We are working with each individual to find a new role at Mozilla or provide them with an exit package including severance, benefits coverage and professional outplacement services.
Ook wel aardig om te vermelden dat Mozilla ze niet zomaar de deur wijst:
Dat is iets wat wel vaker gebeurt, en er is zelfs een hele "industrie" omheen ontstaan van job-coaches, etc
Er is een verschil tussen een OS dat nergens op lijkt en een OS dat niet aangeslaan heeft.

Ik las toch redelijk positieve berichten erover dus dat het nergens op lijkt, lijkt mij sterk overdreven

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee