Uitvinder e-mail Raymond Tomlinson is overleden

Raymond Tomlinson, die bekendstaat als de uitvinder van e-mail, is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was degene die in 1971 als eerste een e-mailbericht verstuurde en het @-teken implementeerde om e-mailadressen mee op te stellen.

Tomlinson, geboren in de Amerikaanse staat New York, was in de jaren zestig betrokken bij de ontwikkeling van Arpanet, dat als voorloper van het moderne internet wordt gezien. Hij was daar betrokken bij het implementeren van e-mail; voorheen was het alleen mogelijk om berichten naar gebruikers te sturen die van dezelfde host gebruikmaakten. Om gebruikers en hosts te kunnen scheiden gebruikt Tomlinson het @-teken, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt om e-mailadressen te definiëren.

Het programma dat werd gebruikt om de allereerste e-mail te versturen heette Sndmsg. Wat er in het eerste mailtje stond is niet helemaal duidelijk: Tomlinson zei eerder het zich niet helemaal meer te kunnen herinneren, maar dat het iets onbetekenends was als 'qwertyuiop'. Voor de bouw van Sndmsg had Tomlinson slechts 200 regels code nodig.

Vanwege zijn bijdragen werd Tomlinson opgenomen in de Amerikaanse Internet Hall of Fame. Niet alleen om het versturen van de allereerste e-mail, maar ook vanwege het helpen opstellen van e-mailstandaarden die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Tomlinson is 74 jaar oud geworden.

Door RoD

Admin Mobile

06-03-2016 • 15:37

118 Linkedin

Reacties (118)

118
110
45
2
0
9
Wijzig sortering
Dus het apenreetje was er al voor de ontwikkeling van email,dus; waar was 'ie voor?
Het at (@) symbool, ook wel apestaart of amfora genoemd, dateert uit de 16de eeuw en was een inhoudsmaat. Een amfora stond voor 26 liter. Het symbool is ontstaan in een Italiaans koopmansschrift.

In de loop der eeuwen is de betekenis in Europa veranderd naar “tegen de prijs van” om de stukprijs aan te duiden. In de jaren 70 koos de computeringenieur Ray Thomlinson het apestaartje in de aanduiding voor e-mail adressen.

Ray Thomlinson werkte aan het ARPANET project, wat later uitgroeide tot het Internet. Het @ symbool wordt (bijvoorbeeld op twitter) ook regelmatig gebruikt om aan te duiden voor wie een boodschap bedoeld is (@ontvanger). Ook wordt het symbool gebruikt om aan te duiden waar iemand zich bevindt (@Home).

Bron
In de loop der eeuwen is de betekenis in Europa veranderd naar “tegen de prijs van” om de stukprijs aan te duiden.
Ofwel in de Nederlandse variant: 10 stuks à ƒ0,25.

[Reactie gewijzigd door torp op 6 maart 2016 21:27]

Anoniem: 52621
@torp7 maart 2016 05:50
ja... ok... maar waar werd het in de praktijk voor gebruikt? Blijkbaar bevond het toen al op het keyboard? Maar ik kan het me niet voorstellen dat men het toen al gebruikte als inhoudsmaat ofzo.

OF men riep die symbool met een ALT-code op, natuurlijk. Geen idee. Iesjes voor mijn tijd.
Beursprijzen en quotes misschien, 5@6 -- ik koop voor 5 en verkoop voor 6. Of 100@2, 100 loten voor 2 dollar etc. Weet alleen niet of men toen ook al de '@' gebruikte als afkorting voor 'at'.
Webopedia:
"[...] before the symbol became a standard key on typewriter keyboards in the 1880s and a standard on QWERTY keyboards in the 1940s, the @ sign had a long if somewhat sketchy history of use throughout the world."
Het zat dus op typmachines.
Hoewel de oorsprong anders is, is @ (at) net als & (et) een samentrekking van letters. Vroeger was schrijven arbeidsintensief en langzaam, en veelgebruikte woorden (et, wat 'en' betekent) kortte men af. Een soort voorloper van SMS-taal, die aan het begin van deze eeuw veel gebruikt werd.

[Reactie gewijzigd door enver63 op 7 maart 2016 09:17]

Anoniem: 745733
@enver637 maart 2016 17:15
@ werd in Engeland in de boekhouding gebruikt a conto.
Ik had het kunnnen googlenzmaar dit was leuker, het was ook leerzaam, zeer oud teken dus al!
Het @ is zelfs Venetiaans.
Aldus de onderzoeker, schrijver en presentator van Venezia, Serge Simonard, een 9-delige serie op Klara, zondagmiddag van 18-20 uur. Helaas sinds gister afgesloten maar wordt misschien nog eens herhaald. De podcasts zijn wel aanwezig.
zie het gewoon als een bepaalde naam op een bepaald domein.
Dat vraag ik mij altijd af, als hij het niet had gedaan had een ander het wel uitgevonden of bedacht. (maar dat geld eigenlijk voor alle (technologische) vooruitgang.

Desalniettemin respect voor deze man en R.I.P.!
> als hij het niet had gedaan had een ander het wel uitgevonden of bedacht.

Er zijn veel voorbeelden van technologie die door meerdere mensen onafhankelijk "uitgevoden" zijn. Zoals bijvoorbeeld de gloeilamp, telefoon, radio. Uiteindelijk is de eerste die er mee naar buiten komt de gene die de eer krijgt (gelukkig gaat niet iedereen met de eer aan de haal, Ray is er zo een).
Ray claimt niet eens email uitgevoegd te hebben, slechts de eerste implementatie en uitvoer van een "netwerk email".
Did you send the first network email?

As far as I know, yes. However, there are a few qualifications. Network should be included because there were many earlier instances of email within a single machine. Computer networks, in any real sense, didn't exist until the ARPANET was built starting in 1969. Dick Watson proposed a form of email in July 1971 (RFC 196). I don't think that was ever implemented. It differed in that the mail was directed to numeric mailboxes. RFC 196 also suggests that the final product would be a printer output (i.e. ink on paper). SNDMSG sent messages to named individuals (computer users).
http://openmap.bbn.com/~tomlinso/ray/firstemailframe.html
Het gaat erom dÁt je het bedenkt (niet om hoe simpel het is iets te bedenken wat een ander ook kan bedenken) achteraf lijkt het simpel maar met de kennis van toen...
Helemaal met je eens, het kan soms zo simpel en voor de hand liggend zijn.

Veel ( zo niet alle ) artikelen die je in de alledaagse beslommeringen gebruikt zijn ook ooit eens uitgevonden.
De ene is met zeer veel technisch vernuft bedacht en de ander blinkt juist uit in al zijn eenvoud.
Denk maar eens aan een simpele paperclip.
Bijna geen kantoor of huishouden te vinden die dit niet in huis heeft.

Voor de "echte" uitvindingen die daadwerkelijk een boost hebben gegeven aan onze welvaart of voortbestaan hoef je ook niet zo ver te zoeken.
Denk maar eens aan een wiel.

Gosh hoe komen ze er op.....
Denk maar eens aan een wiel.

Gosh hoe komen ze er op.....

Vraag dat eens aan de Inca's ;)
Anoniem: 114278
@Biersteker6 maart 2016 18:28
De Inca's zagen een ronde een ronde steen van een heling af rollen, hey een wiel.
Ronde dingen een berg af rollen, vast wel.
Gebruiken voor onder een kar/bak als wiel. Dat dan weer niet.
De Olmecs hadden speelgoed met wieletjs, het principe was wel degelijk bekend. Ze hadden alleen geen trekdieren waardoor het in het dagelijks gebruik weinig waarde had.
en de chinezen hadden speelgoed met stoom,
Een kruiwagen heeft m.i. toch wel degelijk waarde.
Dan hadden ze best de fiets, of desnoods de driewieler kunnen uitvinden; hebben ze ook niet gedaan. Ze hebben de potentie van het wiel als gebruiksvoorwerp niet gezien.

Zelf heb ik ca. 800 jaar geleden de tijdmachine uitgevonden en daarmee ben ik naar 2016 gereisd, ben er nog een beetje duizelig van. Verder best wel interessant deze tijd, vooral dat internet-dinges en die leitjes die jullie smartphones noemen. Was in onze tijd magie geweest en zouden de uitvinders als heksen en tovenaars berecht zijn.
Anoniem: 114278
@Biersteker6 maart 2016 19:12
zo is men op het idee van het wiel gekomen :)
Een wiel heeft een as, een rond ding wat van een helling rolt ... is een rond ding wat van een helling rolt.
Je hebt een as nodig waarop een constructie staat om het een wiel te kunnen noemen. Het is dus het samenbrengen van diverse ideeen waaruit het wiel is ontstaan.

Je zegt toch ook niet dat de eerste mens die de bliksem heeft zien inslaan het elektranetwerk zoals wij die kennen heeft uitgevonden.
Anoniem: 114278
@BenVenNL6 maart 2016 22:20
Met wat fantasie maak je een rond gat in de ronde steen steekt er een stok door en hey ik heb een wiel: simpel toch?

De bliksem heeft er inderdaad voor gezorgd dat elektriciteit de wereld is ingekomen. :)
nee, de Inca's hadden juist géén wiel, dat is zijn punt. Zo slim als ze waren hadden ze geen wiel.
De Inca’s legden een uitgebreid wegennet aan waardoor het reizen makkelijker werd. Het wiel kenden ze echter nog niet, evenmin als een schrift.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 6 maart 2016 21:07]

Het gaat erom dÁt je het bedenkt (niet om hoe simpel het is iets te bedenken wat een ander ook kan bedenken) achteraf lijkt het simpel maar met de kennis van toen...
Moah., ben ik het niet mee eens.
Het is ook simpel.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat het zo simpel is dat het geheid een keer uitgevonden moest worden. Gezien de kennis van toen.
Volgens mij is het met veel dingen zo dat ze eigenlijk vrij makkelijk ingekopt kunnen worden omdat er daarvoor een hele hoop mensen aan gerelateerde (en soms ongerelateerde) zaken hebben gewerkt.
Een quote over moderne kunst (ala Mondiaan): "'Anyone could have done this!' 'Yes, but they didn't.'"
Het idee is vaak belangrijker dan de uitvoering. De uitvoering kan later nog wel aangepast/nageaapt worden.
wat is dit nu weer voor onzin opmerking, het is wel met de kennis van die tijd..
R.I.P. Dit soort personen verdienen super veel respect naar mijn mening. Zonder hem hadden we érg veel functies niet gehad met betrekking tot Het Internet.

Aanvullende informatie: hij is vermoedelijk aan een hartaanval overleden.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 6 maart 2016 15:43]

Niet om af te doen aan de rol die zijn toevoeging gespeeld heeft: aan de andere kant is het concept van email nou ook weer niet zo revolutionair dat niemand anders het had kunnen bedenken. Hij had er ook maar 200 regels code voor nodig om het te implementeren.
Je kunt maar de eerste zijn, zoals met de paperclip of wasknijper :)
ik geloof niet dat die er zelf beter van zijn geworden ..... weet iemand hier te vertellen wie het waren ??? ;-)
Dat waren Peter Klip en Bas Knijper
HAhaha die was leuk.


De paperclip geen idee, maar de wasknijper was uitgevonden door David M. Smith.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wasknijperr

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 8 maart 2016 01:56]

op die foto ziet hij er zeker niet 74 uit.

Zulke mensen dienen meer een podium te krijgen en niet na hun dood.
Ach zo zijn er vele, Larry Tesler of Grace Hopper, om maar eens twee in de ICT te noemen.
Grace Hopper heeft geen podium gekregen? De vrouw was enorm in trek als spreker.
Podium krijgen was waarschijnlijk niet letterlijk bedoelt door M0otje :)
Ik denk dat hij een voetstuk bedoelt ;-)
Grace Hopper heeft geen podium gekregen? De vrouw admiraal was enorm in trek als spreker.
FTFY ;)
Ze was geen admiraal maar schout-bij-nacht ;)
Dat is inderdaad de correcte vertaling van "Rear Admiral", maar daarmee zijn de meesten hier niet echt bekend. Verder wordt ze in de meeste vertalingen in het Nederlands gewoon admiraal genoemd.
Wie zegt dat dit een foto is op zijn leeftijd van 74?...
Dit soort mensen gaat het om het idee/principe/uitdaging belangeloos zonder oogmerk er iets aan te verdienen.
Ik hoop dat er navolgers komen die het internet weer openbreken zodat er altijd een vrij en niet commercieel communicatie deel is via nog onbewandelde paden.

Wat de commerciele kant ook doet , laten we dit soort mensen in hemelsnaam altijd de ruimte geven.
Mee eens, al denk ik niet dat hij daarmee bezig was. Voor hem was het waarschijnlijk gewoon een technische uitdaging.
Dat denk ik ook , ik spreek gewoon mijn wens uit gemixt met dankbaarheid naar hem en gelijken
Jammer dat deze man niet bekender is. Maar misschien had hij daar ook totaal geen behoefte aan.
Zou best kunnen, het was in ieder geval geen patent troll.
Mede dankzij zijn uitvinding heeft de wereld er een mooi stukje technologie bij gekregen, en zag het @ het daglicht.
Zoals Kiet en Torp opmerken bestond @ al lang. Tomlinson zocht een symbool op zijn toetsenbord dat bijna nooit gebruikt werd. Dat werd de @, wat in 1971 een bijna uitgestorven symbool was. Door Tomlinson heeft het een tweede leven gekregen.
De @ bestond al voor e-mail! ;)

Reactie van torp op 6 maart 2016 18:52
Het at (@) symbool, ook wel apestaart of amfora genoemd, dateert uit de 16de eeuw en was een inhoudsmaat. Een amfora stond voor 26 liter. Het symbool is ontstaan in een Italiaans koopmansschrift.

In de loop der eeuwen is de betekenis in Europa verandert naar “tegen de prijs van” om de stukprijs aan te duiden. In de jaren 70 koos de computeringenieur Ray Thomlinson het apestaartje in de aanduiding voor e-mail adressen.

Ray Thomlinson werkte aan het ARPANET project, wat later uitgroeide tot het Internet. Het @ symbool wordt (bijvoorbeeld op twitter) ook regelmatig gebruikt om aan te duiden voor wie een boodschap bedoeld is (@ontvanger). Ook wordt het symbool gebruikt om aan te duiden waar iemand zich bevindt (@Home).

Bron
In de loop der eeuwen is de betekenis in Europa verandert naar “tegen de prijs van” om de stukprijs aan te duiden.
Ofwel in de Nederlandse variant: 10 stuks à ƒ0,25.

[Reactie gewijzigd door Kiet Stiemer op 6 maart 2016 22:39]

Een van de grondleggers van de hedendaagse moderne communicatie welke door ongeveer alle bewoners van onze aardbol gebruiken. Dit soort mensen zullen later genoemd worden in de geschiedenis lessen van de aankomende generaties.
Heeft er iemand toevallig een linkje naar de source van sndmsg, als die bestaat? Lijkt me wel eens leuk om daar door te grasduinen
Net als SMS is Email een game-changer geworden, ik kan niet meer zonder. Het is mijn belangrijkste communicatie middel. Het is in mijn ogen het beste concept van communiceren, waarvoor dank, dank, dank.
Dan loop je achter. Het wàs een game-changer maar gaat nu erg snel naar exit.
Ik heb 3 kids, een univ student van 19 en een tweeling van 16, mocht email plots ophouden te bestaan ze zouden het geen seconde missen.
Denk je dat echt? Dat ze dat geen seconde zouden missen? Alle administratieve mededelingen krijg ik gewoon via de mail hoor... Wat zou een alternatief zijn?
SharePoint Portaal of iets dergelijks? Zaken als Yammer (niet in België) zijn in de VS best populaire alternatieven voor e-mail.
Zou vast werken, maar ik probeer te zeggen dat er dus nergens zoiets universeels is, wat ook nog eens door iedereen gebruikt wordt als email :)
Tja, ik kan me MS-mail herinneren. Een me-too product dat eigenlijk een soort shared diectory was. Een mail sturen was een save in de write-only map van een andere user.

Ondanks dat het een gesloten systeem was crashte het met een kans van ongeveer 50% bij het openen van een bericht.

Door de universele adressering is email nog steeds de winnar.
Right... Je gaat allerlei sites af om daar je "digitale brievenbus" te lezen. Heel handig. En dat moet dan een alternatief zijn. Dat is ook de reden dat initiatieven als Finbox zo kansloos zijn. En die inbox van de overheid is net zo onhandig, maar die sturen tenminste nog een notificatie... per email.
Loop ik dan ook achter? Of waar ik werk? E-mail gaat echt no way de deur uit de komende jaren
De "komende jaren" niet maar binnen pakweg 10 jaar is email een non issue. Ook technologisch is het compleet achterhaald (mail is nog altijd 7-bits, daarom dat een bijlage veel meer plaats inneemt dan bedoeld).
Mail wàs een schitterende uitvinding (dus hoed-af voor de initiele bedenker) maar net als cd en dvd gaat die naar de uitgang. Wie in ICT bezig is en dat niet of onvoldoende beseft begaat een onvergeeflijke fout.
haha, dat zei ik 10 jaar geleden ook :o (nee echt geloof me, Google wave gaat alles veranderen 8)7 )

En ondertussen lijkt er nog steeds -niet eens een beetje- een alternatief voor email te bestaan. Bedenk wel dat email eigenlijk nog steeds de enige echt cross-platform dienst is, die altijd bij iedereen werkt, of je nou gmail, hotmail/outlook, of een japans domein-naam hebt: het werkt.

Laat mij 1 dienst zien die dit kan evenaren. Ik heb nog niet eens het begin gezien van iets wat een alternatief zou kunnen vormen. Ik durf in ieder geval te wedden dat wij over 10 jaar nog steeds zullen emaillen.

Sterker nog, ik denk dat het nooit echt zal verdwijnen (zoiets als dat je fysieke post-adres voor brieven/pakketjes ook nooit zal verdwijnen). Het zal hoogstens door evalueren (betere beveiliging, etc).

[Reactie gewijzigd door bskibinski op 6 maart 2016 17:41]

Uiteindelijk is er POP gekomen, IMAP en SMTP. Dus in hoeverre er geen alternatieve zijn gekomen.. dat is niet helemaal waar.
Een dienst die dat kan evenaren is bijvoorbeeld HTTP, wat IMO een veel grotere invloed heeft gehad.

Uiteindelijk vind ik het persoonlijk altijd relatief discutabel over wie nou de uitvinder van de e-mail is geweest. Er bestond gewoon al een "dienst" die berichtjes kon sturen naar gebruikers van de zelfde computer (SNDMSG) en hij heeft dit alleen uitgebreid.

Maar goed, desalniettemin een goede toevoeging / uitvinding.
POP, IMAP, SMTP zijn dus inderdaad doorontwikkelingen op "email", niet echt alternatieven. Dat is -ongeveer- hetzelfde als de "postcode" die erbij is gekomen bij brievenpost, het was niet een alternatief, maar uitbreiding op (niet de beste vergelijking, maarja).

Je hebt zeker wel gelijk dat HTTP een grotere invloed heeft gehad.
Maar vertel jij mij maar hoe ik naar iemand in japan een bericht kan sturen zonder 'email' en zonder dat ik dezelfde dienst/website hoef te gebruiken als de persoon waar ik een bericht naar wil sturen. Dat is wat ik bedoel met dat er niks is wat email kan evenaren.
Eh, waarom haal je steeds aan dat e-mail een dienst is? Het is gewoon een protocol. In die zin is e-mail zelfs nog relatief vervelend omdat je namelijk een shitload aan instellingen en technieken hebt om daadwerkelijk iets te kunnen sturen, ontvangen etc.

Volgens mij zie jij als enige dat je domweg ergens inlogt en voila je mail staat er, maar helaas zit daar nog heel wat achter voordat het zover is.

Zowel ontvanger als de gene die iets verstuurd zullen toch echt bepaalde technieken hetzelfde moeten gebruiken, dat geldt ook voor e-mail. Dus heel je "vraag" gaat al niet op want dat is bij e-mail precies het zelfde:
zonder dat ik dezelfde dienst/website hoef te gebruiken als de persoon waar ik een bericht naar wil sturen
In dat geval zijn er genoeg mogelijkheden om te communiceren, en aangezien dat al gebeurd (sms, berichten over 'internet' zoals whatsapp, IRC) hoef ik op zich niet veel op te noemen maar het blijft appels met peren vergelijken.

Ik voorzie sowieso binnen een aantal jaar het einde van e-mail zoals we dat nu kennen. Steeds meer applicaties komen om e-mail te integreren in een veel makkelijker en robuustere omgeving. Denk hierbij aan slack, groove etc.
Ik probeer de taal altijd simpel te houden op tweakers, zodat het voor iedereen goed te volgen is, maar dan versimplificeer ik soms wat teveel.

Ik werk zelf bij een web bureau, dus helaas weet ik wel wat er allemaal achter zit :>

Maar ik merk dat jij heel erg de technische kant bekijkt, en ik meer het praktische gedeelte. Je hebt helemaal gelijk in je verhaal, maar voor 99% is 'email' wél een dienst met een simpele inlog. Ik praat natuurlijk niet over de mx-records die goed moeten staan (bijv), want daar hebben de meeste mensen natuurlijk niks mee te maken :)

En inderdaad moeten zender en ontvanger dezelfde technieken gebruiken, maar dat is dus net het mooie van email, iedereen gebruikt dat protocol, en kan het gewoon gebruiken, en zelf instellen (als ze dat willen).

En ja, er zijn genoeg mogelijkheden om te communiceren, maar geen een is zo universeel bruikbaar als het email protocol.

Slack gebruiken we ook, maar weet je waar je toch altijd weer op terugvalt zodra 1 klant geen slack gebruikt? Email :)

Wat ik al zei, ik zei 10 jaar geleden precies dezelfde dingen: "er komen betere alternatieven, email is ouderwets, let maar op, het is niet lang meer"
Ondertussen zijn we 10 jaar verder, en je hebt mij nog steeds niet 1 protocol aangewezen die email echt definitief compleet gaat vervangen (zodat ik dus nooit meer de fallback hoef te hebben op email). Dus ik heb er ondertussen een hard hoofd in. (of ik ben ondertussen gewoon te oud geworden)

-edit 1- ik herlees je comment even goed, want ik denk dat ik dingen niet goed heb beantwoord.

-edit 2- Om nog even je laatste 2 paragrafen te beantwoorden:
Je zegt dat er genoeg mogelijkheden zijn zonder dezelfde dienst/website te gebruiken, om vervolgens whatsapp als voorbeeld te noemen? Maar je hebt gelijk, appels en peren.

Maar je spreekt jezelf ook een beetje tegen: "ik voorzie het einde van email zoals we dat nu kennen" om vervolgens te zeggen dat het alleen maar geïntegreerd gaat worden in andere diensten. Maar het integreren van email in andere diensten doen we al zo'n beetje vanaf het begin van email, dus waarom dat het einde is van email zoals we hem kennen snap ik niet goed.

Maar ik ben oprecht benieuwd, jij denkt dus dat "henk en ingrid" over 10 jaar geen email-inbox meer hebben, en alles via een slack of groove gaan doen?

[Reactie gewijzigd door bskibinski op 6 maart 2016 19:39]

Maar wat is volgens jou dan de vervanger van email?

Ik heb vijf jaar geleden mensen hetzelfde horen roepen over mensen bellen, dan dat achterhaald was. Terwijl er nu juist weer hele vergaderingen worden gevoerd via een digitaal gesprek, om reiskosten te besparen...
Nou, hap ik ook maar mee.

En hoe denk je over massale mailing lijsten, notificaties van systemen. (backup en beheer)

Denk dat het gros van de email niet handmatig wordt ingetypt.
Nou, slimme kiddo op de 'univ' heb je als hij al zijn communicatie overlaat aan de commerciële sociale netwerken.
Ik merk bij mijn kinderen, én - als zzp'er - bij mijn klanten, dat mail steeds minder belangrijk wordt. Ik heb nergens iets geinsinueerd over andere communicatie-kanalen, dat maak jij ervan.
Excuus! Ik had aangenomen dat bij gelijke hoeveelheid communicatie en minder belang van e-mail overige communicatie-kanalen betrokken moesten zijn.

Ik zie e-mail toch nog wel voor me als primaire communicatie methode voor de komende jaren vanwege zijn essentiële simpliciteit en doeltreffendheid. Maar met zekerheid kan ik dit natuurlijk niet zeggen.

Ik ben benieuwd welke kant het op valt; ik ben benieuwd of we Zuckerberg over 50 jaar in een soortgelijk nieuwsbericht terugzien of een ander persoon.
Die 'andere' communicatie-kanalen zijn niet altijd per definitie de 'heersende' sociale netwerken.
En hoe pak je dat aan op school? Docenten die hun mobiel nummers door de hele school delen? Enz.
Geen idee hoe het in NL is maar hier (VL) is smartschool alomtegenwoordig. Univ idem met toledo.
Anoniem: 432173
@ColdRain6 maart 2016 18:50
En dat vond ik nu eens de slechtste systemen ooit die net bewijzen waarom mail superieur is :-p

Je moet 2 verschillende systemen in de gaten houden terwijl je met mail slechts 1 ding in de gaten moet houden. Met imap synchroniseert het ook nog eens perfect op al m'n devices.

Trouwens in echte bedrijven wordt er uitsluitend met email gewerkt die verzorgt wordt door het bedrijf zelf. Kwestie van alles veilig te laten verlopen en zoveel mogelijk in eigen beheer te hebben.

Als whatsapp bijvoorbeeld voor de 5de keer platgaat, je mail (indien degelijk opgezet) zal altijd werken.
Nou... alleen maar... Ons bedrijf gebruikt nog een eigen Jabber server naast de email. :)
Ik heb nergens iets geinsinueerd over andere communicatie-kanalen, dat maak jij ervan.
In feite wel. Hoe communiceert een universiteitsstudent zonder email digitaal met zijn docenten?
Hoe stuur jij een bericht naar je professor via Toledo? Voor zover ik weet wordt daar nog steeds email voor gebruikt.
Anoniem: 70599
@ColdRain6 maart 2016 17:09
Ouch. Gevaarlijk hoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee