Email bestaat 30 jaar

Vandaag is het (ongeveer) 30 jaar geleden dat Ray Tomlinson, de 'uitvinder' van e-mail zijn eerste mailtje stuurde. Zelf is hij er nogal nuchter over, het programma was maar 200 regels code groot en grotendeels gebaseerd op twee al bestaande programma's. Hij is ook degene die het teken boven de '2' op je toetsenbord een praktisch nut heeft gegeven:

E-mail logo envelop Tomlinson got around this by creating remote personal mailboxes that could send and receive messages via a computer network. He also conceived the now-famous ``@'' symbol to ensure a message was sent to a designated recipient. [break] Wanneer Tomlinson zijn eerste mail stuurde weet hij zelf ook niet meer, maar het was ergens in de herfst van 1971. Dat het zo'n daverend succes zou worden had hij natuurlijk niet verwacht: [/break] But back in the autumn of 1971 -- Tomlinson says he can't recall which month -- e-mail was a relatively small success. That is, he added, simply because there were just a few hundred users of the ARPA Net that could put it to use.

[...]``Reliance took a few years to happen,'' said Tomlinson. It wasn't until the personal computer boom in the mid-1980s that e-mail trickled into the lives of computer enthusiasts and university students.

Door Johannes Verelst

Nieuwsposter

02-10-2001 • 15:49

102

Bron: YaHoo

Reacties (102)

102
97
55
9
2
4
Wijzig sortering
Effe overbodig om te zeggen... de hele dovengemeenschap (mezelf inclusief) maakt er gretig gebruik van email dus de drempel is verlaagd. Want dan hoeven we niet elke keer naar de brievenbus te lopen :) . Wij (de dovengemeenschap) hebben echt de horizon verbreed door meerdere contacten te leggen. Daarom vinden wij email de beste uitvinding :) .
Wazeggie ?

Maar effe sereneus, ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat het voor doven en slechthorenden een soort "primair communicatie medium" is geworden.
Nu nog Braille-Mail voor blinden! (B-Mail) :)
Nu nog Braille-Mail voor blinden! (B-Mail)
Dat is er al lang!! Gewoon email met zo'n braille ding wat je monitorbeeld regel-voor-regel in braille omzet.
Kan zelfs gebruikt worden onder windows.. heb een blinde systeembeheerder (!!) vaak genoeg horen vloeken omdat het device-drivertje wat die brailleregel aanstuurde nogal brak was... dan klapte dat ding, waardoor de brailleregel niet meet werkte. Stond er een keurige foutmelding op het scherm... die hij zonder brailleregel uiteraard niet kon lezen!! :D
Ja, als je nou eens nadenkt en niet meteen bij een server aan een windows 2000-bak denkt die per se een GUI moet hebben kan je inderdaad best blind zijn om toch systeembeheerderstaken uit te kunnen voeren.

Niet zo kortzichtig zijn he
Der zijn der ook zat zonder brailleregel ;)

Hopelijk kan de pc binnenkort eens leren luisteren en praten. Wel zo fijn lijkt me.
daar is snail-mail (slakken-post) toch al voor, doe dat braille papier gewoon op de post.
Jezus, de techniek staat echt voor nix meer tegenwoordig...

Een blinde systeembeheerder, hoe kom je erop! :D
KWas niet kortzichtig maar eventjes heel erg onder de indruk van "ziekloon"'s reactie.
Dat dat kan vind ik niets dan geweldig. :)
Blinde systeembeheerder? Geweldig!

Wel handig als je dan een hond hebt. Kun je lastige gebruikertjes bang maken. :P
Mogen ze niet meer zomaar emailtjes openen van vreemde mensen en/of met een attachment.
Ben je echt doof? Dan is je naam echt wel fantastisch! :)

Zelfspot, heerlijk! :+
ooooo :) is dat @ voor je mail :)
Anoniem: 13443 @barrymel2 oktober 2001 16:20
Het betekend gewoon at.
Het wordt in Amerika al jaar en dag voor prijzen gebruikt om snel stuksprijzen op te schrijven.

bv: 144 pencils @ 2c

later dus ook voor adresseringen als "t.a.v."
James Morisson @ Garner inc.

Omdat hier in Europa niemand dit ooit gebruikte (het is tenslotte engels) zijn wij het de laatste tijd automatisch met e-mail gaan associeren.

Btw #-teken (<engels>hash) is aantal (wij gebruiken daarvoor: no. )
en &-teken (empersunt) is van <frans> et en betekend dus gewoon "en".

[edit]
ik zat met Amerika in mijn achterhoofd. Maar grieks (amphora) en latijn (Et) klinkt me erg bekend. Bedankt voor het lesje ;)

[OT]
(btw plok: in Engeland refereert men aan Europa als "the continent" en vind men zichzelf niet bij Europa horen. Dus de meeste Engelsen zijn met die opmerking van jou niet blij ;))
[/OT]
Oorspronkelijk was @ de afkorting voor "amphora" en komt dus uit het Latijn danwel het oud Grieks. Heeft niets met "at" te maken. Dat hebben wij ervan gemaakt.

Het werd honderden jaren geleden al gebruikt op rekeningen om aan te geven hoeveel amphora er afgenomen waren.

Dit is écht waar overigens. (8>
en correct me if i'm wrong, maar was amphora geen kruik, dazzedus rekenden in kruiken, waarin simpele zielen dan hun wijn konden stoppen?

veel @ met wijn dan :Y) en nog meer @ dan :r
Btw #-teken (<engels>hash) is aantal (wij gebruiken daarvoor: no. )
en &-teken (empersunt) is van <frans> et en betekend dus gewoon "en".
# is ookwel 'sharp', vanuit muzieknotatie.
Het &-teken heet in het engels 'ampersand', en komt oorspronkelijk niet uit het frans maar uit het latijn (waar het frans grotendeels ook uit komt), als je de kruising rechtsonder wat hoger tekent (zoals in oudere lettertypes), herken je er de letters 'Et' in.
Niet die van Spielberg overigens ;)

Ja inderdaad, 'et' in het frans is hetzelfde 'et' als dat in het latijn, maar dit teken is een verbastering van hoe monniken schreven, en die schreven nou eenmaal latijnse teksten....

Inderdaad is het overdreven om te zeggen dat '@' 'conceived' is door Ray Tomlinson, hij heeft het alleen ingevoerd als standaard voor email-adressen; er waren trouwens nog meer mogelijkheden (met ! en nog wat tekens) om hetzelfde uit te drukken, weet niet of die nog werkzaam zijn in de huidige standaarden op internet...
# is ookwel 'sharp', vanuit muzieknotatie
[beetjeofftopicmaarwelinformatiefmode]
Wist je trouwens dat de nieuwe (.net) taal van microsoft C# eerst door microsoft werd uitgesproken als C Hash (Spreek uit: Sie Hash), maar dit is veranderd is in C Sharp, omdat het "Hash" gedeelte nogal dubieus gevonden werd.
[/beetjeofftopicmaarwelinformatiefmode]
Anoniem: 22733 @RobT2 oktober 2001 21:26
Ow...Ik dacht dat het "Seagate" was...
[zwaar OT]
sorry, old man, we're still there you know ;)
It's only a matter of time before the EU joins us..

Cheerio, bye, bye, must dash!
[/OT]
Nee slimpie, das om aan te geven hoever je processor is overgeclocked! :P ;)

Yep overbodig, maar ik kon het niet laten :)
Zou ie d'r ook rijk van zijn geworden :?

1 microcent per mailtje zou zelfs al veel zijn ;)
Zou ie d'r ook rijk van zijn geworden
Nee, in de tijd dat internet en e-mail zijn "uitgevonden" werd er helemaal niet aan geld gedacht, dat is pas gekomen toen internet wereldwijd steeds meer gebruikt ging worden.

Als e-mail niet gratis was geweest, dan had het nooit zo'n groot succes geworden, want dan was er wel iets anders de standaard geworden. Zelfs nu is het internet amper levensvatbaar voor producten en diensten die geld kosten, laat staan toen.
1 microcent per mailtje zou zelfs al veel zijn
Maar hoe zou je dat moeten gaan berekenen? Je kan moeilijk elke e-mail server met betaal en facturering mogelijkheden gaan uitrusten :)
Nou ja rijk. Bij 1 microcent per mailtje heb je een tientje per 1 miljard mails. Niet echt spectaculair IMO.

Weet iemand bij benadering hoeveel e-mails er per dag de wereld over gaan?
S0rry buddy, d@t w@s gelukk!g n0g The g00d 0ld
t!me.
D@@r g!ng het nut en de eer n0g b0ven de c0mmercie.

En D@t werd weer vern**kt t0en het $ teken 0p het t0etsenb0rd kw@m :) :)
jaaaah het is niet onze schuld... het is de schuld van de $$'s, amerikanen en M$...

gelukkig heb ik nog geen euro-tekenen op mijn toetsenbord.. dan gaat het pas mis
En kijk eens waar we nu zijn beland... het is inmiddels de grootste virusdrager geworden op pc-gebied. Jammer, maar email wordt voor mij steeds meer een rat met de builenpest. Ik krijg alleen nog maar spam en virussen door. Best jammer want het was altijd een leuk medium.
Dat hangt voor een gedeelte van jezelf af. Ik gebruik een speciaal mailadres voor registraties en postings op bulletin boards en usenet. Mijn normale adres blijft redelijk vrij van spam.
Totdat een kennis van jou een 'leuk/fake' bericht stuurt aan jou en aan Jan, Piet, Klaas, etc. en misschien stuurt Jan dat zijn adresboek rond etc. en telkens komen er meer headers in het bericht te staan en waarschijnlijk staat jouw adres daar ook nog steeds tussen.
[ja, 'blind' sturen kan ook, maar dat doen die mensen toch nooit]

En dan komt het bij een spammer terecht en die denkt "hé fijn, weer 500 e-mailadressen om te spammen }>" en voor je het weet sta jij ook op commerciële spamlijsten waar je nooit meer van af zult komen.
Zeker als zo'n bericht ook nog naar newsgroepen wordt gepost is het hek van de dam.

Afgelopen week heb ik nog zo'n bericht binnen gekregen met exact 712 e-mailadressen er in. Als ik een spamlist zou willen beginnen heb ik hier iig een leuk begin. :'( Een mailtje van 29KB met een berg adressen en slechts 10 regeltjes tekst er in (nl een fake over dat hotmail accounts zou gaan deleten). shrijft die prutser er zelfs nog bij "baadt het niet dan schaadt het niet" :(

Ik heb het zelfs meegemaakt dat een secretaresse van een bedrijf meende een binnegekregen virusmelding (uiteraard een fake) door te moeten sturen naar het hele adressenbestand van het bedrijf (dus inclusief klanten, etc.), niet realiserende dat ze daarmee het adressenbestand als het ware publiceerde. (Dat was dus duidelijk niet waar ik mijn adres voor had gegeven)
ben je dan tevreden met je 35 e-mail adsessen?

sorry hoor der is niks klotiger dan mensen die iedere maand eens van adres veranderen.

5 jaar geleden was er geen SPAM an kon je jaren verder met 1 adres... tegenwoordig kies ik voor ICQ: URL's & Web Paging af en ik krijg misschien nog 1 a 2 spam-berichten per maand. mijn e-mail daarentegen wordt zwaar gefilterd maar toch geraken er dagelijks nog 1 a 2 SPAM mails doorheen...
Daarom heb ik er ook maar twee. Zoals ik hierboven al zei: een serieuze, en een andere. Mijn serieuze heb ik nu al meer dan 3 jaar. En bijna geen spam, zonder filter.

Gelukkig is de EU eindelijk begonnen met de opt-in opt-out discussie. 't Zal nog wel even duren voordat daar werkelijk iets uit rolt, maar er is een begin.
Anoniem: 32081 @WhiteDog2 oktober 2001 16:47
5 jaar geleden was er geen SPAM
Misschien dat jij 5 jaar geleden nog geen SPAM had, maar ik heb er al zeker 8 jaar last van. Het begon allemaal met rotzooi van SPAM King, dat was de trentzetter. In de loop der jaren heb ik verschillende email adressen gehad (wegens veranderen werkgever) en binnen een half jaar komt de zooi weer binnen, dus ook op adressen die ik niet via Usenet, bulletin boards en zo openbaar maak. Toen ik vorig jaar mijn spam-vrije hotmail account doorgaf aan een chinese collega (ivm werk) kreeg ik ineens binnen 2 dagen spam en het is nooit meer gestopt. Ook emailverkeer wordt dus onderschept en doorverkocht! :r
Anoniem: 28557 @Thorne2 oktober 2001 16:06
Mag ik je eraan helpen herinneren dat het overgrote deel van de virus-verspreiding via e-mail gebruik maakt van functionaliteit in één bepaalde e-mail-client, wat NB nog functionaliteit is waar niemand ooit om gevraagd heeft?
Goh, ik krijg nooit spam en zeer zelden virussen en toch redelijk wat mail, zal dus wel aan de personen liggen die er mee omgaan..

Virussen gooi ik gewoon weg (ik gebruik dan ook geen programma's die ze automagische openen)
Als je e-mail de schuld gaat geven van virussen, dan kun je ook het http-protocol de schuld geven, of zelfs koperdraad.

Ben dan eerlijk en geeft gewoon outlook express, outlook en eudora de schuld (ofwel IE en dus Microsoft om precies te zijn, die bepaalt tenslotte het gedrag van die software).
Jammer, ik ben dat filmpje kwijt met BillG@slagroom.taart :)
inmiddels al weer dertig jaar en een halve dag :P
[mierenneukmode]
Tja volgens mij en dit artikel op slashdot.org was dat inderdaad gisteren
[/mierenneukmode]
Message-ID: <E0C6CEDE3799D4121151400C0D02CC38301EEED@ALLMAIL>
From: PicoByte <PicoByte@post.nl>
To: "'toall@internet'" <tall@internet.org>
Subject:30 jaar email, ik trakteer.
Date: Tue, 2 Oct 2001 12:06:26 +0200
MIME-Version: 1.0
X-Mailer: Internet Mail Service (5.5.2653.19)
Content-Type: text/plain
X-MDRemoteIP: 194.143.123.245

Gratis spam voor iedereen :-)
Om precies te zijn: ongeveer 30 jaar en een halve dag ;)
ongeveer precies jajaja

maar meneer de agent ik reed maar ongeveer 123,79598944898444453 Km/h

als we dan toch aan het mieren-enen zijn.
Stil jongens, opa gaat vertellen :)

Mijn eerste kennismaking met electronic mail was Fido-net: netjes je mail afleveren op een BBS en dan dagen wachten tot er een antwoord binnenkwam. Toen de Fido<->Internet gateway een beetje begon te werken werd alles een heel stuk sneller.

Zoals mail nu werkt is echt fantastisch: vrijwel directe aflevering en zeker op mijn werk zijn hoeveelheden data geen probleem meer. Daar kon ik zo'n 10 jaar geleden met mijn 14K4 modempje alleen nog maar van dromen...
Zo patser.. 10 jaar geleden met een 14k4 modempje... mijn eerste modem (12 jaar geleden.. jaja) was een 2400bps kreng (moet ik nog ergens op zolder hebben staan)..
Ik heb overigens nog met Videotex zitten kloten. 1200 bps down/75 (!!) bps up..

Dat waren pas tijden.. zucht...
Anoniem: 32081 @Bobco2 oktober 2001 17:02
Opa, je geheugen is niet meer zo goed. 10 jaar geleden bestonden er nog geen 14k4 modems. Die kwamen volgens mij pas in 1993 op de markt. :?
Ik kan me niet herinneren dat ik dit verhaal al verteld heb...

Dan is het toch waar...

* 786562 Opa
Ik wist niet dat het al zolang bestond. Toen ik in '92 ging studeren, was het alleen nog echt bruikbaar binnen universiteiten en onderzoekscentra. Voor de rest had bijna niemand een emailadres. Maar ik zou nu echt niet meer zonder kunnen.
Jah, ik ben ook rond die tijd met mijn eerste modem begonnen, fidonet enz.. O+ Mail versturen over internet kon ook al, maar dan moest je je fidonet adres omzetten naar email formaat: p7.n544.z281.r2@uucp.fidonet.org ofzoiets kreeg je dan, en het duurde een dagje ofzo voordat het doorgestuurd was. :)

Toen dacht ik 'wat zou het handig zijn als iedereen een email adres had.' Naieve ik, nu heeft iedereen email en je ziet wat er van komt... hotmeel, hoaxes en virussen! |:(
Anoniem: 32473 2 oktober 2001 16:03
Ik heb typemachines gezien die ouder zijn als dat ik ben en zelfs die hadden al het @ teken...
Het '@' teken is een oud valuta teken. Waarvoor weet ik niet meer precies. Daar zou het wel eens mee te maken kunnen hebben
Anoniem: 11970 2 oktober 2001 16:16
Respect the @! ;)

Vanuit google:

A Natural History of the @ Sign

This article includes a sampling of the many names of @, world-wide.

http://www.herodios.com/herron_tc/atsign.html
Afrikaans [South Africa]
Afrikaans is spoken mainly by the decendents of Dutch settlers in South Africa. In Afrikaans, some people have begun to call @ "aapstert," [monkey's tail], also a term of endearment for someone who's made a silly mistake. Note that Afrikaans is closely related to Dutch, where @ is called, among other things, "apestaart" meaning, of course, monkey's tail.
Anoniem: 36730 2 oktober 2001 17:44
hmm in 1993 kon ik al een "lowbudget" 14k4 kopen(11.000fr) ... terwijl "merken" nog rond de 30.000fr kostten.

En terwijl de studenten op d'unief nog met potlood en papier speelden kon je met fidonet al mailtjes versturen... tegenwoordig via internet op poort 24554(binkp)
hmm in 1993 kon ik al een "lowbudget" 14k4 kopen(11.000fr) ... terwijl "merken" nog rond de 30.000fr kostten.
Voor de mensen die niet weten hoeveel dit is :)
10000 fr (als het belgische is :)) = 546,29 en 30000 = 1638,86 tegen de huidige wissel koers uiteraard en ik weet niet hoeveel de frank 8 jaar geleden stond :)

(bron gwk.nl)
In augustus 1994 kocht ik een 14k4 kaartje voor 130 gulden (BEF 2400). Toen daalden de prijzen van hardware ook al onnavolgbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.