AMD uit kritiek op de benchmarksuite SYSmark 2014, omdat resultaten van processors van Intel aanzienlijk gunstiger uit zouden pakken dan die van AMD-chips. PCMark 8 van Futuremark geeft volgens AMD een betrouwbaardere en objectievere indicatie van de prestaties.
In een 'truth or myth'-video zetten John Hampton van AMD’s clientcomputing-divisie en technicus Tony Salinas de SYSmark 2014-resultaten van twee 'vergelijkbare laptops' uiteen, een met een Intel Core i5 en een met een AMD FX-apu. De laptop met Intel-chip scoort hier 987 punten, terwijl de AMD-laptop slechts 659 punten krijgt. Volgens Hampton is dit geen realistische weergave van het werkelijke verschil.
Om dat aan te tonen draaien ze PCMark 8 Work Accelerated. Bij deze benchmarksuite is de AMD-laptop weliswaar ook langzamer, maar het verschil bedraagt hier zeven procent. De AMD-medwerkers hebben daarnaast een eigen Microsoft Office-test gedraaid, die de Core i5-laptop in 61 seconden en de AMD FX-laptop in 64 seconden doorliep. Volgens Hampton is het belangrijk dat consumenten moeten kunnen vertrouwen op betrouwbare, onbevooroordeelde en transparante benchmarks, waarbij hij een verwijzing maakt naar de sjoemelsoftware die Volkswagen gebruikte om de emissies van uitlaatgassen lager uit te laten vallen.
Hampton wijst daarnaast op een uitspraak van de Amerikaanse Federal Trade Commission, die Intel sommeerde bekend te maken dat tests zoals SYSmark en MobileMark geoptimaliseerd kunnen zijn voor Intel-processors. AMD heeft dan ook al jaren kritiek op de BAPCo-organisatie achter SYSmark en stapte in 2011 uit het consortium. BAPCo meldt PCWorld in een reactie dat de benchmark door duizenden klanten gebruikt wordt en dat de organisatie zich op applicaties richt die consumenten dagelijks gebruiken.
Het steekt AMD met name dat SYSmark vooral de cpu-prestaties evalueert en de grafische capaciteiten buiten beschouwing laat. Vandaar ook dat het bedrijf de PCMark 8-suite in accelerated-modus aanhaalt, die ook de gpu aan het werk zet bij het doorlopen van de tests. AMD benadrukt al jaren met zijn Heterogeneous System Architecture dat werklasten efficiënt verdeeld kunnen worden over zowel de cpu als de gpu van een processor. Een tijdlang had AMD krachtiger geïntegreerde gpu's in zijn chips, maar Intel heeft sindsdien terrein herwonnen met de videochips van zijn Core-processors.