Acer brengt als eerste na Microsoft een Windows 10-smartphone met Continuum uit

Acer brengt als eerste buiten Microsoft een smartphone uit met ondersteuning voor Continuum, het systeem om via een dock een smartphone met Windows 10 mobile als 'desktop' te gebruiken. De Liquid Jade Primo komt volgende maand uit.

Acer brengt de smartphone eerst uit in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, hoewel het onbekend is wanneer het toestel exact in de Benelux zal verschijnen. De fabrikant vraagt 569 euro voor het toestel, waarmee de prijs in lijn ligt met die van de iets kleinere Lumia 950. De adviesprijs daarvan is 599 euro.

De Jade Primo draait op een Qualcomm Snapdragon 808-soc van Qualcomm, dezelfde hexacore als in de Lumia 950. De 808 heeft twee Cortex A57- en vier Cortex A53-processorkernen, gekoppeld aan een Adreno 418-gpu en 3GB lpddr3-geheugen. De opslag heeft een capaciteit van 32GB. Het oled-scherm heeft een diagonaal van 5,5" en een resolutie van 1920x1080 pixels.

Acer heeft een 21-megapixelcamera aan de achterkant gezet met een f/2.2-lens en twee led-flitsers. De frontcamera heeft een maximale resolutie van acht megapixels en eveneens een diafragma van f/2.2. Acer spreekt niet van een dock voor Continuum, maar de kans bestaat dat gebruikers het Display Dock van Microsoft daarvoor kunnen gebruiken.

De fabrikant toonde de Jade Primo al in september, maar maakte toen niets bekend over de prijs en release van de Windows 10 mobile-smartphone.

Update, 15:40: Zoals tweaker mathelicious opmerkt, heeft Acer eerder aangekondigd dat er in de doos van de Jade Primo een draadloze muis en een draadloos toetsenbord zullen zitten, net als een dock voor Continuum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-01-2016 • 14:36

66 Linkedin

Reacties (66)

Wijzig sortering
Bij de aankondiging van deze telefoon is de toezegging gedaan dat er een display dock, toetsenbord en muis bij geleverd wordt!
bron: acer-jade-primo-windows-10-mobile-will-ship-keyboard-mouse-and-dock
Voor 570€ heb je dan dus een functionele laptop/telefoon, in tegenstelling tot de 600€ kostende Lumia 950. Daarvoor moeten de accesoires nog los worden aangeschaft.
Dit is inderdaad een aardige deal.
Echter biedt de Lumia 950 toch wat meer t.o.v. deze Acer die de meerprijs imo wel verantwoordt:
 • Draadloos laden
 • Verwisselbare backcovers
 • Camera met OIS
 • Tripple RGB LED flash
 • Camera diafragma van 1.9
 • Hogere resolutie scherm
 • Fast Charging
 • Glance screen
 • Fysieke camera button
 • Windows Hello
 • 4K videorecording (de Jade Primo doet alleen 1080p)
 • Nokia Rich Recording met vier microfoons
 • En niet te vergeten de snelle software updates incl. firmware updates. Dat is met Acer nog maar afwachten.

[Reactie gewijzigd door LCP op 4 januari 2016 16:24]

En iedereen kan voor zichzelf afwegen of dat het extra geld waard is, laat deze toestellen maar lekker met elkaar concurreren.
Je vergeet nog het Micro-SD slot. Niet geheel onbelangrijk voor de grootverbruikers. :)
volgens mij heeft acer vrij weinig tot niks te zeggen gezien microsoft dit zelf doet, of zie ik dat verkeerd?
Met OS updates wellicht, al is dit alleen zeker met Lumia's, maar met firmware updates natuurlijk niet.
Anoniem: 55563
4 januari 2016 16:04
Prachtig toestel. Ik vraag me alleen af of je net zo snel en gegarandeerd toegang krijgt tot nieuwe builds als met de Lumia's van Microsoft. Als alle toestellen vanuit MS zelf worden geüpgraded dan is het een prachtige combinatie van het open Android en het strak beheerde iOS. Best of both worlds. MS zal ongetwijfeld de fragmentatie die zo typisch is bij Android koste wat kost probeert te voorkomen. Dan hoef je je als consument tenminste niet meer met upgrades bezig te houden en kun je met ieder toestel gegarandeerd de nieuwste Windows-versie gebruiken.
Naar ik heb begrepen heeft MS hierover met de introductie van W10 meer regie door de scheiding van de "Radio stack", de software die de verbinding met de carrier verzorgt, en het eigenlijke OS. Windowscentral heeft hierover wat meer info.

Dit zou betekenen dat fabrikanten, maar ook providers wat minder vertragend kunnen werken in het update mechanisme. In de bron wordt nog niet met zoveel woorden gezegd dat beiden compleet worden gepasseerd, maar hiervoor kan een diplomatieke reden zijn.

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 januari 2016 16:27]

Je wilt dus weten of de Lumia telefoons de Nexus telefoons van Google zijn?
Ik geloof heilig in Continuum, alleen de (met alle respect) half bakken implementatie ervan is jammer. Geen goede recensies, geen ondersteunde apps. Doodzonde, want dit lijkt me echt de toekomst. De bekendheid hierover is er bij de gewone consument gewoon niet.

Over een tijdje implementeert Apple of Google het, krijgt het een mooie naam en gaan ze er met de "eer" vandoor en zijn zij de "uitvinder".
Ik geloof heilig in Continuum, alleen de (met alle respect) half bakken implementatie ervan is jammer. Geen goede recensies, geen ondersteunde apps
Ik zie niet helemaal je punt. Halfbakken implementatie? De implementatie is juist reuze netjes en compleet gedaan;
 • de telefoon kun je als touchpad gebruiken
 • de ervaring is nagenoeg zoals met een "echte" Windows 10 Desktop
 • je toestel is tegelijkertijd gewoon te gebruiken en het Startmenu is eigenlijk het homescreen van je telefoon.
 • Daarnaast werkt het gebruiken van externe HDD's en USB sticks net als op een normale Pc en heb je een File Explorer app waarmee je deze kunt bereiken.
En niet te vergeten, Microsoft heeft een platform ontwikkeld (UWP) waarmee developers met 1 codebase hun app geschikt kunnen maken voor alle devices, waaronder Continuum. Dat is wel behoorlijk indrukwekkend zou ik zeggen.
En Continuum ondersteunende apps zijn al in meer of mindere mate beschikbaar hoor en er komen wekelijks meer bij of bestaande apps worden geupdated voor het UWP. Die ontwikkeling zet zich vrij snel voort.

Daarnaast werkt het gewoon goed. Punt. Ik spreek uit ervaring; ik heb zelf een Lumia 950XL, maar ik heb Continuum al geprobeerd een aantal weken geleden op het Microsoft Futureproef event en het werkt gewoon soepel en snel. Telefoon aansluiten en het werkt.

Nee, Microsoft heeft dit gewoon prima geïmplementeerd in de huidige vorm. In de toekomst kan het alleen maar beter worden, niet in de laatste plaats omdat het Windows 10 Mobile OS in modulaire vorm van updates voorzien kan worden.

Ow, en slechte recensies? Wel als je alleen de recensies van iVerge leest ja ;)

[Reactie gewijzigd door LCP op 4 januari 2016 18:05]

Waar de een te negatief is, is de ander wellicht te positief:

"Daarnaast werkt het gewoon goed. Punt."

Nee, niet punt. De conclusie van de Tweakers review was eigenlijk: innovatief, maar nog amper werkbaar in de praktijk. Daarom neem ik je lofzang met 10 bussen zout.

Theorieen over universal apps zijn hetzelfde verhaal als met de bridges: beloftes, en niet meer dan dat. Het is absoluut niet zo dat ik een WP kan inpluggen en dan een desktop computer heb, waardoor een bedrijf bijvoorbeeld afscheid kan nemen van een PC of laptop, dat komt nog niet eens in de buurt.
Theorieen over universal apps zijn hetzelfde verhaal als met de bridges: beloftes,
Dat zijn toch wel 2 totaal verschillende zaken. Universall Apps zijn er en het platform is RTM. De Bridges (of toch op z'n minst de iOS bridge) zijn nog steeds in ontwikkeling
de telefoon kun je als touchpad gebruiken
de ervaring is nagenoeg zoals met een "echte" Windows 10 Desktop
je toestel is tegelijkertijd gewoon te gebruiken en het Startmenu is eigenlijk het homescreen van je telefoon.
Daarnaast werkt het gebruiken van externe HDD's en USB sticks net als op een normale Pc en heb je een File Explorer app waarmee je deze kunt bereiken.


Niemand wil de telefoon als touchpad gebruiken (daarom leveren ze er ook direct een muis bij). De telefoon zal steeds verschuiven dus lijkt mij niet praktisch. Daarnaast zijn het Windows phone apps die "groot" draaien (dus ARM). Dat zijn er nog niet zoveel en ze moeten daarnaast ook nog eens compatible zijn met Continuum. Dan wordt de lijst snel erg klein. Wanneer er een intel-based telefoon uit komt zal de markt veel groter zijn lijkt me.

De meeste developers richten zich ook veel liever op webbased applicaties gezien deze totaal platform onafhankelijk zijn. Daarmee pak je android en IOS ook direct mee. Zelfs Microsoft zelf raad tegenwoordig ook geen USB sticks of harde schijven meer aan. Cloudstorage (Sharepoint/Office 365/ Onedrive) zijn de enige oplossingen die uniform over alle apparaten werken.

Ik geloof ook dat dit een grote markt kan worden maar deze versie 1 gaat het niet worden. Ze ontwikkelen gelukkig inderdaad snel verder en wanneer volgend jaar versie 2 uit komt kijk er vast weer even naar.

Het gebeurd helaas veel met de producten van Microsoft. De eerste versie kun je beter overslaan en in ieder geval wachten op de eerste "servicepack".

Wat betreft "Halfbakken implementatie": Neem bijvoorbeeld deze "magic trick" uit dezelfde presentatie van Windows Hello. Hilarisch!

Voor meer humor (niet om MS af te zeiken maar ze hebben echt pech met hun presentaties :o )

Legendarisch USB scanners
Surface
Microsoft Speech Recognition
Cortana

Niet MS maar tevens erg grappig

[Reactie gewijzigd door dycell op 4 januari 2016 20:05]

Daarnaast zijn het Windows phone apps die "groot" draaien (dus ARM). Dat zijn er nog niet zoveel en ze moeten daarnaast ook nog eens compatible zijn met Continuum. Dan wordt de lijst snel erg klein. Wanneer er een intel-based telefoon uit komt zal de markt veel groter zijn lijkt me.
Dat klopt niet, het gaat om Universal Windows Platform. Voor ARM en Intel dus.
Zelfs Microsoft zelf raad tegenwoordig ook geen USB sticks of harde schijven meer aan. Cloudstorage (Sharepoint/Office 365/ Onedrive) zijn de enige oplossingen die uniform over alle apparaten werken.
Hoe kom je daar nou weer bij? Local storage werkt nog steeds prima op alle apparaten.
Wat betreft "Halfbakken implementatie": Neem bijvoorbeeld deze "magic trick" uit dezelfde presentatie van Windows Hello. Hilarisch!
Dit is een demo van Windows Hello, niet van Continuum.

Het enige wat uit je reactie blijkt is dat je geen idee hebt waar je het over hebt. Terwijl je wacht op SP1 (kun je trouwens langwachten, Microsoft heeft Service Packs met Windows 8 afgeschaft) kun je je wellicht even verdiepen in het onderwerp.
Ik hoop dat je gelijk hebt. Zojuist kijk ik editie NL, volgens de geruchten zou de volgende iPhone waterdicht zijn. Damn, wat een hype, nu al. De media heeft ook grote invloed, ook voor iets als Continuum is dat belangrijk.
Ik hoop dat je ongelijk hebt. MS verdient de credits hiervoor. Realiseer je wel dat ze een behoorlijke voorsprong hebben. Het gelijk trekken van het OS, het kunnen werken met unified applicaties is fundamenteel en zet de concurrentie op achterstand. Hoeveel achterstand, dat is de vraag, enkele jaren?

Wanneer we uitgaan van enkele jaren dan geeft dat MS enige speelruimte om met killer toepassingen te komen. Het is nog wat vroeg dag om de functionaliteit inhoudelijk te beoordelen. Ik geef je wel gelijk dat het nog geen gegeven is dat MS haar voorsprong zal gaan uitnutten. Microsoft kan het maken van toepassingen overlaten aan derden, of zelf die kar gaan trekken. Om eerlijk te zijn hoop ik dat het laatste in ieder geval gebeurt. Microsoft zal zelf haar punt moeten maken.

Dit toestel van Acer vind ik wel een hoopgevende zwaluw, ze maakt misschien nog geen lente, maar dit is een serieus 3e partij product.
Anoniem: 404283
@teacup4 januari 2016 16:58
MS verdient hier niet echt de credits voor, Ubuntu kwam hier in principe als eerste mee. Maar ik vermoed dat Apple uiteindelijk wel weer met de eer zal gaan lopen. :')
Canonical heeft dan weer niet echt de macht om het goed te pushen. De hoeveelheid Ubuntu telefoons is ook wel erg laag.
Ubuntu heeft er eerder een implementatie aan gegeven. Het kan zo maar zijn dat dit bij MS al langer in ontwikkeling was, maar het OS nog niet geschikt.
Maar het idee is al ouder dan Ubuntu's versie.
"Realiseer je wel dat ze een behoorlijke voorsprong hebben. Het gelijk trekken van het OS, het kunnen werken met unified applicaties is fundamenteel en zet de concurrentie op achterstand."

Dat is maar hoe je het bekijkt. Microsoft heeft zijn OS helemaal niet samengetrokken. Men heeft een nieuwe laag op een bestaand OS geplakt, en deze geschikt gemaakt voor meerdere devices. De echte desktop waarde, de reden waarom 1 miljard mensen Windows draaien, is W32 software, en die is helemaal niet gelijkgetrokken.

Om de vergelijking te maken: indien Apple iOS laat schalen naar een iets groter scherm, dan heeft men al hetzelfde bereikt. Je zou dan geen OSX apps kunnen draaien, maar dat kan bij Continuum ook niet, dus?
Om de vergelijking te maken: indien Apple iOS laat schalen naar een iets groter scherm, dan heeft men al hetzelfde bereikt. Je zou dan geen OSX apps kunnen draaien, maar dat kan bij Continuum ook niet, dus?
Dus? Ik kan nog steeds geen iOS apps draaien op mijn Macbook. Met schalen van telefoon naar tablet hebben ze dus zeker niet hetzelfde bereikt als Microsoft met Universal Apps.
Daar geef ik je gelijk in, maar de echte waarde van het Windows eco systeem zit in W32 apps. Zolang je die niet met Continuum kunt draaien is het een loze belofte, in ieder geval niet de revolutie of voorsprong die velen denken dat het is.
Eigenlijk zijn er maar 3 echte grote platformen waar developers voor ontwikkelen. Dat is Windows desktop Win32. Android en iOS. De rest wordt veel minder voor ontwikkeld. Het enige waar Microsoft nog dominantie in heeft is de klassieke desktop omgeving. Maar ik merk steeds meer dat ik meer en meer kan doen buitenom die Windows Desktop. Eigenlijk bijna alles behalve fatsoenlijk gamen.
Je kan dan ook niet Win32(x86) instructies op een ARM cpu draaien. Tenzij je zaken gaat emuleren. Maar dat is eigenlijk out of the question gezien de hardware eisen die over het algemeen voor emulatie nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door Vale vista op 21 januari 2016 18:32]

Naar mijn mening zit de innovatie en creativiteit achter een uitvinding in de correcte implementatie en uitwerking en niet in het idee. Iedereen kan een leuk concept verzinnen. Met goed werkend product komen is veel moeilijker.
De uitvinder is sowieso Canonical en niet Microsoft, hoewel Microsoft door hun ontwikkel potentie nu als eerste op de markt zijn met dit feature.
Ubuntu (Canonical) was hier echter al veel eerder mee, alleen hebben die minder kapitaal en beschikken niet over de ontwikkel mogelijkheden.
Ubuntu Touch met desktop feature zal met 16.04LTS uitkomen één van de problemen is het x-mir platform om desktop applicaties te laten draaien.
Ik dacht dat elk Windows 10 toestel geschikt zou zijn voor Continuum als je uiteraard zo'n dock hebt. Gebeurt het dus met een speciale aansluiting?
Nee, geen speciale aansluiting maar wel speciale hardware. Daarom zijn de 950 / 950xl wel geschikt, maar de 550 weer niet (al draaien ze alle drie Windows 10).

"Continuum for phones requires additional hardware and is only available on select new phones running Windows 10 Mobile."

http://windows.microsoft....uum-for-phones-faq-mobile
Meer informatie: https://msdn.microsoft.co...t608594%28v=vs.85%29.aspx

[Reactie gewijzigd door paulr84 op 4 januari 2016 14:45]

Dat houdt dus in dat elke telefoon zowat dezelfde CPU heeft van Qualcomm. Lekker saai ja. Goed voor de concurrentie in de ARM wereld! (Not) Kan Qualcomm later zeker flinke prijzen vragen bij een dominante positie.
Je kunt het continuüm dock gebruiken, maar ook Miracast. Ik neem aan dat je überhaupt wel een bepaalde rekenkracht nodig hebt voor continuüm en dat daarom niet elke telefoon geschikt zal zijn
Hoewel Miracast wel iets anders is: daarmee projecteer je je telefoonscherm op een groter (tv) scherm. Continuüm werkt los van je telefoonscherm. Wanneer een app het ondersteunt wordt de 'grotere variant' getoond, zoals bij de office apps. Via continuüm kun je dus bijvoorbeeld met Word werken, zoals je op een tablet zou doen.
Van wat ik van verschillende reviews heb begrepen is dat de Continuum-app ook met Miracast werkt. Waardoor je dezelfde desktop view op het grote scherm ziet en de telefoon nog steeds als telefoon functioneert. Echter is een Miracast scherm wat laggy en daardoor de desktop ervaring wat minder dan met de Display Dock.
Wat S1xtuS bedoelt is dat je continuum ook over het miracast protocol kan gebruiken.
Ipv het dupliceren van het scherm zoals je bij klassiek miracast doet wordt dan de continuum view gebruikt. (Zie ook mijn review bij het display dock: productreview: Microsoft Display Dock HD-500 review door Elephtera)
Het werkt ook met Miracast (oa. de Wireless Display App op de Xbox One).
De cpu moet 2 video uitgangen ondersteunen. Moet de uitgang aansturen voor de continuum scherm en ook nog het telefoonscherm.
Ben benieuwd naar een video-review om het product in actie te mogen zien. :)
Aanvulling: Vol met bugs meldt je in de test, maar er is inmiddels een update uitgebracht, die een hoop oplost, dacht ik?
Ah, deze video had ik blijkbaar gemist. Bedankt!
Sinds die review heb ik steeds dit liedje in mijn hoofd:..

https://www.youtube.com/watch?v=UZ1hln8oJAU
Mja, dat is een Microsoft filmpje. Ik heb in een eenvoudige review gelezen in een krant, dat de Windows op het grote scherm niet zo soepel aanvoelt. Gebruiker slijkie wil net zoals mij waarschijnlijk een tweakers.net review.
Nou, dan kan je beter de Lumia 950 kopen. Is qua specificaties identiek of beter, en heeft een véél beter scherm, voor dezelfde prijs.
Daar zit dan weer dock, muis en tobo bij.
Ideaal voor budget klanten maar ik zelf blijf lekker bij Acer vandaan. Jarenlang Acer hardware gehad (gebruik nu nog een laptop) en verkocht en het voelt toch altijd wat goedkoper en fragieler aan. Dus ik betaal zelf liever wat meer voor een wat beter product.
Ah, kijk, dat was nog niet bekend ten tijde van mijn reactie. Echter, ik blijf na jarenlang ontzettende problemen en falen van de helpdesk ver bij alles van Acer vandaan.
ik vraag me af of acer zo'n hoge prijs moet vragen aangezien ze vooral bij andriod moeten hebben van de toestelen van onder de 250 euro.
Als ik aan Acer denk dat denk ik niet meteen aan high end maar meer low-end toetsellen
Als ik aan Nokia denk, denk ik aan autobanden. Of als ik aan Nintendo denk, denk ik aan speelkaarten. Zei opa.
Ja, wat Acer nu doet is nog niets daarmee vergeleken :) Maar vele andere bedrijven zijn hen voor gegaan, dus imago-verandering moet kunnen..
Maar als je eerlijk bent: die Androids van onder de 250 euro zijn ook niet high-end. Hier bieden ze relatief high-end Lumia 950-gelijke hardware (incl. accessoires) voor een scherpe prijs.
daar heb je idd wel gelijk in maar blijf gewoon het eerste waar ik aandenk als ik acer mobile devisie
Acer brengt de smartphone eerst uit in Europa, het Midden-Oosten en Afrika
Klinkt logisch in mijn oren. In Europa is WP in ieder geval meer populair dan in VS of China. Het honoreert de markten met de grootste populariteit.(Kantar). Het midden oosten, Afrika en en Zuid Amerika zijn hierin trouwens nog grote onbekenden.
Koop ik toch liever een Lumia, heb ik een beter gevoel bij net als een Nexus.
Verder lees ik niks over een iris scanner, betekend dit dat deze telefoon geen Hello ondersteund?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee