FBI-directeur James Comey heeft in een hoorzitting gezegd dat Amerikaanse techbedrijven die standaard hun producten versleutelen, zoals smartphones, 'zouden moeten overwegen hun businessmodel aan te passen' om gebruikersdata te kunnen leveren bij een gerechtelijk bevel.
Comey doet de uitspraak tegenover de Amerikaanse Senaat. Hij benadrukt dat hij niet wil dat de Amerikaanse overheid het plaatsen van een backdoor in apparaten gaat verplichten. "De overheid moet bedrijven niet gaan vertellen hoe ze hun systemen moeten bedienen", zei hij. Wel voorziet Comey een situatie waarin Amerikaanse fabrikanten van bijvoorbeeld smartphones een gerechtelijk bevel krijgen waarin staat dat ze gegevens van een bepaalde gebruiker moeten overhandigen, waarna zij 'zelf uitzoeken' op wat voor manier ze die gegevens bemachtigen. Verschillende partijen, waaronder president Obama zelf, benadrukken het belang van de medewerking van techbedrijven en zeggen tegelijkertijd dat ze geen wetten willen opstellen om die toegang te garanderen.
Als voorbeeld geeft de directeur van de FBI de schietpartij in Garland, Texas in mei van dit jaar. Een van de twee daders van die schietpartij heeft op die dag volgens Comey 109 berichten uitgewisseld met een 'terrorist overzee'. "Tot op de dag van vandaag kan ik niet zeggen wat hij met die terrorist besproken heeft, omdat die berichten versleuteld zijn", beweert de directeur. Bij de schietpartij kwamen alleen de twee daders om het leven door het ingrijpen van plaatselijke politieagenten. De twee waren uitgerust met kogelvrije vesten en aanvalsgeweren en wilden een Mohammed-cartoonwedstrijd binnenvallen.
Uit vragen van de senaat blijkt dat Comey zich ervan bewust is dat het ontsleutelen van bijvoorbeeld smartphones nog niet leidt tot volledige toegang tot de gegevens van een verdachte. Een app kan zelf ook encryptie toepassen op zijn datacommunicatie en -opslag, die apart omzeild zou moeten worden. Daarop zegt hij dat weliswaar niet de gegevens van iedere verdachte blootgelegd kunnen worden met een gerechtelijk bevel, maar dat het wel 'een groot deel' van het probleem weghaalt. Ook beseft hij dat fabrikanten buiten de VS hier niet onder vallen. Daarom ziet hij ook het liefst een internationale samenwerking om, wanneer nodig, hetzelfde te bewerkstelligen in het buitenland.