Japanse satelliet Akatsuki draait in een baan om Venus

Het is de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa gelukt om de in 2010 gelanceerde ruimtesonde Akatsuki in een baan om Venus te krijgen. De sonde had eind 2010 aan moeten komen bij Venus, maar dat mislukte, waarna de sonde in een baan om de zon terechtkwam.

Jaxa voerde in de tussentijd enkele koersaanpassingen door en het is gelukt om Akatsuki weer in de goede richting te krijgen. De sonde kreeg om iets voor negen uur 's ochtends Japanse tijd op 7 december de opdracht vanuit het commandocentrum om alle vier de stuwraketten gelijktijdig af te vuren. Na ongeveer twintig minuten kwam de sonde daarmee voldoende in de buurt van de aantrekkingskracht van Venus, om in een baan rond deze planeet te komen.

De komende twee dagen worden gebruikt om te weten te komen of Akatsuki in de gehoopte baan rond de planeet is gekomen, schrijft Jaxa op zijn site. Als het goed is bevindt de sonde zich iets verder van Venus dan de bedoeling was, namelijk in de highly elliptical orbit oftewel heo. De sonde bevindt zich dan op enkele duizenden kilometers van Venus af, in plaats van de geplande enkele honderden kilometers. De verwachting is dat het gros van de wetenschappelijke doelen ook op die afstand gehaald moet kunnen worden, maar dat het langer zal duren om de informatie te verzamelen. Het ruimtevaartuig heeft vijf camera's bij zich die golflengtes van infrarood tot ultraviolet kunnen vastleggen om de atmosfeer van de planeet te analyseren.

Akatsuki werd in mei 2010 gelanceerd op een missie om de atmosfeer van Venus te bestuderen. Op 7 december 2010 ging er iets mis. Er hadden zich zouten afgezet op een klep tussen de heliumtank en een brandstoftank. Door de blokkade ging een straalpijp van de aandrijving stuk, waardoor Akatsuki richting de zon afdreef. Om de sonde beter bestuurbaar te maken, loosden de onderzoekers 65kg brandstof in de ruimte. Nu, vijf jaar later, was het mogelijk om met vier van de acht stuwraketjes de sonde toch nog in een baan om de planeet te krijgen.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

07-12-2015 • 16:44

37

Submitter: contrast

Reacties (37)

37
37
28
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 126717 7 december 2015 19:10
Om de sonde beter bestuurbaar te maken, loosden de onderzoekers 65kg brandstof in de ruimte, waardoor de sonde beter bestuurbaar werd.
Die brandstof was toch overbodig gewicht want hij was bedoeld voor de hoofd motor, die niet meer werkt.
Nogal een comeback trouwens, de tweede in de wereld geschiedenis!
Akatsuki’s move is only the second such deep-space recovery. In 2000, NASA’s Near Earth Asteroid Rendezvous spacecraft made it into orbit around the asteroid Eros after a first missed attempt in 1998.
Zo is dat... overbodig gewicht gewoon overboord zetten... wat is nou de kans dat een sonde/schip/vaartuig de lozing in de toekomst nog tegenkomt 8)7
Uitermate klein, zeg maar astronomisch klein. ;) En zelfs al zou dat gebeuren dan merkt het voertuig het niet eens. Het is gewoon een gas en daarvan is er genoeg in de ruimte.
Wel knap dat 1 land als JAPAN dit bereikt, ESA en NASA krijgen dus concurrentie ?
Van mij mag er meer geinvesteerd worden in ruimtevaart O+
jammer dat er tussen organisaties als deze concurrentie is, samen zouden ze veel sneller dingen kunnen bereiken.
Van concurrentie is absoluut geen sprake. Alle ruimtevaartorganisaties werken erg nauw samen, gewoon niet in alle programma's. Je wil als organisatie toch ook een paar projecten alleen uitvoeren om de innovatie en geesten in eigen land de kans te geven om te laten zien wat ze kunnen.

Koken met anderen is fijn en lekker, maar soms heb je zin in een eigen potje om op te smullen; hier net hetzelfde :).
*Freakiebeakie heeft the martian nog niet gezien denk ik*

Veel japanse organisaties zijn helemaal de ergste niet als het gaat om samenwerking en delen van data. Ik haal veel data uit de kegg database die vrijelijk beschikbaar is voor onderzoekers.
Erg goeie film vond ik het, Ik begrijp wel dat een beetje wedstrijd gevoel er voor zorgt dat ze vooruit blijven denken. Zo is het hele space gebeuren begonnen. Maar het zou in mijn ogen mooier zijn als ze die drive ergens anders vandaan halen en echt samenwerken.
JAXA doet ook gewoon mee aan het ISS: http://iss.jaxa.jp/en/
Er is dan ook geen sprake van pure concurrentie. Er is meer sprake van een gezonde frictie waarbij men sterk samen werkt maar ook regelmatig net een iets andere richting op gaat. Uiteindelijk is dat veel beter dan pure concurrentie of pure samenwerking.
Japan heeft al veel langer een ruimtevaart programma, zelfs heeft (had) het ambities in bemande ruimtevaart (zie onder andere https://en.wikipedia.org/wiki/HOPE-X en https://en.wikipedia.org/wiki/Fuji_(spacecraft))

Overigens zal het Japanse ruimtevaart programma ook wel deels gefinancierd worden vanwege de rakettechnologie die militair ook kan worden ingezet tegen bijvoorbeeld Noord Korea.
Welke militaire macht? Pas sinds dit jaar mag Japan zijn leger vergroten om ook offensief van betekenis te zijn. Het ruimte project was altijd puur wetenschappelijk bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 25 juli 2024 04:20]

Laat ze nu ze dit mogen nou wel de kennis van hun ruimtevaart programma kunnen gebruiken voor hun leger ;)
Anoniem: 670884 @Simyager7 december 2015 17:17
Ohja, alles voor de wetenschap in Japan. Daarom hebben ze ook zoveel walvissen nodig.
polthemol Moderator General Chat @Simyager7 december 2015 23:31
japan heeft officieel geen echt leger, maar "zelfverdedigingskrachten". Basically politieagenten met apaches en tanks :) In feite hebben ze afstand gedaan van hun recht om disputen met geweld op te lossen ergens na net na de 2de wereldoorlog, een beslissing die ze in hun grondwet hebben opgenomen.
Officieel zal dat niet het geval zijn, maar Japan zal de enige macht zijn waarbij indirect of direct militaire voordeel word of werd behaald. Japan kan ook binnen zeer korte tijd kernwapens produceren (https://en.wikipedia.org/...am#De_facto_nuclear_state). Uiteraard is Japan officieel pacifistisch maar 1 + 1 maakt wel een ICBM binnen korte tijd als men dat wil. Dat is (geo) politiek echt te toevallig om het niet in ieder geval als bijkomende overweging te hebben gehad om een ruimteprogramma te starten.
Japan is niet zo zorgwekkend toch? Kunnen... vast. Maar daadwerkelijk doen?
Volgens mij werd bredere inzet van defensie in Japan, eerder dit jaar, niet echt gewaardeerd.

Ik maak me zoals altijd veel meer zorgen om dat achterlijke stuk land dat we tegenwoordig VS noemen. Dat budget man.... Dat is een spelletje monopoly spelen, maar dan begin van het spel even de halve bank leeg graaien en de rest aankijken alsof er niks aan de hand is. Wtf.. He staan wij toe dat een land met 1800 miljard schuld, een budget mag hebben van 700 miljard (op een totaal van 1630... wereld frkn wijd....)?? Los van de idiote wapenwetten, wetten in het algemeen die verzonnen zijn door dronken idioten (patriotsheitact) en een algemene zucht naar agressie, geweld en werelddominantie.

En dan moet ik dag in dag uit slikken dat me ons zorgen maken over die zogenaamde terroristen die mijn dorp komen opblazen...... Yeahhhhh right.
Er werd zelfs een optreden in de 013 afgelast vanwege terrorisme XD hahaha.
De fkn 013? Welke terrorist weet dat zoiets bestaat? :|

Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe Japan in de wapenexport zit. Want dat zou onderzoek moeten rechtvaardigen toch? En financieren denk ik :P
Wij staan in dat lijstje van exporteurs echt gênant hoog in ieder geval.
Minder geld naar africa, toch bodemloze put. En meer naar de ruimtevaart, we moeten van onze blauwe bolletje af voor dat de grote bedrijven het klimaat helemaal slopen.
Grote bedrijven als SHELL , COCA-COLA bedoel je ?
op zich doen GOOGLE , FACEBOOK , TESLA goede dingen, Amazon heeft eigen ruimtevaart / Elon Musk veel met ruimtevaart en Bill Gates doet hoop goede dingen.

We moeten voor 2020 gewoon al beginnen met het terraformen van Mars, want op 1 planeet blijven lijkt me niet verstandig zeker met reizen van Aarde <---> Mars zal hoop innovatie weer brengen, als je kijkt wat van Europa <---> Amerika ons qua innovatie op schepen gebied heeft gebracht.
Ik wil deze knappe prestatie uiteraard niet bagateliseren, maar een (mobiel) wetenschappelijk platform landen op een ander hemellichaam is nog een ander paar mouwen.

Je noemt ESA en NASA in één adem ? Ik zou zeggen de VS heeft voorsprong tov ESA, Rusland (+ USSR legacy), Japan, India en China.

Wat betreft de maan: NASA (bemand) nog altijd ongeevenaard. USSR heeft veel succesvolle onbemande missies naar de maan gehad, inclusie rovers en sample return. China en India hebben er sinds kort werkende wetenschappelijke platformen neergezet. Japan plant dat tegen 2018 en Europa heeft er vrees ik de wil niet voor:https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Lander_(space_mission)

Wat betreft Mars: NASA heeft er al ettelijke (mobiele) wetenschappelijke platformen neergezet en orbiters rond draaien. 2020 is het aan de volgende rover. Europa heeft een (nog steeds) werkende orbiter en heeft ook een eervolle poging tot landen gewaagd. We weten dat het tuig geland is (Beagle 2) en dat het hitteschild en de parachute apart liggen (goed) maar het heeft nooit teken van leven gegeven vanop het oppervlak van Mars. De USSR heeft enkele succesvolle flybys van Mars gescoord en een lander die 15 seconden gewerkt heeft na landing. Europa en Rusland gaan samen een nieuwe landingspoging in 2018 wagen (fingers crossed). Japan heeft ook een flyby van Mars gescoord, al was dat niet het missie objectief (in orbit gaan is mislukt) en landen is voorlopig nog niet aan de orde. India is er wel in geslaagd een orbiter in een baan rond Mars te brengen, relatief goedkoop zelfs. China beoogt een landing in 2020, maar lijkt me erg ambitieus zonder eerst een orbiter om het terrein te mappen ; wie weet krijgen ze hulp met de landingsites

Wat betreft de kleine hemellichamen: Europa met de Rosetta missie en Japan met de Hayabusa missie. Beide missies hadden/hebben flinke problemen met het landertje. Europa is er wel in geslaagd het landertje knullig neer te zetten (en misschien werkt het nog), Japan niet. Japan is er wel in geslaagd om miniscule samples van het oppervlak te verzamelen en naar de Aarde terug te brengen, no small feat.

En voor de rest: verder dan Jupiter gaan vereist een andere energiebron dan zonneenergie. En dan nemen we aan dat de eerste missie op zonneenergie naar Jupiter lukt (zomer volgend jaar). Rusland (USSR) en de VS zijn de enige die RTG's gebruiken zover ik weet. Europa heeft wel meegewerkt en gepiggybacked (Ulyssus, Cassini-Huygens) maar is zelf nog niet in staat een RTG te produceren.
Dat is nogal een prestatie zeg! Ik vind het geweldig dat dit ze gelukt is. Ben benieuwd of de metingen de resultaten opleveren die men gehoopt had :)
Mee eens, knap staaltje technologie en vakwerk wederom!

Dit soort nieuws blijft toch enorm gaaf om te volgen, we knallen satellieten de ruimte in die vervolgens om andere planeten draaien.. Vervolgens worden er allerlei foto's gemaakt die ook nog eens onze aardbol weer bereiken zodat we die kunnen analyseren.

Terwijl we gezamenlijk andere fascinerende werelden ontdekken wordt er hier op aarde de boel kapot geknald met oorlogen en aanslagen; toch een raar contrast altijd :/
Bijzondere prestatie! Hulde dat het nog het nog te redden was.
Dat doet me denken aan de Macguyeveresque fix voor het falen van enkele motoren van de Hubble die nodig waren gefixeerd te kunnen richten op zijn focus.
Knap dat ondanks alles het ze gewoon nog gelukt is ook. Ik heb al moeite om mn raketje in baan rond Kerbal te krijgen (en weer terug) met Kerbal Space program :D
Anoniem: 467850 @Cerius7 december 2015 17:00
installeer "Kerbal Engineer Redux" en maken dat je racket 3km/sec heeft en je geraakt gemakkelijk in orbit ;) . Als je je gravity turn perfect doet lukt het met 2500m/sec ook, maar dan heb je wel bijna geen brandstof meer om nog andere dingen te doen.

Scott manley heeft een heel goede playtrough voor dit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 467850 op 25 juli 2024 04:20]

Nah gewoon ff mechjeb pakken en dan kijken hoe die het doet. Kan je het de volgende keer zelf doen.

Scott is wel een baas though
dit is mindblowing. Misschien als je eenmaal door hebt doe ze het opgelost hebben is het simple maar kom er maar op.
Met geduld, veel rekenwerk en out of the box denken hebben ze het toch voor elkaar gekregen, heel mooi! Vet om te zien dat veel engineers in de ruimtevaart toch altijd de mindset hebben om problemen één voor één op te lossen en zo, hoe moeilijk het soms ook is, hun doel bereiken. Hulde.
Het zou nog mooier zijn geweest als een 4 jarig jochie de missie in kerbal had nagesimulleerd en zo japan op de oplossing had gewezen. Wie weet volgende week zo'n verhaal! :)
Ik denk het niet Job. KSP houd bijvoorbeeld geen rekening met multi body gravity en om de axiale tilt van de aarde te simuleren moet je de overige planeten een plane change meegeven waardoor die weer niet kloppen.
Anoniem: 221563 8 december 2015 15:30
Kwam het al tegen bij Scishow Space. Mooi om te horen dat het uiteindelijk ook gelukt is, zou anders zonde van het geld en de tijd zijn geweest.

Voor meer info en beelden zodat het allemaal wat duidelijker word: https://www.youtube.com/watch?v=GsDj-KJe65s
Het filmpje is overgangs van een paar dagen voor deze manouvre, en gaat er meer om of deze uberhaupt gelukt is.
Naruto fans will understand............ Ik weet zeker dat tobi gewoon kamui gebruikte XD
Gruwlijk Off-topic, I know maar het is Kakashi die Kamui gebruikt :P

On-topic:

Flinke prestatie, ben benieuwd wat voor mooie plaatjes het gaat opleveren!
Ben je misschien niet helemaal bij met de anime?
Als je weet wie Tobi is en je weet hoe Kakashi aan dat oog komt, dan weet je dat jouw opmerking niet terecht is... Of je googlet op Kamui en je ziet gelijk een plaatje van Tobi :P (wiens echte naam ik even niet zal gebruiken hier)
Aaah, dat verklaart een hoop :P Miscchien weer eens tijd maken om verder te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.