De BBC is bezig met een videodienst die zich aanpast op de smaak en wensen van de gebruiker. Wie de dienst wil gebruiken moet eerst via de smartphone een personalisatieproces doorlopen, waarna getoonde video's worden aangepast op de voorkeuren van diegene.
Het gaat om een onderzoeksproject, waarvan de BBC op zijn website uitlegt wat de bedoeling is. Op basis van de voorkeuren van een persoon kunnen verscheidene elementen in een video worden aangepast. Zo kan de verhaallijn worden omgegooid, kan de achtergrondmuziek worden veranderd en kan worden gesleuteld aan de kleurafstelling. De BBC geeft als voorbeeld dat scenes verwijderd kunnen worden uit video's, ook kunnen scenes vanuit het perspectief van een ander personage worden gegeven. Het project wordt door de BBC Visual Projective Media genoemd.
Om te kunnen bepalen waar de voorkeuren van de kijker naar uit gaan moet een personalisatieproces worden doorlopen. Gebruikers moeten via een app op de smartphone vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid. Ook wordt er gekeken naar welke liedjes de gebruiker luistert. Om verschillende versies van video's te kunnen genereren worden onderdelen van de video's, zoals scenes en muziekstukken, opgeknipt in verschillende stukjes. Deze verschillende onderdelen kunnen dan, op basis van de voorkeuren van de gebruiker, weer worden samengevoegd tot een consistent geheel.
In de toekomst wil de BBC ook op andere manieren informatie gaan vergaren over de gebruiker. Zo wordt er onder andere nagedacht over het in real time verzamelen van informatie, dus terwijl iemand naar de video zit te kijken. Hoe dat er precies uit moet komen te zien is echter nog niet duidelijk.
De BBC stelt dat de Visual Perceptive Media-project niet direct als nieuwe dienst wordt uitgebracht, waardoor het dus onduidelijk is of het uit de ontwikkelfase zal komen. Wel wordt er op termijn een prototype van de videodienst uitgebracht die publiekelijk zal worden getest. Wanneer deze verschijnt is overigens nog niet bekendgemaakt.
De Britse omroep doet vaker onderzoeksprojecten voor de ontwikkeling van nieuwe features. Zo werd er afgelopen zomer een experimentele headset ontwikkeld die fungeert als afstandsbediening voor de iPlayer. Dat systeem werkt door het uitlezen van hersensignalen, die dus worden vertaald in commando's voor de videospeler.