Robot 'Spencer' leert de weg op Schiphol tijdens tests

KLM en diverse universiteiten testen op Schiphol vanaf 30 november de robotische floorwalker Spencer. Het project onder leiding van de Albert-Ludwigs-Universität uit Freiburg heeft tot doel om uiteindelijk transfer-passagiers een handje te helpen.

Zover is het echter nog niet. Deze eerste fysieke test in de publieke ruimte van Schiphol is er vooral om te kijken hoe de robot in het echt reageert op de omgeving. Ook moeten de kaarten die de robot gebruikt om zich op de omgeving te oriënteren in 'het echt' getest worden.

Michiel Joosse, promovendus aan de Universiteit Twente, werkt ook mee aan het project. Aan Tweakers vertelt hij dat er heel veel simulaties gedraaid zijn met de robot in een virtueel Schiphol, maar dat Spencer nog nooit in het echt op de luchthaven heeft rondgereden. De tests volgende week zijn vooral bedoeld om te weten te komen hoe de robot reageert op de omgeving met grote groepen echte mensen en zaken zoals de werkelijke lichtinval. De camera's die de robot gebruikt kunnen bijvoorbeeld last krijgen van laagstaande zon die recht in de lens valt.

De autonome robot rijdt volgende week wel rond, maar hij functioneert nog niet helemaal zelfstandig. Tijdens de testweek zullen er altijd twee studenten in de buurt zijn om eventueel op een noodstop te drukken.

Bron: Spencer.eu/gallery

Na de testweek is het zaak de data te analyseren en zo de robot zich nog beter een weg te laten vinden door grote mensenmassa's en plekken met snel wisselende lichtomstandigheden. Ook wordt gekeken of de kaart die de Zweedse universiteit Örebro maakte, aan de eisen voldoet. De groep uit Twente houdt zich vooral bezig met het verwerken van 'sociale signalen'. In dit geval betekent dat hoe de robot reageert op de passagiers in de omgeving.

Al eerder bracht de onderzoeksgroep een robot voor rondleidingen voort. Deze robot F.R.O.G. leidt mensen rond in een museum in Sevilla. Tweakers maakte ruim een jaar geleden al een video over deze robot.

Het Europese onderzoeksproject met Spencer startte in april 2013 en heeft een looptijd van drie jaar. De EU draagt bijna 3,2 miljoen euro bij aan het project. Het totale budget is 4,3 miljoen euro. Het Zwitserse bedrijf BlueBotics bouwde de robot voor KLM, die de eindgebruiker zal zijn en de robot als belangrijke ontwikkeling naar de toekomst ziet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

27-11-2015 • 14:24

35 Linkedin

Reacties (35)

Wijzig sortering
Nou, ik heb liever een mooie dame op schiphol die mij de wegwijst dan zo'n robot :D

Ik vlieg regelmatig eens in de jaar vanaf Schiphol en het is enorm groot. Ik heb 3 maanden geleden bijna 20 a 30 minuten gelopen om bij de gate te komen.
Geef je groot gelijk, was pas bij de Mac en de smartphone generatie stonden hun hamburger achter Een beeldscherm te bestellen. Ik ging naar de kassa waar een mooie meid mijn bestelling op nam.

Ooit denken we terug aan de tijd dat een Cassiere je producten af rekende, en die lekkere charmante meid op hoge hakken je een rondleiding gaf in het museum.
Maak dan maar ns een tussenlanding in Frankfurt ;)

Nee ja, maar dit soort technologie gaat echt wel nuttigzijn in de toekomst. Maar ik verwacht dat het grote publiek er ook aan moet gaan wennen. En hoeveel van zulke robots worden er ingezet? Als men er dan aan gewne dis zijn de info robots net zo drukbezocht als balies. Ik denk dat echte mensen - mooie schiphol dames :) - dan veel beter en sneller kunnen inspelen op groepen mensen. Die 'gimmick' status zal nog wel ff duren...
Leuke ontwikkeling. Wat vooral leuk is aan dit project, is dat de code gewoon op Github staat: https://github.com/spencer-project

Voordeel is dat het door bedrijven ook gebruikt kan worden. Momenteel doe ik onderzoek of we bij het bedrijf waar ik zit gebruik kunnen maken van sommige packages.
Waarom zou je dit werk door een robot willen laten doen? Menselijk interactie heeft toch echt de voorkeur voor veel mensen..
Omdat er misschien nu helemaal geen resources zijn om mensen op dit soort taken (lees overstapbegeleiding) te zetten.
Stel voor dat je eens Ex Machina gaat kijken.. Als voorstander van robots heeft me het zeker aan het denken gezet.
Misschien kan de robot wel veel meer talen spreken dan echte mensen?
Waarom zou je berekeningen met Excel doen?
Waarom zou je geld uit een automaat halen?
Waarom zou je computergames spelen?
Waarom zou je in een scootmobiel willen rijden?

Allemaal dingen die ook door mensen gedaan kunnen worden maar we er toch voor kiezen om dat niet te doen.

En met het oog op demografische veranderingen is het goed om flink onderzoek naar dit soort oplossingen te doen. Als je kijkt hoeveel mensen er over een tijdje in de zorg nodig zijn door de vergrijzing dan zijn er helemaal geen mensen meer beschikbaar voor andere zaken.
Hoe vaak ik niet op een luchthaven heb gezocht naar een steward die mij actually kan hèlpen. Vaak is er een taalbarrière, dan is er nog de knullige wijze van vertalen door stewards (die mensen hebben echt geen hogeschoolopleiding, voor een job à $6 per uur!), Soms heb je een verdwaalde HBO'er/intelligentia, maar meestal moet je het stellen met een veel te lange uitleg door een veel te domme dame of heer.

Dan is er het voordeel van éénvormigheid. Get acquainted met de taal van deze robots voor één keer en je kunt ze op elke terminal op dezelfde manier aanspreken én verstaan. Plus het voordeel van taalselectie. Directies krijgen in verstaanbare taal, in plaats van het gebrekkige Engels van een Guatamalees die vooral Spaans spreekt. De charmes ervan versta ik, maar op een vliegveld ben ik niet op zoek naar leuke ervaringen, daar zoek ik vooral overstapplek of uitgang.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 28 november 2015 17:38]

offtopic: Hoe gaaf! Zometeen krijgen we nog een echte baymax! :+

ontopic: Vanwaar is er gekozen voor alleen de 'rondleiding' functionaliteit? Ik kan me voorstellen dat zo'n robot ook geschikt is om je bagage mee te nemen.
Ik kan me ook voorstellen dat we dit uiteindelijk kunnen gebruiken voor ouderen die niet zo ver kunnen lopen. Dat de SPENCER een zit plek heeft waar bijvoorbeeld mijn oma plaats kan nemen. Ik ben hier in ieder geval hartstikke voor! Ik kijk uit naar het moment dat ik wordt aangesproken door een SPENCER, omdat ik 'verdwaald kijk'.
eerst kan oma plaatsnemen, dan gehandicapten, kinderen, iedereen.
Daarna een versie met beeldscherm en bekerhouden en voor je het weet hebben we een eenzame vuilnisophaalrobot nodig om alle mensen te redden ;)

ontopic: met een persoon op dat apparaat zal de batterij duur wel flink achteruit gaan. dan zouden ze iets met stroom op rails kunnen doen. of speciale banen maken voor deze dingen die helemaal niet zo breed hoeven te zijn omdat niemand meer door elkaar heen hoeft te rennen. je wordt gewoon op tijd afgeleverd. met 2 of 3 banen kun je dan een algoritme maken dat prioriteit geeft aan mensen die te laat zijn of die nog druk willen winkelen.

kunnen ze daarna deze techniek weer delen met de auto industrie om zelfrijdende auto's te maken.
Stroom in de grond hoeft niet direct, in veel warehouses word al geautomatiseerd waarbij de "robots" zelf naar hun laadstation rijden als ze leeg raken. De rotterdamse haven doet dit zelfs op grote schaal met containers
Bagage meenemen vraagt wel een hoop extra, moet zo'n robot met de 'hand' meenemen dan moet je de robot veel zwaarder maken om de balans te houden met tassen die over de schouder oid gaan, of lopen met trolleys rond wat niet alleen voor veel extra berekeningen zorgt, maar ook veel meer ruimte in neemt. Alternatief is een bak erachter, maar ook dat neemt een hoop extra ruimte in.
Wil je dat als brede dienst aanbieden, dan heb je straks wel extreem veel robots nodig, wat niet alleen heel veel kost, maar ook heel problematisch wordt met ruimte, en waar mensen nog wat doorduwen om langs mensen te komen, zal een robot dat niet doen. Voor je het weet is je robot een uur bezig om ergens te komen waar jij in 5 minuten had geweest. ;)
Da's in elk geval beter dan door shady figuren worden aangesproken of je drugs wil.
Dat kan Spencer ook na een upgrade ;)
Het Europese onderzoeksproject met Spencer startte in april 2013 en heeft een looptijd van drie jaar. De EU draagt bijna 3,2 miljoen euro bij aan het project. Het totale budget is 4,3 miljoen euro. Het Zwitserse bedrijf BlueBotics bouwde de robot voor KLM, die de eindgebruiker zal zijn en de robot als belangrijke ontwikkeling naar de toekomst ziet.
Dus er wordt EU geld besteed bij landen die niet bij de EU horen. IMO een kwalijke zaak.
Ik zou liever zien dat het geld aan kennisvergaring binnen de EU besteed wordt i.p.v. kennisvergaring in Zwitserland.

Ik vind tevens dat de robot een erg grote oppervlakte bezet. IMO niet handig voor een drukke plaats zoals Schiphol.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 27 november 2015 14:59]

Ik weet niet in hoeverre dit bedrijf gesubsidieerd is, maar aangenomen dat ze een tegenpresetatie moeten leveren (namelijk het bouwen van een robot), is dit toch niet zo gek? De EU zal wel eens vaker iets kopen bij een niet-Europees bedrijf, als was het maar de iPhone van de een-of-andere minister.

Het verschil hier is dat het bedrijf zelf ook nog een bijdrage heeft gedaan (even aangenomen dat de bedragen gelijk zijn, dan hebben ze dus maar 75% van de prijs gehad, en moesten ze 25% zelf ophoesten). Dus je kan dus ook beredeneren dat een niet-EU bedrijf hier bijdrage geleverd heeft aan EU-innovatie.

(full disclosure: mijn werkgever heeft wel eens funding gekregen uit een EU project, hier verder niet aan gerelateerd).

[Reactie gewijzigd door MacFreek op 27 november 2015 15:35]

Ik weet niet in hoeverre dit bedrijf gesubsidieerd is, maar aangenomen dat ze een tegenpresetatie moeten leveren (namelijk het bouwen van een robot), is dit toch niet zo gek?
Ja wel, want dat had je ook een EU bedrijf kunnen laten doen, waardoor de kennis in de EU blijft.
De EU zal wel eens vaker iets kopen bij een niet-Europees bedrijf, als was het maar de iPhone van de een-of-andere minister.
Dat is IMO een heel ander verhaal. Dit betreft een kennis project. En niet het kopen van middelen.
Het verschil hier is dat het bedrijf zelf ook nog een bijdrage heeft gedaan (even aangenomen dat de bedragen gelijk zijn, dan hebben ze dus maar 75% van de prijs gehad, en moesten ze 25% zelf ophoesten). Dus je kan dus ook beredeneren dat een niet-EU bedrijf hier bijdrage geleverd heeft aan EU-innovatie.
Precies zoals je het zegt "even aangenomen".

Zolang het niet vermeld is ga ik er vanuit dat de volle mep voor de robot betaald is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 27 november 2015 15:41]

Kwalijke zaak is een groot woord. Zwitserland is omsingeld door de EU. Handelt veel met de EU landen. Heeft veel verdragen met de EU. Heeft onder druk van de EU haar bankgeheim moeten afbreken. Ze zijn geen lid maar horen er eigenlijk wel gewoon bij. Het geld gaat niet naar een concurrenrend economisch gebied (zoals de VS of China) dus hier hoeven we niet moeilijk over te doen. Als blijkt dat de beste robot uit Zwitserland komt dan moet je gewoon die kopen ipv een 2e keus robot uit Slovenië.
Mooie ontwikkeling! Ben benieuwd hoe snel hij 'leert' om daadwerkelijk in productie te gaan.

Doet me net denken aan een FPS wallhack/aimbot, die 'boxes' om personen heen
Dat zijn hitboxes, hebben weinig met wallhack/aimbots te maken, zo word in een shooter nou eenmaal onderscheid gemaakt tussen verschillende bodyparts ;)
Houden deze robots zich dan ook strikt aan de grenzen van de beveiligingscontrole? Met andere woorden: de ene helft van de Spencers rijdt buiten het beveiligd gebied (en komt er nooit in), de andere helft rijdt binnen het beveiligd gebied (en komt er nooit buiten)? Zou zonde zijn als "minder-gewenste figuren" elkaar seintjes gaan sturen "ik heb de drugs onder Spencer #42 geplakt, haal er maar af als je hem tegenkomt".
De SPENCER kan inderdaad niet door de douane heen, tijdens de testen zal hij alleen achter de douane rijden om mensen naar de juiste gate te brengen.
Een tip voor de makers (hopend dat ze dit lezen)
Hoe laat je een robot omgaan met irritante kids
Het is een interessant artikel, zelf verwacht ik niet dat SPENCER last zal krijgen van geweldadige groepen kinderen. In ieder geval niet in de huidige test situatie, achter de douane. Verwacht niet veel loslopende kinderen achter de douane.

[Reactie gewijzigd door _Folkie op 28 november 2015 16:32]

Ik dacht altijd dat zulke robots in films een slecht bedacht toekomstbeeld was en dat we direct over zouden stappen naar lopende robots ipv rijdende kopieerapparaten. Alsnog heel gaaf!
En nog een Roomba stofzuiger eronder en hij kan multitasken als een baas :D.

Leuke ontwikkeling, ben benieuwd naar de proefresultaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee