Roboticaprojecten en Nederlandse universiteiten zijn al jaren een veel geziene combinatie. In Twente werd de afgelopen drie jaar samen met Europese universiteiten gewerkt aan F.R.O.G, wat staat voor Fun Robotic Outdoor Guide. Het project werd afgesloten met een praktijktest in een museum in Sevilla. Daar moest de autonome gidsrobot zich tussen de bezoekers mengen en hen door middel van audio en video informeren over de bezienswaardigheden. Voor de onderzoekers telt vooral de interactie tussen mens en robot, in de zoektocht naar de juiste configuratie om robots ooit in het straatbeeld te integreren.
Tweakers ging langs op de campus in Enschede om meer te weten te komen over de werking van de gezichtsherkenning, die een belangrijke rol speelt in het meten van de emotionele status van mensen. Aan de hand van het resultaat dat daaruit komt besluit de robot meer of minder te vertellen of wel of niet door te gaan naar een volgende bezienswaardigheid. Veel werk is gaan zitten in de aansturing van de camera's, die ook buiten met moeilijke lichtomstandigheden als zon en schaduw gezichten moeten kunnen aflezen.
De navigatie van de robot speelt eveneens een belangrijke rol. Nog altijd moet de robot eerst een omgeving leren kennen, voordat hij er zelfstandig doorheen kan rijden. Door vaak door één en dezelfde ruimte te navigeren, bouwt de robot een eigen kaart op met daarop de obstakels en vrije paden. De samenwerking met de camera's zorgt ervoor dat de robot rekening kan houden met mensen. Zo zal hij nooit te dicht op mensen gaan staan en blijft hij niet constant bij dezelfde personen staan als zij de robot geen aandacht geven.