Rdio stopt op 23 november met het aannemen van nieuwe klanten

Rdio heeft bekendgemaakt dat het vanaf 23 november niet meer mogelijk is om een abonnement af te sluiten op de muziekstreamdienst. Bestaande gebruikers worden overgezet op de gratis versie, die zij kunnen gebruiken zolang deze nog in de lucht is; Rdio wordt namelijk verkocht aan Pandora.

Op zijn website maakt Rdio bekend dat het zijn dienstverlening stop gaat zetten. Concreet betekent dat het vanaf volgende week, namelijk op 23 november, niet meer mogelijk is om een abonnement af te sluiten. Van bestaande gebruikers wordt het abonnement automatisch geannuleerd; zij houden toegang tot de betaalde dienst tot de datum waarvoor is betaald. Daarna moeten alle gebruikers verder met de gratis versie van Rdio. Deze wordt nog enige tijd in de lucht gehouden.

Wanneer de gratis versie van Rdio wordt stopgezet is nog niet duidelijk, maar dit zal waarschijnlijk in de komende weken gebeuren. De precieze datum is afhankelijk van de overname door Pandora. Gebruikers krijgen binnenkort meer informatie over wanneer de Rdio-dienst wordt stopgezet. Zij krijgen dan ook informatie over het exporteren van hun gegevens, zoals playlists en favoriete nummers.

Eerder deze week maakte Pandora wereldkundig dat het grote delen van Rdio overneemt, waarbij laatstgenoemde faillissement zal aanvragen. Vanaf volgend jaar wil Pandora, met behulp van de acquisitie, met een vergelijkbare muziekstreamdienst op de markt komen als Rdio. De bedoeling is dat gebruikers individuele muzieknummers kunnen gaan afspelen, iets dat momenteel met de radiodienst Pandora nog niet mogelijk is. Met de overname is een bedrag van 75 miljoen dollar, omgerekend 70,4 miljoen euro, gemoeid.

Door RoD

Admin Mobile

21-11-2015 • 09:27

22 Linkedin

Reacties (22)

22
22
19
2
0
0
Wijzig sortering
Erg spijtig, ik vond de dienst prettiger in gebruik dan de concurrenten. Voordelen waren het doorspelen met muziek van gerelateerde artiesten als een album was afgelopen (Deezer kan dat niet en Spotify speelt dan alleen muziek van dezelfde artiest af, als ik het goed heb) en de mogelijkheid je luistersessie te hervatten op een ander apparaat: zat je midden in een nummer op je computer, dan ging het op je smartphone precies daar weer verder. De interface vond ik ook beduidend beter dan de anderen, dat is bij vele reviews ook naar voren gekomen.

Mijns inziens hebben ze de boot een beetje gemist door niet te integreren met Smart TV's, receivers, draadloze systemen en andere apparaten. Dat Spotify en Deezer dat wel bieden maakt ze een stuk interessanter, het gebruik van die diensten is daardoor veel breder. Afspelen van muziek via de versterker deed ik met een kabeltje naar tablet of telefoon, en da's verre van ideaal.

Spotify heeft Rdio vorig jaar al ietwat dwars gezeten door The Echo Nest in te lijven, waar Rdio op dat moment van afhankelijk was voor aanbevelingen. Daarom had Rdio TastemakerX overgenomen, wat een investering was die niet nodig zou zijn geweest als Spotify The Echo Nest niet had overgenomen. En het uitstapje naar een streaming videoplatform, Vdio, was ook geen succes.

Zo, en dan ga ik nu even 200+ albums handmatig overzetten naar een andere audiodienst. Want de API's van al die diensten maken het wel mogelijk om playlists en favorieten over te zetten, maar geen albums...
Spotify doet het inmiddels best goed met je nieuwe muziek laten ontdekken. Er zijn nu weekly playlist recommend for you en ook een radio station starten op basis van het nummer dat je luistert etc.
Wat is goed?

Ik krijg vaak muziek in mijn lijstje waar ik helemaal niet op zit te wachten.

Als ik bijvoorbeeld 1 nummer van Metallica luister (voor mij pure nostalgie), krijg ik ineens allemaal metal muziek waar ik geen interesse in heb. Dus om nou te zeggen dat het goed werkt. Of mis ik een instelling?
In de weekly playlist zitten nummers die gebasseerd zijn vanuit je luister gedrag. Dus als jij van alles luisterd zou daar ook van alles in staan.

Als jij een nr van metalica luisterd en je drukt vervolgens op start radio based on this song zou ik niet weten wat hij anders moet doen? Allemaal nummers gaan draaien waar jij nostalgie bij hebt? Dat kan spotify toch nooit weten..
Nee, niet nummers van nostalgische waarde. Juist niet, ik wil vernieuwing (anders zou ik in een huidige playlist luisteren). Ik wil geen metal in mijn weekly playlist zien of horen. Ik hoef geen Pantera of weet ik veel wat voor metalband te horen. Ik vind dat geen prettige muziek, ik vind het negatieve muziek. Maar die paar oude nummers van Metallica vind ik wel relaxed. Zo heb ik wel meer (nostalgische) voorbeelden want ik ben van veel muziek genres thuis, maar die wil ik _niet_ mee laten wegen.

Dus eigenlijk zouden bepaalde nummers niets moeten triggeren omdat ze slechts van nostalgische waarde zouden zijn.

Wat ik graag in mijn weekly zou willen horen is bijvoorbeeld world music, ambient, trip hop, noem maar op. Rustgevend, vredelievend. Daar wil je geen metal of andere herrie tussen hebben.
Maar dan kan je toch ook een van die nummers luisteren en op basis daarvan een radio station starten? Elke keer als je iets hoort wat je leuk vind like je het en komt het in je liked for radio playlist.
Weet ik niet, die feature heb ik nog nooit gebruikt. Geen idee wat het doet.

Ik voeg nummers toe aan me collectie en me "main playlist" (dat was de vroegere favorites lijst). Daarnaast heb ik een collab lijst met me vriendin waar we allebei leuke nummers toevoegen.
Dit (Eerste Wereld) probleem heb ik ook geregeld. Het lijkt mij echter vrij eenvoudig op te lossen door een "Negeer" knop o.i.d., die je in kunt drukken op het moment dat je een afgespeeld nummer niet wilt laten meenemen in de lijst. Vreemd eigenlijk dat dit nog niet is geïntroduceerd.
Bij radio stations zitten een duimpje omhoog en omlaag. Als je die gebruikt gaat het station steeds meer naar je smaak staan.
Dat is niet helemaal hetzelfde, maar bedankt voor de tip. Het valt ook niet mee om de smaak van een luisteraar te bepalen, d.m.v. een algoritme. En als het gaat om nieuwe muziek, "ontdek" ik die ook het liefste zelf, zodat deze niet wordt beperkt door mijn luistergeschiedenis. Nogmaals, een typisch Eerste Wereld "probleem", maar interessante materie, vind ik.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door John Duh op 22 november 2015 11:55]

Aanvullend: Google Play Music doet dit ook al erg goed (al is de functionaliteit wat verstopt) en Apple Music doet het ook al aardig
Tidal en Napster doen dit trouwens weer vrij slecht. In Napster als je bijvoorbeeld old school hip hop aan het luisteren bent en je kiest dan top songs in the same genre krijg je gewoon hiphop hits van nu, wat na mijn mening toch iets heel anders is (vind hiphop van nu niet om aan te horen). Tidal is gewoon een grote rommel. Je krijgt hele rare suggesties en wordt heel veel na druk op de muziek videos gelegd. Deezer heb ik niet echt ervaring mee. Persoonlijk blijf ik bij spotify, napster heb ik omdat het bij mijn auto zat en Tidal heb ik voor de high quality streaming, maar zit eraan te denken om die weer op te gaan zeggen.
Het verder spelen van je nummer op je mobiel van de pc of andersom zit trouwens ook in Spotify tegenwoordig. Het verder gaan van dezelfde soort muziek is ook mogelijk, moet je er een radio van starten.
Is het niet vreemd dat er eerst een deel van het bedrijf wordt overgenomen en dat het vervolgens faillissement aanvraagt?
Nee. Mogelijk zijn alleen bepaalde onderdelen interessant. Ook kan het zijn dat de verplichtingen van Rdio dusdanig groot zijn dat het in z'n geheel niet over te nemen is.
Klinkt een beetje als kaalplukken en laten afsterven. En als een gedeelte word overgekocht, wat blijft er dan nog over. Kan het deel dat failliet gaat nog een doorstart maken?
Daar klinkt het zeker naar. Iets soortgelijks is eerder gebeurd met Blinkbox Music wat o.a. in de UK actief was en door het Australische Guvera.com werd overgenomen en 6 maanden na overname moest stoppen (zie ook The Guardian, hier). Gek genoeg zijn daar zelfs nog de apps en Facebook pagina actief zonder dat de dienst nog werkt en er iets is gecommuniceerd naar de gebruikers.

Ik verwacht dat de diverse abonnementen t.z.t. in een iets andere vorm terugkomen onder de vlag van Pandora. Mogelijk gaat dit er dan ook voor zorgen dat een smartradio Pandora ook gratis/betaald abonnement weer mogelijk wordt in Nederlands (zonder proxy).

Ik ben zelf op zoek geweest naar 'voordelige' streaming muziek abonnementen (max 5 euro per maand) voor mij is een smartradio dienst genoeg en daar heb ik deze lijst van gemaakt. Ik zit te wachten op de betaalde variant van MixRadio die hoogstwaarschijnlijk 3,99 euro per maand gaat kosten. Helaas is Slacker Radio in Nederland niet actief (alleen VS, Canada).
Je kan het ook zo zien: bij een failliessement was alles er onderdoor gegaan. Nu kan het IP, lopende contracten en mogelijk een deel van het personeel mee.
In het gerelateerde nieuwsbericht staat dat het gaat om het overnemen na het faillissement. Dus ze vragen faillissement aan en dan worden bepaalde onderdelen overgenomen. De andere delen blijven dus in het failliete bedrijf.
Dus het is eigenlijk andersom, enkel doordat de overname nu al bekend is, lijkt het anders te zijn.
Anoniem: 463321
21 november 2015 09:50
Vreemd dat je nog een paar dagen lang een abonnement kunt afsluiten. Stop er dan gelijk mee.
Zo gek is dat toch niet? Het zorgt er juist voor dat mensen zich betaald gaan inschrijven, dus heeft Rdio nog wat omzet.
Instandhouden moeten ze toch nog wel even.

[Reactie gewijzigd door chezrene op 21 november 2015 09:57]

Ik heb Pandora altijd een leuke dienst gevonden maar nooit zo leuk om een abonnement te nemen. Via DNS proxy luister ik nog wel af en toe naar de gratis versie. Wie weet wat het gaat worden met de delen van Rdio. Verder ken ik Rdio niet echt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee