Microsoft patcht kritieke lekken in Internet Explorer

Microsoft heeft een patch uitgebracht voor kritieke lekken in Internet Explorer waarmee aanvallers dezelfde rechten zouden kunnen krijgen als de huidige gebruiker. Daarvoor moeten slachtoffers wel een door de aanvallers geprepareerde site bezoeken.

windows logoDe lekken zitten in alle versies van Internet Explorer vanaf versie 7 en raken dus alle Windows-versies die Microsoft ondersteunt, namelijk Vista, 7, 8, 8.1 en 10. Het lek zit in de manier waarop Internet Explorer objecten in het geheugen adresseert, schrijft Microsoft.

De vinders van de diverse lekken, waaronder beveiligingsbedrijf FireEye, Trend Micro en Verisign, hebben de details van de lekken nog niet bekendgemaakt, waardoor onbekend is hoe ze precies werken. Het gevolg van een aanval met deze lekken is volgens Microsoft dat als aanvallers gebruikmaken van een daarvoor ontworpen site, zij dezelfde rechten krijgen op de pc als de gebruiker. Als de gebruiker dus administrator is, krijgen de aanvallers die rechten ook. Microsoft heeft de lekken daarom aangeduid als kritiek.

Het lek zit alleen in Internet Explorer en niet in Microsofts Edge-browser op Windows 10 of andere browsers als Chrome, Opera en Firefox. De patch is onderdeel van de maandelijkse update van Microsoft voor Windows en zal dus bij gebruikers via Windows Update op de pc's komen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-10-2015 • 10:08

103 Linkedin

Reacties (103)

103
98
66
0
0
0
Wijzig sortering
Op het werk zitten we nog met ie8 op een niet meer ondersteunend besturingssysteem .Zo onveilig als wat...
Werk je bij de overheid :+

Schandalig dat er nog zo veel bedrijven (en overheidsinstanties) zijn welke nog gewoon XP gebruiken waar dit vervangen kan worden. Waar ik werk zijn er nog enkel Windows XP machines, dit is omdat deze op machines zijn aangesloten welke enkel XP ondersteunen (de machines kosten tonnen).

Voor de veiligheid hangen deze PC's niet aan het netwerk. Dat is de enige toelaatbare reden, het loskoppelen van netwerk is dan ook een must. Hier werkt het management ook mee gelukkig.

Veel bedrijven zouden toch ook iemand met IT kennis in het bestuur moeten hebben, het is in elk bedrijf een basis voor alle werkzaamheden geworden. Dit is echter iets dat door veel managers niet erkend wordt, zij zien het enkel als een kostenpost |:(
Ik werk niet voor de overheid :+ maar wel voor een groot europees bedrijf met ongeveer 150 medewerkers.

[Reactie gewijzigd door Rockvee2 op 14 oktober 2015 12:47]

/Volledigofftopic
150 valt nog onder MKB: https://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-_en_kleinbedrijf (uitgaande van alleen personeel).
150 is een 'nog gezellig klein' bedrijf ;) Maar zo klein en dan nog op WinXP draaien dat is echt bizar. Wij hebben ~45.000 mensen (~500 locaties wereldwijd) en er draait al 3-4 jaar echt niets meer op XP. Vista is overgelagen (zoals bij de meeste bedrijven denk ik) maar wij draaien overal op Windows 7, 8.1 en nu steeds meer Windows 10 en hier en daar OSX. In principe krijgt gewoon ieder nieuw systeem het laatste OS.
Gewoon even een van de "geprepareerde websites" bezoeken en ze besluiten hogerop heel snel om te patchen naar een nieuwere versie ;)
Gewoon even een van de "geprepareerde websites" bezoeken en ze besluiten hogerop heel snel om te patchen naar een nieuwere versie ;)
Je bedoelt: je wordt ontslagen en verder verandert er niets.

Dit terzijde bestaat het probleem in elke versie van IE, dus een meer recente versie zou geen zoden aan de dijk brengen. Win10/Edge zal echt nog niet voor morgen zijn bij de meeste bedrijven (of overmorgen, of eender welk tijdstip tot een jaar na het einde van de ondersteuning voor Win7).
Edge heeft een zooi bugs qua re-renderen van elementen op de pagina waardoor die in bepaalde situaties niet voldoet. Dan maar alternatieve browsers.
Edge werkt ook waardeloos bij gebruik van meer dan 1 scherm. Tabladen los verslepen gaat niet. En start altijd op in je hoofdscherm
Ik versleep regelmatig Edge tabbladen van het ene scherm naar het andere. Geen enkel probleem.
En Edge heeft geen touch handlers. Als jij een mobiel vriendelijk en responsive website wilt bouwen voor o.a. de Surface Pro, heb je in Edge nog geen touch input handlers zitten waardoor je niet een touch event kan gebruiken zoals slepen ofzo.
Eigenlijk sla je de spijker mis dan, omdat dit kennelijk voor alle versies vanaf 8 geldt ;)
Eh?
De lekken zitten in alle versies van Internet Explorer vanaf versie 7 en betreft dus alle Windows-versies die Microsoft ondersteunt, namelijk Vista, 7, 8, 8.1 en 10.
Anoniem: 698505
@Rockvee214 oktober 2015 10:24
Laat me raden, de higher-ups hebben er geen zin in? Of is het/vinden ze het te duur? :|

Je kan het probleem enigszins... 'minder erg' maken door een andere browser te gebruiken, denk ik? Het OS is dan nog wel een probleem...
De higher ups vinden het te duur omdat het volgens hun nog goed werkt.. We kunnen google chrome gebruiken maar ons intranet werkt er niet mee. Systeem is windows server 2003.
Anoniem: 463321
@Rockvee214 oktober 2015 13:10
Misschien moet je ze eens een risicoanalyse en kostenplaatje onder de neus schuiven met wat er kan gebeuren als je oude meuk blijft gebruiken.
Ik heb dit eens met de high ups besproken en die zeiden dat ik het aan de ict manager moest overlaten. Gesprekje aangeknoopt met hem maar hij krijgt de middelen niet. Over de risicos zei de highup dat het hier niet zou gebeuren omdat het goed werkt(?). Niet verder naar gevraagd.
Of stiekempjes toch maar eens ergens anders gaan solliciteren; het is ook niet gezond als je elke dag een stukje sterft van binnen met dergelijke sand-for-brains om je heen :/
Anoniem: 324173
@Rockvee214 oktober 2015 10:43
hehe..wat voor bedrijf is dat dan?
In principe mag je ook maar enkel die websites bezoeken die je nodig hebt voor je werk. Zoveel zullen er dat niet zijn.
... totdat er van buiten af iets met je systemen gebeurt. Voor een aantal security issues zijn geen gebruikers nodig.
De gebruikers blijven echter het grootste risico vormen...
Hier op het werk een 32-bit Windows 7 met Internet Explorer 9. Het zal mij verbazen of dat snel gaat veranderen.
Het is allemaal een kwestie van tijd, testing, budget en vooral prioriteiten.
Hier op het werk heb ik een jaar geleden dat aangekaart. Er werd toen niets aan gedaan.
Gevolg nu moeten ze in allerijl alles gaan testen en ho ja die Enterprise mode werkt wel beter dan de compatibility mode van IE9, laten we daar alles in draaien?!? ipv de toepassingen te herschrijven. Ze weten het al 1 jaar!
Vooral in zakelijke omgevingen ontkom je er vaak niet aan doordat bedrijfskritische websites enkel goed functioneren in IE.
Vijf jaar geleden was dat een acceptabel excuus. Ook toen was IE al niet heel wenselijk, en zeker niet de antieke IE6 waar veel "bedrijfskritische websites" van afhankelijk zijn. In de afgelopen 5 jaar hadden ze de boel best kunnen patchen om in moderne browsers te werken, waaronder IE10 en IE11, die ook goed functioneren mbt de standaarden. Als je je daarbij dus aan de standaarden houdt ben je gelijk niet meer van één browser afhankelijk en future proof.
Klopt, ik reageer dan ook enkel maar op de vraag 'wie gebruikt er nog Internet Explorer?'. Zeker bij grotere instanties waar veelal legacy systemen gebruikt worden ontkom je niet aan IE is mijn ervaring.
Ik ben verplicht Internet Explorer (via VM's o.i.d.) te gebruiken voor algemene nationale systemen in ons land.
álleen Internet Explorer.. niet de laatste versie, maar ook niet een te oude versie.

Ik mag er verder niet op in gaan wat/hoe.. maar het komt zo verschrikkelijk vaak voor (dat het zelfs contractueel afgestemd wordt.. "oh heb je dat niet, dan ben jij in gebreke".. hoppa.. balletje de schutting over)
Maar wat met het argument dat je binnenkort geen PC meer kunt kopen met een lagere IE-versie dan 11 omdat dit de versie is die bij Win10 wordt geleverd?

Van een businessklant kun je verwachten dat ze een volumelicentie Win7 hebben liggen, maar een freelancer of BYOD'er kan binnen afzienbare tijd niet meer terug naar een oudere versie. Wat met een developer die thuis verder wil werken, moet die dan op eBay een WinXP-laptop kopen?

8)7
Virtual Machines zijn een oplossing.. en zo zijn er nog een paar andere oplossingen.
Waarvan het niet altijd even duidelijk is, of het uberhaupt mag van Microsoft. (ben niks gaan kraken, maar bepaalde teksten duiden op een vorm van work-around met het draaien van oudere IE's)

Het is voor de thuis developer zeker mogelijk.. maar echt betrouwbaar.. nee.
Vroeger hadden we nog wel eens oudere bakken staan om met andere software te kunnen testen.

Vaak blijven deze dingen in een vorm van legacy voortstaan en is het motto "if it aint broken, dont fix it" erg groot. (wat in sommige sectoren zeker de beste keuze is, hetzij het geen lange termijns visie is)
Ja hoor dat mag van microsoft, ze hebben er zelfs een site voor ingericht waar je ze kan downloaden.
https://dev.modern.ie/tools/vms/windows/
Oh toppie.. had ook iets geprobeerd via ehm.. play on linux?

Had het idee, dat het daar juridisch wellicht niet 100% dicht zat.

Er is dus altijd wel een oplossing.. maar het is zeer zeker niet ideaal. (losstaand van alle eventuele beveiligingsrisico's)
Ja hoor dat mag van microsoft, ze hebben er zelfs een site voor ingericht waar je ze kan downloaden.
https://dev.modern.ie/tools/vms/windows/
Dat zijn 90 dagen testversies, en die mag je dus ook alleen gebruiken voor testdoeleinden. Niet om zoals in bovenstaand voorbeeld thuis verder te werken. Voor thuisgebruik zal het allemaal niet zo'n vaart lopen, maar als bedrijf kan je serieus in de problemen komen als je de licenties niet op orde hebt.

Er is veel mogelijk op gebied van virtualisatie maar de licentie voorwaarden zijn ook nog al complex. Home versies mogen voor zover ik weet nooit gevirtualiseerd worden, OEM versies komen praktisch gezien eigenlijk ook niet voor virtualisatie in aanmerking. Zie deze reactie van een Microsoft medewerker voor aanvullende informatie. Ik kan overigens niet uitsluiten dat het tegenwoordig alweer anders in elkaar zit, maar meestal worden de voorwaarden er niet soepeler op.

[Reactie gewijzigd door Tribits op 14 oktober 2015 15:55]

Het staat vaak gewoon niet hoog op de prioriteitenlijst. Probeer het management maar eens uit leggen dat het tonnen of zelfs miljoenen moet investeren, zodat de gebruikers een nieuwere browser kunnen gebruiken.

De noodzaak daarvan is lastig te verantwoorden aan technische leken.
Probleem is eerder dat veel bedrijven vaak verouderde IE versie gebruiken, ik heb genoeg bedrijven gezien die vrolijk op IE6 of 7 werken...

En daar komt een ander probleem bij, IE heeft een slecht imago gekregen, zo is IE11 helemaal niet zo slecht alleen zien mensen nog steeds de oude IE en kraken de nieuwe onterecht af.

Ook een reden dat Microsoft geen IE meer uitbrengt maar opnieuw begon met de nieuwe Edge browser.
Het is een beetje een probleem dat zich al jarenlang voortsleept. Tien jaar terug waren IE only applicaties nog wel te verdedigen. Netscape was uit beeld verdwenen en andere browsers waren nauwelijks bekend. Veel bedrijven zijn pas laat van Internet Explorer 6 afgestapt en toen overgegaan naar Internet Explorer 9. De acceptatie van Chrome en Firefox verliep binnen het bedrijfsleven lange tijd moeizaam, vooral de release/update policy leidde tot weerstand en vraagtekens.

Dat heeft er tevens ook weer toe geleid dat nieuwe applicaties ook voor IE ontworpen werden, of in ieder geval onvoldoende voldeden aan de geldende web standaards van dat moment. Los daarvan biedt het hanteren van standaarden nog geen garantie dat een applicatie in alle browsers hetzelfde werkt. Daarnaast zijn er vaak de nodige add-ons, plugins en andere vormen van integratie met andere applicaties. Zelfs als alle applicaties zich volledig aan de standaarden houden is het dus nog niet gezegd dat je zomaar even van IE naar Chrome, Firefox of Edge over kan schakelen.
Dit is gelukkig bij de laatste paar bedrijven waar ik geweest ben niet meer. Het bedrijf waar ik nu werk, werkt gewoon lekker met Chrome als standaard browser. En applicatie die alleen werken op IE worden gewoon uitgefaseerd.
Je bedoelt een browser waarvan de fabrikant eenzijdig beslist wat er vandaag of morgen wel/niet meer werkt? Je features oplegt die je niet kan uitzetten? Auto-update over internet forceert ook al zet je dat uit als beheerder? Welke support?

Voorbeelden voor hierboven:
- uitzetten van NPAPI
- Meerdere identiteiten die je niet kan uitzetten (GPO werkt niet)
- Beslissing om auto-update altijd aan te zetten, behalve in een domein, maar daar werkt dan weer niet vanwege een bug die ze pas binnen 2 maanden van oplossen...
Nou is Chrome qua support beter dan IE, qua performance is het een ramp...
In den beginne was Chrome licht en snel, maar tegenwoordig te verzadigd en vreet geheugen. Edge mist extensies, dus Firefox voor mij ;)

IE11 gebruik ik nooit, want mij te lelijk.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 14 oktober 2015 15:38]

doordat bedrijfskritische websites enkel goed functioneren in IE.
Dan zit ik te denken aan luie ICT, want het is wel vrij normaal om crossbrowser support te regelen.
Trouwens: waarom werkt het dan alleen op IE? IE heeft toch niet specifieke features die anderen niet hebben. IE heeft afaik ook geen maffe exotische HTML render engine..?
Hangt van de omgeving af. Waarom zou een groot bedrijf alternatieve browsers gaan supporten? Nutteloos in mijn optiek. Je wilt juist naar een standaard. Ik heb het dan over de interne systemen en clients. Nutteloos om meerdere browsers te gaan supporten.
De standaard is dan dus de W3C-standaarden. Dan boeit het niet welke browser je gebruikt.
Is er een HTML5 DOCTYPE waarmee je kunt afdwingen binnen browsers dat ze geen drafts e.d. mogen gebruiken? Volgens mij ontbreekt de STRICT doctype. De meeste browsers begrijpen de standaard wel, maar ze voeren het vaak allemaal net even anders uit. Daar zit het grootste probleem. Het voordeel van IE is dan weer dat Microsoft wel bugs fixt, maar de featureset feitelijk hetzelfde houdt en je daardoor niet steeds opnieuw hoeft te testen. IE8 blijft IE8, je weet dat het een brakke browser blijft. Maar omdat je weet waar hij de fout in gaat kun je er op anticiperen. Wat dat betreft is IE geschikter voor het bedrijfsleven als dat Chrome, Edge en Firefox zijn.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 14 oktober 2015 15:25]

Niet echt.
Er zijn wel verschillende onderdelen van HTML5 die final zijn (en de werking dus gelijk moet zijn!) en onderdelen die nog drafts zijn.
Als je de laatste gebruikt, moet je bereid zijn vaak te testen.
Er is meer dan het correct weergeven van een pagina. Binnen een bedrijf wil je policies op applicaties zetten, support vragen afhandelen en zaken testen. Dan wil je niet 10 verschillende browsers hebben.
Zeker, maar je applicaties moeten wel werken in alle browsers.
Zodat je in de toekomst kan switchen mocht je dat willen zonder alles te moeten aanpassen.
Dan zit ik te denken aan luie ICT, want het is wel vrij normaal om crossbrowser support te regelen.
Kost tijd en dus geld. En binnen een bedrijf is het gebruik van een specifieke browser (IE/Firefox/Chrome) best af te dwingen. Ik kan mij prima voorstellen dat het een afgewogen beslissing is.
Je kan dat op dat moment afdwingen... maar vaak vergeet men hoe het 5 jaar nadien verder moet. Dan blijkt dat je met gans je IT omgeving vast zit vanwege dergelijke kortzichtige beslissing.
Het is misschien niet moeilijk om een applicatie of site geschikt te maken voor andere browsers, maar als dit niet in de requirements stond, dan was er nul en generlei reden om dit te doen in de ontwikkelingsfase. Vandaag zit het bedrijf dan opgescheept met een applicatie die enkel werkt op IE en het is goedkoper om gewoon bij IE te blijven dan om hier iets aan te doen.

Het blijft me wel verbazen dat commerciële webapplicaties enkel op IE draaien. Ons nieuwste stokpaardje doet het niet meer op Chrome 45, dus zitten we tot 2020 vast aan IE11.
Aangezien jij antwoord met een vraag, doe ik het zelfde:
Achterhaald?
Ouderwets?
sharepoint is vaak de reden om activeX nodig te hebben:
https://technet.microsoft...ary/cc263526.aspx#activex

Niet eens heel achterhaald of ouderwetse software. Helaas :'(
Als je inderdaad specifieke zaken wilt doen, zoals datasheet view, wat weer gebruikt maakt van de access database engine. Dat kan ook prima met IE11, wat een degelijke browser is (op dit moment). Verder kan je gewoon met een willekeurige andere browser aan de slag.
Beiden waar, maar veel grote bedrijven werken nog steeds met die systemen die al > 5 jaar geleden zijn uitgerold in die omgevingen. Het upgraden / vervangen van al die systemen kost nu eenmaal geld. Voor ons natuurlijk de verkeerde besparing, maar leg dat het management maar uit.
Aangezien jij antwoord met een vraag, doe ik het zelfde:
Achterhaald?
Ouderwets?
Misschien komt het door de zware beveiligingseisen van de server dat geen enkele andere applicatie dan Microsoft toelaat... Het kan zijn dat ze Mozilla of Google niet vertrouwen...

Vandaar dat ze Internet Explorer nog steeds gebruiken :')
Nou weet ik niet over welke IE jij het hebt maar IE11 is niet achterhaald of ouderwets, sowieso vele malen beter qua performance dan de monsterlijk zware Chrome.

Echter maakt dat ie alsnog niet de beste, bijvoorbeeld Firefox is veel beter en Safari ook, echter die laatste is OSX only sinds enkele jaren.
Ik moet zeggen dat ik liever ActiveX en snelle ondergang zie hebben, maar ik ken hier en daar wat bedrijven die het nog gebruiken, en de software is nog geen eens zo oud. Of het een fout bij de ontwikkeling was om het te gebruiken is een ander verhaal.
IE 11 is echt een prima browser, gebruik ik regelmatig. Uitbreidbaarheid valt tegen maar hij is snel, stabiel en houd zich prima aan de standaarden.
Je zal in verschillende testen zien dat IE11 gewoon een heleboel functionaliteit mist. Vooral in HTML5 mist IE een behoorlijke hoeveelheid key functions.
https://html5test.com/results/desktop.html

Edge heeft het probleem al een goed eind aangepakt. Deze test is natuurlijk niet representatief voor de algehele browser zelf. Maar het zegt wel iets.
Leuk hoor zo een test, maar wat betekend dit in praktijk? Ik gebruik af en toe IE11 op mijn Surface, maar ik heb nog nooit het idee gehad dat websites er anders uitzagen dan op Firefox of Chrome. Alles qua HTML5 werkte gewoon, en alles zag het zelfde uit. Over welke 'key functions' spreek jij als ik vragen mag?
Nogmaals, leuk zo een test met al die functies. Maar wat zijn nou belangrijke HTML5 functies die jij/de gemiddelde gebruiker zou missen in het dagelijkse gebruik? En dat zonder alle vinkjes te vergelijken met Chrome/Firefox.

Ik zal niet ontkennen dat IE11 minder ondersteunt, maar voor dagelijks gebruik is het gewoon een prima browser en zijn de belangrijkste en meest gebruikte functies gewoon beschikbaar. Dat IE11 'key functions' mist vind ik dan ook een beetje onzin. Zeker zonder onderbouwing.
En dan mist het, wat zou je dan missen? Youtube werkt, facebook doet het, telebankieren werkt, 99% van website-activiteiten al te pakken.

En dan heb je die vage 'new design' websites die links en rechts iets niet doen, gevalletje jammer dan. En als die 'hacks' die ze moeten doen om iets zichtbaar te maken? Werkelijk mijn probleem niet. Zaken als input methodes, form inputs en ogg/webm? Wil ik niet eens op een site hebben.

Edge is mij te irritant, gros doe ik gewoon nog in IE11 (flash uitgeschakeld) en kom ik op een website waar het allemaal niet zo werkt? Jammer, maar er ongetwijfeld een andere site die wel werkt.
Die verschillende input types zijn anders verdomd handig voor eindgebruikers.
Bijvoorbeeld bij <input type="number"> (getal veld) wordt bij een mobiel/tablet al automatisch het nummeric toetsenbord getoond!

Net als <input type="email"> een toetsenbord met een @ toont.
<input type="date"> geeft een kalender, gelijk aan de kalender functionaliteit van je computer. De kalender op elke site hetzelfde.

etc.
IE is ook meestal een redelijk prima browser wanneer die uitkomt. Probleem is dat er daarna functioneel niks meer aan gebeurt tot de volgende grote release.

Dit in schril contrast met de rappe update-cycles van een Chrome of Firefox, die hierdoor praktisch altijd up-to-date zijn.
Met als gevolg dat wij iedere keer dat die browser updaten een paar honderd applicaties diepgaand zouden moeten testen. De kosten daar voor zijn niet te verantwoorden. En niet testen is ook niet acceptabel. Dus IE is momenteel de enige keuze binnen een enterprise omgeving
De oplossing daarvoor is niet maar achterover gaan leunen en alleen oude software ondersteunen. De oplossing daarvoor is de methodes hanteren die bedoeld zijn voor het medium, namelijk werken volgens de open standaarden en methodieken zoals progressive enhancement en TDD.

Het probleem is dat enterprise ontwikkelaars ooit dachten "wat we op de desktop doen, kunnen we ook op het web". En ze hebben nooit hun methodes aangepast, met als gevolg een hele sloot aan legacy IE-only meuk.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 14 oktober 2015 17:41]

Zijn die applicaties dan volgens hacks geschreven?
Sites geschreven volgens de webstandaarden (finals, niet drafts) blijven gewoon werken zonder gezeur.
Andere browsers kunnen er ook wat van.. IE vs Chrome vs Safari vs Firefox
Niet vergelijkbaar, in de nummers van Chrome en Safari zijn enkel de lekken geteld uniek aan die browsers, lekken in Webkit en Blink zijn nog eens appart gelijst. Het effectieve nummer licht voor deze twee dus veel hoger.
Ik gebruik niet anders dan IE.

Al die IE haat is gewoon Anti-Microsoft geblaat.
Ik gebruik niet anders dan IE.
Mee eens. Sinds ik overging naar Windows 8.1 (..) gebruik ik IE. Het is tenslotte 2015 en de browser is al lang niet meer de browser als in versie 6. Het is een volwaardig en voldoende browser.
Punt.

Het is overigens wel zo dat velen denken dat de wereld is zoals zijzelf en hun directe omgeving. ''Wie gebruikt er nou nog IE / wie brandt er nou nog dvd's..'' et cetera.
Kortzichtig heet dat.
Ik gebruik IE 11 en dat is echt een prima browser. Snel, stabiel, houdt zich aan de standaarden en geen gigantisch geheugengebruik zoals bijvoorbeeld Chrome.
Dit is geen feit. Daarbij patched Google ook het ene na het andere kritieke beveiligingslek in Chrome, en patched Mozilla ook het ene na het andere kritieke beveiligngslek in Firefox.
Anoniem: 463321
@fl1mpie14 oktober 2015 13:08
Maar wie gebruikt er nog Internet Explorer? het heeft zijn problemen al lang bewezen...
waarom de moderatie? dit is toch gewoon een feit?
Lang niet iedereen kent die problemen. Zeker niet mensen die internet gelijkstellen aan die blauwe e. Velen hebben Chrome wel opgedrongen gekregen omdat het vaak wel ergens mee geïnstalleerd werd maar dan nog is dat geen reden om van het vertrouwde over te stappen.
En welke problemen heeft het al bewezen? Voor de ontwikkelaar of voor de gebruiker? Je ageert nu tegen de gebruiker. Echter veel sites werken uitstekend in IE, zeker in de recente versies. Dus ook vanuit dat oogpunt geen reden om als minder ervaren of onervaren gebruiker over te stappen.
Ik (voor dat Windows 10 uitkwam met Edge). En weet je? Daar is niks mis mee. In de IT wereld wordt je raar bekeken als je IE gebruikt. Het is een kwestie van voorkeur. En het gezaag over dat het slecht is luister ik niet eens meer naar. Omdat het gewoon onterecht is uitgesproken door mensen die het niet gebruiken en vervolgens denken er iets van te kennen. Met IE / ME ben ik tevreden en voldoet aan al mijn eisen. Extensies heb ik (nog) niet nodig.
Mijn god! Zelfs Google drukt je graag met de neus op de feiten: ze hebben Chrome 46 uitgerold met 24 veiligheids updates. 8 aangebracht door externe waarvan 4 een hoog resico vormden (over intern gevonden lekken kon ik het niet vinden). Veel plezier met welke browser je ook maar gebruikt.
Wereldwijd wordt IE nog door meer dan 50% van alle gebruikers gebruikt. Al betreft het hier wel alleen desktop sessies.
Jouw link werkt om een één of andere reden niet. 50% kan ik me toch haast niet voorstellen. W3 zegt ook heel wat anders. http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Edit: Op mijn telefoon wel, zal wel aan de proxy hier liggen...

[Reactie gewijzigd door Zenety op 14 oktober 2015 10:26]

Ja er zijn bij al die statistieken zijn ook veel vraagtekens te plaatsen. Nu lijkt mijn link mij representatiever voor de gemiddelde gebruiker dan die van w3schools. Die gaat namelijk om bezoekers aan w3schools. Die zijn over het algemeen toch iets anders met het internet bezig dan de gemiddelde gebruiker.
Jouw link gaat uit van statistieken die "collected from W3Schools' log-files since 2002" zijn. Niet geheel representatief voor de gemiddelde webgebruiker dus.
Mijn god, gebruik je hier nu daadwerkelijk W3Schools voor als bron? Een website die sowieso al een bias heeft voor Chrome en ENKEL zijn EIGEN website monitort? Jij vind 1 enkele website die nota bene over ontwikkelne gaat representatief voor het hele internet?
"De meeste mensen op tweakers hebben een I7"
Reden dat ik geen statistieken vertrouw, ik heb een i3, vriendin een AMD octa-core en toch zijn wij veel bezig in de ICT.
Zo kan ik dus niet begrijpen dat mensen Google Chrome gebruiken en tegelijkertijd roepen dat de cloud zo onveilig als wat is...
Je moest eens weten wat Google allemaal niet aan je vraagt.....ongewenst

ik mis netscape LOL!!!
(was een grapje he)
Ik gebruik Edge, een fijne vlotte browser. Niet meer die Google rommel.
Ik gebruik ook Edge sinds Windows 10... maar vlekkeloos is hij niet hoor.

Vooral problemen bij website die veel Javascript gebruiken (werkt soms enkele pagina's goed waarna het plots stopt met werken, gewoon een reload doen lost het probleem dan op).
Juist wel veel Google-rommel maar dan in de vorm van advertenties, want geen adblocker.
Want adblockers zijn de enige manier om ongewenste content te blokkeren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een bezoekje aan de host file van mijn OS, veel efficiënter.
Een hosts file kan niet alle advertenties afvangen. Je kunt gewoonweg niet specifieker blokkeren dan per hostnaam.
Goed verhaal. Lekker kort. ;)
Wanneer je het de afgelopen 10 jaar of zo nog eens had geprobeerd, dan had je er achter gekomen dat daar een hoop aan veranderd is.
Dan heb je zeker nog nooit met iets van Adobe gewerkt (PDF reader / Photoshop / Flash, whatever)
Ik gebruik gewoon alles door elkaar: Google / DuckDuck / Bing / speciale sites voor speciale dingen (bv IMDB / Wikipedia, ga zo maar door). Ik begrijp echt niet waarom iedereen zo op Bing afgeeft. Nee, dan Google ! ( insert <sarcasme>)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee