Een accutest lijkt uit te wijzen dat de verschillende Apple A9-chips die worden gebruikt voor de iPhone 6s-modellen, gebouwd door Samsung en TSMC, elkaar weinig ontlopen. De bewuste test lijkt daarmee Apples eerdere claims te bevestigen.
Ars Technica heeft twee iPhone 6s-modellen getest, waarbij het ene een A9-chip van Samsung had, terwijl het andere model die van TSMC aan boord had. Uit de tests met wifi-browsen, WebGL en GFXBench blijkt dat de twee socs weinig van elkaar verschillen met betrekking tot de accuduur: de verschillen tussen de socs bedragen enkele procenten. Als er wordt getest in Geekbench 3 ontstaan er echter grotere verschillen, in het voordeel van de TSMC-chip. Deze presteert ongeveer 30 procent beter dan de Samsung-variant.
Apple gaf vorige week aan dat de verschillen tussen de Samsung- en TSMC-soc slechts twee tot drie procent bedraagt met betrekking tot de accuduur. De door Ars Technica uitgevoerde tests lijken dat te ondersteunen, met als uitzondering dus de Geekbench 3-test. Eerder bleek ook al dat de TSMC-chip in Geekbench 3 aanzienlijk beter presteert dan die van Samsung, maar volgens Apple geeft deze test geen goed beeld van de accuprestaties.
Bij de tests moet worden aangetekend dat Ars Technica van zowel het Samsung- als TSMC-model slechts één apparaat heeft onderzocht. Ook zijn de accutests te weinig uitgevoerd om meet- en testvariatie uit te sluiten en zijn nog niet alle gebruiksscenario's getest. Daardoor geven de resultaten nog geen volledig betrouwbaar beeld over de accuprestaties van de beide soc's.
Vorige maand bleek dat Apple zowel Samsung als TSMC heeft gecontracteerd voor het bouwen van zijn A9-soc. Dat is opvallend, omdat het bedrijf uit Cupertino voorheen altijd één fabrikant koos om zijn processors te bouwen. Het is onduidelijk waarom er voor twee fabrikanten is gekozen, maar mogelijk heeft het iets te maken met de productiecapaciteit die geleverd kan worden. Kort na de ontdekking kwamen de eerste claims naar buiten dat de TSMC-chip betere accuprestaties zou leveren, iets dat door Ars Technica dus niet is bevestigd.