De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald voor het kunnen aantonen van de 'identiteitswisseling' van neutrino's, ook wel bekend als 'spookdeeltjes'. De verwisseling toont aan dat ook neutrino's massa hebben.
De toekenning van de prijs werd dinsdag bekendgemaakt, maar de wetenschappers ontdekten de neutrino-oscillatie of neutrinoschommeling al rond het jaar 2000. Kajita toonde toen aan dat neutrino's uit de atmosfeer tussen twee 'identiteiten' wisselen. De ontdekking werd gedaan met behulp van de Super-Kamiokande-detector in Japan. Rond dezelfde tijd ontdekte een onderzoeksgroep in Canada onder leiding van McDonald dat neutrino's afkomstig van de zon niet verdwenen op hun weg naar aarde, maar dat ze op aarde aankwamen en geobserveerd konden worden met een andere 'identiteit' in het Sudbuy Neutrino Observatory.
Beide waarnemingen bevestigden lang gekoesterde vermoedens, wat weer leidde tot de conclusie dat neutrino's toch massa bezitten. Dit is in tegenstelling tot theorieën die tot dan toe gangbaar waren, waarin neutrino's geen massa bezitten. Dat laatste leidde tot hoofdbrekens binnen het standaardmodel.
Neutrino's worden gevormd door reacties tussen de kosmische straling en de atmosfeer van de aarde. Andere neutrino's ontstaan weer door nucleaire reacties in de zon. Elke seconde gaan er biljoenen neutrino's tegelijk door een persoon heen. Omdat vrijwel niets ze kan stoppen, zijn ze lastig waar te nemen en te onderzoeken. Om ze te detecteren, bouwden verschillende instituten op de wereld detectoren in ondergrondse mijnen. Zowel de Japanse als de Canadese detector bestaat uit een met water gevulde ruimte diep onder in oude mijnen. De Japanners kijken naar neutrino's die aan de voor hun andere kant van de aarde de atmosfeer binnenkwamen, terwijl de Canadezen kijken naar neutrino's direct uit de atmosfeer vanaf de zon. Een neutrino uit de zon blijkt bijvoorbeeld te veranderen van een elektron-neutrino naar een muon- of tau-neutrino.
Sudbuy Neutrino Observatory - Super Kamiokande-detector