AMD introduceert A12-apu voor zakelijke laptops

AMD heeft een nieuwe laptop-apu geïntroduceerd voor zakelijke notebooks. De A12-8800B is de zakelijke uitvoering van de FX-8800P, die gebaseerd is op de Carrizo-architectuur. De A12 zal in eerste instantie zijn opwachting maken in de Elitebook-serie van HP.

AMD voorziet de PRO A12-8800B van vier 'excavator'-cores, met een maximale turbo-frequentie van 3,4GHz, net als bij de FX-8800P. Ten opzichte van de vorige generatie zakelijke apu's zijn er twee extra grafische compute cores aanwezig. Het topmodel van de vorige generatie, de A10 Pro-7350B, had nog zes grafische compute cores, wat gelijkstaat aan 384 streamprocessors.

Het totaal van de A12-8800B-gpu komt daarmee op 512 streamprocessors, die maximaal op 800MHz tikken, wat eveneens identiek is aan de FX-8800P, net als het configureerbare tdp van 12 tot 35 watt. De Pro-apu's ondergaan wel een betere kwaliteitscontrole en garantie dan de gewone AMD-apu's, belooft AMD. Het bedrijf zal de A12-apu's in ieder geval leveren aan HP, dat laptops in zijn Elitebook-serie met de nieuwe hardware zal uitrusten.

AMD A12-8800B

Door Jelle Stuip

Redacteur

29-09-2015 • 18:00

43

Reacties (43)

43
40
33
5
0
0
Wijzig sortering
Ik ben erg benieuwd naar de prestaties van die excavator cores. Dit is de laatste versie van de Bulldozer serie. En hier na wordt het zen. Gezien de verbeteringen zou de IPC een stuk beter moeten zijn dan Steamroller. (10% IPC winst zou haalbaar moeten zijn)

Het is alleen de vraag of deze ook nog naar desktop PC's gaat komen. Ik hoop zelf van wel.

Ik vind het ook jammer dat er nooit een FX van de steamroller core is gekomen. Ik verwacht niet dat er een FX Excavator komt. Was wel leuk geweest. Die zou het toch een stuk beter kunnen doen dan de bestaande piledriver FX CPU's.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 25 juli 2024 20:25]

planet3dnow! heeft dit getest: http://www.planet3dnow.de...gleich-der-architekturen/. Excavator is een heel stuk sneller dan Steamroller en vooral Piledriver.

Erg jammer dat ze niet samen met de lancering van Carrizo ook desktopvarianten met deze core hebben uitgebracht. Per core is Excavator dusdanig veel sneller dan mijn Phenom II X4 dat ik een upgrade zou overwegen.

[Reactie gewijzigd door Da_DvD op 25 juli 2024 20:25]

Zelf heb ik er ook nog een tijd op gewacht, maar ben uiteindelijk maar voor een simpele i5 gegaan omdat ik wel klaar was met het wachten. AMD maakt gewoon een heleboel onhandige beslissingen die in mijn ogen ze vroeg of laat de kop gaan kosten.
Ik ben toch heel erg blij dat AMD met die Zen architectuur weer nieuwe High End
FX processors gaat maken. Om eerlijk te zijn is dat hetgeen waar ik op heb gewacht. Als AMD werkelijk in staat om FX processors met Zen cores gaat uitbrengen (AM4 platform).

Volgens nieuws: AMD onthult Zen-cores en schrapt x86-ARM-project zouden die Zen cores 40% meer instructies per klok moeten kunnen verwerken in vergelijking met de huidige excavator cores. Dit is indicatief voor een fikse sprong vooruit, maar wat daar precies van overblijft als effectieve processor snelheid moeten we nog even afwachten. Maar als we bedenken dat de Zen architectuur ook op 14 nm zal worden uitgebracht betekend dat ook goed nieuws voor de TPD van die nieuwe processoren.

Voor deze Excavator cores is de architectuur nog steeds op 28 nm. Ik ben daarom wel bang dat het terug configureren van de TPD naar 12 nm een behoorlijke penalty zal betekenen voor de performance, in de situatie dat ze in een krappe laptopbehuizing ingebouwd wordt.
Het is mooi als ze weer op de serieuze desktop CPU's in gaan zetten, maar in mijn ogen hadden ze dat al veel eerder moeten doen. De slechte naam die de AMD CPU's de laatste jaren hebben opgelopen met hun relatief inefficiente kernen (al helemaal bij games) wis je niet zo makkelijk meer uit ook. Zelfs als ze straks weer een beetje met Intel mee zouden kunnen zal de slechte naam die ze hebben opgelopen ze nog de nodige schade opleveren.
De Zen kernen lijken flink meer potentie te hebben. Dit moet alleen deels worden bereikt met Simultaneous Multithreading, een techniek die los vergelijkbaar is met het hyper threading van Intel. Met de wisselende voordelen die hyper threading ons oplevert (afhankelijk van toepassing) wil ik eerst zien hoe AMD dit aanvliegt voordat ik die 40% zo maar voor lief neem.

Maar dat AMD nu eindelijk die gedeelde FPU architectuur aan de wilgen hangt, daar ben ik heel blij om. Beter laat dan nooit. Wat dat betreft, Excavator, leuk, misschien goed voor laptops, maar laat voor (game)desktops alsjeblieft de focus op Zen blijven liggen. Bij AMD is al veel energie weggelopen. Dit heeft nu consequenties voor de slagkracht van het huidige AMD. Een beetje focus kan daarom geen kwaad denk ik.

Voor haar ambitieuze plannen, verkleining procedé en wijziging architectuur, heeft AMD veel op haar bord. Ik denk dat we er rekening mee moeten houden met wat vertraging in die Zen uitrol.

Dat AMD het zou kunnen, daar ben ik zeker van. En ook met haar visie om het HBM te integreren in de processorarchitectuur van in eerste instantie de APU's is niets mis. Het moet nu alleen even goed gaan.

[Reactie gewijzigd door teacup op 25 juli 2024 20:25]

Welke slagkracht?
Het is niet alleen de snelheid van de core, maar er zijn geen moederboarden met USB 3.1 , NVME, pci 3.0.
daarom heeft overstappen nog geen zin, als het op "trage oude AM3+ of FM2 moederboarden moet. :'( .
NVME en USB 3.1 zouden nog wel door de bordbouwers kunnen worden afgedekt. Voor PCIe 3.0 ligt dit natuurlijk wat lastiger. Dat we desondanks niet veel ontwikkeling in de AM3+ borden zien zegt voldoende over hoe het platform nu wordt gekwalificeerd. Op maar AM4 dus. En voor de enthousiastelingen wordt het een mooie tijd om nog goedkoop AM3+ hardware op de kop te tikken voor de toepassingen waar het niet uitmaakt. :)
Simpele I5 een I5 is een dikke cpu hoor. Een Celeron of pentium is simpel.
Vind je?

Van 0.39 punten per kern in Cinebench 11.5 naar 0.47, is zo'n 20%. Terwijl Piledriver al uit 2012 is. Dat valt over 3 jaar juist tegen vind ik.

Ik hoor op deze site vaak mensen zeggen dat Intel weinig verbeteringen doorvoer sinds Sandy Brige, maar het verschil tussen Ivy-Bridge(ook 2012..) en Skylake is toch echt wel meer dan 20% per clock.

[Reactie gewijzigd door !mark op 25 juli 2024 20:25]

Ook jammer dat het nog steeds maar 4 cores zijn, vergelijkbaar dus met een dualcore+hyperthreading van intel. Wie ivm virtualisatie (meerdere VM's gelijktijdig draaien) graag meer cores gebruikt kan dus hier nog steeds niet veel mee.

edit: @Croga hieronder
Technisch gezien heb je gelijk, echter één AMD-module (2 cores met 1 FPU) is effectief gezien even snel of zelfs langzamer als een vergelijkbare (prijs/stroomverbruik) als één Intel-core met HT. Bij het toewijzen van cores aan VM's heb je er natuurlijk wel 4 ipv 2 (ik weet eigenlijk niet hoe de HT zich in deze gedraagt, je kunt die virtuele core niet apart toewijzen) bij intel moet je dan 50% van een core gaan toewijzen oid. Er zijn echter ook intel quadcores (en die zijn per core nog steeds sneller AMD per module, ongeacht met of zonder HT) en dan kun je wel elke VM een hele core toewijzen. Dan gata het nog steeds om laptop-cpu's

Bij de desktops kun je bij intel zelfs naar 6 of 8 cores maar bij AMD staat de FX-lijn stil (dateert van 10-2012 en 05-2013).

@bogy
Die i5 3570K is zoals alle Intel K-cpu's gehandicapt en daardoor ongeschikt voor virtalisatie. Ze missen VT-d.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juli 2024 20:25]

Ook jammer dat het nog steeds maar 4 cores zijn, vergelijkbaar dus met een dualcore+hyperthreading van intel.
Waar haal je dat idee vandaan? 4 cores is gewoon 4 cores. Intel's 4 threads bestaan uit 2 fysieke cores die met software truukjes het gebruik optimaliseren (en in veel gevallen de-optimaliseren). 4 AMD cores kunnen 4 threads naast elkaar draaien zolang er niet te zwaar op de FPU geleund wordt. Dat is toch echt een heel ander verhaal.
hangt wel van cpu tot cpu af hé ..
zo heb ik nog een ivybridge i5 3570K en die dingen hebben helemaal geen hyperthreading; de 4 threads die ik heb zijn effectief 4 cores..
Vroeger was ik trouwens een echte amd gebruiker; al van met m'n 486 had ik amd en ben dat blijven gebruiken totdat men bij intel met de core2 kwam en ik overschakelde naar de core2 6850...ik vond namelijk dat amd me teveel zou gaan kosten op een jaar (aan electriciteit bvb; want mijn pc draait 24/7) waardoor ik voor een veel betere performance minder zou moeten betalen als ik het over 2-3 jaar zou uitspreiden..
Vroeger was amd veel more bang for buck dan intel, maar helaas is die tijd al even voorbij... ook qua gfx staan ze op energie niveau een pak achter; ik heb tot de HD6850 (yep, ik had op een gegeven moment een 6850cpu+gpu :p) met radeons blijven werken sinds dat ik begonnen was met de R200 welke vrij snel werd vervangen door de ubermachtige R300 (Radeon 9700 Pro) die je voor de helft van de prijs kon krijgen als je de 9500 non pro op tijd bestelde en een beetje geluk had (ik had er 2 nodig voordat ik een goeie had). Ik heb heel even een omweg gemaakt naar nvidia met een 8800 maar toen die ineens stuk ging door die fout in het ontwerp van nvidia en ze er niets aan deden ging ik met veel plezier terug naar ati (amd); ik heb nu een gtx 960; die verbruikt iets van een 125 watt ofzo (1 enkele 6P-stekker nodig; heb een 420w voeding) en voor een gelijkaardige amd kaart moest ik naar de R9 480 uitkijken; maar die verbruikt gewoon zoveel meer dat ik het op een gegeven moment opgaf en nog eens een uitstapje nvidia gemaakt heb... een kaart die meer verbruikt levert ook een pak meer warmte op in je kast, je cpu loopt ook wat warmer daardoor en je hebt veel meer last van lawaai omdat je fans constant hard moeten draaien...
Ik hoef niet de allerkrachtigste spullen, maar ik wil wel goeie middenmoters hebben en die moeten m.i. met 1 extra powerplug kunnen werken, anders is het design gewoonweg niet efficient genoeg... met de HD6850 kon amd het nog wel, daarna hebben ze gewoon altijd maar meer en meer energie gaan verbruiken.

AMD moet dringend deftig werk gaan verzetten; een paar jonge ingenieus aanpakken met frisse ideeën zodat er wat vernieuwing komt ipv dat ze altijd maar verder borduren op hun bestaande technieken. Het is ook frappant dat ze al een hele tijd achter staan op schaal;vroeger was amd en intel altijd ongeveer even snel met het downscalen van hun lithografische processen maar tegenwoordig staat amd een volledige tot soms twee generaties achter; en da's allemaal in hun nadeel... ik zie het, met enorm veel spijt in het hart, nog verkeerd aflopen met amd als er niks veranderd.. Ik zou graag nog eens een amd kunnen kopen en het gevoel hebben dat ik een product heb dat beter is dan de concurrentie of thans even goed en een tientje goedkoper dan het alternatief.. zij het een cpu die écht even krachtig is als z'n intel concurrent of een grafische kaart die het qua specs niet moet afleggen tegen z'n nVidia neefje maar ook in de benchmarks geen gekke dingen doet om meer punten te halen en dan zou ik nog willen dat al dat spul een goede bang for buck waarde heeft en het geen stoomlocomotieven zijn qua warmteproductie en energieverbruik.. Maar zoals het nu is zou ik geen amd meer willen of durven zeggen dat je beter amd koopt dan intel of nvidia, zelfs niet voor low end machines...celerons en pentiums zijn zo goedkoop dat miskopen bijna niet meer bestaat en de iGPU bij intel is tegenwoordig ook een pak krachtiger dan een paar jaar geleden. Intel heeft haar inhaalslag gemaakt (de gpu's) maar amd blijft nog altijd achter op het cpu gedeelte; en een apu is ook pure rekenkracht, niet alleen maar graphics..
Spijtig; echt waar..
Meerdere VM's draaien op een laptop?
Ik betwijfel of er veel mensen zijn die dat willen.
maw niet echt relevant voor deze chip.

[Reactie gewijzigd door BlackOwl op 25 juli 2024 20:25]

Zakelijk / Industrieel? als ik naar ons gebruik hier op de zaak en partners kijk, jazeker wel.
Er is niets fijner dan al die configuratie(versie) drama's van de verschillende pakketten bij klanten in gebruik in VM's te kunnen proppen, en zo naast onze IDE VM te kunnen draaien.
Met het PLC in bedrijf stellen een eigen Scada client er bij aan hebben staan, handig hoor.

Oja, tweakeren doe ik nog wel eens tussendoor in een workload vriendlijke Xubuntu VM :9

[Reactie gewijzigd door 119961 op 25 juli 2024 20:25]

Waarom zou je überhaupt de Verenigde Naties willen draaien op een computer? ;)
FX-7500 is Steamroller toch??
HWiNFO64 op mijn Lenovo Z50-75 geeft aan van wel namelijk
Dat is een Laptop CPU. Er Zijn geen Desktop AMD3+ steamroller CPU's dat zijn allemaal Piledriver cores.

Ik zou erg graag een 8 core AM3+ Excavator met L3 cache zien. Voor de mensen die nu een Piledriver hebben zou dit een huge upgrade kunnen zijn. Met genoeg verschil in prestaties dat de overstap naar intel niet perse nodig is. Skylake performance ga je niet halen.
Maar +20% IPC zit er denk ik wel in.
Waarom is dit iets voor de zakelijke markt?
Betere checks, minder kans op falen. Als consument is het niet erg om je hardware een week kwijt te zijn (makkelijk is anders..) maar bij een bedrijf kan het gewoon meer schade opleveren dan wat de machine aan toegevoegde waarde zou hebben als de apu het gewoon niet goed doet.

Dus AMD wil de zakelijke markt wat meer vertrouwen geven. Vraag blijft nog echter wat de prijs/performance zal zijn (als Intel voor dezelfde prijs meer prestaties kan bieden is de keuze snel gemaakt lijkt mij).
En omdat ze waarschijnlijk toch niet de consumentenmarkt hiermee kunnen bereiken. Daarom vermoed ik dat deze chip ook eigenlijk alleen maar beperkt zal blijven tot de Elitebooks, helaas.
Wat mij opviel is dat tov de vorige generatie zakelijke apu's er twee extra grafische compute cores aanwezig zijn. Die lijken me nu net totaal overbodig in de zakelijke markt.

Tenzij je in een sector zit waaron grafische zaken erg belangrijk zijn, maar dan kies je volgens mij weer voor iets met een aparte GFX chip ipv integrated.
Behalve als je grafische zaken wil gebruiken, en een langere batterijduur wilt. Verbruikt deze APU eigenlijk minder dan een vergelijkbare Intel+Nvidia combi?
Aan de andere kant: een beetje bedrijf heeft spare laptops staan voor het geval er storingen zijn. Voor consumenten wordt dat een beetje duur.
Omdat ze meer getest zijn en dus bedrijfszekerder zouden moeten zijn en dus hoogstwaarschijnlijk ook wel een stuk duurder.

Toen ik het artikel las, had ik zoiets van "exact hetzelfde als FX-8800P maar dan met een getest-label erop en dus duurder"
Wel een mooi chipje, jammer dat je ze niet vaker in laptops ziet. Hier kan je prima een leuke MOBA of een wat oudere game mee spelen. Ook gaaf dat het dx12 ondersteund, daarmee kan in de toekomst de prestaties flink omhoog gaan aangezien de GPU in APU vooral geheugen bandbreedte mist, welk probleem veel minder is in DX12. Tevens blijkt dat AMD sowieso lekker presteert in DX12 games, vanwege de async computing.

Ben erg benieuwd wat de APU's van AMD kunnen als straks over 1,5 jaar de APU's op 14nm komen. :)

[Reactie gewijzigd door crepsly op 25 juli 2024 20:25]

Halfjaar ongeveer, toch? Ben ook zeer benieuwd, hoop op een tweede sledgehammer! :)
nee het word 2de helft 2016, begin Q4 zijn de schattingen nu. maar het ligt nu voornamelijk aan global foundries om de yields goed te krijgen voor de release.
die maakt al chips op 14nm, maar zen is veel groter, en werkt op een hogere frequentie.

de (waarschijnlijke) zen tapeout was in juni, en meestal koste het 1 jaar tot anderhalf na de tapeout voor de release. en zen is ambitiues en gemaakt op een voor AMD nieuw process (en voor gloflo een nieuwe variant van 14nm) dus ik zou niet rekenen op maar 1 jaar.

[Reactie gewijzigd door Countess op 25 juli 2024 20:25]

Zen is links en rechts vertraagd in al die tijd. Ze zouden er eigenlijk al moeten zijn. Ik heb er nu nog weinig vertrouwen in dat AMD het redt om Zen in 2016 op de markt te brengen. En "zen is ambitiues en gemaakt op een voor AMD nieuw process (en voor gloflo een nieuwe variant van 14nm" doet dat niet veel goed.

Maar goed, misschien is er in september 2016 een flinke voorraard Zen cpu's in de winkel, we kunnen verrast worden.
recente berichten van global foundries zelf geven aan dat 14nm LPP (waar Zen ook op gemaakt wordt) goede yields heeft met 'uitstekende' performance.

http://www.kitguru.net/co...-14nm-process-technology/

de tapeout van zen zou hier ook tussen moeten zitten.

volume productie van 14nm LPP begint, begin 2016. dus met tijd voor de chips om door de fabriek heen te gaan (~3 maanden), en tijd om voorraad op te bouwen kan Q4 2016 gehaald worden.
Anoniem: 696390 29 september 2015 21:56
Zijn dit die FirePro APu's waar ze het een tijdje geleden over hadden?
Lijkt me niet. Firepro cores zijn een tijd geleden (iets van 3 jaar meen ik) in APU's op de markt gekomen voor o.a. CAD-werkstations, als tegenhanger van de Radeon core die meer op gemiddeld gebruik en gaming gericht is. Deze A12-APU's zijn volgens de specificatie (plaatje bij het artikel) gewoon voorzien van Radeon cores.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 20:25]

Is deze CPU dan van het niveau Core i5? En het GPU gedeelte van het niveau NVidia xxxx?
beter als een i3 van de zelfde prijs (dat waren de vorige al meestal) maar geen i5's.
Ze zouden een goede kans maken als ze een keer met uitgebreidere managementtools komen, zoals bij Intel vPro. Iedereen maakt kans, als je product maar aansluit bij de markt.
Dat bestaat al onder de noemer DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware):
http://developer.amd.com/...ment/tools-for-dmtf-dash/

AMD reclame video'tjes: https://www.youtube.com/watch?v=6m6_2K45Y7k
https://www.youtube.com/watch?v=39XAMP73MiQ
En daar is precies AMD's grote probleem......ze doen bijna niks aan marketing....de verhouding reclames intel vs AMD is zo'n beetje 100 tegen 3 ofzo.....

Snap ik heus wel dat intrl veel meer geld herft, maar ik geloof wel details AMD meer zou adverteren, ze er uiteindelijk meer aandeel aan over zouden houden.
alle fabriekanten doen het zelfde hoor. ook intel.

Het zijn verder de zelfde tests, alleen de marges zijn hoger.

[Reactie gewijzigd door Countess op 25 juli 2024 20:25]

Wat is dit voor een mismoderatie?? Dit is gewoon ontopic hoor....slaat nergens op dat ongewenst

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.