'Google komt met Chromecast Audio voor speakers'

Google zou van plan zijn om een aparte versie van de Chromecast uit te brengen die bedoeld is om op speakers aan te sluiten. Daarmee krijgen zij ondersteuning voor het draadloos afspelen van content, waarbij het mogelijk is om meerdere speakers te laten samenwerken.

Er kwamen al eerder details naar buiten van een nieuwe Chromecast met verbeterde wifi en nieuwe features, maar nu blijkt dat Google ook werkt aan een apart apparaatje voor speakers, zo stelt het doorgaans goed ingelichte 9to5Google. De site heeft een afbeelding van het apparaatje, maar deze verschaft nog weinig duidelijkheid over de behuizing. Deze Chromecast Audio zou via een 3,5mm-aansluiting gekoppeld kunnen worden met een speaker, waardoor deze 'wifi-enabled' wordt. Dat maakt het mogelijk om draadloos content af te spelen.

Verder zou het mogelijk zijn om meerdere speakers met elkaar te laten samenwerken. Het is dan waarschijnlijk wel nodig om een Chromecast Audio per speaker aan te sluiten, waarna ze gezamenlijk aangestuurd kunnen worden; dat maakt het mogelijk om op alle aangesloten speakers dezelfde audio af te spelen. Geluid zou in 'hoge kwaliteit' doorgestuurd kunnen worden, al is onduidelijk wat daar precies mee wordt bedoeld. Er zou tevens ondersteuning zijn voor Spotify.

Waarschijnlijk wordt de nieuwe Chromecast Audio tegelijkertijd gelanceerd met de nieuwe versie van de 'gewone' Chromecast. Google heeft een evenement gepland op 29 september waarbij nieuwe hardware wordt aangekondigd, waardoor het aannemelijk is dat de nieuwe Chromecasts ook zullen verschijnen.

Door RoD

Admin Mobile

19-09-2015 • 10:49

100 Linkedin

Reacties (100)

Wijzig sortering
Deze apparaatjes van allerhande fabrikanten liggen al lang in bijvoorbeeld een Media Markt. Is niks nieuws, puur het feit dat Google hem maakt. In feite gewoon een goedkope variant van de Sonos Connect, maar dan net iets anders...
maar dan net iets anders...
Vooral qua prijs denk ik, dus is het toch nieuws.
Mijn probleem met de airport express is dat de configuratie minder simpel is dan het lijkt en om de een of andere reden verdwijnt die om de zoveel tijd uit mijn netwerk. Dit komt mede doordat ik al een wifi versterker heb waar de airport express op is aangesloten. Als die chromecast maar een paar tientjes kost dan is dat het proberen waard voor mij.
Ik ben er achter gekomen dat Bonjour een probeem heeft met IPv6 onder Windows. Op de een of andere manier kijkt Bonjour niet naar de binding volgorde van Windows. Hierdoor zat deze IPv6 te kletsen terwijl mijn AirPort Express geen IPv6 adress heeft.

Ik moest op mijn Windows computer waarop iTunes loopt IPv6 "uitzetten" om AirPlay/Bonjour naar de Airport Express weer aan de praat te krijgen.
Ik denk dat dit eerder aan jouw infrastructuur ligt dan aan de AirPort Express. Er zijn een heleboel wifirouters en repeaters (geen versterker, dat bestaat niet) die niet helemaal netjes de standaarden geïmplementeerd hebben waar het discovery-protocol van Apple (Bonjour) gebruik van maakt.
Ben benieuwd, kan nog wel een flinke concurrentie geven voor Sonos/Heos enz als dit goed werkt!
Hoeveel speakers heb jij met een mini jack audio ingang?

Hiervoor heb je niet alleen die chromecast nodig maar ook speakers met ingebouwde versterker.

Dit is leuk voor een draagbare speaker, maar die hebben meestal al bluetooth.
Leuk voor een PC setje, simpele soundbar etc. En met een verloopstekker naar tulp ook voor een oude stereoversterker of receiver i.p.v. een bluetoothdongle.
Ja, daar is het leuk voor. Kan je een oude stereo in de hobbykamer oid weer een update mee geven.

Maar een multiroom muziek oplossing? Dan heb je nog steeds in elke kamer een versterker nodig en in elke kamer zo'n chromecast. Toegegeven, dat kan nog steeds voor minder geld dan Sonos vraagt, maar de oplossing is wel minder mooi, in mijn ogen.
Waarom in elke kamer een versterker? wellicht kun je de speakers direct aansluiten? En kijkend naar de prijzen van Sonos, ben ik best bereid wat consessies te doen als het betaalbaar wordt.
Omdat het vermogen wat uit die chromecast komt te laag is om een speaker aan te sturen. In elke Sonos speaker zit ook een versterker (zelfs minimaal 2).

En de Sonos noem ik alleen maar als voorbeeld. Alhoewel ik het zelf heb zeg ik niet dat dat ook de beste oplossing voor iedereen is.
Betrapt, ik heb heel weinig verstand van audio systemen. maar ik kan alleen nergens vinden wat het uitgangsvermogen is van dit apparaat. dus welicht zit er gewoon een versterker ingebakken :)

we gaan het zien over een dag of 10.
Versterkers met genoeg vermogen om speakers aan te sturen nemen sowieso veel meer ruimte in dan in een apparaat past dat qua grote te vergelijkbaar is met een chromecast.
Zelfs kleine portable koptelefoon versterkers zijn al meerdere malen groter dan een chromecast.
De vraag is of dat de chromecast audio's als een array geconfigureerd zullen kunnen worden, zullen ze dan tussen elkaar de latency kunnen detecteren voor allemaal op het juist moment de zelfde audio af te spelen?

EN sommige in de left array te steken en andere in de right array (zodat je nog stereo kan maken)
Natuurlijk, dat is net de hele point van deze chromecast.
Precies en die zijn er ook. Op een Onkyo kan je 2* 7.2 afspelen. Je wordt wel helemaal gek van de draden.
Het lijkt inderdaad minder mooi dan bestaande systemen, maar €30 voor zo'n chromecast en €25 voor een pc setje (actieve speakertjes) en dan heb je voor €50 per kamer geluid in je hele huis. Dat is wel wat anders dan €225+ voor Sonos of €129 LG (goedkoopste 'normale' merk dat ik ken).

Ik denk dat we het meer moeten zien als een alternatief voor de goedkope bluetooth dongles: meer bereik, mogelijkheden en kwaliteit maar vergelijkbare kosten.
Als je niets geeft om goed geluid heb je gelijk.
Want mensen die echt geven om geluid kopen Sonos? Ik denk juist dat deze chromecast potentieel vrij interessant kan zijn voor mensen die wel om geluid geven, als het geluid lossless kan worden verstuurd en de chromecast een fatsoenlijke dac/digitale uitgang heeft dan kan je het verder zo gek maken als je wil met de speakers die je er aan hangt.
Lezen...er staat met een 3,5 mm aansluiting en tevens had ik zelf ook al opgemerkt dat er andere aansluitingen aan moeten zitten. ;)
Denk niet dat de chromecast als high end streamer gezien moet worden of had die wel een digitale uitgang zodat je er een dac aan kan hangen?
Als je 3.5mm bedoelt, zowat alle PC speakers hebben dat. Ik heb speakers van Creative, mijn ouders van Philips. Beide hebben goed geluid voor hun prijs en in een relatief kleine kamer. Dit mag dan wel tweakers.net zijn, maar de gemiddelde consument heeft genoeg aan een PC setje en die zullen dit dus kopen als zoete koek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 696959 op 19 september 2015 13:29]

3,5 mm op de set zelf is logisch (bij uitzondering hebben kleinere stereo installaties geen 3,5 mm ingang), maar per speaker zeker niet gangbaar. Als dat wel het geval is, heb je in ieder nog kabels nodig voor stroom. Evengoed lijkt me dit best leuk spul, gewoon op de 3,5 mm aansluiting van een (of meerdere) set(s) aansluiten. Ik vraag me wel af hoe ze het met latency doen: stel ik kijk een Netflix film via Chromecast op mijn tv, hoe laten ze dan het geluid synchroon lopen op mijn audio-chromecast die ik op de stereo heb aangesloten. Knap als het goed werkt :) lijkt me heel gaaf.
Het grote nadeel van Bluetooth is imo toch vaak de beperkte afstand die het aankan, Wifi werkt vaak een stuk beter.
Als ik boven zit en ik speel muziek af via Bluetooth en ik loop naar beneden met mn telefoon in mijn zakken dan hapert de muziek al of valt hij weg, ik denk dat dat via Wifi een stuk beter gaat.
Alle speakers bij ons in huis, want die hangen allemaal aan een versterker met line-in. Voor mij zou het ideaal zijn.
Je kan computerspeakers nemen als je het goedkoop wilt houden. Of koop studiomonitors: betere prijs/kwaliteitverhouding dan hifispeakers en je krijgt nog een ingebouwde versterker ook.

Ergens logisch, dat een versterker en actief scheidingsfilter niet zoveel kosten. Bovendien ben je die hifi-blabla van met stradivariuslak gelakte verzilverde draadjes kwijt.
Met 3,5 mm plug? Haha. Als ze er nu een optische of coaxiale aansluiting opzetten praten we verder.
Optisch? Coaxiaal? Zijn we terug in 2003? Dit is bedoeld om simpele PC speakertjes en oude stereos te recyclen. Als het digitaal moet dan kun je voor €35,- een gewone chromecast kopen en die in een hdmi aansluiting prikken.
Mijn oude reciever heeft dus geen HDMI ingangen en speelt nog als een tierelier. Dus je argument gaat niet op. ;)
inderdaad, toen de eerste chromecast aangekondigt werd vond ik het erg jammer dat ie alleen HDMI had, heb uiteindelijk maar een BT ontvangertje van logitech gekocht, werkt prima, maar deze is een stuk praktischer, en qua geluid ook beter!
helaas heb ik geen dac die hdmi aankan.

in de keuken heb ik een versterkertje met daarop een DAC. hier zou ik graag een stream-device aansluiten die en makkelijk werkt, en goedkoop is.

nu heb ik een rpi met digiberry. maar dat werkt niet super goed.
Dat is leuk als je een suround systeem gebruikt of een hele dure dac, maar met zo'n dac zou weer ik geen chromecast gebruiken.
Je hebt helemaal gelijk maar wellicht blijkt het een dubbele aansluiting te zijn. Dus analoog en digitaal via 1 aansluiting zoals Apple ook in haar Airport Express heeft ingebouwd.
Airport op de dac klinkt ok. Ipad via usb naar de dac klinkt super
Dat zal wel meevallen, Squeezebox bestond bijvoorbeeld al een tijd, en Apple's AirPlay is ook al vrij oud. Het is gewoon een toevoeging op wat er was.
Dat ligt er maar aan. I verwacht niet dat spotify ondersteund wordt. Is met de huidige chromecast ook niet. Ook al is dit ding goedkoop. Zonder spotify ondersteuning is het voor mij persoonlijk niet interessant.
Er zijn zeer sterke geruchten dat spotify vanaf het komende evenement (29sept) officieel ondersteund gaat worden..
Ook voor de huidige dan?
Lijkt me wel, denk niet dat google het chromecast protocol omgooit.
De reden dat spotify aan versie twee gelinkt wordt is meer PR dan dat het alleen op een versie twee zou werken.
Spotify hoeft niet te "ondersteund" worden, spotify moet gewoon zelf de chromecast functionaliteit inbouwen door de sender api te gebruiken.
Tjah, dat ligt volledig aan Spotify zelf.... Deezer ondersteunt wel chromecast en dat werkt zonder enig probleem....
Dit bestaat toch al jaren via bluetooth? Die dingen kosten 3 euro bij diverse chinese websites.
Bluetooth werkt ook prima, maar helaas maar op minimale afstand.
Ik gebruik het icm mijn autoradio om spotify te streamen, maar thuis icm een BTspeaker loop ik al snel tegen een beperking op ( 8m is héél ruim, maar met de muren toch wel gebrekkig )
Ja en nee. Ik heb zelf ook zo'n Bluetooth stick * aan mijn versterker, een goedkope manier om een versterker up to date te houden. Echter via Bluetooth audio afspelen trekt de accu sneller leeg. Ik verwacht dat een "Google AudioCast" zelf z'n data van het internet haalt net als de Chromecast.
* Die usb aansluiting is alleen een stroomvoorziening.

[Reactie gewijzigd door JanJeen op 19 september 2015 16:56]

Volgens het artikel zou het geluid in 'hoge kwaliteit' worden doorgestuurd, dit kan niet gezegd worden van de bluetooth variant. Als het een fatsoenlijke dac of digitale uitgang heeft zou dit heel interessant kunnen zijn voor mensen die wat meer om geluidskwaliteit geven. (en dus geen 3 euro chinese dingen willen)
Het enige wat imho nog ontbreekt is een juiste software-implementatie: systemwide audiostreaming. Notification drawer omlaag slepen, audio output aanklikken, kiezen voor Chromecast, en voilà: al het geluid van je telefoon wordt via de Chromecast draadloos afgespeeld. Dan hoef je ook niet meer bang te zijn dat apps het niet willen ondersteunen.
Ik denk dat dat zeker een optie gaat worden. Helemaal omdat dit voor beeld al ondersteund word door de huidige Chromecast. :) (Voor Android in ieder geval)

[Reactie gewijzigd door sander0 op 19 september 2015 12:44]

Xposed framework plus bubble upnp dus.
Precies, het kan technisch al lang.
Klopt, maar een propere google-implementatie is natuurlijk altijd leuker dan een Xposed module :)
http://www.google.com/cast/audio/learn/

Google Cast, the same technology behind Chromecast, lets you cast your favorite music from your mobile device to your speakers. Simply use your Android tablets and smartphones, iPhone®, iPad®, Mac®, Windows® and Chromebook to control the music directly from the apps you already know and love.

[Reactie gewijzigd door solenoid op 19 september 2015 12:09]

Dat is iets anders... Dat zijn apparaten waarin als het ware een Chromecast ingebouwd is..
Dat zijn apparaten met Google cast for audio ingebouwd hebben. Ik heb de sony str-dn860, kan je perfect audio mee casten. Maar die heeft ook spotify Connect, werkt net nog wat makkelijker.
Ben erg benieuwd naar hoe die er uit gaat zien en hoe groot het apparaatje zal gaan worden. Als het enigszins lijkt op de huidige chromecast qua groote/prijs koop ik er een :)
Aan de foto's af te gaan, is het in mijn idee te lomp.
Zo'n audioplug is 4 á 5cm in lengte, zou je dat over het ronde gevaarte leggen, kom je op 5 á 6 cm doorsnede uit.

Maar aangezien het gelekte beelden zijn, kan het nog héél anders in de doos zitten ...

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 19 september 2015 11:32]

Anoniem: 310408
19 september 2015 11:12
Probleem bij dit product is natuurlijk dat de meeste apparaten waar je het in kan pluggen geen stroomuitgang hebben en er dus een accu nodig is. Natuurlijk kan die best lang meegaan, maar toch...
Mij lijkt een speakersetje ook een stroomtoevoer nodig te hebben, dus stroom is al ( vaak ) aanwezig.
Dus adapter + usb ernaast.

Ik denk iig niet dat dit een portable oplossing wordt ( aangezien je ook wifi nodig hebt voor doorgifte ), maar een thuis uitbreiding
Tot nu toe ben ik erg tevreden met mijn Gramofon speler. Kan vele cloud services aan, maar ik gebruik het eigenlijk alleen met Spotify. Vanaf elk apparaat te bedienen, geen streaming vanaf apparaat naar speler maar grijpt het direct van de servers af. Ik vraag me af hoeveel dit apparaatje daarvan gaan afwijken...
Inderdaad, het lijkt dan gewoon een rocki, gramofon of beep, allemaal te gebruiken met Spotify connect.
Ook steeds meer speakers, streamers/versterkers en zelfs radiootjes hebben Spotify connect.

Dit apparaatje zal echter ook wel google music ondersteuning krijgen, wellicht handig voor wie dat gebruikt.
Maar verder is het een beetje same old, same old...

[Reactie gewijzigd door Falco op 19 september 2015 17:53]

Zou graag eerst een chromecast hebben die op 5ghz wifi werkt :o
Die komt ook als het goed is.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee