Een topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die onderzoek deed naar mogelijke belangenverstrengeling tussen ambtenaren en ict-consultants, onderhield zelf banden met de consultants. Dat meldt NRC Handelsblad. Het ministerie nuanceert de aantijging.
De topambtenaar is plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie en daarmee eindverantwoordelijk voor de automatisering van het departement, schrijft NRC Handelsblad. Ze leidde een werkgroep die mogelijke belangenverstrengeling bij het ministerie moest tegengaan. Aanleiding waren kritische vragen daarover van het onderzoeksprogramma Zembla.
Terwijl de secretaris-generaal onderzocht of er ongeoorloofde banden tussen justitiemedewerkers en consultants waren, organiseerde ze zelf met twee ict-adviseurs een tweedaags evenement. Dat volgde op een ander overleg op Schiermonnikoog, begin vorig jaar, waarbij naar verluidt kennis tussen ambtenaren en marktpartijen werd overgedragen.
Een hoogleraar ambtelijke ethiek zegt tegen de krant dat hij het onverantwoord vindt dat de topambtenaar leiding gaf aan het onderzoek, omdat ze de banden met de marktpartijen onderhield. De ambtenaar verweert zich in de krant echter met het argument dat het zakelijke contacten zijn, en geen vrienden. Bovendien gaan anderen volgens haar over de contracten met de ict-bedrijven.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie nuanceert de aantijgingen van NRC Handelsblad. In een persbericht schrijft het dat het noodzakelijk is om banden met marktpartijen te onderhouden, aangezien er de komende jaren 'complexe ict-vraagstukken' moeten worden opgelost. De marktpartijen helpen de overheid daar logischerwijs bij. Volgens het ministerie kwalificeerden meerdere topambtenaren het evenement als 'passend binnen de integriteitsregels en het inkoopbeleid'.
Overigens zegt het ministerie na de uitzending van Zembla, dat grote automatiseringsbedrijven ervan beschuldigde dat ze fraude zouden hebben gepleegd bij de aanbesteding van ict-projecten bij de overheid, maatregelen te hebben genomen. Er zijn onder meer onderzoeken geweest van een onafhankelijke partij die bekeek of er een 'ruime interpretatie' van de integriteitsregels was. Dat bleek niet het geval.
Bovendien, zo valt verder op te maken uit het bericht van het ministerie, deed ACM onderzoek naar de vermeende misstanden, maar concludeerde de marktwaakhond dat er geen vervolgonderzoek hoefde te komen. Daarnaast houdt de Auditdienst Rijk nog altijd in de gaten of het aannemen van bepaalde geschenken en het accepteren van uitnodigingen gevolgen heeft voor de integriteit.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft sinds 2013 contact gezocht met ruim zestig ict-leveranciers. Het ging onder meer om Oracle, Quint, Fox-IT, Gartner, Microsoft, Sogeti en Atos. Er volgden drie bijeenkomsten, waar het ministerie naar eigen zeggen de politieke en bestuurlijke prioriteiten kenbaar maakte. Daarbij waren externe sprekers van onder meer Google, Marketingfacts en Bol.com. Het ministerie heeft zaterdag een lijst online gezet met alle gehouden kennis- en informatiesessies met ict-bedrijven.
Voor zover bekend lijkt er geen verband te zijn tussen de mogelijke belangenverstrengeling tussen ambtenaren en ict-consultants en het feit dat er veel ict-projecten bij de overheid zijn mislukt. Dat laatste probleem probeert de overheid nu te ondervangen met het zogeheten Bureau ICT-toetsing. Dat is deze maand gestart en toetst of projecten boven de 5 miljoen euro aan bepaalde eisen voldoen.