Europeanen kunnen Facebook-contact voor overlijden opgeven

Europese Facebook-gebruikers kunnen nu ook een contactpersoon opgeven die bij een overlijden beperkte controle over het account krijgt. Daarbij kunnen bijvoorbeeld vriendschapsverzoeken worden geaccepteerd, maar het inzien van privéberichten is niet mogelijk.

Facebook introduceerde de functionaliteit om een contactpersoon voor bij overlijden aan te wijzen al in februari, maar de functionaliteit werkte enkel in de Verenigde Staten. Nu werkt hij ook in Europa, ontdekte The Next Web. Facebook-gebruikers kunnen een contactpersoon opgeven vanuit de instellingen. Gebruikers kunnen maximaal een persoon aanwijzen.

De contactpersoon die wordt opgegeven, kan zelf geen berichten namens iemand opstellen, en heeft ook geen toegang tot de privéberichten. Wel kan hij of zij de profielfoto wijzigen, vriendschapsverzoeken accepteren of eerder geplaatste berichten pinnen op de timeline. Ook kan de contactpersoon, als de Facebook-gebruiker dat toestaat, een backup van het account met onder meer foto 's en video's downloaden.

Een Facebook-gebruiker moet wel eerst officieel als overleden zijn aangemerkt voordat de speciale contactpersoon toegang krijgt tot het account. Daarbij moet bewijs van overlijden worden overhandigd.

Contactpersoon overlijden

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-07-2015 • 16:52

86

Reacties (86)

86
83
74
2
0
0
Wijzig sortering
Je kunt beter stellen dat het account van een overleden persoon wordt verwijderd van de servers van Facebook, puur uit respect (haha, dat moet Facebook ook nog leren) voor de overledene. Een kopie van diens berichten moet dan nog wel gedownload kunnen worden, net zoals je ook het dagboek van je overleden oma mag inzien.

Maar wat gebeurt hier? De nabestaande wordt "verplicht" een account te nemen waar diegene misschien helemaal geen behoefte aan heeft. En wordt verplicht om door eoa (wrs onvindbaar) proces te wurmen. Alsof de nabestaande nog niet genoeg kopzorgen heeft.
Toevallig is er in mijn kring dit jaar een jong iemand vroegtijdig uit het leven het leven gestapt en ik merkte juist het tegenovergestelde. Facebook maakte het makkelijker om iedereen te informeren, foto's te verzamelen voor de uitvaart(bij de uitvaart was ook een bord met berichten die mensen hadden achtergelaten), zorgde voor een plek waar iemand gemakkelijk herdenkt kan worden en helpt volgens mij daardoor goed bij het rouwproces van veel mensen.

Mensen delen nu nog met regelmaat herinneringen en foto's met elkaar en vinden op die manier troost bij elkaar. Iets wat normaal gesproken toch lastig is aangezien de dood toch vaak een zwaar gespreksonderwerp is en mensen niet altijd hun gevoelens ergens kwijt kunnen. Het maakt het rouwproces een minder indivualistisch ding. Zelfs fysieke gedenkplekken zijn niet meer zo toegankelijk nu veel mensen gecremeerd worden.

Mijn oma stak elke dag een kaarsje op bij de foto van haar overleden man, een ander legt bloemen langs de weg neer en tegenwoordig plaatsen mensen een berichtje op FB. Ik zie het probleem er niet echt van in.
het rouwproces na een overlijden is een heel erg persoonlijk iets dat je uiteindelijk ook in je eentje of met je naaste familie ondergaat.
die steunbetuigingen per kaart of via Faceboek zijn mss even fijn om te ontvangen maar het helpt op de grote schaal der dingen ook niet écht bij het rouwen.
althans, dat is mijn ervaring.

ik zie juist die FB berichtjes als een vooral erg makkelijke manier om ff "gecondoleerd" te zeggen waar het voordeel vooral ligt bij de plaatser vh bericht.
échte vrienden, familie en kennissen sturen een kaart en komen langs.

Witte Marsen en stille tochten heb ik ook nooit gesnapt als rouwmiddel en die berichtjes op FB zie ik als iets soortgelijks.
De overledene heeft zelf bepaald wat wel en niet mag gebeuren. Als je geen vinkje zet bij de optie dat alles (behalve priveberichten) gedownload mag worden, dan kan dit ook niet. Privacy is hierbij dus niet in het geding zoals bij een dagboek lezen. De accounthouder bepaald dit helemaal zelf.

Daarnaast moetde overleden persoon bij leven een persoon aangewezen hebben die al een Facebook account heeft. Dus er is geen sprake van een verplichting om een account aan te maken.
Jouw hele verhaal van 'verplichtingen waar je niet op zit te wachten' geldt in principe voor alles bij het overlijden. Je moet je naasten wel informeren over het een of ander, of je moet een goed draaiboek / testament hebben. Je digitale wereld hoort daar ook wel bij als je het mij vraagt, en in het idee lijkt me dat je dan ook in goed overleg iemand aanwijst als representatieve persoon bij geval van overlijden, zodat het niet in iemands maag gesplitst wordt.

Het is ook echt geen verplichting er veel mee te doen, heel concreet lijkt het me dat je vooral kenbaar wil maken dat de persoon overleden is, en een eventuele rouwkaart erop wil plaatsen o.i.d.

Ik vind het juist wel prettig dat er stappen ondernomen worden voor dit soort dingen. Laatst via-via ook een sterfgeval meegemaakt, en alle verre kennisen die geen kaart ontvangen hadden maar die wel facebookvrienden waren wisten van niks totdat het dagen later via via op de facebook van de overledene terecht kwam. Dat is voor iedereen vrij pijnlijk. Het hele idee lijkt mij dat dat nu voorkomen kan worden middels zo'n tussenpersoon.
Mag ik lekker zelf bepalen of FB mijn account moet gaan wissen als ik het moede hoofd ten ruste leg?
Ja, deze optie kun je dus kiezen (onderste optie).
Was een reactie op Thanatos. Wat mijn nabestaanden aan kopzorgen hebben zal me na mn dood worst wezen. Ik bepaal zelf wel of ik hen opzadelen met mn Facebook-nalatenschap.
Ergens vind ik het een beetje stom dat je dit moet doen voor dat je overlijd. Alsof ik mijn facebook ga voorbereiden voor wanneer ik doodga. Het zou veel logischer zijn als jouw contacten die gekenmerkt staan als broer/zus/zoon/dochter/vader/moeder/etc... standaard op deze lijst staan (en als je dat niet wilt, kun je ze weghalen).

[Reactie gewijzigd door Zeror op 23 juli 2024 07:01]

Vindt het wel verstandig dat je daar vast hoe vervelend ook over nadenkt, ook nu...zodat je nabestaanden niet ineens voor een blok staan.
Ik vind het zelfs bijzonder onverstandig. Je moet nu nml gaan aangeven wie eventuele nabestaanden zijn, waarmee je facebook nóg meer over jezelf aan het vertellen bent. Zodra je komt te overlijden, hebben de nabestaanden gewoon recht op jouw profiel, ongeacht wat Facebook ervan vindt. De posts zijn immers copyrighted aan de overledene (in NL heb je standaard copyright op alles wat je maakt, of het er nou op staat of niet), en daar heeft Facebook maar naar te handelen.

Als Pietje zegt Klaasjes nabestaande te zijn en daarmee recht heeft op de login-gegevens van het profiel in kwestie, heeft Facebook daar maar gewoon netjes mee om te gaan, en verificatie via de normale wegen te laten lopen die bij andere eigendommen ook gelden (ik weet niet precies hoe dat werkt - gelukkig).

Als een nabestaande in naam van de overledene de verzekeringen en abonnementen op wil zeggen, zullen die bedrijven er ook op een nette manier mee om moeten gaan. Precies hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 07:01]

Anoniem: 457607 @_Thanatos_27 juli 2015 23:05
Ik vraag het me af, ik denk dat het vooral wishful thinking is wat je allemaal zegt. Ik ben er niet van overtuigd dat een Facebook account uberhaupt je eigendom is, laat staan dat je deze kunt erven. Ik ben geen advocaat, maar mijn gevoel zegt me van niet.

Buiten dat ben ik het absoluut niet eens met de stelling dat een nabestaande automatisch recht heeft op logingegevens, tenzij de overledene dit expliciet heeft aangegeven. Ook overledenen hebben recht op privacy. Je hebt geen recht op hun identiteit, want dat is wat je aan kunt nemen met inloggegevens.
Moet niet mag, mensen even voor de duidelijkheid Facebook is vrijwillig je hoeft geen account aan te maken als je dit niet wilt. Ik wordt zo moe van mensen die continu zeuren over hoe Facebook omgaat met zijn gebruikers.
De posts zijn immers copyrighted aan de overledene (in NL heb je standaard copyright op alles wat je maakt, of het er nou op staat of niet), en daar heeft Facebook maar naar te handelen.
Als je hier serieus van overtuigd bent, moet je bij voorbaat geen Facebook account aanmaken. Daar staat mooi in de voorwaarden dat álles wat je post en deelt behoort tot FB's onbeperkt gebruik ervan:
je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie voor het gebruik van IE-inhoud (foto's en video's)
Daarnaast zijn er talloze twijfelgevallen bekend waarbij niet 100% duidelijk is of iets dat verwijderd wordt ook daadwerkelijk verwijderd wordt (https://www.google.nl/search?q=does+facebook+really+delete).
Ook Facebook's eigen voorwaarden doen een nogal twijfelachtige uitspraak:
Wanneer je IE-inhoud verwijdert, wordt deze verwijderd op een manier die vergelijkbaar is met het legen van de prullenbak op een computer.
Kan me herinneren dat Max Schrems (die kerel die een class-action suit startte tegen FB) zijn volledige Facebook geschiedenis opvroeg, en daarbij doodleuk ook alle 'verwijderde' posts, berichten en dergelijke nog te zien waren in de ontvangen logs, met enkel een vlaggetje 'deleted by user'. Met andere woorden, alles is bewaard gebleven...
Mee eens, maar aan de andere kant zijn niet alle familierelaties even goed dus is het goed te beargumenteren waarom je zelf toestemming moet geven. Daarnaast kunnen er nog andere afwegingen zijn: zo kan ik mijn vriendin deze rechten geven, maar de kans dat wij tegelijk omkomen is momenteel groter dan dat ik samen met een oom, tante, vriend, etc. om kom (gewoonweg omdat we vaker samen op pad zijn). Ik denk daarom dat Facebook iedereen een eigen keuze laat maken om deze aan te laten sluiten op zijn of haar leven.
Mee eens, maar aan de andere kant zijn niet alle familierelaties even goed
Maar dan staan vader/moeder/broer/zus etc toch ook niet in een lijst met contacten ?
Bij mij zouden ze althans niet op een lijst staan.
Ergens vind ik het een beetje stom dat je dit moet doen voor dat je overlijd.
Het is net zo stom als een testament of (donor) codicil op (laten) maken. Je kunt eea inderdaad aan de standaard wetgeving overlaten (die er in het geval van Facebook niet is), of zo regelen zoals jij wilt dat het moet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 23 juli 2024 07:01]

Anoniem: 310408 @Zeror27 juli 2015 18:48
Ergens vind ik het een beetje stom dat je dit moet doen voor dat je overlijd. Alsof ik mijn facebook ga voorbereiden voor wanneer ik doodga.
Ik heb dat een aantal malen gezien. Mensen die hun ziekte, en daarmee angsten etc, met anderen delen. Ik vind dat dapper en heb er geen enkel probleem mee. Wellicht zou ik het zelf niet doen maar dat doet niet ter zake. Ik denk dat veel van de kennissen van iemand die staat te overlijden er best blij mee zijn om op deze manier op de hoogte te blijven.

Daarnaast, en tongue in cheek, na je dood is het lastig.
Anoniem: 382732 @Zeror27 juli 2015 19:07
Alsof ik mijn facebook ga voorbereiden voor wanneer ik doodga.
Niemand verplicht je om het te doen. Je kunt er ook voor kiezen om je account te laten voor wat het is. Dan krijgen anderen wel van die rare vriendschapssuggesties omdat ze jou misschien kennen. Maar als mensen dat liever niet hebben krijgen ze nu mogelijkheden om het voor te bereiden. Prima toch?
Niets vreemds aan.
Je regelt toch ook voor die tijd je testament.
Al mijn inloggegevens van diverse fora worden ook overgedragen naar mijn wederhelft.
Mijn beheerdersaccount van mijn vereniging website wordt op dat moment ook overgedragen naar onze voorzitter.
Dergelijke zaken kan je beter voor je overlijden geregeld hebben dan na die tijd, want dat kan wel eens problematisch worden.
Een testament maak je ook vantevoren. Een overlijdensrisicoverzekering regel je ook vantevoren... Dus waarom dit niet.
Anoniem: 80466 27 juli 2015 16:58
Het zou dan ook wel gewesnt zijn als het voor andere Facebook gebruikers dan duidelijk zichtbaar werd gemaakt dat de betreffende persoon is overleden wanneer iemand anders zijn account in beheer krijgt.
@hAl

Wanneer deze procedure wordt uitgevoerd, dan krijgt het account een herdenkings status, met bepaalde wijzigingen. Daarbij is het duidelijk dat de persoon overleden is, en het account anders beheerd wordt. In weze wordt het account gewoon bevroren...
◾De zin Ter nagedachtenis aan wordt weergegeven naast de naam van de overleden persoon op zijn/haar profiel
◾Indien de privacyinstellingen van het account dit toelaten, kunnen vrienden berichten ter nagedachtenis op de tijdlijn plaatsen
◾Inhoud die door de overleden persoon is gedeeld (zoals foto's en berichten), blijft op Facebook staan en is zichtbaar voor het publiek met wie de persoon deze inhoud heeft gedeeld
◾Profielen met herdenkingsstatus worden niet in publieke ruimten weergegeven, zoals in Mensen die je misschien kent, verjaardagsherinneringen of advertenties.
◾Niemand kan zich aanmelden bij een account met herdenkingsstatus
◾Accounts met herdenkingsstatus die geen contactpersoon hebben voor het afwikkelen van zaken na overlijden, kunnen niet worden gewijzigd
◾Groepen met een beheerder wiens account de herdenkingsstatus heeft gekregen, kunnen nieuwe beheerders selecteren
◾Pagina's met één beheerder wiens account de herdenkingsstatus heeft gekregen, worden van Facebook verwijderd als we een geldig verzoek ontvangen
https://nl-nl.facebook.com/help/103897939701143

Wat een beetje raar is, is dat dit allemaal vooraf geregeld moet worden... In principe zou dit gewoon naderhand moeten kunnen, wanneer de betreffende contactpersoon het recht heeft dit soort zaken te regelen bij overlijden. Denk dan bevoorbeeld aan de echtelijke partner.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 175233 op 23 juli 2024 07:01]

Wat ik eigenlijk nog mis is het kunnen verwijderen van het account van de overleden persoon...
Waarom? In principe heeft alleen Facebook hier last van. Misschien dat dit al automatisch gebeurd, x dagen na overlijden.
Omdat je, als je de wens hebt je profiel te laten verwijderen na je overlijden, nog steeds je wachtwoord ergens achter zal moeten laten, waarmee diegene volledige toegang heeft tot je account...
Binnen diezelfde optie waar je iemand aan kan wijzen kan je ook aangeven dat je wil dat je FB pagina verwijderd wordt na overlijden.
Ah kijk daar was ik niet van op de hoogte :)
Omdat je, als je de wens hebt je profiel te laten verwijderen na je overlijden, nog steeds je wachtwoord ergens achter zal moeten laten, waarmee diegene volledige toegang heeft tot je account...
Ik gebruik via Google de 'niet actief' reminder
Als er geruime tijd geen activiteit op mijn google account is, zal er een mail naar mijn vrouw en een vriend gaan, met mijn "laatste wensen"
Ik heb ( in mijn geval ) een link & locatie met mijn keepass-file gezet, en hoe die te gebruiken.
Ik probeer de door mij het meeste in gebruik zijnde gegevens hierin up to date te houden, zodat na mijn overlijden de accounts kunnen worden stopgezet / verwijderd
Ook evt bank en spaarrekeningen staan hierin, en een losse textfile met bladwijzers zodat ik iig mijn 'zaakjes' afgesloten kan krijgen.

* FreshMaker heeft toevallig 2 pc's in handen gekregen via bekenden van overleden personen, waar ze niets mee konden.
Er stonden foto's en brieven in die toch voor nabestaanden veel steun gaven.

ik wil dit niet als los eindje achterlaten, wat er over 2, 10 of 50 jaar van over is, zien we dan wel weer - en de manier waarop kan altijd worden aangepast natuurlijk
Dan nog zullen die mensen volledige toegang krijgen tot je account, wat deze dienst van facebook juist probeert te ondervangen.
Dat lijkt me toch een keuze die IK wil maken, daar heb ik FB ( wat ik overigens niet gebruik ) niet voor nodig.
Ik bepaal wat er met mijn online aanwezigheid gebeurt, en wie dat tzt afsluit / doorzet.

FB ( vul elk ander bedrijf in ) kan wel dingen willen bepalen, maar dat wil niet zeggen dat ik het ermee akkoord wil zijn.
Het zou spannend worden als KPN na mijn dood zegt 'hier heb je het mobile nummer van meneer, je kan er niet meer mee bellen, alleen gebeld worden'
Het staat uiteraard vrij om je wachtwoord na je dood door te geven op wat voor manier dan ook.
Ik zie dit van facebook dan ook alleen als een service waar je gebruik van kan maken.
Op de manier die facebook bied ben je er in ieder geval zeker van dat je account niet misbruikt kan worden, wat voor sommige ook een geruststellende gedachte kan zijn.
Het enige wat ik dus in eerste instantie miste (maar achteraf blijkt daar toch iets op gevonden) is dat de gemachtigde persoon niet je account kan verwijderen. Als je dan al zo'n service biedt als facebook nu doet had ik het een gemis gevonden mocht je account niet verwijderd kunnen worden via dezelfde service.
Anoniem: 382732 @Spekkie8827 juli 2015 19:01
Wachtwoord in je testament laten vastleggen. En dan niet meer wijzigen natuurlijk....
Of gewoon het master password van je password manager, dan kan je veranderen wat je wil. Behalve je master password dan... :*)
Waarom zo lastig, testamenten opstellen ?
Enig idee wat dat kost ?
Als je voor zoiets eenvoudigs een testament gaat opstellen, dan snap je het niet helemaal.
Het is leuk om in zwart-wit te denken, en allerlei ( moeilijke) omwegen te bedenken om iets geregeld te krijgen, maar mijn vrouw kent mijn wachtwoorden bijna allemaal wel, en van de passwordmanager ( keepass op het moment ) weet ze hem ook.
Zou ik morgen overlijden om welke reden dan ook kan ze gewoon overal bij, en wederzijds.
We beheren samen de accounts van onze kinderen, en als die oud genoeg zijn, worden de passwords en toegang gewoon gedeeld.
Er zijn weinig geheimen in het gezin, en met de nodige tuileg en opvoeding kan je je familie ( meestal ) gewoon vertrouwen.
* FreshMaker weet van de slippertjes van een kennis, maar het is niet aan mij om dit te vertellen, maar hem wel subtiel gewezen op de mail via iPad en niet meer alleen de telefoon ;)


Er wordt al gesproken over 'misbruik van mijn account' maar ik geloof niet dat dat haar bedoeling is, nu niet iig ;)
Er zijn genoeg technische hulpmiddelen die weinig tot niets kosten, dus een testament is wat over the top.
( als je veel waardevolle eigendommen hebt, en een eerlijke verdeling voor ogen is het wat anders, om het mee te nemen in het geheel, maar elke wijziging moet betaald worden )
In principe zou dit gewoon naderhand moeten kunnen, wanneer de betreffende contactpersoon het recht heeft dit soort zaken te regelen bij overlijden.
Afaik is dat juist een probleem, er is (nog) geen wetgeving die dergelijke zaken voor een online profiel regelt.
Dat hoeft ook niet (natuurlijk wel een vermelding dat dezelfde regels gelden als voor andere dingen), want er is geen duidelijk verschil tussen het afwikkelen van een facebookaccount en alle andere administratieve handelingen na een overlijden. Als je bij de bank terecht kunt met een notarisverklaring moet dat bij Facebook ook kunnen. En dan zonder de onzinnige maatregel dat je een deel alsnog niet kunt inzien en backuppen, want die is er voor tastbare zaken ook niet.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:01]

Anoniem: 382732 @mae-t.net27 juli 2015 19:03
Inderdaad. Na het overlijden kan je ook fysieke zaken vinden die je nooit wist over iemand. Het zal de eerste keer niet zijn dat iemand er na het overlijden van een partner achterkomt dat hij/zij heimelijk verliefd was op een ander doordat er een doos liefdesbrieven is gevonden die eerst goed verborgen waren..... Dat kan je dan ook via privé FB berichten terugvinden.
En het kan (voordat iemand daarover begint) ook best goed zijn om zoiets te vinden. Samen rouwen werkt soms gewoon beter dan in je eentje. Of dat het geval is, mogen de nabestaanden bepalen, niet een derde partij die daar niets mee te maken heeft.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:01]

Thx.
Wel apart dat de contactpersoon vriendschapsverzoeken kan accepteren maar dat mensen zich niet als vriend kunnen aanmelden.
Goed lezen:
Deze persoon kan niets als jou plaatsen
Er zal dus onderscheid worden gemaakt.
Anoniem: 411179 @S_Chief27 juli 2015 17:09
Dat is toch geen antwoord op hAI's kritiek? Ik sluit me aan bij hAI en zou het ook wel handig vinden als je daadwerkelijk kan zien dat de desbetreffende persoon overleden is. (En iemand anders het beheer heeft)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 07:01]

Ja, wellicht met een soort icoon of kleur zoals er ook onderscheid wordt gemaakt bij officiële accounts op Twitter.
Ik las zijn reactie anders (als in: het moet duidelijk zijn dat een ander persoon de posts plaatst nadat degene van wie het account was is overleden).

Maar goed, een antwoord op zijn vraag:
De zin Ter nagedachtenis aan wordt weergegeven naast de naam van de overleden persoon op zijn/haar profiel
Rare procedure. Als ik nog Facebook zou hebben dan zou ik dit sowieso niet aan aanmerken. Als ik kom te overlijden boeit het me weinig of Facebook dat wel of niet weet; ik mag toch hopen dat mijn contacten daar het langs een andere weg dan Facebook te horen krijgen.

En dan nog, die persoon zou dan degene zijn die sowieso al toegang tot mijn wachtwoorden kan verkrijgen waarmee het account direct opgeheven kan worden zonder deze bokkesprongen.

Maar goed, inmiddels al 3 jaar zonder Facebook en het geen moment gemist.
Ligt er aan wat voor contacten je hebt, ik heb vrienden die aan de andere kant van het land wonen en ik een maandje niet spreek.
Ik zou het toch lullig vinden als ze re pas na 2 maanden achterkomen, of er helemaal niet achterkomen zelfs want wie moeten ze bellen als ze mijn ouders bijvoorbeeld niet kennen?
Ik zou het toch lullig vinden als ze re pas na 2 maanden achterkomen, of er helemaal niet
Als het vrienden zijn krijgen ze een kaartje. En de rest .. ach.
Van wie krijgen ze het kaartje?
Mijn moeder weet echt niet alle adressen, ze kent ook niet al mijn vrienden. Wellicht een keer een voornaam gehoord maar meer niet.
Van wie krijgen ze het kaartje?
Mijn moeder weet echt niet alle adressen,
Ja, als jij de enige bent die alle namen en adressen kent, dan is het een hiaat in de voorbereiding. Ik heb een lijst met mensen die een bevestiging van mijn verscheiden krijgen en de rest mist me niet echt.
Als er niemand kan schrijven doet de uitvaartbegeleider het voor me.
Zij draait ook mijn gekozen muziek en steekt het vuur aan.
Anoniem: 382732 @MadEgg27 juli 2015 19:08
Jij slaat al je wachtwoorden ergens op, en in je testament staat vermeld waar je deze hebt opgeslagen?
Soort van. Mijn wachtwoorden staan in mijn password manager (Keepass) op een encrypted volume.

Mijn collega's weten het wachtwoord van het encrypted volume, een vriend weet het bestand wat gebruikt wordt als tweede sleutel voor Keepass en mijn vrouw weet het wachtwoord wat ook nodig is om hem te openen.
Waarom niet dood is dood? Dus overleden = profiel verwijderen. Dat is toch veel makkelijker? Is er een optie die ik kan aanvinken dat bij mijn overlijden mijn profiel gewoon een deleteted-vinkje krijgt in de database?

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 07:01]

Ach, het kan toch wel helpen voor de verwerking, mensen kunnen bijv. condoleances plaatsen (op de wall) die iedereen kan zien, en er kunnen meldingen voor de uitvaart worden gedeeld enzo. Ik zie er wel voordelen in. Het is op zo'n moment voor de nabestaanden heel veel werk om iedereen te bereiken per post, een hoop gedoe om adressen op te zoeken en kaarten te sturen enz.

Het kan dan juist een hoop verlichting geven als ze veel mensen gewoon kunnen bereiken met een berichtje op facebook. Want de nabestaanden hebben in die moeilijke tijd ook niet zo veel behoefte aan al dat werk, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:01]

Een maat van mij gebruikt het account van zijn overleden ex als 'biechtblok'
Het is de moeder van zijn dochtertje, die door een ongeluk is overleden.
Hierdoor kwam hij in één klap voor de moeilijke taak haar alleen op te voeden.

Regelmatig schijven hij, en de dochter ( 12 ) berichten aan moeder.
Wel hadden ze (gelukkig) het wachtwoord, dus de account is ontdaan van 'nitwits en reclamemeuk' en alleen echte kennissen en familie krijgen nog update's.

Soms vind ik het heel mooi om te lezen, hij schrijft toch andere dingen dan dat hij met ons deelt.
Misschien even goed naar de screenshot bij het artikel kijken, het staat er letterlijk.
Haha, je hebt gelijk. Ik heb niet goed gekeken :)
Op zich een goede feature sinds Facebook een steeds belangrijker en 'officiëler' onderdeel van ons leven wordt. Al denk ik dat iedereen er verstandig aan doet om op zijn minst één iemand die je vertrouwd toegang te geven tot je digitale eigendommen.
Ik merk juist dat het een steeds minder 'officieel' onderdeel is. Het gaat in mijn kringen hard richting Hyves status zeg maar.
Mocht ik overlijden dan hoop ik niet dat mensen dat via Facebook moeten horen en al helemaal niet dat er op Facebook een herdenking gemaakt/gedaan wordt!
.oisyn Moderator Devschuur® @Smobbo27 juli 2015 17:24
Mocht ik overlijden dan hoop ik niet dat mensen dat via Facebook moeten horen en al helemaal niet dat er op Facebook een herdenking gemaakt/gedaan wordt!
Maar dan je het over direct na het overlijden. Dat staat compleet los van het vraagstuk wat er daarna met je account moet gebeuren. Moet die dan gewoon maar verdwijnen? Of zo laten zoals ie is?
Anoniem: 310408 @Smobbo27 juli 2015 18:44
Ik merk juist dat het een steeds minder 'officieel' onderdeel is. Het gaat in mijn kringen hard richting Hyves status zeg maar.
Dat is wellicht waar maar voegt geheel niets toe aan de discussie. Of jij en je kringen het nu leuk vinden of niet, Facebook groeit nog altijd. Ook in Nederland en zoals opgemerkt door anderen, het krijgt steeds meer een 'normale' status als communicatiemiddel. De stappen van Facebook zijn daarmee ook juist.

Ik heb zelf verleden week nog een commentaar op een profiel geplaatst van iemand die net overleden was. Pijnlijk maar onvermijdelijk. We gaan allemaal dood en met onze dood moeten onze online profielen bevroren worden.
Anoniem: 382732 @Smobbo27 juli 2015 19:04
Het gaat niet om jouw vriendenkring maar in het algemeen. En dan is FB er over een paar jaar misschien niet meer, maar dan is er wel weer iets vergelijkbaars maar totaal anders. Het probleem verandert daardoor niet.
Dan worden je kringen waarschijnlijk steeds bejaarder aangezien ik er steeds gekker van word en mensen en bedrijven steeds opdringeriger worden met dat hele facebook gezeur.

Word je gewapped of als het te lang duurt zelfs gebeld dat er wat voor me op facebook staat.
ik heb dan zoiets van: als het zo boeiend is stuur het via whatsapp en dan kijk ik als ik zin heb.

Je kan niet eens meer online een spelletje spelen zonder facebook tegenwoordig. het is overal voor nodig.

Verder interesseert het me geen hol wat ermee gebeurd als ik dood ben ik ben toch dood daar laat ik anderen zich wel druk over maken.
Ik maak me meer zorgen over wat er allemaal kan gebeuren met deze functie voordat ik dood ben met alle crimineeltjes op het internet.
Anoniem: 457607 @Smobbo27 juli 2015 23:00
Een deel van mijn "vrienden" in Facebook zal mijn overlijden zeker via Facebook vernemen (of welk digitaal platform er dan ook is). Er is uiteraard een kring van familie en vrienden die het persoonlijker horen, maar daarbuiten hebben mensen vaak nog vage kennisen, oud klasgenoten, ex-collega's, de meer "losse" connecties.

Ik vind het goed dat Facebook hier iets respectvols voor bedenkt. Het is behoorlijk creepy en zelfs beledigend wanneer een Facebook account van een overledene nog benaderd wordt met timeline comments en andere zaken, alsof de persoon nog leeft.
Ik ben nog steeds benieuwd wanneer het echt mogelijk wordt om een profiel permanent te verwijderen, al dan niet bij overlijden.
Dit 'kan' je. Door 'm te verwijderen en 2 of 3 weken ongebruikt te laten bevestigen ze toch dat je account weg is. Of dat daadwerkelijk zo is, is nog maar de vraag.

url: FB delete

[Reactie gewijzigd door jerrixbe op 23 juli 2024 07:01]

Reken er maar op dat ze een speciaal "deleted" vinkje hebben, en er helemaal niets echt verwijderd wordt. Dit kun je wel eisen en in Nederland zou Facebook ook wettelijk verplicht zijn een dergelijk verzoek in te willigen, maar dat geldt dan hooguit voor Facebook's servers die in NL staan... En dan nóg is het niet controleerbaar.
Als iemand overlijd dan is er een Notaris die het testament naleeft en uitvoert ( als deze aanwezig is ), anders een advocaat nemen en Facebook in eerste instantie er op wijzen dat de persoon overleden is en het account overdragen aan familie , geen gehoor dan dagvaarden en dwingen om het account te verwijderen/overdragen of dergelijke.

Beste is gewoon helemaal geen facetroep te nemen , er zijn ook andere mogelijkheden , zet voor een paar euro een webblogje op geef je familie en vrienden een toegang en sluit de rest af , best privacy en gewoon betere controle , geen host betaalt weg site geen omkijken meer naar als je de pijp aan maarten geeft.
Kans is groot dat je Facebook overleeft.
"Daarbij kunnen bijvoorbeeld vriendschapsverzoeken worden geaccepteerd"
Waarom zou een nabestaande van mij vriendschapsverzoeken accepteren, als ik er toch al niet meer ben. Lijkt me erg vreemde situatie: "Je bent nu vrienden met xxxx die net overleden is".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.