Voor zover ik mee gekregen heb van het met een laser asteroïden uit een baan richting de aarde schieten (en waarom zou het dan niet van toepassing zijn op satellieten?) is dat: door met de laser op het object te schieten er een kleine plek ontstaat die verhit wordt. Aangezien energie nooit verloren gaat ontstaat er warmte aan deze kant (bij de 'brandplek'), doordat die warmte ergens heen moet en volgens de wet van de minste weerstand dit dan de ruimte zou zijn (want: vacuüm en daardoor geen weerstand) en 'materie' de ruimte in gestuurd wordt, zou de asteroïde uit een baan om de aarde gestuurd kunnen worden. Zie onderstaande quote:
Instead of one large laser blasting away at a space-going rock, several small ones from the solar-powered satellites would vaporize areas on the asteroid and this vapor and debris would act like a rocket thruster, pushing the asteroid away.
Bron: Cost-effective laser-based asteroid defense system pitched to NASA
Hoeveel energie je nodig hebt om dit te bereiken en hoe lang je de asteroïde moet 'verhitten' voordat hij voldoende uit zijn baan gebracht wordt, laat ik in het midden.
[...]
The mothership would supply the lasers, which the minisats reflect onto the asteroid. Coordinated bursts of optical laser blasts would be fired for only picoseconds at a time, vaporizing the rock surface. This may not seem like much, but Fork says that the effect is surprisingly large.
"The amount of average power to be delivered to the asteroid as coherent laser light can be comparable to the power, 10 kilowatts, supplied by the solar system to the currently existing Dawn spacecraft," Fork says.
"One pulse, during the brief time the propulsive force is applied, provides as much power as all three Space Shuttle main engines when they are firing together," continues Fork.
Bron: Cost-effective laser-based asteroid defense system pitched to NASA
M.b.t. tot bovenstaande quote, zie ook dit artikel:
What Are Laser Bees.
Waar jij echter vandaan haalt dat het oppervlak dan bij voorkeur reflecterend moet zijn is mij een raadsel. Als het immers reflecterend is, dan wordt de laserstraal toch gewoon weerkaatst en bereik je je doel toch niet? (Uit zijn baan 'duwen' van asteroïde/satelliet).
(Het document dat je overigens aan haalt ziet er interessant uit, maar is voor de meeste tweakers onleesbaar, gezien het gehalte aan formules e.d.

).
Daarom raad ik het volgende document aan, van de Cornell University Library, van de mensen die onderzoek gedaan hebben waar de quotes ook vandaan komen.
"
Mode-locked Lasers Applied to Deflecting a Near Earth Object
on Collision Course with Earth."
Wat betreft het tweede deel van je reactie:
Satellieten die in een baan om de aarde zitten vallen bijna allemaal langzaam naar de aarde. Helaas gaat dit te langzaam waardoor er dus een oplossing gezocht moet worden. Wat extra kracht kan dus met een laser verkregen worden. Maar om dan 'langzaam vallende' objecten uit een baan om de aarde te duwen gaat niet lukken.
Onzin. Je zou haast denken dat satellieten die om de aarde zweven allemaal langzaam naar de aarde moeten vallen i.v.m. de zwaartekracht. De aarde trekt voorwerpen aan. Daarom valt een pen ook naar de grond als je die laat vallen. Een satelliet op enkele tientallen/honderden kilometers hoogte moet dan toch ook naar de aarde vallen? Nee. En wel hierom:
The short answer is, to orbit the planet and not come crashing down, a spacecraft has to travel forward (tangential to Earth) fast enough that it compensates for the fall downwards.
Newton used the idea of a cannon to illustrate this. Fired at a slow speed the cannon ball quickly fell to Earth. Fired at a faster speed it went farther. Each path could be drawn as a curve. Since the Earth is round and curves down, in front of us - there must, he reasoned, be a forward velocity that, when combined with gravity, would produce a curve that matched the curvature of the Earth and would, thus, never fall to the ground.
Bron:
How does a satellite orbit without falling into the Earth?
Waar dit op neer komt is dat er dus een snelheid moet zijn waarbij de snelheid vooruit groter is dan de aantrekkingskracht die de aarde heeft op het object om het naar de aarde te trekken en te laten neerstorten. Het object 'valt' dan wel, maar omdat het zich snel genoeg voortbeweegt, heeft het ook genoeg snelheid om vooruit te blijven vliegen/zweven. Waardoor je dus in een baan om de aarde zit.
Het is echter wel zo dat er in de ruimte een vacuüm is, maar door alle miniscule objecten in de ruimte waar het object tegenaan botst, verliest het op den duur toch snelheid. Daardoor moet eens in de zo veel tijd een satelliet en ook het ISS de 'boosters' kort aanzetten om weer voldoende snelheid te krijgen en de baan te blijven behouden. Ze 'vallen' niet zozeer, maar verliezen op den duur (over de loop van meerdere (tientallen) jaren) snelheid waardoor ze dus niet de zwaartekracht van de aarde kunnen 'verslaan' en in een baan kunnen blijven. 'Vallen' is een groot woord.
On a sidenote i.v.m. mogelijke verwarring omtrent 'asteroïde', 'komeet' en 'meteoor':
-
Kometen zijn eigenlijk gigantische samenklonteringen van bevroren gassen en steen en hebben de grootte van een kleine stad.;
-
Asteroïden zijn stukken rots die door de ruimte zweven en allerlei groottes kunnen hebben, variërend van een paar meter tot honderden meters. Asteroïden verschillen van kometen door de andere samenstelling van materialen waar ze uit bestaan.;
-
Meteoren zijn stukken materie die de atmosfeer binnen dringen en hier verbranden i.v.m. de wrijving met de lucht, waarbij ze een streep achter laten (de 'vallende sterren').
En om het dan met betrekking tot 'meteoren' nóg even wat ingewikkelder te maken:
- voordat een
meteoor de atmosfeer binnendringt (en dus een 'vallende ster' wordt) wordt het een
meteoroïde genoemd. Deze kunnen uit van alles bestaan: ijs, stof, metaal etc.
- zodra een
meteoroïde de atmosfeer binnen gekomen is, heet het een
meteoor;
- wanneer een
meteoor de aarde heeft geraakt en dus ingeslagen is (en dus op aarde ligt) heet het een
meteoriet.
Bron: Verschil kometen, asteroïden en meteoren (maar niet gequote i.v.m. auteursrecht e.d.
.
[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 23 juli 2024 15:17]