Start-up wil usb-opslag via internet toegankelijk maken met Brease

De Nederlandse start-up Brease poogt voldoende geld op te halen voor zijn gelijknamige hub waarmee usb-opslagapparatuur via internet toegankelijk gemaakt kan worden. De firmware van de Brease draait op Linux en verbindingen worden volgens de makers versleuteld aangeboden.

De Brease beschikt over vier usb 3.0-poorten en een gigabit-ethernetaansluiting. De hub wordt aangedreven door een dualcore-ARM-soc met een klokfrequentie van 1,5GHz, waarbij er 1GB werkgeheugen aanwezig is. Voor de firmware is 8GB flashopslag gereserveerd.

Volgens de makers maakt de Brease het gemakkelijk om onder andere externe harde schijven en usb-sticks toegankelijk te maken voor allerhande apparaten. De software, die boven op een Linux-kernel draait, zou gebruikmaken van p2p en alle data wordt met behulp van het aes256-algoritme versleuteld. Via een volgens de makers uniek authenticatiesysteem kan met bijvoorbeeld een mobiele app toegang worden verkregen tot lokaal opgeslagen data die via usb met de Brease is verbonden. Ook kan de beheerder door het aanmaken van groepen andere gebruikers toegang geven tot zijn opslag en er is een back-up-mechanisme beschikbaar.

De Nederlandse makers hopen via Kickstarter 90.000 dollar, circa 79.000 euro, op te halen om de Brease op de markt te kunnen brengen. Op het moment van schrijven is er meer dan 35.000 dollar opgehaald. Brease belooft onder andere dlna-ondersteuning aan de software toe te voegen en andere behuizingen uit te brengen als er meer dan het oorspronkelijke streefbedrag wordt opgehaald. De Brease moet rond februari volgend jaar op de markt komen voor circa 80 euro.

Bease

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-05-2015 • 16:41

69

Reacties (69)

69
68
63
0
0
0
Wijzig sortering
huh wat is er mis met gewoon je stations delen via ftp ofzo? dit kan toch al jaren....

Ik dacht dat men een stick had uitgevonden die standaard een backup maakte naar internet....

Ik zie het handige hier niet van in, maarja ik heb genoeg PC kennis om een ftp op te zetten! en waarom je data niet gewoon op Dropbox zetten dan? of Google Drive.... juist de online opslagdiensten nemen de functie van die usb sticks over....en die bieden deze service al, dus ik zie het nuttige er niet echt van in!

er zijn echt genoeg softwarematige oplossingen om dit te realiseren buiten de bovenstaande diensten....

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 4 augustus 2024 06:58]

Je hebt duidelijk het artikel niet (goed) gelezen.

Het gaat niet speciaal om USB-sticks, maar juist om USB-harddisks (die veel meer opslagruimte bieden dan de meeste cloudservices). Voor een FTP-server moet je ook een computer hebben die 24/7 draait, wat weer totaal niet energievriendelijk (en dus kostbaar) is, of een flink prijzige router.

Ik zie dan ook zeker een markt hiervoor en ga ook kijken of dit voor mijzelf interessant is!
dan neem je toch gewoon een NAS met cloud functies?? ik bedoel alleen maar te zeggen dat wat ze aanbieden (de dienst) eigenlijk al lang bestaat, terwijl men doet alsof het iets nieuws is!
Dat ben ik helemaal met je eens. Al heb ik het nog niet vaak zo gebruiksvriendelijk gezien voor deze prijs, ik denk dat daar dan ook hun kracht ligt.
Je moet alleen wel zin hebben in een plank of buro vol met 4 externe USB schijven, kabels en stroomsnoeren, dan is zo'n Slim model NAS waar 4* 2,5" schijfjes in kunnen natuurlijk veel netter.
Een 4-bay NAS met cloud-functie voor 80 euro? Er zijn absoluut (goedkopere) alternatieven, zoals de hierboven aangedragen routers met usb-aansluiting die een FTP kunnen draaien, maar ik denk dat dit gericht is op mensen die niet handig zijn met DD-WRT of complexere routerinstellingen.
Ik heb thuis een tp link router staan van 40 euro (modelnummer ff kwijt) die probleemloos een ftp server kan draaien. Zit gewoon ingebouwd als je deze koopt. Usb poorten zitten er ook op.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 4 augustus 2024 06:58]

Daar was ik me niet van bewust, dat dat zo goedkoop al kon. Ik neem echter wel aan dat die router maar één USB HDD op zijn FTP accepteert, en dit apparaatje vier (met RAID-support etc).

Bovendien vind ik dit apparaat er echt extreem gebruiksvriendelijk uitzien vergeleken met een FTP opzetten in je router en dat soort fratsen, maar dat is een losstaand punt.
Heb zelf een TP-Link WDR4900, met 2 USB poorten. Heb daar voor de lol een USB hub op aangesloten met 2 x disk en werkte zonder probleem.

Overigens standaard ondersteund deze Wifi router (51 euro) FTP functionaliteit zonder DD-WRT.
Bedankt voor de input Wim-Bart! Goed om te weten dat dit ook makkelijk kan met goedkopere routers.
...., of een flink prijzige router......
Dat valt best wel mee, met een gewone cheap ass router en bijvoorbeeld DD-WRT of Open-WRT ben je onder de 50 euro klaar.

Wat veel interessanter is, is total andere toepassings gebieden die NIET storage gebonden zijn. Wat dacht je van een USB muis of USB toetsenbord. Of een USB dongle.

Overigens is het product niet echt nieuw. Je hebt al toepassingen waarmee dit kan, het enige wat je moet doen is zorgen dat het device op een veilige methode open wordt gesteld. Zelf werken we bijvoorbeeld met Netwerk USB hubs die het OS als USB device ziet terwijl hij met een kabel is verbonden.
Niet iedereen kan zo even DD-WRT installeren op zijn router, de (modem)routers die standaard al een ftp server hebben voor usb opslag zijn prijzig. Daar is het vaak makkelijk in te stellen inclusief port-forwarding etc.
Waarom zou je een ftp server aan het internet willen hangen? Het hele protocol is zo lek als een vergiet.
Beiden zijn wezelijk anders, en wederzijds incompatible, zodanig dat ze een verse poort toegewezen hebben gekregen.
Kortom: als het geen ftp is, noem het dan geen ftp maar sftp of ftps.
Zo wezenlijk anders zijn ze helemaal niet.
Dat is zeggen dat https wezenlijk anders is dan http. Dat valt wel mee, onderliggende protocol is hetzelfde, er zit enkel een encryptie laagje omheen...
Oftewel gewoon een zelfde fundament, het enige is verschil in poort en het encrypted verkeer (iig van username/pw).

[Reactie gewijzigd door jozuf op 4 augustus 2024 06:58]

Voor ftps heb je gelijk, voor sftp niet, zoals Dorank ook al zei.

Na wat lezen op wikipedia weet ik weer waarom ik ftps (en ftp) een onhandig protocol vond, namelijk de gesplitste control en data verbindingen. wat je firewall nodeloos complex maakt, omdat de dataverbinding van client naar server opgezet word.
Je hebt gelijk, excuus.
En excuus voor mijn fout over ftps ;)
Een van de 2 acroniemen is ftp met ssl/tls voor authenticatie en eventueel data en/of command channels, de andere is een service over ssh.
Dat dacht ik dus ook, de vergelijking met dropbox zou ik niet meteen maken, aangezien juist het voordeel is dat je je data lokaal hebt staan. Maar wat nu het unieke verschil is met bijvoorbeeld een Synology EDS14 met cloud station is mij een raadsel.
Niet iedereen kan een FTP server opzetten, en al zeker niet als die vanop internet beschikbaar moet zijn.
En wat cloud services betreft: privacy en prijs (per GB) zijn al 2 goeie redenen.

Eigenlijk doet dit hetzelfde als de PogoPlug al enkele jaren doet, en als een moderne NAS (bvb. Synology met al hun apps voor mobiele toestellen).
Hoe ga jij een FTP server op je USB-stick laten draaien? Volgens mij heb je daar altijd nog een host voor nodig zoals een computer of router waar de FTP server op draait.
Bij Dropbox of Google drive ga je je gegevens overleveren aan een extern bedrijf waarbij je maar moet hopen dat ze het fatsoenlijk behandelen en beveiligen. Ik doe er in ieder geval niet aan mee.
Nederlandse start-up maar kickstarter project staat op naam van Brease Technologies, LLC ?
Er zijn maar een bepaald aantal landen van waaruit je een Kickstater campaign kan starten.
Edit: Raar Nederland staat hier ook tussen.

Bron: https://www.kickstarter.com/help/faq/creator+questions

[Reactie gewijzigd door Kridri op 4 augustus 2024 06:58]

Dat is toch al een tijdje mogelijk, heeft volgens mij ook nog ergens op Tweakers gestaan.
Maar erg vreemd inderdaad, en een startup wil ik het eigenlijk ook niet noemen. Het bedrijf bestaat al 11 jaar, gevestigd in de UK maar de Kickstarter staat op Maastricht?? Goed, dit was Breeze Technologies LLC...

Inderdaad in Maastricht gevestigd, maar sales in New York blijkbaar.

Het is dus ook Brease Techologies B.V. en dat hebben ze maar vertaald naar de US equivalent. Of dit zo maar kan/mag weet ik niet omdat het toch niet helemaal het zelfde is. Misschien dat ze een US Branch hebben gestart die wel een LLC is.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 4 augustus 2024 06:58]

Anoniem: 604167 @LOTG18 mei 2015 17:07
Als je even op de bio klikt op kickstarter dan zie je dat de verkoopsafdeling in NY zit. Op zich niet zo vreemd daar je in de VS vaak nog altijd een grotere afzetmarkt hebt voor tech alsook veel sneller en eenvoudiger contacten kunt leggen met andere tech bedrijven.
Als ze vanuit Nederland hun campagne op kickstarter zetten bereiken ze een kleiner publiek.
Er zitten mensen in verschillende landen aan dit project te werken. Echter is er recent wel gerommel tussen mensen onderling geweest van wat ik begrepen heb. Daardoor twijfel ik hoe realistisch dit project nog is geworden. Ook zijn er inderdaad al jaren concurrenten zoals bijv. een Pogoplug.
Je kunt nu voor 90 euro een instap Synolgy kopen: pricewatch: Synology DS115j

Die kan veel meer, is evenduur en heeft ook USB ingangen die je vie de cloudservice encrypted (of zelfs via VPN) kunt delen. Zie ik iets over het hoofd??

[Reactie gewijzigd door jongetje op 4 augustus 2024 06:58]

Anoniem: 16328 @jongetje18 mei 2015 16:53
Het lijkt er niet op, alleen moet je een dedicated HDD hebben voor opslag want die moet je immers in het apparaat plaatsen. Ik vind het overigens een duur apparaatje (die van Kickstarter) want een Raspberry Pi kan dit ook, maar kost een hoop geld minder. De specs van dit ding zullen wel komen uit een of andere China mediaspeler.
De netwerk poort op de RPi raakt niet boven de 2 MB/s. Niet echt ideaal als je veel data wil versluizen.
Anoniem: 16328 @wpoely8618 mei 2015 19:22
Volgens deze uitgebreide blog post kan de NIC in de RPI B+ en 2 een kleine 95 Mbps halen en in een download test wordt door de RPI 2 70 Mbps behaald welke in die test aanzienlijk beter presteert dan zijn voorganger waarschijnlijk door de krachtigere CPU. http://www.midwesternmac....etting-gigabit-networking
Dat is met iperf gedaan en telt eigenlijk niet voor real-world performance. Die blogpost zegt het zelf ook:
However, for many real-world use cases, the Pi's other subsystems (CPU and disk I/O especially, since I/O is on a single, shared USB 2.0 bus) will limit the available bandwidth.

Ik heb mijn RPi B nog nooit boven de 2 MB/s zien raken als je kopieerd naar iets dat op de USB bus hangt.
Met de NIC die ook aan de USB hangt kan je dit wel vergeten, door de manier waarop USB werkt verbaasd het me niks dat de meeste mensen klagen dat de transferspeed op 2MB/s blijft hangen..
Het gaat erom dat de startup deze functionaliteit beschikbaar moet maken voor iedereen en niet alleen de technische mensen onder ons. Het heeft een grote potentiele markt als het plug & play is.
Voor de gemiddelde consument zal de Brease wel een stuk eenvoudiger zijn, het wordt immers plug and play aangezien je hem alleen maar aan je netwerk hoeft te hangen (ok ok, niet iedereen kan dat 8)7 )

Overigens vind ik persoonlijk de Synology DS115j geen aanrader...
Brease lijkt me niets meer dan een goedkoop stukje software met eenvoudige hardware. Zo bijzonder is het ook niet.

Kickstarter klinkt leuk maar je ziet steeds meer van dit soort projecten waarvan ik me afvraag zijn ze nu echt levensvatbaar.
Dat is juist het leuke van Kickstarter! Jij bepaald voor jezelf of je het levensvatbaar vind of niet en krijgt daarvoor in ruil een product terug. Als dit via een investeringsmaatschappij was gegaan, had je er nooit wat over gehoord.
Anoniem: 604167 18 mei 2015 16:52
Eerste Waar ik aan denk, steek je USB ding in je router. Zie niet de meerwaarde van dit ding in. Alleen nog maar kastjes.
Hoeveel routers heb je thuis die 4x USB3.0 hebben en zonder veel gedoe alle 4 de drvices over FTP kunnen sharen?
Anoniem: 604167 @MAX340018 mei 2015 17:21
Waarom zou je usb 3.0 willen? Het netwerk kan de snelheid niet aan.

Router thuis heeft twee usb3.0 poorten. Hoe simpel het is om te sharen kan ik je niet zeggen want ik gebruik het niet.

Poorten zijn natuurlijk simpel met een usb-hub uit te breiden. Omdat het usb3.0 is merk je er via netwerk (zo goed als) niks van qua snelheid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 604167 op 4 augustus 2024 06:58]

Is dit niet een soort Raspberry Pi + USB HD met Bittorrent Sync en dat in een fancy doosje met dito interface?
Misschien wel, maar een raspberry pie moet je nog wel het e.e.a. zelf opzetten. Bij dit apparaat steek je een paar stekkers er in, gebruik je een app, klaar.

Dat houdt mij zelf ook het meeste tegen om een RP te kopen, heb geen idee hoe het ding werkt, of wat ik er uberhaupt mee kan. Als ik er naar google wordt ik zo overspoeld met (voor mij in het begin) veel te complexe mogelijkheden, en dan wordt het mij iets teveel :P.

Zoals altijd moet ik me er eerst in verdiepen, en daar moet je net op dat moment zin in hebben.
Anoniem: 604167 @timmiej9318 mei 2015 18:56
Op de Raspberry PI kun je via een sd kaartje een os draaien. Ze adviseren raspberian. Dit houd in dat je alle (niet te zware) Linux arm compatibel progsels draaien. Je kunt ook Windows For IOT draaien met alle store apps en eigen progsels.

Je kunt dus met de juiste software share dingen opzetten en via usb storage eraan hangen. Iets meer werk maar wel veel goedkoper.
Eigenlijk is het dus gewoon een soort NAS waar ze de HDD en USB-converter hebben uitgesloopt. Zo gerekend is die € 80 nogal rijkelijk; single drive NAS configuraties zijn al vanaf een euro of € 90 te krijgen en hebben dan bereids een 500GB HDD aan boord :

pricewatch: Intenso Memory 2 Move USB 3.0 Zwart 500GB
Anoniem: 16328 @Titan_Fox18 mei 2015 17:15
Aan de andere kant zal de SoC in die schijf belabberd zijn. Als ik kijk wat een dual core Cortex A9 aangedreven NAS moet kosten: pricewatch: QNAP Turbo Station TS-131 (180 euro). Onder de 100 euro beschikken die NAS systemen allemaal over een single core iets en minder werkgeheugen. Als je het op deze manier bekijkt is 80 euro helemaal niet zo duur. Sowieso vraag ik me af welke SoC ze gebruiken als er 4xUSB3.0 aansluitingen beschikbaar zijn.
Voor een enkele schijf heb je ook geen hele krachtige SoC nodig. Voor de 4x USB 3.0 aansluitingen zullen ze wel een aparte controllerchip gebruiken.
Met andere woorden, een update van de PogoPlug? Volgens mij was dat uiteindelijk niet echt een success.
Pogo Plug was ook het eerste waar ik aan dacht, inderdaad.
Gevalletje het wiel opnieuw uitvinden zo te zien.
94 dollar voor een opgepimpte Linuxbox (RasPI?), stukje software (die pagina is 'apple minded') en fancy stukje plastic, lijkt me dat dit toch al lang mogelijk is?

Wel leuk plaatje van die backup, estimated size: 6.5GB en dat op je 3G verbinding? :P

Maar in het plaatje onderin staat wel een 'brease server', je bent dan toch nog afhankelijk van een 'service'? Neem aan dat bv in je eigen netwerk je PC dat ding gewoon via lokaal netwerk kan benaderen?
Ik denk dat Brease ertussen blijft ( als dyn-dns op zijn minst ).
( ik heb 20GB data via mijn mobiel, dus als het nodig zou zijn, kan het gedaan worden )

Verder zie ik dit niet echt als vernieuwend, pogo had het ook al, ze hebben de featureset wat breder gezet, maar imo niet 80€ of meer waard, eerder 35 / 50€
Voor de gemiddelde doorgewinterde ICT'er is dit waarschijnlijk een "nutteloos" apparaat. Die hebben al lang zelf een NAS of iets anders in elkaar geknutseld om overal bij je files te kunnen.

Ik ben zelf ICT'er en fotograaf. Ik verstuur dagelijks via WeTransfer bestanden naar mensen toe. Echter merk ik dat ik soms te weinig heb aan 2GB (of 5GB van WT pro). Zo'n eigen cloud die je tijdelijk even groter of kleiner kan maken lijkt me daarom ideaal.

Nu heb je natuurlijk ook nog OneDriver, Dropbox of andere clouddiensten. Maar een eigen clouddienst lijkt me ook wel handig. En ja ik heb een NAS gehad, maar die stond 24/7 te draaien terwijl hij maar 1 a 2 keer per dag echt nodig was. Die schijven slijten voor niets... Dan plug ik liever een USB van 64GB in een Brease.

Daarnaast is het voor de simpele huis- tuin en keukenconsument die toch wat extra luxe willen en bijvoorbeeld hun vakantiefoto's willen delen met familie. Stekkertje erin en gaan met die banaan!
Voor de gemiddelde doorgewinterde ICT'er is dit waarschijnlijk een "nutteloos" apparaat. Die hebben al lang zelf een NAS of iets anders in elkaar geknutseld om overal bij je files te kunnen.
Yes dat noemen we een usb-thumbdrive dan kan je altijd makkelijk en snel bij je bestanden , is nog een stuk veiliger en sneller ook :P
te weinig heb aan 2GB (of 5GB van WT pro)
Mega heeft ook een dienst 50GB opslag en 10GB per dag aan dataverkeer (gratis versie)
vakantiefoto's willen delen met familie
Ik gebruik zelf al jaren Photobucket maar er zijn veel meer goeie gratis foto host diensten waar je foto's kunt uploaden en ook links naar familie kan mailen zodat ze in de browser kunnen worden gezien.
Anoniem: 673893 18 mei 2015 19:31
Beste Tweakers,
Dank voor al jullie, her en der ongezouten, meningen. We waarderen het zeer.
Het lijkt ons goed onze visie op ons product even te verduidelijken. We spreken met Brease de gemiddelde consument aan, en in mindere maten de knutselende techneuten (waar wijzelf ook onder vallen). Zoals sommige hier dus ook terecht aangeven is het een product wat zijn meerwaarde zoekt in zijn gebruiksgemak, en niet zozeer in de eindeloze mogelijkheden die het biedt.
Voor de consument die daar naar op zoek is hopen we een welkome aanvulling op het huidige aanbod te zijn.

Nogmaals, we waarderen alle input en zijn heel blij met de vragen die we via social media en mail van verschillende Tweakers krijgen. Echt super!

Fijne maandagavond!


Team Brease
Ik behoor precies tot jullie doelgroep. Ik kom hier graag, vindt het allemaal rete interessant maar ben zelf te onhandig om er iets mee te doen. Ik zie mezelf meer als gadget-tweaker, bestaande oplossingen in elkaar puzzelen tot je iets werkend hebt. Duurder dan alles zelf maken, wellicht, maar wel veel makkelijker.

En jullie product komt als geroepen nu de kleine SSDs in laptops de standaard zijn geworden. Ik ben zelf al bezig met een eigen router en daaraan harde schijven in een lokaal netwerk i.c.m. dropbox, maar heb direct gebacked toen ik dit zag :D Lijkt me fantastisch, lekker makkelijk en toch een stuk vertrouwlijker dan al die data-lekken bij grote bedrijven.
Ik koop er één. Succes!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.