(tl;dr aan het einde) Eerlijk is eerlijk, ik vind dit een best lastig vraagstuk en wil van te voren duidelijk zeggen dan anders dan in de standaard piraterij discussie ik hierin geen positie inneem maar gewoon even beide kanten wil belichten en dus vooral ingaan op de argumenten die tegen de algemene mening in gaan. Let daarbij ook op dat ik dit schrijf vanuit het perspectief in Amerika want zover ik weet mag rippen toch nog gewoon in Nederland onder de thuiskopie wet?
---
Dus, enerzijds is het natuurlijk zo dat je die DVDs gewoon hebt gekocht enzo, maar nadelen zoals bijvoorbeeld waarschuwingen vooraf en zelfs trailers (geen flauw idee hoe normaal dat is nog vandaag de dag) zijn gewoon een deel van dat totaal plaatje wat je koopt. En aan dat totaal plaatje hangt een bepaalde prijs. Op diezelfde manier heb je ook de optie om de film te digitaal te huren als stream, digitaal te kopen, of in de vorm van een digitaal abonnement (en er zijn vast nog steeds ook fysieke video verhuur winkels?). En ieder van die opties bied een bepaalde dienst aan met een bepaalde prijs. En wij als consumenten kunnen dan binnen die opties kiezen welke prijs wij het al dan niet waard vinden. Willen we bijvoorbeeld super makkelijk zonder DVDs steeds te moeten wisselen al onze films kunnen kijken dan word je automatisch beperkt tot de digitale opties, en ja, binnen de vrije economie kan het zo werken dat als iets gemakkelijker is dat je er meer voor betaald zelfs soms als het exact hetzelfde product (voor nieuwe films lijkt dat niet het geval gelukkig (Interstellar digitale aankoop 13.99 op play movies vs 18.99 bij bol.com voor een fysieke dvd) als ik wat prijzen nu snel aan het opzoeken ben, al is het wel snel het geval voor wat oudere films die op play movies nog steeds boven de 10 euro online kosten omdat je geen uitverkopen hoeft te hebben digitaal).
En als je op die manier naar totaalplaatjes gaat kijken is het ook niet apart dus dat je niet in 2015 films er lossless digitaal bij kunt kopen. Dat is een apart product waar duidelijk de markt niet groot genoeg voor is (vanwege het lossless deel, gewoon digitaal kopen kan vaak wel, al heb je er wel altijd DRM bij, maar zelfs dat is vanuit de uitleg hierboven hopelijk goed te begrijpen, want zonder DRM is het risico dat mensen het op z'n minst in de vriendengroep vrij verspreiden vele vele maten hoger, dus de prijs die je moet vragen voor een DRM-loze versie om dat effect uit te balanceren is significant wat er weer dus tot leid dat er geen markt voor is)).
Daarnaast is het ook extreem belangrijk te beseffen dat de ene film/serie de andere niet is. Neem bijvoorbeeld je (Omega Supreme's) opmerking als "van wat een seizoen altijd koste", maar dat is nou net het punt: Je kunt alleen een product vergelijken als het hetzelfde product is. Puur omdat chocolade repen altijd een paar euro kosten en chocolade truffels niet veel meer en beide in de categorie voedsel (media) en specifiek chocolade lekkernijen (series) kun je niet gaan klagen als er in de supermarkt een nieuwe chocolade hartjesreep (een nieuwe serie) komt voor 10 euro. Ik weet niet of ik het goed uitleg, maar de reden waarom ik hier zo expliciet op in ga is omdat als je op die manier naar de markt gaat kijken veel zaken veel logischer worden.
Nu, dusver dat perspectief en een beetje achtergrond gedachtes. De vraag waar je dus uiteindelijk voor komt te staan is of het rippen van je eigen dvds wel of niet toegestaan hoort te zijn. Het is heel makkelijk om te stellen 'ik heb het gekocht en dus mag ik er mee doen wat ik wil', maar in de praktijk werkt dat eigenlijk zelden zo. Om maar een typisch voorbeeld te geven: er zijn veel producten die je kunt kopen onder de voorwaarde dat je ze niet commercieel zult mogen gebruiken. De copyrightwet (en verwante wetten) zijn enigszins vergelijkbaar, ze definiëren het 'standaard contract' tussen jouw en de eigenaar van de film, boek of wat dan ook. In principe kan de eigenaar ook totaal andere voorwaarden opleggen (niks weerhoud mij een film te verkopen op wettelijke voorwaarde dat je altijd moet dansen op de tafel in een badjas terwijl je hem kijkt, maar dat je daarna er wel mee mag doen wat je wilt, zelfs hem aan anderen verkopen zonder die voorwaardes te stellen), al zal ik dan wel er voor moeten zorgen dat je daar dus tijdens de koopovereenkomst mee akkoord gaat. Nu, even voor de duidelijkheid, dat idee van een standaard contract slaat wettelijk (bijna) nergens op, maar historisch is dat wel wat er eigenlijk is gebeurd (te veel werk om allemaal hier uit te schrijven

).
Om nu weer een sprong terug te maken naar het rippen, één van die voorwaardes is dus praktisch gezien dat je een gekochte dvd niet mag rippen. Is dat fijn? Nee. Maar staat de verkoper in zijn recht en is het dus ethisch fout om wel te rippen dan? Op zich wel, want je ontneemt daardoor de verkoper de kans om het apart te verkopen voor meer geld zonder die voorwaarde.
Maar dat betekend niet dat een regering niet bepaalde eisen mag stellen aan alle verkopen van bijvoorbeeld films. Een regering zou bijvoorbeeld kunnen beslissen dat je het recht hebt om dvds te rippen. Dat is niet een ethisch of moreel recht wat je hebt, maar wel een recht wat een overheid je om andere redenen kan geven. Je zou mogelijk kunnen argumenteren bijvoorbeeld dat de consument de lange termijn effecten van een koop van een DRM-beveiligd product niet kan inzien en gezien het in één van de politicologische theorieën de taak van de overheid is om langetermijns effect uit te balanceren het dus te rechtvaardigen is om een accijn op DRM-beveiligde producten te heffen. Dat klinkt vast initieel als het meest belachelijke idee ooit, maar dat zou er wel toe lijden dat de markt druk voor DRM-loze producten nog groter word.
Nu, ik stelde aan het begin van deze post dat ik geen mening had over dit onderwerp en zoals je merkt klopt dat niet helemaal. Wel is het zo dat ik denk dat er wel degelijk een probleem is. Als mensen een DVD kopen of een digitale film kopen dan hebben ze vaak niet ten volle door welke beperkingen daaraan kleven. En zelfs als ze dat wel door hebben dan negeren ze dat vanwege het korte termijn genot om het zo maar even te noemen

. Met andere woorden: Dit is zeker iets waar regeringen zich mee bezig moeten houden. Of het simpelweg toestaan zoals in Nederland volgens mij het geval is de beste oplossing is? Ik denk het niet, maar het is er tenminste één xD .
PS. Ik ben niet in gegaan op het deel waar een DRM breken als illegaal hacken word gezien ik dat totale bullshit vind. 'Prima' dat de DRM er is om een 'contractuele' beperking te bekrachtigen, maar als je het koopt mag je het in principe hacken zoveel je wilt, het is alleen het 'standaard contract' wat dat kan beperken.
---
tl;dr Het is het goede recht van de content eigenaren om tijdens een verkoop je te verbieden iets met hun product te doen. Als koper ben je dom genoeg om daarmee akkoord te gaan als je aan die voorwaarde weigert te voldoen. Maar als de hele bevolking dom is, dan kan dat een goede reden zijn voor de overheid om in te grijpen.
[Reactie gewijzigd door David Mulder op 23 juli 2024 05:53]