Kledingstof met nanodraden kan energie opwekken voor wearables

Wetenschappers willen met een nieuwe stof voor kleding energie opwekken door middel van de bewegingen van de drager. De opgewekte elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om lcd's aan te sturen of wearables op te laden.

Koreaanse wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het vakblad ACS Nano. Zij hebben een stof ontwikkeld waarin nanodraden zijn verwerkt. Die werken met het zogenaamde piëzo-elektrische effect, waarbij elektriciteit wordt opgewekt door fysieke vervorming. De draden in de stof wekken op deze manier energie op en kunnen die ook opslaan.

Naast simpelweg energie opwekken en opslaan hebben de wetenschappers al verscheidene toepassingen getoond. Zo is het mogelijk om lcd's of led's in kleding van energie te voorzien. Ook kon een draadloze autosleutel worden aangestuurd. Tussenkomst van andere apparaten om de energie over te dragen is niet nodig. Daarnaast willen de wetenschappers zich richten op toepassingen voor wearables: elektrische apparaten die op het lichaam worden gedragen zouden via de kleding van energie voorzien kunnen worden. Ook zien de onderzoekers toepassingen in de medische industrie.

Er zijn verscheidene groepen wetenschappers die werken aan kleding die energie op kan wekken. Zo kwamen wetenschappers van Stanford enige jaren geleden al met een soortgelijke stof die elektriciteit kan opwekken en opslaan. Ook wordt er gewerkt aan sensoren die klein genoeg zijn om in kleding te verwerken.

Kleding met nanodraden

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

07-03-2015 • 11:12

35

Reacties (35)

35
35
25
0
0
0
Wijzig sortering
Ik vraag mij dan af waarom dan niet met oled ipv lcd ?
Nu heb je een vaag 4kant scherm in trui...

Plus het feit dat ik het nut er niet van in zie.
Dat was een voorbeeld.

Er zijn meer dingen mogelijk: denk aan het opladen van je smartwatch/andere wearable, E-ink of LCD naamplaatjes etc

Eigenlijk alles wat je bij je kan hebben wat stroom nodig heeft, misschien kan het ooit ook gebruikt worden om je telefoon op te laden door gewoon te lopen.
Bij voorkeur allemaal op QI, dat je na een bijeenkomst of concert ofzo allemaal met opgeladen telefoons/etc. thuiskomt ^^
Qi in je broekzak, dat is best een goed idee! Snel, maak een KickStarter!
Zal goed zijn voor je zaad.
Het nut is niet direct het schermpje, maar het feit dat er energie wordt opgewekt voor 'any' apparatuur. Waar nu het LCD-scherm zit kan mettertijd vast ook oled komen. Of zoals in het artikel wordt beschreven willekeurige wearables.

E.e.a. natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Al zou ik al blij zijn als het met een dag lang bewegen een extra uurtje smartphone betekent. Kan natuurlijk ook in gebieden zonder stekker in de buurt erg handig zijn. Afhankelijk van de prijs is dat dan bij wandelen voor rijke mensen, of in hartje Afrika.

OTOH, het is nog maar aanzien of het echt gaat werken. Maar wel leuk om af en toe te zien dat de techniek verder gaat. Zonder kleine stapjes komen we niet van onze plek :P
Het is Korea, they'll make it work.
Ik fiets naar de universiteit (14km) en luister de hele weg muziek. Met een telefoon van tegenwoordig betekent dat die na 1x heen en terug plus een hele dag op de universiteit gebruikt te zijn vrijwel leeg is. Ik beweeg veel op die fiets zou mooi zijn als er een broek was die mijn telefoon oplaadde!
Wat dacht je van je fiets dynamo? Die naafdynamo's van tegenwoordig hebben lijkt me een veel hoger rendement dan zo'n piëzo broek.
Ja ik had al iets gelezen over fietsen die je mobiel kunnen opladen maar ben beetje bang dat zoiets met uitgaan flink gesloopt gaat worden.
mijn e fiets van het merk qwic heeft gewoon een usb aansluiting...
Tijd voor een betere telefoon? :P
Haha, iets beter zou inderdaad wel kunnen dan degene die ik nu heb maar met actief gebruik zie ik toch weinig telefoons waar ik de dag mee door kan komen. Ze zijn niet zo fan van youtube, 9gag, nieuws browsen en muziek luisteren. Voornamelijk youtube heeft die van mij een hekel aan. Zoveel beter zijn degenen die ik heb gezien nu ook weer niet. Als je nog wat wil doen in de avond zonder naar huis te gaan dan moet je het rustig aan doen met je stroomverbruik of je oplader meenemen. Wat ik dus nu doe of ik laat hem gewoon dood gaan. Een batterij van een week zou leuk zijn. Je hoort af en toe fantastische verhalen over algen en andere organische uitvindingen maar heeft zijn weg nog niet gevonden naar de massaproductie.
Als men nu eens al de matrassen zou voorzien van zo'n systeem - dan zou er stroom te veel zijn. O-)
of in jouw geval 1 mouw van je trui ...
De stroom wordt opgewekt door beweging en vooral wrijving. Een matras ligt meestal stil. Die paar momenten per week dat het matras zwaar gebruikt wordt levert niet veel op.
Wat ik nogal mis in dit alles: kun je dit gewoon wassen?
Dat was ook een van mijn vragen. Maar dan meer algemene slijtage. Hoe lang blijft zo'n kledingstuk werken? 1 jaar? 2?
Ja hoor, geen enkel probleem.
vergelijk het met een trui die statisch wordt tijdens het dragen. Dat blijft gewoon bestaan.

[Reactie gewijzigd door WillySis op 1 augustus 2024 00:11]

Dit soort dingen wordt al 20 jaar lang elke keer opnieuw ontdekt voor mijn gevoel. Elke keer is de techniek weer net even anders en de belofte nog groter, maar nog nooit ook maar iets van op de markt gezien. Ik vraag me dus een klein beetje af; why bother? :O
Wellicht zie je dit iedere keer terug komen en denk je "why bother", maar het gaat hier veelal over veel fundamentelere materiaal eigenschappen onderzoek. Door dit soort onderzoek komt men veel te weten over de eigenschappen en beperkingen van gebruikte materialen.

20 jaar geleden had men namelijk nog geen nano draden, nu wel. Dus door te onderzoeken hoe men piezo electrisch effect kan benutten leert men meer over een eigenschap, wat later ingezet kan worden voor iets compleet anders.

uiteraard speelt de geek factor ook mee :)
Energie kan niet echt worden aangemaakt, maar wordt omgezet. In dit geval is de bron je beweging... Is de weerstand van deze kleding dan niet hoger dan normale stof?
Misschien wel een goede vorm van fitness: je verbrand meer energie... maar wordt dus ook sneller moe?
Hoeveel energie kan dit verschillen? Hoeveel verbruikt het lichaam, hoe efficiënt kan het omgezet worden?
Normale kleding geeft ook al weerstand. Die nanodraden zullen daar nauwelijks tot geen effect op hebben. De werking is gebaseerd op het langs elkaar bewegen van de draden. Het idee bestaat al eeuwen. Trek maar eens een trui van synthetisch materiaal uit na een dagje rondlopen. Dat kan lekker knetteren en in het donker zie je dat ook licht geven. Zo'n trui is juist lichter en geeft minder weerstand dan een trui van wol of katoen, terwijl die geen lading genereren.

Het nieuwe is alleen het gebruiken or opslaan van de energie. Juist die stap is moeilijk en al vele malen mislukt.
Oke, leuk. Meende me dit vele jaren geleden al eens gelezen te hebben, en een snelle Google bracht opheldering.

http://gtresearchnews.gatech.edu/newsrelease/power-shirt.htm
Nano-deeltjes en gebruik bij mensen,
is al het nieuwe asbest genoemd door deze en gene wetenschapper.
Hopelijk gaat het onderzoek dus ook naar bio materiaal dat in het lichaam geheel afbreekt zonder k te (kunnen-) veroorzaken.
Komt er ook een versie van de NSA, met ingebouwde GPS-module? 8)7
Hmmm, nu nog een qi-lader ter hoogte van de broekzak, en je kunt je smartphone in je broekzak opladen!
Als ze dan maar eerst onderzoek doen naar een electro-magnetisch veld i.c.m. je edele delen.
Ik voorzie hiermee binnenkort vlaggenmasten die stroom kunnen leveren. Nieuwe variant van een windmolen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.