Kyocera demonstreert smartphone met transparante fotovoltaïsche laag

Kyocera heeft op het Mobile World Congress een prototype van een mobieltje getoond waarbij het scherm de accu deels kan voeden dankzij een transparante laag zonnecellen. De technologie kan ook voor andere mobiele apparaten worden gebruikt, zoals e-readers en featurephones.

Kyocera SolarDe zogeheten Wysips Crystal-technologie, waarbij transparante zonnecellen in een 0,1mm dunne laag folie worden verpakt, is ontwikkeld door de firma Sunpartner. De folie kan zowel voor als achter het led-paneel worden geplaatst en zou nauwelijks de beeldkwaliteit beïnvloeden: de laag is 90 procent transparant en ook de kijkhoeken worden volgens de fabrikant niet kleiner.

Het beeld wordt echter wel degelijk negatief beïnvloed door de extra laag, constateerde Mobilegeeks op de MWC-beursvloer in Barcelona. De zonnecellen deden wel hun werk: de telefoon was continu aan het laden, behalve als de gebruiker zijn hand boven het scherm hield. Sunpartner claimt dat de zonnecellen in de praktijk 5mW-piek per vierkante centimeter kunnen genereren mits er voldoende licht op het scherm valt.

Kyocera en Sunpartner claimen dat de getoonde technologie een 'oneindige' stand-by-tijd mogelijk kan maken voor smartphones mits zij voldoende licht ontvangen. De zonnecellen zullen echter te weinig stroom leveren om een actief gebruikte smartphone weer volledig op te laden. Accu's in mobiele apparaten als e-readers en sommige featurephones zouden mogelijk wel zonder laadbeurten via het stopcontact kunnen blijven werken.

Wysips

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-03-2015 • 13:30

71

Reacties (71)

71
69
47
1
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 601896 4 maart 2015 13:34
Met maximaal een opbrengst van 0,005 watt moet je een erg zuinige telefoon maken om hem op deze manier te voeden.
Ter vergelijking de input van een normale smartphonelader(1A,5V) is 1000x zo groot.
Goed lezen: 5mW-piek per vierkante centimeter

Een standaard 5" 16:9 smartphone heeft een schermoppervlak van ~69 cm2. 5mW/2 x 692 = 345mW, in één uur krijg je dus 345mWh.

Als een smartphone een 2500 mAh batterij heeft op 3,7 volt dan is dat 9250mWh. In principe zou je dus deze telefoon 9250mWh / 345mW = 26.8h in de zon laten liggen, en dan is hij volledig opgeladen. Nu heb je wel een paar praktische problemen, zoals dat de zon niet 24 uur per dag schijnt, maar het gaat om het idee :P.
Edit: Just_A_User, wat?!?! De zon gaat toch uit als het hier donker wordt en de aarde is toch plat?! Verder bestaan marsmannetjes, zijn we nooit op de maan geland en vergaat de aarde in 2012! (oh wacht 8)7) :+
CRXDelSol: Poolcircel, circel rond de aarde, kan allemaal!


En nu realistisch: Een goede smartphone kan 200 uur standby staan. dat betekend dat deze ongeveer 50mW per uur verbruikt. Als de zonnecel in het scherm door omstandigheden (invalshoek, bewolking etc.) dan geen 345mW maar 250mW genereert, houd je 200mW over. Leg je telefoon 4 uur in de zon dan heb je toch weer 800mW, wat bijna 10% van de batterij is. In sommige gevallen best handig!

Maar denk eens verder: Afstandsbedieningen die nooit meer een nieuwe batterij nodig hebben. Internet of Things sensoren die oneindig lang kunnen blijven werken. E-readers die je nooit meer hoeft op te laden. Ramen die stroom leveren! Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het toepassen.

Ik vind het dus ontzettend goed dat er nog steeds aan dit soort technologie gesleuteld wordt, ook al lijkt het of is het zelfs in dit stadium nog niet erg praktisch of nuttig.

[Reactie gewijzigd door Balance op 26 juli 2024 09:05]

Zeer interessant inderdaad, deze ontwikkeling. Vraag me alleen wel af wat voor invloed dit heeft op de omgeving. Doordat je een beetje zonlicht gebruikt voor het genereren van stroom, is die energie niet meer beschikbaar voor warmte. Heeft dat een merkbare invloed op je omgeving? Extreem gesproken, als je hele huis ingebouwde zonnecellen heeft, dan wordt je huis zelf verder niet meer verwarmd door de zon. Geldt ook voor zonnepanelen, windturbines, etc. Zonnepanelen zorgen ervoor dat de grond erachter minder warm wordt, turbines zorgen ervoor dat de windsnelheid oplaag gaat. Ik vraag me af of wel eens berekend is wat hier de invloed van is op de omgeving, natuur, milieu, etc.
Het oppervlak achter de panelen wordt minder warm, maar de panelen warmen wel op hoor. Wind is ook geen probleem, wat dacht je van de grote bossen waar de bomen de wind tegenhouden, is toch ook geen probleem?
Dat is onderdeel van het eco systeem en zo sinds miljoenen jaren op elkaar ingespeeld... ik reken een wind turbine daar niet toe :)
Dus als er ineens een grote boom neergezet wordt die net zoveel wind vangt, dan is het ineens geen probleem?

Het breken van de wind lijkt me geen issue, daarnaast zal het overgrote deel van de windenergie gewoon langs de windmolen heen gaan en met gelijke kracht doorzetten.

Grote gebouwen hebben veel grotere 'impact' op de wind, maar ook daat gaat het er gewoon omheen, dit is in een windtunnel prima na te bootsen.
Daar heb je wel een punt.

Aan de andere kant, een boom voegt over het algemeen wel meer toe aan het z'n omgeving dan een turbine. Lees: zuurstof, interactie met de grond, etc.

[Reactie gewijzigd door segil op 26 juli 2024 09:05]

Ik zou mij eerder zorgen maken over de hoeveelheid bedekte grond die de watertafel/grondwaterniveau ipv het beetje warmte dat we niet krijgen.

Zolang de aarde niet 100% met zonnepannelen bedekt is.
Zonnepanelen hebben vooralsnog niet een 100% rendement, dus je zal nog steeds warmte van de zon hebben, alleen een fractie minder.
Nagaande dat gras ook licht opneemt en dat gebouwen ook in de wind staan denk ik dat een gigantische wolkenkrabber meer invloedt heeft dan een windturbine.

Het zal zeker invloed hebben maar hoeveel is inderdaad de vraag. Alles hangt samen, wat ik bijvoorbeeld meer verontustend vind is hoe vliegtuigen op 10km hoogte de luchtvochtigheid beïnvloedden.
Aaah, daar had ik niet aan gedacht. Wat voor invloed kan dat zijn?
Men zegt wel dat de meeste bewolking in Europe groeit rondom de sporen van vliegtuigen als kern, of zoiets. Ik weet niet hoeveel minder wolkbedekking we zouden hebben boven drukke (vlieg)steden, maar er zal wel een substantieel effect zijn.
Zo lang je vervolgens die energie weer verbruikt in dat huis krijg je alsnog de warmte.

In een huis lijkt het me redelijk verwaarloosbaar, maar idd op mondiale schaal niet. In dat opzicht is het hetzelfde als met co2 uitstoot, 1 auto stoot verwaarloosbaar weinig uit, maar alles bij elkaar is het toch significant. Zelfde geldt voor windmolens, getijdenenergie, zonne-energie etc., helaas heb ik nooit iets gelezen over de mondiale invloed hiervan.
Energie gaat nooit verloren. Die zonne-energie gaat het stroomnet in en wordt elders gebruikt door bijvoorbeeld je pc, je pc zet de energie voor vrijwel 100% weer om in warmte.
Je zult maar eens verdwaald zijn in de woestijn. Erg handig dat je telefoon het dan blijft doen.
Nu nog water.
Ja leuk! kan je iig flappybird blijven spelen, bereik heb je er niet namelijk :+
Navigatie? GPS heb je namelijk wel.
Touché.
Zelf zou ik dan nog voor flappy bird gaan.
Begrijpelijk. Dan ben je zo gefrustreerd door Flappy Bird dat je de naderende dood vergeet.
De zon schijnt wél 24 uur per dag hoor. ;) :P
Bij ons gaat 'ie meestal zo na het avondeten uit. Bij jou niet? ;)
De zon gaat niet uit nee :P (ja, wel in de verre verre toekomst, maar daarna gaat ie dan ook niet meer aan).

Dat de zon op momenten 'de andere kant' van de aarde direct beschijnt en het hier dus nacht is is prima, maar in realiteit is de zon dan nog steeds bezig met schijnen natuurlijk, vandaar ook dat ie dat 24 uur per dag doet :P
Anoniem: 399803 @Just_A_User4 maart 2015 16:25
Ik heb een seizoentimer erop zitten in de winter staat de zon minder lang aan dan in de zomer.
Ik vind dit ook een zeer interessante ontwikkeling. Bij energie gaat het toch om een optelsom van 'alle kleine beetjes'. Zelfs de energieproductie leunt op dat principe dmv de spreiding in bronnen.

Het is alleen maar goed dat elke manier om de gratis beschikbare zonne energie te benutten, ook daadwerkelijk wordt benut. De toepassing voor bijvoorbeeld ruiten gebruiken is een hele goede, ik zie ook wel mogelijkheden in auto's.

We worden steeds afhankelijker van stroom, dus het is niet handig als we dat alleen op vaste plekken kunnen pakken terwijl het wél overal beschikbaar kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 09:05]

Of een rekenmachine die nooit meer leeg gaat, oh wacht die bestaan al een tijdje:

https://www.google.nl/sea...I4nLPZWngPgJ&ved=0CCAQsAQ

In de noordelijke landen haal je nog maar 1/6 van de max output dus dan valt het een stuk lager uit. Dan heb je nog net genoeg power voor standby.
Afstandsbedieningen met zonnepaneel bestaan al! Philips heeft deze, afstandsbediening is nog nooit opgeladen :P

Voor de rest is het natuurlijk geen alternatief voor opladen, maar wel een mooie manier om dat kleine beetje extra levensduur uit je telefoon te krijgen
helemaal interessant als je kijkt naar landen waar stroom niet vanzelfsprekend is en men doorgaans nog op 'dumbphones' werkt. E-paper scherm icm deze technologie zou echt een prachtige uitkomst zijn in zonnige landen. Ook in gevallen van nood zie ik een mooie toepassing.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 26 juli 2024 09:05]

Gewoon met 40075 / 24 km/uur jezelf blijven voortbewegen in de juiste richting en dan gaat die zon echt niet onder :+

Of als astronaut in een baan rond de aarde ;)
Emigreren naar gebieden waar het nooit donker wordt. :+
Met maximaal een opbrengst van 0,005 watt moet je een erg zuinige telefoon maken om hem op deze manier te voeden.
Ter vergelijking de input van een normale smartphonelader(1A,5V) is 1000x zo groot.
5mW per vierkante cm, en volgens mij is een 4" scherm ongeveer 42cm2. Maar dat is dan nog veel te weinig, ben ik met je eens...
Sunpartner claimt dat de zonnecellen in de praktijk 5mW-piek per vierkante centimeter kunnen genereren mits er voldoende licht op het scherm valt
5mW-piek per vierkante centimeter
Een rechthoek van 9x12 cm (met dus een diagonaal van 15 cm ofwel een 6 inch scherm) heeft een oppervlakte van ruim 100 cm2 en dus al een (maximum) opbrengst van 0,5 Watt.

De vergelijking met een lader heeft weinig zin; een lader moet in zo kort mogelijke tijd (tientallen minuten, een uur) een telefoon helemaal opladen, voor een volle dag gebruik. Deze zonnecellen laden constant bij, in feite hebben ze een hele dag om de accu voor een hele dag op te laden.

Een veel groter probleem lijkt me dat er meestal erg weinig zonlicht is... in mijn broekzak...!?
Als je nu al op terrasjes kijkt hoe mensen hun telefoon tentoonstellen zal dat voor die mensen juist een uitkomst zijn. Voor jou en mij is het wat minder handig idd.
Die 5mW is de opbrengst per vierkante centimeter. Even uitrekenen: 5inch scherm, 16:9 verhouding is ongeveer 69 vierkante cm. Dat is een maximaal laadvermogen van 345mW.
Best bruikbaar lijkt me!

Ik vond nog een kickstarterproject waarbij je je telefoon met je bewegingen kunt opladen. Schijn je je accuduur uren mee te kunnen verlengen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343802 op 26 juli 2024 09:05]

hehe eindelijk !!! goed begin...en straks doortrekken naar dubbel glas in huizen :)
Waarom naar dubbel glas? Waarom niet gewoon de muur en het dak bedekken? Hoef je het ook niet zo te maken dat je er doorheen kan kijken.
Waarom niet gewoon de muur en het dak bedekken? Hoef je het ook niet zo te maken dat je er doorheen kan kijken.
Dit bestaat al jaren. Dat noemt "doodnormale zonnepanelen". Leveren ook meer op dan dit.

[Reactie gewijzigd door jay123 op 26 juli 2024 09:05]

Vandaar dus mijn vraag...
Niet iedereen vind zonnepanelen mooi, dit is een discrete oplossing.
Dan nog: een gewoon zonnepaneel camoufleren en dan op de muur en het dak plakken lijkt me een stuk makkelijker en goedkoper te maken dan een fotovoltaische laag die ook nog eens transparant genoeg moet zijn om op de ramen te kunnen plakken.
Ramen met zonnepanelen bestaan al. Meestal in de vorm van een ruit met een folie. De opbrengst is alleen maar matig.
[url]http://http://www.solarsunroofs.nl/product/transparante-dunne-film-panelen/[/url]
Maar die glimmende gevelpanelen op die kantoorkolossen kan je natuurlijk gemakkelijk vervangen door zonnepanelen.

Voor een telefoon lijkt het me gemakkelijker om een paar echte zonnecellen aan de achterkant te plakken. Dat levert al snel 4 maal zoveel energie op. Alleen in een broekzak of cover heb je niets aan een zonnecel.
Levert nog niet genoeg op, ten eerste heeft het enkel en vooral nut op ramen die op het zuiden staan, en ten tweede kan je maar weinig doen met de opbrengst. Het is niet zo dat je veel zult gaan opslaan of iets dergelijks.
Een raam met USB in z'n frame, zodat iedereen even kan inpluggen als ze op bezoek komen. Accu door het hele frame heen, zodat die goed opgeladen kan worden (want zo vaak zal je het niet gebruiken). Prachtig lijkt me dat!

Of misschien is het net genoeg om die lamp elke dag even te laten branden 's avonds?

Er zijn genoeg opties voor (bijvoorbeeld) ramen met deze technologie. Je moet ook niet alleen denken aan wat het kan opbrengen om van 0% naar 100% te gaan, maar dat de stroom die je ermee verzamelt ook de tijd van 100% naar 0% kan verlengen.

Als ik een telefoon zou hebben met deze technologie, die normaal in 24 uur van 100-0% gaat, maar met deze technologie 2 dagen doet over 100-0, is dat toch prachtig? Nee, opladen zal er niet zo snel mee lukken, maar batterijtijd verlengen WEL.
Denk dat de kosten voor zo’n raam niet op gaan wegen tegen wat het bespaard.
Dat bestaat al, als raamfolie, maar ook als dubbel glas met een laag zonnecellen er tussen. Wat het rendement is, geen idee...

Zie o.a. hier: http://www.yourglass.com/...at/brand_description.html
Hoeveel ligt een telefoon nu in het licht op een dag? Zitten die niet vooral in zakken, tassen en hoesjes?

Deze tech lijkt me vooral interessant coor gebouwen. Denk aan die glazen torens in steden enzo.
Thuis ligt hij op mijn bureau, of op de tafel. Elke minuut/uur extra is mooi meegenomen natuurlijk.
Mijn gsm ligt meestal de hele dag op mijn bureau en thuis heel vaak op tafel.
Tijd zat dus om bij te laden.
Anoniem: 660445 4 maart 2015 13:37
zo hoeft zo'n oude nokia nooit meer opgeladen te worden :)
Mwa dat is niet helemaal waar. Nu met het gebruik van smartphones hebben mensen hun telefoon vaker en langer in hun handen dan in de tijd van de Nokia telefoons. Tenslotte kon je daar bijna alleen maar mee bellen, sms'en en een enkel spelletje spelen. Bij het bellen vang je sowieso al geen zonlicht op. Daarnaast heeft een Nokia heeft ook een velen malen kleiner scherm dan een gemiddelde smartphone hedendaags. Deze factoren gecombineerd valt er dus voor kortere duur zonlicht op een veel kleiner oppervlakte. De hoeveelheid stroom die je hieruit haalt zal dus alsnog te klein zijn om rendabel te zijn. Maar ik kan mij best voorstellen dat als de technologie wat volwassener is dat dat wellicht weleens een haalbaar scenario zou kunnen zijn.
Moet je een oude Nokia ooit opladen dan? :+
Die krengen hebben een accu duur van 3 decenia.
Tevens als je met een smartphone tegen de muur gooit, ligt je telefoon in tientallen stukjes, doe je dat met je oude Nokia, heb je een gat in de muur. :o
Anoniem: 604167 @xoniq4 maart 2015 14:12
Mijn Nokia Lumia heeft anders al de nodige vallen meegemaakt zonder te barsten scheuren of krassen :Y)
Proton_ Moderator Wonen & Mobiliteit 4 maart 2015 14:32
Voor zonnepanelen geldt dat het wattpiek vermogen onder standaardomstandigen van 1000W/m² zonlicht gegeven worden.
5mW/cm² komt dan op 50W/m² ofwel 5% rendement, best indrukwekkend voor een cel die geen zichtbaar licht kan gebruiken (want transparant).
Huh, dat laatste snap ik niet. Waarom zou een transparante cel geen zichtbaar licht kunnen gebruiken?
Omdat deze cel het licht doorlaat, een eigenschap van transparant zijn voor het menselijk oog. Anders zou je het scherm niet kunnen zien..

[Reactie gewijzigd door jugger naut op 26 juli 2024 09:05]

Anoniem: 16328 4 maart 2015 13:34
LOL, het lijkt eerder op een spiegel dan een touchscreen. Vervolgens kan het je toestel ook niet opladen, dus voor smartphones is het nogal nutteloos. Zie filmpje in de link.
Valt mij ook op, en ik vraag me af waarom. Reflectie betekent licht dat niet is opgevangen, wat je eigenlijk júist wilt bij fotovoltaïsche lagen toch? Betekent volgens mij dat er dus nog veel verbetering mogelijk is. Het opvangen van zoveel mogelijk omgevingslicht, en dat vervolgens reflecteren naar de zijkanten van het scherm, zou twee voordelen combineren...
Zichtbaar licht is niet zo interessant voor zonnepanelen. De meeste energie zit in het spectrum net buiten het zicht. Kan dus best zijn dat er e.e.a. reflecteert maar dat dit amper invloed heeft.
LOL, het lijkt eerder op een spiegel dan een touchscreen. Vervolgens kan het je toestel ook niet opladen, dus voor smartphones is het nogal nutteloos. Zie filmpje in de link.
Het is een prototype, dus de uiteindelijk versie zou veel beter kunnen werken. Het is een mooie ontwikkeling wat mij betreft, zeker voor Ereaders. Zou handig zijn als je die nooit meer hoeft op te laden.
Maar zal een telefoon tegenwoordig niet oververhitten wanneer je hem in de brandende zon legt? Lijkt me dat een telefoon met een oppervlakte van 6inch nogal wat warmte opvangt. Vooral met een zwarte voorkant en accu's die bij 60graden kunnen beschadigen?. Verder wel een leuk concept, nu maar wachten wat de telefoon fabrikanten hiermee gaan doen.
Licht hoeft niet meteen direct zonlicht te zijn, anders zouden bijvoorbeeld zonnepanelen in Nederland heel nuttig zijn. Dit zal waarschijnlijk dus binnen ook werken, maar dan minder effectief.
Ik denk dat dit vooral nuttig kan zijn bij een smartwatch.
Deze draag je op je arm en hebben veel kans dat ze aan licht worden bloot gesteld.
Behalve als je een trui of blouse aan hebt.
Pebble Time lijk me een mooi voorbeeld. Heeft een redelijk oppervlakte en een laag stroomverbruik.
Ik denk dat veel mensen even moeten vergeten dat deze techniek in telefonen niet gemaakt is om echt op te laden van 0-100%, maar om de batterijtijd (van 100-0%) te verlengen.

De mogelijkheden voor deze techniek in andere situaties (ramen in auto's of huizen bijvoorbeeld) zijn eindeloos. Ik vind het een mooie ontwikkeling in ieder geval! Tenzij de energieopbrengst opgeschroefd kan worden (tot het niveau van gewone zonnepanelen), zal het een product zijn om batterijtijd te verlengen en nooit om het 100% op te laden vanaf 0%.
Briljante uitvinding! Ik zie goede mogelijkheden voor smartwatches...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.