Gigaset gaat dit jaar smartphones uitbrengen

De maker van toestellen voor vaste telefonie Gigaset gaat nog dit jaar smartphones op de markt brengen. De fabrikant gaat de smartphones integreren in zijn platform voor smart homes en laat gebruikers er hun thuistelefoon mee bedienen.

De komst naar de smartphonemarkt wordt bekendgemaakt door de Duitse Gigaset-topman Charles Fränkl, in een interview met de Süddeutschen Zeitung. De voormalige Siemens-dochter laat de toestellen in China bouwen, door een partnerbedrijf waar de grootste investeerder in Gigaset, Pan Sutong uit Hong Kong, bij betrokken is.

Details over de toestellen geeft Fränkl niet. "Vorig jaar werden er ongeveer 60 miljoen dect-telefoons verkocht. Wij leverden daar ongeveer een derde van. Tegelijkertijd werden er meer dan een miljard smartphones geleverd. Dat is het grote verschil", zei hij over de reden om in de smartphonemarkt te stappen. Het is de bedoeling dat de smartphones als afstandbediening gaan functioneren voor smart homes en ook moeten er mogelijkheden komen om vaste telefoons te beheren, aldus de topman.

Gigaset maakt al tablets en ook heeft het concern dect-telefoons op basis van Android.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-01-2015 • 15:11

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
36
1
0
8
Wijzig sortering
Waarom zit er niet gewoon een dect chip in onze mobiel. .. lijkt me niet echt een probleem. .. of wel?
Gigaset? Is dat geen Siemens meer dan?

In ieder geval een goede zaak, de smartphonemarkt kan wel wat concurrentie gebruiken :P
Gek toch eigenlijk, dat het bedienen van de huistelefoon met je smartphone niet al lang gebruikelijk is.

Ben je thuis en word je gebeld op je vaste nummer, gaat je smartphone ook over en kun je ook daar mee opnemen. Dat lijkt me technisch niet zo moeilijk te realiseren.
Dat kan nu al met nummer doorschakelen, beschikbaar op zo'n beetje elke DECT telefoon.
Doorschakelen? Beetje voip verbinding kan dit ook. Fritzboxen ondersteunen dit al jaren.
Niet iedereen heeft/wilt VOIP
Ik dacht dat iedereen in Nederland intussen VOIP had omdat de KPN de analoge centrales er een paar jaar geleden al eruit had gegooid vanwege het dure onderhoud. Hoe het in andere landen zit weet ik niet. De eindgebruiker kan de analoge telefoons nog gebruiken door middel van een omvormer. Ik weet niet of deze direct in de kasten van de kpn zitten, maar iedereen die ik ken heeft thuis een kastje staan om analoge telefonie te gebruiken.
Tja, analoog is nog steeds breder verspreid dan je denkt. Vooral in het bedrijfsleven. Wij hebben hier bijv. Liften en alarmcentrales die enkel op een analoge lijn functioneren, via een interne omvormer op ons VoIP werkt wel maar werd sterk afgeraden.
De analoge centrales al meer dan 20 jaar geleden vervangen voor digitale. Maar dat heeft niets met VoIP of het aanleveren van analoge lijnen te maken.
Steeds meer mensen hebben voip.

Daarnaast er is al meer voip dan je denk. Bellen via de kabel is ook al voip. binnen x jaar zal het hele knp netwerk ook voip worden.
gigaset heeft imho de beste telefoons om voip mee te doen...
hun dect+voip basisstations ondersteunen al jaar en dag multiprofile voip, (dus 6 voip accounts die je kan instellen, en dan zeggen voor welke nummers je welk account wil gebruiken)

ik heb ze ook bij mijn klanten altijd geinstalleerd omdat ze zo betrouwbaar zijn...
Ik heb andere ervaring. Na een paar jaar scheiden de beeldschermen er mee uit en zijn de gigasets waardeloos. Met bijna alle modellen gigaset (stuk of 5x er weer in getrapt) gehad en telkens dezelfde problemen. Qua verbinding, bereik en gebruik prima, maar zodra de garantie om was binnen een half jaar een defect scherm.
ik heb de c470ip al meer dan 8 jaar in gebruik ...
het enige dat ik ooit gedaan heb is de herlaadbare batterijen eens vervangen door een nieuw paar want de oude begonnen na zo'n jaar of 4-5 toch wel te verslijten...

mijn ouders en verschillende van m'n klanten hebben hetzelfde toestel... niemand heeft mij ooit komen zeggen dat er een probleem met het scherm is... integendeel, een aantal van m'n klanten hebben later nog een losse handset bijbesteld omdat ze dan op de slaapkamer ook een telefoon hadden staan..
Anoniem: 148406
@bogy19 januari 2015 16:01
Zonde dat de kwaliteit op niets trekt. Geef mij maar Polycom...
Reageren zonder argumentatie dat is pas zonde ...
Ooh een fan boy... Ik heb bij klanten Polycom's staan die meer dan 10 jaar oud zijn en waar buiten een hele lading krassen nog niets aan is. De iets duurdere gigaset (+- 300 euro voor 2) die ik 2 jaar geleden bij een fietsenmaker heb gezet hangen al helemaal uiteen en zijn eigenlijk niet eens zo zwaar mishandeld.
Ja dus? En hoezo fanboy ben je helderziend? Uit mijn commentaar is nou niet betaald op te maken dat ik voor een van de 2 kies :)
Sterker nog, bij UPC is dat al mogelijk, alleen niet via de DECT telefoon. Jammer dat het nog enorm in de Beta is, en dat het zo enorm veel batterij slurpt, maar het werkt echt goed.
Gek toch eigenlijk, dat het bedienen van de huistelefoon met je smartphone niet al lang gebruikelijk is.
Yep, maar het is marketing technisch / economisch waarschijnlijk niet zo interessant.
Ben je thuis en word je gebeld op je vaste nummer
Een stapje verder is om dat ook te laten werken als je niet thuis bent.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 19 januari 2015 15:19]

Dit bood KPN al jaaaaren geleden aan, toen iedereen nog warm vanbinnen werd van de gedachte van ADSL.

Wat ze dan deden was dat je een vast en een mobiel abbo van KPN had, en ze gewoon aan de hand van je adres besloten "is het signaal met deze mast het sterktst, dan is de gebruiker thuis, en belt hij met de kosten van zn vaste lijn"
De problemen waren dan ook nooit techniek-gerelateerd. Het was altijd een kwestie van geld verdienen, regels en wetten.

We zitten nu in een periode waarbij het mag, en waarbij het misschien wel een klein beetje geld oplevert en het voor de telco waarschijnlijk al wel in een recente hardware/software upgrade ingebouwd zit om dit mogelijk te maken.
Als ik naar mijn eigen omgeving kijk zie ik hier helemaal geen toekomst in. Als ik naar mijn eigen situatie of die van mijn vrienden (midden 20, samenwonend, starters op de woningmarkt etc.) kijk, dan gebruikt welgeteld 1 van de 8 een vaste telefoon. En deze wordt eigenlijk ook nog eens maar zelden gebruikt. De huistelefoon gaat denk ik uit het huishouden verdwijnen.

De koppeling van de smartphone aan andere apparaten in je smart-home lijkt me meer iets om me op te richten.
UPC Phone installeren :)
Je smartphone heeft zeer waarschijnlijk een ingebouwde SIP client. Als je daarin de gegevens voor je vaste nummer instelt, ben je altijd overal op je vaste nummer bereikbaar. 'Vaste' telefonie is allang niet meer plaatsgebonden.

Hier in huis staat al jaren geen apart telefoontoestel meer voor het vaste nummer. Het lokale nummer is geporteerd naar een losse voip-dienst, zit al heel lang niet meer achter een koperen draadje en doet bij een inkomend gesprek slechts nog de smartphone rinkelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 19 januari 2015 21:06]

Ziggo BAPP
UPC heeft dit wel. Een app die je laat bellen en gebeld worden met je huistelefoon. Enig vereiste is een dataverbinding. Wi-Fi of mobiel internet.
Is overigens wel nog in de testfase. Maar het werkt en is bruikbaar.
Doe ik al met de app van upc
Gigaset komt voort uit Siemens Home and Office Communication Devices. Eind 2008 heeft een investeringsmaatschappij daar 80% aandelen in overgenomen en sindsdien is het een zelfstandig bedrijf. Gigaset was daarvoor al een merknaam voor de toestellen.
Ach zo, ik heb gigaset altijd als merknaam gezien van Siemens inderdaad, ik vind het ook niet helemaal lekker in de oren klinken als bedrijfsnaam, het klinkt echt als een productnaam.
Het is ook een prodcutsnaam.

Het verschikl is dat ze nu leuke marges kunnen pakken omdat ze marktleider in een niche markt zijn. Hun dect android telefoon zijn naar verhoudig heel duur = veel marge. Wel een leuke oplader waar je het ding in kan zetten.

De smartphone markt betekend vele lagere marges, of ze daar blij van worden, geen idee, ze zullen in ieder geval bedrijf nummer 8765 zijn die een smartphone met eigen naar gaan aanbieden.
De gewone DECT telefoons van Gigaset zijn anders niet zo duur (geen idee of ze DECT android telefoons hebben), integendeel zelfs. Gigaset levert de betere (beste durf ik niet zeggen, omdat ik de markt niet volledig ken) DECT telefoons met kleurenscherm, goede batterijduur, DECT volgens de standaard (lijkt evident, maar is het echt niet), ECO modi, ... en dat allemaal voor een prijs die gewoon is wat de markt aan een DECT-telefoon wil geven (weinig dus).
Als je weet dat een smartphone vlotjes €200 is, dan is een Gigaset DECT spotgoedkoop. Een handset kost €45, een telefooncentrale kost €66 of tezamen €99. Bezwaarlijke zotte prijzen te noemen. Zeker als je de VOIP beltarieven erbij neemt (bv FreeVOIPDeal voor België: 1eurocent naar vaste lijn - 0,5 eurocent naar GSM).
Heb zelf ook wat gigaset spul. Leuk spul werk goed.

Je moet ze alleen niet met 200 euro smartphone vergelijken.
Te beginnen is het een domme telefoon, dus geen smartphone in de zin van android, de kosten zijn dus een stuk lager, geen dure cps.
Een kleurnscherm van 400 pixels in de gigaset kost niet veel.
Neem een 80 euro android smartphone en je hebt betere specs dan gigaset.

Begrijp me niet verkeerd ze hebben leuk spul in een niche markt. De mart van smathpones heeft vele aanbieders met prijzen die alleen maar dalen. Om daar de marge te halen die ze nu halen, succes.
Ehm, Apple, Samsung, Nokia, Microsoft, LG, Sony, HTC, Huawei, Motorola, Xiaomi...

Moet ik nog door gaan?
Er is al veel concurrentie, maar wat mij betreft, hoe meer concurrenten hoe beter, deze fabrikant zit dan ook wat dichter bij huis.
Anoniem: 16328
@WCA19 januari 2015 15:28
China is dichter bij huis? Het is gewoon een Chinenees bedrijf met een bekende naam. Net als Philips televisies en telefoons Chinees is en Alactel telefoons dat ook is. Het is een bekende merknaam met een voor ons onbekend Chinees bedrijf erachter. Het is nu de vraag of Gigaset goede kwaliteit producten kan blijven afleveren. Zomaar een smartphone produceren is namelijk geen kunst.
Gigaset is Duits. Apple laat zijn producten ook in China produceren, maakt dat Apple ook een Chinees bedrijf? Gigaset ontwerpt hier de telefoon, en laat die volgens bepaalde specificaties produceren in China.

Bij Philips TV's is de hele TV afdeling uitbesteed aan TP-vision, de tv's worden ontworpen, geproduceerd en gemarket door dat bedrijf en zij hebben met Philips een deal dat ze het Philips logo erop mogen plakken.
Nee Siemens bestaat helemaal niet meer in de telecom markt.
Dit is nu Unify geworden, even uit mijn hoofd 2 jaar al.

Zal mij benieuwen hoe ze dit gaan aanpakken, sinds dat gigaset los is van Siemens maken ze zelf hele mooie en stabiele systemen.

Hopenlijk gaat het voor de smartphone ook gelden

[Reactie gewijzigd door rick de groot op 19 januari 2015 15:46]

KPN heeft ook zal zoiets vanaf 2013:
http://forum.kpn.com/t5/N...martphone-een/ba-p/138421 Alleen geeft KPN niet het wachtwoord vrij om een andere App te gebruiken. Verder wordt per 1 februari deze App van KPN uit de lucht gehaald: http://www.kpn.com/prive/...ellen/vast-bellen-app.htm

Ik heb XS4ALL en die geeft gewoon het wachtwoord van je VOIP nummer vrij (één van de redenen om voor XS4ALL te kiezen). Veel providers geven het wachtwoord voor VOIP niet vrij helaas. Voordeel is dus dat je mbv een App je thuistelefoon kan gebruiken. Ik zelf gebruik CSimple voor Android https://play.google.com/s...s?id=com.csipsimple&hl=nl

Het handige is waar je ook bent met een WiFi verbinding je kan bellen, dus ook op vakantie met een WiFi verbinding kan je gewoon voor het thuisbel tarief bellen.

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 19 januari 2015 16:10]

Hetzelfde geldt voor Ziggo met de Ziggo Bapp app, doet exact hetzelfde alls de XS4ALL app:

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.ziggo.voip

De vaste lijn over je mobiel.
Je bedoelt denk ik de KPN App want XS4ALL heeft geen eigen App. Bij XS4ALL kan je verschillende andere Apps gebruiken die met VOIP overweg kunnen. Voorbeeld is CSimple, andere voobeelden zijn SIPDroid, Zoiper, Vimphone en nog meer. Tweak en Solcon geeft overigens ook deze wachtwoorden vrij om zelf een App te kiezen.

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 19 januari 2015 16:27]

Eigenlijk alleen wel net een jaar of 7 te laat. Misschien een exemplarisch voorbeeld voor het conservatieve denken van het reusachtige maar erg trage/logge Siemens waar het uit voortkomt.

Erg jammer zeker een paar jaar terug had een smartphone welke met een basisstation voor 'vast' gebruik prima mogelijk geweest. Een soort van build-in voice over IP idee.

[Reactie gewijzigd door GoldenSample op 19 januari 2015 15:19]

Siemens had destijds ook al GSM's maar heeft op gegeven moment dat afgestoten aan BenQ.
Daar is het slechts bij een paar toestellen gebleven (waarvan de kwaliteit al veel minder goed was dan van destijds Siemens).
klopt..
ik heb nog de siemens c-reeks en later de s-reeks van toestellen gehad (c=budgetvriendelijk, wel modbare software, s=iets duurdere, business-gericht, ook modbare software)

ik had oa logo's enzo aangepast op mijn toestel, dus als iemand het zou stelen zou die persoon opgescheept zitten met een hééél persoonlijk logo, en tijdens de 'screensaver' periode kwam regelmatig mijn adres + telnr eens op het scherm; alsof de telefoon ineens aangaat voor een paar seconden omdat er gebeld wordt, maar de trilfunctie bleef uit en hij rinkelde niet.. gewoon om het half uur effe scherm aan met gegevens en 6 secondnen later weer naar 'sleep'

het waren imho een van de weinige telefoons die zo 'open' waren dat je alles kon aanpassen... je had gewoon maar 1 usb kabel nodig en de software van siemens zelf om firmwares te uploaden.. dat was nog voor de tijd dat alles 'certified' moest zijn voordat het werd geaccepteerd door de foon...
Ze hebben al een Android hanset dus zo heel groot is de stap niet eens.
Nu hopen dat je de smartfoons ook kan koppelaan aan de basis stations die er al zijn, dat zou geniaal zijn. De handset zijn we altijd kwijt, mobiel hebben we altijd bij ons. (hier is het zo in ieder geval).
Ik heb een Fritzbox en het mooie is dat ik mijn DECT telefoon van Gigaset hier direct mee kan verbinden. Dus zonder het basisstation te verbinden met mijn Fritzbox. Het basisstation dient alleen als oplader. Zou misschien een mooie optie voor de Fritzbox zijn om je mobile telefoon via de Fritzbox te laten lopen, dus dat je ook gebruik maakt van de telefonie opties van de Fritzbox.

Overigens heb ik ooit een keer een draadloze telefoon gehad zonder DECT en daarmee hoorde ik af en toe gespreken er doorheen van anderen.
Gaan we dan ook mobieltjes met Dect krijgen?
Ooit was er al een combi toestel van Dect en GSM (uit mijn hoofd: een Sagem in de 9000 serie). Maar de gsm operators wilden dat niet verkopen omdat de gebruikers dan te makkelijk het goedkoopste netwerk konden kiezen. En toen (eind jaren 1990) kon je nog geen eigen gsm toestel kopen.
Jahoor, die communiceert dan beveiligd met je 'basisstation' ;)
Ik weet eigenlijk niet eens of een gsm-gesprek zomaar uit de lucht te plukken is, eerlijk gezegd.
Die dect toestellen stonden er indertijd om bekend dat ze vanwege hun versleuteling, niet makkelijk met een eenvoudige scanner apparatuur konden worden afgeluisterd. Tenminste dat verkoopverhaal deed de ronde. En GSM gesprekken konden wel al worden onderschept, met speciale apparatuur. Maar de overheid hoefde niet eens zoveel moeite te doen, schermen met wat (speciaal gemaakte) wettelijke ambtelijke bevoegdheden, en ze konden het al doen vanaf de GSM centrale zelf. Na het twin tower gebeuren van 11 september werd de procedure onder de noemer staatsveiligheid nog veel eenvoudiger

[Reactie gewijzigd door Astrix op 19 januari 2015 16:22]

Die dect toestellen waren al een soort mobieltjes, maar dan voor voor gebruik binnenshuis en de tuin.
Ik bedoel een mobieltje MET Dect. Die zou je dan moeten kunnen gebruiken zowel als gewoon mobieltje: GSM, 3G, 4G maar ook Dect voor als je thuis bent.
okeej, smartphones waarmee je je vaste telefoon kan bedienen,
dus terwijl ik mn thuistelefoon aan mn oor houd draai ik het nummer op me smartphone? 8)7

wat is er in vredesnaam op afstand te bedienen aan een apparaat wat enkel kan bellen? |:(

enige wat ik an bedenken is op je smartphone gemiste thuisoproepen zien, en een gesynchroniseerd telefoonboek, maar dat is niet echt bedienen.
Ehmm.. Bijvoorbeeld synchroon overgaan van zowel de thuis- als mobiele telefoon? Uitbellen met je vaste nummer? Dit kan allemaal al met VoIP, maar als je dat niet hebt zijn dit best leuke functies. Denk alleen dat ze veel te laat zijn aangezien de grote overstap naar VoIP (iig zakelijk) al lang bezig is. Via platformen als SpeakUP heb je dan al lang vast-mobiel integratie...
dat bedoel ik;

als ze het hebben over een nieuw produckt, dan reken ik lang bestaande functies niet mee.

bij veel ouderen zal dit niet gaan werken, en de meeste jongere mensen gebruiken of enkel smartphone of voip.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee